Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Στην ατζέντα της προεκλογικής, το Κυπριακό

Στην ατζέντα της προεκλογικής, το Κυπριακό

Το ΑΚΕΛ άνοιξε τον κύκλο της κριτικής στον Πρόεδρο - Τις προτάσεις του ανακοινώνει εντός της εβδομάδας ο Κασουλίδης

Μετά από τη σχετικά νεκρή περίοδο του καλοκαιριού, αλλά και το αδιέξοδο της συνάντησης της 5ης Σεπτεμβρίου, είναι προφανές ότι το μέτωπο του Κυπριακού ανοίγει στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας. Στο επίκεντρο πλέον αναμένεται να βρεθεί η συζήτηση για το πού οδηγούνται τα πράγματα στο Κυπριακό, πόσο ορθοί ήταν οι χειρισμοί που έγιναν από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς μετά το δημοψήφισμα και ποιες προοπτικές υπάρχουν για υπέρβαση του σημερινού αδιεξόδου.
Ήδη, ο Δημήτρης Χριστόφιας έκανε εμφανείς τις προθέσεις του αφήνοντας σαφείς αιχμές για την πολιτική του προέδρου Παπαδόπουλου. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το ΑΚΕΛ, μετά τη δημόσια συζήτηση που άνοιξαν αρκετοί συνεργάτες του Προέδρου για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να απαντήσει στους ψηφοφόρους του γιατί αποφάσισε να προχωρήσει στην υπόδειξη της υποψηφιότητας Χριστόφια. Το επόμενο βήμα είναι να ασκηθεί κριτική σε συγκεκριμένους χειρισμούς του Προέδρου, όπως η πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Ταλάτ. Ο κ. Χριστόφιας, το Σάββατο, υπήρξε για πρώτη φορά τόσο δηκτικός.

Συγκεκριμένα:
* Μίλησε για παιχνίδι τακτικής και από τις δύο πλευρές, αφήνοντας να νοηθεί ότι και η πρόσκληση του Προέδρου προς τον κ. Ταλάτ για συνάντηση, εξυπηρετούσε εκλογικές σκοπιμότητες.
* Υπέδειξε ότι η έλλειψη προετοιμασίας, ανέδειξε περισσότερο τη διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές αφού αυτές προσήλθαν στη συνάντηση γνωρίζοντας ότι έχουν διαφορετική ατζέντα.
* Έστειλε το μήνυμα πως οι όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν μετά τις προεδρικές εκλογές, από το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
* Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά την επιστροφή του Προέδρου από τη Νέα Υόρκη.
Στο επιτελείο του ΑΚΕΛ αντιλαμβάνονται ότι η προεκλογική εκστρατεία θα πρέπει να εισέλθει και στην ουσία των διαφορετικών προσεγγίσεων και όχι μόνο στις γενικόλογες αναφορές που παραπέμπουν μόνο στην αδιαλλαξία της άλλης πλευράς. "Η αδιαλλαξία του Ταλάτ υπάρχει, εμείς όμως τι κάνουμε;", ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του κόμματος.

Το Προεδρικό
Στο Προεδρικό αντιλαμβάνονται ότι η περίοδος εκεχειρίας με το ΑΚΕΛ στα θέματα του Κυπριακού, έχει οριστικά τελειώσει. Γι' αυτό άλλωστε, και παρά τις παραινέσεις του επικοινωνιολόγου Κώστα Παναγόπουλου, ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος έκρινε σκόπιμο να απαντήσει στον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. Πληροφορίες μας δε αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδόπουλος αποφάσισε να συστηματοποιήσει πλέον τις δημόσιες εμφανίσεις του και να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη απάντησης στους ανθυποψήφιούς του.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει διακαναλική συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Τρίτη στη διάρκεια της οποίας θα αναλύσει τις θέσεις του στο Κυπριακό, θα απαντήσει στην κριτική που δέχεται και θα προσπαθήσει να εξηγήσει την πολιτική που ακολούθησε από το δημοψήφισμα μέχρι σήμερα. Η συνέντευξη Τύπου θα είναι, όπως πληροφορούμαστε, εφ' όλης της ύλης.

Στο στρατόπεδο του Προέδρου υπάρχουν δύο κατευθυντήριες γραμμές ως προς τους ανθυποψήφιους του κ. Παπαδόπουλου: Για τον μεν Ιωάννη Κασουλίδη θα υποδεικνύεται σταθερά η στάση που τήρησε στο δημοψήφισμα με το επιχείρημα ότι "στην πιο κρίσιμη στιγμή της Κύπρου, πήρε λανθασμένη απόφαση". Σε ό,τι αφορά τον Δημήτρη Χριστόφια, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι αυτή που ουσιαστικά εγκαινίασε ο Γιώργος Λιλλήκας υποστηρίζοντας ότι το ΑΚΕΛ ήταν πάντα υπέρ του "ναι" στο δημοψήφισμα και σε αυτό επιστρέφει σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την κριτική που ο κ. Χριστόφιας άσκησε για τη συνάντηση με τον Ταλάτ, συνέχεια έδωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. "Τώρα θυμήθηκαν ότι δεν υπήρξε καλή προετοιμασία; Μα ποιοι το λένε αυτό; Αυτοί που για ολόκληρους μήνες προέβαλλαν την απαίτηση μιας συνάντησης έστω και για καφέ ή για γεύμα; Τώρα μας λένε ότι δεν υπήρξε σωστή προετοιμασία;", διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ ο οποίος χαρακτήρισε άριστους τους χειρισμούς του Προέδρου.

Οι προτάσεις Κασουλίδη
Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Κασουλίδης τηρεί για την ώρα χαμηλούς τόνους. Εμφανίζεται περισσότερο συναινετικός αντί κριτικός. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδρασή του στη θέση Χριστόφια ότι οι όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν μετά τις προεδρικές. "Εάν προκύπτουν πραγματικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες μπορεί να προωθηθεί το Κυπριακό, δεν είναι σωστό να υπάρχουν αναβολές και μάλιστα αυτής της μεγάλης περιόδους των έξι μηνών", είπε χθες ο κ. Κασουλίδης.

Πληροφορίες μας ωστόσο αναφέρουν ότι εντός της εβδομάδας αυτής θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του στο Κυπριακό, εγκαινιάζοντας έτσι μια πιο αποφασιστική και ολοκληρωμένη παρέμβαση. Ο κ. Κασουλίδης αναμένεται να περιγράψει σε έκταση τα αρνητικά αποτελέσματα της μακράς στασιμότητας που συνεχίζεται, να υποδείξει τους κινδύνους που εγκυμονεί η πολιτική της λύσης σε βάθος χρόνου, να εστιάσει την προσοχή του σε τομείς όπου η υπό τον κ. Παπαδόπουλο Κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς, και να εκφράσει την ετοιμότητά του να εργαστεί με στόχο τη σύντομη λύση του προβλήματος. Η κριτική Κασουλίδη θα αφορά τόσο τον κ. Παπαδόπουλο όσο και τον κ. Χριστόφια τον οποίο χαρακτηρίζει συνένοχο στην αποτυχημένη διαχείριση του Κυπριακού.

"Μια πολιτική που στήριζε για τεσσεράμισι χρόνια ο κ. Χριστόφιας και το τι έγινε την περασμένη εβδομάδα απλώς είναι ένα σύμπτωμά της, τίποτα περισσότερο", ανέφερε ο κ. Κασουλίδης. Ερωτηθείς χθες, μετά από το μνημόσυνο του τέως υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη, για το αν συμφωνεί με τις αναφορές της μη προετοιμασίας αυτής της συνάντησης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι ότι έχει ακολουθηθεί μία λανθασμένη εξ υπαρχής και εκ φιλοσοφίας πολιτική και αυτή είναι η αιτία της αποτυχίας και όχι οι λεπτομέρειες για τις οποίες γίνονται αναφορές".

Την πιο επιθετική κριτική έναντι των Τάσσου Παπαδόπουλου και Δημήτρη Χριστόφια, θα αναλάβει ο ΔΗΣΥ και ιδιαίτερα ο πρόεδρός του Νίκος Αναστασιάδης. Ήδη, δείγματα της κριτικής αυτής έδωσε ο κ. Αναστασιάδης με τη συνέντευξή του στον "Π" όπου κατέστησε σαφές ότι σε αυτές τις εκλογές θα αναμετρηθούν οι δύο διαφορετικές φιλοσοφίες στο Κυπριακό.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: