Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

Σύνταγμα ευρείας αποδοχής υπόσχεται ο Ταγίπ Ερντογάν

Σύνταγμα ευρείας αποδοχής υπόσχεται ο Ταγίπ Ερντογάν

Σε μία καθησυχαστική κίνηση προς τους υποστηρικτές της κοσμικής Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν βεβαιώνει ότι το νέο Σύνταγμα θα αντανακλά τις αξίες και τις αρχές όλοκληρου του έθνους. Δεν ανοίγει όμως τα χαρτιά του για την άρση η μη της απαγόρευσης της μαντίλας στα τουρκικά πανεπιστήμια, νέα εστία έντασης με το κοσμικό κατεστημένο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τους πολίτες να πουν «ναι» στο δημοψήφισμα που διενεργείται την 21η Οκτωβρίου για την άμεση εκλογή του προέδρου της χώρας από το λαό. «Απευθύνομαι σε όλους και τους καλώ να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα για την εκλογή του 12ου προέδρου της Τουρκίας» δηλωσε.

«Σύνταγμα με συναίνεση όλων»

«Θα καταρτίσουμε ένα Σύνταγμα που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό από όλους τους τομείς της κοινωνίας. Που θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες των πολιτών μας και τις θεμελιώδεις αξίες του έθνους μας» δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε σύνοδο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Το Σύνταγμά μας θα καταρτιστεί με τη μέγιστη συναίνεση και ενδεχομένως θα υποβληθεί στο έθνος μας για έγκριση» προσέθεσε αναφερόμενος στο σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για την έγκριση του τελικού κειμένου πιθανώς τον προσεχή χρόνο, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Δεν ανέφερε, ωστόσο, εάν το σχέδιο Συντάγματος θα περιλαμβάνει άρθρο, το οποίο θα αίρει ή θα χαλαρώνει την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στα πανεπιστήμια, κάτι που αποτελεί στόχο για τους υποστηρικτές του ισλαμιστικών καταβολών AKP και φόβο για τους υπέρμαχους της διατήρησης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Οι τελευταίοι, μεταξύ των οποίων η στρατιωτική ηγεσία, κορυφαίοι δικαστές και πανεπιστημιακοί, ανησυχούν μήπως το AKP χρησιμοποιεί τη συνταγματική μεταρρύθμιση για να υποσκάψει τον διαχωρισμό θρησκείας και κράτους, στον οποίο αντιτίθεται ο Ερντογάν.

Οι μαντίλες στην κυρίως μουσουλμανική Τουρκία απαγορεύονται στα δημόσια κτίρια, πανεπιστήμια και σχολεία, αλλά ένα ποσοστό περίπου 60% μεταξύ των γυναικών καλύπτει το κεφάλι τους. Η σύζυγος του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ φοράει μαντίλα, ενώ η κόρη του σπουδάζει στις ΗΠΑ όπου της επιτρέπεται να καλύπτει το κεφάλι της.

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν είναι γνωστό ότι είναι υπέρ της άρσης της απαγόρευσης, αλλά δεν είναι σαφές ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει τώρα. Σε πρόσφατη συνέντευξη στην εφημερίδα Financial Times διεφάνη πρόθεση να κινηθεί υπέρ της κατάργησης της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας στα πανεπιστήμια.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: