Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

Σενάρια επανένωσης με επαναφορά Τσιλέρ, Γιλμάζ, Ντεμιρέλ

Σενάρια επανένωσης με επαναφορά Τσιλέρ, Γιλμάζ, Ντεμιρέλ

Σενάρια επανένωσης της τουρκικής κεντροδεξιάς, με «ολική» επαναφορά δύο πρώην πρωθυπουργών και ενός πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, διατυπώνονται στον τουρκικό Τύπο ύστερα από τη σαρωτική νίκη του ΑΚΡ με 46,7%.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα χαμηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), που δεν του επέτρεψαν την είσοδό του στο κοινοβούλιο, και η παραίτηση του Μεχμέτ Αγάρ ανοίγουν τον δρόμο για την «παλινόρθωση» της Τανσού Τσιλέρ και του Μεσούτ Γιλμάζ.

Συνέδριο
Οι φήμες αυτές έρχονται στην επιφάνεια, σαράντα πέντε μέρες πριν από το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, στο οποίο αναμένεται να καθοριστεί το μέλλον της παράταξης και εν μέσω εσωκομματικών αντιδράσεων για την παραίτηση Αγάρ.

Την ίδια ώρα που το Δημοκρατικό Κόμμα παραπαίει, η επανεκλογή του πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ ως ανεξάρτητου βουλευτή, έρχεται να τονώσει τις ελπίδες της κεντροδεξιάς για τις επόμενες εκλογές, αφού σύμφωνα με προεκλογικές δηλώσεις του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, είναι έτοιμος να ιδρύσει νέο κόμμα και να ενώσει με αυτόν τον τρόπο το κατακερματισμένο κεντροδεξιό ρεύμα.

Οπως τονίζουν και οι αναλυτές εξάλλου, το ενδεχόμενο για συνεργασία με το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας είναι ιδιαίτερα πιθανό.

Οπως αφήνουν να εννοηθεί τα δημοσιεύματα, γύρω από τον κεντρικό πυλώνα της κεντροδεξιάς, όπως έχει μετεξελιχθεί ο Μεσούτ Γιλμάζ μετά την πρόσφατη επανεκλογή του, θα συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις των κεντροδεξιών κομμάτων.

Μάλιστα γίνεται λόγος για συνεργασία του Γιλμάζ με την Τανσού Τσιλέρ και τον πρώην πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος εικάζεται ότι θα αποχωρήσει από το CHP για να συμβάλει σε αυτή τη νέα προσπάθεια.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: