Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007

Μπροστά η Χίλαρυ

Μπροστά η Χίλαρυ

Ισχυρό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων της για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2008 στις ΗΠΑ κερδίζει η γερουσιαστής και πρώην πρώτη κυρία Χίλαρι Κλίντον.

Μετά τον τηλεοπτικό διάλογο με τους ανθυποψηφίους της από το δημοκρατικό κόμμα αναδείχθηκε η απόλυτη νικήτρια, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας "Wall Street Journal" και του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι η Χίλαρι Κλίντον προηγείται κατά 21 μονάδες του Μπάρακ Ομπάμα καθώς συγκεντρώνει το 43% των προτιμήσεων των δημοκρατικών έναντι του 22% του γερουσιαστή του Ιλινόι. Ο πρώην γερουσιαστής Τζον Εντουαρντς έρχεται τρίτος με ποσοστό 13%.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Ιούνιο η γερουσιαστής Κλίντον προηγείτο κατά 14% των δημοκρατικών αντιπάλων της.

Σύμφωνα με την "Wall Street Journal" η διαφορά αυτή οφείλεται στην πολύ καλή παρουσία της πρώην πρώτης κυρίας σε σειρά τηλεοπτικών της εμφανίσεων αλλά και στη μεγάλη πείρα που διαθέτει στα κοινά σε σύγκριση με τους αντιπάλους της.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη τηλεφωνικά στα τέλη Ιουλίου μεταξύ 481 ψηφοφόρων των Δημοκρατικών. Η απόκλιση σφάλματος κυμαίνεται στο 4,47 μονάδες.

Παραπομπή

Αγκυρα: «Εξουδετερώστε το ΡΚΚ»

Αγκυρα: «Εξουδετερώστε το ΡΚΚ»

Βόμβα ή μπαλόνι, ο καιρός θα δείξει, αλλά η σημαντικότερη πληροφορία που έρχεται στο προσκήνιο μετά τις εκλογές στην Τουρκία είναι το σενάριο περί αμερικανοτουρκικής συνεργασίας και κοινής επιχείρησης στο Βόρειο Ιράκ, εναντίον του ΡΚΚ. Η πληροφορία προέρχεται από αμερικανικές πηγές.

Η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστό» έγραψε ότι η Τουρκία πρότεινε συγκεκριμένο σχέδιο για εξουδετέρωση των ηγετικών στελεχών στο Βόρειο Ιράκ, πράγμα όμως που δεν δέχθηκε η Ουάσιγκτον. Η πληροφορία αναδημοσιεύεται και στον τουρκικό Τύπο. Αυτό που δεν έχει διαρρεύσει, είναι το περιεχόμενο της τουρκικής πρότασης. Από το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, όμως, προκύπτει ότι τίθεται θέμα σχεδίου, πράγμα που αποδίδεται στον βοηθό υπουργό Αμυνας Ερικ Εντελμαν που έχει χρηματίσει και πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εισβολή περίπου 250 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών που θα αντιμετωπίσουν τέσσερις χιλιάδες άντρες του ΡΚΚ, μπορεί να έχει αποτέλεσμα και την υποστήριξη του ΡΚΚ από τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ. Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι οι ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν ένα νέο μέτωπο στο Βόρειο Ιράκ, θα πρέπει να κάνουν κάτι.

Αυτό το «κάτι», σύμφωνα με την εφημερίδα, το αποκάλυψε ο Εντελμαν, αναφέροντας μέρη του σχεδίου σε μέλη του Κογκρέσου. Ο τελευταίος είπε πως μπορεί να κρατηθεί μυστική η αμερικανική συνδρομή στο σχέδιο ή ακόμη και να διαψευστεί.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα, η εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα δεν αναφέρθηκε στο σχέδιο, αλλά υπογράμμισε ότι «παίρνουμε στα σοβαρά το θέμα του ΡΚΚ και προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την απειλή αυτή, συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με τους Τούρκους και Ιρακινούς αξιωματούχους».

Φυσικά πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα, πώς και γιατί δημοσιοποιείται με τέτοιο τρόπο ένα σχέδιο στο οποίο αναφέρεται ότι η αμερικανική συνδρομή θα είναι μυστική ή κατά το κλασικό «τζεϊμσμποντικό», «θα αρνηθούμε κάθε σχέση μαζί σου»;

Από την άλλη, όμως, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει ήδη κινητικότητα. Πριν από μερικές μέρες, εξερράγη βόμβα σε σκηνή όπου συνεδρίαζαν ανώτατα στελέχη του ΡΚΚ, στο Βόρειο Ιράκ. Κατά την έκρηξη σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα. Γεγονός που, αν μη τι άλλο, σημαίνει «διείσδυση». Αυτό, συνδυαζόμενο με το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», δημιουργεί μια νέα εικόνα.

Τέλος, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το όποιο σχέδιο ή ακόμη και η διαρροή του θα εξυπηρετούσε λογικά το στόχο της Ουάσιγκτον να εμποδίσει την τουρκική εισβολή. Δεν είναι, δηλαδή, τυχαίο το γεγονός ότι η διαρροή έγινε από αμερικανικής πλευράς και μάλιστα στην «Ουάσιγκτον Ποστ».

Υπό την έννοια αυτή, η φιλολογία γύρω από «σχέδιο», μπορεί να πει κανείς ότι ενισχύει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερα απέναντι στους στρατιωτικούς. Αφού οι στρατιωτικοί είναι αυτοί που όπου σταθούν κι όπου βρεθούν λένε «να μπούμε».

Παραπομπή

Παρατείνεται η αγωνία για τους Νοτιοκορεάτες ομήρους στο Αφγανιστάν

Παρατείνεται η αγωνία για τους Νοτιοκορεάτες ομήρους στο Αφγανιστάν

Διαψεύδονται οι πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί την Τετάρτη για επιχείρηση των Αφγανικών δυνάμεων με σκοπό την απελευθέρωση των 21 Νοτιοκορεατών ομήρων που κρατούνται από Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Την πληροφορία είχε μεταδώσει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις τοπικού αξιωματούχου. Αργότερα, το πρακτορείο διευκρίνισε ότι δεν υφίσταται σχετική δήλωση.

Το τελευταίο τελεσίγραφο εξέπνευσε το πρωί της Τετάρτης, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν παρέλθει πολλές προθεσμίες. Οι Ταλιμπάν ζητούν την απελευθέρωση 23 κρατούμενων ώστε να απελευθερώσουν και τους Κορεάτες ομήρους.

Οι 23 Κορεάτες είχαν απαχθεί στα μέσα Ιουλίου και στο διάστημα αυτό οι Ταλιμπάν είχαν δολοφονήσει δύο άνδρες, οι σωροί των οποίων έχουν βρεθεί. Πρόκειται πλέον για 18 γυναίκες και τρεις άνδρες, όλοι τους χριστιανοί, μέλη εθελοντικής οργάνωσης παροχής βοήθειας.

Παραπομπή

Ο Ιρανός Υπουργός Πετρελαίου ισχυρίζεται πως οι Ευρωπαίοι προσεγγίζουν την Άγκυρα για να αποκτήσουν πρόσβαση στι ιρανικό φυσικό αέριο

Ο Ιρανός Υπουργός Πετρελαίου ισχυρίζεται πως οι Ευρωπαίοι προσεγγίζουν την Άγκυρα για να αποκτήσουν πρόσβαση στι ιρανικό φυσικό αέριο

Ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Kazim Veziri Hamane δήλωσε χθες πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ενδιαφέρονται για την αγορά ιρανικού φυσικού αερίου και άρχισαν ήδη τις επαφές τους με την Τουρκία, μετά και τις πρόσφατες συμφωνίες της με το Ιράν. Πρόσθεσε ακόμη πως ο σχεδιαζόμενος αγωγός φυσικού αερίου δεν πρέπει να θεωρείται απειλή για τους ήδη υπάρχοντες αγωγούς.

Παραπομπή

Οι σουνίτες αποσύρονται από την κυβέρνηση Μαλίκι

Οι σουνίτες αποσύρονται από την κυβέρνηση Μαλίκι

Ο μεγαλύτερος σουνιτικός πολιτικός σχηματισμός, το Μέτωπο Συμφιλίωσης, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποσύρεται από την κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, αφού δεν εκπληρώθηκε σειρά αιτημάτων του, καταφέροντας έτσι ένα ακόμη πλήγμα στην ιρακινή κυβέρνηση.

Το Μέτωπο Συμφιλίωσης, το οποίο την περασμένη εβδομάδα έδωσε εντολή στους έξι υπουργούς του να διακόψουν την άσκηση των καθηκόντων τους, ζητούσε μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαχείριση θεμάτων ασφαλείας. Επίσης, κατηγόρησε την σιιτικής πλειοψηφίας κυβέρνηση συνασπισμού του Νούρι αλ Μάλικι ότι δεν λαμβάνει υπ όψιν το σουνιτικό μέτωπο στη λήψη αποφάσεων επί σημαντικών θεμάτων.

"Το Μέτωπο Συμφιλίωσης ανακοινώνει ότι αποσύρεται από την κυβέρνηση του Νούρι αλ Μάλικι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καθώς και πέντε υπουργοί θα υποβάλουν σήμερα τις παραιτήσεις τους", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Ραφέι Ισάουϊ, ηγετικό στέλεχος του μετώπου.

Σημειώνεται ότι έξι υπουργοί πιστοί στον σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ παραιτήθηκαν τον Ιούνιο από την ιρακινή κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση του Νούρι αλ Μάλικι θα θέσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Οι υπουργοί αυτοί δεν έχουν ακόμη αντικατασταθεί.

Παραπομπή

Η Δαμασκός μετέθεσε τα σχέδιά της για πόλεμο από τα τέλη του καλοκαιριού στο Νοέμβριο

Η Δαμασκός μετέθεσε τα σχέδιά της για πόλεμο από τα τέλη του καλοκαιριού στο Νοέμβριο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε χθες πως "αυτό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο δεν θα είναι τόσο θερμά όσο αναμένεται, " αναφερόμενος στα μέτωπα της Συρίας και του Λιβάνου (Χεσπολλάχ). Το σχόλιο του Ολμέρτ προέκυψε μετά από πληροφορίες που μετέφερε η Ουάσινγκτον, πως η Συρία αποφάσισε να αναβάλει την έναρξη εχθροπραξιών εναντίον του Ισραήλ στα υψώματα Γκολάν για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Συρία σκοπεύει να αρχίσει τις εχθροπραξίες με μια σειρά τρομοκρατικών κτυπημάτων από τους καταδρομείς της σε πολιτικούς στόχους, χωριά, στρατιωτικές βάσεις, αυτοκινητόδρομους, φυλάκια και στρατιωτικά οχήματα που φέρουν πυραύλους. Με τις κινήσεις αυτές, η Συρία θα σφυγμομετρήσει την αντίδραση του Ισραήλ και θα προχωρήσει αναλόγως.

Τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε πως η Συρία δεν έχει καταστρώσει σχέδια για πόλεμο με το Ισραήλ, αποφεύγοντας να αποκαλύψει τις προθέσεις του Σύρου προέδρου Άσσαντ.

Παραπομπή

Νέα στοιχεία για το αρχαίο βασίλειο της Πάφου

Νέα στοιχεία για το αρχαίο βασίλειο της Πάφου

Νέα στοιχεία για άγνωστες πτυχές του αρχαίου βασιλείου της Πάφου άρχισαν να προκύπτουν από αρχαιολογικό πρόγραμμα, που διεξάγεται στην Παλαίπαφο, υπό την αιγίδα της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην αποσαφήνιση της αστικής τοπογραφίας της αρχαίας Πάφου, δηλαδή του διοικητικού-οικονομικού κέντρου, το οποίο είχε ανεγείρει το μνημειακό τέμενος της Κύπριδας Αφροδίτης στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, περί τα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ., και συνέχισε να έχει την ευθύνη της λειτουργίας του ιερού έως την κατάλυση του κράτους των Κινυράδων, που ήταν βασιλείς και συνάμα αρχιερείς της Παφίας θεάς, στο τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα από τον Πτολεμαίο Α'.

Το δεύτερο έτος της πανεπιστημιακής ανασκαφής στο λόφο Μαρτσέλλο της Παλαιπάφου, στην κοινότητα Κουκλιών, ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου και έφερε στο φως αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ισχυρού τείχους σε έκταση 40 μέτρων.

Η βάση θεμελίωσης του τείχους έχει σταθερό πλάτος 3,5 μέτρων και διακόπτεται από μνημειακή πύλη κατασκευασμένη από λαξευτούς ισοδομικούς λίθους, η οποία προστατεύεται από πύργο. Η τοπογραφική αποτύπωση των καταλοίπων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τμήμα του ΒΔ βραχίονα αμυντικού έργου, το οποίο είχε ανασκαφεί στη δεκαετία του 1960.

Οι υψομετρικές συντεταγμένες σε συνδυασμό με τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες, που άρχισαν να αποκαλύπτονται, όπως προτείχισμα και αντηρίδες, τείνουν να επιβεβαιώσουν ότι η ανέγερση τείχους στο φυσικό λόφο του Μαρτσέλλο είχε ως στόχο την προστασία ακροπόλεως των Αρχαϊκών και Κλασικών χρόνων.

Η ανάλυση της κεραμικής, η οποία γίνεται παράλληλα με την ανασκαφή, υποστηρίζει μέχρι στιγμής μόνο δύο χρονολογικούς ορίζοντες χρήσης του λόφου. Αρχικά η θέση φιλοξένησε συστάδα τάφων της Ύστερης Εποχής του Xαλκού. Από τον 11ο αιώνα, όμως, οι ταφές μεταφέρονται σε χαμηλότερες πλαγιές, όπως στην Ξερολίμνη και τον Ξυλινό, και απομακρύνονται οριστικά από το λόφο.

Ο δεύτερος χρονολογικός ορίζοντας χρήσης του Μαρτσέλλο ανήκει εξ' ολοκλήρου στην Εποχή του Σιδήρου, δηλαδή στην εποχή που ανδρώθηκαν τα βασίλεια της Κύπρου.

Παραπομπή

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑΝΙΤ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑΝΙΤ

Απαράδεκτες και καταδικαστέες χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας τις δηλώσεις του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, εναντίον των όσων ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για τον τουρκικό κατοχικό στρατό.

«Απαράδεκτες και καταδικαστέες οι δηλώσεις του κ. Μπουγιούκανιτ. Επιβεβαιώνονται για ακόμη μια φορά η επιθετική διάθεση του στρατού της Τουρκίας, αλλά και ο καθοριστικός του ρόλος στην πολιτική ζωή της συγκεκριμένης χώρας και ασφαλώς ο καθοριστικός ρόλος που δυστυχώς διαδραματίζει σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό και στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την κατεχόμενη Κύπρο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Πάλμας.

Ο κ. Μπουγιούκανιτ είχε δηλώσει πως «καταδικάζουμε έντονα όσους βλέπουν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην Κύπρο ως δύναμη κατοχής. Ο τουρκικός στρατός βρίσκεται εκεί για να προστατεύει τη ζωή και τις περιουσίες του ‘τουρκοκυπριακού λαού’, ο οποίος αντιμετωπίζει μια παράνομη απομόνωση. Συνεχίζουμε να είμαστε αποφασισμένοι να εκτελούμε το καθήκον μας όσο χρειάζεται, ίσως και στην αιωνιότητα».

Παραπομπή

Ο Βλ. Πούτιν ξανά πρόεδρος το 2012

Ο Βλ. Πούτιν ξανά πρόεδρος το 2012

Για επιστροφή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη ρωσική προεδρία το 2012, ύστερα από διάλειμμα μερικών ετών, κάνουν λόγο πολιτικοί κύκλοι στη Ρωσία, αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο πρόεδρος της Ανω Βουλής της χώρας, Σεργκέι Μιρόνοφ, δήλωσε βέβαιος πως μετά τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου θα επέλθει συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα αλλάξει τη διάρκεια της προεδρικής θητείας από τέσσερα σε πέντε ή και επτά χρόνια.

Μια ανάλογη εξέλιξη θα έδινε στον Πούτιν τη δυνατότητα το 2012 να αναλάβει και πάλι τα ηνία της Ρωσίας και να παραμείνει στην εξουσία έως το 2019 ή και περισσότερο. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει μεν ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει τρίτη θητεία, ωστόσο, τον περασμένο Ιούνιο δήλωσε ότι στηρίζει την επέκταση της διάρκειάς της.

Μακριά
Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η Ρωσία βρίσκεται ακόμη μακριά από το τέλος της εποχής Πούτιν, τονίζοντας ότι αυτή «μόλις αρχίζει». Η συνταγματική απαγόρευση της τρίτης συνεχόμενης θητείας δεν φαίνεται να επηρεάζει τα σχέδια του Ρώσου ηγέτη, που όπως προέβλεψε ο Μιρόνοφ, θα είναι εκείνος που ως πρόεδρος θα κηρύξει την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι το 2014.

Αλλωστε, όπως επισήμανε και ο Βιάτσεσλαβ Νικόνοφ, πολιτικός αναλυτής που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν θα έχει την ίδια ηλικία με τον Ρεπουμπλικάνο διεκδικητή της αμερικανικής προεδρίας, Τζον Μακέιν, μόλις το 2026.

Παραπομπή


Ο Ερτογάν απορρίπτει το αίτημα το Αμπάς ναεπισκεφθεί την Άγκυρα

Ο Ερτογάν απορρίπτει το αίτημα το Αμπάς ναεπισκεφθεί την Άγκυρα

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρατζίπ Ερτογάν απέρριψε το αίτημα του Παλαιστίνιου ροέδρου Μαχμούτ Αμπάς να επισκεφθεί την Άγκυρα.

Ο Αμπάς έστειλε μήνυμα στον Ερτογάν την περασμένη εβδομάδα, ζη΄τωντας του να επισκεφθεί την Άγκυρα κατά την επιστροφή του από τη Ρωσία, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη. Ο Ερτογάν απέρριψε το αίτημά του, επικαλούμενος το βαρυφορτωμένο του πρόγραμμα. Ο Ερτογάν βρισκόταν στην Αντάλυα για διακοπές την περασμένη εβδομάδα και επέστρεψε αργά τη Δευτέρα.

Η άρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού να συναντήσει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο ερμηνεύεται ως πολιτική αναμονής εκ μέρους της Άγκυρας, η οποία, εξαιτίας της διαμάχης Φατάχ - Χαμάς παρουσιάζεται απρόθυμη για οποιεσδήποτε επαφές με τους Παλαιστινίους την παρούσα στιγμή.

Παραπομπή

Η Άγκυρα διαμαρτύρεται στα Ηνωμένα Έθνη για τα πετρέλαια την Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Άγκυρα διαμαρτύρεται στα Ηνωμένα Έθνη για τα πετρέλαια την Κυπριακής Δημοκρατίας

Όσο πλησιάζει το τέλος της διαδικασίας υποβολής προσφορών για έρευνες ανεύρεσης και εξόρυξης πετρελαίου (και φυσικού αερίου) στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου από τις πολυεθνικές εταιρείες, η Άγκυρα εντείνει τις προσπάθειες της στη διεθνή κοινότητα για αποτροπή ενός τέτοιου εγχειρήματος. Ο μόνιμος απεσταλμένος της Άγκυρας στα Ηνωμένα Έθνη Baki İlkin απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ban Ki-moon επίσημη διαμαρτυρία της Τουρκίας, στην οποία ισχυρίζεται πως η "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση" (όπως αποκαλεί τη νόμιμη Κυβέρνηση της Δημοκρατίας) δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί και ως εκ τούτο δεν έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης του φυσικού του πλούτου.

Η διαδικασία υποβολής προσφορών για εξασφάλιση των πληροφοριών που συνέλεξε η Κύπρος μέσα από σεισμογραφικές μελέτες που πραγματοποίησε, παρατάθηκε κατά ένα μήνα και λήγει στις 16 Αυγούστου. Πετρελαϊκοί κολοσσοί του εξωτερικού έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Η Κύπρος έχει ήδη οριοθετήσει την αποκλειστική οικονομική της ζώνη με την Αίγυπτο και το Λίβανο. Η Άγκυρα αντιτίθεται στις συμφωνίες και, όπως αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα, "Οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην περιοχή."

Το θέμα των κυπριακών πετρελαίων απασχόλησε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας τον Ιούνιο., το οποίο και χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία ως "παράγοντα αστάθειας" και προειδοποίησε πως μια μονομερής ενέργεια της Κύπρου θα προκαλέσει ένταση στην περιοχή. Ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών απάντησε στις προκλήσεις της Άγκυρας, δηλώνοντας πως "ο κύριος παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της οποίας είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εξασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας."

Παραπομπή

Συνεδριάζει σήμερα το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAŞ)

Συνεδριάζει σήμερα το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAŞ)

Συνέρχεται σήμερα το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YAŞ) για να συζητήσει θέματα που απασχολούν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας., όπως θέματα προαγωγών, την παράταση της θητείας των στρατηγών και των ναυάρχων, θέματα αφυπηρετήσεων, καθώς και διάφορα πειθαρχικά παραπτώματα που παρουσιάστηκαν.

Το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Ερτογάν, θα ολοκληρωθεί στις 4 Αυγούστου.

Παραπομπή