Δευτέρα 6 Αυγούστου 2007

Το ρωσικό ναυτικό θα επιχειρεί από τη Συρία

Το ρωσικό ναυτικό θα επιχειρεί από τη Συρία

Για πρώτη φορά μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει τις ναυτικές βάσεις στη Ταρτό και τη Λατάκια της Συρίας, στα πλαίσια των αμυντικών συμφωνιών των δύο χωρών. Ισραηλινοί αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας υποψιάζονται πως τα ρωσικά πλοία ίσως προσπαθήσουν να κατασκοπεύσουν τα ισραηλινά οπλικά συστήματα και να υποκλέψουν ευαίσθητες συνομιλίες του ισραηλινού στρατού.

Οι φήμες για αυξημένη δραστηριότητα τς Ρωσίας στη Μεσόγειο εντάθηκαν μετ΄ακαι τις δηλώσεις του διοικητή του ρωσικού στόλου, Βλαντιμίρ Μασόριν, πως "η παρουσία μας στη Μεσόγειο είναι πολύ σημαντική για τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας". Συγχρόνως, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα πως "η Ρωσία πρέπει να έχει πάλι μόνιμη παρουσία στη Μεσόγειο."

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Συρία πρόκειται να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τις ναυτικές της βάσεις, στα πλαίσια των τεράστιων συμβολαίων για αγορά όπλων που υπογράφηκαν ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Ρωσία πρόσφατα διέγραψε το 70% των οφειλομένων της Συρίας, που ανέρχονταν στο σύνολό τους στα $11 δισεκατομμύρια. Το υπόλοιπο χρέος θα εξοφληθεί από τη Συρία σε μετρητά και με την παραχώρηση των δύο ναυτικών βάσεων στο ρωσικό ναυτικό.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν πως η επαναδραστηριοποίηση της Ρωσίας στην περιοχή σχετίζεται άμεσα με την ένταση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την πρόθεση των δεύτερων να εγκαταστήσουν αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη.

Τη στιγμή που το αμερικανικό ναυτικό βρίσκεται μόνιμα στη Μεσόγειο, το ρωσικό απλώς συμμετέχει σε κάποιες ασκήσεις στην περιοχή και πραγματοποιεί φιλικές επισκέψεις στα λιμάνια διαφόρων χωρών.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: