Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

Στέλνει τους στρατηγούς στη γωνία

Στέλνει τους στρατηγούς στη γωνία

Αναζωπυρώνεται η διαμάχη της κυβέρνησης Ερντογάν με τους Τούρκους στρατηγούς. Μιλώντας πλέον από θέση ισχύος, η κυβέρνηση έστειλε χθες σαφές μήνυμα κατά του στρατού, υποδεικνύοντας ότι ο λαός με την ψήφο του δήλωσε καθαρά πως «μόνον οι πολιτικοί πρέπει να κάνουν πολιτική»!

«Η αρμοδιότητα του κάθε ατόμου και του κάθε θεσμού είναι ξεκάθαρη στο Σύνταγμα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Αλί Σαχίν χθες, έπειτα από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την πρώτη μετεκλογικά. Ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν επανέλαβε αρκετές φορές ότι «στην Τουρκία την πολιτική την κάνουν οι πολιτικοί», για να είναι βέβαιος ότι θα φθάσει στα αυτιά των στρατηγών! Φυσικά, από το μέτωπο του στρατού δεν υπήρξε κανένα σχόλιο για το αποτέλεσμα των εκλογών, παρ΄ όλο που σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αναλυτές έριξαν την ευθύνη στον στρατό για τον μεγάλο θρίαμβο του ΑΚΡ, επειδή είχε απειλήσει για πραξικόπημα. «Η αιτία είναι το υπόμνημα του στρατού», δήλωσε ακόμη και ο ακροδεξιός ηγέτης Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Η μόνη αντίδραση στις κατηγορίες κατά του στρατού ήρθε από δύο πρώην στρατηγούς, οι οποίοι είπαν πως «τα λάθη της αντιπολίτευσης τα ρίχνουν τώρα στον στρατό».

Η οικονομική πολιτική
Πάντως, οι λόγοι της μεγάλης νίκης του ΑΚΡ ακόμη αναζητούνται. «Μέχρι τώρα εμείς ζούσαμε σε άλλο πλανήτη και την ημέρα των εκλογών προσγειωθήκαμε στην Τουρκία», παραδέχεται ο κεμαλιστής αρθρογράφος της «Χουριέτ» Εμίν Τσολασάν, ο οποίος ξαφνικά αντιλήφθηκε ότι ο λαός τελικά ήταν ικανοποιημένος από αυτήν την κυβέρνηση. Μάλιστα, τα βλέμματα όλων στράφηκαν τώρα στον επικεφαλής της ερευνητικής εταιρείας ΚΟΝDΑ Ταρχάν Ερντέμ, τον μοναδικό που κατάφερε να προβλέψει τα αποτελέσματα των εκλογών. Τώρα όλοι ζητούν τη δική του ανάλυση. «Το μυστικό της επιτυχίας του ΑΚΡ είναι η επιτυχία στην οικονομική του πολιτική», είπε ο Ερντέμ, χαρακτηρίζοντας «αστικό μύθο» τους ισχυρισμούς ότι η ανάπτυξη δεν έφθασε στον λαό και ότι οι αγρότες είναι εξαθλιωμένοι.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Άγκυρας στην ευχή που έδωσε αμέσως μετά τις εκλογές η γαλλική κυβέρνηση στην τουρκική να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις με προοπτική «μία προνομιακή σύμπραξη» με την Ε.Ε.

«Στόχος της Τουρκίας είναι μία πλήρης και ολοκληρωτική ένταξη», απάντησε το τουρκικό ΥΠΕΞ, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος αντιτίθεται στην ιδέα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: