Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

Γκάλοπ: Αλλος ο καταλληλότερος, άλλος ο προτιμότερος

Γκάλοπ: Αλλος ο καταλληλότερος, άλλος ο προτιμότερος

Διαφορετικά αποτελέσματα -ορισμένα αντιφατικά μεταξύ τους- προκύπτουν από δύο νέες δημοσκοπήσεις, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για την κούρσα της αρχηγίας στο ΠΑΣΟΚ.

Στη μια οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι προτιμούν για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον Γιώργο Παπανδρέου. Ομως, στην ίδια δημοσκόπηση ο ίδιοι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι πιστεύουν πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να το οδηγήσει σε νίκη στις επόμενες εκλογές. Στην άλλη δημοσκόπηση, ο κ. Βενιζέλος θεωρείται καταλληλότερος για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπερέχει σημαντικά στην «παράσταση νίκης» (και στο σύνολο των ψηφοφόρων και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ).

Η «Metron»

Στην πρώτη δημοσκόπηση (της «Metron Analysis» για τον Αντέννα):

* Το 37% του συνόλου των ψηφοφόρων δηλώνει ότι προτιμά για πρόεδρο τον κ. Βενιζέλο και το 35% τον κ. Παπανδρέου. Αντίθετα, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το 49% προτιμά τον κ. Παπανδρέου και το 37% τον κ. Βενιζέλο. Ικανό ποσοστό του συνόλου των ψηφοφόρων (17%) προτιμά τον κ. Σκανδαλίδη, αλλά αυτό πέφτει στο 9% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

* Το 38% του συνόλου των ψηφοφόρων (και το 42% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ) πιστεύει ότι ο κ. Βενιζέλος μπορεί να το οδηγήσει σε νίκη στις επόμενες εκλογές. Οι αριθμοί για τον κ. Παπανδρέου είναι 23% και 35% αντίστοιχα. Ο κ. Σκανδαλίδης συγκεντρώνει 5% και 3% αντίστοιχα.

Η GPO

Στην άλλη δημοσκόπηση (της GPO για το Μέγκα):

* Το 48,2% του συνόλου των ψηφοφόρων και το 48,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρούν τον κ. Βενιζέλο καταλληλότερο για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου θεωρείται καταλληλότερος από το 32,9% του συνόλου και το 42,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

* Ο κ. Βενιζέλος προηγείται και στη λεγόμενη παράσταση νίκης. Στο ερώτημα «ποιος πιστεύουν ότι θα εκλεγεί πρόεδρος», το 52,7% του συνόλου των ψηφοφόρων και το 52,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ απάντησε ο κ. Βενιζέλος. Νικητή τον κ. Παπανδρέου βλέπει το 34% του συνόλου και το 38,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

* Μεγάλη υπεροχή του κ. Βενιζέλου καταγράφεται στις απαντήσεις που δίνουν οι ψηφοφόροι στα ερωτήματα «ποιος μπορεί να νικήσει τον κ. Καραμανλή» (52,9% του συνόλου και 59,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ) «ποιος μπορεί να κάνει καλύτερη αντιπολίτευση» (71,5% και 67,8%), «ποιος είναι πιο ικανός» (55,7% και 50,5%), «ποιος είναι πιο αποφασιστικός» (69,1% και 61,6%).

* Ο κ. Παπανδρέου προηγείται στις απαντήσεις των ερωτημάτων «ποιος είναι πιο ειλικρινής» (47,6% και 59,6%), «ποιος είναι πιο αξιόπιστος» (36,6% και 49,5%), «ποιος είναι πιο ενωτικός» (35,5% και 45,6%). Σ' αυτό το ερώτημα υψηλά ποσοστά συγκεντρώνει και ο Κ. Σκανδαλίδης (31,3% και 24,8%).

Ο χρόνος επιλογής

* Το 56,5% του συνόλου των ψηφοφόρων και το 60,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η εκλογή προέδρου πρέπει να γίνει νωρίτερα από τις 11 Νοεμβρίου.

* Το 50,4% του συνόλου των ψηφοφόρων και το 50,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ κρίνει θετικά την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Πολύ υψηλές, όμως, είναι και οι αρνητικές κρίσεις (48,1% και 48,8%). Ταυτόχρονα, οι ίδιοι ψηφοφόροι εκφράζουν την άποψη ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν συνέβαλε στην ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δηλώνει το 60,3% του συνόλου των ψηφοφόρων και το 53,4% του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, η πλειοψηφία και των δυο κατηγοριών ψηφοφόρων (55,9% του συνόλου και το 53,4% του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν ωφέλησε τον κ. Παπανδρέου.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: