Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - κόμματα απρόθυμα να βγάλουν το φίδι του Σκοπιανού από την τρύπα

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - κόμματα απρόθυμα να βγάλουν το φίδι του Σκοπιανού από την τρύπα


Το θέμα των Σκοπίων, μια δεκαπενταετία μετά τη γένεσή του, επανέρχεται κατ' ανάγκην στο προσκήνιο της εξωτερικής πολιτικής μιας κυβέρνησης που δεν θέλει να χρεωθεί μόνη της το πολιτικό κόστος μιας κακής λύσης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, πρόθυμων για κριτική όλων των αποχρώσεων, αλλά απρόθυμων να διατυπώσουν πρόταση, που ενδεχομένως θα έχει και αυτή πολιτικό κόστος.

Ιδια ήταν η εικόνα και στα άλλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής (π.χ. Τουρκία, Κυπριακό, ενεργειακή διπλωματία κ.λπ.), ωσάν η χώρα να κινείται μ' έναν αυτόματο πιλότο που δεν χρειάζεται καν διόρθωση ρότας.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε χθες στη Βουλή «ανόρεκτος» να αναφερθεί με σαφήνεια στο θέμα των Σκοπίων, που σε λίγο καιρό θα αρχίσει να τον απασχολεί στα σοβαρά. Για την ακρίβεια, στην πρωτολογία του περιορίστηκε να «συμβουλεύσει» απλώς τα Σκόπια «να σέβονται στο ακέραιο τις συμφωνίες και να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία τους και να συνεργαστούν για κοινή λύση στο θέμα της ονομασίας», χωρίς καμιά νύξη για σκλήρυνση της ελληνικής στάσης στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Η καθ' ύλην αρμόδια υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε, αλλά δεν κατονόμασε, την προοπτική άσκησης βέτο στη ΝΑΤΟϊκή πορεία των Σκοπίων, αν αυτά δεν συναινέσουν σε κοινά αποδεκτή ονομασία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου διαπίστωσε «διολίσθηση της διαπραγματευτικής θέσης και ισχύος» της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Επέμεινε «στην πρωτοβουλία του», που παραμένει στο τραπέζι, μετά τις επαφές του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων, την οποία όμως δεν κατονόμασε στη Βουλή. Στη δευτερολογία του δήλωσε πρόθυμος να «κάνει και άλλα ζεμπέκικα», αν αυτό είναι προς όφελος της Ελλάδας. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι καρφωμένος στην καρέκλα του, απαθής στις εξελίξεις.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έδειξε να μην αμφισβητεί την πρόθεση της κυβέρνησης να ασκήσει βέτο στο θέμα των Σκοπίων, αλλά την εφαρμογή του: «Οχι γιατί η κυβέρνηση αθετεί την υπόσχεσή της, αλλά γιατί, όταν θα βρεθεί σ' εκείνο το τραπέζι, είναι υποχρεωμένη να μη συγκρουστεί με τα ευρύτερα συμφέροντα του ευρω-ενωσιακού -και όχι μόνον- κεφαλαίου».

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Α. Αλαβάνος παρατήρησε ότι το θέμα των Σκοπίων λαμβάνει μορφή «επικίνδυνου εθνικισμού» και αντί συγκεκριμένης τοποθέτησης επί του ζητήματος ανέπτυξε τη βασική αρχή του κόμματός του: όχι χρήματα για τους εξοπλισμούς, αλλά για την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος: «Πατριωτισμός δεν είναι να κάνουμε κεντρικό θέμα το όνομα της ΠΓΔΜ, αλλά να κάνουμε τη Μακεδονία, τη Βόρεια Ελλάδα, διεθνή πόλο ανάπτυξης, με πρωτοπόρα Πανεπιστήμια και αξιοποίηση του εθνικού πλούτου».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης επιβεβαίωσε την ήδη διαμορφωμένη αντίληψη ότι «τα εθνικά θέματα θα είναι το γήπεδό του», με καταγγελτικό, διεκδικητικό και επιθετικό λόγο επί παντός θέματος.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν απασχόλησαν ιδιαιτέρως τις χθεσινές τοποθετήσεις στη Βουλή, με την υπουργό Εξωτερικών να σημειώνει ότι η ύπαρξη νέων κυβερνήσεων σε Αθήνα και Αγκυρα δίνει την ευκαιρία στις δύο πλευρές να προχωρήσουν στην πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, εφαρμόζοντας τη συμφωνία του Ιουλίου 2006 μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: