Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007

Ομολογία του υιού Καντάφι για βασανιστήρια στις νοσοκόμες από τη Βουλγαρία

Ομολογία του υιού Καντάφι για βασανιστήρια στις νοσοκόμες από τη Βουλγαρία

Αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε ο γιος του Μοαμάρ Καντάφι στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazzera. Μεταξύ άλλων, ο Σεΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι παραδέχτηκε ότι, κατά την κράτησή τους στις φυλακές της Λιβύης, οι πέντε Βουλγάρες νοσοκόμες και ο Παλαιστίνιος γιατρός υπέστησαν βασανιστήρια.

Οι πέντε Βουλγάρες νοσηλεύτριες και ο Παλαιστίνιος γιατρός, ο οποίος πήρε επίσης τη βουλγαρική υπηκοότητα, απελευθερώθηκαν τον περασμένο μήνα και από την πρώτη στιγμή δήλωναν ότι οι ομολογίες τους για την υπόθεση της μόλυνσης με τον ιό του AIDS 426 παιδιών σε νοσοκομείο της Βεγγάζης, το 1999, ήταν προϊόν βασανισμού.

«Ναι, βασανίστηκαν με ηλεκτρικό ρεύμα και απειλήθηκαν ότι τα μέλη των οικογενειών τους θα γίνονταν στόχοι. Αλλά πολλοί από τους ισχυρισμούς του Παλαιστίνου γιατρού είναι ξεκάθαρα ψέματα» δήλωσε ο υιός Καντάφι.

Ο δρ Ασράφ αλ-Χαζούζ, Παλαιστίνιος γεννημένος στην Αίγυπτο, περιέγραψε τον περασμένο μήνα στην ολλανδική τηλεόραση τους τρόπους με τους οποίους βασανιζόταν στις φυλακές της Λιβύης, όπου κρατείτο επί οκτώ χρόνια. Μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι οι βασανιστές του τον νάρκωναν και στη συνέχεια τον ξυπνούσαν με ηλεκτροσόκ, αλλά και έστελναν σκυλιά να του επιτεθούν.

Αλλες φορές πάλι, τον έδεναν χειροπόδαρα σε ένα σιδερένιο στύλο και από κάτω του έβαζαν φωτιά, «όπως σ' ένα κοτόπουλο στην ψησταριά», όπως χαρακτηριστικά αφηγήθηκε στους δημοσιογράφους.

Οι αρχές της Λιβύης δεν προέβησαν σε κάποιο επίσημο σχόλιο για τη συνέντευξη του υιού Καντάφι.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: