Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007

Αγκυρα: «Εξουδετερώστε το ΡΚΚ»

Αγκυρα: «Εξουδετερώστε το ΡΚΚ»

Βόμβα ή μπαλόνι, ο καιρός θα δείξει, αλλά η σημαντικότερη πληροφορία που έρχεται στο προσκήνιο μετά τις εκλογές στην Τουρκία είναι το σενάριο περί αμερικανοτουρκικής συνεργασίας και κοινής επιχείρησης στο Βόρειο Ιράκ, εναντίον του ΡΚΚ. Η πληροφορία προέρχεται από αμερικανικές πηγές.

Η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστό» έγραψε ότι η Τουρκία πρότεινε συγκεκριμένο σχέδιο για εξουδετέρωση των ηγετικών στελεχών στο Βόρειο Ιράκ, πράγμα όμως που δεν δέχθηκε η Ουάσιγκτον. Η πληροφορία αναδημοσιεύεται και στον τουρκικό Τύπο. Αυτό που δεν έχει διαρρεύσει, είναι το περιεχόμενο της τουρκικής πρότασης. Από το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, όμως, προκύπτει ότι τίθεται θέμα σχεδίου, πράγμα που αποδίδεται στον βοηθό υπουργό Αμυνας Ερικ Εντελμαν που έχει χρηματίσει και πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εισβολή περίπου 250 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών που θα αντιμετωπίσουν τέσσερις χιλιάδες άντρες του ΡΚΚ, μπορεί να έχει αποτέλεσμα και την υποστήριξη του ΡΚΚ από τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ. Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι οι ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν ένα νέο μέτωπο στο Βόρειο Ιράκ, θα πρέπει να κάνουν κάτι.

Αυτό το «κάτι», σύμφωνα με την εφημερίδα, το αποκάλυψε ο Εντελμαν, αναφέροντας μέρη του σχεδίου σε μέλη του Κογκρέσου. Ο τελευταίος είπε πως μπορεί να κρατηθεί μυστική η αμερικανική συνδρομή στο σχέδιο ή ακόμη και να διαψευστεί.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα, η εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα δεν αναφέρθηκε στο σχέδιο, αλλά υπογράμμισε ότι «παίρνουμε στα σοβαρά το θέμα του ΡΚΚ και προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την απειλή αυτή, συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με τους Τούρκους και Ιρακινούς αξιωματούχους».

Φυσικά πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα, πώς και γιατί δημοσιοποιείται με τέτοιο τρόπο ένα σχέδιο στο οποίο αναφέρεται ότι η αμερικανική συνδρομή θα είναι μυστική ή κατά το κλασικό «τζεϊμσμποντικό», «θα αρνηθούμε κάθε σχέση μαζί σου»;

Από την άλλη, όμως, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει ήδη κινητικότητα. Πριν από μερικές μέρες, εξερράγη βόμβα σε σκηνή όπου συνεδρίαζαν ανώτατα στελέχη του ΡΚΚ, στο Βόρειο Ιράκ. Κατά την έκρηξη σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα. Γεγονός που, αν μη τι άλλο, σημαίνει «διείσδυση». Αυτό, συνδυαζόμενο με το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», δημιουργεί μια νέα εικόνα.

Τέλος, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το όποιο σχέδιο ή ακόμη και η διαρροή του θα εξυπηρετούσε λογικά το στόχο της Ουάσιγκτον να εμποδίσει την τουρκική εισβολή. Δεν είναι, δηλαδή, τυχαίο το γεγονός ότι η διαρροή έγινε από αμερικανικής πλευράς και μάλιστα στην «Ουάσιγκτον Ποστ».

Υπό την έννοια αυτή, η φιλολογία γύρω από «σχέδιο», μπορεί να πει κανείς ότι ενισχύει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερα απέναντι στους στρατιωτικούς. Αφού οι στρατιωτικοί είναι αυτοί που όπου σταθούν κι όπου βρεθούν λένε «να μπούμε».

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: