Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007

Πάγος Αιγύπτου στην Αγκυρα για τα πετρέλαια

Πάγος Αιγύπτου στην Αγκυρα για τα πετρέλαια

Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε τη δήλωση του πρεσβευτή της Αιγύπτου στη Λευκωσία Μοχάμετ Αμπτελ Χάκαμ, ο οποίος τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχο κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. και όλοι οφείλουν να σέβονται το διεθνές δίκαιο και να το εφαρμόζουν.

Πρόσθεσε ότι η χώρα του θεωρεί πως όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συμφωνίες σχετικά με τις έρευνες, τον εντοπισμό και την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο κ. Χάκαμ τόνισε ότι η συμφωνία Αιγύπτου - Κύπρου για τα πετρέλαια ισχύει και θα υλοποιηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αιγύπτιος πρέσβης έκανε τις δηλώσεις αυτές ύστερα από εθιμοτυπική συνάντησή του με τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σ. Σοφοκλέους, χωρίς να ερωτηθεί σχετικά, πράγμα που σημαίνει ότι είχε οδηγίες από το Κάιρο να επανατονίσει τη θέση της κυβέρνησής του σε μια περίοδο που επαναλαμβάνονται οι τουρκικές προκλήσεις.

Αιτήσεις έως 16/8

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας (του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας) Σόλων Κασίνης εξέφρασε ικανοποίηση για το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί μέχρι τώρα για διεκδίκηση αδειών έρευνας για υδρογονάνθρακες σε τεμάχια που προκηρύχτηκαν στη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι μέχρι τις 16 Αυγούστου οι ενδιαφερόμενοι -εταιρείες ή κράτη- θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους για να μελετηθούν και να τους παραχωρηθεί άδεια έρευνας για υδρογονάνθρακες. Σε ερώτηση κατά πόσο ο ίδιος βλέπει ως υπαρκτό τον κίνδυνο δημιουργίας οποιασδήποτε επιπλοκής εάν η Τουρκία παραχωρήσει επίσης ως θαλάσσια οικόπεδα περιοχές τις οποίες η Κύπρος ήδη έχει παραχωρήσει σε ενδιαφερόμενους, απάντησε ότι «οι διεθνείς αυτές εταιρείες δεν είναι "καραγκιόζηδες", αλλά θα μελετήσουν το κατά πόσο η Τουρκία ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δεν θα σπεύσουν να τους ακούσουν». Εμείς, κατέληξε, πιστεύουμε ότι δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε για τα όσα πράττουμε.

Στον γ.γ. του ΟΗΕ

Σαφή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις για το θέμα των πετρελαίων απέστειλε στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών η κυπριακή κυβέρνηση. Στην απάντηση η Λευκωσία ξεκαθαρίζει πως δεν είναι διατεθειμένη να λογοδοτήσει σε οποιονδήποτε για τη διεξαγωγή ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων από την ώρα που όλες οι πράξεις της γίνονται στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, σύμφωνα με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις διεθνείς συμβάσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σημειώνεται η άρνηση της Τουρκίας να υπογράψει τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

*Σε καμία περίπτωση δεν δόθηκαν υποσχέσεις για επενδύσεις από τη Ρωσία στα κατεχόμενα, ούτε και υποστηρίζει οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού. Στις διευκρινίσεις αυτές προέβη η ρωσική πλευρά με αφορμή δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», η οποία φιλοξένησε δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Καμίνιν. Εκπρόσωπος της ρωσικής πλευράς διευκρίνισε ότι ο κ. Καμίνιν στις δηλώσεις του ούτε για επενδύσεις μίλησε ούτε και έκανε οποιαδήποτε αναφορά σε «ΤΔΒΚ». Διευκρίνισε πως η ρωσική πλευρά τάσσεται υπέρ της οικονομικής αναβάθμισης των Τουρκοκυπρίων αλλά «με την προϋπόθεση της διατήρησης των αρχών του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ».

*Αμερικανοί βουλευτές με δύο σχέδια ψηφισμάτων προς το Κογκρέσο αξιώνουν τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Στα ψηφίσματα τονίζεται ότι η διακίνηση 13 εκατ. Κυπρίων μέχρι σήμερα από τα οδοφράγματα χωρίς κανένα επεισόδιο αναιρεί τα προσχήματα της Τουρκίας για συνέχιση της κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού.

Για τους πεσόντες του '64

Συμπληρώνονται σήμερα 43 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Τηλλυρία (ΒΔ της Κύπρου), όπου η τουρκική αεροπορία σκόρπισε τον θάνατο και την καταστροφή με εμπρηστικές βόμβες ναπάλμ.

Πολιτεία και Εκκλησία θα τιμήσουν τους πεσόντες κατά τον μαύρο Αύγουστο του 1964 με μνημόσυνο την ερχόμενη Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίου Ραφαήλ στον Παχύαμμο, προϊσταμένου του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Χθες 650 Τουρκοκύπριοι πήγαν στα Κόκκινα με λεωφορεία και ένα κρουαζιερόπλοιο και παρέστησαν στις εκδηλώσεις που οργάνωσε η τουρκοκυπριακή ηγεσία με επικεφαλής τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στην εκδήλωση ήταν έντονη η παρουσία του κατοχικού στρατού, καθώς το κρουαζιερόπλοιο συνόδευαν ένα αντιτορπιλικό, δύο αποβατικά και δύο μικρότερα πολεμικά σκάφη.

Και ενώ οι Τουρκοκύπριοι πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές από το οδόφραγμα του Λιμνίτη, οι κατοχικές δυνάμεις αρνούνται τη διέλευση των κατοίκων της Τηλλυρίας από αυτό. Ο εκπρόσωπος της επιτροπής διάνοιξης των οδοφραγμάτων Λιμνίτη-Κοκκίνων Α. Καρός δήλωσε ότι οι κάτοικοι θα διεκδικήσουν από τα Ηνωμένα Εθνη να τους επιτραπεί να περάσουν στις κατεχόμενες περιοχές.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: