Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

Ανατροπή στις Ουκρανικές εκλογές υπέρ του Γιανούκοβιτς

Ανατροπή στις Ουκρανικές εκλογές υπέρ του Γιανούκοβιτς

ΜΕΤΑΒΟΛΗ του εκλογικού σκηνικού της Ουκρανίας, με το «Κόμμα των Επαρχιών» του φιλορώσου Βίκτορ Γιανούκοβιτς να περνά μπροστά με ποσοστό της τάξεως του 33,49%.

Το κόμμα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο λαμβάνει 31,26% και 14,55% είναι το ποσοστό του κόμματος «Η Ουκρανία μας» του προέδρου Βίκτορ Γιουστσένκο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, σύμμαχος του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, συγκεντρώνει ποσοστό 5,31%, το Μπλοκ Λίτβιν (του πρώην προέδρου του Κοινοβουλίου) 3,99% και οι Σοσιαλιστές 3%.

Με βαριές κυρώσεις θα τιμωρηθούν όσοι διαπράττουν νοθεία, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιουστσένκο και διατάσσει έρευνα για την εκλογική αναμέτρηση μετά την ανατροπή που φέρνει με καταμετρημένο το 90% των ψήφων πρώτη δύναμη το κόμμα του Βίκτορ Γιανούκοβιτς έναντι της «πορτοκαλί» Γιούλια Τιμοσένκο.

"Είμαι ανήσυχος για την καθυστερημένη καταμέτρηση στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Διατάσσω τις δυνάμεις επιβολής του νόμου να ξεκινήσουν άμεσα έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες υπό τις οποίες καθυστέρησε η καταμέτρηση των ψήφων» δήλωσε ο Γιουστσένκο σε εθνικό διάγγελμα.

Ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς από την πλευρά του κάλεσε τους υποστηρικτές του να διασφαλίσουν ότι ουδείς θα αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. «Κερδίσαμε και είμαι βέβαιος πως θα σχηματίσουμε κυβέρνηση. Πρέπει να διακηρύξουμε αποφασιστικά πως δεν θα αποδεχθούμε ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος» δήλωσε.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: