Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

Σφοδρή επίθεση του ΑΚΕΛ κατά του Τ. Παπαδόπουλου: Κάτω τα χέρια...

Σφοδρή επίθεση του ΑΚΕΛ κατά του Τ. Παπαδόπουλου: Κάτω τα χέρια...

Ατυχή και αντιδεοντολογική χαρακτηρίζει η Εζεκία Παπαϊωάννου την πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος στους ψηφοφόρους του κόμματος

Μέτωπο με το ΑΚΕΛ άνοιξε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος με το διάγγελμά του. Η ευθεία πρόσκληση που απηύθυνε στους ψηφοφόρους του κόμματος, εξόργισε την ηγεσία του ΑΚΕΛ, που τη χαρακτήρισε ατυχή και αντιδεοντολογική. "Οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ, έχουν υποψήφιο και αυτός είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας", ήταν η απάντηση που έδωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Κατσουρίδης. Ο κ. Κατσουρίδης, διαβάζοντας την πρώτη επίσημη δήλωση του Γραφείου Τύπου του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, παρουσίασε τα πλεονεκτήματα που έχει η υποψηφιότητα του ΑΚΕΛ έναντι, κυρίως, αυτής του κ. Παπαδόπουλου. Ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι, ανέφερε, "υποψήφιος που διασφαλίζει νέες δυνατότητες και ανοίγει νέους ορίζοντες, για να βαδίσει η Κύπρος μπροστά με περισσότερη αυτοπεποίθηση και γοργότερα βήματα, με περισσότερη συνέπεια και με πιο φιλολαϊκή πολιτική, για δίκαιη λύση και δίκαιη κοινωνία". Ο κ. Κατσουρίδης παρατήρησε ότι η ιστορία και η προσφορά του Δημήτρη Χριστόφια αποτελούν εγγύηση για το μέλλον.

Κι άλλες διαφωνίες

Το ΑΚΕΛ, όμως, ανέδειξε και άλλες διαφωνίες με το περιεχόμενο του προεδρικού διαγγέλματος:

* Το έργο της Κυβέρνησης της τριμερούς είναι αξιόλογο, στη διαμόρφωση όμως του προγράμματος και στην υλοποίησή του, το ΑΚΕΛ διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο, "πολύ πιο σημαντικό από αυτό που ο Πρόεδρος σημείωσε στη δήλωσή του".

* Σε διάφορα ζητήματα κοινωνικο-οικονομικής πολιτικής, το ΑΚΕΛ βρέθηκε σε διαφορετικές θέσεις από τα κόμματα της συνεργασίας και τον Πρόεδρο, ενώ διάφορα ζητήματα που περιέχονταν στο Πρόγραμμα, δεν υλοποιήθηκαν καθόλου ή στο βαθμό που θα έπρεπε, ενώ υπήρχαν και ζητήματα, τα οποία υλοποιήθηκαν σε αντίθετη κατεύθυνση απ' ότι το Πρόγραμμα προέβλεπε.

* Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, η Κυβέρνηση διολισθαίνει σε νεοφιλελεύθερες επιλογές και πολιτικές. Σε αυτό συνηγορούν η αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης, ο νόμος πλαίσιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο μαθητικός συνδικαλισμός, αλλά και το φτωχό πακέτο κοινωνικής συνοχής του 2006.

* Η τριμερής δεν διαλύθηκε εξ υπαιτιότητας του ΑΚΕΛ. "Σημειώνουμε ότι η διάλυση της τριμερούς δεν ήταν δική μας επιλογή, αλλά αποτέλεσμα του γεγονότος ότι τα άλλα κόμματα της συνεργασίας δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας για διάλογο και βρεθήκαμε ενώπιον τετελεσμένων γεγονότων αναφορικά με την υποστήριξη της υποψηφιότητας του κ. Παπαδόπουλου", σημειώνει το ΑΚΕΛ.

* Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την επανάληψη της δέσμευσης του Προέδρου για λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, υποδεικνύει όμως ότι υπάρχει αντίφαση ανάμεσα σε αυτή τη θέση και εκείνες που εκφράζουν εναντίον της ομοσπονδίας ηγετικά στελέχη των κομμάτων που τον στηρίζουν. "Είναι άξιο απορίας κατά πόσον ο Πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα να παραμείνει αταλάντευτα προσηλωμένος σε λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, όταν τα τρία κόμματα που τον στηρίζουν έχουν διαφορετική άποψη", σημειώνει το ΑΚΕΛ διερωτώμενο ποια είναι η εικόνα και ποια τα μηνύματα που εκπέμπονται διεθνώς απ' αυτή την πολυγλωσσία.

* Τέλος, το ΑΚΕΛ εκφράζει διαφωνία με την εκτίμηση του Προέδρου ότι το αρνητικό κλίμα σε βάρος της Κύπρου έχει αντιστραφεί και υπενθυμίζει το πρόσφατο ψήφισμα του γερμανικού Κοινοβουλίου και τις δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ.

Η Κυβέρνηση

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Βασίλη Πάλμα, θέλησε να προσπεράσει το σημείο που ενόχλησε το ΑΚΕΛ σημειώνοντας ότι "ο Πρόεδρος απευθύνθηκε σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό και ήταν φυσικό να κάνει και μια ιδιαίτερη αναφορά, χωρίς καμία διάθεση διεμβολισμού του οποιουδήποτε πολιτικού χώρου". Απεναντίας, σε ότι αφορά στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Πάλμας ανέφερε ότι "όταν ούτε ακούεις ούτε βλέπεις, τότε με απόλυτο και αφοριστικό τρόπο κριτικάρεις οτιδήποτε έχει αναφέρει ο Πρόεδρος στην ομιλία του". Σημείωσε δε ότι ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο τους άξονες της νέας πενταετίας.

Ο Βασίλης Πάλμας ωστόσο, αν και εξέφρασε λύπη για τις ερμηνείες που έδωσε το ΑΚΕΛ στην ομιλία που ο ίδιος έκανε την Κυριακή, συντήρησε την αντιπαράθεση, αλλά και τη συνωμοσιολογία. "Ο υπέρμετρος κομματικός πατριωτισμός ορισμένες φορές δεν είναι καλός σύμβουλος και δημιουργεί φανατισμούς και τοποθετήσεις τέτοιες που αδικούν ανθρώπους και πολιτικά κόμματα και δημιουργεί άθελά τους μια προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης ανθρώπων", δήλωσε απαντώντας στην ανακοίνωση που είχε εκδόσει τη Δευτέρα το ΑΚΕΛ, εκφράζοντας έκπληξη για τη σφοδρότητα της επίθεσης εναντίον του. Επί της ουσίας, ο κ. Πάλμας επανέλαβε ότι υπάρχουν ξένοι που θεωρούν τον πρόεδρο Παπαδόπουλο αδιάλλακτο και εμπόδιο για λύση του Κυπριακού, ενώ έκανε αναφορά και σε δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, Χρίστου Πουργουρίδη, σύμφωνα με τις οποίες ο μόνος τρόπος να λυθεί το Κυπριακό είναι να φύγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: