Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

"Επιφανειακή ηρεμία στο Κόσοβο"

"Επιφανειακή ηρεμία στο Κόσοβο"

«Επιφανειακά ήρεμη» εκτίμησε ότι είναι κατάσταση ασφαλείας στο Κόσοβο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αν και υπάρχει ενδεχόμενο βίας, κυρίως εξ αιτίας της δυσαρέσκειας που εκφράζεται από τους Αλβανούς του Κοσόβου για την καθυστέρηση της διαδικασίας διευθέτησης του καθεστώτος της περιοχής.

«Η συνολική κατάσταση ασφαλείας παραμένει ήρεμη επιφανειακά, με σχετικά μικρές διαμαρτυρίες και μειωμένο αριθμό βίαιων επεισοδίων. Όμως υπάρχει καλυμμένη ένταση, που είναι προϊόν της απογοήτευσης του λαού του Κοσόβου για την καθυστέρηση στη διαδικασία προσδιορισμού του καθεστώτος», αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

«Αν και ο αριθμός και η σοβαρότητα των επεισοδίων μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων είναι σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, τα βίαια επεισόδια και ο βανδαλισμός με στόχο την πολιτιστική κληρονομιά συνεχίστηκαν, κυρίως στις κοινότητες με μεικτό πληθυσμό», σημειώνεται στην έκθεση.

Η νέα έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 9 και 10 Οκτωβρίου παράλληλα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του οργανισμού στο Κόσοβο (UNMIK), κ. Γιοακίμ Ρίκερ, συντάχθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ταυτόχρονα, προειδοποιεί ότι ορισμένες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών του Κοσόβου που στρατολογήθηκαν από τις κοινότητες των μειονοτήτων αποτελεί ένδειξη της υποβόσκουσας έντασης στο Κόσοβο.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: