Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Έκκληση Ράις για ουσιώδη διάλογο Ισραήλ - Παλαιστίνης

Έκκληση Ράις για ουσιώδη διάλογο Ισραήλ - Παλαιστίνης

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις δήλωσε σήμερα από την Ιερουσαλήμ ότι το κείμενο που οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι εκπονούν για τη διεθνή σύνοδο του Νοεμβρίου δεν έχει ανάγκη «λεπτομερειών» ούτε και ενός χρονοδιαγράμματος.

«Έχω πει ότι θα χρειαστεί ένα σοβαρό και ουσιαστικό κείμενο που θα αφορά τα θέματα-κλειδιά», δήλωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους μετά από τις συνομιλίες που είχε στη Ραμάλα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμερτ.

«Ένα έγγραφο δεν είναι ανάγκη να είναι λεπτομερές για να είναι σοβαρό, δεν είναι ανάγκη να είναι λεπτομερές για να είναι ουσιαστικό» τόνισε η κ. Ράις και πρόσθεσε: «Σκέφτομαι ότι όλος ο κόσμος καταλαβαίνει πως εάν περιέχει τη δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους, περιέχει θέματα-κλειδιά».

Λιγότερο από μια ώρα αργότερα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την κ. Ράις ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναφέρθηκε αριθμητικά στα συγκεκριμένα θέματα που θα επιθυμούσε να περιέχονται στο κοινό έγγραφο: τα σύνορα, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, τους πρόσφυγες, τον εποικισμό και το νερό.

Η κ. Ράις αφού επισήμανε ότι τα δύο μέρη δεν έχουν βρει λύσεις στα προβλήματά τους εδώ και αρκετές δεκαετίες, πρόσθεσε ότι οι κ.κ.Αμπάς και Ολμερτ «έχουν και οι δύο επιδείξει τη σύμφωνη γνώμη τους όπως το έγγραφο αυτό που θα συζητηθεί στη διεθνή διάσκεψη αποτελέσει την βάση για εξελίξεις προς την κατεύθυνση σύστασης Παλαιστινιακού Κράτους».

«Και αυτό θέλω ακριβώς να πω όταν μιλάω για σοβαρό και ουσιώδες και δεν αναφέρομαι σε ένα κείμενο που θα είναι λεπτομερές», επισήμανε η κ. Ράις και καταλήγοντας ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως χρειάζεται ένα χρονοδιάγραμμα που να λέει για παράδειγμα ότι «θα τα ολοκληρώσουμε όλα σε αυτήν την ημερομηνία».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Aπειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα

Aπειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα

ΑΠΕΙΛΗ για βόμβα στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αρχές. Άγνωστος τηλεφώνησε στις 9:10 το βράδυ στην Άμεση Δράση και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και είπε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στο Μετρό γι' αυτό διακόπηκε η κυκλοφορία και εκκενώθηκε ο σταθμός.

Ο άγνωστος που τηλεφώνησε είπε ότι η βόμβα θα εκραγεί σε μία ώρα. Αυτή τη στιγμή συνεργεία του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών διενεργούν έρευνα για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για φάρσα ή για πραγματική απειλή.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Με το ένα πόδι στο Euro 2008 η Εθνική

Με το ένα πόδι στο Euro 2008 η Εθνική

Χωρίς να δυσκολευτούν ιδιαίτερα οι πρωταθλητές Ευρώπης νίκησαν τους Βόσνιους και αγκάλιασαν την πρόκριση

Όσα δεν φέρνει η ώρα, τα φέρνει η στιγμή… Η Εθνική νίκησε 3-2 τη Βοσνία και βρίσκεται πλέον αγκαλιά με την πρόκριση για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η αλήθεια είναι, ότι στις αρχές της επανάληψης οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ φρόντισαν να καρδιοχτυπήσουν τους 35.000 θεατές.

Αν ο Χργκόβιτς (55') δεν λειτουργούσε τόσο ανόητα, αμέσως μετά το γκολ της ισοφάρισης, ίσως τα πράγματα να κυλούσαν διαφορετικά. Παρά το γεγονός ότι προηγηθήκαμε νωρίς, το υπερβολικό άγχος έφερε την ομάδα μας σε παθητικό ρόλο. Οι Βόσνιοι πάντως, στο πρώτο ημίχρονο δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν αυτή τη νωθρότητα (εξαίρεση ένα σουτ του Μισλίμοβιτς στο 31' που μπλόκαρε ο Νικοπολίδης) και αν ο Γκέκας ήταν πιο ψύχραιμος στο 39' ίσως το παιχνίδι να είχε τελειώσει νωρίτερα.

Το δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο όμως, ήταν αρχικά μια άλλη ιστορία, με τους Βόσνιους να παγώνουν το ΟΑΚΑ με το εκπληκτικό γκολ του Χργκόβιτς (54'). Ευτυχώς, για όλους μας όμως, ο σκόρερ των Βόσνιων ένα λεπτό αργότερα έκανε ένα εγκληματικό τάκλιν στον Μπασινά και είδε δίκαια την κόκκινη κάρτα. Στο 57' ο Γκέκας μετά την ασίστ του Μπασινά έβαλε και πάλι την Εθνική σε θέση οδηγού. Το άστρο του Ρεχάγκελ ανέτειλε για μια ακόμη φορά, με την πρώτη του αλλαγή (Λυμπερόπουλος) να σκοράρει λίγο μετά την είσοδο και όλοι πλέον περίμεναν το σφύριγμα της λήξης. Η χαλάρωση όμως ξεπέρασε τα όρια κι έτσι στο 92' ο Ιμπίσεβιτς βρήκε τον τρόπο να μειώσει σε 3-2.

Ρεχάγκελ. Εύστοχος στις αλλαγές

Παρέταξε την ομάδα με την δοκιμασμένη συνταγή του Ηρακλείου, αλλά παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα, έβλεπε κι αυτός την μεσαία μας γραμμή να υπολειτουργεί. Ευνοήθηκε από τις εξελίξεις στο δεύτερο ημίχρονο όταν μετά το σοκ του 1-1 ήρθε η γρήγορη αποβολή και το γκολ του Γκέκα, ενώ οι αλλαγές που έκανε, έδωσαν ώθηση στην ομάδα για να φτάσει στην τελική νίκη.

Το φιλμ του αγώνα

10': Σέντρα του Πατσατζόγλου, ο Χαριστέας πιάνει την κεφαλιά η μπάλα βρίσκει το δοκάρι, νέα κεφαλιά από τον Έλληνα επιθετικό και νέο δοκάρι, αλλά τελικά με την τρίτη προσπάθεια ανοίγει το σκορ.

31': Ο Μουσλίμοβιτς εκμεταλλεύεται την αδράνεια της ελληνικής άμυνας, αλλά ο Νικοπολίδης μπολκάρει το σουτ που επιχείρησε.

39': Από το πείσμα του Χαριστέα, ο Αμανατίδης γίνεται κάτοχος της μπάλας που τη δίνει στον Γκέκα, αλλά ο Γκούσο ενστικτωδώς διώχνει με το ένα χέρι.

54': Ο Χργκόβιτς εκτελεί με εκπληκτικό τρόπο το φάουλ, στέλνοντας τη μπάλα στο δεξί παραθυράκι του Νικοπολίδη και ισοφαρίζει σε 1-1.

55' Στο χώρο της μεσαίας γραμμής ο Χργκόβιτς κάνει σκληρό τάκλιν στον Μπασινά, επιχειρεί να τον σηκώσει τραβώντας του τη φανέλα και βλέπει την κόκκινη κάρτα.
57': Βαθιά μπαλιά του Μπασινά, ο Γκέκας μόνος του στην αντίπαλη περιοχή σαν σε προπόνηση πετυχαίνει το 2-1.

72': Σέντρα του Γιαννακόπουλου, ο Λυμπερόπουλος με κεφαλιά στέλνει τη μπάλα στο δοκάρι, ο Γκέκας εξ επαφής αστοχεί αλλά ο 'Λύμπε' με σουτ πετυχαίνει το 3-1.

92': Ο Ιμπίσεβιτς καταφέρνει και ξεφεύγει από τους Έλληνες αμυντικούς και εκμεταλλευόμενος μια κόντρα πετυχαίνει το τελικό 3-2.

Βαρόμετρο

+ Η Εθνική, μπορεί να μην έχει παίξει θεαματικό ποδόσφαιρο σε όλη τη διάρκεια της προκριματικής φάσης, αλλά θα πρέπει να της αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι σε αντίθεση με τους υπόλοιπους διεκδικητές των δύο εισιτηρίων, δεν έχει κάνει καμία γκέλα με κατώτερους αντιπάλους.

+ Ο Ότο Ρεχάγκελ βρήκε τον άνθρωπο των ειδικών αποστολών στο πρόσωπο του Νίκου Λυεμπερόπουλου. Ο Μεσσήνιος επιθετικός, μετά τα γκολ του στα δύο παιχνίδια με τους Μολδαβούς, σκόραρε και κατά των Βόσνιων μόλις τρία λεπτά μετά την είσοδό του στο παιχνίδι δίνοντας ασφάλεια στην Εθνική.

- Η απόδοση της ομάδας μετά το γκολ του Χαριστέα. Το γρήγορο γκολ που επιζητούσε ο Ρεχάγκελ πριν από την έναρξη του αγώνα ήρθε, αλλά αντί να μας βοηθήσει ψυχολογικά φάνηκε να δημιουργεί μεγαλύτερο άγχος.

- Το δεύτερο γκολ που δέχθηκε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στις καθυστερήσεις. Με τον αντίπαλο να παίζει με δέκα παίκτες και την Εθνική να έχει στο γήπεδο τρεις κεντρικούς αμυντικούς, σίγουρα δεν είναι κι ό,τι το καλύτερο.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους ζητά ο κ. Παπούλιας


Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους ζητά ο κ. Παπούλιας

Σημαίνουσα παρέμβαση για το Ασφαλιστικό έκανε την Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ζητώντας ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους.

Ο κ. Παπούλιας μίλησε στην ευρωμεσογειακή σύνοδο κορυφής 2007 των Οικονομικών και Κοινωνικών Επιτροπών που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Κατά την ομιλία του τόνισε ότι «καμία στρατηγική ανάπτυξης δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα εάν δεν είναι ανθρωποκεντρική», ενώ αναφέρθηκε και στο διεθνές φαινόμενο των μεγάλων επιχειρήσεων, που, παρά την ραγδαία αύξηση των κερδών τους, προβαίνουν σε δραστική μείωση του προσωπικού τους.

«Όσο οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για τη συνοχή του κοινωνικού ιστού» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει με ευαισθησία σε ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό ζήτημα όπως είναι η κοινωνική ασφάλιση και το εισόδημα των εργαζομένων.

Η παρέμβαση του κ. Παπούλια είναι προς την κατεύθυνση μίας αναδιανεμητικής πολιτικής, η οποία δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους ασφαλισμένους με δυσμενείς αλλαγές στα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων, ενώ την ίδια ώρα η κερδοφορία των εταιρειών εκτινάσσεται στα ύψη.

Ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι στην Ελλάδα αυξάνεται ο διαθέσιμος πλούτος, συνεπώς «πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα ενίσχυσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Η δυνατότητα δικαιότερης κατανομής, ώστε να ικανοποιηθεί το εύλογο αίτημα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους.»

Ο κ. Παπούλιας κατέληξε, αναφερόμενος στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως η ανεργία και ειδικότερα η ανεργία των νέων, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, ότι «καμία κοινωνία δεν μπορεί να ευημερήσει πραγματικά όταν υπάρχουν εκρηκτικές οικονομικές ανισότητες που δυναμιτίζουν την κοινωνική συνοχή».


Πηγή:
in.gr

Συνάντηση Μπακογιάννη - Σολάνα εν όψει εξελίξεων στο θέμα της ΠΓΔΜ

Συνάντηση Μπακογιάννη - Σολάνα εν όψει εξελίξεων στο θέμα της ΠΓΔΜ

Έχοντας στείλει ήδη το μήνυμα στην ΠΓΔΜ για «σύνθετη ονομασία ή βέτο» η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε το ζήτημα της ονομασίας στις συναντήσεις που είχε την Τρίτη με τον Χαβιέρ Σολάνα, στο περιθώριο συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο. Κυβερνητική Επιτροπή για τα εξωτερικά θέματα στις 11:00 το πρωί της Τρίτης.

Μετά το πέρας της συνάντησής του με την υπουργό Εξωτερικών, ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ είπε ότι βρισκόμαστε σε μία κατάσταση, στην οποία ο ίδιος θεωρεί «πως ήλθε η ώρα να βρεθεί λύση». Εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξουν εξελίξεις το επόμενο διάστημα και ότι πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημείωσε, επίσης, ότι θα είναι σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και τον ειδικό μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για το θέμα. Επισήμανε ότι θα συζητήσει το ζήτημα της ονομασίας και με την ΠΓΔΜ με «τρόπο ξεκάθαρο» προκειμένου, όπως είπε, «να καταστήσει σαφή την κατάσταση, τον επείγοντα χαρακτήρα της, καθώς και το χρονοδιάγραμμα που έχουμε υπόψη μας».

Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε από πλευράς της ότι κατά τη συνάντηση παρουσίασε στον Χαβιέρ Σολάνα τις «πολύ καθαρές» ελληνικές θέσεις, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα πως «όλες οι προσπάθειες από την πλευρά της ΕΕ και του κ. Σολάνα θα γίνουν έτσι ώστε να υπάρξει λύση του προβλήματος που υπάρχει με τα Σκόπια».

Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμη ότι «η Ελλάδα βασίζεται στην κοινοτική αλληλεγγύη».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της ΠΓΔΜ διά του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι περί επίδειξης δύναμης της Ελλάδας και ανάγκης αλλαγής στάσης της Αθήνας, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Αθήνα δεν σχολιάζει», επισημαίνοντας πως «τα μηνύματα της χώρας μας προς κάθε κατεύθυνση είναι θετικά».

Σχετικά με τις δηλώσεις Μιλόσοσκι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχολίαζαν από το Λουξεμβούργο πως «ό,τι είχαμε να πούμε το έχουμε πει».

Η υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης στο περιθώριο του Συμβουλίου με το Βούλγαρο ομόλογό της Ιβάιλο Κάλφιν, ενώ αργότερα εντός της ημέρας θα συναντηθεί με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση Επίτροπο της ΕΕ Όλι Ρεν.

Κυβερνητική Επιτροπή την Τρίτη

Στις 11:00 το πρωί της Τρίτης συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή για τα θέματα του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε εάν θα υπάρξει πρόβλημα συνοχής στην κυβέρνηση στην πορεία επίλυσης του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, και απάντησε πως η κυβέρνηση έχει μια θέση που έχει διατυπωθεί επανειλημμένα και από τον πρωθυπουργό και από την υπουργό Εξωτερικών.

«Σε αυτή τη θέση θα μείνω και με αυτή τη θέση η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή από όλους τους βουλευτές» ανέφερε.

Ως προς το αν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση περί σύνθετης ονομασίας, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως πριν 2,5 χρόνια και απέναντι στην τότε πρόταση του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς είχαμε πει ποιο είναι το όριο της κυβέρνησης και είχαμε αποδεχτεί ως βάση συζήτησης μια πρόταση που είχε κάνει τότε ο κ. Νίμιτς.

«Στα χέρια της άλλης πλευράς είναι να πει τις απόψεις της» τόνισε.

Σε άλλη ερώτηση εάν υπάρχει εθνική συναίνεση στο θέμα είπε ότι η κυβέρνηση ζητά την εθνική συναίνεση και πως όλα τα κόμματα γνωρίζουν ότι πρόκειται για εθνικό θέμα. «Δεν θα απαντήσω αν υπάρχει ή δεν υπάρχει εθνική συναίνεση. Είμαι βέβαιος ότι όλα τα κόμματα αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τα εθνικά θέματα» επισήμανε.

Επίσης, για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διενέργεια δημοψηφίσματος είπε: «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο».

Πηγή: in.gr


Ο πρόεδρος Πούτιν θα μεταβεί στο Ιράν παρά τα σενάρια δολοφονίας

Ο πρόεδρος Πούτιν θα μεταβεί στο Ιράν παρά τα σενάρια δολοφονίας

Ο ΡΩΣΟΣ πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει το ταξίδι του στο Ιράν μετά την πληροφορία που μεταδόθηκε από ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων για συνωμοτικό σχεδιο δολοφονίας του στην Τεχεράνη.

Όταν ρωτήθηκε εάν θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη, ο Πούτιν απάντησε:"Φυσικά θα μεταβώ στο Ιράν».

Την απάντησε έδωσε προς τους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ στο Βισμπάντεν.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στην Τεχεράνη δήλωσε ότι «δεν έχει πληροφορίες που να του επιτρέπουν να γνωρίζει εάν η επίσκεψη αυτή πραγματοποιηθεί η όχι».

Χθες Κυριακή είχε ανακοινωθεί από το Κρεμλίνο πως είχε ενημερωθεί ο ρώσος πρόεδρος για φήμες σχετικά με προετοιμασίες για επίθεση αυτοκτονίας σε βάρος του στην ιρανική πρωτεύουσα.

«Τα σχετιζόμενα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θέματα θα συζητηθούν κατά την διάρκεια της συνάντησης με τους ιρανούς ηγέτες»,επισήμανε ο πρόεδρος Πούτιν στην συνέντευξή του, ενώ προειδοποίησε την διεθνή κοινότητα να μη προσπαθήσει να εκφοβίσει το Ιράν και έκανε έκκληση για εξεύρεση ειρηνικών τρόπων διευθέτησης των ανησυχιών σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η επίσκεψη στο Ιράν του Πούτιν είναι η πρώτη ηγέτη του Κρεμλίνου μετά από αυτή του Ιωσήφ Στάλιν το 1943 και έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον εξαιτίας του ρόλου της Ρωσίας ως μεσολαβητή στις εξαμερείς συνομιλίες που στοχεύουν στο να πείσουν το Ιράν να διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Το Ιντερφάξ είχε μεταδώσει χθες το βράδυ, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, ότι ο Πούτιν προειδοποιήθηκε από την προσωπική του υπηρεσία ασφαλείας για ένα πιθανό συνωμοτικό σχέδιο δολοφονίας κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Τεχεράνη αυτή την εβδομάδα.

Από την πλευρά της η Μέρκελ τόνισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να αποφασίσουν περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος του Ιράν εάν η Τεχεράνη δεν ανταποκριθεί στο αίτημα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα."Είναι προφανές ότι εάν το Ιράν δεν συμμορφωθεί, νέες κυρώσεις πρέπει να αποφασιστούν»,δήλωσε.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πετρέλαιο: Νέο ιστορικό ρεκόρ στα $84.22 το βαρέλι

Πετρέλαιο: Νέο ιστορικό ρεκόρ στα $84.22 το βαρέλι

Νέο ιστορικό ρεκόρ άγγιξε σήμερα το πετρέλαιο, σκαρφαλώνοντας στα $84.22 το βαρέλι. Η άνοδος οφείλεται στην ένταση στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ και τις απειλές της Άγκυρας για εισβολή στο Βόρειο Ιράκ., καθώς και στις ανησυχίες για τα διαθέσιμα αποθέματα του χειμώνα.

Το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 48 σεντ, φτάνοντας στα $84.17 το βαρέλι.

Πηγή: Reuteurs

Η Πολωνία ίσως μπλοκάρει την είσοδο της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Η Πολωνία ίσως μπλοκάρει την είσοδο της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Η Πολωνία προειδοποίησε σήμερα τη Ρωσία πως θα μπλοκάρει την είσοδό της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) εάν η δεύτερη δεν άρει το εμπάργκο στα πολωνικά κρέατα και προϊόντα.

Η Ρωσία απαγόρευσε την εισαγωγή πολωνικών κρεάτων το 2005, ισχυριζόμενη πως δεν πληρούσαν τους κανόνες ασφάλειας τροφίμων. Οι πολωνικές αρχές απέρριψαν τους ισχυρισμούς αναφέροντας πως πληρούσαν όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα και κατηγόρησαν τη Μόσχα για διακρίσεις.

"Εάν η στάση της Μόσχας δεν διαφοροποιηθεί, θα θέσουμε βέτο στην ένταξη της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου," δήλωσε σήμερα από τη Μόσχα ο Αναπληρωτός Υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας Jan Krzysztof Ardanowski.

Προειδοποίησε ακόμη πως η Πολωνία θα εξακολουθήσει να μπλοκάρει τις συμφωνίες Ευρώπης-Ρωσίας εάν η Μόσχα δεν αλλάξει στάση.

Η Πολωνία εξήγαγε στη Ρωσία κρέας και λαχανικά συνολικής αξίας πέραν των 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ρωσία προσπαθεί εδώ και χρόνια να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Πρέπει όμως να ολοκληρώσει ακόμη αρκετές διμερείς συμφωνίες με χώρες-μέλη του για να γίνει δεκτή στον Οργανισμό.

Πηγή: Forbes

Στον εισαγγελέα οδηγείται 40χρονος για φάρσα με βόμβα σε αεροσκάφος

Στον εισαγγελέα οδηγείται 40χρονος για φάρσα με βόμβα σε αεροσκάφος

Στον εισαγγελέα της Κω οδηγείται τη Δευτέρα ένας 40χρονος Έλληνας, ο οποίος κατηγορείται ότι προκάλεσε αναστάτωση και πανικό με απειλή για βόμβα σε αεροσκάφος ολλανδικής εταιρείας με προορισμό το Αμστερνταμ.

Το χρονικό της υπόθεσης έχει ως εξής:

Στις 21.35 το βράδυ της Κυριακής προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αεροσκάφος πτήσης τσάρτερ PFL 326 ολλανδικής εταιρείας με 288 επιβάτες, έπειτα από τηλεφώνημα ότι υπήρχε βόμβα. Το αεροπλάνο ελέγχθηκε, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα και στις 00:48 αναχώρησε για τον προορισμό του.

Λίγη ώρα αργότερα συνελήφθη στην Κω ο 40χρονος, ο οποίος φέρεται ότι προκάλεσε την αναστάτωση. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο κατηγορούμενος στις 8 το βράδυ της Κυριακής επιχείρησε να μπει στο αεροσκάφος που έφευγε από το αεροδρόμιο της Κω, αλλά δεν του επετράπη η είσοδος, γιατί ήταν μεθυσμένος.

Στη συνέχεια ο 40χρονος τηλεφώνησε στον αξιωματικό υπηρεσίας του αστυνομικού τμήματος Κω και είπε ότι υπήρχε βόμβα σε αεροπλάνο για το Αμστερνταμ. Αμέσως δόθηκε εντολή και το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Αθήνα για έλεγχο, ενώ παράλληλα έγινε έρευνα και σε άλλα δύο αεροσκάφη που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της Κω και ετοιμάζονταν να φύγουν για Αμστερνταμ, αλλά το τηλεφώνημα αποδείχθηκε φάρσα.

Πηγή: in.gr

Ξεκινάει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Ξεκινάει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ κατά 19% θα πωλείται φέτος το πετρέλαιο σε σχέση με τις περσινές τιμές.
Η τιμή του θα κυμαίνεται από 61 μέχρι 63 λεπτά το λίτρο και σε μικρές ποσότητες θα υπάρχει μία αύξηση της τάξης των 2 με 3 λεπτών.

Το υπουργείο Ανάπτυξης εφιστά την προσοχή των καταναλωτών.
Οι καταναλωτές πρέπει να καταγράφουν οι ίδιοι την ποσότητα στη δεξαμενή, πριν και μετά την παραλαβή, παρουσία του βυτιοφορέα.
Επίσης, να προσέχουν το χρώμα του πετρελαίου να μην είναι θολό. Για ενημέρωση και καταγγελίες μπορούν να απευθύνονται στη γραμμή 1520.

Στο μεταξύ σε ό,τι αφορά στην επιστροφή του φόρου το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να καταλήγει στη λύση, να γίνεται μέσω των πρατηρίων.
Σύμφωνα με σχετικό νομοσχέδιο οι πρατηριούχοι θα εισπράττουν τη διαφορά από τις τράπεζες προσκομίζοντας τα τιμολόγια εντός τριών ημερών.

Απεργούν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια

Σήμερα οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.
Η απεργία συμπίπτει με την πρώτη ημέρα διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά και αυτό συνεπάγεται ότι δεν θα γίνονται φορτώσεις πετρελαίου από τα τρία διυλιστήρια των ΕΛΠΕ σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Θεσσαλονίκη που καλύπτουν πάνω από το 70% της αγοράς.
Το Σωματείο των εργαζομένων έκανε λόγο για μη ασφαλή λειτουργία των διυλιστηρίων λόγω ελλείψεων προσωπικού.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Λύση «τύπου Κοσόβου» σχεδιάζει η Αγκυρα για το Κυπριακό

Λύση «τύπου Κοσόβου» σχεδιάζει η Αγκυρα για το Κυπριακό

Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας παραμένει η εξουδετέρωση της οποιασδήποτε προσπάθειας για λύση του Κυπριακού, ώστε να εδραιωθεί η εντύπωση ότι δήθεν δεν υπάρχει περιθώριο συμβίωσης των δυο κοινοτήτων. Η πολιτική για λύση δυο κρατών, η εκστρατεία για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και το υπόγειο φλερτ της Άγκυρας για μεταφορά του μοντέλου του Κοσόβου και στο Κυπριακό, αποτελούν την προσέγγισή της για το τι μέλλει γενέσθαι στην Κύπρο.

Στην Τουρκία ασχολούνται τα τελευταία χρόνια με το μοντέλο του Κοσόβου καθώς θεωρούν πως μπορεί να αξιοποιηθεί και για το Κυπριακό. Δεξαμενές Σκέψεις, γνωστές και ως think tank, έχουν τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα των αναλύσεων και συζητήσεών τους, το μοντέλο αυτό σε μια προσπάθεια παραλληλισμού του με τη μορφή λύσης του Κυπριακού. Δεν μπορεί να θεωρείται άσχετο το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει στο επίπεδο του υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιήσει ασκήσεις επί χάρτου ενώ ταυτόχρονα ζητά από ξένους αναλυτές και ινστιτούτα να καταθέσουν τις απόψεις τους, επί του θέματος.

Προηγούμενο
Παρά το γεγονός ότι είναι δύο διαφορετικά προβλήματα, γεωπολιτικά βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή και επί ευρωπαϊκού εδάφους. Γι αυτό είναι προφανές πως η επιβολή της λύσης στο Κόσοβο, θα αποτελέσει προηγούμενο, το οποίο θα αξιοποιηθεί, στα μέτρα και στο μέρος εκείνο που θα μπορεί να λειτουργήσει και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Για την Τουρκία η υιοθέτηση αυτού του μοντέλου θα δημιουργήσει προβλήματα, που ενδέχεται να μην μπορεί να αντιμετωπίσει( κουρδικό).

Ωστόσο, φαίνεται αυτή η πτυχή να μην την απασχολεί καθώς θεωρεί πως στο Κυπριακό μπορεί να τύχει μιας διαφορετικής αντιμετώπισης, εκτιμώντας ότι έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα. Τι θα προκαλέσει, όμως, στη διεθνή σκακιέρα η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου; Είναι ζητήματα, τα οποία αναδεικνύονται, κυρίως, από εκείνες τις χώρες που διαφωνούν με αυτό το ενδεχόμενο.

Πρώτον, εάν τελικά προχωρήσει η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, δημιουργεί προηγούμενο, με την ανοχή διεθνούς κοινότητας για αποσχίσεις περιοχών από νόμιμα κράτη. Είναι πρόδηλο ότι θα δημιουργήσει προηγούμενο για την απόσπαση από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις εδαφών, τα οποία στη συνέχεια θα ανεξαρτητοποιούνται, με τη σφραγίδα Διεθνών Οργανισμών ακόμη και των Ηνωμένων Εθνών. Η περίπτωση, δηλαδή, της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και προσπάθειας από την Άγκυρα και τρίτων για αναβάθμιση, πολιτικά και οικονομικά του ψευδοκράτους.

Δεύτερον, εφεξής οι εθνικές μειονότητες θα αποτελούν το μπαμπούλα για τα κράτη. Το κλίμα που θα διαμορφωθεί μετά από μια τέτοια εξέλιξη, θα αναγκάσει τα κράτη σε μια αμυντική πολιτική έναντι των μειονοτήτων (θα βρίσκονται πάντα με την πλάτη στον τοίχο) ενώ ενδέχεται να προκαλούνται εσωτερικές εντάσεις. Και στις δυο περιπτώσεις, ο εμφύλιος πόλεμος θα φαντάζει μόνιμος εφιάλτης.

Ενταση
Τρίτον, θα επαναφέρει την ένταση στην περιοχή όπως και τους πολέμους στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των κρίσεων. Θα ενισχύσει τα αποσχιστικά Κινήματα, θα νομιμοποιήσει τον επεκτατισμό και θα επιβληθεί «το δίκαιο του ισχυρού». Άλλωστε η λογική της απόσχισης, φαίνεται να είναι και συνταγή «του σύγχρονου κόσμου» και της παγκοσμιοποίησης, οι θεωρητικοί της οποίας εκτιμούν πως οι σχεδιασμοί τους ευνοούνται με την ύπαρξη και λειτουργία αδύναμων κρατών. Αυτό μπορεί να γίνει με αποσχίσεις μειονοτήτων.

Θα πρέπει να σημειωθούν και τα όσα επιχειρούνται και τεκταίνονται στην καρδιά της Ευρώπης, στο Βέλγιο. Σε πρόσφατο άρθρο της η γαλλική «Φιγκαρό» αναφέρει πως «οι Βαλλόνοι αρχίζουν να αμφιβάλλουν για τη βελγική ενότητα». Στη χώρα αυτή ενισχύονται οι φωνές για προσάρτηση τμήματος της στη Γαλλία (ο Πρόεδρος των Γαλλόφωνων Φιλελευθέρων, Didier Reynders δήλωσε ότι δεν μπορούν πλέον να συσπειρωθούν γύρω από βελγικό εθνικό ύμνο).

Εκβιασμοί
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, είναι προφανές ότι δημιουργείται ένα κακό προηγούμενο, το οποίο ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν οι τρίτοι είτε για εκβιασμό σε μελλοντικές συζητήσεις για λύση του Κυπριακού, είτε για να τιμωρήσουν.

Μια τέτοια εξέλιξη, είναι πρόδηλο ότι ενθαρρύνει περαιτέρω την τουρκική πλευρά να συνεχίσει με στόχο την πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Σημειώνεται σε σχέση με τούτο, ότι εδώ και χρόνια οι Αγγλοαμερικανοί υποστηρίζουν πως στην κατεχόμενη Κύπρο λειτουργεί ένα «μη αναγνωρισμένο κράτος», που έχει όμως όλα τα χαρακτηριστικά διοίκησης. Οι προσεκτικές αλλά ουσιαστικές κινήσεις ενίσχυσης αυτής της «διοίκησης», αποτελούν μια μακρά άτυπη διαδικασία, που σκοπίμως δεν καταλήγει ακόμη.

Ανησυχία στη Λευκωσία

Η Λευκωσία αντιμετωπίζει με προβληματισμό τις εξελίξεις στο Κόσοβο καθώς γνωρίζει τι ενδεχομένως να σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη για το εθνικό μας θέμα.

Η ίδια η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η παράκαμψη της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, που επιδιώκεται από την τουρκική πλευρά, θα οδηγήσει σε λύση τύπου Κοσόβου (ο λεγόμενος ΥΠΕΞ των κατεχομένων Αβτζί είχε τότε δηλώσει πως «η κ. Μαρκουλλή ορθά ανησυχεί»).

Κίνδυνος
Η Κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί παράλληλα ότι και από την παρατεταμένη στασιμότητα υπάρχει πάντα κίνδυνος κοσοβοποίησης ή διχοτόμησης. Τούτο ενισχύεται από το γεγονός ότι την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά εργάζεται για την πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Είναι δε προφανές πως ο φόβος της επιβολής λύσης δυο κρατών, εάν καταρρεύσει η διαδικασία και αναδειχθεί το αγεφύρωτο των διαφορών, είναι κάτι που απασχολεί τη Λευκωσία. Θεωρείται, άλλωστε, το διαβατήριο για την τουρκική πλευρά για να προχωρήσει στην εφαρμογή των σχεδιασμών της.

Οι προσπάθειες αποτροπής, εάν και είναι σήμερα ένα δύσκολο εγχείρημα, ωστόσο, μπορούν να αποφέρουν αποτελέσματα. Φτάνει να προβάλλονται στις τουρκικές μεθοδεύσεις, πρωτοβουλίες και να ενισχύονται οι συμμαχίες, με την αξιοποίηση διαφορετικών συμφερόντων αλλά και συμφερόντων που συγκλίνουν.

Τo μοντέλο

  • Στην Τουρκία ασχολούνται τα τελευταία χρόνια με το μοντέλο του Κοσόβου καθώς θεωρούν πως μπορεί να αξιοποιηθεί και για το Κυπριακό.
  • Δεξαμενές Σκέψεις, γνωστές και ως think tank, έχουν τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα των αναλύσεων και συζητήσεών τους, το μοντέλο αυτό σε μια προσπάθεια παραλληλισμού του με τη μορφή λύσης του Κυπριακού.
  • Δεν μπορεί να θεωρείται άσχετο το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει στο επίπεδο του υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιήσει ασκήσεις επί χάρτου ενώ ταυτόχρονα ζητά από ξένους αναλυτές και ινστιτούτα να καταθέσουν τις απόψεις τους, επί του θέματος.
  • Παρά το γεγονός ότι είναι δύο διαφορετικά προβλήματα, γεωπολιτικά βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή και επί ευρωπαϊκού εδάφους. Γι αυτό είναι προφανές πως η επιβολή της λύσης στο Κόσοβο, θα αποτελέσει προηγούμενο, το οποίο θα αξιοποιηθεί, στα μέτρα και στο μέρος εκείνο που θα μπορεί να λειτουργήσει και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
  • Το κλίμα που θα διαμορφωθεί μετά από μια τέτοια εξέλιξη, θα αναγκάσει τα κράτη σε μια αμυντική πολιτική έναντι των μειονοτήτων (θα βρίσκονται πάντα με την πλάτη στον τοίχο) ενώ ενδέχεται να προκαλούνται εσωτερικές εντάσεις.

  • Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

    Στο σημείο «μηδέν» οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

    Στο σημείο «μηδέν» οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

    Απέτυχε η προσπάθεια της Ουάσιγκτον να λειτουργήσει «πυροσβεστικά» στα δύο φλέγοντα ζητήματα που πλήττουν τις σχέσεις της με την Αγκυρα: Την επαπειλούμενη τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ και το αμερικανικό ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

    Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νταν Φριντ και ο υφυπουργός Αμυνας, Ερικ Εντελμαν έφθασαν στην Αγκυρα το Σάββατο, λίγες ώρες μετά τη δημόσια παραδοχή της υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίσα Ράις, ότι «είναι δύσκολη εποχή» για τις διμερείς σχέσεις.

    Πρόθεση
    Οι δύο Αμερικανοί διαμήνυσαν στην Αγκυρα την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης «να μεταφέρει» στην ιρακινή ηγεσία τις τουρκικές ανησυχίες για τη δράση των Κούρδων ανταρτών.

    Επιπλέον, βεβαίωσαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε το ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων, που εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, να μην κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια.

    Ωστόσο, μία ημέρα μετά την αναχώρηση των Αμερικανών, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ. «Εάν το ψήφισμα εγκριθεί από την ολομέλεια, οι στρατιωτικές μας σχέσεις δεν θα είναι ποτέ οι ίδιες», δήλωσε σε συνέντευξή του στη Μιλιέτ, απειλώντας να πραγματοποιήσει τον χειρότερο εφιάλτη των ΗΠΑ, να ανακόψει δηλαδή τις γραμμές ανεφοδιασμού των Αμερικανών στο Ιράκ.

    Περίπου το 70% των αμερικανικών αναγκών σε εμπορεύματα και εξοπλισμό αλλά και το 1/3 των αναγκών σε καύσιμα εισέρχονται στο Ιράκ μέσω Τουρκίας ενώ οι αμερικανικές βάσεις προμηθεύονται ακόμη και πόσιμο νερό από την Τουρκία. «Δεν είμαι πολιτικός, είμαι αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και υπεύθυνος ασφαλείας, από τη δική μου πλευρά, οι Αμερικανοί αυτοπυροβολήθηκαν στο πόδι», πρόσθεσε ο Μπουγιούκανιτ και επέκρινε τις ΗΠΑ διότι «οι σύμμαχοι δεν φέρονται κατ αυτόν τον τρόπο».

    Σύμφωνα με αναλυτές, η έγκριση του ψηφίσματος από την Επιτροπή όχι μόνο κλιμακώνει την αντιπαράθεση αλλά και διευκολύνει τη λήψη της απόφασης για εισβολή στο βόρειο Ιράκ. Μέσα στην εβδομάδα, η τουρκική Βουλή αναμένεται να δώσει το πράσινο φως σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση κατά των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ.

    Στρατιώτες
    Ηδη, έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα περίπου 60.000 στρατιώτες ενώ χθες το τουρκικό πυροβολικό έπληξε ιρακινό χωριό 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Ο ηγέτης της ένοπλης πτέρυγας του ΡΚΚ, Μουράτ Καραγιλάν, σε συνέντευξή του στο Associated Press, προειδοποίησε πάντως την Αγκυρα ότι θα αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση και θα βρεθεί ενώπιον «του δικού της Βιετνάμ».

    Ο Καραγιλάν κατήγγειλε ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν καταδιώξει τους Κούρδους έως και 100 χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος του Ιράκ και κατηγόρησε την Αγκυρα ότι χρησιμοποιεί τους αντάρτες ως πρόσχημα για την εισβολή στο Ιράκ με στόχο την αποσταθεροποίηση του κουρδικού αυτόνομου κρατιδίου.

    Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

    H Bουλή αποφασίζει για τα Σκόπια

    H Bουλή αποφασίζει για τα Σκόπια

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της, χωρίς να προηγηθεί απόφαση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΕΤ, εφόσον ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς καταθέσει πρόταση σύνθετης ονομασίας που μπορεί να γίνει αμοιβαία αποδεκτή, το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει την πράξη αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με το νέο όνομα και θα ακολουθήσει κύρωση της Συνθήκης από το Κοινοβούλιο.

    Σε αυτή την περίπτωση, η εξασφάλιση απλής πλειοψηφίας θεωρείται απολύτως εφικτή, δεδομένου ότι ακόμη και αν καταγραφούν «διαρροές» από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, θεωρείται λογικό να υπάρξει στήριξη από την Αριστερά. Τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο διευθέτησης της εκκρεμότητας ακόμη και με ονομασία που θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία», ενώ και η αξιωματική αντιπολίτευση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, εάν επιλέξει την οδό της απόρριψης, δεδομένου ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ συζητήθηκαν στο πλαίσιο του ΟΗΕ λύσεις σύνθετης ονομασίας. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, με τη διαδικασία αυτή θα διαμορφωθεί μια διακομματική πλειοψηφία «και θα απομονωθεί ο ΛΑΟΣ, ενώ θα αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μιας “ανταρσίας” βουλευτών από τη Βόρεια Ελλάδα».

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών μόνο για την ενημέρωσή τους και όχι για να προκύψει δεσμευτική απόφαση, όπως συνέβη το 1992, όταν απορρίφθηκε οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία.

    Κατά τις διμερείς επαφές που θα έχει σήμερα στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα μεταφέρει ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα» (όπως είπε χθες σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή»), εάν το αδιέξοδο στο ζήτημα της ονομασίας παραμείνει. Μάλιστα, η κυρία Μπακογιάννη έχει προγραμματίσει συνάντηση και με τον εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος προσφάτως δήλωσε «δεν μας αρέσουν τα βέτο», προκαλώντας την έντονη δυσφορία της Αθήνας. Ανάλογα μηνύματα θα μεταφέρει και ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στις επαφές που θα έχει με Ευρωπαίους ομολόγους του στο περιθώριο της Ατυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στη Λισσβόνα την Πέμπτη και την Παρασκευή.

    Oλα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν συνειδητοποιήσει ότι η απειλή του βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008 δεν είναι προσχηματική. Διπλωματικές πηγές συνδέουν με αυτήν ακριβώς τη διαπίστωση τη χρονική μετάθεση της επίσκεψης στην Αθήνα του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών κ. Νίκολας Μπερνς, η οποία είχε αρχικώς προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτωβρίου. Το επόμενο διάστημα θα είναι περίοδος έντονου διπλωματικού παρασκηνίου προκειμένου να προετοιμαστεί η κατάθεση νέας πρότασης για το όνομα από τα Ηνωμένα Εθνη, με εχέγγυα επιτυχίας αυτή τη φορά. Η ελληνική διπλωματία επιδιώκει ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό (όπως το «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια»). Σύμφωνα με τους κανόνες της κοινής λογικής, τα «κλειδιά» κρατούν οι Αμερικανοί, που έχουν τη δυνατότητα να πείσουν την ΠΓΔΜ ότι πράγματι απειλείται η ένταξή της στη Συμμαχία, εάν δεν μετακινηθεί από την πάγια θέση υπέρ της λύσης διπλής ονομασίας. Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση «ούτε κλαίει ούτε γελάει».

    Αισιοδοξεί ότι η απειλή του βέτο θα πιάσει τόπο και προληπτικά αποτιμά τις συνέπειες μιας σύγκρουσης με τις ΗΠΑ για τα Σκόπια.

    Ασκηση βέτο ζητεί ο κ. Στ. Παπαθεμελής

    Να ασκήσει τώρα η Ελλάδα το δικαίωμα αρνησικυρίας φράζοντας το δρόμο των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιος Παπαθεμελής, κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα.

    «Η χώρα μας πρέπει να ασκήσει κάθε μέσο ώστε να διεκδικήσει τα δίκαιά της στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ», ανέφερε ο κ. Παπαθεμελής. «Τώρα είναι, ίσως, η μεγαλύτερη ευκαιρία στη διευθέτηση αυτής της εκκρεμότητας. Η Ελλάς οφείλει να ασκήσει δικαίωμα αρνησικυρίας στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ καταγγέλλοντας την ενδιάμεση συμφωνία, που κατά συρροήν και εξακολούθησιν παραβιάζεται από το κράτος των Σκοπίων».

    Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Βόμβα...ουρανίου στις αποστολές ειρήνης

    Βόμβα...ουρανίου στις αποστολές ειρήνης

    23 περιπτώσεις καρκίνου σε στρατιωτικούς που υπηρέτησαν σε Γιουγκοσλαβία- Αφγανιστάν

    Τουλάχιστον 23 Έλληνες στρατιωτικοί από τους χιλιάδες που έχουν υπηρετήσει τα τελευταία χρόνια σε αποστολές στο εξωτερικό- Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, Αφγανιστάν κ.α.- παρουσίασαν διάφορες μορφές καρκίνου, ενώ είναι άγνωστο πόσοι ακριβώς από αυτούς κατέληξαν.

    Τα στοιχεία αυτά ανέφερε... διαδοχικά στα «ΝΕΑ» αρμόδια πηγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις στη Γερουσία της Ιταλίας για τους 37 Ιταλούς στρατιωτικούς που έχουν πεθάνει λόγω της έκθεσής τους στο απεμπλουτισμένο ουράνιο- που χρησιμοποιείται ως περίβλημα σε βλήματα και βόμβες για να αυξάνεται η διατρητική τους ικανότητα - κατά την υπηρεσία τους στα Βαλκάνια και στο Ιράκ.
    Ωστόσο, όπως ανέφεραν στα «ΝΕΑ» οι ίδιες πηγές, για τους Έλληνες στρατιωτικούς, «μέχρι πρόσφατα σε κανένα από τα στελέχη που παρουσίασαν κάποια μορφή καρκίνου δεν αποδεικνύεται συσχέτιση της νόσου με έκθεση σε απεμπλουτισμένο ουράνιο και δεν έχει καταγραφεί θετικό δείγμα σύμφωνα με τα στοιχεία Μονάδας Κλινικής Έρευνας του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Ο αριθμός- επισημάνθηκε για τους νοσήσαντες- παραμένει χαμηλός αλλά είναι στατιστικά ενδεικτικός».

    Δεν αποκλείεται

    Όμως, όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί και ιατροί, από τις διατυπώσεις που χρησιμοποιεί το ΓΕΣ δεν αποκλείεται πιθανή συσχέτιση απεμπλουτισμένου ουρανίου και παθήσεων, ενώ αφήνεται να εννοηθεί, λένε, ότι τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά και όχι απόλυτα. Πολύ περισσότερο μάλιστα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από μονάδες δεν είναι απολύτως διασταυρωμένα για την ακρίβειά τους, ενώ αμφισβητείται εάν όλες οι μονάδες και τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν συγκεντρώσει πλήρη στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τις αποκαλύψεις στην ιταλική Βουλή την περασμένη Πέμπτη αρμόδια πηγή ανέφερε στα «ΝΕΑ» ότι οι πάσχοντες από καρκίνο από τους υπηρετήσαντες σε Κόσοβο και Βοσνία είναι μόνο 8. Την επομένη, τα κρούσματα ανήλθαν σε 12 και όταν ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπως ειπώθηκε, έφθασαν τους 23- συμπεριλαμβανομένων τώρα των ειρηνευτικών αποστολών σ΄ όλο τον κόσμο και από το 1995. Από αυτούς οι 8 είναι αξιωματικοί και οι 15 υπαξιωματικοί.
    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από τον πρώτο έλεγχο φαίνεται ότι τουλάχιστον ένας εξ αυτών έχει αποβιώσει.

    Εντός ορίων

    Κατά τη 12ετία 1995-2007 στρατιωτικές πηγές υπολογίζουν ότι από τις «καυτές» περιοχές έχουν περάσει περίπου 20.000 Έλληνες στρατιωτικοί- ορισμένοι 2 και 3 φορές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός τον νοσησάντων στρατιωτών είναι εντός των ορίων καρκινοπαθών που ισχύει για τον γενικό πληθυσμό της χώρας.

    Σε σχέση με τον πολύ μεγαλύτερο αριθμό των 255 Ιταλών στρατιωτικών οι οποίοι, όπως ανέφερε το ιταλικό υπουργείο Άμυνας, εμφάνισαν καρκίνο (και 37 από αυτούς πέθαναν), αρμόδια πηγή του ΓΕΣ παρατήρησε ότι η Ελλάδα έχει στείλει σε αποστολές μικρότερο αριθμό στρατιωτικών, ότι οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν ορισμένα όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο (DU), σε αντίθεση με τις ελληνικές, και ότι αυτές εμπλέκονταν σε «θερμές» περιοχές όπου έχουν ριφθεί πολλές βόμβες.

    Πολυετής παρακολούθηση

    Στρατιωτικοί γιατροί ανέφεραν πάντως στα «ΝΕΑ» ότι τα στοιχεία που διατίθενται από τις αρμόδιες υπηρεσίες «δεν πρέπει να μας καθησυχάζουν, καθώς η εμφάνιση νεοπλασίας δεν είναι κάτι που μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά και με ακρίβεια- δηλαδή μπορεί να εμφανιστεί και ένα και δύο και τρία χρόνια μετά...». Για τον λόγο αυτόν, από το 2002 και μετά η Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΣ έχει προχωρήσει σε ιατρικό έλεγχο του προσωπικού. Αυτός γίνεται πριν από την αναχώρηση, μετά την επιστροφή και αργότερα, περιοδικά, στο πλαίσιο προγράμματος πολυετούς παρακολούθησης με σκοπό την εξακρίβωση τυχόν επιπτώσεων στην υγεία τους μακροπρόθεσμα. Ειδικότερα, για απεμπλουτισμένο ουράνιο (DU), στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έχει εγκατασταθεί από τον Απρίλιο του 2002 και λειτουργεί ειδική συσκευή (ΙCΡ-ΜS) ελέγχου ούρων, υψηλής ευαισθησίας. Μάλιστα, από το 2004 ο έλεγχος έχει καταστεί υποχρεωτικός.

    Εκτιμάται ότι είχε λειτουργήσει θετικά το γεγονός ότι από τους χώρους όπου εγκαταστάθηκαν τα ελληνικά στρατόπεδα στο Κόσοβο απομακρύνθηκε επιφανειακά το χώμα σε βάθος έως και 50 εκατοστών.

    Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

    Βλέπουν εκτίναξη στα 100 δολ. το βαρέλι

    Βλέπουν εκτίναξη στα 100 δολ. το βαρέλι

    Εκτίναξη των διεθνών τιμών πετρελαίου το 2008 στα 100 δολάρια το βαρέλι, λόγω των κερδοσκοπικών παιχνιδιών και της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης ιδιαίτερα από την Κίνα και την Ινδία, με δραματικές επιπτώσεις στις τσέπες των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο, «βλέπουν» οι διεθνείς αναλυτές.

    Ηδη την περασμένη Παρασκευή η τιμή του αργού, μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών αποτελεσμάτων για τα στρατηγικά αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών που συρρικνώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 1,7 εκατ. βαρέλια, έσπασε εκ νέου το «φράγμα» των 83 δολαρίων το βαρέλι, πλησιάζοντας το ιστορικό ρεκόρ των 83,9 δολαρίων που σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ άλμα πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι πραγματοποίησε το μπρεντ.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, η στενότητα της προσφοράς, η δυσκολία στον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων, η υποχώρηση του δολαρίου, αλλά και η δομή της αγοράς είναι οι τέσσερις παράγοντες που αφήνουν γόνιμο έδαφος στους κερδοσκόπους.

    Ο αριθμός των hedge funds που επενδύουν στην ενέργεια είναι σήμερα τριπλάσιος έναντι του 2004 και ανέρχεται στα 530, τα οποία όταν ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων αποκομίζουν τρελά κέρδη. Ετσι διατηρούν τεχνητά τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

    Περαιτέρω ώθηση στις τιμές έχει ωστόσο δώσει τον τελευταίο καιρό και η κρίση στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου που είχε ως αποτέλεσμα τη στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων στην αγορά εμπορευμάτων αναζητώντας καλύτερες αποδόσεις από αυτές των ομολόγων και των μετοχών.

    Κι επειδή τα χειρότερα για τις αγορές, όπως πολλοί υποστηρίζουν, δεν έχουν ακόμα περάσει, οι αναλυτές προβλέπουν νέα ενίσχυση των τιμών στα 100 δολάρια το βαρέλι.

    Πηγή: ΕΘΝΟΣ