Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

Ολοκληρώθηκε η απελευθέρωση των ομήρων από τους Ταλιμπάν

Ολοκληρώθηκε η απελευθέρωση των ομήρων από τους Ταλιμπάν

Και οι τρεις τελευταίοι νοτιοκορεάτες όμηροι που κρατούσαν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αφέθηκαν πριν από λίγο ελεύθεροι

ΔΥΟ γυναίκες και ένας άνδρας που ήταν οι τελευταίοι από τους 23 ομήρους που κρατούσαν οι Ταλιμπάν στην περιοχή Γάζνι από τις 19 Ιουλίου, παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης για το νότιο τμήμα του Αφγανιστάν, Ινφάν Σουλειμάνι, που επισήμανε ότι όλοι είναι πολύ καλά στην υγεία τους.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αισιοδοξία πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές

Αισιοδοξία πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές

Εκκένωση οκτώ χωριών που κινδυνεύουν από τα πύρινα μέτωπα στην περιοχή της Καρύτενας

ΠΡΟΣ
την αρχαία πρωτεύουσα της Αρκαδίας τη Λυκοσούρα κατευθύνεται το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς στην Καρύταινα σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ωστόσο όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από τη Λυκοσούρα και επεκτείνεται με πολύ αργό ρυθμό για αυτό εκφράζεται αισιοδοξία ότι τη νύχτα που θα πέσουν οι άνεμοι και η θερμοκρασία σε συνδυασμό με την υγρασία οι επίγειες δυνάμεις θα καταφέρουν να την κρατήσουν και το πρωί που θα πετάξουν τα αεροσκάφη με το πρώτο φως της ημέρας, υπάρχει ελπίδα να εμποδιστεί η πορεία της πυρκαγιάς.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση o κίνδυνος εντοπίζεται για τα χωριά Καστανοχώρι, Μαυριά, Κυπαρίσσια και Κουρουνιούς, στα οποία ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους. Στα χωριά Ίσωμα και Λύκαιο, δόθηκε εντολή εκκένωσης, για προληπτικούς λόγους, οι κάτοικοι όμως παραμένουν στις εστίες τους.

Αναλυτικά για την πορεία της μέρας και την κατάσταση που υπάρχει τώρα στα άλλα μέτωπα, η ενημέρωση από την Πυροσβεστική αναφέρει τα εξής:

Για το εργοστάσιο της Δ.Ε.Η στη Μεγαλόπολη δεν υπάρχει κίνδυνος.

Το μέτωπο στα χωριά Βλαχοράπτη, Ατσίλοχο και Σαρακίνι βρίσκεται σε περιορισμένη εξάπλωση. Στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα και μηχανήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η εστία στην περιοχή Λάλα- Πέρσαινα δεν παρουσίασε ιδιαίτερα προβλήματα.

Η πυρκαγιά στη θέση Ίσαρι, παρουσίασε δραστηριότητα που αντιμετωπίστηκε από επίγειες δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα, που θα παραμείνουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας και 1 Ε/Π.

Στον Πάρνωνα και συγκεκριμένα στην εστία στους Αγριανούς, το μέτωπο κατευθύνεται προς τις περιοχές των χωριών Άγιοι Ανάργυροι και Βασαρά. Λόγω του μεγάλου υψομέτρου και του δυσπρόσιτου της περιοχής, επιχείρησαν κυρίως εναέρια μέσα, 2 Ε/Π, 7 Α/Φ και το BE-200, καθώς και πεζοπόρα τμήματα.

Στην περιοχή της Εύβοιας, οι πυρκαγιές παρουσίασαν δραστηριότητα τις μεσημεριανές ώρες και αντιμετωπίστηκαν από επίγειες δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα, 4 Α/Φ και 4 Ε/Π.

Από τις πυρκαγιές που ξεκίνησαν σήμερα το απόγευμα, αυτές του Ζεφύρου Πρέβεζας και της Μανωλάδας Ηλείας τέθηκαν υπό έλεγχο. Η πυρκαγιά στην Περιοχή Ποταμοί Ρεθύμνου βρίσκεται σε ύφεση, ενώ η πυρκαγιά στη Χώρα της Κύθνου έχει οριοθετηθεί στο χώρο της χωματερής.

Ο συνολικός αριθμός των πυρκαγιών σήμερα από τις 06:00 μέχρι 18:00 ανέρχεται σε 36.

Στα πλαίσια της διεθνούς συνδρομής αφίχθη στην Ελλάδα, εκτός από το Α/Φ Be-200 της Ρώσικης κυβέρνησης και 1 Ε/Π από τη Σουηδία.

Από την ομάδα της Κύπρου, που επιχειρούσαν στην Εύβοια, παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα δύο δασοπυροσβέστες. Ο ένας εισήχθη στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησε. Ο δεύτερος εισήχθη για προληπτικούς λόγους στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Σχετικά με συλλήψεις εμπρηστών από την Πυροσβεστική αναφέρονται τα εξής:

Στις 29/08/2007, έγινε η σύλληψη ενός ατόμου, για την πυρκαγιά στην περιοχή της Αρέθουσας Θεσσαλονίκης, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια σε σιτοκαλαμιές.

Στις 29/08/2007, συνελήφθη ένα άτομο, για την πυρκαγιά στο Δ.Δ Δρακοντείου του Δήμου Λαγκαδά, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια (κοπή με τροχό),

Στις 30/08/2007, συνελήφθησαν δύο άτομα, για την πυρκαγιά στο Νέο Ζυγό - περιοχή αεροδρομίου στην Ξάνθη, με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση. Η πυρκαγιά προκλήθηκε όταν έβαλαν φωτιά σε καλώδια για να βγάλουν χαλκό που στη συνέχεια θα πουλούσαν και

Στις 30/08/2007, πραγματοποιήθηκε η σύλληψη ενός ατόμου, για την πυρκαγιά στους Αγίους Θεοδώρους Κέρκυρας, με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση, γιατί έβαζε φωτιά σε χώρους άλλων ιδιοκτητών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι Κύπριοι της Ελλάδος συμπάσχουν και συνεισφέρουν στους πυρόπληκτους

Οι Κύπριοι της Ελλάδος συμπάσχουν και συνεισφέρουν στους πυρόπληκτους

Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Γιώργος Γιωργής, συνοδευόμενος από διπλωματικά στελέχη της Πρεσβείας, συναντήθηκε σήμερα με την Υπουργό Εξωτερικών κα Μπακογιάννη, προς την οποία και παρέδωσε επιταγή με το ποσό που επρόκειτο να δαπανηθεί για την καθιερωμένη δεξίωση της Ημέρας της Κυπριακής Δημοκρατίας (1η Οκτωβρίου) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για ενίσχυση των πληγέντων από τις ολέθριες πυρκαγιές. Ο κ. Πρέσβης διαβίβασε την συγκίνηση που διακατέχει τον Κυπριακό Ελληνισμό, η οποία και μεταφράζεται σε έμπρακτη συμπαράσταση και βοήθεια σε όλα τα επίπεδα.

Με αυτή την ευκαιρία, η Κυπριακή Πρεσβεία καλεί όλους τους Κυπρίους που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (πολίτες, επιχειρήσεις και οργανισμούς) όπως συνεισφέρουν γενναιόδωρα στους λογαριασμούς που άνοιξε η Ελληνική κυβέρνηση σε όλες τις τράπεζες.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Δηλώσεις συμπάθειας για τους πυροπαθείς από Χίλαρι Κλίντον και Μπάρακ Ομπάμα

Δηλώσεις συμπάθειας για τους πυροπαθείς από Χίλαρι Κλίντον και Μπάρακ Ομπάμα

Σε δηλώσεις συμπάθειας για τους πληγέντες από τις φωτιές προέβησαν υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ και άλλα κορυφαία μέλη του Κογκρέσου, ενώ μερικοί εξ αυτών ζήτησαν από την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους να προσφέρει άμεση ενίσχυση στην Ελλάδα.

Μεταξύ των ηγετικών αυτών στελεχών του Κογκρέσου συγκαταλέγεται και η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ και γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Χίλαρι Κλίντον, η οποία τόνισε ότι σε αυτή την τραγωδία που ζει η Ελλάδα, οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό των πολλών τραυματιών και των χιλιάδων αστέγων.

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής του Ιλινόις και αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπάρακ Ομπάμα, δεν περιορίστηκε στην έκφραση συμπάθειας προς τους πληγέντες, αλλά ζήτησε από την Ουάσιγκτον να παράσχει κάθε βοήθεια προς την Αθήνα.

Ανάλογη έκκληση έκαναν και οι πρόεδροι των επιτροπών Υγείας, Παιδείας και Εργασίας της Γερουσίας, Έντουαρντ Κένεντι, και Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής, Τομ Λάντος.

Ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής της Φλόριντα, Γκας Μπιλιράκης, χαιρέτισε «τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της ελληνικής κυβέρνησης για να αντιμετωπισθούν οι πυρκαγιές και οι συνέπειές τους» και τόνισε ότι «η ενότητα και αλληλεγγύη που επέδειξε ο ελληνικός λαός σε αυτή την καταστροφή αντικατοπτρίζει το ελληνικό πνεύμα και υπερηφάνεια».

Την παροχή βοήθειας ζήτησαν και οι επίσης ομογενείς, γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου και βουλευτές Τζον Σαρμπάνης και Ζακ Σπέις, ενώ την ανησυχία τους για την έκταση της καταστροφής εξέφρασαν ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ριντ, ο γνωστός φιλέλληνας γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και πολλοί άλλοι.

Πηγή: in.gr

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Κόσοβο

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Κόσοβο

Η ΤΡΟΙΚΑ για το Κόσοβο είχε σήμερα στη Βιέννη χωριστές συνομιλίες με την ηγεσία των Κοσοβάρων και με Σέρβους αντιπροσώπους, στο πλαίσιο νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το καθεστώς της επαρχίας. Οι συναντήσεις έγιναν από την τρόικα στην οποία συμμετέχουν ο απεσταλμένος της ΕΕ, ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο Αμερικανός Φρανκ Ουίσνερ και ο Ρώσος Αλεξάντρ Μποτσάν-Χαρτσένκο.

Ο κ. Ίσινγκερ δήλωσε μετά το πέρας των συνομιλιών ότι έγιναν σε εποικοδομητική και φιλική ατμόσφαιρα και θα συνεχιστούν οι συνομιλίες με τις δύο πλευρές στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος ανέφερε ότι η τρόικα και οι αξιωματούχοι Πρίστινας και Βελιγραδίου θα συναντηθούν επίσης χωριστά στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο απεσταλμένος της ΕΕ τόνισε ότι σύντομα πρέπει να αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και πρόσθεσε ότι Πρίστινα και Βελιγράδι δεσμεύτηκαν να τηρήσουν τη διαδικασία που θα ακολουθήσει η τρόικα και θα ολοκληρωθεί με την υποβολή έκθεσης στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Ίσινγκερ ανέφερε ότι οι αντιπροσωπείες Πρίστινας και Βελιγραδίου παρουσίασαν τις προτάσεις τους για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου και η τρόικα δεσμεύτηκε ότι δεν θα προβεί σε ενέργειες που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο Γερμανός διπλωμάτης τόνισε ότι το ζήτημα της διχοτόμησης του Κοσόβου, το οποίο απασχόλησε τα ΜΜΕ, δεν τέθηκε ποτέ από κανένα μέλος της τρόικας και πρόσθεσε ότι η τρόικα παραμένει πιστή στις αρχές της Ομάδας Επαφής που αποκλείουν τον διαμελισμό.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Φρανκ Ουίσνερ τόνισε ότι η συνάντηση ήταν σημαντική, ενώ ο Ρώσος Αλεξάντρ Μποτσάν-Χαρτσένκο είπε ότι σημειώνεται σταδιακή πρόοδος.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πύργος : Συλλήψεις για απάτες με το βοήθημα

Πύργος : Συλλήψεις για απάτες με το βοήθημα

Δεκαπέντε άτομα Ρομ συνελήφθησαν από την αστυνομία στον Πύργο και στην Αμαλιάδα σήμερα, γιατί προσήλθαν σε τράπεζες προερχόμενα από άλλες περιοχές που δεν επλήγησαν από τις πυρκαγιές και υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις για να εισπράξουν την οικονομική ενίσχυση.

Οι πέντε από αυτούς πρόλαβαν και εισέπραξαν την ενίσχυση των 3.000 ευρώ συν 1.000 ευρώ επιπλέον ο καθένας ως πολύτεκνοι, ενώ οι υπόλοιποι συνελήφθησαν πριν παραλάβουν τα χρηματικά ποσά.

Συνολικά, προσήχθησαν για να εξεταστούν 60 άτομα που πήγαν για να εισπράξουν την ενίσχυση.

Σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία επισημαίνει ότι στο Νομό Ηλείας έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα από την τοπική αστυνομική διεύθυνση που έχει ενισχυθεί και από αστυνομικούς από την Αττική και άλλους νομούς της χώρας, με περιπολίες στις πληγείσες περιοχές όλο το 24ωρο και επιτήρηση στις τράπεζες που χορηγούν την οικονομική ενίσχυση προκειμένου να παράσχουν προστασία στους πυρόπληκτους και να τους στηρίξουν στις δύσκολες ώρες που αντιμετωπίζουν.

Εκτός από τους 15 που συνελήφθησαν, οι υπηρεσίες της Ασφάλειας κάνουν συνεχώς ελέγχους προκειμένου να εντοπιστούν και άλλες περιπτώσεις ατόμων που επιχειρούν να εισπράξουν παράνομα την οικονομική βοήθεια.

Εν τω μεταξύ, με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα, ύστερα από εισήγηση του αρχηγού της Αστυνομίας, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την ημέρα της Αστυνομίας 18,19 και 20 Οκτωβρίου, εκτός από τις θρησκευτικές, όπως και οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, λόγω πένθους για τα θύματα των πυρκαγιών.

Οι δαπάνες που είχαν προϋπολογιστεί για τις εκδηλώσεις, ύψους 160 χιλιάδων ευρώ, εκ των οποίων 120 χιλιάδες είναι χορηγία της Εθνικής Τράπεζας, θα κατατεθούν υπέρ των πυρόπληκτων.

Παράλληλα, ανοίχθηκε στην Εθνική Τράπεζα ο υπ' αριθμ. 694/480001-04 ειδικός λογαριασμός με την επωνυμία «Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας - Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων», με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των ανθρώπων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι όσοι από το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. εν ενεργεία και συνταξιούχοι επιθυμούν να προσφέρουν χρήματα, μπορούν να καταθέσουν το ποσό που επιθυμούν στον παραπάνω λογαριασμό, η διαχείριση του οποίου θα γίνει από επιτροπή που θα οριστεί από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Αστυνομίας.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Φωτιές : Εκκένωση χωριών στην Αρκαδία

Φωτιές : Εκκένωση χωριών στην Αρκαδία

Εντολή για εκκένωση 8 χωριών στην Αρκαδία δόθηκε μετά το μεσημέρι από την Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή της Καρύταινας η οποία, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από την Πυροσβεστική, βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτείνεται σε μεγάλη έκταση απειλώντας οικισμούς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η φωτιά κινείται σε δύο μέτωπα νοτιοανατολικά, προς τα χωριά Κωτίλι, Άνω Κωτίλι, Κουρουνιός, Ίσωμα, Άνω Καρυές, Καστανοχώρι, Κυπαρίσσια και Μαυριά, τα οποία εκκενώθηκαν προληπτικά και βόρεια προς τα χωριά Ατσίχωλο, Βλαχοράπτη και Σαρακηνό, τα οποία όμως δεν κινδυνεύουν.

Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 11 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις οι οποίες έχουν ενισχυθεί με οχήματα και υδροφόρες των δήμων και τους 80 δασεργάτες που έφτασαν από την Πάρνηθα, αλλά παρόλα αυτά δεν κατέστη δυνατόν ακόμη να περιορισθεί η εξάπλωσή της.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πυρκαγιές, όπως αναφέρθηκε από τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, σε εξέλιξη βρίσκονται τα μέτωπα σε Λάλα και Πέρσαινα Ηλείας, ενώ σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στη Μεγαλόπολη και στο Μίστρο Ευβοίας, όπου όμως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Επίσης, στον Πάρνωνα, στην περιοχή Αγριάνη, παρατηρείται από το μεσημέρι και μετά εξέλιξη της πυρκαγιάς λόγω των ανέμων και της θερμοκρασίας, η οποία όμως αντιμετωπίζεται κυρίως με εναέρια μέσα λόγω του μεγάλου υψομέτρου και της δύσβατης περιοχής. Συγκεκριμένα, επιχειρούν δύο ελικόπτερα, 4 αεροπλάνα Καναντέρ και το ρωσικό B200.

Στο πλαίσιο της συνδρομής απο τις συνδρομές απο τις αλλες χώρες εφθασε στην Ελλάδα και θα χρησιμοποιηθεί αυριο στις πυρκαγιές ενα ακόμα αεροπλάνο Β200 από τη Ρωσία.

Από τις 10 το πρωί και μετά εκδηλώθηκαν και νέες πυρκαγιές στην περιοχή Ποταμή Ρεθύμνου όπου μέχρι και αυτή την ώρα επιχειρούν ένα ελικόπτερο και ισχυρές επίγειες δυνάμεις, στη χώρα της Κύθνου, όπου η πυρκαγιά είναι μέσα στη χωματερή, καθώς και στο Ζέφυρο Πρέβεζας και στη Μανωλάδα Ηλείας όπου σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Εν τω μεταξύ, το πρωί παρουσιάστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Καρύστου αυθόρμητα, οπότε και συνελήφθη, ο 50χρονος που επιτέθηκε χθες σε δύο δασοπυροσβέστες στα Κάψαλα Ευβοίας και τους χτύπησε, με αποτέλεσμα να τους τραυματίσει ελαφρά. Οπως έχει διευκρινισθεί από την Πυροσβεστική, η επίθεση έγινε όταν ένας από τους δύο δασοπυροσβέστες λιποθύμησε και ο δεύτερος προσπάθησε να τον απομακρύνει για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο αλλά ο 50χρονος προσπάθησε με τη βία να τους γυρίσει πίσω στη φωτιά χτυπώντας τους και απειλώντας. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία και σήμερα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Χαλκίδας ο οποίος τον παρέπεμψε στο Αυτόφωρο.


Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Το 15% των ΑΕΙ και ΤΕΙ επηρεάζεται από τις λανθασμένες βαθμολογίες

Το 15% των ΑΕΙ και ΤΕΙ επηρεάζεται από τις λανθασμένες βαθμολογίες

Αλλαγές στις βάσεις εισαγωγής στο 15% των ΑΕΙ και ΤΕΙ θα φέρει το λάθος του ΓΕΕΘΑ στις βαθμολογήσεις των στρατιωτικών σχολών. Όπως είπε την Πέμπτη ο γγ του υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Καραμάνος δήλωσε ότι νέα αποτελέσματα θα βγουν μόνο για τις σχολές οι οποίες επηρεάζονται.

Ο κ. Καραμάνος δήλωσε: «Δεν χρειάζεται να βγουν όλα τα αποτελέσματα εκ νέου. Θα βγούν μόνο οι σχολές, οι οποίες επηρεάζονται. Τα αποτελέσματα αυτά θα πάνε στα αρμόδια πανεπιστημιακά τμήματα. Θα μπούν τα διορθωμένα στοιχεία στο Διαδίκτυο, στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας, οπότε και βεβαίως μέσω αυτών και του τετραψήφιου αριθμού του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών κάθε υποψήφιος πλέον θα δει πού μπαίνει».

Απαντώντας σε ερώτηση αν αφορούν μόνο τα παιδιά που δήλωσαν στρατιωτικές σχολές απάντησε: «Φθάνουν μέχρι το 15% των συνολικών σχολών. Κατά κύριο λόγο αυτές που επηρεάζονται είναι οι στρατιωτικές σχολές. Βεβαίως θα επηρεαστούν και άλλες σχολές πλην των στρατιωτικών, όπου βεβαίως θα μπούνε άτομα που είχαν μπει στις στρατιωτικές σχολές και τις θέσεις τους θα πάρουν άλλοι.

» Είναι το γνωστό ντόμινο, όπως λέμε. Επομένως θα επηρεαστούν και άλλες σχολές. Ποιες είναι αυτές ακριβώς δεν μπορώ να γνωρίζω αυτή τη στιγμή. Αλλαγή πάντως βάσεων, όπως σας είπα, θα είναι στο 15% του συνόλου των τμημάτων. Θα γίνει δηλαδή αλλαγή από σχολή σε σχολή και αλλαγή στη σειρά και μέσα στην ίδια τη σχολή. Μιλάμε για 300 υποψήφιους, οι οποίοι θα υποστούν δυστυχώς αυτοί τις συνέπειες, οι οποίες ελπίζω ότι δεν θα είναι εις βάρος τους. Προσπαθούμε για το ταχύτερο δυνατόν διότι αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των γονέων και όλων των άλλων πολιτών σχετικά με όλη την ανωμαλία που δημιουργήθηκε και θέλουμε να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν».

Πηγή: in.gr

Ο τουρκικός στρατός σκότωσε επτά αντάρτες

Ο τουρκικός στρατός σκότωσε επτά αντάρτες

Ο τουρκικός στρατός σκότωσε σήμερα επτά αντάρτες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην επαρχία Σιίρτ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπως ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές.

Στην περιοχή στάλθηκαν ενισχύσεις για να αποφευχθεί τυχόν διείσδυση ανταρτών από το Ιράκ στο τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων συνελήφθη επίσης και ένα ένοπλο μέλος του ΠΚΚ.

Πηγή: Kuwait News Agency

Γκιουλ: Για το σχέδιο Ανάν...

Γκιουλ: Για το σχέδιο Ανάν...

Η αποδοχή του σχεδίου Ανάν από την Τουρκία ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας, η οποία ανέτρεψε την αντίληψη ότι η Αγκυρα δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού, επισημαίνει ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, κάνοντας απολογισμό της θητείας του ως υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Ερντογάν.

Σε σημείωμα στην προσωπική του ιστοσελίδα επισημαίνεται ότι προκειμένου το σχέδιο Ανάν να γίνει αποδεκτό στην Τουρκία, χρειάστηκε να αλλάξει ριζικά η τουρκική πολιτική στο Κυπριακό και τονίζεται ότι «χάρη στη πολιτική μας, η "ΤΔΒΚ" για πρώτη φορά έπαψε να αντιμετωπίζεται ως η πλευρά που δεν θέλει τη λύση. Παρά τα όσα πίστευε μέχρι τότε ο κόσμος, φάνηκε ποιος τηρεί τις υποσχέσεις του και ποιος όχι. Χάρη στη νέα μας πολιτική, η "ΤΔΒΚ" για πρώτη φορά στην ιστορία της εκτιμάται διεθνώς», καταλήγει.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Η απειλή... απεβίωσε

Η απειλή... απεβίωσε

ΕΝΤΟΛΗ Καραμανλή, με καθυστέρηση 5 ημερών, να σταματήσουν τα ασύμμετρα σενάρια

Ενας εμφύλιος βρίσκεται σε εξέλιξη στην κυβέρνηση για τα περί «ασύμμετρης απειλής», που εμφανίστηκε ως κίνηση να αναζητηθεί άλλοθι στην ανικανότητα που έδειξαν υπουργοί και κρατικός μηχανισμός στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου χθες ο Καραμανλής έδωσε την εντολή να δοθεί ένα τέλος στη συγκεκριμένη σεναριολογία. Το έκανε με καθυστέρηση πέντε ημερών. Δύο είναι οι λόγοι:

1 Υπήρξαν πολλά αρνητικά σχόλια στα ξένα ΜΜΕ, που έπληξαν την εικόνα της χώρας.

2 Η πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο τα περί ασύμμετρων απειλών μοιράζει το ενδιαφέρον, σε χρονική στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση θα προτιμούσε το βάρος να πέσει στις εικόνες με τους πληγέντες να εισπράττουν το πρώτο ζεστό χρήμα, το οποίο άρχισε να ρέει σε χρόνο-ρεκόρ λόγω προεκλογικής περιόδου.

Πήραν αποστάσεις

Σουφλιάς, Μεϊμαράκης (λόγω του στρατού που αντέδρασε) και Ρουσόπουλος δεν συμφώνησαν εξαρχής με τα περί ασύμμετρων απειλών, αλλά και δεν πήραν αποστάσεις δημοσίως από τις δηλώσεις Ντόρας, Πολύδωρα. Οταν το θέμα ξέφυγε, άρχισαν να δυσανασχετούν και άλλα στελέχη, με το επιχείρημα ότι η ίδια η κυβέρνηση δίνει αφορμή για να πληγεί η εικόνα της χώρας διεθνώς.

«Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζουμε ότι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες απειλούν την Ελλάδα», είπε στην «Ε» κορυφαίος υπουργός. «Δεν μας έφταναν οι καταστροφές από τις πυρκαγιές, επιβαρύνουμε ακόμη πιο πολύ το κλίμα, προκαλώντας και δεύτερες σκέψεις σε όσους ξένους θα θέλουν να επισκεφτούν για τουρισμό την Ελλάδα. Κρίνεται η αξιοπιστία μας. Και δείχνουμε ότι ακόμη και αυτές τις ώρες που η κυβέρνηση παίζει το κεφάλι στις εκλογές, εμείς δεν μπορούμε να βγούμε με μια ενιαία στρατηγική».

Αφού μας «πήρε στο ψιλό» και η «Figaro», η οποία έγραψε ότι γίνεται λόγος στην Ελλάδα για ασύμμετρες απειλές χωρίς στοιχεία, το Μαξίμου άρχισε να τα μαζεύει. Το «θέμα εξαντλήθηκε», απάντησε ο Θ. Ρουσόπουλος χθες. «Μυστική» είπε ότι είναι και η έρευνα όταν ρωτήθηκε αν βρέθηκαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς ότι πίσω από τις πυρκαγιές βρίσκονται τα Εξάρχεια (Ντόρα, Α. Σπηλιωτόπουλος κ.ά.).

Μυστική, όμως, ήταν η έρευνα εξαρχής και ο ίδιος με ευκολία είχε μιλήσει για ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει «δύο άτομα να βάζουν φωτιά», όπως βιάστηκε να πει, ενώ φαίνονταν απλώς δύο φιγούρες, που μπορεί να ήταν και εθελοντές δασοπυροσβέστες.

«Αναρχική ενέργεια»

Τα Εξάρχεια, πάντως, έδειξε πίσω από τις φωτιές και ο Μιλτιάδης Εβερτ χθες.
«Οι οικοπεδοφάγοι χρησιμοποιούν τη μέθοδο της πυρκαγιάς, αλλά όχι ταυτόχρονα σε τόσο μεγάλη έκταση, και το γεγονός ότι οι περισσότερες δασικές εκτάσεις που επλήγησαν δεν προσφέρονται κατ' αρχήν για αξιοποίηση οικοπέδων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται περί οργανωμένης αναρχικής ενέργειας από ομάδα ανθρώπων που εν όψει των εκλογών επιζητούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη δημοκρατία και την κοινωνία», δήλωσε. «Είναι προφανές ότι επιδιώκεται να δημιουργηθεί τεχνητή όξυνση και πόλωση μεταξύ των κομμάτων».

Νέο καρφί πέταξε ο Α. Σπηλιωτόπουλος για τον Θ. Ρουσόπουλο. «Ο πρωθυπουργός έκρινε ότι ο Β. Μεϊμαράκης μπορεί να δώσει ταυτόχρονα και τη μάχη του σταυρού -ενδεχομένως επειδή είναι δεδομένα τόσο δημοφιλής- και τη μάχη της ουσίας», δήλωσε στον «Φλας». «Από την άλλη πλευρά, θεώρησε ότι ο κ. Ρουσόπουλος έπρεπε απερίσπαστος να δώσει τη μάχη της ενημέρωσης»...

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

"Το κράτος θα ανοικοδομήσει"

"Το κράτος θα ανοικοδομήσει"

Προχωρούμε γρήγορα στην καταγραφή των ζημιών, δήλωσε σήμερα από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισημαίνοντας ότι «η αίσθηση του κατεπείγοντος είναι συνεχώς στο νου μας».

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, προτεραιότητα αποτελεί η στέγαση των πληγέντων. «Ανακοινώθηκε ως πρώτο μέτρο η αποστολή οικίσκων στις πληγείσες περιοχές - κάθε άστεγος πυρόπληκτος δικαιούται ένα λυόμενο ή επιδότηση ενοικίου», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Την κατασκευή των κατεστραμμένων οικιών θα την αναλάβει η Πολιτεία με τη συνδρομή του Ταμείου Στήριξης Πυροπλήκτων, όπως διευκρίνισε ο κ. Καραμανλής.


Απευθυνόμενος προς τον κ. Σουφλιά και τα στελέχη του υπουργείου ο κ. Καραμανλής είπε ότι η εντολή είναι: «Κινούμαστε γρήγορα χωρίς καθυστερήσεις, παραμερίζουμε τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας, τίποτα δεν πρέπει να σταθεί στο δρόμο του χρέους μας».


Από την πλευρά του ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι ήδη εκδόθηκε η απόφαση οριοθέτησης των περιοχών που επλήγησαν, η οποία πρέπει να έχει εκδοθεί πριν από την εφαρμογή των μέτρων αρωγής και από τα άλλα υπουργεία.

Εξήγησε ότι έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας και μέσα στο Σαββατοκύριακο -αν δεν υπάρξουν άλλα επεισόδια πυρκαγιών- θα ολοκληρωθεί η οριοθέτηση σε Αρκαδία, Ηλεία και Εύβοια. Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί 100 λυόμενα σε όσους έχασαν τα σπίτια τους στην Μεσσηνία, την Λακωνία και την Εύβοια.

Επίσης, ο κ. Σουφλιάς αναφέρθηκε στην τεράστια οικολογική καταστροφή και ανακοίνωσε ότι θα ισχύσουν στις περιοχές που επλήγησαν τις τελευταίες ημέρες τα μέτρα που ελήφθησαν για την Πάρνηθα.

Το ταχύτερο δυνατόν θα οριοθετηθούν οι αναδασωτέες εκτάσεις και θα γίνει η επιλογή των περιοχών όπου θα εκτελεστούν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Επίσης πρέπει να να γίνουν και κάποιες περιβαλλοντικές μελέτες, γιατί κάποιες από τις καμένες περιοχές ήταν χαρακτηρισμένες «natura».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Η πολιτεία αναλαμβάνει την κατασκευή των καμένων σπιτιών

Η πολιτεία αναλαμβάνει την κατασκευή των καμένων σπιτιών

Την κατασκευή των καμένων σπιτιών απο τις πυρκαγιές την αναλαμβάνει η πολιτεία με τη συνδρομή του Ταμείου Αλληλεγγύης των πολιτών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά την επίσκεψή του στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τη συνεργασία που είχε για τα μέτρα αρωγής με τον υπουργό Γιώργο Σουφλιά.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον κ. Σουφλιά και τα στελέχη του υπουργείου είπε ότι η εντολή είναι "κινούμαστε γρήγορα χωρίς καθυστερήσεις, παραμερίζουμε τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας, τίποτα δεν πρέπει να σταθεί στο δρόμο του χρέους μας".

Οι συμπολίτες μας, πρόσθεσε, πρέπει να βλέπουν αυτές τις ημέρες την πολιτεία να στέκεται δίπλα τους. Και είναι σημαντικό, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προχώρησε ταχύτατα στην ολοκλήρωση της οριοθέτησης των καμένων περιοχών.

Ο πρωθυπουργός ,υπογράμμισε, ότι η αίσθηση του κατεπείγοντος πρέπει να είναι συνέχεια στο νου σας. Ο κ. Καραμανλής ,τόνισε ,ότι η ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών απαιτεί την συνένωση όλων των δυνάμεων που διαθέτουμε και χρειάζεται ομοψυχία, χρειάζεται να αποδείξουμε την ανθρωπιά μας. Ο εθνικός αυτός στόχος πρέπει, είπε, να γίνει αφετηρία για μία σχέση εμπιστοσύνης στον πολίτη και στο κράτος. Χρέος μας απέναντι στους πληγέντες είναι να κινηθούμε γρήγορα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σωστή την απόφαση του Γιώργου Σουφλιά να αποστείλει αφενός λυόμενα σπίτια σε όσους έχασαν τα σπίτια τους απο τις πυρκαγιές, αλλά και να πάρουν εναλλακτικά οι πληγέντες αυτοί επιδότηση ενοικίου.

Τέλος, ο κ. Καραμανλής, ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τη συμβολή τους στη μέχρι τώρα αποκατάσταση των πληγέντων απο τις πυρκαγιές αλλά και στους υπαλλήλους του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Απο την πλευρά του ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ κάνει τα πάντα για να ανταποκριθεί, όπως και τα άλλα υπουργεία στις ανάγκες των πυροπληκτων, ενώ ήδη εκδόθηκε η απόφαση οριοθέτησης των περιοχών που επλήγησαν, η οποία είναι απαραίτητη να έχει εκδοθεί προηγουμένως για να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα αρωγής και απο τα άλλα υπουργεία.

Ο κ. Σουφλιάς εξήγησε ότι έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας και μέσα στο Σαββατοκύριακο αν δεν υπάρξουν άλλα επεισόδια πυρκαγιών θα ολοκληρωθεί η οριοθέτηση σε Αρκαδία, Ηλεία και Εύβοια. Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί 100 οικίσκοι στους πληγέντες για να στεγαστούν όσοι έχασαν τα σπίτια τους στην Μεσσηνία, την Λακωνία και την Εύβοια. Εστάλησαν δηλαδή όσα ζητήθηκαν και θα σταλούν επίσης όσα ζητηθούν στις επόμενες μέρες.

Επιλογή των πολιτών είναι, είτε να πάρουν οικίσκο, είτε επιδότηση ενοικίου.

Επίσης ο κ. Σουφλιάς αναφέρθηκε και στην τεράστια οικολογική καταστροφή και ανακοίνωσε ότι θα ισχύσουν και στις περιοχές που επλήγησαν τις τελευταίες ημέρες τα μέτρα που ελήφθησαν για την Πάρνηθα.

Το ταχύτερο δυνατόν θα οριοθετηθούν οι αναδασωτέες εκτάσεις και θα γίνει η επιλογή των περιοχών όπου θα εκτελεστούν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Επίσης πρέπει να να γίνουν και κάποιες περιβαλλοντικές μελέτες, γιατί κάποιες απο τις καμένες περιοχές ήταν περιοχές'' νατούρα''.

Εχουμε πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας, είπε ο κ. Σουφλιάς, πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε και στις άμεσες ανάγκες και στα μακροπρόθεσμα μέτρα. Πρέπει, είπε, να δουλέψουμε πάνω σε συγκεκριμένες μελέτες και σχέδιο για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Στο αυτόφωρο όσοι υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις

Στο αυτόφωρο όσοι υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις

«Επειδή παρατηρήθηκαν φαινόμενα με ασυνείδητους πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τα μέτρα για τους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές, έδωσα προφορική οδηγία σε όλες τις Διοικήσεις των τραπεζών και αποστέλλω εγκύκλιο προς τις τράπεζες σχετικά με την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, εάν οι υπάλληλοι των τραπεζών έχουν αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των στοιχείων που δηλώνονται, μπορούν να απαιτούν πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία για τον τόπο κατοικίας των αιτούντων τα οικονομικά βοηθήματα, όπως λογαριασμούς Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ).

Επίσης, μπορούν να κρατούν για διασταύρωση τις υπογεγραμμένες αιτήσεις – υπεύθυνες δηλώσεις έως και τρεις ημέρες. Εάν τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί είναι ειλικρινή, θα καταβάλλεται μετά από τριήμερο το προνοιακό βοήθημα των 3.000 ευρώ ή το βοήθημα των 10.000 ευρώ.

Εάν η δήλωση είναι ψευδής, θα ενεργοποιούνται αμέσως οι συνέπειες του νόμου με βάση και την αυτόφωρη διαδικασία.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Προσπάθεια συντονισμού στο Μαξίμου

Προσπάθεια συντονισμού στο Μαξίμου


Τον πρωθυπουργό επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης ο Π.Μολυβιάτης που ηγείται του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, την ώρα που πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τον τρόπο διανομής των ενισχύσεων και για τη δράση επιτήδειων.

Μετά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ.Μολυβιάτης ανέφερε ότι το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει προγράμματα για τη στήριξη και την ενίσχυση όσων επλήγησαν, με κεφάλαια από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις εισφορές ιδιωτών, Οργανισμών, Τραπεζών κ.λπ. Ένα πρώτο πρόγραμμα θα προσπαθήσουμε να είναι η αποκατάσταση του χώρου γύρω από την Ολυμπία.

«Θα ήθελα πέραν των ευχαριστιών να διαβεβαιώσω τους δωρητές ότι κάθε ευρώ που κατέθεσαν θα πάει αποκλειστικά και μόνο στον σκοπό για τον οποίο κατετέθη και ότι θα υπάρχει τακτική ενημέρωση για το πού διατίθεται και το τελευταίο ευρώ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν υπάρχει μηχανισμός αποτροπής ή εντοπισμού κάποιων που εκμεταλλεύονται την κατάσταση για ίδιο όφελος, ο κ.Μολυβιάτης υποστήριξε ότι αυτός ήδη λειτουργεί.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σε τέσσερα σημεία της Πελοποννήσου και της Εύβοιας η μάχη των πυροσβεστών

Σε τέσσερα σημεία της Πελοποννήσου και της Εύβοιας η μάχη των πυροσβεστών

Ακόμα καλύτερη είναι την Πέμπτη η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα με τις προσπάθειες των πυροσβεστών να επικεντρώνονται σε τέσσερα μέτωπα της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Δασεργάτες σπεύδουν στις πληγείσες περιοχές για τη δημιουργία των πρώτων φραγμάτων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική θα διατεθούν 80 δασεργάτες που εργάζονται στην Πάρνηθα προκειμένου να δημιουργήσουν ζώνες γύρω από την πυρκαγιά στο Ίσαρη Αρκαδίας. Το ίδιο θα συμβεί και στην περιοχή του Μίστρου.

Σε ό,τι αφορά στην εικόνα των πυρκαγιών, σε εξέλιξη βρίσκεται το μέτωπο στην περιοχή της Καρύταινας. Η πυρκαγιά από χθες το απόγευμα είχε περάσει τον Αλφειό ποταμό από την Ηλεία στην Αρκαδία και βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Σαρακηνό, Βλαχοράπτη, Ατσίχολο , Καρύταινα, Κωτίλι και Θεισόα.

Σε εξέλιξη και η μεγάλη εστία στην περιοχή Λάλα Πέρσενα και στους Αγριάνους του Πάρνωνα.

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στο Μίστρο της Εύβοιας, αλλά λόγω του ότι έχει επεκταθεί σε πολύ μεγάλη έκταση εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη.

Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος πεζοπόρα τμήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, του στρατού, της γαλλικής αποστολής, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής.

Σε ύφεση είναι και η πυρκαγιά στην περιοχή της Μεγαλόπολης και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην περιοχή του Ίσαρη όπου υπάρχουν επίγειες δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα που θα ενισχυθούν και με τους δασεργάτες της Πάρνηθας.

Σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα της φωτιάς στην περιοχή της Γορτυνίας και από το πρωί εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης σε συνδυασμό με επίγειες δυνάμεις έχουν περιορίσει την φωτιά στα χωριά του Δήμου Γόρτυνος που το βράδυ χθες εκκενώθηκαν.

Τα υπόλοιπα μέτωπα της φωτιάς στην περιφέρεια Πελοποννήσου ελέγχονται ενώ υπάρχει περιφρούρηση για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Πηγή: in.gr

Το Ιράκ ισχυρίζεται πως το Ιράν εξακολουθεί να βομβαρδίζει παρά τις διαμαρτυρίες

Το Ιράκ ισχυρίζεται πως το Ιράν εξακολουθεί να βομβαρδίζει παρά τις διαμαρτυρίες

Το Ιράκ ισχυρίζεται πως το Ιράν εξακολουθεί να βομβαρδίζει τις Βόρειες περιοχές της χώρας, παρά τις διαμαρτυρίες της Βαγδάτης, απειλώντας με περαιτέρω επιδείνωση τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Ιρακινός Υπουργός Εξωτερικών Χοσιγιάρ Ζεμπαρί δήλωσε πως "Στις 28 Αυγούστου κλήθηκε ο Ιρανός πρέσβης στη Βαγδάτη και του επιδόθηκε επίσημη διαμαρτυρία για τους βομβαρδισμούς των Κουρδικών περιοχών της χώρας, απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών. Παρά ταύτα, το Ιράν βομβαρδίζει και σήμερα την περιοχή του Ερμπίλ. Καλούμε πάλι το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις."

Η Βαγδάτη ισχυρίζεται πως εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στα παραμεθόρια χωριά εξαιτίας των ιρανικών βομβαρδισμών.

"Είπαμε αρκετές φορές πως δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά οργάνωση να επιχειρεί από τα εδάφη μας εναντίον γειτονικών χωρών. Γνωρίζουμε πως το PJAK που αντιτίθεται στην Ιρανική κυβέρνηση επιχειρεί στα εδάφη μας. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τους καθημερινούς βομβαρδισμούς. Τέτοιου είδους προβλήματα επιλύονται μόνο με διάλογο," πρόσθεσε ο Ζεμπαρί.

"Δεν είμαστε τόσο αδύναμοι ώστε να επιτρέπουμε στον οποιοδήποτε να βομβαρδίζει την επικράτεια μας και να μην κάνουμε τίποτα."

Από την πλευρά του Ιράν, δεν υπήρξε μέχρι στιγμής επίσημος σχολιασμός των βομβαρδισμών.

Πηγή: Reuters

Ο Κάρολος Παπούλιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό Πρόεδρο

Ο Κάρολος Παπούλιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό Πρόεδρο

Ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ τηλεφώνησε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του εξέφρασε τη συμπάθεια και τη θλίψη του στην Ελληνική Κυβέρνηση και τον Ελληνικό λαό για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα.

Ο Αχμαντινετζάντ εξέφρασε ακόμη την ετοιμότητα του Ιράν να συμβάλει στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών.

Ο Παπούλιας ευχαρίστησε τον Ιρανό Πρόεδρο και του είπε πως με τη συνεργασία και τη συμμετοχή φίλιων χωρών, οι κατεστραμμένες περιοχές θα ανοικοδομηθούν.

Πηγή: IranMania

"Δεν θυμόμαστε πότε ανάψαμε, ούτε πότε κάψαμε"...

"Δεν θυμόμαστε πότε ανάψαμε, ούτε πότε κάψαμε"...

Ολοκληρωτική η περιβαλλοντική και η οικονομική καταστροφή λένε οι κάτοικοι που επέζησαν της κολάσεως στην Αρτέμιδα.


"Ευτυχώς η κοινωνία βοήθησε. Απ' όλα τα μέρη της Ελλάδος. Μέχρι και κάποιοι απ' την Κύπρο θα διαθέσουν χρήματα για να φτιάξουμε το χωριό μας", λέει ο κυρ Αντώνης από την Αρτέμιδα

"Ο παππούς θα μείνει γι' απόψε, και μάλλον για πάντα, στη θεία"... Ήταν τόσο ψυχρό και τελεσίδικο αυτό που είπε με φυσικότητα από τηλεφώνου ο νεαρός, ο οποίος πέρασε ακριβώς από δίπλα μου κάτω στον καταυλισμό στην παραλία της Ζαχάρως, και με έκανε ν' ανατριχιάσω! Όσο όμως ανεβαίναμε την ορεινή Ζαχάρω, τόσο ένιωθα στο πετσί μου τα λόγια του. "Αν μυρίζει ο θάνατος, κάπως έτσι θα είναι", μου είπε ο Βασίλης αργά το απόγευμα, την ώρα που αφήναμε πίσω μας, στην τραγική τους μοίρα, τους ανθρώπους της Αρτέμιδας, της Μάκιστος και της Σμέρνας. Και τα τρία χωριά μαζί, θρηνούν 30 ανθρώπους απ' την περασμένη Παρασκευή. Τότε ήταν που η γη τους μετατράπηκε σε λιγότερο από μια ώρα σε κρανίου τόπο. Κόλαση! Κι ακόμη οι χώροι της φωτιάς ξεκαπνίζουν... Στην Αρτέμιδα άνοιξαν τάφους και περιμένουν τους νεκρούς τους. Ακόμη δεν τους έθαψαν. Οι σκληροτράχηλοι αγρότες της Ηλείας, ξέρουν πάντως πως τελείωσαν τα ψέματα. Όσο πείσμα για ζωή και να έχουν, όση ελπίδα κι αν τους γεμίζει η αλληλεγγύη της κοινωνίας. Το ξέρουν πως τίποτα πια δεν θα είναι όπως πριν.

Μόνο η άσφαλτος έμεινε

Η καταστροφή στον Δήμο Ζαχάρως, του νομού Ηλείας, είναι ολική. Η λαίλαπα πέρασε σαν ένα βουητό. "Ένα βου", έτσι το χαρακτηρίζουν οι ρυτιδιασμένες γυναίκες που το έζησαν. Μες σε μια ώρα το "βου" μετέτρεψε σε φαντάσματα τρία χωριά. Μαζί και τους κόπους ολόκληρης ζωής. Τα γίδια, τα πρόβατα, τα πευκόφυτα δάση που προϋπήρχαν της γεννήσεώς τους κι ας κουβαλάνε στους ώμους τους η καθεμιά οκτώ δεκαετίες ζωής... Κυρίως όμως τους ελαιώνες τους. Αυτό που ανέκαθεν ήταν η ζήση τους! "Πότε να φυτέψεις τις ελιές και πότε να κάνουν καρπό, μας είπε ο κυρ- Αντώνης απ' την Αρτέμιδα. Κάτι παραπάνω θα ξέρει αυτός! "Μαζί με 40 άλλους χωριάτες", μας είπε, έβγαζαν 200 τόνους λάδι τον χρόνο.


Ένα κι ένα κάνουν δύο για τον 88χρονο Αντώνη Μπάμη κι η Ζαχάρω δεν μπορεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες της

"Πάλεψα με τον διάβολο και σώθηκα"

"Εμένα με έστειλε ο διάβολος (οι φλόγες της φωτιάς) να πάω να καώ. Τρεις φορές με τράβηξε πίσω μέτρα ολόκληρα, και δεν έχω ούτε μία γρατσουνιά! Ήμουν πάνω στο βουνό. 65 χρόνια κτηνοτρόφος. Κάποτε είχα 300-400 γίδια. Μου είχαν μείνει 100. Να μπορώ να τα κουμαντάρω. 88 χρονών άνθρωπος... Τώρα κάηκαν ούλα. Τρία μείνανε μόνο. Κι αυτά θα ψοφήσουν. Δεν μου κάηκε το σπίτι, μοναχά"! Λέγεται Αντώνης Μπάμης και είναι ένας λεβέντης 88 χρόνων. Τον θαυμάσαμε για την μακροθυμία του - παρά την πανωλεθρία παραμένει ψύχραιμος - και για την καθαρότητα του νου του. Με την γκλίτσα του στο χέρι, μας περιγράφει την κόλαση πυρός στο χωριό του, στην Αρτέμιδα, μιλά για την καλή του τύχη και για τις αντιξοότητες που έχουν πια να αντιμετωπίσουν οι συγχωριανοί του.

Τα ΘΑ των κυβερνώντων

"Άλλο να σας το ειπώ, κι άλλο να το ζείτε, αυτό που είδαμε εγώ και το παιδί μου. Εγώ ασχολιόμουν με την κτηνοτροφία κι αυτό (το παιδί του γέννημα του 1946), με τις ελιές. Παραγωγή μας η ελιά. Τίποτε άλλο. Εδώ το χωριουδάκι, 40 χωριάτες είμαστε, βγάζουμε 200 τόνους λάδι. Μας έχει καταστρέψει ο μεγαλοδύναμος τέσσερις φορές! Με πάγους. Ο τελευταίος ήτανε τρία χρόνια πριν. Δεν πήραμε ακόμη τα λεφτά μας. Όχι εγώ, είμαι συνταξιούχος. Το παιδί μου. Οκτώ χιλιάδες ευρώ υποσχέθηκαν και την πρώτη δόση ακόμη δεν την πήραμε"...

Έχασα τον μισό πόλεμο, αλλά...

"Στη μάχη με την φωτιά, τον μισό πόλεμο τον κέρδισα. Έχασα την περιουσία μου, γλίτωσα τον εαυτό μου και το παιδί μου που κάηκε λίγο στ' αφτί. Χώθηκε τελικά κάτω από μια τσιμεντένια σκάλα και γλίτωσε. Την κουνιάδα μου την έχασα. Ό,τι δικό μου σώθηκε, ήταν του Θεού. Περιμέναμε ένα πυροσβεστικό να 'ρθει εδώ κάτω να μας σώσει τα σπίτια. Δεν ήρθε. Καλά γλίτωσε το δικό μου. Ευτυχώς η κοινωνία βοήθησε στα πάντα. Απ' όλα τα μέρη της Ελλάδος. Μέχρι και κάποιος απ' την Κύπρο θα διαθέσει χρήματα για να φτιάξουμε το χωριό. Και πρέπει να τα δούμε πριν την Κυριακή. Γιατί μετά δεν μας τα δώσανε... Όπως γίναν και οι συντάξεις των αγροτών. Τέτοια κοροϊδία την είχαμε πάρει μάθημα απ' την Χούντα. Αν μας πούνε να μας δώσει δάνειο ποιος μπορεί τώρα να πάρει λεφτά; Πώς θα τα πληρώσει μετά; Είμαι 88 χρονών, έχασα 100 ζώα. Νου (κάποιου) συνάδελφου πιο πέρα πέθαναν 250! Κι αυτός είναι νέος αγρότης. 28 χρονών. Ένα σας λέω. Εδώ θα μείνουμε 5-6 άνθρωποι μονάχα. Γιατί ποιος βάλει λιοστάσια τώρα και πότε να μεγαλώσουν. Να πάρει δάνεια; Είναι να μπλέξεις με τράπεζα σήμερα; Πήρα το ΄70 35 χιλιάδες και πλήρωσα στα 25 χρόνια 3,5 εκατομμύρια δραχμές".


Στον καταυλισμό της Ζαχάρως

Ο Γιώργος Μακρής, ο αδελφός του Χαράλαμπος και η γυναίκα του, είναι οι μόνοι πυρόπληκτοι της Ζαχάρως οι οποίοι διαμένουν στα τσαντίρια που στήθηκαν στην κατασκήνωση του Δήμου, δίπλα στην παραλία. Μια παραλία, που όπως μας είπαν τα κορίτσια του Ερυθρού Σταυρού λίγες μέρες πριν ασφυκτιούσε από ζωή. Τώρα πια οι μνήμες είναι αποκρουστικές και φέρνουν στο νου, τους πρόσφυγες και τους κατοίκους που κατέβηκαν απ' τα χωριά τους για να γλιτώσουν και έβλεπαν τη φωτιά να τα ζώνει και να τα κατακαίει... Οι περισσότεροι άνθρωποι των οποίων κάηκαν τα σπίτια στη Ζαχάρω επέλεξαν να μείνουν σε συγγενικά τους σπίτια. Στο σεισμό της Αθήνας, σου λένε, δόθηκαν πάλι υποσχέσεις για βοήθεια από το κράτος. Κι όμως οι σεισμόπληκτοι εξακολουθούν να μένουν σε τροχόσπιτα. Έμειναν, λοιπόν, για να είναι παρόντες στις καταγραφές των ζημιών από τους αρμόδιους και για να σώσουν ό,τι σώζεται, όσο ακόμη είναι νωρίς. Πριν αρχίσουν οι βροχές και οι πλημμύρες.

Ψυχάρας ο Γιώργος

Τον Γιώργο Μακρή συναντήσαμε στη σκηνή του. Το πρώτο βράδυ, λέει, έμεινε σε συγγενικά του πρόσωπα. Αλλά δεν μπορούσε να τα επιβαρύνει περισσότερο. Πιο πολύ τον πονάνε τα πεύκα που κάηκαν στην αυλή του, 20 συνολικά δέντρα, 15 μέτρα ύψος το καθένα και οι απέραντες εκτάσεις δάσους που κάηκαν ώς εκεί που φτάνει το μάτι σου... "Σπίτι μπορείς να ξανακάνεις. Αυτό το περιβάλλον όμως δεν μπορείς. Ποιος να ζήσει πια σε ένα τέτοιο περιβάλλον"; Είναι κι αυτός ψύχραιμος. Όπως όλοι πια. Τι έχουν να φοβηθούνε; Όπως είπε κι ο παπάς που συναντήσαμε στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα στο κέντρο της Ζαχάρως, η κατάσταση αυτή είναι χειρότερη κι από πόλεμο. Ο κ. Γιώργος κι η οικογένεια του αδελφού του ίσα-ίσα που γλιτώσανε απ' τον κόκκινο ποταμό που κατέβαινε δυνατά και τους κύκλωνε από παντού. "Μόλις που γλιτώσαμε. Δεν μπορούσες να σβήσεις αυτό τον ποταμό. Φτάνει που σωθήκαμε. Ίσως τώρα πάμε Αθήνα. Δεν ξέρουμε ακόμα. Θα δούμε τι μπορούμε να διορθώσουμε. Όπως το φτιάξαμε με δάνεια, ίσως κάποια ενίσχυση μας δώσει και το κράτος, να το επισκευάσουμε και πάλι".


Ένα βήμα πριν από τον θάνατο η καταστροφή, λέει ο πατήρ Κώστας Διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους πυρόπληκτους

Ρύζι, λάδι, φακές, γάλα, ζάχαρη... Καταγράφονται και μπαίνουν στις κούτες για να δοθούν στον κόσμο που σώθηκε και κάθεται τώρα στα χωριά και περιμένει... Ο Πατήρ Κώστας, εφημέριος στη Ζαχάρω, δουλεύει με την παπαδιά εντός του ναού του Αγίου Παντελεήμονα. Η εκκλησία είναι γεμάτη από αγαθά τα οποία διανέμονται στις πυρόπληκτες ενορίες απ' όλους τους ιερείς. "Ο κόσμος που έχει πληγεί πολύ, έχει χάσει τα πάντα. Βρίσκεται σε απόγνωση. Ειδικά αυτοί που έχασαν τους δικούς τους. Σε δεύτερη μοίρα έρχονται εκείνοι που έχασαν την περιουσία τους. Και γι' αυτούς είναι ένα μεγάλο πλήγμα. Τέτοια καταστροφή δεν είδα ξανά. Είναι βιβλική. Σε μηδέν χρόνο, μέσα σε μία ώρα η φωτιά κατέκαψε απόσταση 50 χιλιομέτρων μες στη Ζαχάρω". Η διανομή εργάζεται σχεδόν επί 24ώρου βάσεως. Οι παραλαβές από την Αλληλεγγύη της Εκκλησίας της Ελλάδος γίνονται το βράδυ προς ξημερώματα. Οι ιερείς έχουν μέρες να κοιμηθούν. Αλλά αντέχουν. "Κι εγώ κάηκα", μας λέει ο πατήρ, "αλλά γλίτωσε το σπίτι μας. Άλλοι είναι σε απόγνωση. Όταν χάνεις τους ανθρώπους σου, τα ζώα σου, το αγρόκτημά σου, χάνεις τη σειρά σου, χάνεις το παν. Ψυχικά σε λιώνει. Σε κάνει ράκος. Ένα βήμα πριν τον θάνατο. Ένας όλεθρος. Είναι μια κατάσταση χειρότερη κι από πόλεμο" λέει με πικρία ο πατήρ Κώστας.


Ο τραγικός μονόλογος της κ. Αιόλης, μνημόσυνο για τους χαμένους
Ένα "βου" τα πήρε όλα...

Η κυρά Αιόλη είναι 78 χρονών. Κάθεται μαζί με άλλες συγχωριανές της και τη νύφη της την Γιαννού στην πλατεία της Αρτέμιδας, εκεί όπου έστησαν τις κάμερές τους ελληνικά και ξένα κανάλια και περιμένουν... Περιμένουν το φαγητό από λεπτό σε λεπτό. Κι ύστερα θα επιστρέψουν στα μισοκαμένα τους σπίτια. Τέτοια καταστροφή δεν έχει ματαδεί η κ. Αιόλη. "Πολλά σπίτια καταστράφηκαν. Εγώ το γλίτωσα με τους κουβάδες. Είτε νερό δεν υπήρχε, είτε άνθρωπος. Αλλά καλύτερα εδώ. Έφυγαν και καήκανε"... Μιλάει για τους 20 ανθρώπους που κάηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν της πύρινης λαίλαπας. Όλοι τους από δύο χωριά. Αρτέμιδα και Μάκιστος (ο Μάκιστος είναι δυο χιλιόμετρα πιο πάνω)... Η φωτιά όμως τους ακολούθησε. Βρήκαν οικτρό θάνατο στα αυτοκίνητά τους. Τα οποία έλιωσαν κυριολεκτικά απ' την φωτιά. Είχε προηγηθεί αυτοκινητικό ατύχημα. Η μάνα με τα τέσσερα παιδιά έτρεξαν για να διαφύγουν. Δεν πρόλαβαν. Τα καμένα σαντάλια του γιου της βρίσκονται ακόμη κάτω απ' την ελιά όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Δίπλα τους ανάβουν καντήλια που άφησαν οι συγχωριανοί, εις μνήμην.

Έτσι γλιτώσαμε τα σπίτια μας

"Όσοι κάτσαμε γλιτώσαμε και τα σπίτια μας. Όσοι δεν κάτσανε τα κάψανε. Φύγανε να γλιτώσουν και καήκανε. Κι η πυροσβεστική καήκανε και δεν πρόλαβαν να προκάνουνε (στο ατύχημα είχε εμπλακεί και πυροσβεστικό όχημα με τρεις νεκρούς). Είχαν πάρει τα χωριά πάνω τα άλλα. Πού να πρωτοπάνε. Τι να προλάβουνε! Εβράζαμε απ' την μουζούρα. Μας έφαγε ο καπνός. Ένα βούισμα κι όσα ήτανε μπροστά τα έπαιρνε όλα. Ένα βου... ούτε μια ώρα δεν έκανε. Έφτασε τη Σμέρνα σε μια ώρα. Δεν περιμέναμε τέτοια καταστροφή. Μήτε θυμόμαστε πότε ανάψαμε, μήτε πότε κάψαμε. Τα χάσαμε. Κι ο κόσμος πήγαινε προς την θάλασσα για να γλιτώσει και κάηκε. Τά 'δατε τ' αμάξια. Τώρα περιμένουμε να τους κηδέψουμε. Δεν τους θάψαμε ακόμα. Μόνο τον αδελφό του Προέδρου, τον πυροσβέστη".

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Παγωμένος άνεμος στις σχέσεις του Προέδρου με τον Στρατό

Παγωμένος άνεμος στις σχέσεις του Προέδρου με τον Στρατό

Παρά την αισιοδοξία κάποιων κύκλων στην Άγκυρα πως με την εκλογή του νέου Προέδρου θα τερματιστεί η πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα, οι δύο πρωταγωνιστές έρχονται να τους διαψεύσουν. Το καινούργιο επεισόδιο διαδραματίστηκε με την απόφαση του στρατού να μποϋκοτάρει την τελετή ορκωμοσίας του Αμπνουλάχ Γκιούλ, όπου η στρατιωτική ηγεσία δεν παρευρέθηκε, ένδειξη της έντασης που έπεται.

Η πρώτη επίσημη παρουσία του νεοεκλεγέντα Προέδρου ήταν στην τελετή αποφοίτησης της Στρατιωτικής Ιατρικής σχολής, όπου παρέστη συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ερτογάν και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.

Όλοι οι παριστάμενοι σηκώθηκαν όταν ο Γκιούλ εισήλθε στην αίθουσα, συμπεριλαμβανομένου και του Μπουγιούκανιτ. Ο Γιούλ έκανε χειραψία με τον Μπουγιούκανιτ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, με τον Στρατηγό και τη σύζυγο του να κάθονται προτού πάρει τη θέση του ο Πρόεδρος, παραβιάζοντας τους κανονισμούς του τουρκικού πρωτοκόλλου.

Στη συνέχεια, οι απόφοιτοι της Σχολής προτιμούσαν να αποδίδουν χαιρετισμό στον Μπουγιούκανιτ και όχι στον Πρόεδρο. Ο διοικητής της Σχολής, απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους τόνισε πως οι ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη ιδεολογική ομάδα αλλά υπηρετούν πιστά τον τουρκικό λαό, διαφυλάττοντας τις αρχές της επανάστασης του Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο Ερτογάν απέφυγε να σχολιάσει την απουσία της στρατιωτικής ηγεσίας και αρκέστηκε στο να καλέσει όλους τους πολίτες να παρευρεθούν μαζί στους αυριανούς (σημερινούς) εορτασμούς της ημέρας της νίκης.

Ο Πρόεδρος Γκιούλ και ο Στρατηγός Μπουγιούκανιτ θα παρευρεθούν σήμερα στους εορτασμούς της ημέρας της νίκης. Ο στρατός όμως δεν άλλαξε τη στάση του σχετικά με τη σύζυγο του Γκιούλ και δεν την προσκάλεσε στους εορτασμούς και τη δεξίωση που θα ακολουθήσει.

Ο στρατός απαγορεύει την είσοδο σε στρατιωτικές περιοχές στις γυναίκες που φορούν μαντίλα και στους άντρες που έχουν γένια.

Πηγή: Turkish Daily News

Βοήθεια από τη Βουλγαρία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Βοήθεια από τη Βουλγαρία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Η Βουλγαρία θα στείλει στην Ελλάδα πυροσβέστες και πέντε πυροσβεστικά οχήματα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Σε κάθε όχημα θα επιβαίνουν δύο πληρώματα (συνολικά σαράντα πέντε άνδρες), για να μπορούν να εργάζονται επί 24ωρη βάση.

Αυτό αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Ρούμεν Πετκόφ σε δηλώσεις του στο σημερινό Τύπο. Σύμφωνα με τον κ. Πετκόφ, η αποστολή των πυροσβεστών και των πυροσβεστικών οχημάτων θα γίνει μετά από τη συνεννόηση μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ στη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Μεγάλο το μέγεθος της καταστροφής από τις πυρκαγιές και στην Εύβοια

Μεγάλο το μέγεθος της καταστροφής από τις πυρκαγιές και στην Εύβοια

Τουλάχιστον 220 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έγιναν στάχτη από τις πυρκαγιές στην Εύβοια, ενώ στάχτη έγιναν δεκάδες σπίτια, στάβλοι και κυψέλες. Η πύρινη λαίλαπα έπληξε κυρίως τους δήμους Εύβοιας, Κονιστρών, Ταμυναίων, Αμαρυνθίων και Στυραίων.

Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές των υπηρεσιών της Νομαρχίας, 18 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ άλλα 185 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Επιπλέον, κάηκαν 100 στάβλοι, 2.000 αιγοπρόβατα και 1.500 κυψέλες με μελισσοσμήνη.

Όσον αφορά τις ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή, χάθηκαν 250 χιλιάδες ελαιόδενδρα, 10 χιλιάδες διάφορα δένδρα και 50 στρέμματα αμπέλια.

Επίσης έχουν καεί βοσκότοποι των περιοχών που επλήγησαν συνολικής έκτασης 150 χιλιάδων στρεμμάτων, στους οποίους έβοσκαν χιλιάδες αιγοπρόβατα και βοοειδή.

Χαρακτηριστική είναι η φράση του δημάρχου Κονιστρών Δημήτρη Παπαναστασίου: «Φοβόμαστε πλέον τη μανία του χειμώνα».

Πηγή: in.gr

Βρέθηκε πτώμα στο Σούνιο

Βρέθηκε πτώμα στο Σούνιο

Το πτώμα αγνώστου ατόμου, πιθανόν άνδρα, βρέθηκε χθες στις 7 το βράδυ από δύο περιπατητές στο Σούνιο, ανάμεσα σε βράχια κοντά στον αρχαιολογικό χώρο.

Πρόκειται για σχεδόν σκελετό και τα αίτια θανάτου δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί.

Το πρωί μετέβη στο σημείο ιατροδικαστής ο οποίος κάνει αυτοψία στο χώρο και στη συνέχεια ο σκελετός θα παραληφθεί για το νεκροτομείο προκειμένου να διακριβωθούν τα αίτια θανάτου.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Ασφάλεια Αττικής.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Νέο σχέδιο... Μάρσαλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Νέο σχέδιο... Μάρσαλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Νέο... σχέδιο Μάρσαλ εκπονεί κατόπιν επείγοντος αιτήματος της κυβέρνησης Καραμανλή η κυβέρνηση των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της βοήθειας «στη στενή φίλη και σύμμαχο Ελλάδα».

Διαψεύδοντας τον κ. Ρουσόπουλο, ο βοηθός, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν, Τομ Κέισι, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανταποκρινόμενες στην έκκληση της ελληνικής κυβέρνησης, προσέφεραν ήδη 100.000 δολάρια και, επίσης, απέστειλαν στην Αθήνα την υφυπουργό Εξωτερικών Χενριέτα Φορ.

Ο κ. Κέισι δήλωσε, επίσης, ότι στη μεγάλη αυτή προσπάθεια αποστολής βοήθειας στην Ελλάδα θα αναμειχθούν, επίσης, οι υφυπουργοί Νταν Φριντ και Ματ Μπράιζα.

«Η ελληνική κυβέρνηση -δήλωσε ο κ. Κέισι- μας εξέφρασε την ανησυχία της όχι μόνο για τη διαχείριση των πυρκαγιών. Επιθυμεί να δει εμάς και άλλους να τη βοηθούμε σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση, η οποία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της όλης επιχείρησης».

Ο εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Αναπτύξεως «USΑΙD» συνεργάζεται με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για να προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα, αυτήν τη δύσκολη στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες Μιχάλης Τζαχάρης και Αγγελος Τσακόπουλος μαζί με άλλους ομογενείς θα προσφέρουν εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Αρμόδιος για τη βοήθεια αυτή αναμένεται να αναλάβει ο επικεφαλής της Αμερικανικής Επιτροπής για το Σουδάν Αντριου Νάτσιος.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Τα μέτωπα σε εξέλιξη

Τα μέτωπα σε εξέλιξη

Ανησυχία έχει προκαλέσει το μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή της Ανδρίτσαινας, από το Μάτεσι της Ηλείας προς το Παλαιόκαστρο της Αρκαδίας.

Η φωτιά πέρασε τον Αλφειό ποταμό και έφτασε στον δήμο Γόρτυνος. Δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση πέντε χωριών, ωστόσο οι κάτοικοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πρόκειται για τα χωριά Παλαιόκαστρο, Σαρακίνι, Βλαχοράπτη, Κρυονέρι και Ατσίχολος.

Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκεται η Πυροσβεστική και για τις εστίες στην περιοχή Αγριανή Λακωνίας, Ισαρη Αρκαδίας και Μύστρο Ευβοίας.

Δέκα στρέμματα δασικής και πέντε στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης αποτέφρωσε πριν σβηστεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, σε περιοχή μεταξύ Μυριόφυτου και Ροδώνα, στο Κιλκίς.

Συλλήψεις για εμπρησμό


Εβδομήντα τρεις συλλήψεις για 52 περιπτώσεις εμπρησμών, από τους οποίους 28 προκλήθηκαν από πρόθεση, 41 από αμέλεια και σε τέσσερις διαπιστώθηκε απόπειρα εμπρησμού από πρόθεση, έγιναν από τις 26 του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Όπως τονίζεται, ειδικά από τις 24 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία εκδηλώθηκαν τα φονικά μέτωπα στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, συνελήφθησαν 22 άτομα για 13 περιπτώσεις εμπρησμών, από τις οποίες οι έξι ήταν από πρόθεση. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι η προανακριτική διαδικασία 24 ακόμη περιπτώσεων για τις οποίες γίνεται αξιολόγηση και ανάλυση των ευρημάτων από τις αρμόδιες αρχές.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ερωτηματικά για τη σύλληψη 62χρονου στην Αρεόπολη για τις πυρκαγιές

Ερωτηματικά για τη σύλληψη 62χρονου στην Αρεόπολη για τις πυρκαγιές

Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας ανακάλεσε την πρώτη του κατάθεση σχετικά με την πυρκαγιά στην Αρεόπολη της Λακωνίας, στην οποία απέδιδε ευθύνες σε 62χρονο συνταξιούχο, λέγοντας ενώπιον του ανακριτή πως ήταν κατασκευασμένη και προϊόν ψυχολογικής βίας από δύο ανώτερους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.

Με αφορμή τη σύλληψη του 62χρονου, ο οποίος ήταν στο παρελθόν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη άφηναν υπονοούμενα για τυχόν εμπλοκή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκδήλωση των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», την Τετάρτη, όμως, ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ένας 51χρονος αγροφύλακας, κατέθεσε ενώπιον του ανακριτή πως η πρώτη του κατάθεση -και επιβαρυντική για τον 62χρονο- ήταν κατασκευασμένη από δύο ανώτερους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος και προϊόν ψυχολογικής πίεσης που του ασκήθηκε.

Αρχικά, εναντίον του 62χρονου είχε καταθέσει ο αγροφύλακας και η φίλη του. Με βάση την πρώτη κατάθεση του αγροφύλακα, ο οποίος ανέφερε πως «λίγα λεπτά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς κοντά στην Αρεόπολη τον είδα και θεωρώ ότι αυτός είναι ο βασικός ύποπτος γιατί ήταν πολύ κουμπωμένος», ο εισαγγελέας του Γυθείου απηύθυνε οκτώ κατηγορίες εναντίον του συνταξιούχου για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο και εμπρησμό από πρόθεση με κακοβουλία και ιδιοτέλεια.

«Όσα αναφέρονται στην από 25ης Αυγούστου 2007 κατάθεσή μου ενώπιον του ανθυποπυραγού Δημακόγιαννη Δημητρίου και του πυραγού Αυγουλέα Μιχαήλ είναι ανακριβή, δεδομένου ότι αποτελούν προϊόν ψυχολογικής βίας, που μου ασκήθηκε από τους ανωτέρω αναφορικά με τη δουλειά μου και την πιθανότητα να βρεθώ κατηγορούμενος ως εμπρηστής», δήλωσε ενώπιον του ανακριτή ο αγροφύλακας στη διορθωτική κατάθεση του.

Ο αγροφύλακας στη κατάθεσή του ενώπιον του ανακριτή δήλωσε πως ο ένας από τους δύο αξιωματικούς υπαγόρευε στον άλλον την κατάθεσή του και χωρίς να του τη διαβάσουν τον ανάγκασαν να την υπογράψει.

Η Πυροσβεστική, έχοντας στη διάθεσή της την πρώτη μαρτυρική κατάθεση του αγροφύλακα και της φίλης του, κάλεσε τον 62χρονο και τον συνέλαβε με την κατηγορία του εμπρησμού.

Τα αποδεικτικά στοιχεία που βρήκε ήταν τέσσερις αναπτήρες στο αυτοκίνητό του 62χρονου, καθώς επίσης και ένα κουτί με υγρό επαναφόρτισης αναπτήρα, ένα γκαζάκι για την παρασκευή καφέ και ένας πολυσουγιάς που βρέθηκαν στο σπίτι του, αντικείμενα που παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στα περισσότερα σπίτια, για την Πυροσβεστική θεωρήθηκαν απτές αποδείξεις της «ασύμμετρης απειλής».

Ο 62χρονος, που από την πρώτη στιγμή λέει σε κάθε τόνο ότι είναι αθώος, θα απολογηθεί αύριο, Παρασκευή, ενώπιον του ανακριτή.

Πηγή: in.gr

Οι ταλιμπάν πιθανότατα να απελευθερώσουν σήμερα τους τελευταίους νοτιοκορεάτες ομήρους

Οι ταλιμπάν πιθανότατα να απελευθερώσουν σήμερα τους τελευταίους νοτιοκορεάτες ομήρους

Οι ταλιμπάν κατά πάσα πιθανότητα θα απελευθερώσουν σήμερα τους εναπομείναντες 7 ομήρους--μια ημέρα αφότου 12 από τους 19 νοτιοκορεάτες εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής που εκρατούντο όμηροι στο Αφγανιστάν για περίπου έξι εβδομάδες αφέθηκαν ελεύθεροι--δήλωσε ένας εκπρόσωπος των ταλιμπάν.

Η πρόθεση να ολοκληρωθεί η απελευθέρωση βάσει της υπόσχεσης που έδωσαν οι ταλιμπάν πριν από μερικές ημέρες, μετά από διαπραγματεύσεις με νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο των ταλιμπάν Κάρι Μοχάμαντ Γιουσίφ Αχμάντι στο νοτιοκορεάτικο τηλεοπτικό σταθμό KBS σήμερα.

Την Τετάρτη 12 όμηροι--10 γυναίκες και 2 άνδρες--απελευθερώθηκαν σε τρεις ξεχωριστές ομάδες σε τρεις διαφορετικές περιοχές της επαρχίας Γάζνι.

Οι απελευθερώσεις έγιναν μία ημέρα αφότου διαπραγματευτές από τη νότια Κορέα και μέλη του ριζοσπαστικού ισλαμικού κινήματος δήλωσαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που είχαν απαχθεί στις 19 Ιουλίου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Οι φωτιές "καίνε" το δικομματισμό

Οι φωτιές "καίνε" το δικομματισμό

Το μέγεθος της καταστροφής από τις πυρκαγιές αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιρροής στο εκλογικό σώμα, καθώς φαίνεται να "πλήττει" και τα δύο μεγάλα κόμματα, όπως προκύπτει από το νέο Βαρόμετρο της VPRC για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της "Καθημερινής".
Στη πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 3,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, εξασφαλίζει οριακή αυτοδυναμία 151 εδρών. Αύξηση επίσης σημειώνεται και στους αναποφάσιστους.

Η έρευνα έγινε σε δύο φάσεις από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου και από τις 27 έως τις 28 Αυγούστου.
Στο μεγαλύτερο δείγμα 2.088 ατόμων από όλες τις έρευνες που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα, η ΝΔ λαμβάνει 41,5%, το ΠΑΣΟΚ 38%, το ΚΚΕ 8,5%, ο ΣΥΝ 5,0% και ο ΛΑΟΣ 4,0%.

Το εκλογικό αποτέλεσμα φαίνεται πως θα επηρεάσουν οι πρόσφατες πυρκαγιές. Πρώτη ένδειξη αφορά στη μείωση του ποσοστού των ψηφοφόρων που πίστευαν ότι η ΝΔ θα ήταν το πρώτο κόμμα από το 62% στο 43%.

Δεύτερη ένδειξη αφορά στην αύξηση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων από το 19% που ήταν πριν τις πυρκαγιές, στο 27%.

Εξάλλου, παρατηρείται αύξηση και του ποσοστού των ψηφοφόρων που δεν προτίθενται να πάνε να ψηφίσουν έως και 9%, γεγονός που θα επηρεάσει την αναμέτρηση της 16ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της VPRC, Γιάννη Μαυρή τα στοιχεία αυτά συνηγορούν σε "θρίλερ" το βράδυ των εκλογών.

Βάσει των στοιχείων της δημοσκόπησης, φαίνεται πως από τις εκλογές θα προκύψει πεντακομματική Βουλή καθώς η ΝΔ εξασφαλίζει 151 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 102, το ΚΚΕ 23, ο ΣΥΝ 13 και το ΛΑΟΣ 11.

Ο Κώστας Καραμανλής προηγείται στην καταλληλότητα ως πρωθυπουργός με 45% έναντι 26% του Γιώργου Παπανδρέου.

Ωστόσο, στο ερώτημα εάν η ΝΔ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, το κυβερνών κόμμα προηγείται με 30% έναντι 26% του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, το 55% των πολιτών δεν πιστεύει ότι μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα κατάφερνε καλύτερα τη διαχείριση των προβλημάτων από την παρούσα.

"Το μόνο σίγουρο" σημειώνει ο πρόεδρος της VPRC Γιάννης Μαυρής "είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εισπράττει από τη φθορά που έχει υποστεί η κυβέρνηση".

Αναφορικά με τις πυρκαγιές, επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για τις πυρκαγιές υπήρξε καθυστέρηση και έγινε χωρίς συντονισμό.

Το 67% θεωρεί ότι οι πυρκαγιές συνιστούν οργανωμένο σχέδιο κατά της χώρας.

Εν τω μεταξύ, τρεις δημοσκοπήσεις δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη για λογαριασμό ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS για λογαριασμό του "ANT1", η ΝΔ λαμβάνει 29,7%, το ΠΑΣΟΚ 28,1% , το ΚΚΕ 8,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,7%, και ο ΛΑΟΣ 3,6%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του MEGA, η ΝΔ λαμβάνει 36%, το ΠΑΣΟΚ 34,8%, το ΚΚΕ 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5%, ο ΛΑΟΣ 4,9% και η Δημοκρατική Αναγέννηση 1%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του ALTER, η ΝΔ λαμβάνει 31,6 %, το ΠΑΣΟΚ 30,9%, το ΚΚΕ 6,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,4% και ο ΛΑΟΣ 3,3%.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Ιράκ: Ο Μοκτάντα αλ Σαντρ αποφάσισε να παγώσει κάθε ένοπλη δράση της πολιτοφυλακής του μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στην Κερμπάλα

Ιράκ: Ο Μοκτάντα αλ Σαντρ αποφάσισε να αναστείλει κάθε ένοπλη δράση της πολιτικοφυλακής του μετά τις ένοπλες συγκρούσεις στην Κερμπάλα

Ο σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη δράση της ένοπλης πολιτοφυλακής του, της γνωστής ως "Στρατός του Μέχντι", για να απομακρύνει όλα τα ακραία στοιχεία που έχουν ενταχθεί σε αυτή, μετά το θάνατο 52 ανθρώπων σε οδομαχίες στην πόλη Κερμπάλα.


Ερωτηθείς εάν αυτή η μη αναμενόμενη απόφαση σημαίνει ότι δεν θα γίνονται επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων, στενός συνεργάτης του Μοκτάντα αλ Σαντρ απάντησε: "Παγώνει κάθε είδος ένοπλης δράσης, χωρίς καμία εξαίρεση".

Στις οδομαχίες που έγιναν στην Κερμπάλα, συγκρούστηκαν μέλη των δύο μεγαλύτερων σιιτικών παρατάξεων - οπαδοί του Σαντρ από τη μία πλευρά και μέλη του αντίπαλου Ανωτάτου Ιρακινού Ισλαμικού Συμβουλίου, που ελέγχει τις αστυνομικές δυνάμεις στο μεγαλύτερο μέρος του νοτίου Ιράκ.

"Στόχος είναι να απομακρυνθούν τα κακά μέλη που μπήκαν στον Στρατό του Μέχντι και εργάζονται για τα προσωπικά τους συμφέροντα... για να πλήξουν την φήμη του Στρατού του Μέχντι", δήλωσε ένας άλλος στενός συνεργάτης του Μοκτάντα αλ Σαντρ.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι από το κατά πόσο θα τηρηθεί η εντολή για αναστολή για έξι μήνες της ένοπλης δράσης θα διαφανεί σε ποιό βαθμό ο Μοκτάντα αλ Σαντρ εξακολουθεί να ελέγχει τον Στρατό του Μέχντι. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματικούς η παράταξη αυτή έχει στην ουσία διασπαστεί και ορισμένες ακραίες ομάδες λαμβάνουν οικονομική στήριξη, όπλα και εκπαίδευση από το Ιράν.

Ο σιίτης πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μάλικι υποστήριξε ότι οι ένοπλοι που συνεπλάκησαν στην Κερμπάλα είχαν στόχο να ανατινάξουν το τέμενος του Ιμάμη Χουσέιν, ένα από τα πιο ιερά τεμένη για τους σιίτες μουσουλμάνους.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Το Ισραήλ είπε στις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν και όχι στο Ιράκ μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Το Ισραήλ είπε στις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν και όχι στο Ιράκ μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Το Ισραήλ προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην εισβάλουν στο Ιράκ μετά την 11η Σεπτεμβρίου αλλά να επικεντρωθούν στο Ιράν ως τον πρωταρχικό τους εχθρό, δήλωσε ο Λόρενς Γουίλκερσον, πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν το επιτελείο του Τζορτζ Μπούς πως μια επίθεση εναντίον του Ιράκ θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή και επομένως θα ήταν προτιμότερο να θέσουν ως πρωταρχικό τους στόχο το Ιράν.

Ο Γουίλκερσον υπηρετούσε τότε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και όπως δηλώνει, οι Ισραηλινοί αντέδρασαν έντονα όταν αντιλήφθηκαν τις προθέσεις του Μπούς για επίθεση εναντίον του Ιράκ. "Οι Ισραηλινοί μας έλεγαν πως ο εχθρός δεν είναι το Ιράκ αλλά το Ιράν."

Οι Ισραηλινοί απέστειλαν μήνυμα στο Λευκό Οίκο αρχές του 2002 λέγοντας "αν σχεδιάζετε να αποσταθεροποιήσετε την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, κάντε το εναντίον του κύριου εχθρού."

Η προειδοποίηση κατά της εισβολής στο Ιράκ ήταν διάχυτη σε όλες τις επαφές των Ισραηλινών με την Ουάσινγκτον. Μεταβιβαζόταν στην Αμερικανική Κυβέρνηση από διάφορες Ισραηλινές πηγές, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, ομάδες πληροφοριών και απλούς πολίτες. Η κύρια επισήμανση των Ισραηλινών ήταν πως οι ΗΠΑ δεν έπρεπε να επιτεθούν αμέσως στο Ιράν, αλά πως δεν έπρεπε να τους αποσπά την προσοχή από την ιρανική απειλή το Ιράκ και ο Σαντάμ Χουσέιν.

Τις συμβουλές των Ισραηλινών για την αποφυγή μιας στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ πυροδότησαν οι πληροφορίες πως το επιτελείο του Μπους εξέταζε σοβαρά και σχεδίαζε ένα τέτοιο ενδεχόμενο από τον Δεκέμβριο του 2001. Ο τότε Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελτ είχε ζητήσει από τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Τόμμυ Φρανκ να καταστρώσει τα σχέδια του νέου πολέμου από τις 4 Δεκεμβρίου 2001.

Όταν ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν πληροφορήθηκε τις προθέσεις των ΗΠΑ επισκέφτηκε την Ουάσινγκτον συνοδευόμενος με τον Υπουργό Άμυνας της χώρας Φουάντ Μπεν Ελιέζερ στις 7 Φεβρουαρίου 2002, σε μια προσπάθειά του να πείσει τον Αμερικανό Πρόεδρο πως ο πραγματικός εχθρός στη Μέση Ανατολή ήταν το Ιράν και όχι το Ιράκ. Το περιεχόμενο της συνάντησης δεν είδε τα φώτα της δημοσιότητας. Διέρρευσε όμως πως ο Σαρόν συμβούλευσε τον Μπους να μην καταλάβει το Ιράκ και τον διαβεβαίωσε πως το Ισραήλ δεν θα έφερνε αντίρρηση στο σχέδιο για ανατροπή του Σαντάμ.

Το Ισραήλ τήρησε σιγή ιχθύος μετά τη συνάντηση, με μοναδική εξαίρεση τις 16 Αυγούστου, οπότε και ένας εκ των βοηθών του Σαρόν, ο Ρανάν Γκίσσιν δήλωσε πως "Οποιαδήποτε αναβολή της επίθεσης εναντίον του Ιράκ σε αυτό το στάδιο δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτα. Θα δώσει απλώς περισσότερο χρόνο (στον Σαντάμ) για επιτάχυνση του προγράμματος όπλων μαζικής καταστροφής."

Οι αντιρρήσεις του Ισραήλ συνεχίστηκαν και τον Οκτώβριο του 2002, όταν ο επικεφαλής της Ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού Ααρών Φάρκας ανέφερε στον Αμερικανό Πρόεδρο πως το Ιράκ δεν διέθετε πυραύλους που να είναι σε θέση να πλήξουν άμεσα το Ισραήλ και αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ πως το Ιράκ θα μπορούσε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα σε τόσο σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα. Σε συνέντευξη του στην ισραηλινή τηλεόραση ανέφερε πως το Ιράκ χρειάζεται τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και επέμεινε πως το Ιράν συνιστούσε μεγαλύτερη πυρηνική απειλή για το Ισραήλ απ' ότι το Ιράκ.

Οι Ισραηλινοί ανησυχούσαν ως τυχόν ανατροπή του Σαντάμ θα διατάραζε ακόμη περισσότερο το ισοζύγιο δυνάμεων Ιράκ-Ιράν που ήδη έγερνε προς την πλευρά του Ιράν μετά την ήττα του Σαντάμ στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1991. Το επιτελείο του Μπους όμως ήταν επικεντρωμένο στην ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος, κάτι που έβλεπε ως ένα εύκολο τρόπο για την προώθηση των ευρύτερων τους σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή. Η στρατιωτική αδυναμία του Ιράκ το καθιστούσε τον λογικό στόχο για τη χρήση στρατιωτικής βίας.

Πηγή: Μathaba

Διαψεύδει η κυβέρνηση ταξιδιωτικές συστάσεις μετά τα περί ασύμμετρων απειλών

Διαψεύδει η κυβέρνηση ταξιδιωτικές συστάσεις μετά τα περί ασύμμετρων απειλών

Ψευδείς χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Θ,Ρουσόπουλος τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ για ταξιδιωτική οδηγία της αυστραλιανής κυβέρνησης, ενώ το ΠΑΣΟΚ, διά του εκπροσώπου του Γ.Ραγκούση, επιμένει ότι οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί ασύμμετρων απειλών έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη χώρα.

Σε ερώτηση για τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση περί ταξιδιωτικής οδηγίας της Αυστραλιανής κυβέρνησης, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι ψευδή και παραπλανητικά είπε ότι ουδεμία τέτοια διασύνδεση υπάρχει στην ταξιδιωτική σύσταση, η οποία μάλιστα δεν είναι καινούργια και αφορά αριθμό ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και άλλες με τις οποίες η αυστραλιανή κυβέρνηση μας τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο ασφαλείας και διευκρίνισε ο κ. Ρουσόπουλος πως η συγκεκριμένη προσθήκη αφορά φυσικές καταστροφές και γίνεται ειδική αναφορά για τα επίπεδα ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Για την τυχόν ύπαρξη επιτήδειων που παίρνουν βοηθήματα από δύο και τρεις τράπεζες και για καταγγελία του δημάρχου Αμαλιάδας ότι ο υφυπουργός Υγείας προσφέρει επιλεκτική βοήθεια, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως δεν έχει ακούσει καμία τέτοια καταγγελία και πως είναι προς δημιουργία εντυπώσεων και παντελώς ανυπόστατη, γιατί στη διαδικασία δεν εμπλέκεται άλλος φορέας παρά μόνο ο δήμαρχος, ο οποίος αν δώσει ψευδή στοιχεία έχει επίσης ευθύνη. Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι η διαδικασία που ακολουθείται διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό.

Για θέμα που μετέδωσε το CNN και σύμφωνα με το οποίο πίσω από τις πυρκαγιές υπάρχουν τρομοκράτες, παρέπεμψε σε χθεσινή απάντησή του, ενώ σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τη μετάδοση της συνέντευξής του από την ΝΕΤ είπε ότι δεν θα ήταν ανεκτό να επιβάλει η κυβέρνηση τι θα προβάλλει το κρατικό κανάλι, ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για αρμοδιότητες του αρμόδιου υπηρεσιακού υπουργού κ. Μορώνη. Λίγο αργότερα παρατήρησε πως εκείνη την ώρα η ΝΕΤ μετέδιδε δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Ραγκούση και πρόσθεσε πως όλη η συνέντευξη μεταδόθηκε από την ΕΤ 3.

Ο κ. Ρουσόπουλος, ενώ δεν σχολίασε δημοσκόπηση της VPRC, σύμφωνα με την οποία υπήρξε καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά «έχω πει τις απόψεις μου για τις δημοσκοπήσεις». Σε άλλη ερώτηση αν η χώρα μας δέχεται ασύμμετρη απειλή είπε πως το θέμα εξαντλήθηκε χθες.

Σχετικά με την απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου κας Χούμπνερ για την απορρόφηση των κονδυλίων για μέσα πυρόσβεσης η οποία ήταν μηδενική, ενώ δικαιούμασταν 33 εκ. ευρώ ετησίως, είπε πως δεν την έχει πληροφορηθεί και όταν ενημερωθεί θα απαντήσει.

Σχολιάζοντας πρωτοσέλιδο σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν φωτογραφίες όπου βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ στο νοσοκομείο Πύργου βοηθούν ψηφοφόρους τους είπε « η λογική είναι σε αντίθεση με όσα υποθέτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, βουλευτές από τα δύο μεγάλα κόμματα πήγαν χθες στο νοσοκομείο για να ζητήσουν πληροφορίες, χθες 7-7:30 έφευγαν e-mail με τον τύπο των υπευθύνων δηλώσεων, οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες ημέρα, άρα δεν μπορεί να έχει η εφημερίδα και ούτως ή άλλος δεν χρειάζεται να μεσολαβήσει κανείς».

Ο υπουργός Επικρατείας δεν έδωσε καμία απάντηση όταν του ζήτησαν να σχολιάσει τις δηλώσεις Αλαβάνου ότι η κυβέρνηση με τα περί ασύμμετρης απειλής οδηγεί τη χώρα σε βρώμικες εκλογές, ενώ είπε πως η διαδικασία των ερευνών είναι μυστική όταν ρωτήθηκε αν από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής για όσους έχουν συλληφθεί στηρίζεται η θεωρία της ασύμμετρης απειλής.

ΠΑΣΟΚ: Η χώρα υπέστη ζημιά

Ο κ. Ραγκούσης απαντώντας στον κ. Ρουσόπουλο επέδειξε κείμενο που εστάλη από το Αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών μέσω e-mail και το οποίο, όπως είπε, παρέλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες αυστραλοί πολίτες. Στο e-mail αυτό, τόνισε, οι πυρκαγιές στη χώρα συνδέονται με τρομοκρατικές ενέργειες και ζήτησε από την κυβέρνηση να ζητήσει με τη σειρά της από την αυστραλιανή κυβέρνηση την ανάκληση του e-mail.

Αναφέρθηκε επίσης σε μεταδιδόμενη είδηση από το BBC σύμφωνα με την οποία υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης έχουν πει ότι στην Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίζεται ένας νέος τύπος τρομοκρατικής επίθεσης.

Η ζημιά που υπέστη η χώρα, πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης, είναι μεγάλη και ήδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εργάζεται για την ελαχιστοποίηση αυτής της ζημιάς. Σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου έδωσε τρεις συνεντεύξεις σε μεγάλα διεθνή δίκτυα, όπως το BBC και η φωνή της Αμερικής, προσπαθώντας να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που δημιούργησαν οι δηλώσεις των υπουργών, μια εικόνα που εμπεδώνει στην διεθνή κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον ασφαλής χώρα.

Ο κ. Ραγκούσης επέκρινε και πάλι τον κ. Ρουσόπουλο ότι χρησιμοποίησε ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία για τον αριθμό των πυρκαγιών τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος εξάλλου στα μέτρα αποκατάστασης που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι έστω και τώρα η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει για την αξιοπρεπή μεταχείριση των πληγέντων έστω και τα ελλιπή ημίμετρα που εφαρμόζει να πάνε στους δικαιούχους με αξιοπρεπή τρόπο.

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δικαιούχοι που πήραν αποζημιώσεις κλήθηκαν από τράπεζες να επιστρέψουν τα χρήματα επειδή δεν είναι κάτοικοι του Νομού Ηλείας.

Πηγή: in.gr