Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007

Ζητεί τη σύγκληση του ΣΑ για την κόντρα με Ρωσία

Ζητεί τη σύγκληση του ΣΑ για την κόντρα με Ρωσία

Νέα τροπή παίρνει το περιστατικό της ρίψης του ρωσικού πυραύλου στην περιοχή της Νότιας Οσετίας, που αναζωπύρωσε την ένταση στις σχέσεις Γεωργίας - Ρωσίας, ύστερα από την έκκληση της γεωργιανής κυβέρνησης για άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα.

Πάντως σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, ο πύραυλος -τύπου Raduga Kh-58, ο οποίος είναι κατασκευασμένος για να καταστρέφει ραντάρ- δεν εκτοξεύτηκε, αλλά απορρίφθηκε και γι αυτό δεν εξερράγη.

Οπως αποκάλυψε γεωργιανή ανώνυμη πηγή, ο πιλότος του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 άφησε τον πύραυλο να πέσει, όταν αυτονομιστές αντάρτες που δρουν στην περιοχή της Νότιας Οσετίας εκτόξευσαν έναν αντιαεροπορικό πύραυλο τύπου Strela κατά του μαχητικού, το οποίο πετούσε από τη Ρωσία με κατεύθυνση τη Γεωργία.

Παρεμβάσεις
Προς το παρόν, παρεμβάσεις για το ζήτημα έχουν κάνει οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Με ανακοίνωσή του ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών για τα ευρωπαϊκά θέματα, Ματ Μπράιζα, κάλεσε τη Ρωσία να χαμηλώσει τους τόνους, ενώ τόνισε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν τα δεδομένα για να κατανοήσουν τι ακριβώς συνέβη και αν η Ρωσία είναι όντως υπεύθυνη. Από την πλευρά της η ΕΕ κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Μάλιστα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκανε γνωστό ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διεξάγει αυτόνομη έρευνα για το γεγονός.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: