Τρίτη 31 Ιουλίου 2007

Επικίνδυνη ατραπός

Επικίνδυνη ατραπός

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που ασχολούνται με την εξωτερική και την αμυντική πολιτική, μας έχουν συνηθίσει στην πρακτική αυτή: λαμβάνουν αποφάσεις, οι οποίες δεν κυριαρχούνται από σύνεση και λογική. Το έχουν αποδείξει σε όλα τα μεγάλα μέτωπα που άνοιξαν, (και τα οποία έκλεισαν άρον-άρον εις βάρος των συμφερόντων της χώρας τους). Πρόκειται για τα ίδια τα έρμα στρατηγικά συμφέροντα που επικαλούνται κάθε φορά για να δικαιολογήσουν άδικες εισβολές και επεμβάσεις.

Μέχρι στιγμής, ο πόλεμος στο Ιράκ έχει αποδειχθεί καταστροφικός. Οι νίκες των Αμερικανών και των συμμάχων τους, είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Αντίθετα, οι ήττες είναι καθημερινές. Χιλιάδες οι νεκροί. Οι διεθνείς οργανισμοί έχουν πιστοποιήσει πως στο διάστημα των τεσσάρων ετών, έχει ξεπεραστεί ο αριθμός των θυμάτων του παρανοϊκού Σαντάμ Χουσεϊν στα 20 και πλέον χρόνια της δικής του κτηνώδους εξουσίας. Τα νοσοκομεία δεν έχουν δυνατότητα να δεχθούν άλλους τραυματίες. Χάθηκαν περιουσίες δισεκατομμυρίων και οι Ιρακινοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύουν μαζικά. Κάθε μέρα διεξάγονται επιχειρήσεις μετακίνησης πληθυσμών, οι οποίες αποτελούν αμερικανική πολιτική για την πολύπαθη χώρα. Κατά τα άλλα, όλες τους οι κινήσεις χαρακτηρίζονται από τον... σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

Το ιρακινό Κουρδιστάν είναι η μοναδική περιοχή όπου τα πάντα κυλούν ομαλά. Οι αξιωματούχοι και οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον έχουν ισχυριστεί κατ επανάληψη πως το βόρειο Ιράκ είναι «ένας παράδεισος». Θα ναι ίσως η μόνη φορά, που άνθρωποι της κυβέρνησης του Τζόρτζ Μπους, λένε την αλήθεια. Και όμως... Ο Αμερικανός πρόεδρος, αποφάσισε φαίνεται να παίξει στη ρουλέτα την υποστήριξη των συμμάχων του Κούρδων, του μοναδικού λαού στην πολύπαθη αυτή περιοχή, που υποστήριξε την πολιτική του Λευκού Οίκου, πληρώνοντας ακριβό τίμημα. Οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ μετρούν χιλιάδες νεκρούς από τον Μάρτιο του 2003.

Ο πρώην υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος μίλησε δημόσια και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που τοποθετήθηκαν ιδιωτικά, αφιέρωσαν ύμνους για τους Κούρδους και, την ίδια στιγμή, υπογράμμισαν πως για τα πάθη των Ηνωμένων Πολιτειών και τους νεκρούς τους, ευθύνεται η Τουρκία, και προσωπικά ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερτογάν. Ο κ. Ράμσφελντ είχε δηλώσει επίσης ότι θα έκοβε τα πόδια οποιουδήποτε αναμειγνυόταν στις υποθέσεις του Ιράκ. Ο πρώην υπουργός και οι συνεργάτες του έφυγαν και οι νέοι που ακολούθησαν, εμφανίζουν απώλεια μνήμης... Από την περασμένη Πέμπτη, οι φήμες στην Ουάσιγκτον δίνουν και παίρνουν (Εθνος, Σάββατο 28 Ιουλίου, 2007, σελίδα 12). Μία δήλωση του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, Ματτ Μπράιζα, στο Washington Institute, ήταν η αφετηρία. Ο κ. Μπράιζα, που ανέλαβε να «ηρεμήσει» τους Τούρκους, είπε τα εξής: «Ως προς το θέμα του ΡΚΚ, δεν έχουμε τηρήσει τα υπεσχημένα, αλλά είμαστε αφοσιωμένοι στην εξάλειψή του. Η διάθεση έχει μεταστραφεί στην Ουάσιγκτον και πρέπει να αναμένονται περισσότερα τους επόμενους λίγους μήνες από την πλευρά της ιρακινής κυβέρνησης και της δικής μας».

Η ατραπός που ακολουθεί ο Λευκός Οίκος είναι άκρως επικίνδυνη. Η συμφωνία εξόντωσης των ανταρτών του ΡΚΚ, την οποία αρνείται να επιβεβαιώσει η αμερικανική κυβέρνηση, θα στρέψει τη συντριπτική πλειοψηφία του κουρδικού λαού εναντίον των Αμερικανών και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απολέσουν τους μοναδικούς γνήσιους συμμάχους τους. Θα είναι η τέταρτη φορά, από το 1974, που η Αμερική προδίδει τους Κούρδους. Θα είναι άραγε και η φαρμακερή (για τους Αμερικανούς);


Παραπομπή

Καθυστέρηση στη λειτουργία του αγωγού Ελλάδας - Τουρκίας

Καθυστέρηση στη λειτουργία του αγωγού Ελλάδας - Τουρκίας

Η λειτουργία του $300 εκατομμυρίων αγωγού Ελλάδας - Τουρκίας που θα μεταφέρει φυσικό αέριο απο το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη δεν θα λειτουργήσει πριν τις 15 Σεπτεμβρίου εξαιτίας ενός έκτακτου τεχνικού προβλήματος που προέκυψε.

Επειδή η ολοκλήρωση του έργου δεν είναι δυνατή εντός των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν, η Τουρκία δήλωσε πως δεν θα είναι σε θέση να παράσχει στην Ελλάδα 250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του χρόνου όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί, αλλά μόλις 70 εκατομμύρια. Η ετήσια χωρητικότητα του αγωγού είναι γύρω στα 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Ο αγωγός, συνολικού μήκους 285 χιλιομέτρων θα καταλήγει στην Ιταλία και από θα μεταφέρεται αέριο στις χώρες της περιοχής.

Παραπομπή

Αμερικανικό ελικόπτερο κτυπήθηκε στο Ιράκ

Αμερικανικό ελικόπτερο κτυπήθηκε στο Ιράκ

Ένα αμερικανικό ελικόπτερο AH-64 Apache κτυπήθηκε χθες από πυρά στην περιοχή της ανατολικής Βαγδάτης και έκανε προληπτικά αναγκαστική προσγείωση. Κανείς από τους επιβαίνοντες δεν τραυματίστηκε.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού Christopher Garver δήλωσε πως δεν είναι ακόμη γνωστό αν το ελικόπτερο έπαθε ζημιά και πως το θέμα διερευνάται. Τα δύο μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν προληπτικά στο στρατιωτικό νοσοκομείο.

Παραπομπή

Το Ιράν επιβεβαιώνει το θάνατο δύο Κουρδών δημοσιογράφων

Το Ιράν επιβεβαιώνει το θάνατο δύο Κουρδών δημοσιογράφων

ΔΥΟ ΚΟΥΡΔΟΙ δημοσιογράφοι του Ιράν καταδικάστηκαν σε θάνατο ως εχθροί του Θεού κατηγορούμενοι για την οργάνωση ένοπλου αγώνα κατά του συστήματος, επιβεβαίωσε σήμερα εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Αντνάν Χασαμπούρ και ο Αμπντολβαχέντ 'Χίβα' Μποτιμάρ καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ωστόσο έχουν διορία 20 ημερών να εφεσιβάλουν την καταδίκη τους, σημείωσε ο Αλιρεζά Τζαμσίντι σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Βάσει της ιρανικής νομοθεσίας, η καταδίκη σε θάνατο των δύο δημοσιογράφων θα εκτελεστεί στην περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίψει την έφεσή τους.

Άλλος εκπρόσωπος που ερωτήθηκε για περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από την υπόθεση αυτή δήλωσε ότι οι δύο δημοσιογράφοι πήραν τα όπλα για την ανατροπή του συστήματος.

Ο Τζαμσίντι πρόσθεσε ότι 7 άλλοι καταδικασθέντες σε θάνατο για διάφορα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων μοιχεία και βιασμός, θα εκτελεστούν αύριο, Τετάρτη, και διευκρίνισε ότι είναι πιθανό οι εκτελέσεις τους να γίνουν δημοσίως.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) είχαν χαρακτηρίσει πριν από μερικές ημέρες τις θανατικές καταδίκες κατά των δύο δημοσιογράφων εξοργιστικές και επονείδιστες και είχαν ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει.

Επαναστατικό Δικαστήριο στην κουρδική πόλη Μαριβάν στο ανατολικό Ιράν καταδίκασε τους Χασανπούρ και Μποτιμάρ σε θάνατο στις 16 Ιουλίου, είχαν ανακοινώσει οι RSF.

Οι δύο δημοσιογράφοι έγραφαν στο κουρδικό περιοδικό Aso (Ορίζοντες) πριν απαγορευτεί η κυκλοφορία του τον Αύγουστο του 2005, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, η οποία σημείωνε στην ανακοίνωσή της ότι η καταδίκη τους σε θάνατο δείχνει πόσο λίγο ενδιαφέρεται το Ιράν για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και πόσο αποφασισμένο είναι να χρησιμοποιεί κάθε δυνατό μέσο για να φιμώσει τους πιο ειλικρινείς δημοσιογράφους και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παραπομπή




Βολές Σαρκοζί για πώληση μαχητικών αεροσκαφών

Βολές Σαρκοζί για πώληση μαχητικών αεροσκαφών

Το ζήτημα της αγοράς γαλλικών αμυντικών εξοπλιστικών συστημάτων από τη χώρα μας έθεσε, στο πλαίσιο της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης με τον Κ. Καραμανλή στο Παρίσι, ενώ οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη να αντιμετωπίσουν από κοινού οι χώρες της Ε.Ε. το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών.

Η συνάντηση, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλά, «σκιάστηκε» από την αιφνίδια ματαίωση της προγραμματισμένης κοινής συνέντευξης Τύπου. Η ελληνική πλευρά επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας πως στην κατ ιδίαν συζήτηση των δύο ανδρών συμφωνήθηκε να μην πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου. Το γεγονός, ωστόσο, προκαλεί μεγάλα ερωτήματα, καθώς το πρωτόκολλο σε αντίστοιχες επαφές τηρείται ευλαβικά.

Ενδιαφέρον
Επισημαίνεται πάντως, πως κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ο κ. Σαρκοζί εξέφρασε στον πρωθυπουργό το ενδιαφέρον του για τη συνεργασία της Γαλλίας και της Ελλάδας στον τομέα των εξοπλισμών, κυρίως σε αυτό των αεροσκαφών. Ο Κ. Καραμανλής επισήμανε στον Γάλλο πρόεδρο πως η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά τον διαβεβαίωσε πως «όταν έρθει η ώρα κάθε κίνηση θα γίνει με τον πλέον διαφανή και καθαρό τρόπο», ενώ υπογράμμισε ότι «αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι να έχει συμμετοχή στη διαδικασία κατασκευής ευρωπαϊκών αμυντικών συστημάτων».

Στη συνάντηση, που συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χώρων Ντ. Μπακογιάννη και Μπ. Κουσνέρ, συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών και συμφωνήθηκε να επιδιωχθεί η συνεργασία όλων των μεσογειακών χωρών στο θέμα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Συμφωνήσαμε, είπε ο κ. Καραμανλής, «ότι υπάρχει περιθώριο για στενή συνεργασία - σίγουρα μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας και πιθανώς και άλλων χωρών- για τη αντιμετώπιση του φαινομένου των πυρκαγιών. Σε επίπεδο δηλαδή ενός στενότερου συντονισμού, που πιθανώς να προεκτείνεται και μέχρι το σημείο, ώστε να υπάρχει κοινή προμήθεια εξοπλισμού αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων».

Ο Γάλλος πρόεδρος έθεσε στη συζήτηση και την πρότασή του για τη δημιουργία Μεσογειακής Ενωσης, ιδέα που όπως του είπε ο πρωθυπουργός «αντιμετωπίζεται κατ αρχάς θετικά από την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα θεσμικά σχήματα συνεργασίας στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά την διακυβερνητική διάσκεψη της Ε.Ε. οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει οι σχετικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός της πορτογαλικής προεδρίας, ενώ συζητήθηκαν και διάφορα διεθνή προβλήματα όπως η κατάσταση στο Κόσοβο και τη Μ. Ανατολή.

Με τον Φρ. Φιγιόν
Νωρίτερα το πρωί ο Κ. Καραμανλής είχε συνάντηση και με το Γάλλο ομόλογό του κ. Φρ. Φιγιόν, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το θέμα των κλιματικών αλλαγών. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να στηρίξουν μορφές συνεργασίας για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών. Τους δύο πρωθυπουργούς απασχόλησε και η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, την οποία χαρακτήρισαν παράγοντα που μπορεί να διασφαλίσει σταθερότητα στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΠΓΔΜ ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως «εμείς κάναμε τα βήματα που έπρεπε να κάνουμε και περιμένουμε την ανταπόκριση της άλλης πλευράς».

Παραπομπή


Νέο τελεσίγραφο των Ταλιμπάν

Νέο τελεσίγραφο των Ταλιμπάν

Νέο τελεσίγραφο έως τις 10:30 (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης έδωσαν οι Ταλιμπάν για τους Νότιο-κορεάτες ομήρους.

Το βράδυ της Δευτέρας ανακοίνωσαν ότι εκτέλεσαν έναν ακόμη άνδρα, εντείνοντας τις πιέσεις για την απελευθέρωση ισλαμιστών μαχητών του κινήματος.

Αν η κυβέρνηση της Καμπούλ και η κυβέρνηση της Κορέας δεν δώσουν θετική απάντηση στο αίτημά μας για την απελευθέρωση φυλακισμένων Ταλιμπάν έως αύριο (Τετάρτη) στις 12.00 (τοπική ώρα), τότε θ' αρχίσουμε να σκοτώνουμε άλλους ομήρους", δήλωσε ο Κάρι Μοχάμεντ Γιουσούφ.

Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας ανακοίνωσε νωρίς το πρωί ότι "βρέθηκε το πτώμα του Νοτιοκορεάτη τη νύχτα στην περιοχή Αντάρ και έφερε ίχνη από σφαίρες".

Το υπουργείο Εξωτερικών στην Σεούλ επιβεβαίωσε ότι το θύμα είναι ο 29χρονος Σιμ Σουνγκ-Μιν. Σύμφωνα με τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, ήταν ενεργός εθελοντής στην προσφορά εργασίας για τους φτωχούς και τους ανάπηρους. Ήταν από τους 23 κορεάτες χριστιανούς (μεταξύ τους 18 γυναίκες) που κρατούν ομήρους οι Ταλιμπάν εδώ και δύο εβδομάδες. Είναι ο δεύτερος όμηρος που σκοτώνουν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κρατούν στο εξής 21 ομήρους, μέλη της πρεσβυτεριανής εκκλησίας Σαέμ-Μουλ.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν τη Δευτέρα ότι εκτέλεσαν τον όμηρο, μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχαν ορίσει στην αφγανική κυβέρνηση για να δεχθεί την ανταλλαγή κρατουμένων.

Παραπομπή

Μυστική συνεργασία ΗΠΑ - Τουρκίας κατά του ΡΚΚ

Μυστική συνεργασία ΗΠΑ - Τουρκίας κατά του ΡΚΚ

Επικίνδυνη και ύποπτη, χαρακτηρίζει η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Πόστ», την σχεδιαζόμενη μυστική επιχείρηση αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων εναντίον των Κούρδων ανταρτών, που έχουν καταφύγει στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι εργάζονται με Τούρκους συναδέλφους τους για την οργάνωση κοινής στρατιωτικής επιχείρησης, η οποία έχει στόχο τη σύλληψη των ηγετών του ΡΚΚ, και την κατάπνιξη του κουρδικού αντάρτικου. «Μέσω των μυστικών αυτών δραστηριοτήτων, στοχεύουν στην αποτροπή της τουρκικής εισβολής στο Ιράκ», τονίζεται στο άρθρο του Ρόμπερτ Νόβακ. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ρωτήθηκε από την «Ημερησία», απάντησε ότι «δεν θα σχολιάσει τις αποκαλούμενες απόρρητες επιχειρήσεις». Και πρόσθεσε: «Αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα το πρόβλημα του ΡΚΚ και εργαζόμαστε με τις κυβερνήσεις του Ιράκ και της Τουρκίας, όπως και την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) για να επιληφθούμε της απειλής».

Μετακίνηση
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε μετακίνηση των ανταρτών και των οικογενειών τους στο εσωτερικό του Ιράκ, κατά προτίμηση στην περιοχή κοντά και γύρω από το Κιρκούκ. Με τον τρόπο αυτό, θα αποφεύγονταν συγκρούσεις, που θα έστρεφαν την κουρδική κοινή γνώμη εναντίον των Αμερικανών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντέδρασε έντονα η Τουρκία και δημιουργήθηκε αδιέξοδο. Διπλωματική πηγή παραδέχθηκε ότι οι ηγέτες του ιρακινού Κουρδιστάν ενημέρωσαν την Ουάσιγκτον ότι η πλειοψηφία των Κούρδων θα υποστηρίξει τους αντάρτες και θα αντισταθεί στις τουρκικές δυνάμεις.

Η «Ουάσιγκτον Πόστ» σημειώνει πως ενημερώθηκαν ήδη μέλη του Κογκρέσου, όπως έχει υποχρέωση η κυβέρνηση. Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές αντέδρασαν, επειδή θεωρούν ότι κινδυνεύει η ειρήνη και η ασφάλεια του ιρακινού Κουρδιστάν, της μόνης περιοχής στο Ιράκ, όπου μειώθηκαν στο ελάχιστο οι πολεμικές επιχειρήσεις και η αιματοχυσία. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που ανέλαβαν να «πουλήσουν» τους σχεδιασμούς στο Κογκρέσο και να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των μελών του, ισχυρίζονται στις κατ ιδίαν συζητήσεις ότι ο Λευκός Οίκος θα αποτρέψει την τουρκική εισβολή, και θα αποφύγει καταστροφικές συνέπειες, εάν καταφέρει να καταστείλει τους αντάρτες του ΡΚΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει εξασφαλιστεί μέχρι της στιγμής η υποστήριξη κανενός βουλευτή ή γερουσιαστή.

Ενημέρωση
Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι την ενημέρωση του Κογκρέσου ανέλαβε ο πρώην πρέσβης στην Τουρκία, Ερικ Εντελμαν, ο οποίος είχε αναχωρήσει από την Αγκυρα, με τις χειρότερες των εντυπώσεων για τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερτογάν και την κυβέρνησή του. Ο κ. Εντελμαν πρώην συνεργάτης του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, έχει αναλάβει τη θέση του υφυπουργού Αμυνας με αρμοδιότητα την πολιτική του Πενταγώνου.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου αναγκάστηκε να ομολογήσει, απαντώντας στα άπειρα ερωτήματα και απορίες των συνομιλητών του, ότι στις επιχειρήσεις θα συμμετέχουν και Αμερικανοί κομάντος, οι οποίοι θα αναλάβουν να συλλάβουν τους ηγέτες των Κούρδων μαχητών και να τους παραδώσουν στον τουρκικό στρατό.

Παραπομπή