Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

Σύρiος αξιωματούχος: Ο πόλεμος με το Ισραήλ θα είναι βαλλιστικός

Σύρiος αξιωματούχος: Ο πόλεμος με το Ισραήλ θα είναι βαλλιστικός

Η Συρία αναμένει πως ο επόμενος πόλεμος με το Ισραήλ θα περιλαμβάνει πυραυλικές επιθέσεις σε πολιτικές υποβολές και ανταρτοπόλεμο στην πρώτη γραμμή του μετώπου, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας της Συρίας σε συνέντευξή του στο περιοδικό Defense News Weekly. Όπως δήλωσε, η Συρία προτιμά να αποφύγει την "κλασική" απευθείας σύγκρουση με το Ισραήλ. Αντίθετα, ο επόμενος πόλεμος με το Ισραήλ θα περιλαμβάνει ρουκέτες Katyusha και βαλλιστικούς πυραύλους που θα στοχεύουν σημεία στρατηγικής συμμαχίας στο Ισραήλ και κυρίους στόχους πολιτικών υποδομών.

Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος, ένας τέτοιος πόλεμος δεν θα περιοριστεί απλώς σε μια επίθεση, αλλά θα έχει μεγάλη διάρκεια. "Θα είναι ένας πόλεμος φθοράς, στον οποίο μειονεκτούν οι Ισραηλινοί...θα μοιάζει περισσότερο με ένα πόλεμο μεταξύ πόλεμων, παρά με ένα πόλεμο στο πεδίο της μάχης."

Σύμφωνα με τον ειδικό σε αραβικά ζητήματα, δρ Guy Bechor, οι εκτιμήσεις της Συρίας είναι προϊόν του δεύτερου πολέμου στο Λίβανο. Μετά τον πόλεμο, οι Σύρiοι συνειδητοποίησαν πως δεν χρειάζονται μεγάλες δυνάμεις στο έδαφος για να νικήσουν το Ισραήλ, αλλά πλήθος πυραύλους ικανούς να πλήξουν πυκνοκατοικημένες περιοχές του Ισραήλ. Τα τελευταία δύο χρόνια η Συρία έχει επιδοθεί στην απόκτηση οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία, μετά τη διαγραφή μέρους του χρέους της το 2005 και την εξόφληση ενός μεγάλου ποσοστού του υπόλοιπου από το Ιράν. Ολόκληρο το χρέος ανερχόταν το 2005 στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ως συνεπακόλουθο της μέτριας παρουσίας της ισραηλινής αεροπορίας κατά τον περσινό πόλεμο, η Συρία άρχισε να εξοπλίζεται με αντιαεροπορικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας, αντιαρματικούς πυραύλους και πυραύλους χαμηλής πτήσεως.

Ο συριακός στρατός αριθμεί 650,000 άντρες, συμπεριλαμβανομένων και 354,00 εφέδρων. Τα άρματα μάχης της χώρας χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή και η αεροπορία της είναι κατώτερη από την αντίστοιχη του Ισραήλ.

Η αραβόφωνη εφημερίδα Al-Sharq al-Awsat που εδρεύει στο Λονδίνο ισχυρίστηκε πρόσφατα πως η Συρία προμηθεύτηκε κινέζικους πυραύλους C-802 από το Ιράν και πως η Ρωσία εξέφρασε την επιθυμία την προμηθεύσει με πυραύλους Iskander, οι οποίοι έχουν βεληνεκές 280 χιλιόμετρα και μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο εντός της ισραηλινής επικράτειας. Ο εν λόγω πύραυλος διαθέτει σύστημα καθοδήγησης GPS, κάτι που επιτρέπει στους χειριστές του να τον κατευθύνουν στον στόχο του.

Η Al-Sharq al-Awsat ανέφερε ακόμη το Σάββατο πως σε μυστικές διαβουλεύσεις που είχε η Συρία με το Ιράν, οι Ιρανοί υποσχέθηκαν να της προσφέρουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την αγορά προηγμένων όπλων και να την βοηθήσουν στην πυρηνική της έρευνα, καθώς και στην ανάπτυξη χημικών όπλων. Σε αντάλλαγμα, η Συρία υποσχέθηκε στο Ιράν να μην παρακαθήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ. Ο ΥΠΕΞ του Ιράν απέρριψε τους ισχυρισμούς ως "προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης" και διερωτήθηκε πως μπορούν τα μέσα να έχουν στην κατοχή τους τέτοιες πληροφορίες, από την στιγμή που η συμφωνία ήταν απόρρητη.

Οι ειδικοί σε αραβικά ζητήματα αμφισβήτησαν ακόμη την αληθοφάνεια της αναφοράς, η οποία ίσως να συντάχθηκε από κάποιον εξόριστο Ιρανό, ο οποίος απλώς ήθελε να σκιαγραφήσει την επικινδυνότητα της ιρανικής ηγεσίας.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: