Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

Στις 160.000 ανέρχονται οι έποικοι

Στις 160.000 ανέρχονται οι έποικοι

Καταγγελίες Τάσσου Παπαδόπουλου και για το σφετερισμό ε/κ περιουσιών

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Παπαδόπουλος κατάγγειλε τις συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα περιλαμβανομένου της εσκεμμένης πολιτικής αλλαγής του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου με την εισαγωγή 160.000 εποίκων από την Τουρκία, αριθμός που υπερβαίνει τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων σε αναλογία δύο προς ένα. Παράλληλα με τις καταγγελίες αυτές για τον αναπτυσσόμενο εποικισμό, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, οι οποίες καλύπτουν το 88% του κατεχόμενου εδάφους. Επί του θέματος τούτου, είπε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τον παράνομο σφετερισμό και την «πώληση» των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, που γίνεται σε μιαν άνευ προηγουμένου κλίμακα και συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της αποσχιστικής οντότητας.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατέθεσε τα πιο πάνω στοιχεία και έκανε τις καταγγελίες αυτές, αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Σλοβακίας στην Κύπρο Anna Turenicova, διαβεβαίωσε ότι ''συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την επανένωση της πατρίδας μας και παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος'', προσθέτοντας ότι ''υποστηρίζουμε μια λύση προερχόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με ενιαία κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, που θα βασίζεται στις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ''. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται να προωθήσει ακόμα πιο δυνατούς δεσμούς ανάμεσα στη Σλοβακία και την Κύπρο και εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση του λαού της Κύπρου για την ενεργό συμμετοχή της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην UNFICYP. Επίσης, ευχαρίστησε την Πρεσβεία της Σλοβακίας που διοργάνωσε και φιλοξένησε τις συναντήσεις μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας. Η κ. Turenicova εξέφρασε την πρόθεση και την ετοιμότητα να προωθήσει περαιτέρω και να αναπτύξει από τη θέση της τις εξαίρετες διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, με τη γενναιόδωρη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ακολούθως, επεσήμανε ότι η Κύπρος και η Σλοβακία συνδέονται από την προσήλωσή τους στις αρχές της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. ''Η ένταξη μας στην ΕΕ έδωσε νέα ώθηση και δημιούργησε νέες ευκαιρίες συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Η Κύπρος, με την εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2008, μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα και να παρέχει ανταλλαγή εμπειριών για τους Σλοβάκους εμπειρογνώμονες'', ανέφερε.

Παπούλιας: Η σκέψη μας στην Κύπρο Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο μήνυμά του για τη χθεσινή 33η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου του 1974 αναφέρθηκε στην συνεχιζόμενη τραγωδία της Κύπρου υπογραμμίζοντας: "Έχουν περάσει τριαντατρία χρόνια από την τραγωδία της Κύπρου που οδήγησε στην κατάρρευση της χούντας. Και η τραγωδία αυτή συνεχίζεται, γιατί τα κατοχικά στρατεύματα παραμένουν εκεί, σύμβολα μίας παράνομης εισβολής που δεν τιμωρήθηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα. Η σκέψη όλων μας είναι πάντα κοντά στον κυπριακό ελληνισμό που υποφέρει από τη διχοτόμηση. Προσδοκία μας παραμένει η επανένωση του νησιού με μια λύση μόνιμη, δίκαιη και βιώσιμη".

Ο Πρόεδρος παρέθεσε χθες το βράδυ δεξίωση στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου για την 33η επέτειο και στο μήνυμά του επεσήμανε επίσης πως "όταν σήμερα μιλάμε για ποιότητα δημοκρατίας, δεν μπορούμε παρά να έχουμε στο νου μας μία οικολογική δημοκρατία που θα έχει στο επίκεντρο την προστασία της φύσης". Η αναφορά του αυτή αφορούσαν το θάνατο δυο πιλότων την ώρα του καθήκοντος για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: