Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Νέο, δεύτερο βίντεο του Οσάμα μπιν Λάντεν προαναγγέλει ισλαμική ιστοσελίδα

Νέο, δεύτερο βίντεο του Οσάμα μπιν Λάντεν προαναγγέλει ισλαμική ιστοσελίδα

Ισλαμιστική ιστοσελίδα ανακοίνωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα ένα νέο, δεύτερο βίντεο του Οσάμα μπιν Λάντεν ο οποίος θα παρουσιάζει τις διαθήκες ενός εκ των αεροπειρατών της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Ουαλίντ αλ Σέχρι ήταν σε πτήση αεροσκάφους που προσέκρουσε στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου.

Η ανακοίνωσε έγινε την Δευτέρα και υπογράφεται από την αλ Σαχάμπ, το τμήμα της Αλ Κάιντα που μεταφέρει μηνύματα της Αλ Κάντα στα μέσα ενημέρωσης. Η δημοσιοποίηση του βίντεο συμπίπτει με την έκτη επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Υόρκη.

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε δημοσιευτεί το πρώτο βίντεο του Οσάμα μπιν Λάντεν μετά από τρία χρόνια όπου ο αρχηγός της Αλ Κάιντα ζητούσε από τους Αμερικανούς να αλλαξοπιστήσουν και να εγκαταλείψουν τον καπιταλισμό αν θέλουν να δώσουν τέλος στον πόλεμο στο Ιράκ.

Εκτός από τις προτροπές, στο βίντεο δεν υπήρχαν προτροπές για τρομοκρατικές επιθέσεις. Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι τα δύο συνεχόμενα βίντεο ενδέχεται να αποτελούν μήνυμα στους οπαδούς για να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις.

Παρόμοιο βίντεο είχε δημοσιοποιηθεί και το 2006 αλλά περιελάμβανε, εκτός από τους αεροπειρατές, αδημοσίευτές εικόνες πριν από το 2001 με τον Μπιν Λάντεν και τους επιτελείς του να σχεδιάζουν την επίθεση.

Πηγή: in.gr

Νεκροί επτά Αμερικανοί στρατιώτες στη Βαγδάτη

Νεκροί επτά Αμερικανοί στρατιώτες στη Βαγδάτη

ΕΠΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ στρατιώτες σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν, σε ένα δυστύχημα με το όχημά τους στη Βαγδάτη σήμερα, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι δυο ύποπτοι που μεταφέρονταν με το όχημα αυτό σκοτώθηκαν. Ο στρατός δήλωσε ότι τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

"Ζητώ ισχυρή εντολή"

"Ζητώ ισχυρή εντολή"


Εντολή σταθερής διακυβέρνησης ζήτησε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στο Ηράκλειο της Κρήτης, διότι, όπως είπε, χρειάζονται γρήγορες και υπεύθυνες αποφάσεις.

Ο κ. Κώστας Καραμανλής επανέλαβε μέσα στα τριάμισι χρόνια που πέρασαν δεν λύθηκαν όλα προβλήματα, ωστόσο, επισήμανε ότι έγιναν πολλά και σημαντικά και πρόσθεσε ότι «πολλά μένουν ακόμα να γίνουν. Πολλά είναι αυτά που πρέπει να αλλάξουν. Είμαστε στη μέση ενός ανηφορικού δρόμου. Είμαι βέβαιος ότι όλες και όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Ο κ. Καραμανλής ακόμη έκανε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου, εστιάζοντας στα έργα που έγιναν και δρομολογήθηκαν στην Κρήτη, αλλά και στην οικονομική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι προτεραιότητες για τη νέα τετραετία είναι, ήδη, δρομολογημένες, μεταξύ των οποίων, όπως είπε, είναι η στήριξη των πυρόπληκτων και ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών, η άμεση ψήφισε των ρυθμίσεων που κατατέθηκαν στη Βουλή, και μπαίνουν σε εφαρμογή με το νέο Προϋπολογισμό, η τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, που αφορά στα ακίνητα, η προστασία του περιβάλλοντος, η θεσμοθέτηση του Χωροταξικού Σχεδιασμού, η επίσπευση της δημιουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου η επίλυση του Ασφαλιστικού, η αναδιάρθρωση της Διοικητικής Δομής της χώρας.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεύτερο "οχι" στη Φώφη

Δεύτερο "οχι" στη Φώφη


Αίτηση πολίτη, με την οποία ζητούσε να ανακληθεί προηγούμενη απόφαση του ίδιου Τμήματος, που δεν ανακήρυξε τη Φώφη Γεννηματά υποψήφια βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, λόγω συνταγματικού κωλύματος (άρθρο 56 του Συντάγματος), απέρριψε το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Ο πολίτης υποστήριζε στην αίτησή του ότι η μη ανακήρυξη της κ. Γεννηματά «δεν έχει εφαρμογή, προκειμένου περί γυναικός, ως αιρετού μονοπρόσωπου οργάνου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δευτέρου βαθμού».

Ο Αρειος Πάγος, με την υπ' αριθμόν 65/2007 απόφασή του, απέρριψε την ένσταση «ως μη στηριζόμενη στο νόμο, τόσο κατά τη γραμματική όσο και κατά την τελολογική ερμηνεία της».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Πληροφορίες για τις βουλευτικές εκλογές από το Δήμο Αθηναίων

Πληροφορίες για τις βουλευτικές εκλογές από το Δήμο Αθηναίων

ΕΝΟΨΕΙ των Γενικών Βουλευτικών Εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, ο Δήμος Αθηναίων με ειδικά συνεργεία που έχει συστήσει θα παρέχει από αύριο κάθε δυνατή πληροφόρηση και διευκόλυνση στους δημότες ψηφοφόρους, τα πολιτικά κόμματα, καθώς και τους δικαστικούς αντιπροσώπους,

Ειδικότερα:

-Για την εξυπηρέτηση εκλογέων-δημοτών (Λιοσίων 22, ισόγειο)

Τηλ. 195 και στο τηλεφωνικό κέντρο 210-5277001

-Για την εξυπηρέτηση δημοτών και δικαστικών αντιπροσώπων (Λιοσίων 22, 4ος όροφος)

Τηλ. 210-5277520, 210-5277530, 210-5277540

Μέσω του διαδικτυακού τόπου του Δήμου Αθηναίων (www.cityofathens.gr - Εθνικές Εκλογές 2007 -Χάρτης Εκλογικών Τμημάτων) δίνεται η δυνατότητα στους εκλογείς του Δήμου Αθηναίων να βρουν εύκολα από τον ηλεκτρονικό χάρτη τη διεύθυνση του εκλογικού τους τμήματος.

Επίσης, την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου θα αναρτηθεί σε 73 κεντρικά σημεία της Αθήνας, πρόγραμμα ψηφοφορίας το οποίο περιλαμβάνει:

-τους υποψήφιους συνδυασμούς, συνασπισμούς κομμάτων της Α΄ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών

-τους συνδυασμούς υποψηφίων της Επικράτειας

-τα εκλογικά τμήματα της Α΄ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών

-πίνακα με τους ειδικούς εκλογείς

-τα ειδικά τμήματα ετεροδημοτών της Εφετειακής Περιφέρειας Αθηνών νομού Αττικής

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δημόσια δωρεάν παιδεία και κατάργηση των Πανελλαδικών ζήτησε ο Αλ.Αλαβάνος

Δημόσια δωρεάν παιδεία και κατάργηση των Πανελλαδικών ζήτησε ο Αλ.Αλαβάνος

Την υποχρέωση του κράτους να παρέχει δημόσια και δωρεάν παιδεία 14 χρόνια υπογράμμισε ο Αλ.Αλαβάνος, κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΛΜΕ. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τη θέση του για κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Ο ίδιος τόνισε επίσης την ανάγκη για αύξηση των δαπανών για την παιδεία με αφετηρία το 5% και με δέσμευση για το πώς αυτό θα υλοποιηθεί.

«Εμείς προτείνουμε μείωση στρατιωτικών δαπανών και μεταφορά κονδυλίων στον τομέα της παιδείας και της υγείας. Από άλλους δεν ακούμε παρά μόνο ότι θα φτάσουμε κάποτε στο 5%» τόνισε.

Ο κ. Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, επικαλούμενος -μεταξύ άλλων- στοιχεία βάσει των οποίων «έχουμε 200 χιλιάδες παιδιά από 12 μέχρι 18 ετών τα οποία ζουν με άγχος, κατάθλιψη ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα».

Τέλος, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το αίτημα των εκπαιδευτικών για μισθό 1.400 ευρώ για τον πρωτοδιόριστο καθηγητή που είναι ουσιαστικά το όριο της φτώχειας της ΕΕ.

Πηγή: in.gr


Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις την Τουρκία για την ενεργειακή της συνεργασία με το Ιράν

Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις την Τουρκία για την ενεργειακή της συνεργασία με το Ιράν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα πως είναι ορατό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την ενεργειακή της συνεργασία με το Ιράν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άσκησε κριτική στην απόφαση της Τουρκίας για συνεργασία με το Ιράν στον τομέα του φυσικού αερίου. Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε πως το Κογκρέσο μελετά τη θέσπιση νόμου που θα επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και σε όποια άλλη χώρα βοηθά το Ιράν να αναπτυχθεί στον ενεργειακό τομέα.

"Η πολιτική της Αμερικανικής Κυβέρνησης είναι πως καμιά χώρα δεν πρέπει να ενθαρρύνει τις εταιρείες της ώστε να πραγματοποιούν επενδύσεις στο Ιράν στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου," δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Νίκολας Μπέρνς.

Ο Μπέρνς είπε πως το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους ξεκαθάρισε στους συμμάχους του πως θα επιβληθούν μεγαλύτερες κυρώσεις στο Ιράν.

Τους τελευταίους δύο μήνες, η Τουρκία συμφώνησε να αναπτύξει και να εκμεταλλευτεί τρεις περιοχές του βορείου Ιράν με κοιτάσματα φυσικού αερίου και να κατασκευάσει τρεις σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Πηγή:
Payvand's Iran News

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΔΗΣΥ

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΔΗΣΥ

Η συσπείρωση φέρνει αισιοδοξία

Ευρύτερης αποδοχής η υποψηφιότητα Χριστόφια παρά τις ανοίκειες επιθέσεις που δέχεται

Η τάση που παρατηρείται για πλήρη συσπείρωση στο ΑΚΕΛ αλλά και η οργάνωση και μεθοδικότητα με την οποία εργάζεται το επιτελείο του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια οδηγεί τα άλλα πολιτικά κόμματα σε αμηχανία, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους πολιτικούς αρχηγούς να καταφεύγουν σε ανοίκειες επιθέσεις εναντίον του Δ. Χριστόφια. Πάντως, στο επιτελείο του Δ. Χριστόφια επικρατεί μεγάλος ενθουσιασμός και βεβαιότητα ότι ο υποψήφιος της Αριστεράς θα βρίσκεται στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η συσπείρωση στο ΑΚΕΛ θα φτάσει και ενδεχομένως θα ξεπεράσει το 90% από τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Η ΕΔΕΚ επέλεξε και χθες να συντηρήσει την αντιπαράθεση που ξέσπασε στο εσωτερικό με το αδιέξοδο που επήλθε στο Κυπριακό μετά από τη συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ. Ο πρόεδρός της Γιαννάκης Ομήρου, σχολιάζοντας δηλώσεις του Δ. Χριστόφια με τις οποίες τόνιζε ότι έπρεπε να υπάρξει καλύτερη προεργασία για τη συνάντηση Παπαδόπουλου -Ταλάτ, δεν δίστασε να απαντήσει ότι υπάρχει σύμπλευση ΑΚΕΛ - Δημοκρατικού Συναγερμού και ότι «η κρίση του λαού θα είναι όπως πάντα ορθή».

«Ο ισχυρισμός αυτός διατυπώνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αποδείχθηκε από την ίδια την πράξη, στα πολιτικά πράγματα του τόπου, ότι δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

«Το ΑΚΕΛ επανειλημμένως», πρόσθεσε ο Α. Κυπριανού, «έχει τονίσει ότι υπάρχουν τρεις κύριες απόψεις στο Κυπριακό: Είναι η διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς όπως διαμορφώθηκε από επανειλημμένες αποφάσεις τους Εθνικού Συμβουλίου και την οποία υποστηρίζει το ΑΚΕΛ. Υπάρχει επίσης η θέση ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η «ευρωπαϊκή λύση», μια θέση η οποία με τον τρόπο που διατυπώνεται καθίσταται επικίνδυνη και φέρνει πιο κοντά στη διχοτόμηση.

Και η τρίτη άποψη είναι εκείνη η οποία υποστηρίζει επαναφορά του Σχεδίου Ανάν με διακοσμητικές αλλαγές και η οποία είναι έτοιμη να υποκύψει εύκολα στις τουρκικές πιέσεις. Και αυτή η προσέγγιση μας φέρνει πιο κοντά στη διχοτόμηση». Και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ κατέληξε: «Τα όσα λοιπόν, εκ του πονηρού, λέγονται για δήθεν σύμπλευση της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού με το ΑΚΕΛ δεν μας αφορούν. Ούτε και τα όσα λέγονται για την ύπαρξη δύο σχολών στο Κυπριακό».

Προβληματισμός στο στρατόπεδο Παπαδόπουλου

Στο μεταξύ, να αναφέρουμε πως στο στρατόπεδο του Τάσσου Παπαδόπουλου υπάρχει μεγάλος προβληματισμός αλλά και σύγχυση στα κόμματα που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του, λόγω της συνεχούς συσπείρωσης στο ΑΚΕΛ και της ευρείας αποδοχής που τυγχάνει η υποψηφιότητα Χριστόφια. Μάλιστα, μετά την προχθεσινή σύσκεψη των στελεχών των κομμάτων που στηρίζουν την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου, τονίστηκε από τον επικοινωνιολόγο Κώστα Παναγόπουλο ότι θα πρέπει να τερματιστεί η αντιπαράθεση με το ΑΚΕΛ, προκειμένου να καταστεί εφικτό να αλιευτούν, όπως πιστεύουν, ψήφοι από το κόμμα της Αριστεράς, προκειμένου ο Τάσσος Παπαδόπουλος να καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Πηγή: ΧΑΡΑΥΓΗ

Αλέκος Αλαβάνος: «Ευχαριστούμε την κ. Παπαρήγα»

Αλέκος Αλαβάνος: «Ευχαριστούμε την κ. Παπαρήγα»

«Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Παπαρήγα γιατί κάνει εκτεταμένες αναφορές στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, πολύ περισσότερο από ό,τι στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται ότι παίζουμε πολιτικό ρόλο πολύ μεγαλύτερο από ό,τι κι εμείς οι ίδιοι πιστεύαμε».

Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι στο ΠΑΣΟΚ».

Η κ. Παπαρήγα στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, στο πλαίσιο της επίσκεψή της στη ΔΕΘ υπογράμμισε ότι πέρα από τις ιδεολογικές διαφορές με τον ΣΥΝτο ΚΚΕ έχει και προγραμματικές διαφορές, ενώ όπως σημείωσε, από το 1996 και κυρίως από το 2000 και μετά, το κοινωνικό ακροατήριο του ΣΥΝ δεν ταυτίζεται με το κοινωνικό ακροατήριο του ΚΚΕ.

Η Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε το ΣΥΝ ότι δεν έχει ταξική συνείδηση και υπογράμμισε πως υπάρχει και ζήτημα αξιοπιστίας του, καθώς συνεργασίες του παρελθόντος κατέληξαν σε περιπέτειες τις οποίες η κ. Παπαρήγα τόνισε πως δεν θέλει να ξαναπεράσει.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Νεκροί και τραυματίες σε νέα αιματηρά επεισόδια στο Ιράκ

Νεκροί και τραυματίες σε νέα αιματηρά επεισόδια στο Ιράκ

Δεν έχει τέλος η βία στο Ιράκ. Συνολικά 22 άτομα σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν σε διάφορα βίαια επεισόδια στη χώρα.

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 20 τραυματίστηκαν όταν φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά που οδηγούσε καμικάζι εξερράγη σε μια μικρή πόλη κοντά στη Μοσούλη.

Εξάλλου, σε σημερινή ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού αναφέρεται ότι τουλάχιστον 12 αντάρτες σκοτώθηκαν και τρεις αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποίησε ελικόπτερο εναντίον κρησφύγετου της Αλ Κάιντα στα περίχωρα της Σαμάρας, βόρεια της Βαγδάτης, ενώ ένας αμερικανός στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί σε επίθεση ανταρτών εναντίον περιπόλου, χθες στο Κιρκούκ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της βρετανικής τηλεόρασης BBC,του αμερικανικού δικτύου ABC και του ιαπωνικού NHK, μεταξύ 2.112 Ιρακινών, ένα ποσοστό 61% εκτιμάει ότι η ασφάλεια επιδεινώθηκε στην χώρα τους έξι τελευταίους μήνες, περίοδο κατά την οποία επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στη χώρα.

Ποσοστό 57% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων είναι δικαιολογημένες, ενώ μόνο ένα 7% κρίνει τις επιθέσεις εναντίον ιρακινών στρατευμάτων ως δικαιολογημένες.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

«Ενδείξεις ότι οι φωτιές ήταν εμπρησμοί»

«Ενδείξεις ότι οι φωτιές ήταν εμπρησμοί»

Οι διαπιστώσεις του Αμερικανού εμπειρογνώμονα κ. Τομ Χάρμπορ για τις πυρκαγιές σε Εύβοια και Πελοπόννησο.

Ηρθε στην Ελλάδα μαζί με πέντε ακόμη κορυφαίους Αμερικανούς ειδικούς στην αντιμετώπιση καταστροφών για να εξετάσει από κοντά τις πυρκαγιές της Εύβοιας και της Πελοποννήσου. Το μυαλό του δεν ήταν προετοιμασμένο να τρομάξει ύστερα από 38 χρόνια εμπειρίας σε πύρινα μέτωπα. Ομως τα στοιχεία που συνέλεξε κατά την εβδομάδα παραμονής του στη χώρα μας ο «αρχιπυροσβέστης» κ. Τομ Χάρμπορ τον ανάγκασαν σε δύο αλληλένδετες διαπιστώσεις:

Πρώτον, ότι ποτέ άλλοτε δεν συνάντησε τόσο πολλές ταυτόχρονες εστίες, αλλά και τέτοια ένταση πυρκαγιών. Και, δεύτερον, ότι οι φωτιές που σάρωσαν αυτό το καλοκαίρι τη χώρα μας ήταν πιθανότατα προϊόν εμπρηστών, για τη σύλληψη των οποίων η συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχιστεί. Ο κ. Χάρμπορ ρωτήθηκε αν διαθέτει ενδείξεις για το τι προκάλεσε τις τελευταίες πυρκαγιές. «Συζητήσαμε με τους Ελληνες συναδέλφους μας. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν ενδείξεις ότι οι φωτιές ξεκίνησαν από εμπρησμό, τον οποίο είναι πολύ δύσκολο να διερευνήσεις αφού τα τεκμήριά του καταστρέφονται από τη φωτιά. Μας απασχολεί πολύ να πιάσουμε τους εμπρηστές και οι δύο κυβερνήσεις θα συνεργαστούν στενά».

Ο κ. Χάρμπορ είναι ο τυπικός Αμερικανός, που συνδυάζει την τεχνοκρατική γνώση με τη μακρά εμπειρία. «Οι εμπρηστές είναι οι εχθροί μου. Πρόκειται για αρρωστημένα μυαλά» επισημαίνει στον ΕΤ και προσθέτει με νόημα: «Η μητέρα φύση σίγουρα δεν επιλέγει την ημέρα με τη μεγαλύτερη ξηρασία και τους περισσότερους ανέμους για να ξεκινήσει μια φωτιά».

Τις πρώτες τέσσερις ημέρες στην Ελλάδα ο κ. Χάρμπορ και το επιτελείο του (όλοι τους στελέχη της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης USAID και της Υπηρεσίας Δασών) επισκέφθηκαν την Εύβοια. Αλλοτε εποχούμενος και άλλοτε με τα πόδια, διήνυσε μεγάλες αποστάσεις, από τα Μεσοχώρια ως το Μίστρο, ενώ δεν παρέλειψε να δει από κοντά το σημείο όπου συνετρίβη το Καναντέρ. Κάποια στιγμή ζήτησε τον επίσημο απολογισμό των υλικών ζημιών. Τα καμένα στρέμματα ήταν δυσανάλογα πολλά συγκρινόμενα με τον αριθμό των σπιτιών που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Το έμπειρο μάτι του διέκρινε αμέσως μια «σωτήρια» λεπτομέρεια, την οποία και εκμυστηρεύτηκε στους Ελληνες επιτελείς: «Εάν οι Ελληνες δεν έχτιζαν τα σπίτια τους με πέτρα και δεν χρησιμοποιούσαν κεραμίδια αλλά οι στέγες τους ήταν κυρίως ξύλινες, όπως στην Αμερική, η καταστροφή θα ήταν ακόμη πιο ραγδαία». Αφησε όμως να εννοηθεί ότι η χωροταξική θέση των οικισμών μέσα στα δάση δεν ήταν το ίδιο επιβοηθητική.

Η γενικότερη εικόνα που αποκόμισε από την καταστροφή στην Εύβοια δεν διαφέρει από αυτήν της Πελοποννήσου. Οι πυρκαγιές αναπτύχθηκαν σε «εξαιρετικά ακραίες συνθήκες», γεγονός που έκανε εξαιρετικά δύσκολο και τον έλεγχό τους. «Από τη μακροχρόνια εμπειρία μας στη δασοπυρόσβεση μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι λίγα μπορούν να γίνουν απέναντι σε ταχύτητες ανέμων 80 έως 95 χλμ. την ώρα. Με δεδομένους τους ισχυρούς ανέμους, τη χαμηλή υγρασία και την αναφλέξιμη βλάστηση, από την οποία έχουμε εμπειρία και στις ΗΠΑ, η συμπεριφορά της φωτιάς είναι τρομακτική, σαρωτική. Την αποκαλούμε “τέρας” γιατί “καταναλώνει” τη βλάστηση και δεν κινείται γραμμικά αλλά με ραγδαίο τρόπο, καθώς εκτοξεύει σπινθήρες πριν από το πέρασμά της, κερδίζοντας έδαφος».

Στην Πελοπόννησο την προσοχή του κ. Τομ Χάρμπορ κέντρισε ιδιαίτερα το μοιραίο σημείο της σύγκρουσης του πυροσβεστικού οχήματος με το ιδιωτικό αυτοκίνητο, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να χάσουν τη ζωή τους συνολικά 24 άνθρωποι. Συγκρίνοντας τις φωτιές του Αυγούστου με τις πυρκαγιές του 2003 στην Καλιφόρνια, παρατήρησε ότι ναι μεν έχει ξαναδεί «καταστροφές τέτοιας κλίμακας και στο παρελθόν, αλλά όχι τόσο συγκεντρωμένες ως προς τις εστίες και σίγουρα όχι με αυτή την ένταση της φωτιάς».

Τον ρωτάμε αν κρίνει επαρκή από την επιτόπια έρευνα που έκανε τη δουλειά των πυροσβεστικών αρχών. «Θα έλεγα πως ναι, οι πυροσβέστες ήταν πραγματικά ηρωικοί, γιατί ακριβώς επρόκειτο για εξαιρετικά αφύσικες συνθήκες» είναι η απάντησή του.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεκάδες θύματα από έκρηξη στο Μεξικό

Δεκάδες θύματα από έκρηξη στο Μεξικό


Η σύγκρουση δύο φορτηγών, ένα εκ των οποίων με φορτίο δυναμίτιδας, προκάλεσε εκατόμβη μετά την έκρηξή του, σε δρόμο στα βόρεια του Μεξικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο απολογισμός φτάνει ήδη τους 37 νεκρούς και περίπου 150 τραυματίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι περισσότεροι σκοτώθηκαν όταν πλησίασαν στο σημείο της σύγκρουσης των δύο φορτηγών πριν το ένα από αυτά, που ήταν γεμάτο με δυναμιτίδα, εκραγεί και δημιουργήσει στον δρόμο κρατήρα πλάτους 20 μέτρων.

Στο κρατίδιο Κοαχουίλα υπάρχουν πολλά ανθρακωρυχεία και τα εκρηκτικά χρησιμοποιούνται ευρέως σ'αυτά. Το 2006 είχε σημειωθεί έκρηξη σε ανθρακωρυχείο και είχαν σκοτωθεί 65 εργαζόμενοι.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Επίσκεψη αβροφροσύνης Μπουγιούκανιτ στον Γκιούλ

Επίσκεψη αβροφροσύνης Μπουγιούκανιτ στον Γκιούλ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ αβροφροσύνης πραγματοποίησε σήμερα ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Μπουγιούκανιτ στον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του Τούρκου στρατηγού ότι αποφεύγει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο λόγω του ισλαμιστικού παρελθόντος του.

Ο Μπουγιούκανιτ πραγματοποίησε επίσκεψη στο προεδρικό μέγαρο για να συγχαρεί τον Γκιούλ. Πρόκειται για την πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες από την εκλογή στις 28 Αυγούστου του πρώην υπουργού Εξωτερικών στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Οι ανώτατοι αξιωματικοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν παραβρέθηκαν στην τελετή ορκωμοσίας του Γκιούλ, ούτε στην πρώτη δεξίωση που παρέθεσε ως πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα.

Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος είναι γνωστός για την εμμονή του στο πρωτόκολλο, επικρίθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τον Γκιούλ.

Ο στρατός, ο οποίος είναι ο θεματοφύλακας του κοσμικού κράτους της Τουρκίας, βλέπει με επικριτικό μάτι την άνοδο του Γκιούλ στην προεδρία λόγω του ισλαμιστικού παρελθόντος του και του γεγονότος ότι η σύζυγός του και πρώτη κυρία της Τουρκίας φοράει την ισλαμική μαντίλα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Branko Crvenkovski: Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της "Μακεδονίας"

Branko Crvenkovski: Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της "Μακεδονίας"

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Branko Crvenkovski, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο BBC δήλωσε πως η χώρα του επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα και αντιλαμβάνεται πλήρως την ευαισθησία της Ελληνικής πλευράς στο θέμα της ονομασίας της "Μακεδονίας".

"Εντούτοις, είναι αρκετά σαφές πως η Μακεδονία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τα συμφέροντά της," είπε ο Crvenkovski, προσθέτοντας ως η συνταγματική ονομασία της "Μακεδονίας" θα πρέπει να χρησιμοποιείται τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Ο Σκοπιανός πρόεδρος επεσήμανε πως το σύνολο διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του περιστρέφεται εξ ολοκλήρου στη διαφύλαξη της συνταγματικής της ονομασίας. Συμπλήρωσε επίσης πως

Υπενθύμισε επίσης πως από το 1993 πολλές χώρες αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία. "Μέχρι στιγμής, τα 3 από τα 5 Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και πολλές χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών μας αναγνώρισαν ως "Μακεδονία". Αυτό είναι αποτέλεσμα της εξωτερικής μας πολιτικής."

Πηγή: Focus Information Agency

Λίβνι: Είναι αχρείαστο να μιλούμε γα το επεισόδιο με την Συρία

Λίβνι: Είναι αχρείαστο να μιλούμε γα το επεισόδιο με την Συρία

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι αρνήθηκε να σχολιάσει την ένταση που προέκυψε στις σχέσεις της χώρας του με τη Συρία, όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης τύπου που έδωσε με τον Πορτογάλο ομόλογό του Λουίς Αμάντο.

"Είναι αχρείαστο να συζητούμε το ζήτημα," απάντησε ο Λίβνι όταν ερωτήθηκε σχετικά.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης αναφέρθηκε επίσης και στις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, τονίζοντας πως οι προσδοκίες για πρόοδο στην επερχόμενη διάσκεψη για το Μεσανατολικό είναι λίγες.

Πηγή: YnetNews

Η Τουρκία απαιτεί εξηγήσεις από το Ισραήλ για τις δεξαμενές καυσίμων

Η Τουρκία απαιτεί εξηγήσεις από το Ισραήλ για τις δεξαμενές καυσίμων

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ali Babacan απαίτησε σήμερα από το Ισραήλ να δώσει εξηγήσεις για το πως βρέθηκαν οι δεξαμενές καυσίμων κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης τύπου με τον Σύρο ομόλογό του Walid al-Muallem που βρίσκεται στην Άγκυρα για συνομιλίες, δήλωσε "Απαιτούμε σύντομα εξηγήσεις από το Ισραήλ. Η παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου είναι απαράδεκτη."

'Οπως ανέφερε, οι δεξαμενές καυσίμων που βρέθηκαν κοντά στα σύνορα της χώρας του με τη Συρία αφέθηκαν στην συγκεκριμένη τοποθεσία από τα ισραηλινά μαχητικά.

Από την πλευρά του, ο Al-Muallem χαρακτήρισε την ενέργεια του Ισραήλ "εσκεμμένη και εχθρική." Επεσήμανε πως τα ισραηλινά μαχητικά επιτέθηκαν και βομβάρδισαν τη Συρία και κάποια από αυτά απελευθέρωσαν και έριξαν τις δεξαμενές καυσίμων τους στο έδαφος της Συρίας.

Ο Babacan συμπλήρωσε πως η Τουρκία προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες για την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού.

"Η Τουρκία εξέφρασε ήδη τη δυσφορία της και υπογράμμισε πως τέτοιες ενέργειες προκαλούν επιπρόσθετη ένταση στην περιοχή," υπογράμμισε ο Babacan.

Τέλος, συμβούλευσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η περαιτέρω ένταση και να προσπαθήσουν από κοινού για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Πηγή: Xinhua

ΠΓΔΜ - Τρεις νεκροί σε ένοπλη συμπλοκή κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο

ΠΓΔΜ - Τρεις νεκροί σε ένοπλη συμπλοκή κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο

Ενοπλο επεισόδιο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, σημειώθηκε τη νύχτα σε αλβανόφωνο χωριό στο βόρειο τμήμα της ΠΓΔΜ, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, μεταξύ των θυμάτων είναι ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος της περιοχής Ματέιτσε.

Το επεισόδιο σημειώθηκε όταν αστυνομική δύναμη εισήλθε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο αλβανόφωνο χωριό Βάκσιντσε, προς αναζήτηση ατόμων τα οποία καταζητούνται από την αστυνομία.

Κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκε ο διοικητής του τοπικού αστυνομικού τμήματος και δύο καταζητούμενοι. Σοβαρά τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί και ένας καταζητούμενος, ο οποίος μάλλον διέφυγε στο Κόσοβο.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Βαριές κατηγορίες κατά της 19χρονης που συνελήφθη στους χώρους του ΑΠΘ

Βαριές κατηγορίες κατά της 19χρονης που συνελήφθη στους χώρους του ΑΠΘ

Βαρύτατες κατηγορίες αντιμετωπίζει η 19χρονη φοιτήτρια, η οποία συνελήφθη τα ξημερώματα της Κυριακής για συμμετοχή σε επεισόδια στην περιοχή του ΑΠΘ.

Η 19χρονη οδηγήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, η οποία άσκησε σε βάρος της διώξεις για δύο κακουργήματα και για σειρά από πλημμελήματα. Ειδικότερα, τα κακουργήματα αφορούν τις κατηγορίες της έκρηξης από κοινού και της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών από κοινού.

Σε ό,τι αφορά τα πλημμελήματα αφορούν: απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού, εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη αντίσταση κατά της αρχής, επικίνδυνη σωματική βλάβη, απλή σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών και διατάραξη κοινής ειρήνης.

Η συλληφθείσα παραπέμφθηκε για να απολογηθεί στον Γ' ανακριτή, από όπου πήρε προθεσμία, για να απολογηθεί το πρωί της Πέμπτης.

Παραβίαση ασύλου καταγγέλλει το ΑΠΘ

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ για τα επεισόδια του Σαββάτου (8/9/2007), εκφράζει επιφυλάξεις για το αν οι πράξεις αιτιολογούσαν την χωρίς άδεια του πρυτανικού συμβουλίου παρέμβαση της αστυνομίας, καθώς και την «απορία του για τις δηλώσεις του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης Β.Φλωρίδη ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν ισχύει τη νύχτα».

Ο ΕΣΔΕΠ ζητά να διερευνηθεί ο τρόπος δράσης της αστυνομικής δύναμης στην περιοχή του ΑΠΘ και πιο συγκεκριμένα, κατά πόσο η προληπτική αστυνομική περιφρούρηση των αύλιων χώρων του ΑΠΘ ήταν επαρκής, ώστε να αποφευχθούν έκτροπα, καθώς και κατά πόσο οι συλλήψεις έγιναν από μη ένστολους αστυνομικούς με καλυμμένα πρόσωπα, οι οποίοι βρίσκονταν, ως μη όφειλαν, εντός των προστατευόμενων χώρων του ΑΠΘ, πολύ πριν τα γεγονότα.

Σύμφωνα με τον ΕΣΔΕΠ «στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για πλημμελή προληπτική λειτουργία της αστυνομίας και στην δεύτερη για κατάφωρη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου».

Πηγή: in.gr


Προεκλογικό δώρο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στους συμβασιούχους πυροσβέστες

Προεκλογικό δώρο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στους συμβασιούχους πυροσβέστες

Στην ανανέωση των συμβάσεων των 5.500 εποχικών πυροσβεστών προχώρησε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι οι συμβάσεις επιμηκύνονται από 4,5 σε 8 μήνες το έτος.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται επίσης: «Με την νέα εντολή του λαού, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ολοκληρώσει τη ρύθμιση της εργασιακής σχέσης των Συμβασιούχων Πυροσβεστών με το να τους ανατεθούν πυροσβεστικά καθήκοντα και για το υπόλοιπο τετράμηνο.»

Πηγή: in.gr

Αγιατολάχ Χαμενεΐ: «Το Ιράν δεν έχει και δεν σκοπεύει να κατασκευάσει ατομική βόμβα»

Αγιατολάχ Χαμενεΐ: «Το Ιράν δεν έχει και δεν σκοπεύει να κατασκευάσει ατομική βόμβα»

Ισχυρότατες πιέσεις για την ήπια στάση που τηρεί έναντι του Ιράν δέχεται ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), την ώρα που ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ φωνάζει ότι η χώρα του δεν θα διαπραγματευτεί με κανέναν το πυρηνικό της πρόγραμμα και ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επιλέγει τον ίδιο χρόνο για να δηλώσει ότι η Τεχεράνη δεν σκοπεύει να κατασκευάσει ατομική βόμβα.

Τα επίμαχα σχέδια ανάπτυξης πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης έχουν ήδη εμπνεύσει την επιβολή κυρώσεων σε δύο γύρους έναντι τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται. «Οι Ιρανοί είναι έθνος της λογικής και του διαλόγου αλλά δεν θα διαπραγματευτούν με κανέναν τα δικαιώματά τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Λίγο αργότερα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε ομιλία του ενώπιον των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος, έκανε μια σπάνια ευθεία δήλωση ότι η χώρα του «δεν διαθέτει ατομική βόμβα και δεν σχεδιάζει να αναπτύξει ένα τέτοιο θανατηφόρο όπλο». Εκθεση της ΙΑΕΑ τον Αύγουστο σημείωνε σημαντική βελτίωση της προθυμίας των Ιρανών να απαντήσουν σε ερωτήματα που τους τίθενται επί χρόνια και αντιμετωπίστηκε με δυσαρέσκεια από Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία, που την είδαν να βάζει φρένο στις πιέσεις για επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δέχεται ούτως ή άλλως ισχυρότατες πιέσεις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τον «φάκελο» του Ιράν, ενώ κατηγορείται ακόμη και για υπέρβαση εξουσίας. Διπλωμάτες μάλιστα θεωρούν ότι οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τον Ελ Μπαραντέι διέρχονται τη χειρότερη φάση τους από τις αρχές του 2005, όταν οι ΗΠΑ πίεζαν για την απομάκρυνσή του εξαιτίας των ήπιων χειρισμών του και των εμποδίων που θεωρούσαν πως έφερνε στην παραπομπή του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που συνέβη τελικά πέρυσι.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

14 προβλήματα Καραμανλή συν Καρατζαφέρης

14 προβλήματα Καραμανλή συν Καρατζαφέρης

Κατέβασε τον πήχυ και απέφυγε να δεσμευτεί με ποιον αριθμό εδρών θα αισθανόταν ισχυρός να κυβερνήσει ο Κ. Καραμανλής.

«Οι Ελληνες θα μας τιμήσουν με νέα λαϊκή εντολή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της 72ης ΔΕΘ. «Ολα τα άλλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης και λιγότερο θέμα αριθμών», συνέχισε. «Σημασία έχει πόσο ξέρεις μέσα σου τι πρέπει να γίνει».

«Βέβαιος» αλλά...

Μπορεί να εξέφρασε τέσσερις φορές τη βεβαιότητα ότι ο λαός θα ξαναεμπιστευτεί τη Ν.Δ. στις εκλογές της 16 Σεπτεμβρίου, αλλά είναι διάχυτη η αγωνία στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Εμφανίζονται μεν βέβαιοι για τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ, όχι όμως για την αυτοδυναμία. Ο ΛΑΟΣ είναι ο μεγαλύτερος «γαλάζιος» εφιάλτης. Δεν είναι τυχαίο ότι:

1 Στις προεκλογικές εξαγγελίες (εθνική κατώτατη σύνταξη, πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες κ.ά.) ο πρωθυπουργός πρόσθεσε και νέες παροχές. Απαλλαγή από τα τέλη αγοράς πρώτης κατοικίας κ.λπ (βλ. σελ. 57). Ο Π. Δούκας το προανήγγειλε από τις 24 Αυγούστου και ο Αλογοσκούφης επιχείρησε να το διαψεύσει μιλώντας για «προσωπικές απόψεις».

Χθες στους διαδρόμους του «Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου» ο υφυπουργός Οικονομίας υποστήριζε ότι «ενώ δεν στοιχίζει πολύ στον προϋπολογισμό, μπορεί να δώσει μέχρι και μία μονάδα στη Ν.Δ., γιατί ωφελούνται πολλοί πολίτες και ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια».

2 Για πρώτη φορά κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ ο Καραμανλής επισκέφτηκε τον μητροπολίτη Ανθιμο, μετρώντας τις θρησκευτικές ψήφους τις οποίες διεκδικεί ο Γ. Καρατζαφέρης αλλά και ο Παπαθεμελής.

3 Πλάτες ζήτησε και από τον Ψωμιάδη, που θεωρείται ανάχωμα στον ΛΑ.Ο.Σ. «Στήριξέ με για μία ακόμη βδομάδα», φέρεται να είπε στο νομάρχη.

Τον φόβο ότι μπορεί να ωφεληθεί ο Καρατζαφέρης εξέφρασαν στελέχη της Ν.Δ. στην Ξάνθη, σχολιάζοντας την απάντηση του πρωθυπουργού για τον μουσουλμάνο υποψήφιο της Ν.Δ. που δήλωσε Τούρκος (βλ. ρεπορτάζ σελ. 7). Αναγνώρισε για πρώτη φορά δημοσίως το δικαίωμα του εθνοτικού αυτοπροσδιορισμού, κάτι βέβαια που είχε αρνηθεί να κάνει για την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στις νομαρχιακές εκλογές Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν.

ΝΕΟΙ. Ζητούμενο είναι τι θα ψηφίσουν και οι 500.000 νέοι ψηφοφόροι. Η Ν.Δ. έχει μια αδυναμία διείσδυσης. «Η αρνητική ψήφος δεν οδηγεί πουθενά», είπε απευθυνόμενος στους νέους. «Εγώ δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι είμαι τέλειος ή ότι ολοκληρώθηκε το έργο μας. Κάναμε, όμως, ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

Πιο άνετος

ΓΙΩΡΓΟΣ. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της 72ης ΔΕΘ ο Κώστας Καραμανλής ήταν πιο άνετος απ' ό,τι στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Απάντησε σε 50 ερωτήσεις σε μιάμιση ώρα. Δεν ανέφερε ούτε μία φορά το όνομα του Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ το φωτογράφιζε, μιλούσε για «κυβερνήσεις του χθες». Δεν σχολίασε ούτε το «λίγος» που είπε γι' αυτόν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Είναι βαθιά πολιτικό», δήλωσε. «Εχω πει εξαρχής ότι δεν θα μπω στην οξεία πολιτική αντιπαράθεση. Ο καθένας επιλέγει την πολιτική του συμπεριφορά. Εγώ διαφωνώ. Δεν νομίζω ότι οι πολίτες παρασύρονται από τους πολιτικούς. Εχουν εικόνες, συναισθήματα, μας κρίνουν».

ΦΠΑ. Τα κακά νέα είναι ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση του ΦΠΑ, αν και δεν είναι ούτε στις προθέσεις του ούτε στους σχεδιασμούς του, όπως είπε. «Αλλά κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον σε δύο, σε τρία ή σε τέσσερα χρόνια», τόνισε.

Ελιγμός για το 24

ΔΑΣΗ. Τα καλά νέα προκύπτουν εξ ανάγκης. Επειδή η αναθεώρηση του δασοκτόνου άρθρου 24 του Συντάγματος από τη νέα Βουλή που θα προέλθει από τις εκλογές προϋποθέτει 180 ψήφους, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποχωρήσει η Ν.Δ. από τις αρχικές της θέσεις. «Η δική μας στόχευση είναι να προστατευτεί ακόμη περισσότερο το πραγματικό δάσος», είπε. «Από εκεί και πέρα ακούμε τους προβληματισμούς όλων. Είναι βάσιμη και, εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι μια διαδικασία που θα κριθεί στην αναθεωρητική Βουλή βάσει των απόψεων όλων που θα συμμετέχουν σε αυτήν».

ΔΙΑΔΟΧΗ. Εστειλε και μηνύματα στους δελφίνους του κόμματός του. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας. «Την ερχόμενη Παρασκευή γίνομαι 51 χρόνων» είπε. «Σαν νωρίς δεν με σπρώχνετε να βγω στη σύνταξη;».

Εμφανίστηκε να μην αναγνωρίζει το προβάδισμα κανενός στελέχους στην κούρσα διαδοχής. «Υπάρχουν δεκάδες πάρα πολύ καλά στελέχη (σημ. που θα μπορούσαν να θεωρηθούν νούμερο 2). Αλλωστε τον εαυτό μου τον εκλαμβάνω ως primus inter pares (πρώτος μεταξύ ίσων)».

ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ. Επέμεινε στο εκβιαστικό δίλημμα αυτοδυναμία ή ακυβερνησία. «Εκείνο που είπα δεν έχει έννοια ούτε πίεσης ούτε εκβιασμού», είπε. «Είναι η απλή αλήθεια» και συνέχισε:

«Δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες για συνεργασίες τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στη Ν.Δ. Αυτό είπα και σε αυτό επιμένω. Είναι λογικό και είναι απλό. Από την ώρα που δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες για συνεργασίες, αυτονόητο είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση οδηγούμαστε σε νέες εκλογές».

Ζήτησε καθαρή λαϊκή εντολή και υποσχέθηκε να γίνει καλύτερος πρωθυπουργός με βάση την εμπειρία που απέκτησε αυτά τα τριάμισι χρόνια. «Δεν έγιναν όλα τέλεια», είπε. «Και κανείς διδάσκεται από την εμπειρία. Σημασία έχει βάση αυτής της εμπειρίας να προσπαθείς συνεχώς να βελτιώνεσαι».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Δεν φαίνεται πάντως διατεθειμένος να αλλάξει τρόπο διακυβέρνησης προκειμένου να μην ταράξει τις εσωκομματικές ισορροπίες. Ούτε αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργήσει, διότι αντιδρά ο Σουφλιάς, ούτε είναι αποφασισμένος να κόβει κεφάλια όταν βλέπει ότι ένας υπουργός του είναι βαρίδιο.

Στο ερώτημα της «Ε» αν διδάχθηκε κάτι και αν θα είναι πιο αυστηρός με τους υπουργούς του ή αν πάλι θα αφήνει να σέρνεται ένα πρόβλημα για καιρό απάντησε: «Εχω πολύ ξεκάθαρη άποψη για το θέμα, ασχέτως τού αν κάποιος έχει διαφορετική γνώμη ή κάνει κριτική», απάντησε.

Αυτοκριτική

Εκανε αυτοκριτική για:

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ. Για την εθνική τραγωδία. «Οδυνηρό γεγονός οι πυρκαγιές. Τις αντιμετωπίσαμε με τον καλύτερο τρόπο και ιδιαίτερα την επόμενη μέρα με την ταχύτατη αρωγή των πληγέντων και το πρόγραμμα ανασυγκρότησης. Εύκολες είναι οι κριτικές με υπερβολικούς όρους. Το θέμα είναι πώς θα γίνει πιο αποτελεσματικό το κράτος. Χρειαζόμαστε λιγότερες, ισχυρότερες άρα και αποτελεσματικότερες μονάδες Αυτοδιοίκησης. Και εκεί θα πάμε. Τα συγκεκριμένα βήματα και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα είναι ζήτημα διαλόγου».

ΟΜΟΛΟΓΑ. «Η κυβέρνηση έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει, περιμένω από τη Δικαιοσύνη να τιμωρήσει υποδειγματικά τους ενόχους. Δεν χαρίζομαι και δεν χαριζόμαστε σε κανένα».

ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. «Διαφωνώ και μάλιστα έντονα με τις αναφορές που κάνει. Μία σοβαρή κυβέρνηση που σέβεται τους θεσμούς όμως, δεν αποσύρει ένα βιβλίο στη μέση της χρονιάς».

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ. «Πρώτος εγώ θα ήθελα να ξέρω ποιος με παρακολουθούσε. Είναι θέμα της δικαστικής έρευνας».

«Ασφαλής χώρα»

ΑΠΕΙΛΕΣ. Κράτησε αποστάσεις από τα περί «ασύμμετρης απειλής». «Η Ελλάδα είναι μια πολύ ασφαλής χώρα», είπε. «Αυτό είναι εμπεδωμένη βεβαιότητα διεθνώς. Τις μέρες που κάποιοι κινδυνολογούσαν, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ξεκίνησε τη διαδικασία επίσης επιλογής της Ελλάδας για συμμετοχή στο "Viza Waver Program", την εξαίρεση της χώρας μας από την υποχρέωση έκδοσης βίζας. Και αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη», τόνισε.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ. Για το δικαίωμα ψήφου των ομογενών: «Για μένα δεν είναι μόνο προσωπική δέσμευση, αλλά εθνική προτεραιότητα» είπε. «Τα άλλα κόμματα θα πρέπει να βρουν το θάρρος να αναλάβουν την ευθύνη για μια ακόμη στείρα άρνηση».

ΣΚΟΠΙΑ. Σε ό,τι αφορά στα Σκόπια άφησε και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο για άσκηση βέτο. «Εμείς δείξαμε καλή θέληση», είπε. «Εάν δεν το κάνουν κι εκείνοι, δεν μπορούμε να στηρίξουμε την πολιτική τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θ' αφήσει αχρησιμοποίητα τα μέσα που έχει αλλά δεν θα αποκαλύψουμε τώρα όλα τα όπλα μας. Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός αλλά και δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητήσει την προσωπική μου ευαισθησία για τη Μακεδονία».

Ποια στιγμή δεν θα ήθελε να ξαναζήσει; «Να με πάρει ο υπουργός Αμυνας και να μου ζητήσει να αποφασίσω σε 10 λεπτά αν πρέπει να καταρριφθεί ένα αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν και παιδιά». Αναφερόταν στην τραγωδία του «Ηλιος».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Οι Τούρκοι μαθητές του δημοτικού διδάσκονται έναν αλυτρωτισμό που ξεπερνά τα όρια του παραλόγου

Οι Τούρκοι μαθητές του δημοτικού διδάσκονται έναν αλυτρωτισμό που ξεπερνά τα όρια του παραλόγου

Ο άκρατος ανθελληνισμός των τουρκικών βιβλίων

«Υπό ελληνική κατοχή βρίσκονται τα νησιά του Αιγαίου»!Αυτό διδάσκονται στο σχολείο οι Τούρκοι μαθητές, την ώρα που η Ελλάδα διαγράφει τη Σφαγή της Σμύρνης από τα σχολικά της εγχειρίδια στο όνομα μιας αμφιλεγόμενης ελληνοτουρκικής προσέγγισης...

Ενώ το βιβλίο Ιστορίας που διδάσκονται τα Ελληνόπουλα στη ΣΤ\' Δημοτικού εξυμνεί τις «προοδευτικές» προσπάθειες των Οθωμανών να ενισχύσουν την εκπάιδευση των Ελλήνων κατά την Τουρκοκρατία-και ξεχνάει το κρυφό σχολειό-το αντίστοιχο εγχειρίδιο της γείτονος διδάσκει στους Τούρκους μαθητές ότι:

-Σελίδα19: «Τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται σήμερα υπό ελληνική κατοχή».

-Σελίδα 21: «Η Ελλάδα δεν έχει τη δύναμη να διατηρήσει στο Αιγαίο την ειρήνη». (!!!)

-Σελίδα 65: «Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και η ασφάλεια στην Ασία είναι δυνατόν να διατηρηθεί με την επιστροφή αυτών των νησιών στην Τουρκία».

-Σελίδα 110: «Η Τουρκία καθόρισε τα χωρικά της ύδατα στα 6 μίλια το 1930.Έτσι η Χίος,η Μυτιλήνη και η Σάμος βρίσκονται μέσα στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.Το δικαίωμα κυριαρχίας μιας χώρας στα δικά της χωρικά ύδατα της επιτρέπει να ασκεί τα ίδια δικαιώματα στα νησιά που βρίσκονται σε αυτά τα ύδατα».

Αυτά και άλλα πολλά αλιεύει κάποιος από την πρώτη κιόλας ανάγνωση του βιβλίου Ιστορίας (έκδοση 1996) το οποίο διδάσκεται σήμερα συστηματικά στις μεγαλύτερες τάξεις του τουρκικού σχολείου οκταετούς υποχρεωτικής φοίτησης.Το συγκεκριμένο σύγγραμμα που τιτλοφορείται τα «Τα δίκαια της Τουρκίας στο Αιγαίο» (Ege Denizinde Turk Haklari) και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη γείτονα το 1955 με την υπογραφή του Τούρκου καθηγητή Ιστορίας Μεχμέτ Σακά προπαγανδίζεται παράλληλα και ως απαραίτητο ανάγνωσμα για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Η Ιστορία στη γειτονική χώρα έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο τον Κεμάλ Ατατούρκ,ο οποίος μετά την πλήρη επικράτησή του επιδόθηκε σε μία τεράστια προσπάθεια να προσδώσει ιστορική εντοπιότητα στο τουρκικό στοιχείο της Μικράς Ασίας.

Βάση των αυθαίρετων ιστορικών θεωριών τις οποίες σήμερα διδάσκονται στις ιστορικές ακαδημίες και στις στρατιωτικές σχολές της Τουρκίας,όλοι οι πολιτισμοί του Αιγαίου-μεταξύ αυτών και ο ελληνικός- ήταν τουρκικής προέλευσης!Φτάνουν στον παραλογισμό να θεωρούν Μινωίτες, Μυκηναίους, Ίωνες, και Πελασγούς προτουρκικές φυλές που κατοικούσαν στο Αιγαίο. Σύμφωνα με αυτές τις απίστευτες θεωρίες,οι Έλληνες δεν ήταν παρά ένα μικρό παρακλάδι του «μεγάλου τουρκικού λαού»,του «μοναδικού που είχε τη δύναμη να δημιουργεί μεγάλα κράτη και πολιτισμούς»!

Χαρακτηριστική είναι η -τουλάχιστον παράδοξη- ανακοίνωση του Τούρκου ιστορικού Χασάν Τζεμίλ: «Ο κλασικός ελληνικός πολιτισμός δεν είναι ανεξάρτητος. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι ιωνικός, ο οποίος με τη σειρά του γεννήθηκε από τον αιγιακό. Αυτός ο αιγιακός πολιτισμός της Δυτικής Ανατολίας, τον οποίο κληρονόμησε ο ελληνικός, εμπνεύστηκε και δημιουργήθηκε μόνο μετά την επαφή με τον χετιτικό πολιτισμό που ήταν...τουρκικός» (Ege medeniyetinin menseine umumi bir bakis,Άγκυρα)

Ακόμη πιο προχωρήμενη είναι η εργασία του Σελαχατίν Σαλιζίκ (Turk Yunan iliskileri ve filiki eteria) όπου περιλαμβάνονται αλλόκοτοι ισχυρισμοί όπως ότι ο ελληνικός πολιτισμός ήρθε από την Ασία και δεν είχε κανένα πρωτότυπο στοιχείο,ότι οι Τούρκοι ήρθαν στο Αιγαίο το...2480 π.Χ. και ότι ο Δημόκριτος,Ηρόδοτος,Ιπποκράτης,Πυθαγόρας και Όμηρος ήταν όλοι τους τουρκικής καταγωγής.Η εργασία του εγκρίθηκε απ\' το τουρκικό υπουργείο Παιδείας και διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία...

Πηγή: ΑΝΤΙΒΑΡΟ

Κανονικά θα γίνει η έναρξη των μαθημάτων στον Νομό Ηλείας

Κανονικά θα γίνει η έναρξη των μαθημάτων στον Νομό Ηλείας

ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΗ η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πληροφορήθηκε από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ότι ο Νομάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας, αποφάσισε αυθαίρετα και παρανόμως να αναστείλει την έναρξη του σχολικού έτους σε όλα τα σχολεία του νομού Ηλείας.

Σχετικά με το θέμα αυτό διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ως ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων ορίζεται ρητά η 11η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.
Διακοπή μαθημάτων με απόφαση Νομάρχη προβλέπεται μόνο μετά από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης του Νομού.
Τέτοια εισήγηση όχι μόνο δεν υπήρξε αλλά αντιθέτως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ομαλή και απρόσκοπτη έναρξη του νέου σχολικού έτους από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Νομού και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά στο πλαίσιο μέτρων ψυχολογικής στήριξης των μαθητών το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό και την Μ.Κ.Ο. «Μέριμνα» έχουν πραγματοποιήσει ειδικά σεμινάρια και επιστημονικές συναντήσεις, προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί για τρόπους ψυχολογικής στήριξης και αντιμετώπισης των μαθητών του Νομού Ηλείας.

Αξίζει δε να τονιστεί, ότι όλοι οι ειδικοί και παιδοψυχολόγοι συνιστούν την κανονική έναρξη του σχολείου.
Μετά από αυτά η έναρξη των μαθημάτων στον Νομό Ηλείας θα γίνει κανονικά και για το σκοπό αυτό έχουν λάβει κατάλληλες οδηγίες οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ηλείας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Η αλ-Κάιντα πίσω από τις επιθέσεις στην Αλγερία

Η αλ-Κάιντα πίσω από τις επιθέσεις στην Αλγερία

Η πτέρυγα της Αλ-Κάιντα στη βόρεια Αφρική ανακοίνωσε πως βρίσκεται πίσω από δύο επιθέσεις αυτοκτονίας που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους τις δύο τελευταίες ημέρες στην Αλγερία, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Τζαζίρα.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η Οργάνωση αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ αναφέρει σε δήλωσή της στο Ίντερνετ πως βρίσκεται πίσω τόσο από τη σημερινή επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό σε στρατώνα της Ακτοφυλακής ανατολικά του Αλγερίου όσο και από την επίθεση στην πόλη Μπάτνα λιγότερο από 48 ώρες νωρίτερα. Το αλ-Τζαζίρα δεν έκανε γνωστές άλλες λεπτομέρειες.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε τις επιθέσεις

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε χθες Σάββατο την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα στην Αλγερία και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους στην πόλη Ντέλις, σε απόσταση περίπου 70 χλμ. από το Αλγέρι.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Ζαν-Μορίς Ριπέρ, ο οποίος προεδρεύει κατά τον τρέχοντα μήνα του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπενθύμισε πως τα μέλη του Συμβουλίου είχαν καταδικάσει την Παρασκευή "όλες τις τρομοκρατικές πράξεις", μετά την επίθεση της Πέμπτης στην Μπάτνα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 22 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 100.

"Αυτή η κατδίκη πρέπει να επαναληφθεί σθεναρά μετά τη νέα αποτρόπαιη επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα στην πόλη Ντέλις", αναφέρει ο Ριπέρ σε ανακοίνωσή του.

Από το Ραμπάτ, ο βασιλιάς Μοχάμαντ 6ος εξέφρασε τη βούληση του Μαρόκου να συνεργαστεί με την Αλγερία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του, ο βασιλιάς Μοχάμαντ εξέφρασε στον πρόεδρο της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα την "αδελφική και σθεναρή θέση" του βασιλείου καθώς και τη βούλησή του να συνεργαστεί με την Αλγερία "για να καθαρίσουμε την περιοχή μας και να την προφυλάξουμε από τα τρομοκρατικά εγκλήματα".

Ο βασιλιάς διαβεβαίωσε τον αλγερινό πρόεδρο για την "απεριόριστη αλληλεγγύη με την αδελφή Αλγερία" καθώς και για την "πλήρη υποστήριξή του στην αποφασιστικότητα της ηγεσία του να σταματήσει τις τρομοκρατικές συμμορίες".

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ενταση στην Τουρκία με αφορμή το Κουρδικό

Ενταση στην Τουρκία με αφορμή το Κουρδικό

Επιτείνεται η ένταση στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας ύστερα και από τη χθεσινή σύλληψη 9 μελών του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) με την κατηγορία ότι χαρακτήρισαν τους αντάρτες του ΡΚΚ «μάρτυρες». Η σύλληψή τους έρχεται να περιπλέξει περαιτέρω τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Ακολουθεί δε τις δηλώσεις του επικεφαλής του DTP την περασμένη εβδομάδα, περί «πίστης στην ενότητα του τουρκικού κράτους», σε μια προσπάθεια να επανέλθει στο προσκήνιο το κουρδικό ζήτημα και να βρεθεί λύση μέσω του διαλόγου.

Οι 20 ανεξάρτητοι Κούρδοι βουλευτές, που μετά την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο σχημάτισαν κοινοβουλευτική ομάδα, τηρούν μια μετριοπαθή στάση και διαμηνύουν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση Ερντογάν στο νομοθετικό της έργο. Με τη στάση αυτή φαίνεται να διεκδικούν ένα ρόλο «ρυθμιστή» στη Βουλή ανάμεσα στα μικρά κόμματα, διεκδικώντας τη διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος.

Οι εννέα συλληφθέντες, που προέρχονται από τις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας -εάν καταδικαστούν- αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης πολλών ετών, βάσει του τουρκικού ποινικού κώδικα, για υποστήριξη της τρομοκρατίας. Ο όρος «μάρτυρας» χρησιμοποιείται στην Τουρκία συχνά για να χαρακτηρίσει στρατιώτες και άλλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τους αντάρτες του ΡΚΚ.

Τρομοκράτες
Η νέα ένταση για το κουρδικό ζήτημα στη χώρα συνοδεύτηκε από τη δήλωση της βουλευτή του DTP, Σαμπαχάτ Τουνσέλ, που απέρριψε την προτροπή του Ερντογάν προς το φιλοκουρδικό κόμμα να καταδικάσει το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση. «Κανείς δεν πρέπει να περιμένει να αποκαλέσουμε τα παιδιά μας τρομοκράτες», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ομιλία της στην πόλη Μπατμάν, εντείνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα. Η ίδια ανέφερε ότι οι Κούρδοι επιθυμούν να ζήσουν στη χώρα διατηρώντας τις διαφορές τους, ενώ επισήμανε πως είναι η πρώτη φορά που οι Κούρδοι εκπροσωπούνται σε αυτόν τον βαθμό κοινοβουλευτικά, καλώντας την κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει πράγματι τα τελευταία χρόνια χαλαρώσει τις απαγορεύσεις εναντίον των Κούρδων, κυρίως σε ό,τι αφορά τη γλώσσα και την κουλτούρα τους, ωστόσο, το DTP δηλώνει πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν είναι επαρκείς. Το Κουρδικό φαίνεται πως επιστρέφει και πάλι στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, ωθώντας τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Α. Γκιουλ, να πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα την πρώτη επίσημη επίσκεψή του εκτός Αγκυρας στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Η Σεούλ υπαγορεύει αλλαγή γραμμής στον Μπους

Η Σεούλ υπαγορεύει αλλαγή γραμμής στον Μπους

Η προσφορά από τον Μπους υπογραφής Συνθήκης Ειρήνης με την Βόρεια Κορέα αν το καθεστώς της Πιογκ Γιαγκ εγκαταλείψει οριστικά τις πυρηνικές του φιλοδοξίες, αποτελεί ρεαλιστική προσαρμογή στην πολιτική διαλόγου και ανοιγμάτων που έχει υιοθετήσει η Νότια Κορέα, μια επιλογή που θα επισφραγισθεί πανηγυρικά τον προσεχή μήνα στην συνάντηση κορυφής του ηγέτη της χώρας Ρο Μου Χιούν και τον Βορειοκορεάτη ομόλογο του Κιμ Ιλ Γιόγκ.

Η ένταση με την Βόρεια Κορέα δεν αποτελούσε επιλογή που συνδέεται με τις απειλές που θα μπορούσαν να προκύψουν για την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους: Αποτελούσε πρώτα από όλα εργαλείο περιορισμού της χειραφέτησης της Νότιας Κορέας και πρόσδεσής της μαζί με την Ιαπωνία και την Ταϊβάν σε μια στρατιωτική συμμαχία που θα είχε ως άλλοθι το Πυρηνικό Οπλοστάσιο της Πιογκ Γιαγκ και πραγματικό στόχο την ανάσχεση της ισχύος της Κίνας και της επιρροής της στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Η Κίνα εξακολουθεί να παραμένει προτεραιότητα για την Ουάσιγκτον με την συνεργασία με την Ινδία να αποτελεί σήμερα προτεραιότητα.

Είναι προφανές ότι η ηγεσία των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πολιτική της έντασης με την Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα:

- Να ενισχυθεί η δυναμική χειραφέτησης της Σεούλ που διατηρεί πολύ καλές διμερείς σχέσεις με το Πεκίνο και με την Μόσχα.

- Να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο η ρωσική διπλωματία.

- Να επιλέξει τελικά η Ιαπωνία όχι την σύσφιξη της αμυντικής της συνεργασίας με την Ουάσιγκτον αλλά μια πολιτική χειραφέτησης με σημεία εξισορρόπησης την Μόσχα αλλά και το Πεκίνο.

Επιπλέον είναι φανερό ότι σε μια στιγμή που υπάρχει το αδιέξοδο στο Ιράκ, το χάος στο Αφγανιστάν και η ένταση με το Ιράν, η αδυναμία επικύρωσης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τον ΟΗΕ, και η αντιπαράθεση με τη Ρωσία για την Αντιπυραυλική Ασπίδα, ο Λευκός Οίκος δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειρισθεί την κλιμάκωση μιάς ακόμη κρίσης είτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού είτε πολύ περισσότερο στο πεδίο του μονομερούς παρεμβατισμού. Τηρουμένων των αναλογιών η Ν. Κορέα έχει τα τελευταία χρόνια ακολουθήσει μια ανάλογη πολιτική με αυτήν που διαμόρφωσε ο Μπραντ μετά το 1969 απέναντι στην Α. Γερμανία: Επενδύει στην συνεργασία και στην προσέγγιση με το Βορρά ώστε να διευκολύνει μια αργή αλλά σταθερή πορεία προς την επανένωση, μια επιλογή που εξυπηρετεί τα ζωτικά συμφέροντα όλων των δυνάμεων της περιοχής:

- Της Κίνας γιατί η ενοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου ενισχύει την πολιτική ειρηνικής ενσωμάτωσης της Ταϊβάν κατά το μοντέλο του Χονγκ Κονγκ.

- Της Ρωσίας, γιατί η ύφεση και η σταθεροποίηση εξυπηρετεί τόσο την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Ιαπωνία όσο και την ευρύτερη επιρροή της στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.

- Της Ιαπωνίας που μέσα από τη σταθεροποίηση της περιοχής μπορεί να αναζητήσει νέες ισορροπίες ανάμεσα στο Πεκίνο, τη Μόσχα, την Ουάσιγκτον αλλά και τις υπόλοιπες δυνάμεις της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

Η στροφή Μπους φωτίζει μια συνολική στρατηγική αμηχανία των ΗΠΑ στην Μεταψυχροπολεμική Εποχή: Μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον επιζητεί να διατηρήσει τον ηγεμονικό της ρόλο με εφαλτήριο την ένταση και την πρόληψη κινδύνων υπαρκτών ή μη: Στην Ανατολική Ευρώπη προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη φοβία και την περιχαράκωση απέναντι στην Ρωσία και στον Ειρηνικό να αναδείξει το φόβητρο μιάς ισχυρής Κίνας.

Μένει να διευκρινισθεί αν οι δηλώσεις Μπους αποτελούν τακτικό ελιγμό μέσα σε μια συνολικά δυσμενή για την Ουάσιγκτον συγκυρία η οριστική στροφή που αναγνωρίζει την νέα πραγματικότητα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού όπου δεν χωρά αναπαραγωγή του ψυχροπολεμικού διπολισμού αλλά αξιοποίηση των νέων ισορροπιών που θα διαμορφώσουν οι δυνάμεις της περιοχής σημερινές και αναδυόμενες.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεχόμαστε «άμεση απειλή»

Δεχόμαστε «άμεση απειλή»

Σε υψηλότατους τόνους, παρά τις περί αντιθέτου εκκλήσεις της ΕΕ, το Βελιγράδι κατέστησε χθες υπεύθυνη την Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο δραματικών εξελίξεων στη Βαλκανική, καταγγέλλοντας την «άμεση απειλή» που δέχεται η Σερβία από τις ΗΠΑ, καθώς η τελευταία δηλώνει έτοιμη να αναγνωρίσει τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Η εντονότατη αντίδραση του Σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα ήρθε ως απάντηση στη δήλωση του Αμερικανού υφυπουργού αρμοδίου για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις Κουρτ Βόλκερ, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, εάν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ για το μελλοντικό καθεστώς της σέρβικης επαρχίας.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός επέστησε την προσοχή του Σ.Α. του ΟΗΕ, λέγοντας ότι η μονομερής αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της ανεξαρτησίας αποτελεί «άμεση απειλή»εκ μέρους των ΗΠΑ κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας ενός διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους. Καλούμε, σημείωσε, ο κ, Κοστούνιτσα το Σ.Α. του ΟΗΕ να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να προστατεύσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και να διασφαλίσει τον σεβασμό του Ψηφίσματος 1244. Από την πλευρά του το σερβικό ΥΠΕΞ ζήτησε την αποσαφήνιση των αμερικανικών δηλώσεων.

Καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την καταληκτική ημερομηνία της 10ης Δεκεμβρίου, οπότε και θα τεθεί ενώπιον του ΣΑ του ΟΗΕ το θέμα τους οριστικού καθεστώτος του Κοσόβου, οι τόνοι ανεβαίνουν δημιουργώντας εξαιρετικά επικίνδυνο για την ασφάλεια της Βαλκανικής κλίμα.

Χωρίς κοινή γραμμή
Η εμπρηστική για το Βελιγράδι ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέπεσε χρονικά με την αποτυχία των 27 της ΕΕ να καταλήξουν, για μία ακόμη φορά, σε κοινή θέση για τη στάση που θα κρατήσουν σε περίπτωση που οι Αλβανοί του Κοσόβου προχωρήσουν στη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βόλκερ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και άλλες χώρες θα προχωρήσουν σε αναγνώριση, φωτογραφίζοντας τη Βρετανία και τη Γαλλία, πρόβλεψη που, εκτός των άλλων, έχει ως αποδέκτη τη Μόσχα και τη διακηρυγμένη απειλή της να ασκήσει βέτο στο ΣΑ του ΟΗΕ σε ενδεχόμενη απόφαση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, εάν σε αυτή δεν συμφωνήσει το Βελιγράδι.

Σε αυτόματη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να προβούν τόσο το Λονδίνο όσο και το Παρίσι, εάν η τρόικα ( ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία ) αποτύχει να οδηγήσει σε συμβιβασμό Αλβανούς και Σερβία κατά τον πρώτο απευθείας διάλογο που θα έχουν στις 28 Σεπτεμβρίου στη Ν. Υόρκη . Αντίθετες στο ενδεχόμενο αναγνώρισης μιας μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας, πέραν της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ρουμανία.

Η πλήρης σύγκρουση θέσεων μεταξύ των 27 έγινε καταφανής στο άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ το περασμένο Σάββατο στην Πορτογαλία. Εκεί, οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι συμφώνησαν ότι διαφωνούν, παρότι το οριστικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη πρόκληση για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, μιας και το διακύβευα έχει να κάνει με το σύνολο της Βαλκανικής.

ΡΩΣΙΑ: ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
«Το ζήτημα του Κοσόβου είναι ζήτημα του ΟΗΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην τρόικα των διεθνών μεσολαβητών, Αλεξάντερ Χαρτσένκο, κληθείς να απαντήσει στις δηλώσεις του Κουρτ Βόλγκερ για αυτόματη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, εάν κηρυχθεί μονομερώς από την αλβανική πλειοψηφία της σερβικής επαρχίας.

Η Μόσχα έχει διαμηνύσει προς τις ΗΠΑ ότι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, όπως και το ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας που οι ΗΠΑ θέλουν να εγκαταστήσουν στην Ευρώπη, αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία.

Η Μόσχα δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύσεις που υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα, τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου είναι κυρίως μια ευρωπαϊκή υπόθεση, ο Ρώσος διπλωμάτης απάντησε ότι «το συγκεκριμένο ζήτημα μας αφορά όλους και είναι κοινή μας ευθύνη».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι το ζήτημα του Κοσόβου κανονίζεται από το ψήφισμα 1244 των Ηνωμένων Εθνών, που είναι σε ισχύ από τον Ιούνιο του 1999 και αποτελεί το καθοδηγητικό έγγραφο για τη λειτουργία των δομών της επαρχίας.

«Το ζήτημα παραμένει υπό τον έλεγχο του Συμβουλίου Ασφαλείας και πιστεύω ότι κανείς δεν έχει αμφιβολίες επ αυτού, επειδή είναι προφανές και ξεκάθαρο.

Το ζήτημα του Κοσόβου παραμένει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα και προτεραιότητα τόσο της Ρωσίας όσο και της Σερβίας», είπε ο κ. Χαρτσένκο.

Αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια, τόνισε πως η χώρα του επιθυμεί την εδραίωση της σταθερότητας της περιοχής, που είναι -όπως τόνισε- προς όφελος της ανάπτυξης όλων των χωρών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σύρος διεθνολόγος: Πολεμήσαμε το Ισραήλ στο παρελθόν, είμαστε προετοιμασμένοι για όλα

Σύρος διεθνολόγος: Πολεμήσαμε το Ισραήλ στο παρελθόν, είμαστε προετοιμασμένοι για όλα

Ο Σύρος διεθνολόγος Az a-Din Darwish σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Tishrin της Συρίας αναφέρει πως η χώρα του πολέμησε το Ισραήλ στο παρελθόν και είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

"Η Συρία έχει την ικανότητα και την εμπειρία που την καθιστούν έτοιμη, είτε αυτό έχει να κάνει με τα εδάφη είτε με την κυριαρχία, είτε με τον σεβασμό," έγραψε ο Darwish.

Αναφερόμενος στο επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας με την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της Συρίας από ισραηλινά μαχητικά, δήλωσε "η παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της Συρίας από το Ισραήλ δεν ήταν πράξη ρουτίνας ή ελάσσονος σημασίας, ούτε πρόκειται ποτέ να θεωρηθεί ως τέτοια, ασχέτως της προσπάθειας των Ισραηλινών αξιωματούχων να παραπληροφορήσουν την κοινή γνώμη."

"Η επιχείρηση της ΙΑF συνιστά προβοκάτσια που διασπείρει το κακό και που σχεδιάστηκε προσεκτικά από το εβραϊκό καθεστώς. Η Συρία διατηρεί το δικαίωμα να απαντήση όποτε και όταν κρίνει πως είναι απαραίτητο," πρόσθεσε ο Darwish.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Darwish, η Ισραηλινή ηγεσία αναζητά δικαιολογίες για στρατιωτική σύγκρουση με τη Συρία, ώστε να ξεπλύνει από πάνω της της ντροπή της ήττας στον περσινό πόλεμο του Λιβάνου και να πείσει την κοινή γνώμη πως ακόμη ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.

Τέλος, προσθέτει πως σε περίπτωση που το Ισραήλ απορρίψει την ειρηνευτική πρωτοβουλία της Συρίας, αυτό θα είναι απόδειξή πως επιθυμεί την στρατιωτική σύγκρουση και την ανάφλεξη της περιοχής, κάτι που λαμβάνει σοβαρά υπόψη της η Δαμασκός.

Πηγή: Ηaaretz

Ο Πούτιν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο Πούτιν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφθασε σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα των Εμιράτων Αμπού Ντάμπι, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα του Κόλπου. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΑΕ, Σεΐχη Khalifa bin Zayed al-Nahyan.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών θα επικεντρωθούν στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και στις προοπτικές για ειρήνευση στην περιοχή εν όψει της διάσκεψης του Νοεμβρίου. Θα αναλυθούν επίσης η κατάσταση στο Ιράκ και οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην περιοχή εντάσσεται στις προσπάθειες της Μόσχας να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της με τις Αραβικές και τις Μουσουλμανικές χώρες.

Οι δύο χώρες αναμένεται να συζητήσουν και την προοπτική στρατιωτικής συνεργασίας, εφόσον πιθανότατα τα Εμιράτα να ενδιαφέρονται για την προμήθεια ρωσικών αμυντικών συστημάτων

Πηγή: International Herald Tribune

Απελαύνεται ο Ναουάζ Σαρίφ από το Πακιστάν λίγες ώρες μετά την επιστροφή του

Απελαύνεται ο Ναουάζ Σαρίφ από το Πακιστάν λίγες ώρες μετά την επιστροφή του

Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ συνελήφθη και απελαύνεται στη Σαουδική Αραβία μόλις τέσσερις ώρες μετά την άφιξή του στο Ισλαμαμπάντ, ύστερα από τα επτά χρόνια εξορίας που ακολούθησαν το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Περβέζ Μουσαράφ, το 1999.

Αξιωματούχοι της πακιστανικής κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας γνωστοποίησαν ότι ο Ναουάζ Σαρίφ απελαύνεται στη Σαουδική Αραβία, μετά τη σύλληψή του στους χώρους του αεροδρομίου με την κατηγορία της διαφθοράς.

«Ο κόσμος στο Πακιστάν πρέπει να επιδείξει ηρεμία, αυτοπειθαρχία και να καταλάβει τι έχει συμβεί στον πρώην πρωθυπουργό του. Ας προχωρήσουμε στο δικαστήριο, ας έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη» είπε ο Βρετανός δικηγόρος του Σαρίφ, Αμτζάντ Μάλικ.

«Αισθάνομαι περίφημα. Είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω οποιαδήποτε κατάσταση» είχε δηλώσει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Σαρίφ, μόλις το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ προερχόμενο από το Λονδίνο, νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Στρατιώτες και αστυνομικοί είχαν παραταχθεί στην πίστα του αεροδρομίου περιμένοντας την άφιξη του αεροσκάφους. Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν στήσει οδοφράγματα για να εμποδίσουν τους υποστηρικτές του Σαρίφ να προσεγγίσουν το αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια.

Εκατό υποστηρικτές του Σαρίφ με επικεφαλής ηγετικά στελέχη του κόμματος Μουσουλμανική Ένωση του Πακιστάν (PML-N) του πρώην πρωθυπουργού εμποδίστηκαν από την αστυνομία να μεταβούν στο αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ για να υποδεχθούν τον ηγέτη τους.

Όταν στελέχη του PML-N επιχείρησαν να παραβιάσουν τα οδοφράγματα, οι αστυνομικοί τους επέπληξαν, έκαναν χρήση δακρυγόνων και άρχισαν να τους χτυπούν με τα γκλομπ. Κατόπιν οι δυνάμεις της τάξης συνέλαβαν δεκάδες στελέχη του κόμματος, μεταξύ τους τον γενικό γραμματέα Ζαφάρ Ικμπάλ Τζάγκρα.

Αρκετοί άνθρωποι αναφέρεται ότι τραυματίστηκαν στους δρόμους του Ισλαμαμπάντ, όπου διαδηλωτές, οπαδοί του κόμματος του Σαρίφ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης πετούσαν πέτρες στους αστυνομικούς.

Ούτε σε εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης επετρέπη η πρόσβαση στον αερολιμένα, αν και αρκετά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν την άφιξη του αεροσκάφους με το οποίο επέστρεφε ο Σαρίφ και συνεργάτες τους από το Λονδίνο.

Ο 57χρονος Ναουάζ Σαρίφ δήλωσε ότι θα ηγηθεί των δημοκρατικών δυνάμεων εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος τον ανέτρεψε με αναίμακτο πραξικόπημα το 1999.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν απεφάνθη τον περασμένο μήνα ότι ο Σαρίφ έχει δικαίωμα επιστροφής στη χώρα. Μετά το πραξικόπημα ο πρώην πρωθυπουργός κατέφυγε στη Σαουδική Αραβία, όπου παρέμενε μέχρι και την Κυριακή. Οι Σαουδαράβες αξιωματούχοι του ζητούσαν να μην επιστρέψει στο Πακιστάν για να μην υπάρξει αποσταθεροποίηση στη χώρα.

Με την επιστροφή του στο Πακιστάν ο Ναουάζ Σαρίφ επιθυμούσε να ηγηθεί θριαμβευτικής αυτοκινητοπομπής από το Ισλαμαμπάντ στη Λαχόρη, την πολιτική του βάση, όμως η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να συλληφθεί, ακόμη και να απελαθεί.

Πηγή: in.gr

Στην ατζέντα της προεκλογικής, το Κυπριακό

Στην ατζέντα της προεκλογικής, το Κυπριακό

Το ΑΚΕΛ άνοιξε τον κύκλο της κριτικής στον Πρόεδρο - Τις προτάσεις του ανακοινώνει εντός της εβδομάδας ο Κασουλίδης

Μετά από τη σχετικά νεκρή περίοδο του καλοκαιριού, αλλά και το αδιέξοδο της συνάντησης της 5ης Σεπτεμβρίου, είναι προφανές ότι το μέτωπο του Κυπριακού ανοίγει στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας. Στο επίκεντρο πλέον αναμένεται να βρεθεί η συζήτηση για το πού οδηγούνται τα πράγματα στο Κυπριακό, πόσο ορθοί ήταν οι χειρισμοί που έγιναν από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς μετά το δημοψήφισμα και ποιες προοπτικές υπάρχουν για υπέρβαση του σημερινού αδιεξόδου.
Ήδη, ο Δημήτρης Χριστόφιας έκανε εμφανείς τις προθέσεις του αφήνοντας σαφείς αιχμές για την πολιτική του προέδρου Παπαδόπουλου. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το ΑΚΕΛ, μετά τη δημόσια συζήτηση που άνοιξαν αρκετοί συνεργάτες του Προέδρου για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να απαντήσει στους ψηφοφόρους του γιατί αποφάσισε να προχωρήσει στην υπόδειξη της υποψηφιότητας Χριστόφια. Το επόμενο βήμα είναι να ασκηθεί κριτική σε συγκεκριμένους χειρισμούς του Προέδρου, όπως η πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Ταλάτ. Ο κ. Χριστόφιας, το Σάββατο, υπήρξε για πρώτη φορά τόσο δηκτικός.

Συγκεκριμένα:
* Μίλησε για παιχνίδι τακτικής και από τις δύο πλευρές, αφήνοντας να νοηθεί ότι και η πρόσκληση του Προέδρου προς τον κ. Ταλάτ για συνάντηση, εξυπηρετούσε εκλογικές σκοπιμότητες.
* Υπέδειξε ότι η έλλειψη προετοιμασίας, ανέδειξε περισσότερο τη διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές αφού αυτές προσήλθαν στη συνάντηση γνωρίζοντας ότι έχουν διαφορετική ατζέντα.
* Έστειλε το μήνυμα πως οι όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν μετά τις προεδρικές εκλογές, από το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
* Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά την επιστροφή του Προέδρου από τη Νέα Υόρκη.
Στο επιτελείο του ΑΚΕΛ αντιλαμβάνονται ότι η προεκλογική εκστρατεία θα πρέπει να εισέλθει και στην ουσία των διαφορετικών προσεγγίσεων και όχι μόνο στις γενικόλογες αναφορές που παραπέμπουν μόνο στην αδιαλλαξία της άλλης πλευράς. "Η αδιαλλαξία του Ταλάτ υπάρχει, εμείς όμως τι κάνουμε;", ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του κόμματος.

Το Προεδρικό
Στο Προεδρικό αντιλαμβάνονται ότι η περίοδος εκεχειρίας με το ΑΚΕΛ στα θέματα του Κυπριακού, έχει οριστικά τελειώσει. Γι' αυτό άλλωστε, και παρά τις παραινέσεις του επικοινωνιολόγου Κώστα Παναγόπουλου, ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος έκρινε σκόπιμο να απαντήσει στον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. Πληροφορίες μας δε αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδόπουλος αποφάσισε να συστηματοποιήσει πλέον τις δημόσιες εμφανίσεις του και να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη απάντησης στους ανθυποψήφιούς του.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει διακαναλική συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Τρίτη στη διάρκεια της οποίας θα αναλύσει τις θέσεις του στο Κυπριακό, θα απαντήσει στην κριτική που δέχεται και θα προσπαθήσει να εξηγήσει την πολιτική που ακολούθησε από το δημοψήφισμα μέχρι σήμερα. Η συνέντευξη Τύπου θα είναι, όπως πληροφορούμαστε, εφ' όλης της ύλης.

Στο στρατόπεδο του Προέδρου υπάρχουν δύο κατευθυντήριες γραμμές ως προς τους ανθυποψήφιους του κ. Παπαδόπουλου: Για τον μεν Ιωάννη Κασουλίδη θα υποδεικνύεται σταθερά η στάση που τήρησε στο δημοψήφισμα με το επιχείρημα ότι "στην πιο κρίσιμη στιγμή της Κύπρου, πήρε λανθασμένη απόφαση". Σε ό,τι αφορά τον Δημήτρη Χριστόφια, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι αυτή που ουσιαστικά εγκαινίασε ο Γιώργος Λιλλήκας υποστηρίζοντας ότι το ΑΚΕΛ ήταν πάντα υπέρ του "ναι" στο δημοψήφισμα και σε αυτό επιστρέφει σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την κριτική που ο κ. Χριστόφιας άσκησε για τη συνάντηση με τον Ταλάτ, συνέχεια έδωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. "Τώρα θυμήθηκαν ότι δεν υπήρξε καλή προετοιμασία; Μα ποιοι το λένε αυτό; Αυτοί που για ολόκληρους μήνες προέβαλλαν την απαίτηση μιας συνάντησης έστω και για καφέ ή για γεύμα; Τώρα μας λένε ότι δεν υπήρξε σωστή προετοιμασία;", διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ ο οποίος χαρακτήρισε άριστους τους χειρισμούς του Προέδρου.

Οι προτάσεις Κασουλίδη
Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Κασουλίδης τηρεί για την ώρα χαμηλούς τόνους. Εμφανίζεται περισσότερο συναινετικός αντί κριτικός. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδρασή του στη θέση Χριστόφια ότι οι όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν μετά τις προεδρικές. "Εάν προκύπτουν πραγματικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες μπορεί να προωθηθεί το Κυπριακό, δεν είναι σωστό να υπάρχουν αναβολές και μάλιστα αυτής της μεγάλης περιόδους των έξι μηνών", είπε χθες ο κ. Κασουλίδης.

Πληροφορίες μας ωστόσο αναφέρουν ότι εντός της εβδομάδας αυτής θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του στο Κυπριακό, εγκαινιάζοντας έτσι μια πιο αποφασιστική και ολοκληρωμένη παρέμβαση. Ο κ. Κασουλίδης αναμένεται να περιγράψει σε έκταση τα αρνητικά αποτελέσματα της μακράς στασιμότητας που συνεχίζεται, να υποδείξει τους κινδύνους που εγκυμονεί η πολιτική της λύσης σε βάθος χρόνου, να εστιάσει την προσοχή του σε τομείς όπου η υπό τον κ. Παπαδόπουλο Κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς, και να εκφράσει την ετοιμότητά του να εργαστεί με στόχο τη σύντομη λύση του προβλήματος. Η κριτική Κασουλίδη θα αφορά τόσο τον κ. Παπαδόπουλο όσο και τον κ. Χριστόφια τον οποίο χαρακτηρίζει συνένοχο στην αποτυχημένη διαχείριση του Κυπριακού.

"Μια πολιτική που στήριζε για τεσσεράμισι χρόνια ο κ. Χριστόφιας και το τι έγινε την περασμένη εβδομάδα απλώς είναι ένα σύμπτωμά της, τίποτα περισσότερο", ανέφερε ο κ. Κασουλίδης. Ερωτηθείς χθες, μετά από το μνημόσυνο του τέως υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη, για το αν συμφωνεί με τις αναφορές της μη προετοιμασίας αυτής της συνάντησης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι ότι έχει ακολουθηθεί μία λανθασμένη εξ υπαρχής και εκ φιλοσοφίας πολιτική και αυτή είναι η αιτία της αποτυχίας και όχι οι λεπτομέρειες για τις οποίες γίνονται αναφορές".

Την πιο επιθετική κριτική έναντι των Τάσσου Παπαδόπουλου και Δημήτρη Χριστόφια, θα αναλάβει ο ΔΗΣΥ και ιδιαίτερα ο πρόεδρός του Νίκος Αναστασιάδης. Ήδη, δείγματα της κριτικής αυτής έδωσε ο κ. Αναστασιάδης με τη συνέντευξή του στον "Π" όπου κατέστησε σαφές ότι σε αυτές τις εκλογές θα αναμετρηθούν οι δύο διαφορετικές φιλοσοφίες στο Κυπριακό.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Καραμανλής: παρών και για τρίτη τετραετία

Καραμανλής: παρών και για τρίτη τετραετία

Ανοικτό θέμα η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Δεσμεύτηκε ότι θα προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Νέα πολιτικά δεδομένα δημιούργησε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, καθώς ξεκαθάρισε με σαφήνεια ότι θα διεκδικήσει τρίτη τετραετία, εφόσον κερδίσει τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, αλλά ότι εάν ηττηθεί δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

«Την Παρασκευή έχω γενέθλια και γίνομαι 51 χρονών. Νωρίς δεν είναι για να με σπρώξετε στη σύνταξη;», ήταν το σχόλιό του σε ερώτηση που του υποβλήθηκε για το τι θα πράξει εάν ηττηθεί ή κερδίσει τις εκλογές στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ακόμη πως δεν πρόκειται να ανεχτεί τη «δελφινολογία» στο κόμμα του. «Είστε το “νούμερο ένα” του κόμματος. Ποιος είναι το “νούμερο δύο” στη Νέα Δημοκρατία;», ρωτήθηκε. «Είμαι και λειτουργώ ως πρώτος μεταξύ ίσων (primus inter pares). Υπάρχουν δεκάδες πολύ καλά στελέχη στην παράταξη», ήταν το δηκτικό σχόλιό του.

Ο κ. Κώστας Καραμανλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αλλαγής του εκλογικού νόμου, μετά τις εκλογές και στην αρχή της νέας κυβερνητικής του θητείας εφόσον φυσικά επανεκλεγεί. «Σεβάστηκα τους θεσμούς και δεν “έπαιξα” με τον εκλογικό νόμο. Αξίζει να εφαρμοστεί και να δοκιμαστεί στην πράξη ο νέος εκλογικός νόμος που ψηφίσαμε στη Βουλή. Ζητούμενο για εμάς είναι να δίνει σταθερές κυβερνήσεις. Θα δούμε την “επόμενη μέρα” πώς λειτούργησε κι από τη συζήτηση που θα προκύψει θα κριθεί τι θα πράξουμε», είπε απαντώντας σε ερώτηση για το εάν προτίθεται να αλλάξει το «νόμο Σκανδαλίδη».

Ο πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του και για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Ρωτήθηκε για το πώς
θα προχωρήσουν γρήγορα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τομές, εάν έχει ισχνή πλειοψηφία.
«Θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι εγώ πιστεύω πως η διακυβέρνηση είναι περισσότερο ζήτημα πολιτικής βούλησης και λιγότερο αριθμών. Εγώ έχω την πολιτική βούληση να προχωρήσω τις αλλαγές κι απέδειξα ότι λαμβάνω μέτρα χωρίς να υπολογίζω το λεγόμενο πολιτικό κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καραμανλής έδειξε ότι προτίθεται να εμπιστευτεί τη νέα γενιά του στελεχιακού του δυναμικού στην κυβέρνηση. «Η ανανέωση στην παράταξή μας γίνεται καθημερινά πράξη. Βεβαίως και θα δοθούν ευκαιρίες σε πολλούς νέους ανθρώπους στο νέο κυβερνητικό ξεκίνημα», είπε επί λέξει.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος για τη νικηφόρα έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης και μάλιστα έδειξε να πιστεύει ότι θα νικήσει με «καθαρή διαφορά». «Είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός θα μας εμπιστευτεί ξανά και θα μας δώσει το δικαίωμα να συνεχίσουμε το έργο μας. Το ότι θα είναι η εκλογική αναμέτρηση “ντέρμπι” είναι η δική σας εκτίμηση και όχι η δική μου», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο κ. Κώστας Καραμανλής επανέλαβε την εκτίμησή του ότι δεν είναι ορθή η επιλογή της αρνητικής ψήφου, επιχειρώντας προφανώς να ισχυροποιήσει το μήνυμα που εκπέμπει εδώ και λίγες μέρες με προφανή στόχο τη συσπείρωση. «Καταλαβαίνω κι εγώ τη συναισθηματική προσέγγιση. Ομως η αρνητική ψήφος δεν οδηγεί πουθενά», σχολίασε.

Ο πρωθυπουργός, τέλος, ρωτήθηκε για το κατά πόσο η αναφορά του πως σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα διεξαχθούν εκ νέου εκλογές, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών, λειτουργεί εκβιαστικά. «Πρώτιστο καθήκον μου είναι να λέω την αλήθεια. Σήμερα δεν υπάρχουν αντικειμενικά περιθώρια συνεργασίας. Δεν εκβιάζω κανέναν, είμαι ειλικρινής και κάνω μια ευθεία εκτίμηση που την οφείλω στους πολίτες», απάντησε.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ