Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Βλέπουν εκτίναξη στα 100 δολ. το βαρέλι

Βλέπουν εκτίναξη στα 100 δολ. το βαρέλι

Εκτίναξη των διεθνών τιμών πετρελαίου το 2008 στα 100 δολάρια το βαρέλι, λόγω των κερδοσκοπικών παιχνιδιών και της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης ιδιαίτερα από την Κίνα και την Ινδία, με δραματικές επιπτώσεις στις τσέπες των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο, «βλέπουν» οι διεθνείς αναλυτές.

Ηδη την περασμένη Παρασκευή η τιμή του αργού, μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών αποτελεσμάτων για τα στρατηγικά αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών που συρρικνώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 1,7 εκατ. βαρέλια, έσπασε εκ νέου το «φράγμα» των 83 δολαρίων το βαρέλι, πλησιάζοντας το ιστορικό ρεκόρ των 83,9 δολαρίων που σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ άλμα πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι πραγματοποίησε το μπρεντ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η στενότητα της προσφοράς, η δυσκολία στον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων, η υποχώρηση του δολαρίου, αλλά και η δομή της αγοράς είναι οι τέσσερις παράγοντες που αφήνουν γόνιμο έδαφος στους κερδοσκόπους.

Ο αριθμός των hedge funds που επενδύουν στην ενέργεια είναι σήμερα τριπλάσιος έναντι του 2004 και ανέρχεται στα 530, τα οποία όταν ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων αποκομίζουν τρελά κέρδη. Ετσι διατηρούν τεχνητά τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Περαιτέρω ώθηση στις τιμές έχει ωστόσο δώσει τον τελευταίο καιρό και η κρίση στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου που είχε ως αποτέλεσμα τη στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων στην αγορά εμπορευμάτων αναζητώντας καλύτερες αποδόσεις από αυτές των ομολόγων και των μετοχών.

Κι επειδή τα χειρότερα για τις αγορές, όπως πολλοί υποστηρίζουν, δεν έχουν ακόμα περάσει, οι αναλυτές προβλέπουν νέα ενίσχυση των τιμών στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: