Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

Για παραβίαση των χωρικών υδάτων κάνει λόγω η Τουρκία

Για παραβίαση των χωρικών υδάτων κάνει λόγω η Τουρκία

ΣΚΑΦΟΣ της ελληνικής ακτοφυλακής παραβίασε τα τούρκικα χωρικά ύδατα, αναφέρει η ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στο κεφάλαιο που αφορά «παραβιάσεις χωρικών υδάτων».

«Σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής χθες το πρωί στις 09.43 παραβίασε τα τούρκικα χωρικά ύδατα, επί 41 λεπτά, στα ανοιχτά της νήσου Κιζκουλεσί, στον κόλπο Τσανταρλί της Σμύρνης»,αναφέρει η ιστοσελίδα και καταλήγει ότι «το περιστατικό γνωστοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες».

Παραπομπή

Σύρiος αξιωματούχος: Ο πόλεμος με το Ισραήλ θα είναι βαλλιστικός

Σύρiος αξιωματούχος: Ο πόλεμος με το Ισραήλ θα είναι βαλλιστικός

Η Συρία αναμένει πως ο επόμενος πόλεμος με το Ισραήλ θα περιλαμβάνει πυραυλικές επιθέσεις σε πολιτικές υποβολές και ανταρτοπόλεμο στην πρώτη γραμμή του μετώπου, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας της Συρίας σε συνέντευξή του στο περιοδικό Defense News Weekly. Όπως δήλωσε, η Συρία προτιμά να αποφύγει την "κλασική" απευθείας σύγκρουση με το Ισραήλ. Αντίθετα, ο επόμενος πόλεμος με το Ισραήλ θα περιλαμβάνει ρουκέτες Katyusha και βαλλιστικούς πυραύλους που θα στοχεύουν σημεία στρατηγικής συμμαχίας στο Ισραήλ και κυρίους στόχους πολιτικών υποδομών.

Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος, ένας τέτοιος πόλεμος δεν θα περιοριστεί απλώς σε μια επίθεση, αλλά θα έχει μεγάλη διάρκεια. "Θα είναι ένας πόλεμος φθοράς, στον οποίο μειονεκτούν οι Ισραηλινοί...θα μοιάζει περισσότερο με ένα πόλεμο μεταξύ πόλεμων, παρά με ένα πόλεμο στο πεδίο της μάχης."

Σύμφωνα με τον ειδικό σε αραβικά ζητήματα, δρ Guy Bechor, οι εκτιμήσεις της Συρίας είναι προϊόν του δεύτερου πολέμου στο Λίβανο. Μετά τον πόλεμο, οι Σύρiοι συνειδητοποίησαν πως δεν χρειάζονται μεγάλες δυνάμεις στο έδαφος για να νικήσουν το Ισραήλ, αλλά πλήθος πυραύλους ικανούς να πλήξουν πυκνοκατοικημένες περιοχές του Ισραήλ. Τα τελευταία δύο χρόνια η Συρία έχει επιδοθεί στην απόκτηση οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία, μετά τη διαγραφή μέρους του χρέους της το 2005 και την εξόφληση ενός μεγάλου ποσοστού του υπόλοιπου από το Ιράν. Ολόκληρο το χρέος ανερχόταν το 2005 στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ως συνεπακόλουθο της μέτριας παρουσίας της ισραηλινής αεροπορίας κατά τον περσινό πόλεμο, η Συρία άρχισε να εξοπλίζεται με αντιαεροπορικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας, αντιαρματικούς πυραύλους και πυραύλους χαμηλής πτήσεως.

Ο συριακός στρατός αριθμεί 650,000 άντρες, συμπεριλαμβανομένων και 354,00 εφέδρων. Τα άρματα μάχης της χώρας χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή και η αεροπορία της είναι κατώτερη από την αντίστοιχη του Ισραήλ.

Η αραβόφωνη εφημερίδα Al-Sharq al-Awsat που εδρεύει στο Λονδίνο ισχυρίστηκε πρόσφατα πως η Συρία προμηθεύτηκε κινέζικους πυραύλους C-802 από το Ιράν και πως η Ρωσία εξέφρασε την επιθυμία την προμηθεύσει με πυραύλους Iskander, οι οποίοι έχουν βεληνεκές 280 χιλιόμετρα και μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο εντός της ισραηλινής επικράτειας. Ο εν λόγω πύραυλος διαθέτει σύστημα καθοδήγησης GPS, κάτι που επιτρέπει στους χειριστές του να τον κατευθύνουν στον στόχο του.

Η Al-Sharq al-Awsat ανέφερε ακόμη το Σάββατο πως σε μυστικές διαβουλεύσεις που είχε η Συρία με το Ιράν, οι Ιρανοί υποσχέθηκαν να της προσφέρουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την αγορά προηγμένων όπλων και να την βοηθήσουν στην πυρηνική της έρευνα, καθώς και στην ανάπτυξη χημικών όπλων. Σε αντάλλαγμα, η Συρία υποσχέθηκε στο Ιράν να μην παρακαθήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ. Ο ΥΠΕΞ του Ιράν απέρριψε τους ισχυρισμούς ως "προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης" και διερωτήθηκε πως μπορούν τα μέσα να έχουν στην κατοχή τους τέτοιες πληροφορίες, από την στιγμή που η συμφωνία ήταν απόρρητη.

Οι ειδικοί σε αραβικά ζητήματα αμφισβήτησαν ακόμη την αληθοφάνεια της αναφοράς, η οποία ίσως να συντάχθηκε από κάποιον εξόριστο Ιρανό, ο οποίος απλώς ήθελε να σκιαγραφήσει την επικινδυνότητα της ιρανικής ηγεσίας.

Παραπομπή

«Παρών» από τον Αμπντουλάχ Γκιουλ για την προεδρία της Τουρκίας

«Παρών» από τον Αμπντουλάχ Γκιουλ για την προεδρία της Τουρκίας

Την επιθυμία του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας επιβεβαίωσε εμμέσως ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ. Δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος τονίζοντας ότι «δεν μπορώ να μην λάβω υπ' όψιν τη βούληση του λαού».

Σε συνέντευξη Τύπου τρεις ημέρες αφού το ισλαμιστικό Κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (ΑΚΡ) κατήγαγε μεγάλη εκλογική νίκη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες κρίθηκε αναγκαία επειδή είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο η διαδικασία εκλογής προέδρου από την Εθνοσυνέλευση. Σχεδόν το ήμισυ του λαού, ανέφερε, εξέφρασε τη βούληση του ψηφίζοντας το ΑΚΡ.

Υπενθυμίζεται ότι την εκλογή του Αμπντουλάχ Γκιουλ στο ύπατο αξίωμα είχε αποτρέψει στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση το Συνταγματικό Δικαστήριο, έπειτα από προσφυγή του κεμαλιστικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Ερωτηθείς ποια είναι η απόφασή του, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε: «Δεν μπορώ να μην λάβω υπ' όψιν τη βούληση του λαού. Η απόφασή μου είναι προς την κατεύθυνση να λάβουμε το μήνυμα των πολιτών που γέμισαν τις πλατείες. Όλα όμως αυτά θα πρέπει να τα τακτοποιήσουμε με τρόπο που θα ενισχυθεί η Τουρκία».

Απέναντι στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων προσέθεσε επίσης: «Δεν μπορώ να πω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος. Πυξίδα για τον καθένα μας πρέπει να είναι η δημοκρατία».

Ο κ. Γκιουλ απέφυγε να τοποθετηθεί επί του θέματος «πιο ανοικτά» επειδή, όπως είπε, «μιλάω καθ’ αυτό τον τρόπο για να προχωρήσουμε στη διαδικασία με ωριμότητα και συναίνεση».

Τέλος σε ερώτηση εάν η εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας θα συνέβαλε θετικά στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ ανέφερε ότι «όσο ενισχύεται η δημοκρατία η πορεία αυτή γίνεται πιο σύντομη».

Μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του. Την επομένη όμως των εκλογών έδωσε όμως ένα στίγμα των προθέσεών του λέγοντας ότι στο θέμα αυτό θεωρεί πολύ σημαντική τη βούληση του υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Παραπομπή


Τη δολοφονία του Οικουμενικού Πατριάρχη σχεδίαζε δίκτυο απόστρατων αξιωματικών σύμφωνα με δημοσίευμα

Τη δολοφονία του Οικουμενικού Πατριάρχη σχεδίαζε δίκτυο απόστρατων αξιωματικών σύμφωνα με δημοσίευμα

Τη δολοφονία ακόμα και του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου σχεδίαζε δίκτυο απόστρατων αξιωματικών όπως αποκαλύπτεται από την έρευνα των τουρκικών δικαστικών αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ακσάμ, στο δίκτυο που εξαρθρώθηκε τον περασμένο μήνα.

Πληροφορίες από την ανάκριση που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα αναφέρουν ότι στον υπολογιστή του Προέδρου του «Συλλόγου των Εθνικών Δυνάμεων» Μπεκίρ Οζτούρκ βρέθηκαν στοιχεία από την προετοιμασία δολοφονικής επίθεσης εναντίον του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Δολοφονικές επιθέσεις από την ίδια οργάνωση φέρεται να προετοιμάζονταν ακόμη εναντίον του Πατριάρχη των Αρμενίων Μεσρόπ Μουταφιάν και του επιχειρηματία Ισαάκ Αλατόν. Ο συνεταίρος του εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματία, Γκάρι δολοφονήθηκε, κάτω από ανεξιχνίαστες ακόμα συνθήκες, στην περιοχή Εγιούπ, στον Κεράτιο Κόλπο.

Ο Μπεκίρ Οζτούρκ συνελήφθη στα πλαίσια ανάκρισης για την οργάνωση των απόστρατων αξιωματικών που είχε στην κατοχή της οπλοστάσιο από χειροβομβίδες, βόμβες και άλλα όπλα που προέρχονται από τις αποθήκες του στρατού.

Οι ανακριτικές αρχές ζήτησαν από τις αρχές ασφάλειας και τις υπηρεσίες πληροφοριών, της χωροφυλακής, της ΜΙΤ και την Διεύθυνση Ασφαλείας της αστυνομίας να αυξήσουν την ασφάλεια τόσο του Οικουμενικού Πατριάρχη όσο και του Πατριάρχη των Αρμενίων και του Ισαάκ Αλατόν, αναφέρει η εφημερίδα Ακσάμ.

Παραπομπή

Ο Μάρτι Αχτισάαρι δηλώνει ότι η αποστολή του για το Κόσοβο τελείωσε

Ο Μάρτι Αχτισάαρι δηλώνει ότι η αποστολή του για το Κόσοβο τελείωσε

«Η δουλεία μου τελείωσε» δήλωσε την Τετάρτη ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κόσοβο Μάρτι Αχτισάαρι, τη στιγμή που οι ΗΠΑ επιθυμούν μια γρήγορη λύση και η Ρωσία επιμένει ότι ισχύει το ψήφισμα 1244. Την Τετάρτη γίνεται η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Επαφής στη Βιέννη.

Ο Μάρτι Αχτισάαρι που συνέταξε το σχέδιο για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου που πρότεινε ανεξαρτησία της περιοχής υπό διεθνή επιτήρηση, δήλωσε στο φιλανδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Yle ότι η αποστολή του τελείωσε.

Ο Αχτισάαρι είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που κάποια από τις πλευρές μπλόκαρε τη διαδικασία, ο ίδιος δεν θα παρέτεινε την αποστολή του.

Παράλληλα, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κόσοβο Φρανκ Ουίσνερ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κόσοβο θα πρέπει να φέρουν σύντομα αποτελέσματα. Ο Ουίσνερ είπε στην εφημερίδα Express daily του Κοσόβου ότι οι συνομιλίες «θα διαρκέσουν 120 μέρες, άρα μην περιμένετε ατελείωτες συζητήσεις».

Την Τετάρτη γίνεται η πρώτη συνάντηση μεταξύ απεσταλμένων των μελών της Ομάδας Επαφής στη Βιέννη, προκειμένου να τεθούν οι όροι για τον νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων αποτελεί, κατά τον Ουίσνερ, «ένα σημαντικό τελευταίο κεφάλαιο, όπου όλες οι πλευρές εκφράζουν τις απόψεις τους». Δήλωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να στηρίζει το σχέδιο Αχτισάαρι. «Δεν θέλουμε να θέσουμε διορία, αλλά η λύση πρέπει να είναι γρήγορη» συμπλήρωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε από την πλευρά του, ότι αν και το έργο της διευθέτησης του καθεστώτος του Κοσόβου έχει μεταφερθεί στην Ομάδα Επαφής, το ψήφισμα 1244 των Ηνωμένων Εθνών παραμένει σε ισχύ.

Ο Ρώσος υπουργών Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι για την κατάργηση του ψηφίσματος θα χρειαστεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Λαβρόφ προσέθεσε ότι η επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου δεν θα πρέπει να γίνεται με βάση το σχέδιο Αχτισάαρι, αλλά με σεβασμό στις θέσεις του Βελιγραδίου και της Πρίστινας.

Πριν από λίγες μέρες η ΕΕ και οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να αποσύρουν ένα σχέδιο για το καθεστώς του Κοσόβου από το Συμβούλιο Ασφαλείας, υπό την απειλή της Ρωσίας ότι θα ασκήσει βέτο.

Παραπομπή

Οκτώ Νοτιοκορεάτες ομήροι απελευθερώθηκαν στο Αφγανιστάν

Οκτώ Νοτιοκορεάτες ομήροι απελευθερώθηκαν στο Αφγανιστάν

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap, οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν 8 από τους 23 Νοτιοκορεάτες που κρατούν ομήρους στο Αφγανιστάν. Οι απελευθερωθέντες μεταφέρθηκαν ήδη σε ασφαλή τοποθεσία.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όταν ρωτήθηκαν σχετικά αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες.

Παραπομπή


Ταλιμπάν: Εκτέλεσαν έναν από τους 23 Κορεάτες ομήρους

Ταλιμπάν: Εκτέλεσαν έναν από τους 23 Κορεάτες ομήρους

Οι Ταλιμπάν σκότωσαν σήμερα έναν από τους 23 Κορεάτες που έχουν συλλάβει ομήρους στο Αφγανιστάν, αφού η Καμπουλ δεν απελευθέρωσε Ταλιμπάν κρατουμένους της, δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών προσθέτοντας ότι θα σκοτώσουν και άλλους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

«Αφού η κυβέρνηση της Καμπούλ δεν άκουσε τα αιτήματά μας και δεν απελευθέρωσε τους κρατουμένους μας, οι Ταλιμπάν πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Κορεάτη όμηρο», δήλωσε τηλεφωνικά προς το πρακτορείο Ρόιτερ από άγνωστη τοποθεσία ο Κάρι Μοχάμαντ Γιουσούφ.

Παραπομπή

Την είσοδο των Ελλήνων πολιτών στα Σκόπια μόνο με την ταυτότητά τους αποφάσισε η ΠΓΔΜ

Την είσοδο των Ελλήνων πολιτών στα Σκόπια μόνο με την ταυτότητά τους αποφάσισε η ΠΓΔΜ

Την είσοδο των Ελλήνων πολιτών στα Σκόπια μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ.

Για το θέμα αυτό ενημέρωσε χθες το Συμβούλιο Σύνδεσης και Σταθεροποίησης ΕΕ-ΠΓΔΜ στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Ο κ. Μιλόσοσκι έκανε λόγο για «χειρονομία καλής θέλησης», που εκφράζει τη βούληση της χώρας του για οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα.

Τη σχετική πρόταση είχαν υποβάλει οι Ομοσπονδίες Ξενοδόχων και Τουριστικών Πρακτορείων της γείτονος, λόγω της μεγάλης μείωσης Ελλήνων τουριστών, οι οποίοι ήταν οι πλέον πολυάριθμοι τουρίστες στη χώρα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της ΠΓΔΜ, ο αριθμός Ελλήνων τουριστών στη χώρα τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους έχει μειωθεί στο ήμισυ.

Παραπομπή

Λεφτά ο Καντάφι, δόξα η Σεσιλιά

Λεφτά ο Καντάφι, δόξα η Σεσιλιά

Σε μεγάλα οικονομικά πλεονεκτήματα μεταφράζεται για τη Λιβύη η απελευθέρωση χθες των πέντε νοσοκόμων από τη Βουλγαρία και του Παλαιστίνιου γιατρού, που είχαν καταδικαστεί στην Τρίπολη και πήραν χάρη από τον Βούλγαρο πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ. Στα ανακουφισμένα πρόσωπα, όμως, των έξι πρωταγωνιστών προστέθηκε τις τελευταίες μέρες άλλο ένα- αυτό της πρώτης κυρίας της Γαλλίας, Σεσιλιά Σαρκοζί.

Ήταν το πρόσωπο έκπληξη. Κατά την πρώτη επίσκεψή της στη Λιβύη, στις 12 Ιουλίου, οι Βρυξέλλες δεν γνώριζαν τίποτα. Διπλωματικές πηγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση επισήμαναν μάλιστα πως μόνον όταν το αεροσκάφος της προσγειώθηκε στην Τρίπολη πληροφορήθηκαν για το ταξίδι της εκεί. Η διπλωματική αυτή πρωτοβουλία, ασφαλώς με τις ευλογίες του προέδρου συζύγου της Νικολά Σαρκοζί, προκάλεσε την αντίδραση της Ε.Ε.- που συντονίζει από το 2004 τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των έξι- της πορτογαλικής προεδρίας αλλά και στο εσωτερικό της Γαλλίας αντεπίθεση από τους σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησαν τη Σεσιλιά Σαρκοζί για «ανισόρροπη» κι επικίνδυνη στρατηγική. Χαρακτήρισαν δε την προσπάθειά της «πειρατεία», με στόχο να κλέψει τη δόξα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Γιατί βρίσκεται η σύζυγος του Γάλλου προέδρου στη Λιβύη; Να ρωτήσετε τους Γάλλους», δήλωσε η Κλάρα Μπόρια, εκπρόσωπος της πορτογαλικής- για το τρέχον εξάμηνο- προεδρίας της Ένωσης. «Η πορτογαλική κυβέρνηση επέλεξε τα θεσμοθετημένα όργανα. Η σύζυγος του Γάλλου προέδρου, για την ακρίβεια, δεν είναι θεσμός».

Ο Νικολά Σαρκοζί, πάντως, έκανε λόγο για «νίκη της γαλλικής δημοκρατίας», αν και ξεκαθάρισε πως «ούτε η Ευρώπη, ούτε η Γαλλία προσέφεραν χρήματα στη Λιβύη».

Επενδύσεις

Ωστόσο, εκτιμάται πως η πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων Ε.Ε.Τρίπολης, την οποία εξήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, εκτός από την πολιτική ενίσχυση της από χρόνια απομονωμένης Λιβύης, θα συμβάλει σημαντικά στη μεγέθυνση των επενδύσεων στη βορειοαφρικανική χώρα και στην ανάπτυξη του ελεύθερου εμπορίου.

«Πρέπει να αναμένουμε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, αλλά και οι ΗΠΑ να σπεύσουν τώρα για νέα συμβόλαια», επισήμανε από το Παρίσι ο Αντουάν Σφερ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής. «Ο Καντάφι, άλλωστε, είναι από τις προσωπικότητες που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για εμπορικούς λόγους».

Παραπομπή

Στέλνει τους στρατηγούς στη γωνία

Στέλνει τους στρατηγούς στη γωνία

Αναζωπυρώνεται η διαμάχη της κυβέρνησης Ερντογάν με τους Τούρκους στρατηγούς. Μιλώντας πλέον από θέση ισχύος, η κυβέρνηση έστειλε χθες σαφές μήνυμα κατά του στρατού, υποδεικνύοντας ότι ο λαός με την ψήφο του δήλωσε καθαρά πως «μόνον οι πολιτικοί πρέπει να κάνουν πολιτική»!

«Η αρμοδιότητα του κάθε ατόμου και του κάθε θεσμού είναι ξεκάθαρη στο Σύνταγμα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Αλί Σαχίν χθες, έπειτα από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την πρώτη μετεκλογικά. Ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν επανέλαβε αρκετές φορές ότι «στην Τουρκία την πολιτική την κάνουν οι πολιτικοί», για να είναι βέβαιος ότι θα φθάσει στα αυτιά των στρατηγών! Φυσικά, από το μέτωπο του στρατού δεν υπήρξε κανένα σχόλιο για το αποτέλεσμα των εκλογών, παρ΄ όλο που σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αναλυτές έριξαν την ευθύνη στον στρατό για τον μεγάλο θρίαμβο του ΑΚΡ, επειδή είχε απειλήσει για πραξικόπημα. «Η αιτία είναι το υπόμνημα του στρατού», δήλωσε ακόμη και ο ακροδεξιός ηγέτης Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Η μόνη αντίδραση στις κατηγορίες κατά του στρατού ήρθε από δύο πρώην στρατηγούς, οι οποίοι είπαν πως «τα λάθη της αντιπολίτευσης τα ρίχνουν τώρα στον στρατό».

Η οικονομική πολιτική
Πάντως, οι λόγοι της μεγάλης νίκης του ΑΚΡ ακόμη αναζητούνται. «Μέχρι τώρα εμείς ζούσαμε σε άλλο πλανήτη και την ημέρα των εκλογών προσγειωθήκαμε στην Τουρκία», παραδέχεται ο κεμαλιστής αρθρογράφος της «Χουριέτ» Εμίν Τσολασάν, ο οποίος ξαφνικά αντιλήφθηκε ότι ο λαός τελικά ήταν ικανοποιημένος από αυτήν την κυβέρνηση. Μάλιστα, τα βλέμματα όλων στράφηκαν τώρα στον επικεφαλής της ερευνητικής εταιρείας ΚΟΝDΑ Ταρχάν Ερντέμ, τον μοναδικό που κατάφερε να προβλέψει τα αποτελέσματα των εκλογών. Τώρα όλοι ζητούν τη δική του ανάλυση. «Το μυστικό της επιτυχίας του ΑΚΡ είναι η επιτυχία στην οικονομική του πολιτική», είπε ο Ερντέμ, χαρακτηρίζοντας «αστικό μύθο» τους ισχυρισμούς ότι η ανάπτυξη δεν έφθασε στον λαό και ότι οι αγρότες είναι εξαθλιωμένοι.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Άγκυρας στην ευχή που έδωσε αμέσως μετά τις εκλογές η γαλλική κυβέρνηση στην τουρκική να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις με προοπτική «μία προνομιακή σύμπραξη» με την Ε.Ε.

«Στόχος της Τουρκίας είναι μία πλήρης και ολοκληρωτική ένταξη», απάντησε το τουρκικό ΥΠΕΞ, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος αντιτίθεται στην ιδέα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Παραπομπή

Η Χαμάς προειδοποιεί το Ισραήλ επειδή στοχοποιεί τους ηγέτες της

Η Χαμάς προειδοποιεί το Ισραήλ επειδή στοχοποιεί τους ηγέτες της

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί το Ισραήλ επειδή στοχοποιεί τους ηγέτες της στη Λωρίδα της Γάζας.

"Εάν οι ηγέτες της Χαμάς πάθουν οτιδήποτε, οι Ταξιαρχίες του al-Qassam θα αναγκάσουν τους Σιωνιστές να πληρώσουν βαρύ τίμημα σε αίμα και δεν θα αισθάνονται καθόλου ασφαλείς," δήλωσε η πολιτοφυλακή της οργάνωσης σε ανακοίνωση που απέστειλε στον τύπο.

Η απειλή έγινε μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, πως το Ισραήλ επρόκειτο να εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας για να σκοτώσει τέσσερα υψηλόβαθμα μέλη της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου και και του πρώην πρωθυπουργού, Ismail Haneya.

"Οι Ταξιαρχίες λαμβάνουν πολύ σοβαρά τους εκφοβισμούς του Ισραήλ και ετοιμάζονται να απαντήσουν με την ανάλογη βία," πρόσθεσε η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς.

Το Ισραήλ, που έχει ήδη κλείσει τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, έστειλε σήμερα το πρωϊ στρατεύματα για να εισβάλουν στο ανατολικό μέρος της Γάζας, στην τρίτη του επιχείρηση εναντίον του προσφυγικού καταυλισμού al-Burij από τότε που η Χαμάς πήρε στα χέρια της τον έλεγχο της περιοχής.

Εν συγκρίσει με τις προηγούμενες δύο εισβολές, η σημερινή επιχείρηση τπυ ισραηλινού στρατού ήταν περιορισμένης έκτασης. Παλαιστίνιοι που οπλοφορούσαν ήρθαν αντιμέτωποι με τις ισραηλινές δυνάμεις και εκτόξευσαν εναντίον τους αυτοσχέδιες χειροβομβίδες, καθώς και πυραύλους εναντίων των αρμάτων μάχης και των μπουλντόζων.

Οι Ταξιαρχίες του Al-Qassam ισχυρίστηκαν επίσης πως βομβάρδισαν μια στρατιωτική βάση έξω από τη Λωρίδα της Γάζας με δώδεκα βλήματα όλμου.

Παραπομπή


Στις 160.000 ανέρχονται οι έποικοι

Στις 160.000 ανέρχονται οι έποικοι

Καταγγελίες Τάσσου Παπαδόπουλου και για το σφετερισμό ε/κ περιουσιών

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Παπαδόπουλος κατάγγειλε τις συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα περιλαμβανομένου της εσκεμμένης πολιτικής αλλαγής του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου με την εισαγωγή 160.000 εποίκων από την Τουρκία, αριθμός που υπερβαίνει τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων σε αναλογία δύο προς ένα. Παράλληλα με τις καταγγελίες αυτές για τον αναπτυσσόμενο εποικισμό, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, οι οποίες καλύπτουν το 88% του κατεχόμενου εδάφους. Επί του θέματος τούτου, είπε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τον παράνομο σφετερισμό και την «πώληση» των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, που γίνεται σε μιαν άνευ προηγουμένου κλίμακα και συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της αποσχιστικής οντότητας.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατέθεσε τα πιο πάνω στοιχεία και έκανε τις καταγγελίες αυτές, αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Σλοβακίας στην Κύπρο Anna Turenicova, διαβεβαίωσε ότι ''συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την επανένωση της πατρίδας μας και παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος'', προσθέτοντας ότι ''υποστηρίζουμε μια λύση προερχόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με ενιαία κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, που θα βασίζεται στις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ''. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται να προωθήσει ακόμα πιο δυνατούς δεσμούς ανάμεσα στη Σλοβακία και την Κύπρο και εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση του λαού της Κύπρου για την ενεργό συμμετοχή της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην UNFICYP. Επίσης, ευχαρίστησε την Πρεσβεία της Σλοβακίας που διοργάνωσε και φιλοξένησε τις συναντήσεις μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας. Η κ. Turenicova εξέφρασε την πρόθεση και την ετοιμότητα να προωθήσει περαιτέρω και να αναπτύξει από τη θέση της τις εξαίρετες διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, με τη γενναιόδωρη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ακολούθως, επεσήμανε ότι η Κύπρος και η Σλοβακία συνδέονται από την προσήλωσή τους στις αρχές της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. ''Η ένταξη μας στην ΕΕ έδωσε νέα ώθηση και δημιούργησε νέες ευκαιρίες συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Η Κύπρος, με την εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2008, μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα και να παρέχει ανταλλαγή εμπειριών για τους Σλοβάκους εμπειρογνώμονες'', ανέφερε.

Παπούλιας: Η σκέψη μας στην Κύπρο Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο μήνυμά του για τη χθεσινή 33η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου του 1974 αναφέρθηκε στην συνεχιζόμενη τραγωδία της Κύπρου υπογραμμίζοντας: "Έχουν περάσει τριαντατρία χρόνια από την τραγωδία της Κύπρου που οδήγησε στην κατάρρευση της χούντας. Και η τραγωδία αυτή συνεχίζεται, γιατί τα κατοχικά στρατεύματα παραμένουν εκεί, σύμβολα μίας παράνομης εισβολής που δεν τιμωρήθηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα. Η σκέψη όλων μας είναι πάντα κοντά στον κυπριακό ελληνισμό που υποφέρει από τη διχοτόμηση. Προσδοκία μας παραμένει η επανένωση του νησιού με μια λύση μόνιμη, δίκαιη και βιώσιμη".

Ο Πρόεδρος παρέθεσε χθες το βράδυ δεξίωση στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου για την 33η επέτειο και στο μήνυμά του επεσήμανε επίσης πως "όταν σήμερα μιλάμε για ποιότητα δημοκρατίας, δεν μπορούμε παρά να έχουμε στο νου μας μία οικολογική δημοκρατία που θα έχει στο επίκεντρο την προστασία της φύσης". Η αναφορά του αυτή αφορούσαν το θάνατο δυο πιλότων την ώρα του καθήκοντος για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Παραπομπή

Έληξαν οι ανασκαφές στην περιοχή Αη Γιώρκη στην Κρήτου Μαρόττου

Έληξαν οι ανασκαφές στην περιοχή Αη Γιώρκη στην Κρήτου Μαρόττου

Το Πανεπιστήμιο της Nevada, Las Vegas (UNLV) διενήργησε ακόμη μια περίοδο έρευνας στην πρώιμη θέση της προ-κεραμικής Νεολιθικής περιόδου στον Αη Γιώρκη στην Κρήτου Μαρόττου, στους πρόποδες του δυτικού Τροόδους κοντά στην Πάφο. Το πρόγραμμα διευθύνεται από το Δρα Alan Simmons, με τη στήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ. Περίπου 238 τετραγωνικά μέτρα αυτής της μοναδικής θέσης έχουν ανασκαφεί μέχρι σήμερα.

Δεκαπέντε χρονολογήσεις ραδιενεργού άνθρακα τοποθετούν την αρχική εγκατάσταση σε αυτή τη θέση περί το 7500-7900 π.Χ., δηλαδή στη Μέση Κυπρό-Προκεραμική Νεολιθική περίοδο. Ένα από τα κύρια αποτελέσματα της έρευνας του 2007 είναι ο εντοπισμός ενός ακόμη αρχιτεκτονήματος, κατασκευασμένου κυρίως από μικρά βότσαλα. Είναι η τέταρτη κατασκευή αυτού του είδους που βρέθηκε σε αυτή τη θέση. Δεν είναι σαφές τι είναι αυτές οι κατασκευές. Ίσως ήταν βάσεις οικιών ή πλατφόρμες όπου ελάμβαναν χώρα κοινωνικές εκδηλώσεις (χορός;). Όποια και να ήταν η χρήση τους, είναι μοναδικά ευρήματα της Κυπρό-Προκεραμικής Νεολιθικής περιόδου σε αυτή την περιοχή.

Ανασκάφηκαν, επίσης, διάφοροι μεγάλοι λάκκοι απόρριψης με πλούσια ευρήματα. Επιπρόσθετα, ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που πρωτοεμφανίστηκε το 2006, τώρα που αποκαλύφθηκε περισσότερο, φαίνεται να είναι μια τάφρος, που ίσως καθορίζει κάποια όρια. Ωστόσο, η πραγματική της χρήση δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, αφού δεν ανασκάφηκε σε αρκετή έκταση.

Συλλέκτηκαν πρόσθετα αρχαιοβοτανικά δείγματα, που περιλάμβαναν κριθάρι, από τα καλύτερα διατηρημένα στην Εγγύς Ανατολή. Τα κατάλοιπα ζώων είναι πάρα πολλά. Φέτος εντοπίστηκαν ακόμη περισσότερα οστά βοοειδών. Τα απολεπίσματα λίθινων εργαλείων έφτασαν τις 200.000. Η ανάλυση τους δείχνει κάποιες σχέσεις με τη Νεολιθική της ηπειρωτικής Εγγύς Ανατολής. Αρκετά στολίδια, κυρίως από πικρολίτη έχουν ανασκαφεί. Κάποια από αυτά είναι σπάνιου τύπου, όπως μια μεγάλη εγχάρακτη «χάντρα» και ένα αμυγδαλόσχημο εγχάρακτο αντικείμενο. Βρέθηκαν επίσης ένα θαλασσινό κοχύλι, λεπίδες οψιανού και μια αποσπασματική χάντρα από καρνιλίνη. Το υλικό αυτό είναι εισαγμένο και πολύ σπάνιο για τη Νεολιθική περίοδο. Άλλα λίθινα εργαλεία είναι πολυάριθμα και σύνθετα.

Η παρουσία ενός τόσο σύνθετου συνόλου οικονομίας, που περιλαμβάνει βοοειδή μαζί με μικροαντικείμενα κοινωνικής διάκρισης, υποδεικνύει πως ίσως εκεί συντελούνταν κοινωνικές εορταστικές εκδηλώσεις.

Συνοπτικά, οι έρευνες στον Αη Γιώρκη της Κρήτου Μαρόττου αναδεικνύουν τη σημασία αυτής της θέσης για τον πρωιμότερο αποικισμό της Κύπρου. Αυτή η ορεινή θέση με τα μοναδικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, τα σύνθετα λίθινα εργαλεία, τα εξημερωμένα φυτά και τα βοοειδή προσθέτουν μια νέα διάσταση στο ζήτημα των πρώτων ανθρώπων που εγκαταστάθηκαν στο νησί.

Παραπομπή

Αλληλοκατηγορούνται ΗΠΑ και Ιράν στη συνάντηση για το... Ιράκ

Αλληλοκατηγορούνται ΗΠΑ και Ιράν στη συνάντηση για το... Ιράκ

ΗΠΑ και Ιράν δεν κατόρθωσαν να θέσουν στην άκρη προσωπικές έριδες και διαμάχες και κατά τη συνάντησή τους για την αποκλιμάκωση της κρίσης στο Ιράκ επιδόθηκαν σε ανταλλαγή κατηγοριών. «Το Ιράν συνεχίζει να υποστηρίζει ενόπλους που δρουν αποσταθεροποιητικά στο Ιράκ», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής Ράιαν Κρόκερ, αμέσως μετά το πέρας των συνομιλιών με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Καζέμι-Κομί -συνομιλίες που ιρακινές πηγές χαρακτήρισαν «έντονες». «Ξεκαθαρίσαμε στους Ιρανούς ότι γνωρίζουμε τι κάνουν και έγκειται σε αυτούς να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν γι αυτό», τόνισε ο Κρόκερ, επισημαίνοντας ότι «οι δύο μήνες από την πρώτη συνάντηση του Μαϊου δεν ήταν ακριβώς ενθαρρυντικοί».

«Παραπλάνηση»
«Τέτοιου είδους διακηρύξεις αποσκοπούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, που προβληματίζεται από τη φιλοπόλεμη πολιτική των ΗΠΑ», απάντησε από την Τεχεράνη εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «η Ουάσιγκτον θα είναι σε καλύτερη θέση όταν βρει τρόπο να ξεπεράσει την κρίση στο Ιράκ». Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα των New York Times, τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2009...

Σε ρόλο θεατή, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι αλ-Μαλίκι, κάλεσε ΗΠΑ και Ιράν να εστιάσουν στο πρόβλημα ασφαλείας του Ιράκ, το οποίο επιδεινώνεται. Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες όταν καμικάζι ανατινάχτηκε σε πολυσύχναστη αγορά της πόλης Χίλα.

Παραπομπή

Κίνα - Ταϊβάν: 15-0, στο γήπεδο του ΟΗΕ

Κίνα - Ταϊβάν: 15-0, στο γήπεδο του ΟΗΕ

Στο πλευρό της Κίνας και κατά της Ταϊβάν τάχθηκε για μια ακόμη φορά -τη 15η κατά σειρά, στο συγκεκριμένο θέμα- ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, απορρίπτοντας το αίτημα της δεύτερης να γίνει μέλος του. «Η απόφαση κρίνει ότι ο ΟΗΕ παραμένει σταθερός στην πολιτική της μιας Κίνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διεθνής οργανισμός, αιτιολογώντας την ετυμηγορία του. Πρακτικά, δηλαδή, επαναβεβαιώνεται η ισχύς του σχετικού ψηφίσματος του 1971, βάσει του οποίου η Κίνα και η νησιωτική Ταϊβάν αντιμετωπίζονται ως μία εθνική οντότητα, που εκπροσωπείται από την κυβέρνηση του Πεκίνου στα διεθνή φόρα.

«Λυπούμαστε για το γεγονός ότι ο ΟΗΕ απέρριψε το αίτημα της Ταϊβάν (...) για πολιτικούς λόγους», ήταν η αντίδραση της Ταϊπέι, η οποία έσπευσε να επιτεθεί και στους Κινέζους, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η διεθνής κοινότητα προκειμένου πιέσει την Ταϊβάν, κάτι που σημαίνει ότι δεν τολμά να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η Ταϊβάν είναι κυρίαρχη και ανεξάρτητη και ότι οι δύο πλευρές δεν ανήκουν η μία στην άλλη». Οξύτατη ήταν και η απάντηση του Πεκίνου: «Τα αποβράσματα του έθνους που επιχειρούν να διαιρέσουν τη χώρα δεν θα καταφέρουν τελικά να αποφύγουν την τιμωρία της ιστορίας», ανέφερε το πρακτορείο Ξινχουά, επικαλούμενο δηλώσεις ανώνυμου κυβερνητικού αξιωματούχου.

Πρώτη φορά
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που η Ταϊπέι ζήτησε αναγνώριση ως Ταϊβάν και όχι ως «Δημοκρατία της Κίνας», όπως είχε κάνει τις προηγούμενες 14 φορές που έχει καταθέσει ανάλογο αίτημα, μετά την αποχώρησή της από τα Ηνωμένα Εθνη, το 1972.

Κι αυτό, όπως επισημαίνουν διεθνείς παρατηρητές, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του προέδρου της Τσεν Σουί-μπιαν, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της οριστικής και μόνιμης ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, υποστηριζόμενης και από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο φιλοδοξεί η Ταϊβάν να έχει την τύχη του Χονγκ-Κονγκ, δηλαδή να προσαρτηθεί κάποτε στην Κίνα, διατηρώντας καθεστώς ιδιαίτερων προνομίων. Στο παρελθόν, μάλιστα, η αντιπαράθεση αυτή είχε φέρει στα πρόθυρα της σύρραξης τις δύο πλευρές, με την Ταϊβάν να έχει την πλήρη στήριξη και των ΗΠΑ.

Παραπομπή

Ο Γκιούλ ίσως να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της χώρας

Ο Γκιούλ ίσως να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της χώρας

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ θα ανακοινώσει σήμερα την απόφασή του σχετικά με το αν θα είναι τελικά υποψήφιος ή όχι για το προεδρικό αξίωμα της χώρας.

Η πρόθεση του κόμματός του (ΑΚΡ) να τον προτείνει για υποψήφιο πρόεδρο τον Απρίλιο πυροδότησε πολιτική κρίση στην Τουρκία, επειδή οι Στρατηγοί ήταν αντίθετοι λόγω του θρησκευτικού παρελθόντος του.

Ο πρωθυπουργός της χώρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή και έδωσαν ευρεία νίκη στο κόμμα του, με σχεδόν 47% και 337 έδρες στη βουλή.

Παρόλο που η θητεία του τερματιζόταν το Μάιο, η πρόεδρος Σεζέρ παρέμεινε στη θέση του μέχρι να εξασφαλιστεί η επιλογή του διαδόχου του, τον οποίο δεν κατόρθωσε να επιλέξει η βουλή.

Το νέο κοινοβούλιο πρόκειται να εκλέψει το νέο πρόεδρο την ερχόμενη εβδομάδα. οι Κεμαλιστές αντιτείθεντο στην υποψηφιότητα Γκιούλ επειδή η σύζυγός του φοράει μαντίλα, κύριο χαρακτηριστικό των Ισλαμιστών, και που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για το κοσμικό κράτος της Τουρκίας

Παραπομή

Απαγωγή Γερμανού δημοσιογράφου στο Αφγανιστάν

Απαγωγή Γερμανού δημοσιογράφου στο Αφγανιστάν

Γερμανός δημοσιογράφος και οι δύο αφγανοί οδηγοί του ενδέχεται να έχουν απαχθεί στο ανατολικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες "αναφορές", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Κουνάρ.

Οι τρεις άνδρες φέρονται να εξαφανίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη συνοικία Ουαταπούρ της επαρχίας Κουνάρ, δήλωσε ο Σαχ Χουσέιν διευκρινίζοντας ότι ο δημοσιογράφος μετέβη στην περιοχή αυτή για να ερευνήσει το θέμα με τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά τις οποίες 23 άμαχοι σκοτώθηκαν πριν από δύο εβδομάδες. Αντιπροσωπεία εστάλη στην περιοχή για να διενεργήσει έρευνα για την υπόθεση αυτή, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Σαχλιζάι Ντιντάρ. Ο Ζεμαράι Μπασαρί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών υπογράμμισε ότι επί του παρόντος πρόκειται για "φήμες". "Προσπαθούμε να μάθουμε αν οι αναφορές αυτές είναι αληθείς. Επί του παρόντος πρόκειται για φήμες. Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να εξακριβώσουμε αν ένας γερμανός πολίτης μετέβη στην επαρχία Κουνάρ", πρόσθεσε. Οι επιθέσεις και οι συγκρούσεις είναι συχνές σε αυτήν την περιοχή στη μεθόριο με το Πακιστάν.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στην περιοχή είπε ότι δεν έχει καμιά πληροφορία για το θέμα αυτό. Αν η απαγωγή αυτή επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τον τρίτο Γερμανό που έχει απαχθεί στο Αφγανιστάν σε μια εβδομάδα.

Δύο γερμανοί μηχανικοί απήχθησαν στις 18 Ιουλίου μαζί με πέντε αφγανούς συναδέλφους τους στην επαρχία Ουαρντάκ, σχεδόν 100 χλμ. νοτίως της Καμπούλ. Ο ένας εκ των Γερμανών βρέθηκε νεκρός την Κυριακή αλλά η αιτία του θανάτου του δεν έγινε γνωστή. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την απαγωγή αυτή.

Παραπομπή

Σφοδρή επίθεση του ΑΚΕΛ κατά του Τ. Παπαδόπουλου: Κάτω τα χέρια...

Σφοδρή επίθεση του ΑΚΕΛ κατά του Τ. Παπαδόπουλου: Κάτω τα χέρια...

Ατυχή και αντιδεοντολογική χαρακτηρίζει η Εζεκία Παπαϊωάννου την πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος στους ψηφοφόρους του κόμματος

Μέτωπο με το ΑΚΕΛ άνοιξε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος με το διάγγελμά του. Η ευθεία πρόσκληση που απηύθυνε στους ψηφοφόρους του κόμματος, εξόργισε την ηγεσία του ΑΚΕΛ, που τη χαρακτήρισε ατυχή και αντιδεοντολογική. "Οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ, έχουν υποψήφιο και αυτός είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας", ήταν η απάντηση που έδωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Κατσουρίδης. Ο κ. Κατσουρίδης, διαβάζοντας την πρώτη επίσημη δήλωση του Γραφείου Τύπου του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, παρουσίασε τα πλεονεκτήματα που έχει η υποψηφιότητα του ΑΚΕΛ έναντι, κυρίως, αυτής του κ. Παπαδόπουλου. Ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι, ανέφερε, "υποψήφιος που διασφαλίζει νέες δυνατότητες και ανοίγει νέους ορίζοντες, για να βαδίσει η Κύπρος μπροστά με περισσότερη αυτοπεποίθηση και γοργότερα βήματα, με περισσότερη συνέπεια και με πιο φιλολαϊκή πολιτική, για δίκαιη λύση και δίκαιη κοινωνία". Ο κ. Κατσουρίδης παρατήρησε ότι η ιστορία και η προσφορά του Δημήτρη Χριστόφια αποτελούν εγγύηση για το μέλλον.

Κι άλλες διαφωνίες

Το ΑΚΕΛ, όμως, ανέδειξε και άλλες διαφωνίες με το περιεχόμενο του προεδρικού διαγγέλματος:

* Το έργο της Κυβέρνησης της τριμερούς είναι αξιόλογο, στη διαμόρφωση όμως του προγράμματος και στην υλοποίησή του, το ΑΚΕΛ διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο, "πολύ πιο σημαντικό από αυτό που ο Πρόεδρος σημείωσε στη δήλωσή του".

* Σε διάφορα ζητήματα κοινωνικο-οικονομικής πολιτικής, το ΑΚΕΛ βρέθηκε σε διαφορετικές θέσεις από τα κόμματα της συνεργασίας και τον Πρόεδρο, ενώ διάφορα ζητήματα που περιέχονταν στο Πρόγραμμα, δεν υλοποιήθηκαν καθόλου ή στο βαθμό που θα έπρεπε, ενώ υπήρχαν και ζητήματα, τα οποία υλοποιήθηκαν σε αντίθετη κατεύθυνση απ' ότι το Πρόγραμμα προέβλεπε.

* Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, η Κυβέρνηση διολισθαίνει σε νεοφιλελεύθερες επιλογές και πολιτικές. Σε αυτό συνηγορούν η αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης, ο νόμος πλαίσιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο μαθητικός συνδικαλισμός, αλλά και το φτωχό πακέτο κοινωνικής συνοχής του 2006.

* Η τριμερής δεν διαλύθηκε εξ υπαιτιότητας του ΑΚΕΛ. "Σημειώνουμε ότι η διάλυση της τριμερούς δεν ήταν δική μας επιλογή, αλλά αποτέλεσμα του γεγονότος ότι τα άλλα κόμματα της συνεργασίας δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας για διάλογο και βρεθήκαμε ενώπιον τετελεσμένων γεγονότων αναφορικά με την υποστήριξη της υποψηφιότητας του κ. Παπαδόπουλου", σημειώνει το ΑΚΕΛ.

* Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την επανάληψη της δέσμευσης του Προέδρου για λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, υποδεικνύει όμως ότι υπάρχει αντίφαση ανάμεσα σε αυτή τη θέση και εκείνες που εκφράζουν εναντίον της ομοσπονδίας ηγετικά στελέχη των κομμάτων που τον στηρίζουν. "Είναι άξιο απορίας κατά πόσον ο Πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα να παραμείνει αταλάντευτα προσηλωμένος σε λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, όταν τα τρία κόμματα που τον στηρίζουν έχουν διαφορετική άποψη", σημειώνει το ΑΚΕΛ διερωτώμενο ποια είναι η εικόνα και ποια τα μηνύματα που εκπέμπονται διεθνώς απ' αυτή την πολυγλωσσία.

* Τέλος, το ΑΚΕΛ εκφράζει διαφωνία με την εκτίμηση του Προέδρου ότι το αρνητικό κλίμα σε βάρος της Κύπρου έχει αντιστραφεί και υπενθυμίζει το πρόσφατο ψήφισμα του γερμανικού Κοινοβουλίου και τις δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ.

Η Κυβέρνηση

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Βασίλη Πάλμα, θέλησε να προσπεράσει το σημείο που ενόχλησε το ΑΚΕΛ σημειώνοντας ότι "ο Πρόεδρος απευθύνθηκε σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό και ήταν φυσικό να κάνει και μια ιδιαίτερη αναφορά, χωρίς καμία διάθεση διεμβολισμού του οποιουδήποτε πολιτικού χώρου". Απεναντίας, σε ότι αφορά στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Πάλμας ανέφερε ότι "όταν ούτε ακούεις ούτε βλέπεις, τότε με απόλυτο και αφοριστικό τρόπο κριτικάρεις οτιδήποτε έχει αναφέρει ο Πρόεδρος στην ομιλία του". Σημείωσε δε ότι ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο τους άξονες της νέας πενταετίας.

Ο Βασίλης Πάλμας ωστόσο, αν και εξέφρασε λύπη για τις ερμηνείες που έδωσε το ΑΚΕΛ στην ομιλία που ο ίδιος έκανε την Κυριακή, συντήρησε την αντιπαράθεση, αλλά και τη συνωμοσιολογία. "Ο υπέρμετρος κομματικός πατριωτισμός ορισμένες φορές δεν είναι καλός σύμβουλος και δημιουργεί φανατισμούς και τοποθετήσεις τέτοιες που αδικούν ανθρώπους και πολιτικά κόμματα και δημιουργεί άθελά τους μια προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης ανθρώπων", δήλωσε απαντώντας στην ανακοίνωση που είχε εκδόσει τη Δευτέρα το ΑΚΕΛ, εκφράζοντας έκπληξη για τη σφοδρότητα της επίθεσης εναντίον του. Επί της ουσίας, ο κ. Πάλμας επανέλαβε ότι υπάρχουν ξένοι που θεωρούν τον πρόεδρο Παπαδόπουλο αδιάλλακτο και εμπόδιο για λύση του Κυπριακού, ενώ έκανε αναφορά και σε δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, Χρίστου Πουργουρίδη, σύμφωνα με τις οποίες ο μόνος τρόπος να λυθεί το Κυπριακό είναι να φύγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Σενάρια επανένωσης με επαναφορά Τσιλέρ, Γιλμάζ, Ντεμιρέλ

Σενάρια επανένωσης με επαναφορά Τσιλέρ, Γιλμάζ, Ντεμιρέλ

Σενάρια επανένωσης της τουρκικής κεντροδεξιάς, με «ολική» επαναφορά δύο πρώην πρωθυπουργών και ενός πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, διατυπώνονται στον τουρκικό Τύπο ύστερα από τη σαρωτική νίκη του ΑΚΡ με 46,7%.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα χαμηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), που δεν του επέτρεψαν την είσοδό του στο κοινοβούλιο, και η παραίτηση του Μεχμέτ Αγάρ ανοίγουν τον δρόμο για την «παλινόρθωση» της Τανσού Τσιλέρ και του Μεσούτ Γιλμάζ.

Συνέδριο
Οι φήμες αυτές έρχονται στην επιφάνεια, σαράντα πέντε μέρες πριν από το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, στο οποίο αναμένεται να καθοριστεί το μέλλον της παράταξης και εν μέσω εσωκομματικών αντιδράσεων για την παραίτηση Αγάρ.

Την ίδια ώρα που το Δημοκρατικό Κόμμα παραπαίει, η επανεκλογή του πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ ως ανεξάρτητου βουλευτή, έρχεται να τονώσει τις ελπίδες της κεντροδεξιάς για τις επόμενες εκλογές, αφού σύμφωνα με προεκλογικές δηλώσεις του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, είναι έτοιμος να ιδρύσει νέο κόμμα και να ενώσει με αυτόν τον τρόπο το κατακερματισμένο κεντροδεξιό ρεύμα.

Οπως τονίζουν και οι αναλυτές εξάλλου, το ενδεχόμενο για συνεργασία με το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας είναι ιδιαίτερα πιθανό.

Οπως αφήνουν να εννοηθεί τα δημοσιεύματα, γύρω από τον κεντρικό πυλώνα της κεντροδεξιάς, όπως έχει μετεξελιχθεί ο Μεσούτ Γιλμάζ μετά την πρόσφατη επανεκλογή του, θα συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις των κεντροδεξιών κομμάτων.

Μάλιστα γίνεται λόγος για συνεργασία του Γιλμάζ με την Τανσού Τσιλέρ και τον πρώην πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος εικάζεται ότι θα αποχωρήσει από το CHP για να συμβάλει σε αυτή τη νέα προσπάθεια.

Παραπομπή

Μήνυμα στα Σκόπια

Μήνυμα στα Σκόπια

«Η ΠΓΔΜ θα πρέπει να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να συνεχίσει και να ενισχύσει τη δέσμευσή της για συνεργασία με όλους τους γείτονές της, αποφεύγοντας πράξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Η διατύπωση αυτή βρίσκεται καταγεγραμμένη στο κείμενο της κοινής θέσης τους που παρουσίασαν χθες οι 27 κοινοτικές χώρες στο συμβούλιο σύνδεσης της Ενωσης με την ΠΓΔΜ, μια διατύπωση που ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές επιδιώξεις σε αυτό το ζήτημα.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη λήξη των εργασιών του συμβουλίου σύνδεσης, ο υπουργός Επικρατείας της Πορτογαλίας, που ασκεί την εξάμηνη προεδρία στην Κοινότητα, Μανουέλ Λόμπο Αντούνες, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο συμβάλλουν στην ανάπτυξη και διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας (Ελλάδας / ΠΓΔΜ) κινήσεις όπως η πρόσφατη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος», δήλωσε κατηγορηματικά ότι το μήνυμα που έστειλε η πορτογαλική προεδρία στην ΠΓΔΜ ήταν σαφέστατο:

«Είναι απαραίτητο και επείγον ότι κάθε ενέργεια η οποία επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας (με την Ελλάδα) θα πρέπει να αποφεύγεται. Και αυτό το τόνισα, κατέληξε ο ίδιος, και στη διάρκεια των εργασιών της συνόδου του συμβουλίου σύνδεσης με την ΠΓΔΜ σήμερα το πρωί».

Ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Αντόνιο Μιλοσόσκι, παρεμβαίνοντας στον διάλογο, αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησής του να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα των Ελλήνων πολιτών μόνο με την απλή επίδειξη του δελτίου ταυτότητας. «Ενα μέτρο» που, όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, «συνιστά ένα βήμα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα».

Ως προς τη συνεχιζόμενη εκκρεμότητα σχετικά με το θέμα της ονομασίας αυτής της χώρας, ο Πορτογάλος υπουργός είπε ότι «οι δύο πλευρές είναι αναγκαίο να καταλήξουν αμέσως σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία και τόνισε ότι αυτή είναι και η σταθερή άποψη και θέση του συμβουλίου των υπουργών της Κοινότητας».

Ο κ. Μιλοσόσκι απαντώντας για το ίδιο ζήτημα είπε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με την οποία έχουμε διαφορές για το θέμα του ονόματος. Στη συνέχεια, δε, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκθεση που υιοθέτησε πριν από λίγο καιρό το Ευρ. Κοινοβούλιο και στην οποία αναφέρει ότι το ζήτημα του ονόματος δεν συνιστά κριτήριο για την ένταξη της χώρας του στην Κοινότητα.

Ο ίδιος πάντως συμπλήρωσε λέγοντας ότι τα Σκόπια «είναι έτοιμα να προσεγγίσουν με εποικοδομητικό τρόπο την ευαισθησία της Ελλάδας για το θέμα αυτό, σε διμερές επίπεδο». Τέλος τόνισε ο ίδιος ότι «δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό πολιτικό ζήτημα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ».

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι ενώ είναι καταχωρισμένες οι ελληνικές επιδιώξεις στο κείμενο της κοινής θέσης των «27, δεν υπάρχει καμία, ούτε άμεση ούτε έμμεση, αναφορά σε αυτές τις 12 παραγράφους της ανακοίνωσης προς τον Τύπο που έχει συντάξει η πορτογαλική προεδρία.

Ο Πορτογάλος υπουργός αναγκάστηκε να αναφερθεί σε αυτές μόνο ύστερα από σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Παραπομπή

Να εκτελέσουν μερικούς από τους ομήρους απειλούν οι ταλιμπάν

Να εκτελέσουν μερικούς από τους ομήρους απειλούν οι Tαλιμπάν

Οι Ταλιμπάν απειλούν να σκοτώσουν μερικούς από τους 23 νοτιοκορεάτες ομήρους, αν οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή τους με κρατούμενους από τις αφγανικές αρχές, δεν προχωρήσουν.

"Δώσαμε έναν κατάλογο με οκτώ ονόματα κρατουμένων για την ανταλλαγή, αλλά η κυβέρνηση της Καμπούλ τον αντιμετωπίζει με αδιοφορία", τόνισε ο εκπρόσωπος των ταλιμπάν Γιουσούφ Αχμάντι.

"Το τελεσίγραφο έχει λήξει από χθες. Αν δεν υπάρξει εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις θα αρχίσουμε να τους σκοτώνουμε από σήμερα στις 14:00 (12:30 ώρα Ελλάδας)", πρόσθεσε ο ίδιος.

Παραπομή

Σήμερα οι οριστικές αποφάσεις του ΕΥΡΩ.ΚΟ για τις προεδρικές εκλογές

Σήμερα οι οριστικές αποφάσεις του ΕΥΡΩ.ΚΟ για τις προεδρικές εκλογές

Όλα δείχνουν ...Τάσσο Παπαδόπουλο

Το Κεντρικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κόμματος συνέρχεται στις 7 απόψε στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία για να λάβει οριστικές αποφάσεις αναφορικά με τον υποψήφιο τον οποίο θα στηρίξει το κόμμα στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Το Πολιτικό Γραφείο του ΕΥΡΩ.ΚΟ σε συνεδρία την περασμένη Τετάρτη είχε αποφασίσει να εισηγηθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο τη στήριξη της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Παραπομπή

Καθυστερεί το πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζουν οι Ρώσοι στο Ιράν

Καθυστερεί το πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζουν οι Ρώσοι στο Ιράν

Το πρώτο ιρανικό πυρηνικό εργοστάσιο, που χτίζουν οι Ρώσοι στην πόλη Μπουσέρ του Ιράν, δεν θα ολοκληρωθεί πριν το φθινόπωρο του 2008, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής μίας εκ των κατασκευαστικών εταιρειών

«Η έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου αναβλήθηκε για το φθινόπωρο του 2008» περίπου ένα χρόνο αργότερα από την ημερομηνία που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στη Μόσχα και την Τεχεράνη, τόνισε ο Ιβάν Ιστόμιν διευθυντής της Energoprogress.

Για τους λόγους της καθυστέρησης δεν έγινε καμία ενημέρωση.


Παραπομπή

Ο Μπους συγχαίρει τον Ερτογάν για τη νίκη του

Ο Μπους συγχαίρει τον Ερτογάν για τη νίκη του

Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Gordon Johndroe, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπούς συνεχάρη σήμερα τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερτογάν για τη νίκη του κόμματός του στις προχθεσινές εκλογές.

"Ο πρόεδρος Μπους τηλεφώνησε σήμερα στον Τούρκο πρωθυπουργό Ερτογάν για να τον συγχαρεί για τη νίκη του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές και να επαναδιαβεβαιώσει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για μια δυνατή σχέση με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία," είπε στους δημοσιογράφους ο Johndroe.

Ο Μπους έκανε το τηλεφώνημα στον Ερτογάν από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, καθ οδόν προς το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, όπου θα έκανε ομιλία για να υπερασπιστεί τη μη δημοφιλή στρατηγική του στο Ιράκ.

Το τουρκικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εξασφάλισε με τη νίκη του στις εκλογές της Κυριακής τη δεύτερη πενταετία διακυβέρνησης. οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν μετά την πολιτική κρίση που προέκυψε όταν ο στρατός διατύπωσε απειλές εναντίον της κυβέρνησης εξαιτίας της υποψηφιότητας της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παραπομπή