Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

Ο Καραμανλής στον δρόμο που χάραξε ο Σαρκοζί

Ο Καραμανλής στον δρόμο που χάραξε ο Σαρκοζί

Κοινή παραδοχή αποτελεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί όλες οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις να έχουν ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δεκαοκτώ μηνών

Εμπνευσμένο από τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και το μοντέλο εξουσίας που προτάσσει ο γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί είναι το σχέδιο Καραμανλή, έτσι όπως αυτό προκύπτει από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τις οποίες παρουσίασαν ο ίδιος αλλά και οι κορυφαίοι υπουργοί του κατά το περασμένο τριήμερο. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να έχει συνειδητοποιήσει πλήρως ότι η παραγωγική διάρκεια του βίου της κυβέρνησης δεν αντιστοιχεί στην τυπική θητεία και ότι η περιορισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σε συνδυασμό με την παρουσία στη Βουλή και τις διαθέσεις του ΛΑΟΣ, καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη επίσπευσης των ρυθμών υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.

Με σύμμαχο τον χρόνο

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα, ο οποίος μνημονεύοντας και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ έλεγε την Κυριακή ότι ο "βασικός σύμμαχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι ο χρόνος". Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, αποτελεί κοινή παραδοχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί όλες οι βασικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις να έχουν ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δεκαοκτώ μηνών. Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2009 η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει ολοκληρώσει την πρώτη -και ηπιότερη- φάση του ασφαλιστικού, να έχει πετύχει δραστική μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, να έχει δρομολογήσει τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας και να έχει λάβει σοβαρά κοινωνικά μέτρα, τα οποία θα μειώνουν τις ανισότητες.

Εξίσου τολμηρή θεωρείται και η αλλαγή στη διοικητική δομή της χώρας, την οποία δρομολογεί ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δραστική μείωση του αριθμού των δήμων (από 1.500 που είναι σήμερα σε περίπου 400) και των νομαρχιών κατά το ήμισυ ή και περισσότερο. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν σοβαρές αντιδράσεις, καθώς μία τέτοια αλλαγή θα θέσει εκτός κρατικών θέσεων μεγάλο αριθμό αξιωματούχων.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η άμεση εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ -το προανήγγειλε σαφώς το προηγούμενο Σάββατο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης- αλλά και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Εκλογικός νόμος

Στη χθεσινή πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τη νέα κυβερνητική θητεία ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα γίνει στην αρχή της τετραετίας, ώστε να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί, και θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές. Ερωτηθείς αν έχουν σχέση με γερμανικό μοντέλο οι αλλαγές στη διοικητική δομή του κράτους, σημείωσε πως δεν έχει να προσθέσει κάτι τώρα και πως ο πρωθυπουργός είπε σε ποια κατεύθυνση θα είναι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Κατά ορισμένες πληροφορίες στις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης είναι να καταθέσει έναν νέο νόμο, ο οποίος θα δανείζεται στοιχεία από το νόμο Κούβελα, θα πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με επιπλέον πέντε ή δέκα έδρες σε βάρος του δεύτερου κόμματος και θα διατηρεί την αναλογικότητα για τα μικρότερα κόμματα. Αν επιλεγεί το δεύτερο σενάριο, τότε οι πρώτες πέντε έδρες θα αφαιρούνται από το δεύτερο κόμμα και οι υπόλοιπες πέντε από τα μικρότερα κόμματα.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: