Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

Αισιοδοξία πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές

Αισιοδοξία πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές

Εκκένωση οκτώ χωριών που κινδυνεύουν από τα πύρινα μέτωπα στην περιοχή της Καρύτενας

ΠΡΟΣ
την αρχαία πρωτεύουσα της Αρκαδίας τη Λυκοσούρα κατευθύνεται το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς στην Καρύταινα σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ωστόσο όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από τη Λυκοσούρα και επεκτείνεται με πολύ αργό ρυθμό για αυτό εκφράζεται αισιοδοξία ότι τη νύχτα που θα πέσουν οι άνεμοι και η θερμοκρασία σε συνδυασμό με την υγρασία οι επίγειες δυνάμεις θα καταφέρουν να την κρατήσουν και το πρωί που θα πετάξουν τα αεροσκάφη με το πρώτο φως της ημέρας, υπάρχει ελπίδα να εμποδιστεί η πορεία της πυρκαγιάς.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση o κίνδυνος εντοπίζεται για τα χωριά Καστανοχώρι, Μαυριά, Κυπαρίσσια και Κουρουνιούς, στα οποία ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους. Στα χωριά Ίσωμα και Λύκαιο, δόθηκε εντολή εκκένωσης, για προληπτικούς λόγους, οι κάτοικοι όμως παραμένουν στις εστίες τους.

Αναλυτικά για την πορεία της μέρας και την κατάσταση που υπάρχει τώρα στα άλλα μέτωπα, η ενημέρωση από την Πυροσβεστική αναφέρει τα εξής:

Για το εργοστάσιο της Δ.Ε.Η στη Μεγαλόπολη δεν υπάρχει κίνδυνος.

Το μέτωπο στα χωριά Βλαχοράπτη, Ατσίλοχο και Σαρακίνι βρίσκεται σε περιορισμένη εξάπλωση. Στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα και μηχανήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η εστία στην περιοχή Λάλα- Πέρσαινα δεν παρουσίασε ιδιαίτερα προβλήματα.

Η πυρκαγιά στη θέση Ίσαρι, παρουσίασε δραστηριότητα που αντιμετωπίστηκε από επίγειες δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα, που θα παραμείνουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας και 1 Ε/Π.

Στον Πάρνωνα και συγκεκριμένα στην εστία στους Αγριανούς, το μέτωπο κατευθύνεται προς τις περιοχές των χωριών Άγιοι Ανάργυροι και Βασαρά. Λόγω του μεγάλου υψομέτρου και του δυσπρόσιτου της περιοχής, επιχείρησαν κυρίως εναέρια μέσα, 2 Ε/Π, 7 Α/Φ και το BE-200, καθώς και πεζοπόρα τμήματα.

Στην περιοχή της Εύβοιας, οι πυρκαγιές παρουσίασαν δραστηριότητα τις μεσημεριανές ώρες και αντιμετωπίστηκαν από επίγειες δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα, 4 Α/Φ και 4 Ε/Π.

Από τις πυρκαγιές που ξεκίνησαν σήμερα το απόγευμα, αυτές του Ζεφύρου Πρέβεζας και της Μανωλάδας Ηλείας τέθηκαν υπό έλεγχο. Η πυρκαγιά στην Περιοχή Ποταμοί Ρεθύμνου βρίσκεται σε ύφεση, ενώ η πυρκαγιά στη Χώρα της Κύθνου έχει οριοθετηθεί στο χώρο της χωματερής.

Ο συνολικός αριθμός των πυρκαγιών σήμερα από τις 06:00 μέχρι 18:00 ανέρχεται σε 36.

Στα πλαίσια της διεθνούς συνδρομής αφίχθη στην Ελλάδα, εκτός από το Α/Φ Be-200 της Ρώσικης κυβέρνησης και 1 Ε/Π από τη Σουηδία.

Από την ομάδα της Κύπρου, που επιχειρούσαν στην Εύβοια, παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα δύο δασοπυροσβέστες. Ο ένας εισήχθη στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησε. Ο δεύτερος εισήχθη για προληπτικούς λόγους στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Σχετικά με συλλήψεις εμπρηστών από την Πυροσβεστική αναφέρονται τα εξής:

Στις 29/08/2007, έγινε η σύλληψη ενός ατόμου, για την πυρκαγιά στην περιοχή της Αρέθουσας Θεσσαλονίκης, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια σε σιτοκαλαμιές.

Στις 29/08/2007, συνελήφθη ένα άτομο, για την πυρκαγιά στο Δ.Δ Δρακοντείου του Δήμου Λαγκαδά, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια (κοπή με τροχό),

Στις 30/08/2007, συνελήφθησαν δύο άτομα, για την πυρκαγιά στο Νέο Ζυγό - περιοχή αεροδρομίου στην Ξάνθη, με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση. Η πυρκαγιά προκλήθηκε όταν έβαλαν φωτιά σε καλώδια για να βγάλουν χαλκό που στη συνέχεια θα πουλούσαν και

Στις 30/08/2007, πραγματοποιήθηκε η σύλληψη ενός ατόμου, για την πυρκαγιά στους Αγίους Θεοδώρους Κέρκυρας, με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση, γιατί έβαζε φωτιά σε χώρους άλλων ιδιοκτητών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: