Λεφτά ο Καντάφι, δόξα η Σεσιλιά
Σε μεγάλα οικονομικά πλεονεκτήματα μεταφράζεται για τη Λιβύη η απελευθέρωση χθες των πέντε νοσοκόμων από τη Βουλγαρία και του Παλαιστίνιου γιατρού, που είχαν καταδικαστεί στην Τρίπολη και πήραν χάρη από τον Βούλγαρο πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ. Στα ανακουφισμένα πρόσωπα, όμως, των έξι πρωταγωνιστών προστέθηκε τις τελευταίες μέρες άλλο ένα- αυτό της πρώτης κυρίας της Γαλλίας, Σεσιλιά Σαρκοζί.
Ήταν το πρόσωπο έκπληξη. Κατά την πρώτη επίσκεψή της στη Λιβύη, στις 12 Ιουλίου, οι Βρυξέλλες δεν γνώριζαν τίποτα. Διπλωματικές πηγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση επισήμαναν μάλιστα πως μόνον όταν το αεροσκάφος της προσγειώθηκε στην Τρίπολη πληροφορήθηκαν για το ταξίδι της εκεί. Η διπλωματική αυτή πρωτοβουλία, ασφαλώς με τις ευλογίες του προέδρου συζύγου της Νικολά Σαρκοζί, προκάλεσε την αντίδραση της Ε.Ε.- που συντονίζει από το 2004 τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των έξι- της πορτογαλικής προεδρίας αλλά και στο εσωτερικό της Γαλλίας αντεπίθεση από τους σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησαν τη Σεσιλιά Σαρκοζί για «ανισόρροπη» κι επικίνδυνη στρατηγική. Χαρακτήρισαν δε την προσπάθειά της «πειρατεία», με στόχο να κλέψει τη δόξα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Γιατί βρίσκεται η σύζυγος του Γάλλου προέδρου στη Λιβύη; Να ρωτήσετε τους Γάλλους», δήλωσε η Κλάρα Μπόρια, εκπρόσωπος της πορτογαλικής- για το τρέχον εξάμηνο- προεδρίας της Ένωσης. «Η πορτογαλική κυβέρνηση επέλεξε τα θεσμοθετημένα όργανα. Η σύζυγος του Γάλλου προέδρου, για την ακρίβεια, δεν είναι θεσμός».
Ο Νικολά Σαρκοζί, πάντως, έκανε λόγο για «νίκη της γαλλικής δημοκρατίας», αν και ξεκαθάρισε πως «ούτε η Ευρώπη, ούτε η Γαλλία προσέφεραν χρήματα στη Λιβύη».
Ο Νικολά Σαρκοζί, πάντως, έκανε λόγο για «νίκη της γαλλικής δημοκρατίας», αν και ξεκαθάρισε πως «ούτε η Ευρώπη, ούτε η Γαλλία προσέφεραν χρήματα στη Λιβύη».
Επενδύσεις
Ωστόσο, εκτιμάται πως η πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων Ε.Ε.Τρίπολης, την οποία εξήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, εκτός από την πολιτική ενίσχυση της από χρόνια απομονωμένης Λιβύης, θα συμβάλει σημαντικά στη μεγέθυνση των επενδύσεων στη βορειοαφρικανική χώρα και στην ανάπτυξη του ελεύθερου εμπορίου.
«Πρέπει να αναμένουμε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, αλλά και οι ΗΠΑ να σπεύσουν τώρα για νέα συμβόλαια», επισήμανε από το Παρίσι ο Αντουάν Σφερ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής. «Ο Καντάφι, άλλωστε, είναι από τις προσωπικότητες που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για εμπορικούς λόγους».
Παραπομπή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου