Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

«Κενό αντιπολίτευσης ουσίας» απέναντι στη ΝΔ καταλογίζει στο ΠΑΣΟΚ ο Αλ.Αλαβάνος

«Κενό αντιπολίτευσης ουσίας» απέναντι στη ΝΔ καταλογίζει στο ΠΑΣΟΚ ο Αλ.Αλαβάνος

Κατά μέτωπο επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο Αλ.Αλαβάνος κατά την ομιλία του στο Ηράκλειο. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι αν και «υπάρχουν πολλά μέτωπα ώστε το ΠΑΣΟΚ να αντιπολιτευθεί, βλέπουμε έναν άνευ ουσίας και πολιτικού περιεχομένου ανταγωνισμό υποσχέσεων».

Ο ίδιος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κυβέρνηση, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν αντέδρασε σε «μέτωπα» όπως το άρθρο 16 και το δημόσιο πανεπιστήμιο, την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της Εθνικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και το «ξεπούλημα των ελεύθερων χώρων».

Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι αναδεικνύοντας την Τετάρτη το ζήτημα με το βιβλίο της Ιστορίας της Γ' Λυκείου καλύπτει το κενό της «αντιπολιτευτικής ουσίας με δάνεια από τον Παπαθεμελή και τον Καρατζαφέρη».

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ως ίδιους, «καθώς δυνάμεις έρχονται στον σοσιαλιστικό χώρο προς μία πιο ριζοσπαστική πορεία προς τα εμπρός».

Ο Αλέκος Αλαβάνος επιτέθηκε και στην κυβέρνηση κατηγορώντας την μεταξύ άλλων ότι «στέλνει στις φωτιές τους δασοπυροσβέστες με εύφλεκτα γυαλιά και μάσκες φαρμακείου του ενός ευρώ και τους πετάει κάθε χειμώνα στο ταμείο ανεργίας, αλλάζει συνεχώς το ασφαλιστικό σύστημα σε βάρος των νέων, σπρώχνει όλο και περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια».

Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι «ζούμε το «κύκνειο άσμα του δικομματισμού και είμαστε στους πόνους της γέννας ενός νέου πολιτικού συσχετισμού».

Επιπρόσθετα, δήλωσε σίγουρος ότι «σε λίγες μέρες το Ηράκλειο, θα έχει βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή: in.gr


ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ: Στο πάνθεον!

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ: Στο πάνθεον!

Στο νεοσύστατο Hall of Fame της FIBA ανήκει από σήμερα ο Νίκος Γκάλης. Ο κορυφαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας παρέλαβε την τιμητική διάκριση από τον πρόεδρο της FIBA, Μπομπ Έλφινστον και αποθεώθηκε από περίπου 30 «Πελαργούς» που βρέθηκαν στην αίθουσα που έγινε η εκδήλωση. Μαζί με το «Νικ» μπήκαν στο Hall of Fame άλλοι 19 μεγάλοι αθλητές, προπονητές, παράγοντες και διαιτητές του Παγκόσμιου μπάσκετ.

«Ευχαριστώ τη FIBA για την τιμή που μου έκανε να με συμπεριλάβει στην πρώτη τάξη. Χωρίς μεγάλη ομάδα πίσω του, κανένας παίκτης δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους του και να κάνει μεγάλα πράγματα. Γι' αυτό θέλω να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες, τους προπονητές και την ελληνική ομοσπονδία που ήταν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια», σχολίασε ο Νίκος Γκάλης.

Πηγή: Sportnet

ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 2-2

ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 2-2

Η Εθνική ομάδα πήρε αυτό που ήθελε στο Οσλο από τη Νορβηγία, πήρε το βαθμό (2-2) και είναι με το ένα πόδι στα τελικά του Euro 2008, να υπερασπιστεί το στέμμα της. Θα έπαιρνε και τη νίκη, μα ο Λυμπερόπουλος είχε (δεύτερο) δοκάρι στις καθυστερήσεις! Συγκλονιστικός ο Κυργιάκος, σημείωσε και τα δύο γκολ, απίστευτο πάθος από τους Ελληνες διεθνείς, που είχαν δωδέκατο αντίπαλο τον Ελβετό διαιτητή Μπουζάκα!

Ο Οτο Ρεχάγκελ έκανε την έκπληξη στην ενδεκάδα, με τη χρησιμοποίηση του Χρήστου Πατσατζόγλου, αντί του Παρασκευά Αντζα που είχε θεωρητικά το προβάδισμα. Στο 5-4-1 του Γερμανού τεχνικού, ο Γκέκας είχε το ρόλο του μοναδικού προωθημένου, ο Σαλπιγγίδης έδινε τις βοήθειες, Μπασινάς, Κατσουράνης ήταν οι ανασταλτικοί χαφ. Κάτω από τα δοκάρια ο Ρεχάγκελ επέλεξε τον Χαλκιά αντί του Νικοπολίδη.

Η ελληνική ομάδα ήλεγξε το ρυθμό στα πρώτα λεπτά και δεν κινδύνευσε από τους Νορβηγούς, κατάφερε δε στην πρώτη της φάση στο ματς, να παγώσει το Οσλο. Ο Καραγκούνης εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, ο Κατσουράνης πήρε την πρώτη κεφαλιά, οι γηπεδούχοι αδράνησαν και ο Κυργιάκος με άψογο «ψαράκι» έκανε το 0-1, μόλις στο 7?.
Οι Νορβηγοί αντέδρασαν και αφού έχασαν μια καλή ευκαιρία στο 11? με τον Πέντερσεν, ισοφάρισαν με πανομοιότυπο τρόπο αλλά και με επιθετικό φάουλ του Κάριου στον Κυργιάκο. Ο φορ της Αστον Βίλα με αγκωνιά έθεσε… νοκ-άουτ τον Ελληνα στόπερ, παράλληλα ο Χάγκεν παρεμπόδισε τον Χαλκιά και κατάφερε να κάνει το 1-1.


Ο Κάριου αστόχησε στο 21? από καλή θέση, όμως ο Κυργιάκος είχε κι άλλο «φαρμάκι» για τους Νορβηγούς. Φάουλ του Καραγκούνη, ο «Sotis» πήρε την κεφαλιά, ο Οπνταλ απέκρουσε, έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι και ο Κυργιάκος, σηκώθηκε, έκανε την προβολή και με τη βοήθεια κόντρας έκανε το 2-1 για την Ελλάδα, στο 29?!

Πέντε λεπτά μετά και ενώ οι Νορβηγοί ήταν επηρεασμένοι, ο Γκέκας με «λόμπα» προσπάθησε να «κρεμάσει» τον Οπνταλ, η μπάλα πέρασε πάνω από το δοκάρι. Όμως στο 39?, η Νορβηγία έκανε το 2-2. Ο Τζον Αρνε Ρίισε έκανε την κούρσα από αριστερά, εξαπέλυσε το δυνατό σουτ και ο Χαλκιάς δεν εκτίμησε σωστά την πορεία της μπάλας, που κατέληξε στα ελληνικά δίχτυα.

Στο ξεκίνημα της επανάληψης, ο Ρεχάγκελ έβγαλε τον Σαλπιγγίδη και πέρασε στο ματς τον Λυμπερόπουλο. Οι Νορβηγοί είχαν δύο καλές στιγμές στο 47΄και το 50?, όμως ο Χαλκιάς εξιλεώθηκε για τα λάθη του πρώτου μέρους με εντυπωσιακές επεμβάσεις στο σουτ του Ιβερσεν και την κεφαλιά του Κάριου.

Αμέσως μετά ο νεοεισελθών «Λύμπε» πήγε να δικαιώσει τον Ρεχάγκελ, όμως στάθηκε άτυχος, το σουτ του εκτός περιοχής βρήκε το οριζόντιο δοκάρι και στην εξέλιξη, ο Καραγκούνης από καλή θέση σούταρε άστοχα.

Στη συνέχεια, οι Νορβηγοί εξακολούθησαν με ψηλές μπαλιές να προσπαθούν να βρουν τον Κάριου, οι μονομαχίες του με τον Κυργιάκο ήταν πραγματικά ομηρικές. Λίγο μετά τη συμπλήρωση μιας ώρας, παραλίγο να δεχτεί η εθνική το 3-2, από απευθείας… κόρνερ του Τζ.Α. Ρίισε. Ο Χαλκιάς δεν εκτίμησε σωστά και η μπάλα βρήκε το οριζόντιο δοκάρι.

Στο 64? ο Ρεχάγκελ πέρασε στο ματς τον Αντζα αντί του Σεϊταρίδη, με τον Πατσατζόγλου να οπισθοχωρεί σε ρόλο δεξιού μπακ. Η κίνηση αυτή κάπως ηρέμησε το παιχνίδι της ελληνικής ομάδας και στο 76? ο Γερμανός «ανακάτεψε» περισσότερο την τράπουλα, βάζοντας μέσα τον Σαμαρά αντί του Μπασινά και γυρίζοντας τον Λυμπερόπουλο στη μεσαία γραμμή. Η Ελλάδα άντεξε ως το φινάλε, στην αφόρητη πίεση των Νορβηγών, που με συνεχείς στημένες φάσεις, με φάουλ και με κόρνερ έφερναν συνεχώς το ματς στην εστία του Χαλκιά και στις καθυστερήσεις, κρίμα κι άδικο που δεν πήραμε τη νίκη. Εξαιρετική αντεπίθεση, ο Γκέκας βρήκε μόνο του τον Πατσατζόγλου, που καθυστέρησε, βγήκε στα πλάγια και «έστρωσε» στον Λυμπερόπουλο, που σημάδεψε ξανά το δοκάρι!

Νορβηγία-Ελλάδα 2-2
15? Κάριου, 39? Τζ.Α. Ρίισε / 7?, 29? Κυργιάκος

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Οπνταλ, Στόρμπαεκ, Χάγκεν, Χάγκελαντ, Τζον Αρνε Ρίισε, Μπγιορν Χέλγκε Ρίισε, Αντρεσεν, Σόλι (70? Χέλσταντ), Ιβερσεν (80? Ρίσετ), Κάριου, Πέντερσεν.

ΕΛΛΑΔΑ:Χαλκιάς, Σεϊταρίδης (64? Αντζας), Πατσατζόγλου, Δέλλας, Κυργιάκος, Τοροσίδης, Κατσουράνης, Μπασινάς (76? Σαμαράς), Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης (46? Λυμπερόπουλος), Γκέκας

Διαιτητής: Μάσιμο Μπουζάκα (Ελβετία)

Κίτρινες κάρτες: 66? Κάριου / 16? Δέλλας, 74? Γκέκας, 89? Σαμαράς

Πηγή: Sportnet

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης στο SKAI.gr

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης στο SKAI.gr

Την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να αναδείξει το περιβάλλον ως σημείο πατριωτισμού, επισήμανε μέσω του SKAI.gr ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β΄Αθήνας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε μία συνέντευξη που μεταδόθηκε σε live video webcast.

Τη συνέντευξη παρουσίασε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, μεταφέροντας πλήθος ερωτημάτων που έθεσαν οι ίδιοι οι χρήστες του διαδικτύου.

Όπως είπε το ΠΑΣΟΚ έχει μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών ανέφερε φορολογικές ελαφρύνσεις σε εταιρίες, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων και αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα.

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει νομοθεσία σε ότι αφορά το περιβαλλοντικό έγκλημα λέγοντας ότι "πρέπει να εφαρμοστεί η πράσινη οικονομία". Τόνισε πως είναι προφανές ότι οι υπάρχουσες εταιρίες θα πρέπει να εναρμονιστούν στα νέα δεδομένα.

Για το έγκλημα που επιτελείται στον Ασωπό, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι στα περιβαλλοντικά εγκλήματα δεν υπάρχουν οι αρχές καταστολής και ελέγχου, επισημαίνοντας "ότι το θέμα πρέπει να το δούμε από την αρχή".

Για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, τόνισε ότι μια μεγάλη μεταρρύθμιση είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Πρόσθεσε ότι πρέπει να κατατεθεί ένας νέος νόμος που θα δίνει αυτοτέλεια στο πανεπιστήμιο.

Σχολιάζοντας το νόμο πλαίσιο, είπε ότι η φιλοσοφία του θα πρέπει να είναι διαφορετική.

Τόνισε ότι και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 η Ελλάδα ήταν ασφαλής και καθαρή. Όπως είπε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οργάνωσε τις δυνάμεις της, πήρε νέες τεχνολογίες και στη συνέχεια υπήρξε αποσάθρωση του μηχανισμού.

Αναφορικά με το θέμα των συνεργασιών στις επικείμενες εκλογές, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δείξει διάθεση συνεργασίας. Όπως είπε, όμως οι προσεγγίσεις δεν απέδωσαν. Επισήμανε πως το θέμα τίθεται τώρα, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να μην προκύψει από τις εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Όσον αφορά το θέμα των συμβασιούχων, είπε ότι η κατηγορία αυτή των πολιτών θα συνεχίσει να υπάρχει καθώς υπάρχουν εποχικές δουλειές. Όπως είπε, το θέμα είναι να υπάρξουν καθαροί νόμοι ώστε να μην "πληρώνουν" όσοι έχουν επενδύσει τη ζωή τους σε μια σύμβαση.

Για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, είπε, ότι το θέμα είναι να γίνει το δημόσιο πιο αποτελεσματικό. Ανέφερε ότι είναι ανάγκη γίνει πλήρης ανασύνταξη του κράτους.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, απέρριψε τις αιτιάσεις ότι σήμερα το ΠΑΣΟΚ κάνει λαϊκισμό, λέγοντας πως είναι γνωστό πως το κόμμα τα τελευταία χρόνια ασκεί ήπια αντιπολίτευση. Δήλωσε ότι το κόμμα πρέπει να γίνει περισσότερο τολμηρό ώστε να δώσει με καθαρό τρόπο ποια είναι η προοπτική για το λαό.

Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, είπε, ότι "είμαστε ένα ισχυρό έθνος και κανείς δεν μπορεί να μας αρνηθεί και να αφαιρέσει την ιστορία μας".

Σε ερώτηση για την μείωση των βουλευτών από 300 σε 200, ο κ. Χρυσοχοΐδης, ανέφερε ότι πρέπει να δούμε το εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα. Είπε ότι η εκπροσώπηση του λαού δεν λειτουργεί σωστά χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το εκλογικό μας σύστημα.

Κάλεσε τους πολιτικούς να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικοί καθώς, όπως είπε σε διαφορετική περίπτωση θα εισπράξουν την απαξίωση του κόσμου.

Ερωτηθείς, τέλος, τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αν δεν εκλεγεί, είπε, ότι το κόμμα πρέπει να βουτήξει μέσα του, να διαβάσει καλά την σύγχρονη εποχή αλλά και τις ανάγκες που έχουν οι πολίτες.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Στο εδώλιο η δασκάλα

Στο εδώλιο η δασκάλα

Με τις κατηγορίες της πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών, εγκατάλειψης θύματος και οδήγησης χωρίς ασφάλιση κάθισε στο εδώλιο του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καβάλας η δασκάλα που παρέσυρε με αυτοκίνητο 3χρονο κοριτσάκι στην αυλή του σχολείου Χρυσούπολης και στη συνέχεια το εγκατέλειψε. Μάλιστα, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας η δασκάλα δε δίστασε να επιτεθεί φραστικά κατά των δικαστών.

Το δικαστήριο κίνησε σε βάρος της και δεύτερη αυτόφωρη διαδικασία με τις κατηγορίες της απείθειας και της προσβολής.

Η δίκη διακόπηκε για την ερχόμενη Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, σταθερή χαρακτηρίζουν οι γιατροί την κατάσταση της υγείας του μικρού κοριτσιού που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή του νοσοκομείου, το παιδί δεν παρουσίασε επιπλοκές, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει σε καταστολή.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Ανακαλύφθηκε αυτί 260 εκατομμυρίων ετών!

Ανακαλύφθηκε αυτί 260 εκατομμυρίων ετών!

Γερμανοί παλαιοβιολόγοι που μελετούν απολιθώματα που ανεβρέθηκαν στη Ρωσία, πιστεύουν πως ανακάλυψαν το αρχαιότερο ανατομικά μοντέρνο αυτί.

Ο Τζοχάνες Μούλλερ και η Λίντα Τσούτζι του Johannes Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου δήλωσαν πως το εύρημα μεταφέρει αρκετά πιο πίσω την ημερομηνία προελεύσεως της εξελιγμένης αίσθησης της ακοής.

Ανέφεραν επίσης πως κατά πάσαν πιθανότητα η βελτίωση της ακοής συνέβαλε για την προσαρμογή στη διαβίωση στο σκοτάδι.

Πηγή: The Post Chronicle

ΠΓΔΜ: Δεν πρέπει να αγνοηθούν οι δηλώσεις Καραμανλή

ΠΓΔΜ: Δεν πρέπει να αγνοηθούν οι δηλώσεις Καραμανλή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι εκτίμησε σήμερα ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, πως η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει, αν προηγουμένως δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας «έχει τη βαρύτητά της και δεν πρέπει να αγνοηθεί».

«Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού της Ελλάδας πρέπει να εξετασθεί σοβαρά από εμάς. Εάν η δήλωση αυτή μετατραπεί σε συγκεκριμένη ενέργεια και θέση, θα σήμαινε την άμεση παραβίαση, από την πλευρά της Ελλάδας, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Θα πρόσθετα ακόμη, ότι στην περίπτωση αυτή, ολόκληρη η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν θα είχε καμία ισχύ, γεγονός που θα σήμαινε τροποποίηση όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένου και του στοιχείου των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης σχετικά με την ονομασία, οι οποίες διεξάγονται στον ΟΗΕ», ανέφερε ο κ. Τσερβένκοφσκι και συμπλήρωσε:

«Η επιβολή βέτο από τη μεριά της Ελλάδας, θα σήμαινε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα επέλεξε να λάβει θέση αντίθετη με τις τοποθετήσεις όλων των υπολοίπων μελών του ΝΑΤΟ: αντί να συμβάλει προς την κατεύθυνση εγκαθίδρυσης της σταθερότητας στην περιοχή, επιλέγει το αντίθετο», δήλωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του, «εξαιτίας τέτοιων δηλώσεων», πρέπει να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες στο εσωτερικό για την επίτευξη προόδου της χώρας, βάσει της οποίας θα μπορέσει να έχει ισχυρότερη υποστήριξη από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι προχώρησε στις δηλώσεις αυτές μετά από σχετική ερώτηση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, μετά τη συνάντηση που είχαν στα Σκόπια.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Καραμανλής: Επιλέγουμε σταθερή πορεία προς το αύριο

Καραμανλής: Επιλέγουμε σταθερή πορεία προς το αύριο

«Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Η ώρα για σοβαρές και υπεύθυνες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας σήμερα το βράδυ σε ανοικτή συγκέντρωση στη Μυτιλήνη

Ο κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ περιέγραψε τα ερωτήματα που μπαίνουν για όλους: «Θα συνεχίσουμε το δρόμο που αποδεδειγμένα φέρνει όφελος σε όλους ή θα γυρίσουμε πίσω στα ελλείμματα, τα χρέη, στην ανασφάλεια του χθες; Θα συνεχίσουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων ή θα αφήσουμε τη χώρα να κατρακυλήσει στην αβεβαιότητα και το τέλμα;».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η άρνηση δεν οδηγεί σε λύσεις, δεν ανοίγει δρόμους, η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, ο τόπος έχει μπει στο δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας, της ελπίδας. Την Κυριακή με τη συμμετοχή μας στη γιορτή της δημοκρατίας με θετική απάντηση επιλέγουμε σταθερή πορεία στο αύριο. Επιλέγουμε αποφασιστικά βήματα στο μέλλον, επιλέγουμε σταθερή κυβέρνηση που μπορεί να παίρνει γρήγορες αποφάσεις, που να προχωρά με τόλμη και αποφασιστικότητα στις βαθιές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, σημειώνοντας ότι το έλλειμμα περιορίστηκε από το 7,9 στο 2,6%, η ανάπτυξη κινείται με ρυθμούς σημαντικά υψηλότερους από το μέσο όρο της ευρωζώνης, η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια προσελκύει ξένες επενδύσεις, οι αυξήσεις ξένων τουριστών από 12 εκατομμύρια το 2004 εκτινάχθηκαν φέτος στα 17 εκατομμύρια, οι εξαγωγές αυξάνονται σημαντικά, η επιχειρηματικότητα ενθαρρύνεται και γίνεται μοχλός ανάπτυξης, σε 3,5 χρόνια δημιουργήθηκαν πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας, η ανεργία έπεσε από στο 7,7% από 11,3% που ήταν το 2004.

Απευθυνόμενος προς το πλήθος των συγκεντρωμένων που τον χειροκροτούσε και φώναζε συνθήματα καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης, είπε: «Με γνωρίζετε καλά. Θα σας μιλήσω όπως πάντα με ειλικρίνεια, από καρδιάς. Δεν λέω ότι όλα έγιναν όπως τα θέλαμε, αλλά η αλήθεια είναι πως ναι, αυτά τα 3,5 χρόνια έγιναν πολλά και σημαντικά. Πολλά, όμως, μένουν ακόμη να γίνουν. Πολλά είναι αυτά που πρέπει να αλλάξουν. Και πρέπει να αλλάξουν γρήγορα. Οι καιροί δεν περιμένουν, το μέλλον το κερδίζουν τα κράτη και οι λαοί που δεν φοβούνται να παλέψουν με τις προκλήσεις. Που δεν φοβούνται το καινούργιο».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είμαστε σε μία κρίσιμη καμπή, είμαστε στη φάση που πρέπει να διασφαλίσουμε αυτά που πετύχαμε και πάνω σε αυτά τα σταθερά θεμέλια να χτίσουμε το μέλλον μας, να συνεχίσουμε χωρίς ταλαντεύσεις το δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

Στο κέντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι κεντρική μας στόχευση είναι η κοινωνική συνοχή, βασική μας επιδίωξη είναι ένα πραγματικά κοινωνικά κράτος. Παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή, σημείωσε ο πρωθυπουργός, στα χρόνια που πέρασαν αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο για τα φυσικά πρόσωπα και μειώνονται οι συντελεστές φορολόγησης για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, καταργήθηκαν οι εισφορές για το ΛΑΦΚΑ, αυξάνονται οι συντάξεις του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας, δημιουργήθηκε ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης για τη στήριξη ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα. Ακολούθως ανέφερε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση επιτρέπει στην κυβέρνηση να κινηθεί με πιο γρήγορα βήματα για τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.

Ειδικότερα ανέφερε: δημιουργείται ειδικό ταμείο κοινωνικής συνοχής για εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη, επεκτείνεται από το 2008 το πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, καθιερώνεται από το 2009 κατώτατη εθνική σύνταξη που θα είναι πάνω από το όριο της φτώχειας, ψηφίζεται νέο μισθολόγιο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, προχωρούμε στην τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, καταργείται ο φόρος κληρονομιάς και γονικής παροχής και αντικαθίσταται με εφάπαξ τέλος 1% επί της αξίας του ακινήτου, η πρώτη κατοικία απαλλάσσεται από φόρους.

Η Ελλάδα του 2007 είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 2004, αυτή είναι η αλήθεια, τολμούμε τη σύγκριση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην περιφερειακή πολιτική και ειδικότερα στην πολιτική που αφορά την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Σημείωσε ότι το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου απορροφούσε μόλις 9%, ενώ σήμερα η απορροφητικότητα έχει φτάσει στο 59%. Το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» δίνει 130 εκατομμύρια ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Βορείου Αιγαίου για την πενταετία 2005-2009.

Ειδικότερα για τη Λέσβο ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη για το λιμάνι στο Σίγρι, με συντονισμένες προσπάθειες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ κατοχυρώθηκαν ως προστατεύσιμα προϊόντα με ονομασία προελεύσεως το ούζο Μυτιλήνης και το ούζο Πλωμαρίου, τον Ιούλιο εγκρίθηκε η αναθεώρηση και η επέκταση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Μυτιλήνης και ο δήμος επιτέλους οργανώνεται χωροταξικά και πολεοδομικά, καθορίζονται χρήσεις γης και περιορίζεται η εκτός σχεδίου δόμηση.

Ο κ. Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ίδρυση του Μουσείου Δημοκρατίας στον Αη Στράτη. «Αποτιούμε έτσι φόρο τιμής σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες που σε καιρούς δύσκολους αγωνίστηκαν για αρχές και αξίες, αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία, για την εθνική αξιοπρέπεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καραμανλής είπε: «Όλες και όλοι μαζί ενωμένοι οδηγούμε την Ελλάδα μπροστά. Όλοι μαζί μια δύναμη, δύναμη εμπιστοσύνης, ελπίδας και σιγουριάς. Όλες και όλοι μαζί δημιουργούμε μέρα με τη μέρα ένα καλύτερο αύριο για όλους».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τέσσερις αντάρτες του ΠΚΚ σκοτώθηκαν στη ΝΑ Τουρκία

Τέσσερις αντάρτες του ΠΚΚ σκοτώθηκαν στη ΝΑ Τουρκία

Οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως σκότωσαν τέσσερις αντάρτες του ΠΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι αντάρτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σύγκρουσης στο χωριό Kelekci της επαρχίας Siirt. Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας, οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή συνεχίζονται.

Πηγή: Xinhua

Στον εισαγγελέα 32χρονος που ομολόγησε εννέα εμπρησμούς στην Αργολίδα

Στον εισαγγελέα 32χρονος που ομολόγησε εννέα εμπρησμούς στην Αργολίδα

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου οδηγήθηκε την Τετάρτη ένας 32χρονος, ο οποίος ομολόγησε εννέα εμπρησμούς στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας.

Όπως αναφέρει σχετικά ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, εις βάρος του 32χρονου έχει σχηματισθεί δικογραφία για εμπρησμό από πρόθεση και κατ' εξακολούθηση.

Ο 32χρονος συνελήφθη μετά από φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης σε αγροτική περιοχή της Νεμέας. Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, στην απολογία του επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα.

Την υπόθεση εξετάζει και η Αντιτρομοκρατική.

Πηγή: in.gr

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Εγγύηση για την ειρήνη τα στρατεύματα στην Κύπρο

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Εγγύηση για την ειρήνη τα στρατεύματα στην Κύπρο

«Εγγύηση για την ειρήνη και τη γαλήνη στην Κύπρο» χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τα τουρκικά στρατεύματα στο νησί.

Ανακοίνωση που εξεδόθη σήμερα στην Άγκυρα σε απάντηση δηλώσεων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, αναφέρει ότι «ο Ελληνοκύπριος ηγέτης δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση του ''προέδρου της ΤΔΒΚ'', Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για την εξεύρεση ευρύτερης λύσης μέχρι το τέλος του 2008 και τώρα προσπαθεί με τις δηλώσεις του να αλλάξει αυτή την επικαιρότητα». Η ανακοίνωση θεωρεί ότι «οι δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο ξεπερνούν κάθε όριο».

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να αποτελούν εγγύηση για την ειρήνη και τη γαλήνη στην Κύπρο», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αναμένει μια μεγάλη ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας τις προσεχείς ημέρες

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αναμένει μια μεγάλη ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας τις προσεχείς ημέρες


Το παλαιστινιακό ισλαμικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει μια μεγάλη ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας τις προσεχείς ημέρες και έθεσε τους μαχητές του σε κατάσταση συναγερμού για να την αντιμετωπίσουν.

Η Χαμάς αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, ότι διαθέτει "αξιόπιστες πληροφορίες" σύμφωνα με τις οποίες "οι σιωνιστικές δυνάμεις" προετοιμάζονται για να εξαπολύσουν μια ευρεία επίθεση από τον αέρα, την ξηρά και τη θάλασσα", στη λωρίδα της Γάζας.

Η επίθεση αυτή αποφασίστηκε, σύμφωνα πάντα με την Χαμάς, από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχουντ Ολμερτ και τον υπουργό Άμυνας Εχουντ Μπαράκ, μετά την παλαιστινιακή επίθεση με ρουκέτες από την λωρίδα της Γάζας από τη οποία τραυματίστηκαν 69 άνθρωποι σε μια βάση του ισραηλινού στρατού, κοντά στην πόλη Ασκελον.

"Η Χαμάς καλεί όλες τις υπηρεσίες και τους μαχητές της να λάβουν τις αναγκαίες προφυλάξεις και να κηρύξουν την περιοχή σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού για να απωθήσουν την επίθεση", τονίζει το κίνημα.

Καλεί επίσης τις διάφορες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να προετοιμαστούν "για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και τον λαό με όλες τους τις δυνάμεις".

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Η Ε.Ε. ζητά προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία

Η Ε.Ε. ζητά προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία

Η ΤΟΥΡΚΙΑ πρέπει να δώσει «νέα ώθηση» και «συγκεκριμένα δείγματα» των μεταρρυθμίσεων πριν από το Νοέμβριο, εάν επιθυμεί να αποτρέψει μια νέα αρνητική έκθεση των Βρυξελλών, που εκτιμούν κάθε χρόνο την πρόοδό της χώρας προς όσα απαιτεί η ΕΕ, ανέφερε σήμερα ευρωπαίος αξιωματούχος.

Μετά από τις γενικές και προεδρικές εκλογές «διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση, πολύ καλύτερη. Το τοπίο ξεκαθάρισε και η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις της», δήλωσε ο Ζαν-Κριστόφ Φιλόρι αρμόδιος, για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ομιλία του για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

«Σήμερα ο δρόμος φαίνεται ότι ξεκαθάρισε και δίνει ισχυρά δείγματα και ένα νέο αέρα στις μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι η επόμενη έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία θα δημοσιοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου και πρόσθεσε ότι έως τότε «η Τουρκία έχει καιρό για δείξει πράξεις».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά με επίταση από την Τουρκία να καταργήσει ή να τροποποιήσει το άρθρο 301 του ποινικού της κώδικα που επιτρέπει να ασκούνται διώξεις κατά δεκάδων πνευματικών ατόμων με το αιτιολογικό ότι «υβρίζουν την τουρκική ταυτότητα».

Σε σχετική ερώτηση για το επίμαχο άρθρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατσάν έδωσε μια τελείως αόριστη απάντηση, συσχετίζοντας το θέμα της ελευθερίας έκφρασης, με τη σύνταξη του νέου τουρκικού Συντάγματος.

Το κυβερνών κόμμα της χώρας πρόκειται να παρουσιάσει από τώρα έως το τέλος του τρέχοντος έτους το νέο τουρκικό Σύνταγμα στο οποίο θα διευρύνονται σαφώς οι ατομικές ελευθερίες.

Σημειώνεται ότι εάν η Άγκυρα δεν ανακοινώσει καμία σημαντική μεταρρύθμιση από τώρα έως το Νοέμβριο, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια τρίτη αρνητική έκθεση της ΕΕ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κλιμακώνεται η διαμάχη Συρίας - Ισραήλ

Κλιμακώνεται η διαμάχη Συρίας - Ισραήλ

Τα σενάρια σχετικά το είδος της αποστολής που εξετέλεσαν τα ισραηλινά μαχητικά την περασμένη εβδομάδα εντός της συριακής επικράτειας, δίνουν και παίρνουν...

Μόλις χθες, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN πως τα μαχητικά της ΙΑF βομβάρδισαν φορτία πυρομαχικών προερχόμενα από το Ιράν με τελικό παραλήπτη την Χεσπολλάχ. Άφησε δε ανοικτό το ενδεχόμενο τα όπλα να προορίζονταν για το οπλοστάσιο της Συρίας.

Σήμερα, άλλα δύο πιθανά σενάρια βγήκαν στο φως της δημοσιότητας:

Η ισραηλινή εφημερίδα Assennara που επικαλείται ανώνυμες στρατιωτικές πηγές, αναφέρει πως ο στόχος των μαχητικών ήταν πυραυλική βάση στη Βόρεια Συρία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πυραυλική βάση (που σημειωτέον καταστράφηκε ολοσχερώς από την επιδρομή) κατασκευάστηκε στη Συρία με χρηματοδότηση του Ιράν και είχε τη δυνατότητα να εκτοξεύσει πυραύλους ιρανικής κατασκευής κατά του Ισραήλ και των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Ένα άλλο ενδεχόμενο που εξετάζεται -και κατά κάποιους κύκλους ευσταθεί- είναι τα ισραηλινά μαχητικά να έπληξαν πυρηνικές εγκαταστάσεις στο έδαφος της Συρίας. Όπως αναφέρουν οι The New York Times, υψηλόβαθμος Αμερινανός αξιωματούχος ανέφερε πως ισραηλινά κατασκοπευτικά αεροσκάφη εντόπισαν και φωτογράφησαν "πιθανές πυρηνικές εγκαταστάσεις" που πιστεύεται πως προμηθεύτηκαν με υλικό από τη Βόρειο Κορέα.

Η Συρία από την πλευρά της ισχυρίζεται πως τα ισραηλινά μαχητικά έριξαν τις βόμβες τους σε ερημική τοποθεσία κατά την προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τα αντιαεροπορικά συστήματα της χώρας, που τα είχαν ήδη εντοπίσει και άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Ο Σύρος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη κατήγγειλε χθες την παραβίαση του εθνικού εναέριου της χώρου από την ισραηλινή αεροπορία, προσθέτοντας πως η ισραηλινή πράξη συνιστά κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας για εκεχειρία που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1974.

Στην κρίση των δύο χωρών ενεπλάκη ενεργά και η Τουρκία κατά το Σαββατοκύριακο. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ανεβρέθηκαν δύο δεξαμενές καυσίμων κοντά στα σύνορα της χώρας με την Συρία, τις οποίες προφανώς έριξαν οι Ισραηλινοί πιλότοι για να μπορέσουν να διαφύγουν πιο εύκολα. Η Τουρκική Κυβέρνηση εξέφρασε τις διαμαρτυρίες της προς το Ισραήλ και απαίτησε εξηγήσεις και διευκρινήσεις για το συμβάν.

Το Ισραήλ μέχρι στιγμής κρατά χαμηλούς τόνους. Δεν έχει σχολιάσει ακόμη επίσημα το περιστατικό και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποφεύγουν να απαντήσουν όταν ρωτιούνται σχετικά. Χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ έστειλε διαμήνυσε στη Δαμασκό πως η χώρα του επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων του Ισραήλ, η Χαμάς εξαπέλυσε χθες πυραυλική επίθεση σε ισραηλινό στρατόπεδο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας τον τραυματισμό 60 στρατιωτών. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις πως το Ισραήλ θα απαντούσε άμεσα με αεροπορική και χερσαία επιδρομή, ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.

Αναλυτές εκτιμούν πως η απόφαση του ισραηλινού στρατού οφείλεται στην απροθυμία του τα μετακινήσει στρατόπεδα από τα Βόρεια της χώρας στα Νότια, εφόσον κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε την ισχύ του στα σύνορα της χώρας με τη Συρία.

Υπενθυμίζεται πως διάφορες ανεξακρίβωτες (προς το παρόν τουλάχιστον) πληροφορίες, φέρουν τη Συρία να προέβη σε μερική επιστράτευση των εφέδρων της και να έχει θέσει σε λειτουργία τα αντιαεροπορικά της συστήματα. Ο Ισραηλινός στρατός διατηρεί το επίπεδο επιφυλακής στην περιοχή των Υψωμάτων Γκολάν σε ψηλά επίπεδα, προσπαθώντας όμως να διατηρεί χαμηλούς τους τόνους για να αποφευχθεί ο όποιος πανικός ανάμεσα στους πολίτες.

Οι Ισραηλινοί στρατηγοί, παρόλο που προσπαθούν να εμφανίζονται ψύχραιμοι και καθησυχαστικοί, φαίνεται πως μάλλον λαμβάνουν σοβαρά τις προειδοποιήσεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ πως η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα τα απαντήσει στο Ισραήλ. Όσο για το είδος της ανταπόδοσης δεν διευκρίνησε πότε και πώς θα υλοποιηθεί.

Πηγή: News Agency Online

"Χειραφετημένη απόφαση"

"Χειραφετημένη απόφαση"

"Κάθε έλληνας πολίτης πρέπει ελεύθερα και χειραφετημένα να αποφασίσει για το μέλλον και την ψήφο του. Ο ελληνικός λαός έχει να αποφασίσει ελεύθερα και χειραφετημένα αν η χώρα μας, στις 17 Σεπτεμβρίου, θα έχει κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ ή Κώστα Καραμανλή και ΝΔ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, αντιπαραθέτοντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και τις προγραμματικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα σταματήσει κάθε ενέργεια για την καταστροφική, όπως είπε, για το περιβάλλον αναθεώρηση του άρθρου 24 και θα προχωρήσει στην ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος, κάτι το οποίο,όπως είπε,δεν θα πράξει η κυβέρνηση Καραμανλή. Επίσης είπε ότι κυβέρνηση Καραμανλή θα προχωρήσει και στην θέσπιση του "καταστροφικού για το περιβάλλον των νησιών μας ειδικού χωροταξικού για τον Τουρισμό".

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αντιπαράθεσε την "κυβέρνηση του κ. Πολύδωρα, της ζαρντινιέρας και των πράσινων παπουτσιών" σε μιά "κυβέρνηση που θα σέβεται πραγματικά τις δημοκρατικές ελευθερίες",την "κυβέρνηση του κ. Καραμανλή που χαρίζει φόρους στους πλουσίους και αυξάνει τους έμμεσους φόρους, όπως ο ΦΠΑ" στην "κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που θα πολλαπλασίαζει τις υποτροφίες και ταυτόχρονα θα θεσπίζει τα κατώτατα όρια αξιοπρεπους διαβίωσης".

"Στις 17 Σεπτεμβρίου ή θα έχουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή κυβέρνηση ΝΔ και επ' αυτού ελεύθερα και χειραφετημένα πρέπει να αποφασίσει ο ελληνικός λαός", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς για την αναφορά του Γιώργου Α. Παπανδρέου σε σημερινή του τηλεοπτική συνέντευξη σε έγγραφα όπου γίνεται λόγος για τα όρια συνταξιοδότησης, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει κατ' επανάληψη για την κρυφή ατζέντα της ΝΔ και του κ. Κ. Καραμανλή.

"Ο κ.Παπανδρέου σήμερα γνωστοποίησε στον ελληνικό λαό,γιατί στις αρμόδιες υπηρεσίες είναι γνωστό, ένα έγγραφο με ημερομηνία Σεπτεμβρίου 2006 με βάση το οποίο προκύπτει ότι ήδη η κυβέρνηση του κ.Καραμανλή όχι μόνο έχει ζητήσει την συμμόρφωση και έχει γνωστοποιήσει την προθέσή της να συμμορφωθεί με την συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία,αλλά έχει και τόσο χαμηλή διαπραγματευτική ισχύ μέσα στην ΕΕ,που το αίτημά της αυτό απορρίφθηκε, εξ ού και παραπέμφθηκε η χώρα μας".

Ο κ. Ραγκούσης ανέγνωσε την ακροτελεύτια παράγραφο του εγγράφου, όπου, όπως είπε,αναφέρεται ότι "οι ελληνικές αρχές αιτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αναστολή της προώθησης της διαδικασίας επί παραβάσει,για όσο χρόνο διαρκεί η προθεσμία συμμόρφωσης που η ίδια η οδηγία 2006/54/ΕΚ έχει θέσει".

Η ημερομηνία συμμόρφωσης είναι η 15η Αυγούστου 2008,είπε ο Γιάννης Ραγκούσης, θέτοντας το ερώτημα "αν έχει ακούσει ποτέ κανείς τον κ. Καραμανλή και τα επιτελικά του στελέχη να ενημερώνουν τον ελληνικό λαό ότι όχι μόνο πρόκειται να υπάρξει η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των άλλων προϋποθέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά ότι έχει ήδη ζητήσει χρονικό περιθώριο να συμμορφωθεί μέχρι το 2008 και ήδη αυτήν την αίτηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έχει απορρίψει;".

"Προφανώς και δεν έχει ακούσει κανείς τον κ. Καραμανλή και τους επιτελείς του να το λένε,προφανώς ο κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του προσπαθούν όλα αυτά να τα κρύψουν",κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν «βλέπει» κυβέρνηση συνεργασίας ο Στέλιος Παπαθεμελής

Δεν «βλέπει» κυβέρνηση συνεργασίας ο Στέλιος Παπαθεμελής

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, στην περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, αφού κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν την επιθυμούν, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατά την επίσκεψη του στην 72η ΔΕΘ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ πρότεινε να ασκηθεί βέτο τώρα και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα θέσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρατήρησε ότι η ΝΔ έχει αποστεί από την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών το 1992 και από τις ίδιες ιδέες διαπνέεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Γενικότερα για το ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι έχει «μεταλλαχθεί» και απέχει από το κοινωνικό και πατριωτικό ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Για τη Δημοκρατική Αναγέννηση επισήμανε ότι είναι κόμμα προοδευτικό, κοινωνικό, πατριωτικό και δημοκρατικό και δεν έχει καμιά σχέση με το ΛΑΟΣ του κ. Καραζαφέρη, το οποίο κατηγόρησε ότι έχει στις τάξεις του στελέχη της «4ης Αυγούστου» και του Λεπενισμού.

Ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Αναγέννησης Αθανάσιος Μυλωνόπουλος μίλησε ως εκπρόσωπος 31 πρώην στελεχών του ΛΑΟΣ. Είπε ότι προσχώρησαν στο κόμμα του κ. Παπαθεμελή για να υπηρετήσουν τις αξίες της πατρίδας, της Ορθοδοξίας και της δίκαιης κοινωνίας, όταν διαπίστωσαν ότι ο κ. Καρατζαφέρης άλλα λέει και άλλα πρεσβεύει.

Πηγή: in.gr


Προσφορά των Ελλήνων της Μπουντεσλίγκα για τους πυροπαθείς

Προσφορά των Ελλήνων της Μπουντεσλίγκα για τους πυροπαθείς

ΠΕΝΤΕ Έλληνες διεθνείς ποδοσφαιριστές, κι ένας ελληνικής καταγωγής, επίσης διεθνής, οι οποίοι αγωνίζονται σε ομάδες της 1ης Ομοσπονδιακής Κατηγορίας της Γερμανίας, της γνωστής στους φιλάθλους Μπουντεσλίγκα, έχουν βγάλει τις φανέλες που φορούν - όταν αγωνίζονται με τους συλλόγους τους - σε πλειστηριασμό, μέσω του διαδικτύου, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη και το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα δοθεί υπέρ των πυροπαθών της Πελοποννήσου και της Εύβοιας.

Η πρωτοβουλία ανήκε στην αθλητική εφημερίδα Sportbild, ρεπόρτερ της οποίας βρήκαν τους Έλληνες και ελληνικής καταγωγής ποδοσφαιριστές που παίζουν σε γερμανικές ομάδες και τους ζήτησαν να βγάλουν σε δημοπρασία τις αθλητικές τους φανέλες για έναν καλό σκοπό. Εκείνοι ανταποκρίθηκαν και δύο από αυτούς, ο Γιάννης Αμανατίδης κι ο Σωτήρης Κυργιάκος, που αγωνίζονται στην Άιντραχτ της Φρανκφούρτης, αντιπρότειναν στους ρεπόρτερ της εφημερίδας, οι φανέλες να είναι αυθεντικές και υπογεγραμμένες από τους ίδιους.

Την πρόταση αποδέχτηκαν και οι υπόλοιποι τέσσερις της παρέας, ο Φάνης Γκέκας της Μπάγερ Λεβερκούζεν, ο Άγγελος Χαριστέας της κυπελλούχου Νυρεμβέργης, καθώς και ο Λεωνίδας Καπάνταης της Αρμίνια του Μπίλεφελντ και ο συμπαίκτης του στην ομάδα Γιάννης Μασμανίδης, που είναι διεθνής με την εθνική των ελπίδων της Γερμανίας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γκέκα στη Sportbild: Η χειρονομία αυτή ήταν για μένα αναγκαία, διότι από εδώ που βρίσκομαι ελάχιστα μπορούσα να προσφέρω σ' αυτούς τους ανθρώπους.

Από την πλευρά του, ο Αμανατίδης είπε πως πρόκειται για μια μικρή χειρονομία. Ελπίζουμε, όμως, ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε κάπως. Εξάλλου, ο Κυργιάκος δήλωσε στην εφημερίδα συγκλονισμένος και τόνισε πως δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του εκείνες τις φρικτές εικόνες. Αυθόρμητα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και οι υπόλοιποι τρεις επαγγελματίες ποδοσφαιριστές της Μπουντεσλίγκα.

Οι προσφορές

Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπεύθυνος διαδικτύου της εφημερίδας Ερόλ Κάνρερ, ο πλειστηριασμός, που φέρει την ονομασία Trikot fuer Griechenland (Φανέλες για την Ελλάδα), θα διαρκέσει μέχρι και το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης. Όσοι θέλουν να πάρουν μέρος σ' αυτόν μπορούν να επικοινωνούν με τη Sportbild, στο φαξ με αριθμό 0049/40/34725435 ή μέσω Ίντερνετ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση redaction@sportbild.de.

Ο κ. Κάνρερ πρόσθεσε πως το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί από τη δημοπράτηση των έξι τρικό - όπως αποκαλούνται οι αθλητικές φανέλες - των διεθνών ποδοσφαιριστών θα διατεθεί, ως δωρεά, στο λογαριασμό βοήθειας προς τους πυροπαθείς, τον οποίο έχει ανοίξει η ελληνική πρεσβεία στη γερμανική πρωτεύουσα, στην τράπεζα Commerzbank του Βερολίνου (αριθμός λογαριασμού 266 302 908).

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο διαδικτύου, της γερμανικής αθλητικής εφημερίδας, μέχρι στιγμής, οι μεγαλύτερες προσφορές γίνονται από Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία και τις όμορες με αυτήν γερμανόφωνες χώρες, όπως η Αυστρία και η Ελβετία. Υπήρξαν ήδη καλές προσφορές, που ξεπερνούσαν και τα 1.000 ευρώ, για κάθε ένα τρικό ξεχωριστά. Πλην όμως, το πιο υψηλό χτύπημα έχει γίνει από Ελληνο-ελβετό, ο οποίος προσέφερε 10.000 ευρώ και για τις έξι φανέλες.

Οι φανέλες

Έτσι, εάν μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης (η Sportbild είναι εβδομαδιαίο έντυπο που κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη και τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοπρασίας θα δημοσιευτούν στο φύλλο της ερχόμενης εβδομάδας), δεν υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά, ο ελληνικής καταγωγής Ελβετός θα γίνει ο κάτοχος των αυθεντικών τρικό - και υπογεγραμμένων από τους ίδιους - των Αμανατίδη, Γκέκα, Κυριάκου, Μασμανίδη και Χαριστέα.

Σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα της Ντόιτσε Βέλε (ΝΒ), στο οποίο αποκαλύπτεται πως οι φανέλες των Ελλήνων διεθνών ποδοσφαιριστών, βρίσκονται ήδη στο γραφείο του δημοσιογράφου Ρόμπιν Χάλε, που είναι ένας από τους αθλητικούς συντάκτες της εφημερίδας (εδρεύει στο Αμβούργο), οι οποίοι είχαν πρώτοι την ιδέα να βοηθήσουν τους πυροπαθείς στην Ελλάδα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Πούτιν όρισε υποψήφιο για την πρωθυπουργία τον Βίκτορ Ζουμπκόφ

Ο Πούτιν όρισε υποψήφιο για την πρωθυπουργία τον Βίκτορ Ζουμπκόφ


Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διόρισε υποψήφιο για την πρωθυπουργία τον Βίκτορ Ζουμπκόφ, ο οποίος είναι επικεφαλής ομοσπονδιακής υπηρεσίας που αγωνίζεται κατά του ξεπλύματος χρήματος, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δούμας (κάτω βουλή) Μπόρις Γκριζλόφ.

Η υποψηφιότητά του θα εξεταστεί μάλλον την Παρασκευή από τη Δούμα, πρόσθεσε ο Γκριζλόφ.

Ο άγνωστος στο ευρύ κοινό 65χρονος Ζουμπκόφ ηγείται της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Οικονομικής Επίβλεψης που λειτουργεί στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών.

Τη δεκαετία του 90 εργάστηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του δημαρχείου της Αγίας Πετρούπολης, στη βορειοδυτική Ρωσία, όταν αντιδήμαρχος ήταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος απεδέχθη σήμερα την παραίτηση του πρωθυπουργού Μιχαήλ Φραντκόφ και της κυβέρνησής του.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δημοσκοπήσεις - φαντάσματα

Δημοσκοπήσεις - φαντάσματα

Για γαλάζια παχνίδια με δημοσκοπήσεις - φαντάσματα, που έχουν στόχο να χειραγωγήσουν τους πολίτες, καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ τη Ν.Δ. και προσωπικά τον Κ. Καραμανλή, με αφορμή όλα όσα διαδίδονται και δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Ραγκούσης κατηγόρησε τη Ν.Δ., και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» και υποστήριξε ότι αν υπήρχαν δημοσκοπήσεις που τους δίνουν άνετο προβάδισμα, τότε γιατί «βάζουν το απελπισμένο δίλημμα "αυτοδυναμία ή εκλογές;"».

«Ποιος είναι αυτός ο πολιτικός αρχηγός που την περασμένη Πέμπτη έλεγε ότι θα έχουμε ξανά εκλογές, εάν δεν έχει την αυτοδυναμία, και τρεις μέρες μετά βγάζει διάφορους ειδικούς στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, να διαδίδουν ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, που όμως ποτέ δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας, προηγείται και μάλιστα σημαντικά;», είπε ο κ. Ραγκούσης και τόνισε:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ο πολιτικός αρχηγός, που κάνει και το ένα, που κάνει και το άλλο ταυτόχρονα, είναι αυτός που έχει πάρει την κατηφόρα. Είναι αυτός ο οποίος αισθάνεται πραγματικά ότι χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του. Ο λαός μας έχει και μνήμη και κρίση και γι' αυτό είμαστε απολύτως βέβαιοι. Καταλαβαίνει ότι, εάν υπήρχαν δημοσκοπήσεις που τους έδιναν άνετη -όπως λένε- αυτοδυναμία ή προβάδισμα, τότε δεν θα έφταναν στο απελπισμένο και εκβιαστικό δίλημμα της περασμένης Πέμπτης, το δίλημμα "ή αυτοδυναμία ή εκλογές"».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Μαύρο-κόκκινο με γκάλοπ: Η Ν.Δ. από τη μια ψιθυρίζει ότι προηγείται σαφώς κι από την άλλη φοβάται μη αυτοδυναμία

Μαύρο-κόκκινο με γκάλοπ: Η Ν.Δ. από τη μια ψιθυρίζει ότι προηγείται σαφώς κι από την άλλη φοβάται μη αυτοδυναμία

Τζόγο με τις δημοσκοπήσεις κάνει η Ν.Δ. σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί με τον «αέρα» του νικητή, λίγα 24ωρα πριν από την ώρα της κάλπης.

Προσδοκά στη δημιουργία ενός κλίματος που ενδεχομένως θα μπορούσε να επηρεάσει εκείνο το κομμάτι των αναποφάσιστων που πάει την τελευταία στιγμή με εκείνον που φαίνεται να είναι πιο κοντά στην εξουσία.

Αντιφάσεις

Τρεις είναι, όμως, οι αντιφάσεις που υπάρχουν στους ισχυρισμούς των «γαλάζιων» περί των δημοσκοπήσεων, που υποτίθεται ότι έχουν στα χέρια τους:

1 Δεν μπορεί από τη μια να μιλάνε για τρεις μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και με τη δυναμική να φτάσει εκείνη των εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών του 2004 (γύρω στις 4,5 μονάδες!) και από την άλλη να ανησυχούν τόσο πολύ για την αυτοδυναμία! Αποφεύγουν επίσης να αποκαλύψουν το ποσοστό των αναποφάσιστων, που παραμένει υψηλό.

2 Δεν μπορεί από τη μια να δηλώνουν σε κάθε τόνο ότι έχει «κλειδώσει η νίκη» και από την άλλη η Ν.Δ. να δίνει μια μάχη μέχρις εσχάτων εναντίον του ΛΑΟΣ. Προφανώς βλέπει να απειλείται σοβαρά η αυτοδυναμία της. Γι' αυτό και αφήνει ελεύθερο τον Πολύδωρα να ξεσαλώνει μιλώντας για κομματικές πυρκαγιές. Γι' αυτό και δεν δόθηκε στα σχολεία το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού που προκάλεσε τόσες αντιδράσεις και κατέγραψε οφέλη για τον ΛΑΟΣ. Γι' αυτό η γενναιοδωρία της κυβέρνησης στο παρά πέντε των εκλογών προς τις Ενοπλες Δυνάμεις στις οποίες έταξε σημαντικές αυξήσεις. Γι' αυτό ο Καραμανλής επισκέφθηκε τον Ανθιμο και τον Ψωμιάδη και σήκωσε στο Ηράκλειο και στο Αγρίνιο την ελληνική σημαία, προσδοκώντας να ξυπνήσει τα αντανακλαστικά της πατριωτικής βάσης της Ν.Δ. που λοξοκοιτάζει τον Γ. Καρατζαφέρη.

3 Διαφορές των 3 και 4 μονάδων δίνουν αυτοδυναμία και δεν εξηγείται η πρεμούρα που έχει πιάσει τη Ν.Δ. «να μη χαθεί ούτε μία ψήφος», όπως διαμηνύουν όλα τα στελέχη προς πάσα κατεύθυνση.

«Οι δημοσκοπήσεις μάς δίνουν μεγάλη διαφορά», είπε και ο υποψήφιος της Ν.Δ. στο Λασίθι και στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη Γιάννης Πευκιανάκης σε ψηφοφόρους του, που είχε προσκαλέσει σε ταβέρνα της παλιάς αγοράς του Ηρακλείου μετά την ομιλία του πρωθυπουργού. «Αλλά δεν επαναπαυόμαστε», τόνισε. «Χρειαζόμαστε και την τελευταία ψήφο την Κυριακή».

Γαϊτανάκι

Το γαϊτανάκι με τα κρυφά γκάλοπ άρχισε από το περασμένο Σάββατο, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην 72η ΔΕΘ. Αρχισαν να τα μεταφέρουν στους δημοσιογράφους κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και όχι από «παπαγαλάκια» προκειμένου να έχουν και τη σχετική πειστικότητα. Ταυτόχρονα οι «πληροφορίες» πήγαιναν από στόμα σε στόμα, από τραπέζι σε τραπέζι στις πολιτικές συνάξεις της ΔΕΘ. Ανώτατο κομματικό στέλεχος το «ψιθύριζε» και σε δημοσιογράφους και την Κυριακή, την ημέρα που ο Κ. Καραμανλής έδωσε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Εκτοτε, κάθε ώρα που περνάει και μια νέα δημοσκόπηση, που ευνοεί τη Ν.Δ., «κυκλοφορεί» με μεγάλη ταχύτητα αφού όλοι τηλεφωνούν για να μάθουν τι δείχνουν τα γκάλοπ.

«Εχοντας μετάσχει ενεργά σε 14 - 15 εκλογικές αναμετρήσεις, βλέπω ότι τη Δευτέρα θα βγει ο Κώστας Καραμανλής με αυτοδύναμη κυβέρνηση και μάλιστα με «άνεση», δήλωσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

«Απίθανη» χαρακτήρισε την περίπτωση να μην υπάρξει αυτοδυναμία και ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης. Ανέσυρε, όμως, το εκβιαστικό δίλημμα ότι αν δεν υπάρχει παρ' όλα αυτά αυτοδυναμία «θα έχουμε ξανά εκλογές». Επανέλαβε ότι «όλα τα στοιχεία, όλες οι μετρήσεις πιστοποιούν μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Ν.Δ. και τον Κ. Καραμανλή, και βεβαίως κοινοβουλευτική αυτοδυναμία». «Παρά ταύτα δεν εφησυχάζουμε», τόνισε. «Δουλεύουμε συνεχώς σαν να μας λείπει και μία ακόμη ψήφος. Κάθε ψήφος έχει αξία».

«Οποιος κάνει το μάντη ρισκάρει», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον «Αντέννα». «Εκείνο που όλα δείχνουν είναι ότι ανεβαίνει η Ν.Δ. Θα κερδίσουμε με πλειοψηφία, αλλά δεν μπορώ να σας πω πόσους βουλευτές θα πάρουμε».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Παραιτήθηκε ο Ρώσος πρωθυπουργός

Παραιτήθηκε ο Ρώσος πρωθυπουργός

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε σήμερα αποδεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Μιχαήλ Φραντκόφ και σύσσωμης της κυβέρνησής του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Νωρίτερα ο Φραντκόφ -- πρωθυπουργός από τις 5 Μαρτίου 2004 -- είχε ζητήσει από τον πρόεδρο να αποπέμψει την κυβέρνησή του επικαλούμενος ως αιτία της απόφασής του ότι «πλησιάζουν σημαντικά πολιτικά γεγονότα στη χώρα και ότι ο ίδιος επιθυμεί να δώσει στον πρόεδρο της Ρωσίας πλήρη ελευθερία αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν θέματα προσωπικού».

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο Πούτιν είναι πιθανό να διορίσει σύντομα στην πρωθυπουργία τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ, ο οποίος θεωρείται ευρύτατα ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη διαδοχή του προέδρου κατά τις εκλογές του Μαρτίου 2008.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κίνδυνος ένοπλης σύρραξης στο Κόσοβο σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ του Βελγίου

Κίνδυνος ένοπλης σύρραξης στο Κόσοβο σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ του Βελγίου

Για τον κίνδυνο ένοπλης σύρραξης στο Κόσοβο σε περίπτωση που οι Αλβανοί του Κοσόβου προχωρήσουν σε μονομερή αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Κάρελ ντε Γκουχτ.

Όπως εκτίμησε ο βέλγος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ντε Στάνταρτ», «μπορεί να ξεσπάσει σύγκρουση, επειδή οι Αλβανοί δεν θα είναι πρόθυμοι να σεβαστούν τα δικαιώματα της σερβικής μειονότητας».

Ο κ. Ντε Γκουχτ τόνισε ότι μία τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει τη Σερβία στην αποστολή στρατιωτών της στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι έτοιμη για μία τέτοια εξέλιξη των γεγονότων.

Εκτιμώντας τέλος, ότι συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα του Κοσόβου είναι πρακτικά αδύνατη, ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου είπε ότι για το λόγο αυτό «θα πρέπει να ερμηνευθεί δημιουργικά το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ για το Κόσοβο ως πιθανή νομική βάση για τη μελλοντική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο».

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Έκρηξη Μ.Γιαννάκου με αφορμή το θέμα με το βιβλίο Ιστορίας της Γ΄Λυκείου

Έκρηξη Μ.Γιαννάκου με αφορμή το θέμα με το βιβλίο Ιστορίας της Γ΄Λυκείου

Για πρωτοφανείς χυδαιότητες και αθλιότητες από πατριδοκάπηλους όλων των κομμάτων που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα για προεκλογικούς σκοπούς έκανε λόγο η Μαριέτα Γιαννάκου με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε με τον χάρτη του βιβλίου Ιστορίας της Γ'Λυκείου.


Πηγή: in.gr

Χαστούκι από το ΕΔΑΔ: Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις της Δημοκρατίας για τους Τ/Κ δικαστές

Χαστούκι από το ΕΔΑΔ: Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις της Δημοκρατίας για τους Τ/Κ δικαστές

Οιωνός για τα επόμενα βήματα του ΕΔΑΔ και ένδειξη του αρνητικού κλίματος στο Στρασβούργο έναντι της Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται η απόρριψη της ένστασης.

Με τη συμμετοχή Τουρκοκύπριων δικαστών θα εξεταστεί τελικά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημαντικός αριθμός ε/κ προσφυγών που εκκρεμούν στο Στρασβούργο. Κι αυτό γιατί η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να ακυρώσει μέσω ενστάσεων τους διορισμούς (εκ μέρους της Τουρκίας) των Τ/Κ νομικών Μετίν Χακκί (πρόεδρος του "ανωτάτου δικαστηρίου" του ψευδοκράτους) και Γκιονούλ Ερονέν (επίσης δικαστής στο "ανώτατο") στο ΕΔΑΔ συνοδεύτηκε με νομικό ράπισμα των θέσεων της Γενικής Εισαγγελίας. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Τρίτου Τμήματος του ΕΔΑΔ, Bostjan Zupancic, ενημέρωνε χθες το πρωί με επιστολές του τα εμπλεκόμενα μέρη, ότι μετά την ακροαματική διαδικασία (στις 6 Σεπτεμβρίου) αποφασίσθηκε η ένσταση της Δημοκρατίας να απορριφθεί. Όπως είναι λογικό, η εξέλιξη αυτή χάρισε χαμόγελα στο ψευδοκράτος, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούσε κλίμα ήττας (σε νομικό και πολιτικό βεβαίως επίπεδο) στη Δημοκρατία.

Πολιτική ερμηνεία

Η απόφαση του Τρίτου Τμήματος, αν και βασίσθηκε σε νομικά κριτήρια και επιχειρήματα, σίγουρα ενέχει και πολιτική χροιά. Κι αυτό γιατί το ΕΔΑΔ αποδέχεται ως ad hoc δικαστές της Τουρκίας σε ε/κ προσφυγές τον "αρχιδικαστή" του ψευδοκράτους (για υποθέσεις περιουσιών), αλλά και τη "δικαστή" του "ανωτάτου δικαστηρίου" (υποθέσεις αγνοουμένων). Στην ουσία η απόφαση αποτελεί μια συνέχεια της προηγούμενης τοποθέτησης του ΕΔΑΔ στο θέμα της "επιτροπής αποζημιώσεων", τοποθέτηση που δίδει νομική βάση και ύπαρξη (προφανώς και πολιτική) στα όργανα λειτουργίας του ψευδοκράτους. Βέβαια, η νέα προσέγγιση του ΕΔΑΔ έναντι του ψευδοκράτους επιδέχεται και δεύτερης ανάγνωσης, καθώς το ΕΔΑΔ "βλέπει" το ψευδοκράτος ως μια υποτελή στην Τουρκία διοίκηση. Ο αντίκτυπος πάντως της αποδοχής των διορισμών σε νομικό επίπεδο όσον αφορά τις ε/κ προσφυγές δεν διαφοροποιεί τα δεδομένα, μιας και η Τουρκία θα είχε ούτως ή άλλως εκπροσώπηση σε αυτές τις υποθέσεις, είτε με Τ/Κ δικαστές, είτε με Τούρκους δικαστές. Πληροφορίες πάντως της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι η αρνητική τροπή που έχουν λάβει οι θέσεις της Δημοκρατίας ενώπιον του ΕΔΑΔ δεν σταματούν εδώ και πως σε σύντομο χρονικό διάστημα το ΕΔΑΔ αναμένεται να επικυρώσει και την απόφαση της "επιτροπής" για ανταλλαγή περιουσιών. Όσον αφορά τώρα την επόμενη μέρα, το ΕΔΑΔ αναμένεται να επανεκκινήσει τις διαδικασίες εξέτασης των 38 ε/κ προσφυγών που έχουν περάσει το στάδιο του παραδεκτού (πρώτες προς εξέταση οι προσφυγές Ιωάννη Δημάδη και Ευγενίας Μιχαηλίδου) και να ορίσει τη διαδικασία (με νέα προφανώς πιλοτική υπόθεση) για το ρόλο της "επιτροπής αποζημιώσεων".

"Έλαμψε η Δικαιοσύνη"

Με ικανοποίηση υποδέχτηκε ο Μετίν Χακκί την απόφαση του ΕΔΑΔ. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο "αρχιδικαστής" του ψευδοκράτους είπε ότι "η Δικαιοσύνη έλαμψε" και τόνισε πως η προσπάθεια αμφισβήτησης της αξιοπιστίας του από τη Δημοκρατία τού προκάλεσε θλίψη. "Από τα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια έχω πολλούς Ε/Κ φίλους. Επίσης, είμαι δικαστής για 40 ολόκληρα χρόνια" είπε και διαβεβαίωσε ότι θα είναι αντικειμενικός. Η Κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Βασίλη Πάλμα να δηλώνει πως "σίγουρα δεν πρόκειται για θετική εξέλιξη, αλλά οι (επερχόμενες) αποφάσεις δεν θα στηρίζονται σε αυτούς τους δυο δικαστές". Τέλος, ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης είπε πως όταν μια ένσταση απορρίπτεται, σίγουρα δεν πρόκειται για θετική εξέλιξη, ενώ εκτίμησε πως η εξέλιξη έχει πολιτική χροιά.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

ΗΠΑ: Προς μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ

ΗΠΑ: Προς μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα ανακοινώσει την Πέμπτη σχέδια για μείωση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ κατά 30.000 άτομα έως το επόμενο καλοκαίρι, μετέδωσε το Associated Press επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

Eν τω μεταξύ, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ιράκ δήλωσε σήμερα ότι οι πολυεθνικές δυνάμεις στο Ιράκ είναι πιθανό να μειωθούν σε λιγότερο από 100.000 άνδρες ως το τέλος του επόμενου έτους, εάν ως τότε οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας είναι επιχειρησιακά έτοιμες.

«Ισως δεν απέχει πολύ από την αλήθεια το ότι ως το τέλος του επόμενου έτους, οι πολυεθνικές δυνάμεις θα είναι λιγότερες από 100.000», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μοουαφάκ αλ-Ρουμπάγιε.

«Ολα αυτά εξαρτώνται από τις συνθήκες ασφαλείας και το επίπεδο της απειλής, είτε αυτή προέρχεται από το εσωτερικό ή γενικότερα από την περιοχή. Εξαρτώνται επίσης από το επίπεδο εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων», τόνισε ο Ρουμπάγιε.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στη Θεσσαλονίκη

Ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στη Θεσσαλονίκη

ΕΝΟΠΛΗ ληστεία σημειώθηκε σε υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας, στην Περαία Θεσσαλονίκης, όπου δύο άτομα απέσπασαν με την απειλή όπλων άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό και διέφυγαν.

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία οι δράστες λίγο πριν τις 10 το πρωί εισέβαλαν στο υποκατάστημα, στην οδό Αμπελοκήπων 52, φορώντας κράνη μοτοσικλέτας. Προέταξαν τα πιστόλια στους υπαλλήλους, πήραν τα χρήματα και εξαφανίστηκαν επιβαίνοντας σε μοτοσικλέτα υψηλού κυβισμού.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προσεχώς νέο βίντεο της Αλ Κάιντα

Προσεχώς νέο βίντεο της Αλ Κάιντα


Νέο βίντεο της Αλ Κάιντα πρόκειται να μεταδώσει σύντομα ισλαμική ιστοσελίδα και στο οποίο θα εξηγούνται "οι λόγοι και τα κίνητρα" των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Προσεχώς ,αν ο Θεός θέλει ,θα μεταδοθεί ένα βίντεο με τον τίτλο: Οι κατακτητές της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον-Οι λόγοι και τα κίνητρα" αναφέρεται στην ισλαμιστική ιστοσελίδα ,που δημοσιεύει επίσης φωτογραφία του υποτιθέμενου ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο IntelCenter,που παρακολουθεί τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ισλαμιστών,το νέο βίντεο πρόκειται να μεταδοθεί εντός των επομένων 72 ωρών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αρβανιτόπουλος: Τουλάχιστον 50 έργα έχει κάνει η ΝΔ

Αρβανιτόπουλος: Τουλάχιστον 50 έργα έχει κάνει η ΝΔ

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ερωτηθείς επανειλημμένα να αναφέρει ένα θετικό έργο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να αναφέρει ούτε ένα. Αυτή η προσπάθεια μηδενισμού και απαξίωσης του έργου της κυβέρνησης, η καταστροφολογία και η οξύτητα δείχνουν ένδεια θέσεων, απόρριψη του πολιτικού διαλόγου, αλλά κυρίως την αναξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ. Την απάντηση θα δώσουν οι Έλληνες πολίτες που γνωρίζουν και εκτιμούν αυτά που μαζί με την κυβέρνηση πέτυχαν στα 3.5 χρόνια που πέρασαν. Σήμερα ενδεικτικά θα σας αναφέρω πενήντα έργα που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας:

1. Περιορίσαμε δραστικά το έλλειμμα στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006 από το 7,9% που ήταν το 2004.
2. Μειώθηκε η ανεργία από το 11,3% το πρώτο τρίμηνο του 2004, στο 7,7% το Μάιο του 2007.
3. Δημιουργήσαμε περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις απασχόλησης, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι στον ιδιωτικό τομέα.
4. Κάναμε σημαντικά βήματα οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης.
5. Μειώσαμε τον πληθωρισμό στο 2,5 %, φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 8 ετών.
6. Μειώσαμε τον δείκτη ανισότητας εισοδήματος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat.
7. Μειώσαμε την άμεση φορολογία για όλους τους Έλληνες.
8. Πετύχαμε την αύξηση των εξαγωγών την τελευταία τριετία κατά 34,4%.
9. Αυξήθηκαν οι συνολικές επενδύσεις. Σήμερα υλοποιούνται ήδη 3.807 νέα επενδυτικά σχέδια, ύψους 8,78 δισ. ευρώ.
10. Στηρίξαμε αποτελεσματικότερα την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές από 5 ως 10 ποσοστιαίες μονάδες.
11. Με τις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα, δώσαμε ώθηση στη δημιουργία υποδομών απαραίτητων για την οικονομία και την κοινωνία. Δρομολογήθηκαν έργα και επενδύσεις ύψους 3,1 δισ. ευρώ.
12. Αξιοποιήσαμε αποτελεσματικότερα τους πόρους του Γ’ ΚΠΣ. Από τον Μάρτιο 2004 ως τον Δεκέμβριο 2006, μέσα σε 34 μόλις μήνες, προστέθηκαν 35 επιπλέον μονάδες απορρόφησης και 50 μονάδες συμβασιοποίησης.
13. Δώσαμε προτεραιότητα στην ενίσχυση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εξαπλασιάσαμε τους πόρους που διατέθηκαν για την στήριξη επενδυτικών προτάσεων Μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενώ το 2002 διατέθηκαν 102 εκατ. ευρώ την περίοδο 2004 - 2005 διατέθηκαν 645 εκατ. ευρώ.
14. Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων στην ιστορία της χώρας, με προϋπολογισμό 17,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 80% των έργων γίνεται στην Περιφέρεια.
15. Προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι «Δρόμοι Ανάπτυξης» με συμβάσεις παραχώρησης, προϋπολογισμού 8,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
16. Η Εγνατία Οδός προχωρά πιο γρήγορα. Έτσι ολοκληρώνεται εντός του 2008, όπως είχαμε δεσμευτεί.
17. Το ΜΕΤΡΟ της Αθήνας διπλασιάζεται.
18. Γίνεται επιτέλους πραγματικότητα το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, με 13 σταθμούς και 9 χλμ. γραμμής.
19. Διασφαλίστηκαν 22 δισ. ευρώ από την Ε.Ε ως το 2013, για επιδοτήσεις και δράσεις αγροτικής ανάπτυξης.
20. Διαγράφηκαν χρέη 1,1 δισ. ευρώ, για 54.000 αγρότες
21. Εκτελούνται 983 μεγάλα και μικρά αγροτικά έργα, σε όλη την Ελλάδα, ύψους 680 εκατ. ευρώ.
22. Εγκρίθηκαν 1.150 επενδυτικά σχέδια, για επενδύσεις μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, με δημόσια δαπάνη που ξεπερνά τα 472 εκατ. ευρώ.
23. 8.000 Νέοι Αγρότες ενισχύθηκαν με ειδικά προγράμματα επιδότησης.
24. Αυξήθηκαν κατά 33% οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.
25. Αυξήθηκαν οι βιολογικά καλλιεργούμενες εκτάσεις.
26. Παρουσιάστηκε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ακολουθούν τα σχέδια για τον Ορεινό και Παράκτιο Χώρο.
27. Θεσμοθετήσαμε και οριοθετήσαμε 10 νέες Προστατευόμενες Περιοχές σε όλη τη χώρα, ενώ θωρακίζουμε θεσμικά και οικονομικά τους φορείς διαχείρισης όλων των προστατευόμενων περιοχών.
28. Δημιουργήσαμε 8 νέα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων και σήμερα λειτουργούν συνολικά 10 σε όλη τη χώρα. Τώρα πλέον στην Ελλάδα μπορούν να ανακυκλωθούν τα πάντα.Το ποσοστό απορριμμάτων που ανακυκλώνεται έχει υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το 2004.
29. Μελετήσαμε, σχεδιάσαμε και βοηθούμε τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το κλείσιμο των παράνομων χωματερών.
30. Εφαρμόζεται το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Ρύπων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων θερμοκηπίου. Είναι ήδη έτοιμο και το 2ο σχέδιο για την περίοδο 2008 - 2012, με ακόμα αυστηρότερους όρους.
31. Εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους για το περιβάλλον. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 400 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 8 εκατ. ευρώ για περισσότερες από 200 παραβάσεις.
32. Προχωρά ταχύτερα και σε νέες βάσεις το Εθνικό Κτηματολόγιο: 7 εκατομμύρια στρέμματα κτηματογραφήθηκαν από το 2004. Μέχρι το 2010 το Εθνικό Κτηματολόγιο θα καλύπτει τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας.
33. Προγραμματίζουμε έργα και δράσεις ύψους 4,3 δισ. ευρώ για το Περιβάλλον, από το ΕΣΠΑ 2007-2013.
34. Δόθηκε οριστική λύση στο πρόβλημα της Ψυττάλειας, με το μεγαλύτερο εργοστάσιο ξήρανσης στην Ευρώπη.
35. Εκπαιδεύτηκαν 300.000 και πλέον εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι με πόρους του ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση) - ΟΑΕΔ.
36. Αυξήθηκε το επίδομα ανεργίας κατά 30% και από τον Ιανουάριο του 2008 φθάνει στα 404 ευρώ το μήνα, δηλαδή 1.255 ευρώ παραπάνω το χρόνο για κάθε άνεργο.
37. Αυξήθηκε κατά 40% το οικογενειακό επίδομα του ΟΑΕΔ.
38. 200.000 και πλέον άνεργοι (ιδιαίτερα γυναίκες, νέοι, άτομα άνω των 45 ετών, ευπαθείς ομάδες κλπ), ωφελήθηκαν από τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
39. Δημιουργήθηκαν 121 δικτυωμένες δομές απασχόλησης του ΟΑΕΔ σε όλη την Ελλάδα, που παρέχουν πρότυπες εξατομικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής και προώθησης σε νέες θέσεις εργασίας.
40. Σύνταξη Ο.Γ.Α. Το 2003, βρήκαμε τη βασική αγροτική σύνταξη στα 170,8 ευρώ και τη διπλασιάζουμε από 1-1-2008 στα 330 ευρώ.
41. Σύνταξη Ι.Κ.Α. Βρήκαμε το ΕΚΑΣ στα 111 ευρώ το 2003 και το διπλασιάζουμε στα 230 ευρώ από 1-1-2008.
42. Καταργήθηκε το ΛΑΦΚΑ και ολοκληρώνεται η επιστροφή στους συνταξιούχους όλων των κρατήσεων των προηγουμένων ετών.
43. Αυξήθηκαν οι συνολικές δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση. Μόνο για το 2007 φθάνουν στα 10.792 εκατ. ευρώ, έναντι 9.663 εκατ. ευρώ το 2006. Το ποσό αυτό είναι το υψηλότερο που δόθηκε ποτέ στα ασφαλιστικά ταμεία, αντιπροσωπεύοντας το 5,17% του ΑΕΠ.
44. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, προχωρήσαμε στην πλήρη απογραφή, καταγραφή και δημοσίευση του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών.
45. Αναμορφώσαμε με νόμο το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητά του.
46. Με διάταξη που προωθήσαμε το Δεκέμβριο 2006, υποχρεώνονται τα Δ.Σ των Ταμείων να υποβάλουν ισολογισμούς, αναλογιστικές μελέτες και επιχειρησιακά σχέδια, επί ποινή παύσης των διοικήσεων, σε περίπτωση που δεν το κάνουν.
47. Ενοποιούμε Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Βρήκαμε 87 Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Στο τέλος του χρόνου στόχος μας είναι να φθάσουμε στα 71. Και συνεχίζουμε.
48. Επιλύσαμε το ασφαλιστικό των τραπεζών.
49. Εντείνουμε τη μάχη κατά της εισφοροδιαφυγής, με αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.
50. Συνεχίζεται η Εθνική Απογραφή όλων των ασφαλισμένων, ώστε σε όλους του Έλληνες ασφαλισμένους να αποδοθεί Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν βλέπει περιθώρια συνεργασίας ο επίτιμος

Δεν βλέπει περιθώρια συνεργασίας ο επίτιμος

Την άποψη ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, εξέφρασε χθες ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η συγκεκριμένη θέση της Νέας Δημοκρατίας δεν αποτελεί «ούτε μπλόφα, ούτε εκβιασμό». Χαρακτήρισε ενδεχόμενη ψήφο στο ΛΑΟΣ ως αρνητική και επιζήμια για την πορεία του τόπου, σημειώνοντας ότι ο Γ. Καρατζαφέρης - τον οποίο χαρακτήρισε ως οπαδό και των δύο άκρων- δεν κάνει για αρχηγός, γιατί πολιτικά δεν εκφράζει τίποτα.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι δεν μπορεί να λυθεί χωρίς αύξηση των ορίων ηλικίας, ενώ για το θέμα των ομολόγων υποστήριξε ότι μεγαλοποιήθηκε, καθώς είναι ένα «υπαρκτό πρόβλημα, χωρίς πολιτική διάσταση». Ανάλογη ήταν η άποψή του και για την καθυστέρηση έκδοσης του βιβλίου της Ιστορίας, καθώς όπως είπε δεν είναι αυτό το μεγάλο πρόβλημα της Παιδείας. Για την επανεμφάνηση του Κ. Λαλιώτη υπογράμμισε ότι «θυμίζει το παλιό ΠΑΣΟΚ που καταψηφίστηκε» προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό δεν κερδίζουν τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου. Τέλος, χαρακτήρισε ως ακραίο αίτημα το να μην περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Το δίλημμα είναι ΠΑΣΟΚ ή Δεξιά

Το δίλημμα είναι ΠΑΣΟΚ ή Δεξιά

«Ανιστόρητη η επιχειρηματολογία ΚΚΕ και ΣΥΝ για την ισοπεδωτική αντίληψη τι ΠΑΣΟΚ, τι Ν.Δ.»

Επίθεση στην ισοπεδωτική αντίληψη που καλλιεργεί η Αριστερά ότι ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος εξαπέλυσε χθες το βράδυ από την Κοζάνη ο Γιώργος Παπανδρέου.

Με διατυπώσεις που παραπέμπουν ευθέως στην επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί κυρίως το ΚΚΕ και δευτερευόντως ο Συνασπισμός κατά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις αναφορές αυτές ως «ανιστόρητες».

Ανιστόρητες

Και για να μη μένει η οποιαδήποτε αμφιβολία σε τι αναφέρεται, ο κ. Παπανδρέου είπε συγκεκριμένα: «Οι αναφορές, από όπου κι αν προέρχονται, ότι η δημοκρατική προοδευτική παράταξη είναι το ίδιο με τη συντηρητική παράταξη και τη Δεξιά, είναι ανιστόρητες. Σε κάποιες στιγμές που το δίλημμα "Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος", "Τι Ανδρέας Παπανδρέου, τι Μητσοτάκης" έπιασε, το κόστος για τη χώρα ήταν πολύ μεγάλο. Κόστος μεγάλο για τη δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Γι΄ αυτό οι πολίτες που έχουν τις διαδρομές τους στο δημοκρατικό προοδευτικό κίνημα, στην ευρύτερη Αριστερά, έχουν κρίση, μνήμη, ευαισθησία. Οι αριστεροί πολίτες γνωρίζουν πού οδηγεί τον τόπο το δίλημμα. Το απέρριψαν στο παρελθόν. Το απορρίπτουν και σήμερα που το επαναφέρουν οι πολιτικές τους ηγεσίες. Στη μεγάλη μάχη για τη Νέα Αλλαγή, δεν περισσεύει κανένας».

«Με καθυστέρηση»

Την επίθεση Παπανδρέου, που δεν είναι- σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη- άσχετη με την εντεινόμενη επίθεση εκ μέρους του ΚΚΕ και του Συνασπισμού κατά του δικομματισμού και ειδικότερα κατά του ΠΑΣΟΚ, το στελεχικό δυναμικό του Κινήματος την υποδέχθηκε με ανακούφιση.

Αν και, όπως επισήμανε στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στην επίθεση που δέχεται εδώ και καιρό από τα αριστερά του «ήρθε με καθυστέρηση», εν τούτοις στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι «ο χρόνος ώς την Κυριακή επαρκεί για να αντιληφθεί ο δημοκρατικός πολίτης ότι έχει παγιδευτεί στο πλαστό επιχείρημα ότι ΠΑΣΟΚ και Δεξιά είναι το ίδιο πράγμα».

Επιθετική απάντηση

Πάντως το ουσιαστικό κίνητρο αυτής της αντεπίθεσης του ΠΑΣΟΚ έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη βάση του στις ενδείξεις των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις οποίες ενώ προς τα δεξιά του το ΠΑΣΟΚ είναι συμπαγές, προς τα αριστερά του παρουσιάζει μια χαλαρότητα.

Αποτέλεσμα αυτής της χαλαρότητας είναι τα ποσοστά συσπείρωσης του κόμματος να εξακολουθούν να βρίσκονται χαμηλότερα του αναμενόμενου την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών.

Ύστερα από συσκέψεις που έγιναν στη Χαρ. Τρικούπη, αποφασίστηκε να εγκαταλειφθεί η πολιτική του μονομέτωπου αγώνα κατά της Δεξιάς και να υπάρξει απάντηση με επιθετικό τρόπο στην επιχειρηματολογία ΚΚΕ και Συνασπισμού ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά έχει μεγάλες ταυτίσεις.

Θεωρείται βέβαιο ότι η αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ στα δύο μικρότερα κόμματα της Αριστεράς θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι διαρροές του κόμματος προς τα αριστερά του.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Παραιτήθηκε ο Σίνζο Άμπε

Παραιτήθηκε ο Σίνζο Άμπε

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ένα χρόνο μετά την εκλογή του.

Ο 52χρονος ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ή LDP, η κυβέρνηση του οποίου είχε περιέλθει σε δεινή θέση μετά την ήττα της στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, είχε υπονοήσει ότι επρόκειτο να παραιτηθεί την Κυριακή, εάν δεν κατάφερνε να αποσπάσει υποστήριξη για την παράταση της ναυτικής υποστήριξης της Ιαπωνίας στη στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Ιαπωνικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η εξέλιξη προκάλεσε πτώση της αξίας του γιεν και των χρηματαγορών στο Τόκιο.

Ο Άμπε είχε υποσχεθεί να ενισχύσει το προφίλ της Ιαπωνίας στον τομέα της άμυνας, να επιδιώξει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να τονώσει την ανάπτυξη.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ανέκτησαν τον έλεγχο της άνω βουλής τον Ιούλιο και μπορούν να καθυστερήσουν την υιοθέτηση νομοσχεδίων, ετοιμάζονταν για μια σκληρή αναμέτρηση σήμερα το απόγευμα όσον αφορά το ζήτημα της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

"Η επιλογή της χρονικής στιγμής είναι εκπληκτική. Πρόκειται πράγματι για τεράστια έκπληξη. Είχε δηλώσει ότι θα διακινδύνευε τη θέση του σε μια προσπάθεια να περάσει το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο. Δεν ξέρω γιατί παραιτείται πριν κάνει καν αυτή την προσπάθεια", σχολίασε ο Κοΐτσι Χάτζι, οικονομολόγος του Ιντιτούτου Ερευνών NLI.

Το LDP είχε υποστεί καθίζηση της δημοτικότητάς του μετά από μια σειρά σκανδάλων στα οποία ενέχονται κυβερνητικοί υπουργοί και την κρίση όσον αφορά το ασφαλιστικό.

Ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για την διαδοχή του Άμπε θεωρείται ο γενικός γραμματέας του LDP, Τάρο Άσο, ο οποίος έχει ταυτόσημες, σκληρές θέσεις σε ζητήματα πολιτικής ασφαλείας.

Ο Άμπε είχε αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς του στην εξωτερική πολιτική, επικεντρώνοντας στη βελτίωση των σχέσεων με την Κίνα και τη Νότια Κορέα, και προωθώντας ένα μίγμα συντηρητικής πολιτικής, που περιλαμβάνει την τροποποίηση του ειρηνιστικού Ιαπωνικού Συντάγματος. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η παραίτησή του δε θα έχει σημαντικές συνέπειες όσον αφορά την οικονομική πολιτική.

"Ο αντίκτυπος στην οικονομική πολιτική μπορεί να είναι περιορισμένος, καθώς δεν υπάρχει κάποιο άμεσο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί στο κοινοβούλιο", σύμφωνα με τον Χάτζι.

Όμως η πολιτική αβεβαιότητα ασφαλώς θα προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στις αγορές, κι έτσι αναμένω ότι οι τιμές των μετοχών θα σημειώσουν κάμψη", πρόσθεσε ο Χάτζι. Ο Τακέσι Μινάμι, οικονομολόγος στο Ίδρυμα Ερευνών Νοριντσουκίν, προσθέτει ότι ο διάδοχος του Άμπε "θα έχει δύσκολη αποστολή".

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Προφυλακίστηκε ο δήμαρχος Ζακύνθου για την υπόθεση εμπρησμού

Προφυλακίστηκε ο δήμαρχος Ζακύνθου για την υπόθεση εμπρησμού

Προφυλακίστηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, έπειτα από πολύωρη απολογία, ο δήμαρχος Ζακύνθου Ακης Τσαγκαρόπουλος, ο οποίος βαρύνεται με τρεις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για την απόπειρα εμπρησμού στην Οικονομική Υπηρεσία του δήμου.

Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι: ηθική αυτουργία σε απόπειρα εμπρησμού από πρόθεση, ηθική αυτουργία σε απόπειρα έκρηξης η οποία θα έθετε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, παραβίαση του νόμου περί όπλων και εκρηκτικών (κακουργήματα) και δώδεκα ακόμη κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος με σημαντικότερη αυτή της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Οι άλλοι τρεις συλληφθέντες για την υπόθεση, μεταξύ των οποίων ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου, απολογούνται την Τετάρτη.

Κατηγορούνται πως το απόγευμα της Παρασκευής 7 Σεπτεμβρίου επιχείρησαν να βάλουν φωτιά με εμπρηστικό μηχανισμό σε κτίριο του Δημαρχείου Ζακύνθου, όπου στεγάζεται η Οικονομική Υπηρεσία του δήμου προκειμένου να καταστρέφουν στοιχεία για οικονομικό σκάνδαλο 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως σημειώνει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, εντύπωση έχει προκαλέσει στη Ζάκυνθο το γεγονός ότι η υπόθεση ανατέθηκε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας και δεν τη χειρίζεται πλέον ο αντεισαγγελέας που εξ αρχής την είχε αναλάβει. Το γεγονός δεν είναι αντιδικονομικό, αλλά σύμφωνα με νομικούς κύκλους είναι «ασύνηθες».

Πηγή: in.gr


Το Παιδείας παίζει στις στάχτες της Ηλείας

Το Παιδείας παίζει στις στάχτες της Ηλείας

«Πόλεμος» ξέσπασε, χθες, μεταξύ του νομάρχη Ηλείας και της υπουργού Παιδείας, με αφορμή την απόφαση της νομαρχίας για αναβολή της έναρξης του σχολικού έτους στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας για μία εβδομάδα, καθώς έπρεπε να γίνουν πρώτα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, για να μην κινδυνέψουν οι μαθητές.

Το υπουργείο, από την πλευρά του, χαρακτήρισε αρχικά παράνομη την απόφαση και ζητούσε να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία, θέλοντας να δείξει για προεκλογικούς λόγους ότι παρά τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη ο νομός, όλα είναι έτοιμα και δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας για τους μαθητές. Τελικά, αργά χθες το βράδυ, «νίκησε» η θέση του νομάρχη, αφού η υπουργός Παιδείας αναγκάστηκε μετά τις πιέσεις που δέχθηκε, να συμφωνήσει να ανοίξουν τα σχολειά της περιοχής την ερχόμενη Τρίτη.

Το όλο θέμα ξεκίνησε το Σάββατο, όταν ο νομάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας, αλλά και οι δήμαρχοι της περιοχής συνυπέγραψαν απόφαση να ξεκινήσουν τα μαθήματα την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου -όπως είπαν- να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και να παρθούν μέτρα, ώστε να μην υπάρξουν κατολισθήσεις, λόγω των καταστρεπτικών πυρκαγιών που έπληξαν τον νομό. Σημειώνουν δε τη δυσκολία μεταφοράς μαθητών λόγω βλαβών και επικινδυνότητας στο οδικό δίκτυο (κατολισθήσεις, καμένα δέντρα κ.λπ.).

Χθες το μεσημέρι, το υπουργείο Παιδείας αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο για αυθαίρετη και παράνομη απόφαση, ενώ πρόσθεσε ότι «η έναρξη των μαθημάτων στον Νομό Ηλείας θα γίνει κανονικά». Μάλιστα, ο γ.γ. του ΥΠΕΠΘ, Ανδρέας Καραμάνος, έφτασε στο σημείο να πει ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος που επικαλείται ο νομάρχης, αφού «το μετεωρολογικό δελτίο δεν έχει πει τίποτα για πλημμύρες και βροχοπτώσεις»!

Εκπληκτοι


Ο νομάρχης Ηλείας και οι δήμαρχοι της περιοχής πληροφορήθηκαν με έκπληξη την αντίδραση του υπουργείου Παιδείας και αναρωτήθηκαν ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, σε περίπτωση που προκληθεί κάποιο ατύχημα από πλημμύρες ή κατολισθήσεις. «Αποφασίσαμε να ανοίξουν τα σχολεία την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα, ώστε να μην κινδυνεύουν οι μαθητές», υπογράμμισε στο «Εθνος» ο κ. Καφύρας.

Σχετικές εισηγήσεις για το κλείσιμο των σχολείων είχαν υποβάλει και οι διδασκαλικοί σύλλογοι Πύργου και Επαρχίας Ολυμπίας. «Εμείς δεν παίζουμε, δεν παίρνουμε την ευθύνη να θέσουμε σε κίνδυνο τις ζωές μαθητών και εκπαιδευτικών. Τυπικώς και νομοτύπως είμαστε σύμφωνοι με το γράμμα του νόμου. Θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτο να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης η απόφασή μας αυτή, που είναι απόφαση αγάπης και ενδιαφέροντος προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς», τόνισε ο κ. Καφύρας.

Ο Γεράσιμος Παρασκευόπουλος, δήμαρχος Πύργου, σημείωσε: «Αδυνατώ να καταλάβω την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας. Ποιος θα πάρει την ευθύνη να ανοίξουν τα σχολεία, αν δεν ολοκληρωθούν πρώτα τα απαραίτητα έργα; Πρέπει να βεβαιωθούμε -και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας- πως όλα είναι ασφαλή».

Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στον Δήμο Ζαχάρως, όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για πλημμύρες. «Προχθές έβρεξε για 20 λεπτά και πλημμυρίσαμε. Ποιος ξέρει τι θα γίνει αν βρέξει για περισσότερη ώρα και με μεγαλύτερη ένταση», επεσήμανε ο δήμαρχος, Π. Χρονόπουλος.

Το υπουργείο Παιδείας επανήλθε λίγο αργότερα, με δηλώσεις του γενικού γραμματέως, Ανδρέα Καραμάνου. «Η απορία, την οποία εκφράζουμε εμείς, είναι τι έκανε η νομαρχία τόσο καιρό. Και εξάλλου αυτό δεν δικαιολογεί με κανέναν τρόπο την αναστολή του σχολικού έτους. Τα προβλήματα -εάν υπάρχουν τέτοια- θα ισχύουν για όλο το σχολικό έτος», τόνισε ο κ. Καραμάνος, προσθέτοντας. «Οσο για τους κινδύνους με τις πλημμύρες, όπως γνωρίζετε, το μετεωρολογικό δελτίο δεν έχει πει τίποτα περί πλημμυρών, περί βροχοπτώσεων και ούτω καθεξής».

Μάλιστα, ο κ. Καραμάνος άφησε αιχμές εναντίον του νομάρχη Ηλείας. «Μου προκαλεί έκπληξη η σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) εμφάνιση του νομάρχη μπροστά από ένα κατεστραμμένο σχολείο με ένα κοντέινερ. Το σχολείο αυτό, που καταστράφηκε, λειτουργούσε ως πολιτιστικό κέντρο και το κοντέινερ τοποθετήθηκε για να λειτουργήσει ως εκλογικό κέντρο», δήλωσε.

Νωπές οι πληγές

«Ως μάνα τριών παιδιών που πηγαίνουν στο σχολείο, θεωρώ ότι θα έπρεπε να δοθεί μία εβδομάδα περιθώριο», λέει η Ειρήνη Τσεκούρα, κάτοικος Ζαχάρως. «Οι πληγές είναι ακόμη νωπές. Αν ο οποιοσδήποτε υπουργός που κάθεται πίσω από το γραφείο του σε μια ψηλή καρέκλα δεν μπορεί να το καταλάβει, ας έλθει εδώ για να δει την κατάσταση».

Δεν είμαστε έτοιμοι

«Προς το παρόν μένουμε σε γείτονες», λέει η Εβελιν Γκρούπε, μάνα δυο παιδιών. «Δεν ξέρουμε πού να κοιμηθούμε. Αγοράσαμε πράγματα για τα παιδιά, όμως δεν έχουμε πού να τα βάλουμε. Οι γονείς δεν μπορούν να κατεβάσουν τα παιδιά στο σχολείο, ενώ οι καθηγητές δεν ξέρουν πώς να τα μεταχειριστούν. Μια εβδομάδα περιθώριο χρειάζεται».

Ούτε τετράδια

«Δεν είναι λίγο αυτό που βίωσαν τα παιδιά. Ακόμη δεν το έχουν ξεπεράσει. Ο γιος μου λιποθύμησε δύο φορές», λέει η κ. Κατερίνα, που είδε το σπίτι της στο Χρυσοχώρι να τυλίγεται στις φλόγες. «Δεν θα αλλάξει κάτι μέσα σε μία εβδομάδα. Η μαυρίλα δεν φεύγει όμως από την ψυχή. Παρόλα αυτά κάποια παιδιά δεν έχουν ούτε τετράδια, τα έκαψε η φωτιά μαζί με τα βιβλία τους. Λίγες μέρες θα βοηθούσαν».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ