Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

Η απειλή... απεβίωσε

Η απειλή... απεβίωσε

ΕΝΤΟΛΗ Καραμανλή, με καθυστέρηση 5 ημερών, να σταματήσουν τα ασύμμετρα σενάρια

Ενας εμφύλιος βρίσκεται σε εξέλιξη στην κυβέρνηση για τα περί «ασύμμετρης απειλής», που εμφανίστηκε ως κίνηση να αναζητηθεί άλλοθι στην ανικανότητα που έδειξαν υπουργοί και κρατικός μηχανισμός στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου χθες ο Καραμανλής έδωσε την εντολή να δοθεί ένα τέλος στη συγκεκριμένη σεναριολογία. Το έκανε με καθυστέρηση πέντε ημερών. Δύο είναι οι λόγοι:

1 Υπήρξαν πολλά αρνητικά σχόλια στα ξένα ΜΜΕ, που έπληξαν την εικόνα της χώρας.

2 Η πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο τα περί ασύμμετρων απειλών μοιράζει το ενδιαφέρον, σε χρονική στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση θα προτιμούσε το βάρος να πέσει στις εικόνες με τους πληγέντες να εισπράττουν το πρώτο ζεστό χρήμα, το οποίο άρχισε να ρέει σε χρόνο-ρεκόρ λόγω προεκλογικής περιόδου.

Πήραν αποστάσεις

Σουφλιάς, Μεϊμαράκης (λόγω του στρατού που αντέδρασε) και Ρουσόπουλος δεν συμφώνησαν εξαρχής με τα περί ασύμμετρων απειλών, αλλά και δεν πήραν αποστάσεις δημοσίως από τις δηλώσεις Ντόρας, Πολύδωρα. Οταν το θέμα ξέφυγε, άρχισαν να δυσανασχετούν και άλλα στελέχη, με το επιχείρημα ότι η ίδια η κυβέρνηση δίνει αφορμή για να πληγεί η εικόνα της χώρας διεθνώς.

«Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζουμε ότι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες απειλούν την Ελλάδα», είπε στην «Ε» κορυφαίος υπουργός. «Δεν μας έφταναν οι καταστροφές από τις πυρκαγιές, επιβαρύνουμε ακόμη πιο πολύ το κλίμα, προκαλώντας και δεύτερες σκέψεις σε όσους ξένους θα θέλουν να επισκεφτούν για τουρισμό την Ελλάδα. Κρίνεται η αξιοπιστία μας. Και δείχνουμε ότι ακόμη και αυτές τις ώρες που η κυβέρνηση παίζει το κεφάλι στις εκλογές, εμείς δεν μπορούμε να βγούμε με μια ενιαία στρατηγική».

Αφού μας «πήρε στο ψιλό» και η «Figaro», η οποία έγραψε ότι γίνεται λόγος στην Ελλάδα για ασύμμετρες απειλές χωρίς στοιχεία, το Μαξίμου άρχισε να τα μαζεύει. Το «θέμα εξαντλήθηκε», απάντησε ο Θ. Ρουσόπουλος χθες. «Μυστική» είπε ότι είναι και η έρευνα όταν ρωτήθηκε αν βρέθηκαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς ότι πίσω από τις πυρκαγιές βρίσκονται τα Εξάρχεια (Ντόρα, Α. Σπηλιωτόπουλος κ.ά.).

Μυστική, όμως, ήταν η έρευνα εξαρχής και ο ίδιος με ευκολία είχε μιλήσει για ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει «δύο άτομα να βάζουν φωτιά», όπως βιάστηκε να πει, ενώ φαίνονταν απλώς δύο φιγούρες, που μπορεί να ήταν και εθελοντές δασοπυροσβέστες.

«Αναρχική ενέργεια»

Τα Εξάρχεια, πάντως, έδειξε πίσω από τις φωτιές και ο Μιλτιάδης Εβερτ χθες.
«Οι οικοπεδοφάγοι χρησιμοποιούν τη μέθοδο της πυρκαγιάς, αλλά όχι ταυτόχρονα σε τόσο μεγάλη έκταση, και το γεγονός ότι οι περισσότερες δασικές εκτάσεις που επλήγησαν δεν προσφέρονται κατ' αρχήν για αξιοποίηση οικοπέδων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται περί οργανωμένης αναρχικής ενέργειας από ομάδα ανθρώπων που εν όψει των εκλογών επιζητούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη δημοκρατία και την κοινωνία», δήλωσε. «Είναι προφανές ότι επιδιώκεται να δημιουργηθεί τεχνητή όξυνση και πόλωση μεταξύ των κομμάτων».

Νέο καρφί πέταξε ο Α. Σπηλιωτόπουλος για τον Θ. Ρουσόπουλο. «Ο πρωθυπουργός έκρινε ότι ο Β. Μεϊμαράκης μπορεί να δώσει ταυτόχρονα και τη μάχη του σταυρού -ενδεχομένως επειδή είναι δεδομένα τόσο δημοφιλής- και τη μάχη της ουσίας», δήλωσε στον «Φλας». «Από την άλλη πλευρά, θεώρησε ότι ο κ. Ρουσόπουλος έπρεπε απερίσπαστος να δώσει τη μάχη της ενημέρωσης»...

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: