Δευτέρα 6 Αυγούστου 2007

Ανταλλαγή πυροβολισμών στα σύνορα Βορείου και Νοτίου Κορέας

Ανταλλαγή πυροβολισμών στα σύνορα Βορείου και Νοτίου Κορέας

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείο Reuters, οι στρατιώτες στα σύνορα Βορείου και Νοτίου Κορέας αντάλλαξαν πυροβολισμούς, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματά ή τραυματίες. Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό του είδους του εδώ και ένα χρόνο.

Αξιωματούχος της Νοτίου Κορέας δήλωσε πως οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες άνοιξαν πυρ και τα στρατεύματα της χώρας του ανταπέδωσαν προειδοποιητικά τα πυρά.

Το περιστατικό σημειώθηκε μια μέρα πριν από τις συνομιλίες ανάμεσα στις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων και των δύο Κορέων. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας.


Τα πυρά έφτασαν μέχρι και εκατό μέτρα από το φυλάκιο της Νοτίου Κορέας, εντός της αποστρατικοποιημένης ζώνης. Εντούτοις, δεν παρατηρήθηκε οποιαδήποτε ασυνήθιστη κίνηση του βορειοκορεατικού στρατού μετά την ανταπόδοση των πυρών.


Οι Νοτιοκορεάτες εικάζουν πως το επεισόδιο οφείλεται στην εσωτερική κρίση που αντιμετωπίζει ο στρατός της Βορείου Κορέας, μετά και τα βήματα για εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος.


Παραπομπή

Καμία συναλλαγή με Ταλιμπάν, για τους ομήρους

Καμία συναλλαγή με Ταλιμπάν, για τους ομήρους

ΟΙ ΗΠΑ και το Αφγανιστάν συμφώνησαν σήμερα κατά τη συνάντηση του Αφγανού προέδρου, Χαμίντ Καρζάι με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζορτζ Μπους στο Κάμπ Ντέιβιντ, ότι οι Ταλιμπάν δεν θα επιτύχουν καμία παραχώρηση για την απελευθέρωση των 21 Νοτιοκορεατών που κρατούν ομήρους από τον περασμένο μήνα, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων δεν θα δεχτούν καμία ανταλλαγή. Οι Ταλιμπάν είναι σκληροί και δεν θα πρέπει να ενθαρρυνθούν με καμία ανταλλαγή», τόνισε ο Γκόρντον Τζόντρου, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μετά το τέλος της συνόδου των δύο ηγετών στην προεδρική κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ.

Από την πλευρά του στη διάρκεια της κοινής με τον κ. Μπους συνέντευξης Τύπου, ο κ. Καρζάι επισήμανε ότι οι Ταλιμπάν αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά, για τους εργαζόμενους σε διεθνείς υπηρεσίες παροχής βοήθειας και για άλλους αθώους πολίτες, αλλά είναι μια «ηττημένη» δύναμη, που δεν αποτελεί κίνδυνο για την κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Δεν συνιστούν απειλή για τους θεσμούς στο Αφγανιστάν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ μπορεί να εκδιώξουν τους ηγέτες της Αλ Κάιντα, που κρύβονται στο Πακιστάν, εάν υπάρξει «εγρήγορση και ανάληψη έντονης δράσης των μυστικών υπηρεσιών» για τον εντοπισμό τους.

Ο κ. Μπους τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν συχνή επικοινωνία με την κυβέρνηση του Πακιστάν και ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να καταπολεμηθούν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις της Αλ Κάιντα, που οι ηγέτες της κρύβονται σε ορεινές περιοχές του Πακιστάν κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

«Είμαι πεπεισμένος πραγματικά ότι με την εγρήγορση και την ανάληψη σωστής και έντονης δράσης των μυστικών υπηρεσιών θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τη δουλειά αυτή», τόνισε ο κ. Μπους.

Αναφερόμενος στην Αλ Κάιντα ο κ. Καρζάι τόνισε ότι «ο εχθρός αυτός εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ ηττημένος αλλά ακόμα ικανός να κρύβεται στα βουνά και το καθήκον μας είναι να ολοκληρώσουμε το έργο μας : να τους βγάλουμε από τις κρυψώνες τους και έτσι να αποδώσουμε δικαιοσύνη στον αφγανικό λαό» .

Παραπομπή

Ρωσία: Διέγραψε το 90% του χρέους που είχε έναντί της το Αφγανιστάν

Ρωσία: Διέγραψε το 90% του χρέους που είχε έναντί της το Αφγανιστάν

Η Ρωσία αποφάσισε να διαγράψει το 90% του έναντί της χρέους του Αφγανιστάν, διέγραψε δηλαδή (έντοκο) χρέος περίπου 10 δισ. δολαρίων, όπως βεβαίωσε στην Μόσχα σήμερα ο υπουργός των Οικονομικών, Αλεξέι Κουντρίν. Απέμεινε ένα χρέος περίπου 1,5 δισ. δολαρίων, διευκρινίστηκε.

Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε νωρίτερα σήμερα στην Μόσχα. Η ρωσική πλευρά ανέφερε πως προηγήθηκαν διαβουλεύσεις "που διήρκεσαν αρκετά έτη".

Παραπομπή

Τηλεφωνική επαφή με τους ομήρους στο Αφγανιστάν είχαν οι Αρχές της Νοτίου Κορέας

Τηλεφωνική επαφή με τους ομήρους στο Αφγανιστάν είχαν οι Αρχές της Νοτίου Κορέας

Τηλεφωνική επαφή με τουλάχιστον έναν από τους 21 ομήρους είχαν Νοτιοκορεάτες διπλωμάτες, σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων στη Σεούλ. Η επικοινωνία έγινε το απόγευμα του Σαββάτου.

Παράλληλα, και το Νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικοινώνησε με μία όμηρο.

Οι δύο πλευρές, Νότια Κορέα και Ταλιμπάν, είχαν συμφωνήσει για απευθείας επαφές για την τύχη των ομήρων αλλά δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στο θέμα.

Εν τω μεταξύ γιατροί έρριψαν από αεροσκάφος φάρμακα προς τους ομήρους τα οποία και παρέλαβαν οι απαγωγείς. Η πρωτοβουλία ανήκε σε Αφγανό γιατρό.

Οι Ταλιμπάν είχαν ισχυριστεί τις προηγούμενες ημέρες ότι δύο γυναίκες είναι βαριά άρρωστες και απειλείται η ζωή τους.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Καρί Γιουσέφ Αχμαντί τόνισε ότι θα συνεχίσουν τις απαγωγές ξένων ενώ διευκρίνισε ότι η τύχη τους εναπόκειται πλέον στα χέρια του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και του Τζόρτζ Ο. Μπους οι οποίοι συναντώνται επίσημα τη Δευτέρα.

Οι Ταλιμπάν ζητούν την απελευθέρωση 23 κρατουμένων που βρίσκονται στην Αμερικανική αεροπορική βάση του Μπαγκράμ. Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν αρνείται το ενδεχόμενο.

Οι 21 Νοτιοκορεάτες - όλοι τους χριστιανοί, εργαζόμενοι για ανθρωπιστική οργάνωση - έχουν απαχθέι από τις 19 Ιουλίου και κρατούνται χωρισμένοι σε μικρές ομάδες.

Στο ενδιάμεσο διάστημα έχουν οριστεί και εκπνεύσει πολλά τελεσίγραφα από τους Ταλιμπάν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Δύο άνδρες έχουν δολοφονηθεί από τους Ταλιμπάν οι οποίοι έχουν απειλήσει επανειλημμένα να σκοτώσουν όλους τους ομήρους.

Παραπομπή

Οι εννέα απαχθέντες από τους Κούρδους αντάρτες απελευθερώθηκαν

Οι εννέα απαχθέντες από τους Κούρδους αντάρτες απελευθερώθηκαν

Οι Κούρδοι αντάρτες απελευθέρωσαν σήμερα τους εννέα χωρικούς που είχαν απαγάγει την περασμένη εβδομάδα στην Ανατολική Τουρκία. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και τέσσερα παιδιά.

Οι αντάρτες κατηγόρησαν τους χωρικούς πως δεν υποστήριξαν τον υποψήφιό τους κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και τους κρατούσαν ομήρους για μια εβδομάδα προτού τους απελευθερώσουν. Πριν την απαγωγή τους ζήτησαν να ψηφίσουν κάποιο από τους ανεξάρτητους Κούρδους υποψήφιους, αλλά αυτοί αρνήθηκαν να το πράξουν.

Παραπομπή

Έκρηξη σε βουλγαρικό αγωγό διακόπτει την προμήθεια της Ελλάδας με φυσικό αέριο

Έκρηξη σε βουλγαρικό αγωγό διακόπτει την προμήθεια της Ελλάδας με φυσικό αέριο

Δυνατή έκρηξη που σημειώθηκε σε βουλγαρικό αγωγό, ανέστειλε την προμήθεια της Ελλάδας με ρωσικό φυσικό αέριο. Από την έκρηξη δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Αξιωματικοί της βουλγάρικης αστυνομίας δήλωσαν πως η έκρηξη σημειώθηκε στις 7:20 το πρωί κοντά στην πόλη Blagoevgrad, 80 χιλιόμετρα βόρεια της Σόφιας και έχουν υποστεί βλάβη περίπου 10 μέτρα του αγωγού.

Οι αρχές διερευνούν τα αίτια της έκρηξης για να διαπιστωθεί κατά πόσο οφείλεται σε βλάβη ή σε εσκεμμένη δολιοφθορά. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας της χώρας, Veselina Velcheva είπε πως "πρόσφατη επιθεώρηση στον αγωγό κατέδειξε πως όλα ήταν σε καλή κατάσταση."

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως τα συστήματα ασφαλείας του αγωγού διέκοψαν αυτόματα τη ροή αερίου στον αγωγό και πως΄η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. Η περιοχή του ατυχήματος αποκλείστηκε και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην διατρέξει κίνδυνο η υγεία των κατοίκων που διαμένουν στην περιοχή.

Η Velcheva είπε πως η επιδιόρθωση του αγωγού έχει ήδη ξεκινήσει και για την αποκατάσταση της βλάβης θα χρειαστούν 78 ώρες, μέχρις ότου επαναρχίσει η ροή φυσικού αερίου.

Παραπομπή

Ερευνες δίπλα στην Κύπρο

Ερευνες δίπλα στην Κύπρο

Με ταχείες διαδικασίες προωθεί η Τουρκική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) την ολοκλήρωση του δημόσιου διαγωνισμού για την έρευνα και τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά την ανακοίνωση της Λευκωσίας ότι ο διαγωνισμός της Κύπρου για την εξόρυξη πετρελαίου στην ίδια περιοχή λήγει στις 16 Αυγούστου, η ΤΡΑΟ ανακοίνωσε ότι θα δέχεται προσφορές μέχρι το τέλος Αυγούστου, με στόχο να ξεκινήσουν οι εργασίες τον Σεπτέμβριο. Εκπρόσωπος της εταιρείας εξήγησε ότι υπάρχει έντονο διεθνές ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό και ότι η ανάθεση μπορεί να γίνει και σε δύο διεθνείς κοινοπραξίες. Σε πρώτο στάδιο, περί τον Σεπτέμβριο, θα ανατεθούν οι σεισμικές μελέτες σε μία περιοχή 4.000 χιλιομέτρων, στα ρηχά ύδατα της Μεσογείου και σε απόσταση 12 μιλίων από την Αττάλεια, την Αλεξανδρέττα και τον Κόλπο της Μερσίνης. Οι έρευνες θα διαρκέσουν περί τα δύο χρόνια, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΤΡΑΟ.

Παραπομπή

Προβάδισμα Παπαδόπουλου

Προβάδισμα Παπαδόπουλου

Προβάδισμα στον Τάσσο Παπαδόπουλο και σκληρή μάχη μεταξύ Ιωάννη Κασουλίδη και Δημήτρη Χριστόφια για το ποιος θα περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του ερχομένου Φεβρουαρίου, παρουσιάζει δημοσκόπηση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Τάσσος Παπαδόπουλος λαμβάνει ποσοστό 32,1%, ο Ιωάννης Κασουλίδης 28,7%, ο Δημήτρης Χριστόφιας 28,3% και ο Κώστας Θεμιστοκλέους 0,7% ενώ 10,1% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Για το Β γύρο των προεδρικών εκλογών μπαίνουν κάτω και τα τρία πιθανά σενάρια. Το πρώτο σενάριο Παπαδόπουλος-Κασουλίδης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξασφαλίζει 51,6% και ο ευρωβουλευτής 35,2% με ένα 13,2% αναποφάσιστους.

Σε μια αναμέτρηση Παπαδόπουλου-Χριστόφια η εικόνα είναι ως εξής: Παπαδόπουλος 42,8%, Χριστόφιας 39,7% και 17,5% αναποφάσιστοι. Σε μια κόντρα μεταξύ Χριστόφια-Κασουλίδη καταγράφεται προβάδισμα του ΓΓ του ΑΚΕΛ με 41,8% έναντι 37,9% του ευρωβουλευτή με τους αναποφάσιστους να φτάνουν το 20,3%.

Παραπομή

Το ρωσικό ναυτικό θα επιχειρεί από τη Συρία

Το ρωσικό ναυτικό θα επιχειρεί από τη Συρία

Για πρώτη φορά μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει τις ναυτικές βάσεις στη Ταρτό και τη Λατάκια της Συρίας, στα πλαίσια των αμυντικών συμφωνιών των δύο χωρών. Ισραηλινοί αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας υποψιάζονται πως τα ρωσικά πλοία ίσως προσπαθήσουν να κατασκοπεύσουν τα ισραηλινά οπλικά συστήματα και να υποκλέψουν ευαίσθητες συνομιλίες του ισραηλινού στρατού.

Οι φήμες για αυξημένη δραστηριότητα τς Ρωσίας στη Μεσόγειο εντάθηκαν μετ΄ακαι τις δηλώσεις του διοικητή του ρωσικού στόλου, Βλαντιμίρ Μασόριν, πως "η παρουσία μας στη Μεσόγειο είναι πολύ σημαντική για τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας". Συγχρόνως, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα πως "η Ρωσία πρέπει να έχει πάλι μόνιμη παρουσία στη Μεσόγειο."

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Συρία πρόκειται να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τις ναυτικές της βάσεις, στα πλαίσια των τεράστιων συμβολαίων για αγορά όπλων που υπογράφηκαν ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Ρωσία πρόσφατα διέγραψε το 70% των οφειλομένων της Συρίας, που ανέρχονταν στο σύνολό τους στα $11 δισεκατομμύρια. Το υπόλοιπο χρέος θα εξοφληθεί από τη Συρία σε μετρητά και με την παραχώρηση των δύο ναυτικών βάσεων στο ρωσικό ναυτικό.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν πως η επαναδραστηριοποίηση της Ρωσίας στην περιοχή σχετίζεται άμεσα με την ένταση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την πρόθεση των δεύτερων να εγκαταστήσουν αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη.

Τη στιγμή που το αμερικανικό ναυτικό βρίσκεται μόνιμα στη Μεσόγειο, το ρωσικό απλώς συμμετέχει σε κάποιες ασκήσεις στην περιοχή και πραγματοποιεί φιλικές επισκέψεις στα λιμάνια διαφόρων χωρών.

Παραπομπή

Μέτρα κατά του αφθώδους πυρετού στην Κύπρο

Μέτρα κατά του αφθώδους πυρετού στην Κύπρο

ΟΙ ΑΡΧΕΣ της Κύπρου αρχές λαμβάνουν μέτρα για την αποτροπή της μεταφοράς του αφθώδους πυρετού των ζώων από τη Βρετανία. Ο υιός του αφθώδους πυρετού είναι θανατηφόρος για τα ζώα.
Μεταξύ άλλων απαγορεύθηκε η εισαγωγή ογδόντα βοοειδών από τη Βρετανία, διεξάγονται πιο εντατικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα ζωικά προϊόντα από τη Βρετανία και οι επιβάτες από τη χώρα αυτή περνούν από χθες πάνω από ειδικό χαλί στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, για απολύμανση των παπουτσιών τους.

Ο Υπουργός Γεωργίας, κ. Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι τα προληπτικά μέτρα λήφθηκαν ύστερα από οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και Προστασία του Καταναλωτή, κ. Μάρκος Κυπριανού, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι δεν δικαιολογείται πανικός από τα κρούσματα αφθώδους πυρετού, που σημειώθηκαν στη Βρετανία.

Παραπομπή

Ιράκ - 27 νεκροί από επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό

Ιράκ - 27 νεκροί από επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό

Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό σημειώθηκε σήμερα στην πόλη Ταλ Αφάρ του βορείου Ιράκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 27 άνθρωποι, να τραυματιστούν 30 και να καταστραφούν τουλάχιστον 10 σπίτια, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επίθεση αυτή σημειώθηκε στη σιιτική συνοικία Σααντέχ της πόλης.

Σωστικά συνεργεία και κάτοικοι της περιοχής σκάβουν στα ερείπια για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων.

Η αστυνομία επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Ταλ Αφάρ, η οποία βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από τα συριακά σύνορα.

Παραπομπή

Οι Ελληνοκύπριοι αψηφούν τις προειδοποιήσεις για τις πετρελαϊκές έρευνες

Οι Ελληνοκύπριοι αψηφούν τις προειδοποιήσεις για τις πετρελαϊκές έρευνες

Η "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση", όπως αποκαλεί η Άγκυρα την Κυπριακή Κυβέρνηση, δήλωσε πως θα προχωρήσει με τα σχέδια της για έρευνες ανεύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις διαμαρτυρίες της Άγκυρας στο Γενικό Γραμματέα Μπαν κι Μούν.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Άγκυρας στα Ηνωμένα Έθνη, Μπακί Ιλκίν έστειλε ήδη επιστολή στο Γενικό Γραμματέα, εφιστώντας του την προσοχή επειδή, όπως ανέφερε, "η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί και επιμένει να προχωρήσει στην κατοχύρωση προσφορών παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς και της Άγκυρας."

Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν ήδη επιδέιξει ενδιαφέρον για την αγορά σεισμογραφικών δεδομένων και δισδιάστατων χαρτών του βυθού πέριξ της Κύπρου. Η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων παρατάθηκε για ένα μήνα, από τις 16 Ιουλίου στις 16 Αυγούστου.

Ο Υπουργός Εμπορίου της Κυπριακής Κυβέρνησης, Αντώνης Μιχαηλίδης, δήλωσε πως η Κύπρος δεν πρόκειται να κάνει δεύτερες σκέψεις, ούτε να υποχωρήσει. "Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα υποκύψει στις απειλές της Άγκυρας επειδή οι θέσεις της κινούνται εντός της διεθνούς νομιμότητας και συγκεκριμένα με το Άρθρο 83 του Νόμου της Θάλασσας," δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου.

Η Κύπρος υπέγραψε ήδη συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Λίβανο για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων και των ορίων της υφαλοκρηπίδας της. Η Άγκυρα αντιτίθεται στις συμφωνίες επειδή, όπως ισχυρίζεται, τα θαλάσσια σύνορα και τα όρια της υφαλοκρηπίδας μιας χώρας πρέπει να καθορίζονται έπειτα από συμφωνία με όλες τις γειτονικές χώρες, όταν πρόκειται για κλειστές θάλασσες όπως αυτή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Ιλκίν ανέφερε στην επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα πως "η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή."

Παραπομπή