Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

Η Ρωσία έστειλε τεχνικούς στη Συρία

Η Ρωσία έστειλε τεχνικούς στη Συρία

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Times, Ρωσία έστειλε τεχνικούς στη Συρία για να αναβαθμίσουν τα αντιαεροπορικά συστήματα της χώρας.

Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε πως η Μόσχα απέστειλε ομάδα τεχνικών μετά που το Ισραήλ κατάφερε να παρακάμψει τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα της Συρίας χρησιμοποιώντας τεχνολογία στελθ, η οποία και επέτρεψε στα μαχητικά του να παραμείνουν αόρατα καθ' όλη τη διάρκεια της αεροπορικής επιχείρησης του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Όπως επισημαίνουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα ισραηλινά μαχητικά βοηθήθηκαν από από ομάδα των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού που επιχειρούσε στο έδαφος της Συρίας, με αποτέλεσμα τον επιτυχή βομβαρδισμό και την ολοκληρωτική καταστροφή στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ανατολική Συρία που κατασκευάστηκαν με βορειοκορεατική βοήθεια.


Στο δημοσίευμα των Times γίνεται λόγος για ηλεκτρονικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκαν από τα
F-15I της ΙΑF, καθώς και για ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου που επιχειρούσε κοντά στις μεσογειακές ακτές της Συρίας την στιγμή της επίθεσης. Οι ηλεκτρονικές παρεμβολές προκάλεσαν βλάβη στα ρωσικά ραντάρ και διέκοψαν τις επικοινωνίες του συριακού στρατού.

Επρόκειτο για την παρθενική χρήση του συγκεκριμένου συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου, το οποίο πιστεύεται πως σχεδιάστηκε έχοντας ως πρωταρχικό στόχο τη χρήση του κατά τη διάρκεια μιας ενδεχόμενης επίθεσης κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.






Πηγή: Jerusalem Post

Έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς Gazprom και Ουκρανία

Έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς Gazprom και Ουκρανία

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Επιτροπή κάλεσε σήμερα τη ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom και την Ουκρανία να επιλύσουν τάχιστα τις διαφορές τους σε ότι αφορά τις πληρωμές για παραδόσεις φυσικού αερίου στην πρώην σοβιετική Δημοκρατία.

«Η Επιτροπή ενημερώθηκε από τη Gazprom σχετικά με ένα πρόβλημα οφειλών για φυσικό αέριο που παραδόθηκε στην Ουκρανία και για την πιθανότητα μείωσης των μελλοντικών παραδόσεων προς τη χώρα αυτή, αν δεν εξευρεθεί μια ικανοποιητική λύση. Η Επιτροπή καλεί τις δύο πλευρές να επιλύσουν γρήγορα το θέμα» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι η Gazprom υποσχέθηκε απέναντι στο εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα καλύψει όλες τις υπάρχουσες δεσμεύσεις της σχετικά με τη προμήθεια φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές εταιρίες. Σημειώνεται ότι το 80% του ρωσικού φυσικού αερίου εξάγεται προς τις χώρες της ΕΕ μέσω της Ουκρανίας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - κόμματα απρόθυμα να βγάλουν το φίδι του Σκοπιανού από την τρύπα

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - κόμματα απρόθυμα να βγάλουν το φίδι του Σκοπιανού από την τρύπα


Το θέμα των Σκοπίων, μια δεκαπενταετία μετά τη γένεσή του, επανέρχεται κατ' ανάγκην στο προσκήνιο της εξωτερικής πολιτικής μιας κυβέρνησης που δεν θέλει να χρεωθεί μόνη της το πολιτικό κόστος μιας κακής λύσης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, πρόθυμων για κριτική όλων των αποχρώσεων, αλλά απρόθυμων να διατυπώσουν πρόταση, που ενδεχομένως θα έχει και αυτή πολιτικό κόστος.

Ιδια ήταν η εικόνα και στα άλλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής (π.χ. Τουρκία, Κυπριακό, ενεργειακή διπλωματία κ.λπ.), ωσάν η χώρα να κινείται μ' έναν αυτόματο πιλότο που δεν χρειάζεται καν διόρθωση ρότας.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε χθες στη Βουλή «ανόρεκτος» να αναφερθεί με σαφήνεια στο θέμα των Σκοπίων, που σε λίγο καιρό θα αρχίσει να τον απασχολεί στα σοβαρά. Για την ακρίβεια, στην πρωτολογία του περιορίστηκε να «συμβουλεύσει» απλώς τα Σκόπια «να σέβονται στο ακέραιο τις συμφωνίες και να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία τους και να συνεργαστούν για κοινή λύση στο θέμα της ονομασίας», χωρίς καμιά νύξη για σκλήρυνση της ελληνικής στάσης στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Η καθ' ύλην αρμόδια υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε, αλλά δεν κατονόμασε, την προοπτική άσκησης βέτο στη ΝΑΤΟϊκή πορεία των Σκοπίων, αν αυτά δεν συναινέσουν σε κοινά αποδεκτή ονομασία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου διαπίστωσε «διολίσθηση της διαπραγματευτικής θέσης και ισχύος» της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Επέμεινε «στην πρωτοβουλία του», που παραμένει στο τραπέζι, μετά τις επαφές του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων, την οποία όμως δεν κατονόμασε στη Βουλή. Στη δευτερολογία του δήλωσε πρόθυμος να «κάνει και άλλα ζεμπέκικα», αν αυτό είναι προς όφελος της Ελλάδας. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι καρφωμένος στην καρέκλα του, απαθής στις εξελίξεις.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έδειξε να μην αμφισβητεί την πρόθεση της κυβέρνησης να ασκήσει βέτο στο θέμα των Σκοπίων, αλλά την εφαρμογή του: «Οχι γιατί η κυβέρνηση αθετεί την υπόσχεσή της, αλλά γιατί, όταν θα βρεθεί σ' εκείνο το τραπέζι, είναι υποχρεωμένη να μη συγκρουστεί με τα ευρύτερα συμφέροντα του ευρω-ενωσιακού -και όχι μόνον- κεφαλαίου».

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Α. Αλαβάνος παρατήρησε ότι το θέμα των Σκοπίων λαμβάνει μορφή «επικίνδυνου εθνικισμού» και αντί συγκεκριμένης τοποθέτησης επί του ζητήματος ανέπτυξε τη βασική αρχή του κόμματός του: όχι χρήματα για τους εξοπλισμούς, αλλά για την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος: «Πατριωτισμός δεν είναι να κάνουμε κεντρικό θέμα το όνομα της ΠΓΔΜ, αλλά να κάνουμε τη Μακεδονία, τη Βόρεια Ελλάδα, διεθνή πόλο ανάπτυξης, με πρωτοπόρα Πανεπιστήμια και αξιοποίηση του εθνικού πλούτου».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης επιβεβαίωσε την ήδη διαμορφωμένη αντίληψη ότι «τα εθνικά θέματα θα είναι το γήπεδό του», με καταγγελτικό, διεκδικητικό και επιθετικό λόγο επί παντός θέματος.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν απασχόλησαν ιδιαιτέρως τις χθεσινές τοποθετήσεις στη Βουλή, με την υπουργό Εξωτερικών να σημειώνει ότι η ύπαρξη νέων κυβερνήσεων σε Αθήνα και Αγκυρα δίνει την ευκαιρία στις δύο πλευρές να προχωρήσουν στην πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, εφαρμόζοντας τη συμφωνία του Ιουλίου 2006 μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ο Αχμαντινεντζάντ συνεχάρη τη Γερμανία, την Κίνα, τη Γερμανία, την Κύπρο και τη Γουινέα για την εθνική τους εορτή

Ο Αχμαντινεντζάντ συνεχάρη τη Γερμανία, την Κίνα, τη Γερμανία, την Κύπρο και τη Γουινέα για την εθνική τους εορτή

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ απέστειλε μηνύματα συγχαρητηρίων στη Γερμανία, την Κίνα, τη Γερμανία, την Κύπρο και τη Γουινέα επ' ευκαιρίας της εθνικής τους εορτής.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ιρανού προέδρου, ο Αχμαντινεντζάντ συνεχάρη με διαφορετικά μηνύματα τους ομόλογους του αυτών των χωρών.

Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα πως οι φιλικές σχέσεις του Ιράν με τις συγκεκριμένες χώρες θα διευρυνθούν προς διασφάλιση των αμοιβαίων συμφερόντων.

Πηγή: Islamic Republic News Agency

Η Αυστραλία δεν θα λάβει μέρος σε μια στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν

Η Αυστραλία δεν θα λάβει μέρος σε μια στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν

Ο Αυστραλός Υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική ενέργεια εναντίον του Ιράν.

Το σχόλιο του Ντάουνερ έρχεται μετά τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Mπους να εξασφαλίσει υποστήριξη από τους συμμάχους του στο θέμα του Ιράν.

Ο Ντάουνερ είπε πως δεν πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα επιλέξουν την στρατιωτική επιλογή, αν όμως το πράξουν, η Αυστραλία δεν θα συμμετάσχει.

"Η αμερικάνικη θέση είναι πως δεν αποκλείουν την στρατιωτική επιλογή. Αυτό έχει να κάνει με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο ανησυχεί ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα," είπε ο Ντάουνερ, προσθέτοντας πως "δεν σχεδιάζουμε να αναμιχθούμε σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον οποιασδήποτε χώρας."

Η Αυστραλία είναι στενή σύμμαχος των ΗΠΑ και διατηρεί 1500 στρατιώτες στο Ιράν και στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Πηγή: Xinhua

Ο Καραμανλής στον δρόμο που χάραξε ο Σαρκοζί

Ο Καραμανλής στον δρόμο που χάραξε ο Σαρκοζί

Κοινή παραδοχή αποτελεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί όλες οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις να έχουν ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δεκαοκτώ μηνών

Εμπνευσμένο από τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και το μοντέλο εξουσίας που προτάσσει ο γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί είναι το σχέδιο Καραμανλή, έτσι όπως αυτό προκύπτει από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τις οποίες παρουσίασαν ο ίδιος αλλά και οι κορυφαίοι υπουργοί του κατά το περασμένο τριήμερο. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να έχει συνειδητοποιήσει πλήρως ότι η παραγωγική διάρκεια του βίου της κυβέρνησης δεν αντιστοιχεί στην τυπική θητεία και ότι η περιορισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σε συνδυασμό με την παρουσία στη Βουλή και τις διαθέσεις του ΛΑΟΣ, καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη επίσπευσης των ρυθμών υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.

Με σύμμαχο τον χρόνο

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα, ο οποίος μνημονεύοντας και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ έλεγε την Κυριακή ότι ο "βασικός σύμμαχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι ο χρόνος". Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, αποτελεί κοινή παραδοχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί όλες οι βασικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις να έχουν ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δεκαοκτώ μηνών. Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2009 η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει ολοκληρώσει την πρώτη -και ηπιότερη- φάση του ασφαλιστικού, να έχει πετύχει δραστική μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, να έχει δρομολογήσει τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας και να έχει λάβει σοβαρά κοινωνικά μέτρα, τα οποία θα μειώνουν τις ανισότητες.

Εξίσου τολμηρή θεωρείται και η αλλαγή στη διοικητική δομή της χώρας, την οποία δρομολογεί ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δραστική μείωση του αριθμού των δήμων (από 1.500 που είναι σήμερα σε περίπου 400) και των νομαρχιών κατά το ήμισυ ή και περισσότερο. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν σοβαρές αντιδράσεις, καθώς μία τέτοια αλλαγή θα θέσει εκτός κρατικών θέσεων μεγάλο αριθμό αξιωματούχων.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η άμεση εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ -το προανήγγειλε σαφώς το προηγούμενο Σάββατο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης- αλλά και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Εκλογικός νόμος

Στη χθεσινή πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τη νέα κυβερνητική θητεία ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα γίνει στην αρχή της τετραετίας, ώστε να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί, και θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές. Ερωτηθείς αν έχουν σχέση με γερμανικό μοντέλο οι αλλαγές στη διοικητική δομή του κράτους, σημείωσε πως δεν έχει να προσθέσει κάτι τώρα και πως ο πρωθυπουργός είπε σε ποια κατεύθυνση θα είναι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Κατά ορισμένες πληροφορίες στις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης είναι να καταθέσει έναν νέο νόμο, ο οποίος θα δανείζεται στοιχεία από το νόμο Κούβελα, θα πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με επιπλέον πέντε ή δέκα έδρες σε βάρος του δεύτερου κόμματος και θα διατηρεί την αναλογικότητα για τα μικρότερα κόμματα. Αν επιλεγεί το δεύτερο σενάριο, τότε οι πρώτες πέντε έδρες θα αφαιρούνται από το δεύτερο κόμμα και οι υπόλοιπες πέντε από τα μικρότερα κόμματα.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης για Κόσοβο ζητάει η Σερβία

Στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης για Κόσοβο ζητάει η Σερβία

ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για την εξεύρεση μιας δημοκρατικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο, ζήτησε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, δηλώνοντας παράλληλα ότι «είναι αδύνατο για τη Σερβία ν' αποδεχθεί μια λύση που θα της επιβληθεί».

O Κοστουνίτσα απευθύνθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ ύστερα από πρόσκληση του προέδρου, Βαν ντερ Λίντεν.

Δήλωσε ότι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ η Σερβία «έχει δεσμευθεί χωρίς επιφύλαξη για μια δημοκρατική λύση που θα βασίζεται στους τρεις βασικούς πυλώνες που θεμελιώνουν την Ευρώπη και που είναι: ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία, κράτος δικαίου».

Πρόσθεσε ότι η Σερβία ζητάει από την αλβανική πλευρά αλλά και από τη διεθνή κοινωνία στη Νέα Υόρκη να δεσμευθούν να μην υπάρξει προσφυγή στη βία ή σε μονομερείς λύσεις.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο γεγονός ότι η Σερβία προχώρησε στη Ν. Υόρκη αποδεχόμενη «το ζωτικό ζήτημα του σεβασμού και της προστασίας των δικαιωμάτων των Αλβανών» του Κοσσυφοπεδίου. Δήλωσε ότι η χώρα του «είναι έτοιμη να εξασφαλίσει για τους Αλβανούς το καθεστώς της πλέον ευνοούμενης μειονότητας οπουδήποτε στον κόσμο σήμερα» και εξήγησε ότι θα υπάρχει συνταγματική εγγύηση γι' αυτό το καθεστώς «με την έννοια μιας ουσιαστικής και λειτουργικής αυτονομίας».

Για το Σέρβο πρωθυπουργό, μια τέτοια λύση θα οδηγήσει στην πλήρη και ελεύθερη ανάπτυξη και ευημερία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Υπογράμμισε συγχρόνως ότι η Σερβία ως κράτος κυρίαρχο και διεθνώς αναγνωρισμένο δεν μπορεί να επιτρέψει στην αλβανική μειονότητα να δημιουργήσει κράτος εν κράτει ή ένα νέο αλβανικό κράτος μέσα στα Βαλκάνια.

«Καμία εθνική μειονότητα, είπε, δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο». Σύμφωνα με τον Κοστούνιτσα, «η διεθνής κοινωνία ευρίσκεται μπρος σε μια διασταύρωση και θα πρέπει να διαλέξει ποιο δρόμο θ' ακολουθήσει για την τύχη του Κοσσυφοπεδίου και την τύχη της Σερβίας».

Κατά την άποψή του υπάρχουν δύο επιλογές: ο ένας δρόμος οδηγεί στη δημοκρατική λύση με βάση τις δημοκρατικές αξίες.

Ο άλλος δρόμος οδηγεί σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση δημιουργώντας επικίνδυνο προηγούμενο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επιτρέποντας σε μια μειονότητα να παραβιάζει συνεχώς ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δημιουργώντας ένα κυρίαρχο και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος.

Η όλη επιχειρηματολογία που συνηγορεί για τη δεύτερη αυτή λύση αποτελεί κατά την άποψη του Σέρβου πρωθυπουργού «νομική βία και πολιτική εφαρμογής μονομερούς λύσης».

Ολα τα επιχειρήματα που ακούγονται από «τρομοκράτες Αλβανούς ότι θα προσφύγουν σε μαζική βία, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η ανεξαρτησία» δεν θα πρέπει καν να σχολιασθούν, είπε, και ζήτησε να δοθεί μήνυμα από τη διεθνή κοινωνία ότι «τέτοιες απειλές όχι μόνο δεν θα επικροτούνται αλλά και θα πρέπει να υποστούν ποινές».

Ο Βόισλαβ Κοστουνίτα υπογράμμισε, τέλος, ότι δεν θα πρέπει ν' ακολουθηθεί η λύση της «νομικής βίας» διότι η Σερβία απορρίπτει ακόμα και την απλή σκέψη ότι θα μπορούσε να επιτρέψει τη δημιουργία νέου αλβανικού κράτους στο έδαφός της.

«Σας διαβεβαιώ ότι είναι αδύνατο να δεχθούμε μια λύση που θα μας επιβληθεί», κατέληξε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οζκιόκ: «Η κουρδική πραγματικότητα πρέπει ν' αναγνωρισθεί»

Οζκιόκ: «Η κουρδική πραγματικότητα πρέπει ν' αναγνωρισθεί»

H ΚΟΥΡΔΙΚΗ πραγματικότητα πρέπει να αναγνωρισθεί, δήλωσε ο πρώην αρχηγός του τουρκικού επιτελείου στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, στο πλαίσιο των συζητήσεων που προκάλεσε η χθεσινή ομιλία του αρχηγού του τουρκικού γενικού επιτελείου, στρατηγού Γιασάρ Μπουγιουκανίτ.

Ο στρατηγός τόνισε ότι θα πρέπει να γίνεται πάντα προσεκτικά ο διαχωρισμός μεταξύ της ένοπλης δράσης του ΡΚΚ και άλλων μορφών εκδήλωσης της «κουρδικής πραγματικότητας».

Εν τω μεταξύ, το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) αντέδρασε έντονα στην χθεσινή ομιλία του στρατηγού Μπουγιουκανίτ. Ο στρατός μάς στοχοποίησε, δήλωσε ο Αχμέτ Τουρκ, ενώ ταυτόχρονα καταδίκασε τις επιθέσεις του ΡΚΚ στην περιοχή του Σιρνάκ.

Τέλος ο πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν, διάλεξε να αποδοκιμάσει διακριτικά και εμμέσως τις δηλώσεις του αρχηγού του επιτελείου. Αν το DTP είχε κάνει κάποια παράνομη ενέργεια, θα είχε ήδη επιληφθεί η δικαιοσύνη, είπε.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το Ισραήλ λύνει τη σιωπή του και επιβεβαιώνει την αεροπορική επίθεση στη Συρία

Το Ισραήλ λύνει τη σιωπή του και επιβεβαιώνει την αεροπορική επίθεση στη Συρία

Έπειτα από ένα μήνα σιωπής, το Ισραήλ επιβεβαίωσε σήμερα πως στις 6 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή εναντίον στόχων στη Συρία.

Μέχρι τώρα το Ισραήλ αρνείτο να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει την πραγματοποίηση αεροπορικής επιδρομής, παρόλο που το περιστατικό επιβεβαιώθηκε από τη Σύριους και Δυτικούς αξιωματούχους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η επίθεση έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα στη Συρία. Εντούτοις, δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τους στόχους που πλήγηκαν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο ΒBC ο Σύρος πρόεδρος Μπάσαρ Αλ Άσσαντ, δεν απέκλεισε την πιθανότητα η Συρία να απαντήσει στρατιωτικά στην αεροπορική επίθεση του Ισραήλ.

Πηγή: The San Diego Union-Tribune

Νέα διένεξη Gazprom - Ουκρανίας λόγω οφειλών

Νέα διένεξη Gazprom - Ουκρανίας λόγω οφειλών

Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ του ρωσικού φυσικού αερίου, η Gazprom απείλησε με μείωση των ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την Ουκρανία εάν το Κίεβο δεν ρυθμίσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ένα χρέος 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.

«Ενόψει της προσέγγισης στην περίοδο της κορύφωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου κατά το φθινόπωρο και τον χειμώνα και του συστηματικά μη σεβασμού των ισχυουσών συμφωνιών από την ουκρανική πλευρά, η Gazprom θα είναι υποχρεωμένη, στην περίπτωση που το χρέος της τελευταίας δεν διευθετηθεί μέσα στον Οκτώβριο, να αρχίσει να μειώνει τις ποσότητες φυσικού αερίου προς τους Ουκρανούς καταναλωτές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το 80% του ρωσικού φυσικού αερίου εξάγεται προς της χώρες της ΕΕ μέσω της Ουκρανίας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σύνταγμα ευρείας αποδοχής υπόσχεται ο Ταγίπ Ερντογάν

Σύνταγμα ευρείας αποδοχής υπόσχεται ο Ταγίπ Ερντογάν

Σε μία καθησυχαστική κίνηση προς τους υποστηρικτές της κοσμικής Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν βεβαιώνει ότι το νέο Σύνταγμα θα αντανακλά τις αξίες και τις αρχές όλοκληρου του έθνους. Δεν ανοίγει όμως τα χαρτιά του για την άρση η μη της απαγόρευσης της μαντίλας στα τουρκικά πανεπιστήμια, νέα εστία έντασης με το κοσμικό κατεστημένο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τους πολίτες να πουν «ναι» στο δημοψήφισμα που διενεργείται την 21η Οκτωβρίου για την άμεση εκλογή του προέδρου της χώρας από το λαό. «Απευθύνομαι σε όλους και τους καλώ να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα για την εκλογή του 12ου προέδρου της Τουρκίας» δηλωσε.

«Σύνταγμα με συναίνεση όλων»

«Θα καταρτίσουμε ένα Σύνταγμα που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό από όλους τους τομείς της κοινωνίας. Που θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες των πολιτών μας και τις θεμελιώδεις αξίες του έθνους μας» δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε σύνοδο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Το Σύνταγμά μας θα καταρτιστεί με τη μέγιστη συναίνεση και ενδεχομένως θα υποβληθεί στο έθνος μας για έγκριση» προσέθεσε αναφερόμενος στο σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για την έγκριση του τελικού κειμένου πιθανώς τον προσεχή χρόνο, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Δεν ανέφερε, ωστόσο, εάν το σχέδιο Συντάγματος θα περιλαμβάνει άρθρο, το οποίο θα αίρει ή θα χαλαρώνει την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στα πανεπιστήμια, κάτι που αποτελεί στόχο για τους υποστηρικτές του ισλαμιστικών καταβολών AKP και φόβο για τους υπέρμαχους της διατήρησης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Οι τελευταίοι, μεταξύ των οποίων η στρατιωτική ηγεσία, κορυφαίοι δικαστές και πανεπιστημιακοί, ανησυχούν μήπως το AKP χρησιμοποιεί τη συνταγματική μεταρρύθμιση για να υποσκάψει τον διαχωρισμό θρησκείας και κράτους, στον οποίο αντιτίθεται ο Ερντογάν.

Οι μαντίλες στην κυρίως μουσουλμανική Τουρκία απαγορεύονται στα δημόσια κτίρια, πανεπιστήμια και σχολεία, αλλά ένα ποσοστό περίπου 60% μεταξύ των γυναικών καλύπτει το κεφάλι τους. Η σύζυγος του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ φοράει μαντίλα, ενώ η κόρη του σπουδάζει στις ΗΠΑ όπου της επιτρέπεται να καλύπτει το κεφάλι της.

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν είναι γνωστό ότι είναι υπέρ της άρσης της απαγόρευσης, αλλά δεν είναι σαφές ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει τώρα. Σε πρόσφατη συνέντευξη στην εφημερίδα Financial Times διεφάνη πρόθεση να κινηθεί υπέρ της κατάργησης της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας στα πανεπιστήμια.

Πηγή: in.gr

Γκάλοπ: Αλλος ο καταλληλότερος, άλλος ο προτιμότερος

Γκάλοπ: Αλλος ο καταλληλότερος, άλλος ο προτιμότερος

Διαφορετικά αποτελέσματα -ορισμένα αντιφατικά μεταξύ τους- προκύπτουν από δύο νέες δημοσκοπήσεις, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για την κούρσα της αρχηγίας στο ΠΑΣΟΚ.

Στη μια οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι προτιμούν για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον Γιώργο Παπανδρέου. Ομως, στην ίδια δημοσκόπηση ο ίδιοι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι πιστεύουν πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να το οδηγήσει σε νίκη στις επόμενες εκλογές. Στην άλλη δημοσκόπηση, ο κ. Βενιζέλος θεωρείται καταλληλότερος για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπερέχει σημαντικά στην «παράσταση νίκης» (και στο σύνολο των ψηφοφόρων και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ).

Η «Metron»

Στην πρώτη δημοσκόπηση (της «Metron Analysis» για τον Αντέννα):

* Το 37% του συνόλου των ψηφοφόρων δηλώνει ότι προτιμά για πρόεδρο τον κ. Βενιζέλο και το 35% τον κ. Παπανδρέου. Αντίθετα, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το 49% προτιμά τον κ. Παπανδρέου και το 37% τον κ. Βενιζέλο. Ικανό ποσοστό του συνόλου των ψηφοφόρων (17%) προτιμά τον κ. Σκανδαλίδη, αλλά αυτό πέφτει στο 9% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

* Το 38% του συνόλου των ψηφοφόρων (και το 42% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ) πιστεύει ότι ο κ. Βενιζέλος μπορεί να το οδηγήσει σε νίκη στις επόμενες εκλογές. Οι αριθμοί για τον κ. Παπανδρέου είναι 23% και 35% αντίστοιχα. Ο κ. Σκανδαλίδης συγκεντρώνει 5% και 3% αντίστοιχα.

Η GPO

Στην άλλη δημοσκόπηση (της GPO για το Μέγκα):

* Το 48,2% του συνόλου των ψηφοφόρων και το 48,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρούν τον κ. Βενιζέλο καταλληλότερο για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου θεωρείται καταλληλότερος από το 32,9% του συνόλου και το 42,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

* Ο κ. Βενιζέλος προηγείται και στη λεγόμενη παράσταση νίκης. Στο ερώτημα «ποιος πιστεύουν ότι θα εκλεγεί πρόεδρος», το 52,7% του συνόλου των ψηφοφόρων και το 52,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ απάντησε ο κ. Βενιζέλος. Νικητή τον κ. Παπανδρέου βλέπει το 34% του συνόλου και το 38,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

* Μεγάλη υπεροχή του κ. Βενιζέλου καταγράφεται στις απαντήσεις που δίνουν οι ψηφοφόροι στα ερωτήματα «ποιος μπορεί να νικήσει τον κ. Καραμανλή» (52,9% του συνόλου και 59,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ) «ποιος μπορεί να κάνει καλύτερη αντιπολίτευση» (71,5% και 67,8%), «ποιος είναι πιο ικανός» (55,7% και 50,5%), «ποιος είναι πιο αποφασιστικός» (69,1% και 61,6%).

* Ο κ. Παπανδρέου προηγείται στις απαντήσεις των ερωτημάτων «ποιος είναι πιο ειλικρινής» (47,6% και 59,6%), «ποιος είναι πιο αξιόπιστος» (36,6% και 49,5%), «ποιος είναι πιο ενωτικός» (35,5% και 45,6%). Σ' αυτό το ερώτημα υψηλά ποσοστά συγκεντρώνει και ο Κ. Σκανδαλίδης (31,3% και 24,8%).

Ο χρόνος επιλογής

* Το 56,5% του συνόλου των ψηφοφόρων και το 60,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η εκλογή προέδρου πρέπει να γίνει νωρίτερα από τις 11 Νοεμβρίου.

* Το 50,4% του συνόλου των ψηφοφόρων και το 50,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ κρίνει θετικά την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Πολύ υψηλές, όμως, είναι και οι αρνητικές κρίσεις (48,1% και 48,8%). Ταυτόχρονα, οι ίδιοι ψηφοφόροι εκφράζουν την άποψη ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν συνέβαλε στην ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δηλώνει το 60,3% του συνόλου των ψηφοφόρων και το 53,4% του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, η πλειοψηφία και των δυο κατηγοριών ψηφοφόρων (55,9% του συνόλου και το 53,4% του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν ωφέλησε τον κ. Παπανδρέου.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Προηγείται ο πρόεδρος Παπαδόπουλος σε δημοσκόπηση της Evresis

Προηγείται ο πρόεδρος Παπαδόπουλος σε δημοσκόπηση της Evresis

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος προηγείται στην προτίμηση του εκλογικού σώματος για τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας "Evresis", που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ-1 Κύπρου.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος Παπαδόπουλος εξασφαλίζει 31,9%, ο κ. Χριστόφιας 28,8% και ο κ. Κασουλίδης 28%, ενώ ο κ. Κώστας Θεμιστοκλέους 0,8%. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 5,1%, τα άκυρα ή λευκά το 3,8% και ποσοστό 1,6% δήλωσαν ότι δεν θα ψήφιζαν.

Η δημοσκόπηση ήταν παγκύπρια με δείγμα 1518 άτομα και έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις από τις 13 μέχρι και 27 Σεπτεμβρίου.


Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Στην Αθήνα με βαριά ατζέντα

Στην Αθήνα με βαριά ατζέντα

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα δοκιμαστούν το επόμενο διάστημα σε τρία μέτωπα, σχεδόν ταυτόχρονα: στο Κυπριακό, στο Σκοπιανό και στο ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΕΤ ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Νίκολας Μπερνς, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο τον Οκτώβριο, σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο γραφείο του στο ψευδοκράτος. Λόγω του συμβολισμού νομιμοποίησης του κατοχικού καθεστώτος που έχει μια τέτοια ενέργεια ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Οταν ανάλογη κίνηση είχε κάνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας κ. Τζακ Στρο ο Κύπριος Πρόεδρος απέφυγε συνάντηση μαζί του, για να εκφράσει την ενόχληση της Λευκωσίας. Η ευαισθησία της συγκυρίας και η δηλωμένη πρόθεση της Ουάσιγκτον για «νέα αρχή» με την κυπριακή κυβέρνηση δυσχεραίνουν την απόφαση που τελικά θα πάρει η Λευκωσία. Διπλωματικές πηγές θεωρούν βέβαιο ότι θα προηγηθούν διαβουλεύσεις και με την Αθήνα για τη διαχείριση της επίσκεψης του κ. Μπερνς στην Κύπρο, η οποία θεωρείται σημαντική για την προετοιμασία νέας προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα έχει συνομιλίες το ίδιο διάστημα και με την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν στο Σκοπιανό. Ο προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Σερτζάν Κερίμ μιλώντας στη σκοπιανή εφημερίδα «Ντνέβνικ» υπεραμύνθηκε της επιλογής του να προσφωνήσει τον κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι «πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Είπε μάλιστα ότι στην ομιλία του της 24ης Μαΐου, όταν επισημοποιήθηκε η εκλογή του ως προέδρου της Γ.Σ. του ΟΗΕ, παρουσίασε τη χώρα του ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», χωρίς τότε να υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση από την ελληνική πλευρά. Και υποστήριξε ότι αυτό που έγινε «δεν πρέπει να δυσχεράνει αλλά να ηρεμήσει τα πράγματα ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αυτές οι δηλώσεις είναι απολύτως ενδεικτικές της πίεσης που πρέπει να ασκηθεί από τις ΗΠΑ προς την ΠΓΔΜ προκειμένου να υπάρξει στοιχειώδης διαλλακτικότητα. Ο κ. Μπερνς θα συζητήσει στην Αθήνα και τις επερχόμενες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο οδεύει προς την ανεξαρτητοποίηση (μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στις 10 Δεκεμβρίου) παρά την εναντίωση της Σερβίας και παρά την αντίθεση της Ρωσίας. Εφόσον υπάρξει ανεξαρτητοποίηση χωρίς ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ θα διέλθουν σοβαρή κρίση προκειμένου να καταλήξουν σε κοινή θέση. Με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή η ελληνική πλευρά - μέχρι σήμερα - δεν είναι υπέρ μονομερών αποφάσεων για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, γνωρίζοντας ότι η εγκατάλειψη της αρχής περί απαραβίαστου των συνόρων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, να λειτουργήσει δηλαδή το παράδειγμα του Κοσσυφοπεδίου ως «μοντέλο» απόσχισης αλλού. Με αυτό το επιχείρημα, άλλωστε, η Μόσχα προειδοποιεί τη Γεωργία για την ανεξαρτητοποίηση της Αμπχαζίας και της νότιας Οσετίας.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Βολές Βενιζέλου κατά Γιώργου

Βολές Βενιζέλου κατά Γιώργου

Με βολές κατά του Γ. Παπανδρέου, τον οποίο κατηγόρησε ότι είναι γαντζωμένος στην κομματική εξουσία και ότι θέλει ένα μικρό, συρρικνωμένο, εσωστρεφές και φοβικό ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε χθες την πλατφόρμα του για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ χαρακτήρισε «ελάχιστο όριο» το ένα εκατομμύριο πολιτών που μετείχαν στη διαδικασία του 2004.

«Πρέπει να ανασυγκροτήσουμε το μεγάλο, πλειοψηφικό και νικηφόρο ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να αντισταθούμε σε όσους θέλουν, γαντζωμένοι στην κομματική τους εξουσία, ένα συρρικνωμένο, μικρό, εσωστρεφές και φοβικό ΠΑΣΟΚ», τόνισε παρουσιάζοντας την πλατφόρμα του ο κ. Βενιζέλος, κλιμακώνοντας κατ αυτόν τον τρόπο και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς την επίθεση κατά του κ. Παπανδρέου.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε επειδή του έλειπαν τα καλά ιδεολογικά και προγραμματικά κείμενα. Εχασε προς τα αριστερά γιατί δεν έπεισε ως αντιπολίτευση και προς τα δεξιά γιατί δεν έπεισε ως κυβερνητική πρόταση.

Αξιοπιστία
Το μείζον συνεπώς ζήτημα είναι ζήτημα πολιτικής επάρκειας, σαφήνειας και αξιοπιστίας», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Βενιζέλος, ενώ συνέχισε και με νέες αιχμές κατά του Γ. Παπανδρέου και του τρόπου που διοίκησε, κάνοντας λόγο για «πριγκιπικές και αρχηγικές πρακτικές». «Εθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση της παράταξης, γιατί πιστεύω ότι μπορώ να τα βγάλω πέρα. Δεν πιστεύω όμως ούτε στις λευκές επιταγές, ούτε στις πριγκιπικές και αρχηγικές πρακτικές. Πιστεύω στον πολιτικό διάλογο, τις δημοκρατικές διαδικασίες, στη συλλογική λειτουργία. Το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η χώρα συνολικά, απαιτεί μια άλλη αντίληψη για την πολιτική».

Εμφαση, ωστόσο, έδωσε ο κ. Βενιζέλος και στο Σώμα που θα ψηφίσει για τις εκλογές προέδρου, προφανώς επειδή, μεταξύ άλλων, εκτιμά ότι όσο αυτό ξεφύγει από τους κομματικούς μηχανισμούς τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην είναι ντέρμπι». «Πρέπει να ξαναφέρουμε την κοινωνία και τους πολίτες μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Το ένα εκατομμύριο πολιτών που μετείχαν στη διαδικασία του 2004 είναι το ελάχιστο όριο για την 11η Νοεμβρίου, αν θέλουμε να πετύχουμε τη φυγή προς τα εμπρός».

Συνεργάτες του μάλιστα, για το θέμα αυτό των ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου, σχολίαζαν χθες:

«Το ΠΑΣΟΚ από το 2004 και μετά ζει μέσα στη λογική του ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων. Αυτό είναι το βασικό του νομιμοποιητικό επιχείρημα. Ενα ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε με το ένα εκατομμύριο και πήγε στο 40% και στη συνέχεια στο 38%, έχασε δύο φορές, δεν μπορεί να πάει τώρα σε μία εκλογή νέου προέδρου και να πέσει από το ένα εκατομμύριο στις 200.000 ή 300.000 ψηφοφόρων.

Αν δεν πιάσουμε το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, αν δεν είμαστε σε επαφή με τους πολίτες, εάν δεν ανοίξει τις πόρτες του το ΠΑΣΟΚ και γίνει εσωστρεφές, κλειστό, φοβικό, τότε το ΠΑΣΟΚ χάνει την πλειοψηφικότητα και την πολyσυλλεκτικότητά του».

Για το θέμα της ενότητας, επίσης, με αφορμή και τα σενάρια που κυκλοφόρησαν ότι οι διαδικασίες μπορεί να πάνε πίσω και να προηγηθεί έκτακτο συνέδριο, οι ίδιοι «κύκλοι» του κ. Βενιζέλου σημείωναν:

«Πρέπει αυτές οι 40 ημέρες να είναι μια μεγάλη καμπάνια για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, ώστε να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον του κόσμου. Επειδή τώρα υπάρχουν εντάσεις, διχαστικές λογικές, αβεβαιότητες, γκρίζες ζώνες, κάτι που απωθεί τους πολίτες. Εάν τα πράγματα ηρεμήσουν, πολιτικοποιηθούν και το ερώτημα είναι "ποιος εκφράζει τι, ποιος μπορεί, ποιος δεν μπορεί", οι πολίτες θα αρχίσουν να συγκινούνται και να έρχονται κοντά μας».

Διάψευση
Η Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, διέψευδε κατηγορηματικά τέτοια συνέρια, ενώ και πολιτικά στελέχη, όπως ο κ. Π. Μπεγλίτης, υπενθύμιζαν τη σχετική συμφωνία που έγινε στο Πολιτικό Συμβούλιο και η οποία προφανώς δεν μπορεί να αλλάξει. Για το θέμα του έκτακτου συνεδρίου επίσης «κύκλοι» του κ. Βενιζέλου σημείωναν:

«Το έκτακτο συνέδριο το απέκλεισε ο ίδιος ο Ν. Αθανασάκης με την εισήγησή του στο περασμένο Πολιτικό Συμβούλιο. Εξήγησε διεξοδικά γιατί δεν πρέπει να γίνει και όλοι συμφώνησαν με τη θέση αυτή. Υπάρχει συνεπώς μια συμφωνία, υπάρχει μία απόφαση μεταξύ συντρόφων και μεταξύ κυρίων».

Χθες, κατά του Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε και ο κ. Γ. Παπαντωνίου, χαρακτηρίζοντάς τον «προσωρινό πρόεδρο» («όπως είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός», είπε με νόημα) και κάνοντας λόγο για «τριτοκοσμική κατάσταση» στη λειτουργία του κόμματος.

Μιλώντας στη ΝΕΤ ο κ. Παπαντωνίου απέδωσε την ήττα στις εκλογές στον αρχηγό που δεν έπειθε, στο Πρόγραμμα που δεν έπειθε και στην μη συλλογική λειτουργία του κόμματος.

Αιχμές, τέλος, για το περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου αλλά και τον ίδιο άφησε, μιλώντας στον «Φλας», ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. «Αν ορισμένοι θεώρησαν ότι τους δόθηκε λευκή επιταγή το 2004, ίσως αυτός να είναι ένας από τους λόγους που δεν είχαμε τώρα καλό αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΟ ΑLΤΕR
Πολυφωνικό ΠΑΣΟΚ, «όχι» στις διαγραφές βουλευτών

Ενωτικός εμφανίσθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό σταθμό Alter, τασσόμενος υπέρ ενός πολυφωνικού ΠΑΣΟΚ δίνοντας απαντήσεις και σε όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι εάν δεν εκλεγεί θα παραμείνει στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ ήταν κατηγορηματικός ως προς το θέμα των διαγραφών λέγοντας ότι «δεν μπορεί να διαγράφεις βουλευτές». Μάλιστα τόνισε με έμφαση ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «δεν είναι εισαγγελέας, ούτε δήμιος ταυτόχρονα».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι δεν θέλει ένα «μακιαβελικό κόμμα» και ότι είναι «ανόητος όποιος δεν αξιοποιεί τη συλλογικότητα και τα προβεβλημένα στελέχη της παράταξης».

Σε ό,τι αφορά εάν τον στηρίζει ο κ. Σημίτης, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «εάν κάποιος ευνοήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό δεν ήμουν εγώ», σημειώνοντας ότι «δεν ήταν επίγονος του κ. Σημίτη». Μάλιστα, όπως είπε, αντέδρασε στη «λευκή επιταγή» Σημίτη προς τον κ. Παπανδρέου και εξομολογήθηκε ότι θα ήθελε να διεκδικήσει την προεδρία το 2004 αλλά δεν είπε τίποτα. Ο κ. Βενιζέλος έκανε άνοιγμα στην Αριστερά κάνοντας λόγο για προγραμματικές συζητήσεις προσθέτοντας ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι και κόμμα εξουσίας.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες εκλογής του νέου προέδρου, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η παράταση της εκκρεμότητας βλάπτει το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα» αλλά, όπως είπε, «έγινε ένας έντιμος συμβιβασμός για τη διαδικασία». Ζήτησε δε ο κ. Βενιζέλος την 11η Νοεμβρίου να ψηφίσουν όλοι με πλήρη στοιχεία και με ηλεκτρονικό έλεγχο.

Ο κ. Βενιζέλος σε ό,τι αφορά ερωτήματα ότι υπονόμευσε τον κ. Παπανδρέου, είπε ότι όλους μας κατηγορούν, ακόμη και την κ. Διαμαντοπούλου. Τέλος, είπε «είμαι αυτοδημιούργητος» σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν κάνει δημόσιες σχέσεις, ούτε ασχολήθηκε ποτέ σε «πολυτελή υπουργεία».

Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ
Είπε «όχι» στην παραχώρηση της αίθουσας Τύπου

Στην αίθουσα Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη θέλησε να παρουσιάσει τη Διακήρυξή του χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ωστόσο ο γραμματέας του κόμματος, Ν. Αθανασάκης, του το αρνήθηκε.

Σε επικοινωνία με τον κ. Αθανασάκη, ο κ. Βενιζέλος του ζήτησε τη χρήση της αίθουσας στη Χαριλάου Τρικούπη, με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να επιφυλάσσεται σε πρώτη φάση να του απαντήσει. Η τελική απάντηση του κ. Αθανασάκη ήταν πως αυτό δεν μπορεί να γίνει προς το παρόν, καθώς ακόμα δεν έχει αρχίσει η επίσημη διαδικασία, προσθέτοντας ότι μετά το Εθνικό Συμβούλιο σκέφτεται να εισηγηθεί να υπάρχει η δυνατότητα οι υποψήφιοι πρόεδροι να κάνουν στην αίθουσα της Χαρ. Τρικούπη εκεί τις δηλώσεις.

«Αυτό θα μπορούσε ίσως να εξηγήσει αναδρομικά το γιατί στο Ζάππειο την πρώτη ημέρα», ανέφεραν χαρακτηριστικά «κύκλοι» του κ. Βενιζέλου, ενώ άλλα στελέχη που πρόσκεινται σ' αυτόν έκαναν λόγο για «απρέπεια» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Χαριλάου Τρικούπη απέρριψε και αντίστοιχο αίτημα για την αίθουσα της κ. Αννας Διαμαντοπούλου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

"Επιφανειακή ηρεμία στο Κόσοβο"

"Επιφανειακή ηρεμία στο Κόσοβο"

«Επιφανειακά ήρεμη» εκτίμησε ότι είναι κατάσταση ασφαλείας στο Κόσοβο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αν και υπάρχει ενδεχόμενο βίας, κυρίως εξ αιτίας της δυσαρέσκειας που εκφράζεται από τους Αλβανούς του Κοσόβου για την καθυστέρηση της διαδικασίας διευθέτησης του καθεστώτος της περιοχής.

«Η συνολική κατάσταση ασφαλείας παραμένει ήρεμη επιφανειακά, με σχετικά μικρές διαμαρτυρίες και μειωμένο αριθμό βίαιων επεισοδίων. Όμως υπάρχει καλυμμένη ένταση, που είναι προϊόν της απογοήτευσης του λαού του Κοσόβου για την καθυστέρηση στη διαδικασία προσδιορισμού του καθεστώτος», αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

«Αν και ο αριθμός και η σοβαρότητα των επεισοδίων μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων είναι σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, τα βίαια επεισόδια και ο βανδαλισμός με στόχο την πολιτιστική κληρονομιά συνεχίστηκαν, κυρίως στις κοινότητες με μεικτό πληθυσμό», σημειώνεται στην έκθεση.

Η νέα έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 9 και 10 Οκτωβρίου παράλληλα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του οργανισμού στο Κόσοβο (UNMIK), κ. Γιοακίμ Ρίκερ, συντάχθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ταυτόχρονα, προειδοποιεί ότι ορισμένες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών του Κοσόβου που στρατολογήθηκαν από τις κοινότητες των μειονοτήτων αποτελεί ένδειξη της υποβόσκουσας έντασης στο Κόσοβο.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Χίλιοι Βρετανοί στρατιώτες θα αποχωρήσουν από το Ιράκ το 2007

Χίλιοι Βρετανοί στρατιώτες θα αποχωρήσουν από το Ιράκ το 2007

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε σήμερα στη Βαγδάτη ότι χίλιοι Βρετανοί στρατιώτες είναι πιθανόν να αποχωρήσουν από το Ιράκ μέχρι το τέλος του έτους.

"Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του έτους οι βρετανικές δυνάμεις, που αριθμούν σήμερα 5.500 στρατιώτες, μπορούν να περιορισθούν στις 4.500. Από τώρα μέχρι τα Χριστούγεννα χίλιοι από τους στρατιώτες μας μπορούν να επαναπατρισθούν στη Βρετανία για να συμμετάσχουν σε άλλες αποστολές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκόρντον Μπράουν.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε στη Σμύρνη

Δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε στη Σμύρνη

ΚΑΙ δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σήμερα στη Σμύρνη, έπειτα από την πρώτη βομβιστική επίθεση μπροστά από εμπορικό κέντρο, η οποία προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό δύο, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε εμπορικό κέντρο της Σμύρνης με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον δύο άνθρωποι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, η έκρηξη έγινε σε κάλαθο απορριμάτων στο εμπορικό κέντρο της συνοικίας Μπούτζα και οι αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για βόμβα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Παραιτήθηκαν 86 Πακιστανοί βουλευτές διαμαρτυρόμενοι για την υποψηφιότητα Μουσάραφ

Παραιτήθηκαν 86 Πακιστανοί βουλευτές διαμαρτυρόμενοι για την υποψηφιότητα Μουσάραφ

Ογδόντα έξι βουλευτές από όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραιτήθηκαν την Τρίτη από τις έδρες τους στο Κοινοβούλιο του Πακιστάν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποψηφιότητα του Περβέζ Μουσάραφ στις προεδρικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου.

«Υποβάλουμε την παραίτησή μας σήμερα, καθώς θεωρούμε ότι η υποψηφιότητα του προέδρου είναι παράνομη και αντισυνταγματική», εξήγησε ένας εκ των βουλευτών.

Η μαζική παραίτηση των 85 από τους 342 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης δεν μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση τη διαδικασία της προεδρική εκλογής το ερχόμενο Σάββατο.

Εντούτοις, οι παραιτηθέντες βουλευτές ελπίζουν ότι η κίνησή τους μπορεί να εμφανίσει την προεδρική εκλογή ως απονενοημένη.

Οι 86 βουλευτές προέρχονται κυρίως από ισλαμιστικά κόμματα. Το Πακιστανικό Λαϊκό Κόμμα της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο δεν συμμετέχει στο μποϋκοτάζ.

Στο μεταξύ δύο υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές προσέφυγαν εκ νέου κατά της υποψηφιότητας Μουσάραφ. Την Περασμένη Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν απέρριψε σειρά άλλων παρόμοιων προσφυγών.

Πηγή: in.gr

Ο Αθνάρ είπε στον Κλίντον να βομβαρδίσει το κτίριο της σερβικής τηλεόρασης, λέει ο Κάστρο

Ο Αθνάρ είπε στον Κλίντον να βομβαρδίσει το κτίριο της σερβικής τηλεόρασης, λέει ο Κάστρο

Η κόντρα του Φιντέλ Κάστρο με τον τέως πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ καλά κρατεί.

Ο Κουβανός ηγέτης επανέρχεται με νέες αποκαλύψεις για τον συντηρητικό πολιτικό, υποστηρίζοντας ότι εκείνος προέτρεψε τον Κλίντον να βομβαρδίσει το κτίριο της σερβικής τηλεόρασης, στις 23 Απριλίου 1999.

Σε νέο του άρθρο στην επίσημη εφημερίδα της νεολαίας του κουβανικού ΚΚ, ο Φιντέλ Κάστρο προκαλεί τον Αθνάρ να απαντήσει στο εξής ερώτημα: είναι η δεν είναι αλήθεια ότι συμβούλευσε τον Μπιλ Κλίντον να βομβαρδίσει το κτίριο στο κέντρο του Βελιγραδίου με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 13 άτομα;

Ο Κάστρο υποστηρίζει ότι ο Αθνάρ είπε στον τότε Αμερικανό πρόεδρο: «Εφόσον είμαστε σε πόλεμο, πρέπει να το κάνουμε έως τέλους και όχι μερικώς. Αν πρέπει να αντέξουμε ένα μήνα, τρεις μήνες, θα το κάνουμε. Δεν καταλαβαίνω γιατί ακόμα δεν έχουμε βομβαρδίσει τη ραδιοφωνία της Σερβίας.»

Ο Κουβανός πρόεδρος δεν αποκαλύπτει την πηγή της πληροφορίας του, αλλά όπως σημειώνει και η ισπανική εφημερίδα Εl Pais, κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για πληροφορίες των κουβανικών μυστικών υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι το 1999 το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Σερβία προκειμένου να εμποδίσει την επίθεση των σερβικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο. Οι πολύνεκροι βομβαρδισμοί είχαν προκαλέσει την αντίδραση ακόμα και χωρών -μελών της Συμμαχίας.

Πηγή: in.gr

Ανατροπή στις Ουκρανικές εκλογές υπέρ του Γιανούκοβιτς

Ανατροπή στις Ουκρανικές εκλογές υπέρ του Γιανούκοβιτς

ΜΕΤΑΒΟΛΗ του εκλογικού σκηνικού της Ουκρανίας, με το «Κόμμα των Επαρχιών» του φιλορώσου Βίκτορ Γιανούκοβιτς να περνά μπροστά με ποσοστό της τάξεως του 33,49%.

Το κόμμα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο λαμβάνει 31,26% και 14,55% είναι το ποσοστό του κόμματος «Η Ουκρανία μας» του προέδρου Βίκτορ Γιουστσένκο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, σύμμαχος του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, συγκεντρώνει ποσοστό 5,31%, το Μπλοκ Λίτβιν (του πρώην προέδρου του Κοινοβουλίου) 3,99% και οι Σοσιαλιστές 3%.

Με βαριές κυρώσεις θα τιμωρηθούν όσοι διαπράττουν νοθεία, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιουστσένκο και διατάσσει έρευνα για την εκλογική αναμέτρηση μετά την ανατροπή που φέρνει με καταμετρημένο το 90% των ψήφων πρώτη δύναμη το κόμμα του Βίκτορ Γιανούκοβιτς έναντι της «πορτοκαλί» Γιούλια Τιμοσένκο.

"Είμαι ανήσυχος για την καθυστερημένη καταμέτρηση στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Διατάσσω τις δυνάμεις επιβολής του νόμου να ξεκινήσουν άμεσα έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες υπό τις οποίες καθυστέρησε η καταμέτρηση των ψήφων» δήλωσε ο Γιουστσένκο σε εθνικό διάγγελμα.

Ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς από την πλευρά του κάλεσε τους υποστηρικτές του να διασφαλίσουν ότι ουδείς θα αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. «Κερδίσαμε και είμαι βέβαιος πως θα σχηματίσουμε κυβέρνηση. Πρέπει να διακηρύξουμε αποφασιστικά πως δεν θα αποδεχθούμε ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος» δήλωσε.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Θωράκιση ενιαίου αμυντικού δόγματος

Θωράκιση ενιαίου αμυντικού δόγματος

Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ του ενιαίου αμυντικού δόγματος επιβεβαιώνει ότι η συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου είναι άριστη, ειλικρινής και ουσιαστική σε πολλά επίπεδα, υπογράμμισε χθες -με αφορμή την 47η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας- ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Η 47η επέτειος της ανεξαρτησίας της Κύπρου τιμήθηκε με εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση της Εθνικής Φρουράς, κατά την οποία επιδείχθηκαν για πρώτη φορά τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα ΜΙ-35, τα οποία μεταφέρουν μεγάλη μάζα πυρός, κυρίως ρουκέτες και πυροβόλα.

Επιδείχθηκαν επίσης πολλαπλοί εκτοξευτές, πύραυλοι HOT, άρματα μάχης Τ-80U, που χαρακτηρίζονται για την ακρίβεια και αποτελεσματικότητα των πυρών, άρματα AMX 30 B2, γαλλικής προέλευσης τα οποία διαθέτουν μεγάλη ισχύ πυρός, αντιπυραυλικό σύστημα TOR-M1 και αυτοκινούμενα πυροβόλα 155χιλ ZUZANA.

Η αμυντική, αποτρεπτική δύναμη της Εθνικής Φρουράς, τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας και παρέχει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τις προσπάθειες με πολιτικές διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ο κ. Μεϊμαράκης έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον οποίον αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό και την αμυντική συνεργασία Ελλάδας -Κύπρου.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Η παράσταση του Βλαντίμιρ

Η παράσταση του Βλαντίμιρ

Ο Πούτιν θα κρατά σφιχτά τα ηνία της Ρωσίας από τη θέση του πρωθυπουργο

Ερώτηση: Τι κάνει ένας πρόεδρος κράτους όταν έχει εξαντλήσει το όριο των δύο συνεχόμενων θητειών που προβλέπει το Σύνταγμα, πλην όμως θεωρεί εαυτόν αναντικατάστατο; Απάντηση: Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει στην καρέκλα του πρωθυπουργού κι έπειτα, τραβά ξανά προς την προεδρία. Τουλάχιστον αυτό (θα) κάνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η παράσταση που δόθηκε χθες στο συνέδριο της Ενωμένης Ρωσίας, του μεγαλύτερου φιλο-κρεμλινικού κόμματος, ήταν άριστα σκηνοθετημένη. Κάποιος από το κοινό «πέταξε» την ιδέα να ηγηθεί ο Πούτιν της κομματικής λίστας για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου. «Αποδέχομαι με ευγνωμοσύνη την πρότασή σας», απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος. Όρθιοι οι σύνεδροι, τον καταχειροκρότησαν. Αλλά δεν είχε έρθει ακόμα η ώρα να πέσει η αυλαία. «Όσον αφορά τώρα την ανάληψη της πρωθυπουργίας, πρόκειται για μια αρκετά ρεαλιστική πρόταση αλλά είναι πολύ νωρίς να το σκεφτώ», συνέχισε ο Πούτιν ενώ το χειροκρότημα είχε πάρει διαστάσεις ομοβροντίας. «Πρώτα πρέπει να πληρωθούν δύο προϋποθέσεις: να κερδίσει τις εκλογές η Ενωμένη Ρωσία και να εκλεγεί πρόεδρος (τον Μάρτιο του 2008) ένας αξιοπρεπής, ικανός και μοντέρνος άνθρωπος με τον οποίο να μπορώ να συνεργαστώ». Αυλαία.

Το σχέδιο

Αυτό που είπε με απλά λόγια ο Πούτιν, είναι πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία όταν λήξει η (δεύτερη) θητεία του. Θα είναι σίγουρα επικεφαλής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας (αφού η Ενωμένη Ρωσία συγκεντρώνει ήδη στην πρόθεση ψήφου για τις κοινοβουλευτικές εκλογές ποσοστό μεγαλύτερο του 50%) και πιθανώς να αναλάβει πρωθυπουργός. «Αν το σχέδιο αυτό γίνει πραγματικότητα, θα σημάνει τη μετατόπιση της Ρωσίας προς μία κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπου ο ρόλος του πρωθυπουργού μόνο θα μεγαλώνει», σχολίασε ο Ρώσος οικονομολόγος Γεβγένι Γκαβριλένκοφ. Είναι άλλωστε βέβαιο πως ο άνθρωπος που θα εκλεγεί τον επόμενο Μάρτιο νέος πρόεδρος της Ρωσίας θα έχει ουσιαστικά διοριστεί από τον Πούτιν. Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ, ο οποίος επελέγη την Κυριακή υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου κινήματος Η Άλλη Ρωσία, δεν έχει παρά τη διεθνή φήμη και αναγνωρισιμότητά του καμία ελπίδα να νικήσει τον ευνοούμενο του Κρεμλίνου. Ποιος θα είναι αυτός; Μέχρι στιγμής, ο Πούτιν έχει κατονομάσει μόνο τον έναν «από τους πέντε» που θα μπορούσαν να τον διαδεχθούν: είναι ο Βίκτορ Ζουμπκόφ, ο άνθρωπος τον οποίο διόρισε πρόσφατα νέο πρωθυπουργό. Στους δελφίνους συγκαταλέγονται και οι δύο σημερινοί αντιπρόεδροι, Σεργκέι Ιβανόφ και Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Όμως το σενάριο που θέλει τον Πούτιν να αναλαμβάνει πρωθυπουργός και να περιμένει έως το 2012 για να «μεταπηδήσει» ξανά στην προεδρία, δεν είναι το πιο τραβηγμένο- μάλλον το πιο μετριοπαθές. Αρκετοί αναλυτές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί πρόωρα ο επόμενος πρόεδρος, επικαλούμενος κάποια έκτακτη κατάσταση, και να αναλάβει «προσωρινά» στη θέση του (πριν το ξανακάνει πιο μόνιμα) ο Πούτιν. «Όταν το συνταγματικό πλαίσιο αλλάζει διαρκώς ώστε να εξυπηρετηθούν οι προσωρινές ανάγκες ενός ανθρώπου, αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι κάτι άλλο», σχολίασε ο Ίαν Χέιγκ, εταίρος σε μια νεοϋορκέζικη εταιρεία με επενδύσεις ύψους ενός δισ. δολαρίων στη Ρωσία. Για να προσθέσει: «Στις αγορές πάντως θα αρέσει· ό,τι και αν κάνει ο Πούτιν, τους αρέσει».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Στήθος με στήθος για την προεδρία - Τι δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις

Στήθος με στήθος για την προεδρία - Τι δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις

Χαρακτηριστικά ντέρμπι προσλαμβάνει η μάχη για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, με δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας να δείχνουν η μία σαφές προβάδισμα του Γιώργου Παπανδρέου και η άλλη επικράτηση του Βαγγέλη Βενιζέλου στην κάλπη που θα στηθεί για την εκλογή προέδρου.

Χαρακτηριστικά ντέρμπι προσλαμβάνει η μάχη για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, με δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας να δείχνουν η μία σαφές προβάδισμα του Γιώργου Παπανδρέου και η άλλη επικράτηση του Βαγγέλη Βενιζέλου στην κάλπη που θα στηθεί για την εκλογή προέδρου.

Η πρώτη μέτρηση διενεργήθηκε από την εταιρεία Μetron Αnalysis στο διάστημα 29/9/-1/10 και σε δείγμα 1.000 πολιτών- για λογαριασμό του Αntenna- και φανερώνει πως ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαθέτει προβάδισμα στην κούρσα της διαδοχής και μάλιστα 12 μονάδων έναντι του αντιπάλου του, αφού προηγείται με ποσοστό 49% και ο κ. Βενιζέλος ακολουθεί συγκεντρώνοντας 37%, ενώ ο κ. Σκανδαλίδης αποσπά το 9% των προτιμήσεων πάντα μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται ουσιαστικά για το δεύτερο γκάλοπ που καταγράφει θεαματική βελτίωση των ποσοστών του κ. Παπανδρέου, αφού είχε προηγηθεί και σχετική δημοσκόπηση της εταιρείας Russ.

Η δεύτερη μέτρηση της εταιρείας GΡΟ που έγινε για το Μega και την εκπομπή «Ανατροπή», επίσης σε δείγμα 1.000 πολιτών, δείχνει πως ο Βαγγέλης Βενιζέλος εξακολουθεί να διατηρεί υπεροχή ως προς την καταλληλότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζοντας ποσοστό 48,5% έναντι του 42,2% που συγκεντρώνει ο κ. Παπανδρέου και του 8,1% που αποσπά ο τρίτος εκ των διεκδικητών κ. Σκανδαλίδης (στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ).

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος προηγείται με μεγάλη διαφορά στο ερώτημα «ποιος ανάμεσα στους 3 υποψηφίους μπορεί να νικήσει τον κ. Καραμανλή» αφού το 59,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι αυτό το πρόσωπο είναι ο κ. Βενιζέλος και μόνο το 25,6% πιστεύει ότι ο κ. Παπανδρέου μπορεί να νικήσει τον σημερινό Πρωθυπουργό, με τον κ. Σκανδαλίδη να περιορίζεται στο 3,6%. Υπάρχει επίσης και η άποψη ότι κανένας από τους τρεις δεν μπορεί να νικήσει τον Κ. Καραμανλή (5,8%) και ένα ίδιο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (5,8%) που δεν απαντά.

Για την ήττα

Στη μέτρηση της Μetron Αnalysis στο ερώτημα για το ποιοι ευθύνονται για την ήττα το 33% την αποδίδει στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ πριν από την προεδρία Παπανδρέου, το 29% στη διαπίστωση ότι κάποιοι τον υπονόμευσαν και το 23% πιστεύει ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνη για το αποτέλεσμα της 16ης Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Προσκεκλημένος ιρανικού πανεπιστημίου ο Τζορτζ Μπους

Προσκεκλημένος ιρανικού πανεπιστημίου ο Τζορτζ Μπους

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ στο Ιράν προσκάλεσε σήμερα τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους να το επισκεφθεί και να συζητήσει δημοσίως ζητήματα, όπως η τρομοκρατία, ή το Ολοκαύτωμα, μία εβδομάδα αργότερα που ο Ιρανός ομόλογός του παρακάθησε σε αντίστοιχη εκδήλωση σε Παν/μιο της Νέας Υόρκης.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Fars, η πρόσκληση από το Παν/μιο Φερντόουσι στην πόλη Μασχάντ, στα βορειοανατολικά, αφορά μία εκδήλωση διαλόγου ανάμεσα στον Μπους και καθηγητές και φοιτητές του ιδρύματος. Στα περιεχόμενα της συζήτησης μπορούν να προστεθούν κι άλλα θέματα, όπως η κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.ά.

Τα ιρανικά μέσα κι ο πολιτικός κόσμος της χώρας αντέδρασαν άγρια για τον τρόπο που έγινε δεκτός ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κατά την παρουσία του στις 24 Σεπτεμβρίου στο Παν/μιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Τότε, κατά την εισαγωγή του ο πρόεδρος του Κολούμπια Λί Μπόλινγκερ είχε αποκαλέσει τον Αχμαντινετζάντ «ουτιδανό και ωμό δικτάτορα» και είχε τονίσει πως η αρνητική του στάση απέναντι στο Ολοκαύτωμα συνηγορεί πως είτε είναι «εξοργιστικά προκλητικός, ή εξαιρετικά ανιστόρητος».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κεφαλικός φόρος 180 ευρώ

Κεφαλικός φόρος 180 ευρώ

Φορομπηχτικός και κοινωνικά ανάλγητος ο νέος προϋπολογισμός, βάζει βαθιά το χέρι στις τσέπες των φορολογουμένων, διπλασιάζει την τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, επιβάλλει φόρο σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς διάκριση ακόμα και για ένα μέτρο γης ή μια γκαρσονιέρα και καθηλώνει μισθούς και συντάξεις με οριακές ονομαστικές αυξήσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των πραγματικών βασικών μισθών κατά 0,6%.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Γιώργος Αλογοσκούφης προβλέπει το εξωφρενικό ποσό των 6 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους το 2008.

Ποσοστιαία η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 12,3%, δηλαδή πέντε και πλέον μονάδες πάνω από την εκτιμώμενη ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ (+7,0%), είναι πρωτοφανής, επιδεινώνει περαιτέρω τη σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων στο 40% - 60% και επιβαρύνει τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια.

Χαρακτηριστικό της φοροεπιδρομής που εξαπολύεται με το προσχέδιο είναι ότι τα 2 δισ. ευρώ από τα 6 δισ. των επιπλέον φόρων αφορούν τους φόρους ακίνητης περιουσίας, που αυξάνονται κατά 275% και συνολικά ανέρχονται στα 900 εκατ. ευρώ με τη θέσπιση του ενιαίου φόρου ακινήτων και πετρελαίου θέρμανσης 1,3 δισ. ευρώ, με αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 45,5%.

Την ίδια ώρα οι δαπάνες για την Παιδεία όχι μόνο δεν αυξάνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ ώστε να φθάσουν το 5%, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί κατ επανάληψη η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα υποχωρούν προς το 3%.

Με το σταγονόμετρο και οι επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία, που αυξάνονται μόλις κατά 100 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ, 80 εκατ. ευρώ στο ΝΑΤ, 23 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ και 600 εκατ. ευρώ στον ΟΓΑ. Στα βασικά του μεγέθη το προσχέδιο προϋπολογισμού 2008 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4%, οριακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,6% (από 2,7% φέτος), μείωση της ανεργίας στο 7,4% (από 8,3%), αποκλιμάκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 1,7% (από 2,5%), και του δημοσίου χρέους στο 98,9%.

Εσοδα
Τα τακτικά έσοδα θα ανέλθουν σε 57,920 δισ. ευρώ από 52,050 δισ. ευρώ φέτος. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με την πρόβλεψη για έσοδα 51,370 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι η μαύρη τρύπα που είχε καταγραφεί στο 7μηνο θα υπερκαλυφθεί από τα έσοδα που θα αποφέρει ο φόρος πετρελαίου.

Οι δαπάνες θα ανέλθουν σε 58,218 δισ. ευρώ το 2008 από 54,827 δισ. ευρώ φέτος ο αναθεωρημένος στόχος, για να καλυφθεί η υπέρβαση των 1,467 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων θα φτάσουν το 2008 στα 9,2 δισ. ευρώ, ενώ το φετινό πρόγραμμα «ψαλιδίστηκε» κατά 50 εκατ. ευρώ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κλείσει φέτος στο 2,5% από 2,4% που ήταν η πρόβλεψη, ενώ αναμορφώθηκε και το ύψος του ΑΕΠ από 208,740 δισ. ευρώ σε 209,268.

Εκτός από την αναπροσαρμογή του ΑΕΠ, για να συγκρατηθεί το έλλειμμα, έγιναν παρεμβάσεις και στις εθνικολογιστικές προσαρμογές, από τα 1,680 δισ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά σε 2,045 δισ. ευρώ. Για το 2008 η συγκράτηση του ελλείμματος στο 1,7% του ΑΕΠ θα υποβοηθηθεί και από τα πλεονάσματα των ειδικών λογαριασμών.

ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ
«Ψαλίδισμα» των επιχορηγήσεων οργανισμών και υποχρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία και στο σύστημα υγείας προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2008. Η κυβέρνηση ξέχασε πολύ γρήγορα τις προεκλογικές της εξαγγελίες για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αλλά φρόντισε να εξασφαλίσει κονδύλια στον κωδικό «Νέα Προγράμματα» για τη συντήρηση του συστήματος ασφαλείας «C4Ι» -χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004- και για την επάνδρωση ειρηνευτικών αποστολών των ενόπλων δυνάμεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως πέρα από τις δρομολογημένες αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει συγκεκριμένο κονδύλι για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και απλώς αναφέρεται πως «δρομολογείται η θεσμοθέτησή του».

Πιο αναλυτικά οι δαπάνες περίθαλψης θα αυξηθούν μόλις κατά 4,4% έναντι 7% που είναι η αύξηση του ΑΕΠ και 10,6% που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2007. Ο ρυθμός αύξησης των επιχορηγήσεων των ασφαλιστικών ταμείων (ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΝΑΤ κ.λπ.) μειώνεται περισσότερο από τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 12%.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως για το ΙΚΑ η αύξηση της χρηματοδότησης ανέρχεται μόλις στο 5,6% έναντι 5,9% το 2007. «Μαχαίρι» μπαίνει στις επιχορηγήσεις φορέων, οι οποίες μειώνονται κατά 5,9% από τα 3,3 δισ. ευρώ φέτος στα 3,1 δισ. ευρώ το 2008. Το κονδύλι για επιδόματα πρόνοιας ενισχύεται μόλις κατά 5,5% έναντι αύξησης 9,3% το 2007 και 8,3% το 2006.

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Κρατούν κρυφό τον τρόπο επιστροφής του φόρου

Πάνω από το 1 ευρώ το λίτρο θα εκτιναχτεί η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, μετά την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης με το πετρέλαιο κίνησης που ανακοίνωσε χθες ο κ. Αλογοσκούφης, χωρίς να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα αν και με ποιον τρόπο θα επιστρέφεται και ποιο ποσό στους καταναλωτές.

Ανοικτό άφησε επίσης ο υπουργός το ενδεχόμενο η αύξηση στη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να ισχύσει άμεσα, δηλαδή από τις 15 του μηνός.

Η εξίσωση των φόρων θα πλήξει κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους, αφού η προμήθεια 1.000 λίτρων αντί για 580-600 ευρώ θα κοστίζει 1.000 ευρώ, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης για επιστροφή του επιπλέον ποσού.

Αν επιλεγεί η επιστροφή φόρου, είπε ο υπουργός, αυτό θα γίνει χωρίς γραφειοκρατικές διατυπώσεις και σε αυτό έχουμε δώσει δείγματα γραφής, επεσήμανε υπαινισσόμενος τη διαδικασία με τα τριχίλιαρα στους πυρόπληκτους.

Χωρίς γραφειοκρατικές διατυπώσεις, αλλά όχι χωρίς ταλαιπωρία, αφού στα σενάρια που κυκλοφορούν και διαρρέουν από την κυβέρνηση γίνεται λόγος για άμεση επιστροφή της διαφοράς του φόρου από την εφορία.

Αν επιλεγεί αυτή η διαδικασία, είναι προφανές ότι θα δημιουργηθεί ένα πρωτοφανές αλαλούμ με ουρές και αθίγγανους, καθώς δεν υπάρχει πλήρες μητρώο όσων εμπλέκονται στο κύκλωμα διανομής και πώλησης του πετρελαίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο καταναλωτής ακόμα και αν εισπράξει τη διαφορά του φόρου και πάλι θα πληρώσει καπέλο περίπου 16%, που είναι η διαφορά στο ποσοστό κέρδος του πρατηριούχου.

ΠΑΙΔΕΙΑ
Μειώνουν και άλλο τις δαπάνες προς το 3%

Στο... περιθώριο αφήνει και φέτος την Παιδεία η κυβέρνηση παρά τις κατά καιρούς βαρύγδουπες εξαγγελίες και τις αλλεπάλληλές πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για αύξηση των κονδυλίων, ώστε να φτάσουν το 5% του ΑΕΠ. Αντίθετα, οι δαπάνες χρόνο με τον χρόνο εμφανίζονται μειωμένες ως ποσοστό του ΑΕΠ, στοιχείο που δείχνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει τη μεταρρύθμιση σε... σαθρές βάσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για τομείς όπως η δημόσια τάξη και η εθνική άμυνα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με την Παιδεία. Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, οι δαπάνες για την Παιδεία θα μειωθούν το 2008 στο 3,06% του προβλεπόμενου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, από 3,07% φέτος και από 3,1% περίπου το 2006. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι κατά την προεκλογική περίοδο του 2004 αλλά και πριν από τις φετινές εθνικές εκλογές ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής είχε δεσμευτεί για σταδιακή αύξηση των δαπανών, ώστε να φτάσουν στο 5% του ΑΕΠ. Στην πράξη, όμως, γίνεται το ακριβώς αντίθετο και παρατηρείται υποχώρηση προς το 3%.

Ειδικότερα, ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μειώνεται στο 6,5%, από 7,5% το 2007. Το 2006 ήταν 6,2%. Τα κονδύλια που θα διοχετευτούν στο υπουργείο θα προσεγγίσουν τα 6,8 δισ. ευρώ. Φέτος εκτιμάται ότι η χρηματοδότηση του υπουργείου φτάνει τα 6,44 δισ. ευρώ, από 6,46 που ήταν ο αρχικός στόχος.

ΔΗΜΟΣΙΟ
Στα 40 δισ. ο δανεισμός

Πάνω από τα 40 δισ. ευρώ θα φτάσει ο δανεισμός του Δημοσίου το 2008 εξαιτίας αυξημένων πληρωμών για τοκοχρεολύσια. Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι δαπάνες για την πληρωμή τόκων για το δημόσιο χρέος θα ανέλθουν στα 10,5 δισ. ευρώ το 2008, παρουσιάζοντας άνοδο 7,7% σε σχέση με φέτος, ενώ αυξημένα αναμένονται και τα χρεολύσια που θα διαμορφωθούν στα 26,2 δισ. ευρώ. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης πρόκειται να διαμορφωθεί στα 221,5 δισ. ευρώ, από 213,3 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα «κλείσει» φέτος.

ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ
900 εκατ. ευρώ επιβάρυνση από τον κεφαλικό φόρο

Κεφαλικό φόρο κατά μέσο όρο 180 ευρώ θα πληρώνει από το 2008 κάθε φορολογούμενος με ιδιόκτητη στέγη, χωράφι ή οικόπεδο με τον ενιαίο φόρο ακινήτων που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας.

Το ύψος του φόρου θα υπολογίζεται ως ποσοστό της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας του υπόχρεου, που σημαίνει ότι ο τελικός φόρος θα είναι σημαντικά υψηλότερος για ακίνητα που βρίσκονται στις αστικές περιοχές και ειδικότερα στην Αττική.

Ο κ. Αλογοσκούφης κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το ύψος των φορολογικών συντελεστών υπολογισμού του φόρου, που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα κυμαίνεται από 0,1% έως 1% επί της αντικειμενικής αξίας. Οι πάσης φύσεως ιδιοκτησίες που έχουν δηλωθεί με το έντυπο Ε9 στην εφορία ανέρχονται σε περίπου 25 εκατ. ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 500 δισ. ευρώ.

Αγνωστο παραμένει επίσης ποιοι φόροι θα ενσωματωθούν στην ενιαία φορολογία των ακινήτων, όπως αυτή περιγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το ΤΑΠ και πιθανόν και κάποιους άλλους δημοτικούς φόρους επί των ακινήτων θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εξάλλου μόλις την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός υπαινίχτηκε ότι θα είναι 3 οι φόροι που θα επιβαρύνουν τα ακίνητα και όχι ένας.

Με την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων η κυβέρνηση μετακυλίει τον φόρο που πλήρωναν έως τώρα 40.000 μεγαλοϊδιοκτήτες και 35.000 νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις στο σύνολο των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας με εξαίρεση την πρώτη κατοικία, χωρίς να διευκρινίζεται αν η εξαίρεση θα είναι γενική ή θα ισχύει μόνο εφόσον η πρώτη κατοικία είναι μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του υπόχρεου.

Η νομοθετική ρύθμιση για τον ενιαίο φόρο θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Σε αυτό θα ενσωματωθούν επίσης οι διατάξεις για την αντικατάσταση των φόρων κληρονομιάς και γονικής παροχής από το ειδικό τέλος 1%, για την απαλλαγή από φόρους και τέλη κατά την απόκτηση της πρώτης κατοικίας και το κίνητρο συλλογής αποδείξεων (χωρίς σφραγίδα, υπογραφή και ονοματεπώνυμο) αναδρομικά από την 1η Αυγούστου.

Για την περιουσιακή εικόνα των φορολογουμένων η επεξεργασία των εντύπων Ε9 αποκαλύπτει ότι:

1: Επτά στους δέκα φορολογούμενους έχουν στην ιδιοκτησία τους τουλάχιστον ένα ακίνητο (σπίτι, οικόπεδο ή χωράφι). Συγκεκριμένα, σε σύνολο 5.517.783 φορολογουμένων που υπέβαλαν φορολογική δήλωση, οι 3.981.287 από αυτούς υπέβαλαν στην εφορία και το έντυπο Ε9.

2: Τον μεγαλύτερο αριθμό ιδιοκτητών 1.077.839 εμφανίζει η Νομαρχία Αθηνών, όπου σχεδόν 7 στους 10 (σε σύνολο 1.585.960 φορολογούμενων) υπέβαλε το Ε9, και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 389.140 ιδιοκτήτες (επίσης 7 στους 10 σε σύνολο 548.845 δηλώσεων).

3: Στον Νομό Φωκίδας το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων δήλωσαν στην εφορία ότι κατέχουν ακίνητη περιουσία. Σε σύνολο 13.726 δηλώσεων οι 13.448 δηλώνουν ακίνητα.

4: Μετά τον Νομό Φωκίδος ακολουθεί ο Νομός Εβρου, όπου 9 στους 10 κατοίκους της περιοχής κατέχουν κάποιο ακίνητο. Σε σύνολο 70.496 φορολογούμενων οι 60.988 υπέβαλαν το έντυπο Ε9.

5: Μία στις τρεις συζύγους είναι ιδιοκτήτης ακινήτου, ενώ μόλις 16.926 προστατευόμενα παιδιά εμφανίζονται να έχουν ακίνητα στο όνομά τους.

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στο 1,6 δισ. ευρώ υπολογίζονται το 2008 τα έσοδα που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού από το πρόγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις. Δηλαδή θα σημειώσουν ελαφρά υποχώρηση σε σχέση με φέτος, καθώς το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι θα ξεπεράσουν τον στόχο του 1,7 δισ. ευρώ. Ηδη έχουν διαμορφωθεί στο 1,63 δισ. ευρώ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ