Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Απάντηση του Γ. Παπανδρέου στα «διλήμματα»

Απάντηση του Γ. Παπανδρέου στα «διλήμματα»

Ο Καραμανλής δημιουργεί το χάος, διαμήνυσε από τη Θεσσαλονίκη ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας στο «δίλημμα» του πρωθυπουργού «αυτοδυναμία ή νέες εκλογές», ενώ παράλληλα ζήτησε από τους πολίτες να του δώσουν ισχυρή πλειοψηφία και πραγματοποίησε ισχυρό άνοιγμα προς τον Συνασπισμό, τους αναποφάσιστους και τους δυσαρεστημένους της ΝΔ.

«Το δίλημμα δεν είναι Καραμανλής ή χάος. Το χάος, το δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση. Την ακυβερνησία, τη δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση. Την ανικανότητα, την είδαμε σε όλη της τη δόξα, ευτυχώς. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια αλλαγή», είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας «ως κόμμα εξουσίας» υποχρεωμένος να ζητήσει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή κυβέρνηση.

Συγκλίσεις
Ταυτόχρονα, όμως, πραγματοποίησε ισχυρό άνοιγμα στον Συνασπισμό και τους ψηφοφόρους του, λέγοντας πως με την Κουμουνδούρου το ΠΑΣΟΚ έχει πολλές προγραμματικές συγκλίσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να το καλέσει σε συνεργασία ακόμη και αν στις εκλογές κερδίσει αυτοδυναμία, ώστε όπως είπε «να μπορέσουμε να κάνουμε σοβαρές, προοδευτικές τομές στη χώρα». Αναφερόμενος μάλιστα στα πολλά κοινά που υποστήριξε ότι έχει το κόμμα του με τον Συνασπισμό υπογράμμισε με νόημα: «Είναι πολλά τα στοιχεία στα οποία εγώ θα ζητήσω να συνεργαστούμε σε μια ευρύτερη προσπάθεια κοινωνικών αλλαγών για μια διακυβέρνηση με διαφάνεια, αξιοπιστία, σιγουριά».

Απευθυνόμενος στους αναποφάσιστους δήλωσε πως «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», γεγονός που αποδείχθηκε με οδυνηρό τρόπο για τον τόπο κυρίως τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησης Καραμανλή, και πως το ΠΑΣΟΚ εκφράζει έναν διαφορετικό δρόμο. Ενώ υπογράμμισε πως κατανοεί απολύτως τη βαθιά απογοήτευση των ψηφοφόρων που εμπιστεύτηκαν τη Ν.Δ. και τους καλεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να πάει η χώρα μπροστά.

Στο θέμα δε των ομολόγων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως θα υπάρξει η απόλυτη εξιχνίαση του μεγάλου σκανδάλου, υπογραμμίζοντας για πρώτη φορά πως η Εξεταστική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί αν το κόμμα του αποκτήσει πλειοψηφία στη Βουλή «θα αποφανθεί για τις πολιτικές ή και τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων».«Είναι όμως ανάγκη να υπάρξει απόδοση δικαιοσύνης, όσο ψηλά κι αν αυτό φτάσει», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εχει ευθύνες ο ίδιος ο κ. Καραμανλής. Αν δεν ήξερε, δεν κάνει για πρωθυπουργός. Αν ήξερε, δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός. Αλλά τώρα πια, συγκαλύπτει ο κ. Καραμανλής αυτή την υπόθεση και είναι δέσμιος αυτών που συγκαλύπτει».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε και στα περί «πολιτικού πολιτισμού» για μη σεβασμό προς τον οποίο τον κατηγορεί ο κ. Καραμανλής: «Ποιο πλαφόν σε ντεσιμπέλ θα βάζατε εσείς, όταν φωνάζουμε να γυρίσουν τα λεφτά στα ταμεία των συνταξιούχων; Πρέπει να ψιθυρίσουμε για να γυρίσουν τα λεφτά;

Για τον κ. Παπούλια
Θετικά βλέπει ο κ. Παπανδρέου το ενδεχόμενο να υποστηρίξει το κόμμα του τον κ. Κάρολο Παπούλια ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το 2010. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε: «Αλίμονο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχω δεσμούς αγώνων και ζωής. Και βεβαίως, είναι ένας επιτυχημένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Τρεις δεσμεύσεις από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
Τρεις σημαντικές δεσμεύσεις ανέλαβε χθες από τη ΔΕΘ ο κ. Παπανδρέου. Πρώτον ότι δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ και αν του επιτρέψει η οικονομική κατάσταση που θα βρει, θα τον μειώσει. Σίγουρα πάντως, είπε, θα ανατρέψει τη σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων, υπέρ των άμεσων, ως ένα μέτρο προκειμένου να καταστεί το φορολογικό σύστημα δικαιότερο.

Δεύτερον, δεσμεύτηκε ότι θα μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, παλιάς και νέας... γενιάς που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. «Αυτό που εγώ δεσμεύομαι πρώτα απ όλα, είναι να σκύψω στο πρόβλημα με σοβαρότητα, χωρίς κομματικά κριτήρια, χωρίς τη λογική των «πράσινων», «γαλάζιων», «κόκκινων», παιδιών. Να δούμε ποιες είναι οι πάγιες, πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου, όπως και ο ευρωπαϊκός νόμος επιτάσσει, που λέει πολύ σωστά ότι όταν υπάρχουν πάγιες ανάγκες στο Δημόσιο πρέπει να συμπληρώνονται από θέσεις μόνιμες, από μόνιμες συμβάσεις εργασίας και όχι εποχικές», είπε μεταξύ άλλων. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι ισχύει το νομοσχέδιο για τους συμβασιούχους που από τον Νοέμβριο του 2004 έχουν καταθέσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και το οποίο υιοθετούσε πλήρως τις θέσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Τρίτον, δεσμεύτηκε ότι δεν θα αυξήσει τα όρια ηλικίας, δεν θα αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές και δεν θα μειώσει τις συντάξεις. Τάχθηκε δε υπέρ ενός διαλόγου για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού με τους κοινωνικούς εταίρους στη βάση του νόμου Ρέππα.

Οσον αφορά στην κυβερνητική εξαγγελία για την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και την αντικατάστασή του από φόρο 1% επί της αξίας, το χαρακτήρισε ως ένα ακόμα δείγμα του πανικού που έχει καταλάβει την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή. «Πίσω από τη δήθεν φιλολαϊκή αυτή εξαγγελία υποκρύπτει την ουσιαστική αναδιανομή υπέρ των πλουσίων και εις βάρος των φτωχότερων», δήλωσε τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ αντιθέτως εξετάζει να διπλασιάσει το όριο των 100.000 ευρώ που έχει φοροαπαλλαγή για την κληρονομιά και να φτάσει το πλαφόν που απαλλάσσεται από τον φόρο στις 200.000 ευρώ.

«Θα είναι πλάι μου ο Κ. Σημίτης»
Σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές εμφανίστηκε ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, απαντώντας στις ερωτήσεις τι θα πράξει εάν χάσει, δηλώνοντας ότι θα δημιουργήσει ολιγομελή και επιτελική κυβέρνηση και ότι θέλει τον κ. Σημίτη κοντά του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να απαντήσει τι θα κάνει αν χάσει τις εκλογές (θέμα στο οποίο δέχθηκε οκτώ ερωτήσεις!) τονίζοντας τη βεβαιότητά του πως θα κερδίσει. Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για το αν θα κάνει υπουργό τον κ. Σημίτη:
«Ο κ. Σημίτης με τον οποίο έχω δουλέψει πολλά χρόνια, είναι ένα αξιολογότατο στέλεχος με τεράστια εμπειρία και στην Ελλάδα και διεθνώς και είμαι σίγουρος ότι θα είναι στο πλάι μου για να προχωρήσουμε την Ελλάδα μπροστά».

Για τον κ. Ευαγγ. Βενιζέλο:
«Είναι νομίζω προς όφελος του Κινήματός μας το ότι έχουμε πολλά και ικανά στελέχη σε όλη την Ελλάδα. Αυτό νομίζω δείχνει τον δυναμισμό του χώρου μας. Δείχνει ότι είμαστε ένα κόμμα που έχει ιστορία και μέλλον».

Για την κ. Πατουλίδου:
«Τήρησα τη δέσμευσή μου, της πρότεινε εκλόγιμη θέση. Την τιμώ και την εκτιμώ τη Βούλα την Πατουλίδου. Τελεία και παύλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: