Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2007

Αντιδράσεις προκαλεί χάρτης στο βιβλίο Ιστορίας της Γ' Λυκείου

Αντιδράσεις προκαλεί χάρτης στο βιβλίο Ιστορίας της Γ' Λυκείου

Νέες αντιδράσεις προκαλεί βιβλίο Ιστορίας, αυτή τη φορά της Γ' Λυκείου, καθώς σε αυτό περιλαμβάνεται ιστορικός χάρτης της περιόδου 1933-1945 στον οποίο η περιοχή της σημερινής ΠΓΔΜ αναφέρεται ως «Μακεδονία».

Εκ μέρους των συγγραφέων του βιβλίου ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος δήλωσε: «Ο συγκεκριμένος χάρτης, για το Ολοκαύτωμα, απεικονίζει μια παράνομη, απ' άκρου εις άκρον, ναζιστική Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας συντελέστηκε το συγκεκριμένο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και η οποία ουδέποτε αναγνωρίστηκε από την Ελλάδα ή τη διεθνή κοινότητα.

»Αποτελεί ολίσθημα η απόδοση οποιασδήποτε αποδεικτικής αξίας στον παρανοϊκό αυτό σχεδιασμό.

»Το βιβλίο είναι αυτονόητα, στο σύνολό του, σαφώς και αταλάντευτα τοποθετημένο υπέρ των ελληνικών απόψεων για την ιστορία της Μακεδονίας».

Πηγή: in.gr

Απορρίφθηκε κυπριακή ένσταση για συμμετοχή δύο Τουρκοκύπριων δικαστών στο ΕΔΑΔ

Απορρίφθηκε κυπριακή ένσταση για συμμετοχή δύο Τουρκοκύπριων δικαστών στο ΕΔΑΔ

Το αρμόδιο Τμήμα του ΕΔΑΔ απέρριψε ένσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δύο Τουρκοκυπρίων δικαστών ως ad hoc δικαστών της Τουρκίας. Η Κύπρος υπέβαλε και νέα ένσταση.

Η ένσταση αφορά τους Μετίν Χακί, ο οποίος υπηρέτησε ως πρόεδρος του «ανωτάτου δικαστηρίου του ψευδοκράτους» και διορίστηκε για να εκπροσωπεί την Τουρκία σχετικά με προσφυγές για περιουσιακά θέματα και της Γκιουνούλ Ερονέν, δικαστή του «ανωτάτου δικαστηρίου του ψευδοκράτους», η οποία θα μετέχει στην εκδίκαση εννιά προσφυγών για υποθέσεις αγνοουμένων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε νέα ένσταση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεδομένου ότι τίθεται θέμα αξιοπιστίας των δύο διορισθέντων, επειδή ότι έχουν δώσει διαβεβαιώσεις προς ένα παράνομο κράτος.

Εξάλλου, ο κ. Πάλμας ανέφερε ότι είναι σεβαστή η απόφαση που λήφθηκε αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για θετική εξέλιξη, αν και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν εξαρτώνται από τις απόψεις δύο Δικαστών.

Εξ άλλου, ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει εκτοπισμένους ελληνοκυπρίους σε πιλοτικές προσφυγές στο ΕΔΑΔ και κέρδισε τις δίκες στις γνωστές «πιλοτικές» υποθέσεις της Τιτίνας Λοϊζίδου και της Ξένιας Αρέστη, δήλωσε ότι η απόρριψη της κυπριακής ένστασης δεν αποτελεί θετική εξέλιξη, αν και δεν πρέπει να λησμονείται ότι θα υπήρχε, ούτως ή άλλως, Τούρκος δικαστής, στις υποθέσεις αυτές.

Επίσης δήλωσε ότι με τον τερματισμό της εκκρεμότητας γύρω από το διορισμό δικαστών εκ μέρους της Τουρκίας θα καταστεί δυνατή η επανέναρξη της διαδικασίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε αρκετές υποθέσεις, δύο από τις οποίες θα είναι και πάλι «πιλοτικές», στις οποίες θα επιδικαστούν αποζημιώσεις. Ετσι, είπε, θα ξεκαθαρίσει και το θέμα της παρανομίας και αναποτελεσματικότητας της λεγόμενης Επιτροπής Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, που έχει μείνει ανοικτό.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ανεβάζει τους τόνους ο Γ.Παπανδρέου

Ανεβάζει τους τόνους ο Γ.Παπανδρέου

Νέες βολές κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Γ.Παπανδρέου, κατά την ανοιχτή συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Κοζάνη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «κυβέρνηση της συγκάλυψης των σκανδάλων και της εικονικής πραγματικότητας» και υπογράμμισε, ότι ο λαός απαντά στα ψευτοδιλήμματα λέγοντας ότι «η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή είναι το χάος».

Το πολιτικό δίλημμα των εκλογών είναι «ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ στην κυβέρνηση» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προσδιόρισε το διακύβευμα για την χώρα ως «εθνική αναγέννηση με Νέα Αλλαγή ή οπισθοδρόμηση στο σκοτεινό παρελθόν της Δεξιάς».

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε τα διλήμματα για τις εκλογές της Κυριακής, αριθμώντας τα σε 12:

1. Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη ή Δεξιά Συντηρητική Παράταξη;
2. ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ στην κυβέρνηση;
3. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή φτώχεια, ακρίβεια, ανεργία και ανασφάλεια;
4. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή πισωγύρισμα σε έναν εργασιακό μεσαίωνα;
5. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή αύξηση του ΦΠΑ στο 21% και έξαρση της ακρίβειας;
6. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ;
7. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και του ΕΣΥ;
8. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων;
9. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή οικολογική καταστροφή με νέες δασοκτόνες τροπολογίες και με «Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια» που θα σκοτώσουν τα νησιά και τις παραλίες μας;
10.Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή ασύδοτος αυταρχισμός με τα ΜΑΤ στους δρόμους και τα δακρυγόνα σε πρώτη ζήτηση;
11.Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή κομματικό κράτος με «γαλάζιες συνεντεύξεις», συγγενείς και κολλητούς;
12.Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή καινούργια σκάνδαλα και νέες συγκαλύψεις καινούργιοι κουμπάροι και καινούργια ομόλογα;

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε, δε, στους ψηφοφόρους της Αριστεράς, κυρίως σε εκείνους που -όπως είπε- δεν δέχονται διλήμματα του τύπου «τι Πλαστήρας τι Παπάγος, ή τι Ανδρέας Παπανδρέου τι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».

Όταν τέτοιου είδους διλήμματα έπιασαν, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, υπήρξε πολύ μεγάλο κόστος για τη χώρα, μεγάλο κόστος για τη Δημοκρατία και τους δημοκρατικους θεσμούς.

Ο Γ.Παπανδρέου επισήμανε ότι «η χώρα χρειάζεται ισχυρή προοδευτική και αποτελεσματική κυβέρνηση» και κάλεσε τους πολίτες να απορρίψουν ανιστόρητες αναφορές που ταυτίζουν την δημοκρατική προοδευτική παράταξη με τη συντήρηση και τη Δεξιά.

Ο Γ.Παπανδρέου σημείωσε: «Την Κυριακή, είναι ζωτική ανάγκη, για μια δυνατή Ελλάδα, για μια δίκαιη κοινωνία, καμία ψήφος να μην πάει χαμένη» και έστειλε μήνυμα συστράτευσης, όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Συσκέψεις των αμερικανικών αρχών για ενδεχόμενο χτύπημα

Συσκέψεις των αμερικανικών αρχών για ενδεχόμενο χτύπημα

ΠΛΗΘΩΡΑ ακροάσεων για το αμερικανικό Κογκρέσσο τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την ασφάλεια της χώρας και την απόσυρση η μη των στρατευμάτων στο Ιράκ

Προειδοποιεί ο στρατηγός Πετρέους

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, εκτίμησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν και τον επόμενο χρόνο τα επιπλέον στρατεύματά που έστειλαν στο Ιράκ φέτος, όποια κι αν είναι η κατάσταση στο ιρακινό έδαφος.

Ο στρατηγός προειδοποίησε σήμερα, δεύτερη ημέρα της ακρόασης του ενώπιον του Κογκρέσου, για τους κινδύνους που υπάρχουν στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αποσύρουν πρόωρα τα στρατεύματά τους και επισήμανε ότι αν και πρότεινε στον πρόεδρο Μπους ότι μπορεί να αποσυρθούν 30 χιλιάδες άνδρες μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, είναι αναγκαίο να παραμείνουν εκεί οι υπόλοιπες 130 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες, έως ότου οι δυνάμεις της Βαγδάτης είναι ικανές να εγγυηθούν την ασφάλεια.

Ο στρατηγός Πετρέους επισήμανε ότι υπάρχει βελτίωση στον τομέα της ασφάλειας και η βία έχει μειωθεί, αν και υπάρχουν ακόμα «προβληματικές περιοχές» και εκτίμησε πως η διατήρηση των στρατευμάτων στο ιρακινό έδαφος «θα επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τα κέρδη που αποκομίσαμε».

Επισήμανε πάντως ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας γίνονται όλο και πιο ικανές και ανέφερε ότι υπάρχουν 140 τάγματα του ιρακινού στρατού και της αστυνομίας, 95 από τα οποία είναι ικανά να ηγηθούν επιχειρήσεων με κάποια υποστήριξη από τις αμερικανικές και άλλες συμμαχικές δυνάμεις.

Έτοιμες οι Η.Π.Α. σε ενδεχόμενο χτύπημα

Περισσότερο έτοιμες φέρονται να είναι οι Η.Π.Α συγκριτικά με την 11η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Η λίστα βέβαια με τις ανησυχητικές απειλές εξακολουθεί να είναι «πονοκέφαλος» για τους Αμερικανούς. Όπλα μαζικής καταστροφής, μικρές βάρκες με εκρηκτικά και πάνω από όλα, ο Ισλαμικός ριζοσπαστισμός.

Το Κονγκρέσο άκουσε με προσοχή τους αρμόδιους για θέματα ασφαλείας, οι οποίοι κατέληξαν στο ότι η ετοιμότητα διαχείρισης μιας τρομοκρατικής επίθεσης είναι σε σαφώς καλύτερα επίπεδα από την 11η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, όπως σχολιάζει ο Μάικλ Τσέρτοφ, Γραμματέας της Εγχώριας Ασφάλειας, «ο εχθρός δεν παραμένει ακίνητος αλλά συνεχώς τροποποιεί την στρατηγική του και την τακτική του».

Οι κύριες ανησυχίες πάντως των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εντοπίζονται στην είσοδο πυρηνικών όπλων στο εσωτερικό της χώρας. Η παρακολούθηση της διακίνησης πυρηνικών όπλων και η ενδεχόμενη εξουδετέρωση τους αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των αρχών. Ο Μάικλ Τσέρτοφ δηλώνει στο Associated Press ότι ήδη δρομολογούνται καινούριες νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την απόκτηση δεδομένων των επιβατών που ταξιδεύουν με αεροπλάνο.

Την ίδια στιγμή ο Διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ αναφέρεται στην στρατολόγηση πολλών εξτρεμιστών μέσω του Διαδικτύου και τονίζει την συνεργασία που επίκειται με τις ομοσπονδιακές και τοπικές αρχές. Οι μουσουλμανικές και Νότιο - Ασιατικές κοινότητες στην αμερικανική κοινωνία είναι πολύ πιθανόν να «παράγουν» εξτρεμιστές.

Επιπρόσθετα, ο Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Μάικλ Κόνελ δήλωσε σχετικά ότι η υπερατλαντική παρακολούθηση ήταν το κλειδί για την σύλληψη των Γερμανών τρομοκρατών. Ο Κόνελ έδωσε, επίσης, έμφαση στον νόμο περί παρακολούθησης - γνωστό και ως Foreign Intelligence Surveillance Act -, ο οποίος δίνει πολλές δυνατότητες στις μυστικές υπηρεσίες. Από την άλλη πλευρά, οι Δημοκρατικοί και διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν λόγο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για ασυδοσία των μυστικών υπηρεσιών.

Πρόσφατη έρευνα από το δίκτυο CBS News/New York, πάντως, δείχνει ότι ένα 39% των Αμερικανών θεωρεί ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή. Πρόκειται για ένα μειούμενο ποσοστό αφού ένα χρόνο πριν, όταν και ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιράκ, ανερχόταν στο 49%.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διάβημα της Συρίας στον ΟΗΕ για την υπερπτήση των ισραηλινών αεροσκαφών

Διάβημα της Συρίας στον ΟΗΕ για την υπερπτήση των ισραηλινών αεροσκαφών

Την αποκαλεί «εχθρική πράξη»

Επίσημη διαμαρτυρία στον ΟΗΕ απηύθυνε η Συρία σχετικά με το θέμα της υπερπτήσης που είχαν πραγματοποιήσει λίγες ημέρες νωρίτερα ισραηλινά αεροσκάφη.

Οι επιστολές διαμαρτυρίας απεστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Συρία διαμαρτύρεται για «επιθετικότητα και παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» ενώ τονίζει ότι τα αεροσκάφη «έρριψαν πυρομαχικά» στη Συρία.

Την υπόθεση καλύπτει πέπλο μυστηρίου καθώς η Συρία δεν έδωσε στη δημοσιότητα πολλές πληροφορίες ενώ το Ισραήλ αρνείται ότι το γεγονός συνέβη.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ανώνυμος στο Associated Press ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν συριακό στόχο αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Πηγή: in.gr

Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος ισχυρίστηκε πως το Ισραήλ ήθελε να προειδοποιήσει τη Συρία ώστε να παύσει να υποστηρίζει και να εξοπλίζει την Χεσπολλάχ. Ανέφερε επίσης πως τα ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν επιδρομή για να πλήξουν συγκεκριμένους στόχους που είχαν υπόχη τους.

Δεν ξεκαθάρισε όμως κατα πόσον οι ΗΠΑ ήταν ενήμερες εκ των προτέρων για το περιστατικό.

Νωρίτερα το CNN μετέδωσε πως ο στόχος που έπληξαν τα ισραηλινά μαχητικά πιθανότατα να ήταν όπλα που είτε άνηκαν στη Συρία είτε κατευθύνονταν από το Ιράν μέσω του εδάφους της στην Χεσπολλάχ

ΕΛΛΑΔΑ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 85-67

ΕΛΛΑΔΑ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 85-67

Την Παρασκευή τα σπουδαία

Αυτό που έπρεπε το έκανε με τον καλύτερο τρόπο η Εθνική μας ομάδα, αφού η Πορτογαλία δεν αποτέλεσε σοβαρό εμπόδιο. Το τελικό 85-67 σφράγισε την κατάληψη της τρίτης θέσης και το βράδυ της Τετάρτης η «γαλανόλευκη» θα ξέρει τον αντίπαλό της στα προημιτελικά. Υποψήφιες η Λιθουανία και η Σλοβενία, με τον χαμένο της μεταξύ τους αναμέτρησης να βρίσκεται στο δρόμο της Ελλάδας (14/9).

Μεγάλη ανάλυση δεν χρειάζεται για το παιχνίδι, αφού η Εθνική μας ομάδα δεν πιέστηκε ιδιαίτερα και με κατεβασμένη ταχύτητα απλά φρόντισε να εξασφαλίσει τη νίκη και να παίξει ελεύθερα, αφήνοντας πίσω της το άγχος. Ο Δήμος Ντικούδης τελείωσε το ματς με 17 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ αξιοσημείωτα ήταν και τα ποσοστά μας: 19/30 δίποντα, 10/18 τρίποντα.

Με τον Ζορντάο να βρίσκει το δρόμο προς το καλάθι ξεκίνησε ο αγώνας στη Μαδρίτη, αλλά ο Διαμαντίδης απάντησε άμεσα με τρίποντο για την ελληνική ομάδα. Ο Έλληνας άσος μάλιστα, πέτυχε και δίποντο, κάνοντας το σκορ 5-2 στο 2'. Η Εθνική μας ομάδα φαινόταν αρκετά άνετη στο παρκέ και παρότι στα πρώτα λεπτά δεν μπορούσε να ξεφύγει, διατηρούσε σταθερά το προβάδισμα, 10-5 στο 4'. Οι Πορτογάλοι, ωστόσο, αντέδρασαν άμεσα και μείωσαν σε 12-11 στο 6', δείχνοντας πως δεν θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα.

Μάλιστα, με τρίποντο του Κούνια πέρασαν και μπροστά, 12-14, με 3'23'' να απομένει για το τέλος της πρώτης περιόδου. Στο 8' ο Ζοάο Σάντος με τρίποντο έκανε το 15-17 για τους Ίβηρες, σε ένα σημείο όπου η περιφερειακή μας άμυνα δε λειτουργούσε και τόσο καλά. Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τους Πορτογάλους να έχουν προβάδισμα ενός πόντου, 16-17 και 5/11 τρίποντα και μόλις 1/5 δίποντα!

Ο Μιχάλης Κακιούζης πέτυχε τέσσερις συνεχόμενους πόντους στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου για να κάνει το 20-17 στο 11', ενώ ένα τρίποντο του Σπανούλη ανέβασε κι άλλο τη διαφορά, 23-17 στο 12', δείχνοντας πως η Εθνική μας ομάδα έχει αρχίσει να ανεβάζει ρυθμούς. Οι πρώτοι πόντοι των Πορτογάλων στο δεύτερο δεκάλεπτο ήρθαν 6'33 πριν το ημίχρονο με βολές, αλλά Κακιούζης και Ντικούδης ανέβασαν για πρώτη φορά τη διαφορά στο +12, 31-19 στο 15'.

Οι αιφνιδιασμοί έβγαιναν εύκολα, η άμυνα ήταν πια πολύ καλή και η χαμηλή δυναμικότητα των Πορτογάλων ήταν πια εμφανέστατη και αναμενόμενη. Το 38-25 υπέρ της Ελλάδας έκανε ο Μιχάλης Πελεκάνος με τρίποντο, που ήταν και οι πρώτοι του πόντοι στη διοργάνωση! Στο 18' η διαφορά ήταν στο +11 για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, 38-27 με τα πράγματα να πηγαίνουν πολύ καλά όσον αφορά την άνεση με την οποία διατηρούσε το προβάδισμα η ελληνική ομάδα.

Το πρώτο ημίχρονο έκλεισε με το δείκτη του σκορ να έχει ανέβει στο 45-34 υπέρ της Εθνικής μας, η οποία άνετα και χωρίς να φορτσάρει ιδιαίτερα, ακολουθούν άλλωστε τα κρίσιμα παιχνίδια, είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού. Ο Δήμος Ντικούδης με 12 πόντους (4/5δ., 1/1τρ., 1/2β.) και 5 ριμπάουντ, ήταν εξαιρετικός, ενώ πολύ καλός ήταν και ο Μιχάλης Κακιούζης (8π., 4/4δ.). Αξίζει να αναφέρουμε τα 13/16 δίποντα και 4/8 τρίποντα του πρώτου μέρους, ενώ σε πρόβλημα εξελίσσεται η... γραμμή των βολών (7/14). Από πλευράς Πορτογάλων ο Ζοάο Σάντος είχε 10 πόντους.

Ο Ζορντάο με τρίποντο πέτυχε τους πρώτους πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, για να απαντήσει ο Διαμαντίδης με τον ίδιο τρόπο και να γίνει το σκορ στο 21', 48-37. Στο 24' ο Σάντος με τρίποντο έκανε ο 51-42, ρίχνοντας μετά από πολύ ώρα τη διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο, αλλά ο Ντικούδης με τον ίδιο τρόπο απάντησε και την επανέφερε, 54-42. Με ένα σερί 5-0 οι Πορτογάλοι μείωσαν σε 54-47 στο 27', χτυπώντας «καμπανάκι» στην Εθνική μας ομάδα.

Ωστόσο, η απάντηση ήρθε με ένα δικό μας 7-0 για να γίνει το σκορ 61-47 λίγο πριν το τέλος του τριαντάλεπτου, το οποίο τελικά έκλεισε με 64-47 ανεβάζοντας το σερί στο 10-0 υπέρ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, το οποίο λειτουργούσε στο... ρελαντί. Η τέταρτη περίοδος είχε αποκτήσει πια διαδικαστικό χαρακτήρα, με τους Έλληνες παίκτες να παίζουν αρκετά πιο ελεύθερα, αφού ήταν απαλλαγμένοι από το άγχος.

Με επτά λεπτά να απομένουν για τη λήξη του αγώνα, το σκορ ήταν 67-54, με τους Πορτογάλους να έχουν αρκετά νεύρα, αφού η εξέλιξη του παιχνιδιού δεν πήγαινε όπως την είχαν φανταστεί προφανώς! Στο 35' ο Σπανούλης έγραψε το 73-54, ενώ στο 37' η διαφορά ήταν στο +20, 76-56, με τον Γιαννάκη να βάζει στο παρκέ παίκτες που δεν είχαν ως τώρα πολύ χρόνο συμμετοχής. Το τελικό 85-67 σφράγισε την κατάληψη της τρίτης θέσης από την Ελλάδα και σηματοδότησε το τέλος της παρουσίας των Πορτογάλων στη διοργάωση.

Τα δεκάλεπτα: 16-17, 45-34, 64-47, 85-67

ΕΛΛΑΔΑ (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 8 (1), Μπουρούσης, Ζήσης 5 (1), Σπανούλης 10 (1), Βασιλόπουλος 5 (1), Πελεκάνος 5 (1), , Χατζηβρέττας 2, Ντικούδης 17 (2), Τσαρτσαρής 3, Διαμαντίδης 13 (3), Παπαδόπουλος 9, Κακιούζης 8

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Μιέλντιτσουκ): Φερνάντες, Μινχάβα 5, Σιμάο 2, Ντα Σίλβα 6 (2), Γκόμες 4, Κοέλο 2, Μιράντα 6 (2), Κούνια 10 (1), Ράμος 3, Εβόρα 4, Σάντος 17 (3), Ζορντάο 8 (2)

Πηγή: SportNet

Τι είπαν οι αριθμοί

Τι είπαν οι αριθμοί

Metron Analysis, 31/8


MARC, 30/8


GPO, Metron Analysis, ALCO, 29/8


ALCO, 27/8


MARC, 24/8


MRB, 23/8



Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σταθερά αισιόδοξος για την είσοδο στη Βουλή ο Στ.Παπαθεμελής

Σταθερά αισιόδοξος για την είσοδο στη Βουλή ο Στ.Παπαθεμελής

Την πεποίθησή του ότι η Δημοκρατική Αναγέννηση θα υπερβεί το πλαφόν του 3% και θα πετύχει την είσοδό της στη Βουλή επανέλαβε από τη Λάρισα (εκλογική του περιφέρεια), όπου μίλησε την Τρίτη, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέλιος Παπαθεμελής.Ο κ. Παπαθεμελής επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του κόμματός του σε θέματα εθνικά, εξωτερικής πολιτικής, Δημόσιας Διοίκησης και Παιδείας, ενώ δήλωσε ότι τον συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί φιλίας και σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής, ενθυμούμενος ότι, το 1995, ήταν η άρνησή του να στείλει τα ΜΑΤ κατά των εξεγερμένων τότε αγροτών, που τον εξανάγκασε σε παραίτηση από τη θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Την Τετάρτη ο κ. Παπαθεμελής θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου στις 12:00 θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 72ης ΔΕΘ και στις 19:30 θα μιλήσει σε φίλους του κόμματός του στο ξενοδοχείο «Καψής».

Πηγή: in.gr

Η Ρωσία έθεσε σε τροχιά νέο στρατιωτικό δορυφόρο

Η Ρωσία έθεσε σε τροχιά νέο στρατιωτικό δορυφόρο

Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα πως η Μόσχα εκτόξευσε ένα νέο στρατιωτικό δορυφόρο.

Η εκτόξευση έγινε από τις εγκαταστάσεις στο Plesetsk της Βόρειας Ρωσίας με πύραυλό Kosmos-3M, ο οποίος μετέφερε τον στρατιωτικό δορυφόρο Kosmos σε τροχιά, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Δεν αποκάλυψε όμως λεπτομέρειες για τον δορυφόρο, που αναμένεται να πάρει την προσχεδιασμένη του τροχιά μέχρι αργά απόψε.

Πηγή: KYIV POST

Ο ρωσικός στρατός δοκίμασε την πιο ισχυρή μη-πυρηνική βόμβα που κατασκευάστηκε μέχρι τώρα

Ο ρωσικός στρατός δοκίμασε την πιο ισχυρή μη-πυρηνική βόμβα που κατασκευάστηκε μέχρι τώρα

Ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε επιτυχημένη δοκιμή της (σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του) πιο ισχυρής μη-πυρηνικής βόμβας παγκοσμίως, η οποία μπορεί να μεταφέρεται από αεροσκάφη.

Το νέο όπλο ονομάστηκε "πατέρας όλων των βομβών" (dad of all bombs) και είναι τέσσερις φορές πιο ισχυρή από την αντίστοιχη "μητέρα όλων των βομβών" που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ μάλιστα, είχαν χαρακτήρισει την βόμβα τους ως το πιο ισχυρό μη-πυρηνικό όπλο που έχει κατασκευαστεί ποτέ, ένας τίτλος που προφανώς ανήκει πλέον στον "πατέρα όλων των βομβών."

"Οι δοκιμές έδειξαν πως το νέο όπλο που εξαπολύεται από αεροσκάφη είναι συγκρίσιμο με μια πυρηνική βόμβα ως προς την ισχύ, τις δυνατότητες και την αποτελεσματικότητα," δήλωσε ο Υπαρχηγός του Ρωσικού Στρατού, Αλεξάντερ Ρούκσιν.

Η δήλωση εντάσσεται στις προσπάθειες του Κρεμλίνου να ανακτήσει το κύρος του στην παγκόσμια σκηνή.

Πηγή: International Herald Tribune

Συνεχίζονται οι επαφές για το αμερικανικό ραντάρ στην Τσεχία

Συνεχίζονται οι επαφές για το αμερικανικό ραντάρ στην Τσεχία

MΕ ΔΕΥΤΕΡΟ γύρο επαφών με θέμα το ραντάρ αντι - πυραυλικής προστασίας στο έδαφος της Τσεχίας, προχώρησαν σήμερα οι Τσέχοι και οι Αμερικανοί διαπραγματευτές.

Η Ουάσιγκτον θέλει να συνδυάσει το ραντάρ με 10 αναχαιτιστικούς πυραύλους στην «γείτονα» Πολωνία έτσι ώστε να προστατεύσει τις συμμαχικές δυνάμεις και τα αμερικανικά συμφέροντα από κράτη όπως το Ιράν.

Ο τελευταίος γύρος των διμερών συναντήσεων πάντως επικεντρώθηκε στο νομικό καθεστώς που διέπει την πρόσβαση του αμερικανικού στρατού και των Τσέχων στην προτεινόμενη βάση στο Brdy, 70 χιλιόμετρα δυτικά της Πράγας.

Σύμφωνα με δηλώσεις Aμερικανού πρεσβευτή στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, οι νέες συζητήσεις θα αφορούν, μεταξύ άλλων, στο τι είδους όπλα θα φέρουν οι Αμερικανοί στρατιώτες στις εγκαταστάσεις του Brdy.

Από την άλλη πλευρά, οι δημοσκοπήσεις στην Τσεχία αποκαλύπτουν ότι περίπου τα δύο τρίτα των πολιτών αντιτίθενται στην εγκατάσταση του αμερικανικού ραντάρ. Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής των Τσέχων διαπραγματευτών, Τόμας Πόγιαρ, η Τσεχία χρειάζεται να υπογράψει μια συμφωνία με την οποία θα της δίνεται το δικαίωμα να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις άμεσα και γρήγορα.

Σε γενικές γραμμές, το ζήτημα που απασχολεί τους Τσέχους είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο θα λειτουργήσει η στρατιωτική βάση. Και οι δύο πλευρές εκτιμούν, πάντως, ότι μέχρι τα τέλη αυτού του χρόνου θα επιτευχθεί η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

"Δεν θα θέσει βέτο ο Καραμανλής"

"Δεν θα θέσει βέτο ο Καραμανλής"


Την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν θα θέσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τρίτη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 72η ΔΕΘ.

«Δεν με έχει πείσει για τις προθέσεις του ο κ. Καραμανλής. Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό του. Αμφισβητώ τους χειρισμούς του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης.

Χαρακτήρισε δε, «εκβιαστικό» το δίλημμα του πρωθυπουργού «αυτοδυναμία ή νέες εκλογές» και σημείωσε ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.


Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, σχολίασε: «Έχω την αίσθηση ότι άργησε να κάνει το φίνις. Θα μπορούσε να το είχε κάνει νωρίτερα και σαφώς θα είχε καλύτερα αποτελέσματα».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επισκέφθηκε τα γραφεία και συναντήθηκε με τους υποψηφίους του κόμματός του στη Σκύδρα και τη Βέροια. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΔΕΘ και περιηγήθηκε στους χώρους της έκθεσης.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Προς μείωση ο αριθμός των ευρωβουλευτών κάθε χώρας-μέλους της ΕΕ

Προς μείωση ο αριθμός των ευρωβουλευτών κάθε χώρας-μέλους της ΕΕ

Στην αρμόδια επιτροπή Θεσμικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατατίθεται προς συζήτηση την Τρίτη η πρόταση των Αλέν Λαμασούρ (ΕΛΚ) και Σεβερέν για μείωση του αριθμού των ευρωβουλευτών κάθε χώρας - μέλους της ΕΕ από τις εκλογές του 2009.

Η μείωση της δύναμης των ευρωβουλευτών κάθε χώρας- μέλους γίνεται προς υλοποίηση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, βάσει της οποίας η Ευρωβουλή που θα προκύψει από τις κλογές του 2009 θα πρέπει να έχει 750 έδρες.

Παράλληλα δεν θα πρέπει κανένα κράτος-μέλος να έχει περισσότερους από 96 ευρωβουλευτές και κανένα λιγότερους από έξι.

Με βάση αυτούς τους περιορισμούς η Ελλάδα θα εκλέξει στην ερχόμενη ευρωβουλή 22 ευρωβουλευτές έναντι 24 που έχει σήμερα.

Τους περισσότερους ευρωβουλευτές θα έχει η Γερμανία (96 έναντι 99 σήμερα), η Γαλλία (74 έναντι 78 σήμερα) και η Βρετανία ( 73 έναντι 78 σήμερα).

Από 6 ευρωβουλευτές θα έχουν η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και η Εσθονία.

Πηγή: in.gr

ΗΠΑ: Οι αναλύσεις επιβεβαιώνουν τη φωνή του Μπιν Λάντεν

ΗΠΑ: Οι αναλύσεις επιβεβαιώνουν τη φωνή του Μπιν Λάντεν

Η ΦΩΝΗ στο νέο βίντεο της Αλ Κάϊντα η οποία εξυμνούσε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 πιστεύεται ότι είναι του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η φωνή του. Συνεχίζουμε σε περαιτέρω αναλύσεις», ανέφερε ο αξιωματούχος για το βίντεο όπου ο αρχηγός της Αλ Κάϊντα εξήρε τους «19 πρωταγωνιστές» που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αυτοκτονίας στις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ συμπληρώθηκαν έξι χρόνια από την ημέρα εκείνη κατά την οποία περί τα 3.000 άτομα έχασαν την ζωή τους.

Στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και Ντικ Τσέινι και οι σύζυγοί τους τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης, παρουσία και άλλων προσωπικοτήτων. Αυτό έγινε στις 15:46, ώρα Ελλάδας, την ώρα που το πρώτο αεροπλάνο έπεφτε στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου στη Νέα Υόρκη.

Το νέο βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα τέσσερις ημέρες μετά από την έκκληση του Μπιν Λάντεν προς τους Αμερικανούς να ασπαστούν το Ισλάμ. Εκείνη ήταν το πρώτο βίντεο μετά από περίπου τρία χρόνια.

«Οι βιντεοταινίες του Μπιν Λάντεν αποσκοπούν στο να διατηρήσουν τις πληγές της αιματοχυσίας της 11ης Σεπτεμβρίου, να βεβαιώσουν τους υποστηρικτές ότι η επιχειρησιακή ικανότητα της Αλ Κάϊντα δεν έχει μειωθεί από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και να παρακινήσουν σε περαιτέρω επιθέσεις εναντίον αυτών που θεωρούν εχθρούς», αναφέρεται σε ανακοίνωση του εδρεύοντος στο Λονδίνο Ιδρύματος Ασίας - Ειρηνικού. Προστίθεται ότι το δίκτυο του Μπιν Λάντεν κατόρθωσε να αναδιοργανωθεί στο Πακιστάν και να εκπαιδεύσει νέους που στρατολόγησε και τώρα είναι ισχυρότερο απ' ότι ήταν τον Σεπτέμβριο του 2001.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σοβαρός τραυματισμός τρίχρονου κοριτσιού από αυτοκίνητο σε αυλή σχολείου στη Χρυσούπολη

Σοβαρός τραυματισμός τρίχρονου κοριτσιού από αυτοκίνητο σε αυλή σχολείου στη Χρυσούπολη


Σοβαρά τραυματίστηκε ένα τρίχρονο κοριτσάκι στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χρυσούπολης σήμερα, όταν δασκάλα του σχολείου που είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό της μέσα στην αυλή στην προσπάθειά της να το μετακινήσει το χτύπησε και στη συνέχεια το εγκατέλειψε αβοήθητο.

Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε αρχικά στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καβάλας και στη συνέχεια διασωληνωμένο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης όπου και νοσηλεύεται, ενώ η δασκάλα συνελήφθη.

Το τρίχρονο κοριτσάκι μαζί με τη μητέρα του πήγε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, συνοδεύοντας τον αδελφό του για την τελετή αγιασμού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η δασκάλα που το τραυμάτισε είχε σταθμεύσει από νωρίς το αυτοκίνητο μέσα στην αυλή.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Χρυσούπολης, Σάββας Μιχαηλίδης, υπογράμμισε ότι ο διευθυντής του σχολείου ζήτησε από τη δασκάλα να μετακινήσει το αυτοκίνητο από την αυλή και κατά την μετακίνηση χτύπησε το παιδί, το οποίο στη συνέχεια εγκατέλειψε. Ο κ. Μιχαηλίδης πρόσθεσε πως έξω από το σχολείο υπάρχει μεγάλος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων οπότε δεν υπήρχε η παραμικρή δικαιολογία για να το σταθμεύσει μέσα στην αυλή.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας, Παύλος Θωμαίδης, επιβεβαίωσε την εγκατάλειψη του μικρού κοριτσιού, λέγοντας πως η δασκάλα συνελήφθη εκτός του σχολείου. Όπως είπε, ήδη διεξάγεται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Χρυσούπολης ενώ η δασκάλα θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών εντός των ορίων της αυτοφώρου διαδικασίας.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Καβάλας, Αιμίλιος Αθανασίου δήλωσε ότι το κοριτσάκι μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο και διαπιστώθηκε ότι έχει κακώσεις στο κεφάλι και θλάσεις στην πνευμονική χώρα, ενώ η εικόνα ήταν καθαρή στην κοιλιακή χώρα.

Το κοριτσάκι διασωληνώθηκε, αντιμετωπίστηκε ως πολυτραυματίας και γι΄αυτό αποφασίστηκε να μεταφερθεί σε ειδική παιδοχειρουργική κλινική.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Επιστροφή, λόγω εκλογών, αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί

Επιστροφή, λόγω εκλογών, αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί

Επιστρέφονται άδειες οδήγησης και οχημάτων που έχουν αφαιρεθεί προκειμένου να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι στη μετακίνησή τους για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα.

Συγκεκριμένα:

Επιστρέφονται από αύριο οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και τις 11-09-2007.

Δεν εκτελούνται οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ΄εφαρμογή του άρθρου 103 του ΚΟΚ για παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και τις 11-09-2007.

Δεν επιστρέφονται στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων για παραβάσεις:

Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης

Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη

Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων.

Στις περιπτώσεις που έχει επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο αυτό θα καταβάλλεται αρμοδίως, πριν από την επιστροφή των αφαιρεθέντων στοιχείων.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Το Ιράν προειδοποιεί για "αδύνατα σημεία" των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν

Το Ιράν προειδοποιεί για "αδύνατα σημεία" των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν

Ο νέος αρχηγός της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν Mohammad Ali Jaafari, προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ πως η Τεχεράνη έχει ήδη εντοπίσει τα αδύνατα σημεία των ΗΠΑ σε Ιράν και Αφγανιστάν αντίστοιχα και θα εξαπολύσει συντριπτικά κτυπήματα εναντίον τους, σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση.

Ο στρατηγός Rahim Yahya Safavi, προκάτοχος του Jaafari προειδοποίησε τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα πως δεν υπολογίζουν ορθά τον κίνδυνο που διατρέχουν τα στρατεύματά τους στην περιοχή.

"Δεν αντιλαμβάνονται πόσο ευάλωτο είναι οι 200,000 στρατιώτες τους στην περιοχή, από τη στιγμή που έχουμε εντοπίσει όλα τα στρατόπεδα και τις βάσεις τους," είπε ο Safavi.

Το Ιράν έχει στο οπλοστάσιο του μεγάλο αριθμό πυραύλων μέσου βεληνεκούς και ισχυρίζεται πως ο πύραυλος Shahab-3 που κατασκεύασε πρόσφατα έχει βεληνεκές 2000 χιλιόμετρα, κάτι που αν πράγματι ευσταθεί τοποθετεί το Ισραήλ και τις αμερικάνικες βάσεις της περιοχής εντός της ακτίνας δράσης του.

Πηγή: Khaleej Times

«Μυστικά» σχέδια Τούρκων για την Καρπασία

«Μυστικά» σχέδια Τούρκων για την Καρπασία

Μετέχουν οι πρεσβείες ΗΠΑ και Βρετανίας

Γιγαντιαίο σχέδιο ανάπτυξης της Καρπασίας, με συμμετοχή της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, προωθεί το ψευδοκράτος.
«ΓΚΙΟΥΝΕΣ»

Μυστικοί πράκτορες των Βρετανών δείχνουν ενδιαφέρον για τη Μεσαορία

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Ορτάμ» αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας στην κατεχόμενη Καρπασία, με τίτλο «Μυστικά σχέδια για την Καρπασία».

Η εφημερίδα γράφει ότι η λεγόμενη κυβέρνηση των κατεχομένων υποσχέθηκε σε τέσσερις μεγάλες τουρκικές και ξένες εταιρείες «άδειες» για ξενοδοχεία στην Καρπασία, μετά τη μεταφορά εκεί του ηλεκτρικού ρεύματος και προσθέτει ότι στο όλο θέμα έχει ανάμειξη και η λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα.


Σύμφωνα με την «Ορτάμ», μεταξύ των σχεδίων είναι και η ανάπτυξη της περιοχής, προκειμένου οι Ε/κ να μην έχουν αξιώσεις για επιστροφή της Καρπασίας σε περίπτωση συμφωνίας. Η εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων ενδιαφέρεται γι' ανέγερση ξενοδοχείου στη Χρυσή Ακτή.

Γι' ανέγερση ξενοδοχείου στη Χρυσή Ακτή ενδιαφέρεται και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Άρτεμις», ο οποίος τυγχάνει συγγενής του Τούρκου τέως Υπουργού ανευ χαρτοφυλακίου αρμόδιου για κυπριακές υποθέσεις Αμπντουλατίφ Σενέρ.


Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση, σε δείγμα 500 ατόμων στα κατεχόμενα, η ηλεκτροδότηση του λεγόμενου εθνικού πάρκου στην κατεχόμενη Καρπασία θα πρέπει να γίνεται με ηλιακή και αιολική ενέργεια.
Το 69% του δείγματος δήλωσε ότι επισκέπτεται σπάνια την Καρπασία, το 17% τακτικά, ενώ το 13% δεν την έχει επισκεφθεί ποτέ.
Το 22% των ερωτηθέντων εποίκων δήλωσε ότι δεν επισκέφθηκε την περιοχή. Ένα ποσοστό της τάξεως του 66% επισκέπτεται την Καρπασία για τις φυσικές της ομορφιές, ένα 16% για επίσκεψη συγγενικών προσώπων και ένα 8% για μπάνιο.


Το σύνολο σχεδόν των απαντήσεων του δείγματος (99,8%) υποστηρίζει ότι η τουριστική ανάπτυξη στην Καρπασία πρέπει να γίνει με παράλληλη προστασία της φυσικής ομορφιάς της περιοχής και το σεβασμό του περιβάλλοντος.


Η «Βολκάν» αφιερώνει το κύριο θέμα της στην ανάμειξη, όπως ισχυρίζεται, των πρέσβεων των ΗΠΑ, Αγγλίας και ΕΕ στο θέμα της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στην Καρπασία, και γράφει ότι ενώ τα αριστερά κόμματα και κάποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις δηλώνουν «Η 'χώρα' αυτή μας ανήκει, εμείς θα τη διοικήσουμε, δεν δεχόμαστε διαταγές από κανέναν, δεν θα γίνουμε μαριονέτες, μην αναμειγνύεστε στα εσωτερικά μας», στην περίπτωση των ξένων που αναμειγνύονται στο θέμα της μη ηλεκτροδότησης της Καρπασίας, δεν λένε οτιδήποτε.

Πράκτορες στη Μεσαορία

Η εφημερίδα «Γκιουνές» γράφει ότι πράκτορες των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών επισκέπτονται χωριά της Μεσαορίας και πραγματοποιούν μυστικές συναντήσεις με τους λεγόμενους κοινοτάρχες, από τους οποίους θέλουν να ενημερωθούν για το τι μπορεί να προσφέρει στην περιοχή η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για δύο Ιρλανδούς που επισκέπτονται τα χωριά εκ μέρους της Υπάτης Αρμοστείας, συνοδευόμενοι από δύο διερμηνείς. Οι συναντήσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και είναι σε γνώση του λεγόμενου υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων.

Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Την Πέμπτη η απάντηση του Κ. Καραμανλή

Την Πέμπτη η απάντηση του Κ. Καραμανλή

Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις στη Νέα Δημοκρατία για την οργάνωση της προεκλογικής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη

Κρίνοντας προφανώς ότι θα ήταν αρκούντως ριψοκίνδυνο να παραμείνει μέχρι τέλους πιστό στη γραμμή που αναγκάστηκε να χαράξει μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, το κυβερνών κόμμα επέλεξε τη Λάρισα, για να εγκαινιάσει αυτόν τον εξαιρετικά σύντομο προεκλογικό του αγώνα. Πρωταγωνιστής και αυτής της εκλογικής αναμέτρησης ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει επιλέξει μια στρατηγική διττής στόχευσης, με αποδέκτες, πρώτον, τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ που φλερτάρουν με τον ΛΑΟΣ και, δεύτερον, τους αναποφάσιστους του μεσαίου χώρου, που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να τηρούν ίσες αποστάσεις από τα δύο κόμματα εξουσίας.

Οι αναποφάσιστοι
Παρότι τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται πεπεισμένα ότι το τελικό αποτέλεσμα και η δυνατότητα ή μη σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την αντοχή που θα επιδείξει το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη στις πιέσεις που δέχεται από τη ΝΔ, το εκλογικό επιτελείο της Ρηγίλλης εμφανίζεται να ρίχνει μεγαλύτερο βάρος στην προσέγγιση των αναποφάσιστων. Και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, διότι σε όλες τις κυλιόμενες μετρήσεις που πραγματοποιούνται το ποσοστό τους παραμένει εξαιρετικά υψηλό - πάνω από 350.000 τους υπολογίζουν ορισμένοι. Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ο μεγαλύτερος αριθμός αναποφάσιστων καταγράφεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να πραγματοποιήσει τις δύο τελευταίες ομιλίες του την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αντίστοιχα.

Παράλληλα με τον αγώνα για την προσέλκυση των αναποφάσιστων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η μάχη για την επιστροφή στις... ρίζες όσων οπαδών της ΝΔ φλερτάρουν με την ιδέα της ψήφου διαμαρτυρίας προς τον Γ. Καρατζαφέρη. Η προσπάθεια αυτή κορυφώνεται με το ηχηρό δίλημμα του πρωθυπουργού "καθαρή εντολή ή περιπέτειες" και με στοχευμένες αναφορές στα εθνικά θέματα και κοινωνικές και οικονομικές εξαγγελίες που ικανοποιούν μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος.

Ο "τρίτος δρόμος"
Ένας τρίτος, δύσβατος για τη ΝΔ, εκλογικός χώρος είναι εκείνος των περίπου 490.000 νέων ψηφοφόρων που την ερχόμενη Κυριακή θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα. Με δεδομένο ότι αποτελούν κρίσιμη μάζα για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, το επιτελείο της ΝΔ επιδιώκει να εντάξει στον προεκλογικό λόγο του αρχηγού και των κορυφαίων επιτελών αναφορές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά το κατά τα λοιπά ευμετάβλητο και εν πολλοίς απρόβλεπτο αυτό εκλογικό ακροατήριο.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά γεμάτη για τον κ. Καραμανλή. Χθες μίλησε στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ, σύμφωνα με το πρόγραμμα σήμερα, θα μεταβεί στο Αγρίνιο. Αύριο το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Μυτιλήνη, την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη και την Παρασκευή στην Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη ο K. Καραμανλής

Πυρετώδεις είναι από χθες οι συσκέψεις στη Νέα Δημοκρατία για την οργάνωση της προεκλογικής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη στις 20.00 στην πλατεία Αριστοτέλους. Η ομιλία του κ. Κώστα Καραμανλή θα είναι η προτελευταία πριν από τις εκλογές και σε αυτήν αναμένεται να κινηθεί σε δύο επίπεδα: με ήπιο πολιτικό και προγραμματικό λόγο θα προσεγγίσει τους τελευταίους αναποφάσιστους και παράλληλα θα θέσει εκ νέου την ανάγκη αποφυγής αρνητικής ψήφου και ισχυρής πλειοψηφίας, ώστε να αυξήσει την κομματική συσπείρωση. Θα αναφερθεί επίσης εκτενώς στα θέματα της Βόρειας Ελλάδας (υποδομές, ενεργειακά δίκτυα) και της Θεσσαλονίκης (ζώνη καινοτομίας, λιμάνι, μετρό, διεθνές πανεπιστήμιο) και θα τονίσει πως οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης γίνονται πράξη.
Παρά τις αρχικές περί του αντιθέτου σκέψεις, το σκηνικό που θα στηθεί θα είναι καθαρά προεκλογικό με μουσική επένδυση προ και μετά της εκδήλωσης, ελληνικές σημαίες, πανό και πυρσούς. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει από εξέδρα που θα τοποθετηθεί στη βάση της πλατείας Αριστοτέλους πάνω από τη λεωφόρο Νίκης και θα έχει μέτωπο προς το Βορρά. Πίσω από το βήμα θα κυριαρχεί η ελληνική σημαία και θα είναι πλαισιωμένος από γιγαντοοθόνες. Ήδη μάλιστα ξεκίνησε η καμπάνια ενημέρωσης με τη διανομή ειδικών φυλλαδίων.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με στελέχη των Νομαρχιακών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης και προχθές με τα στελέχη της γραμματείας Οργανωτικού Βορείου Ελλάδος. Οι στόχοι των διοργανωτών είναι φιλόδοξοι, δεν λείπει ωστόσο ο προβληματισμός, ο οποίος έχει να κάνει με τον ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας αλλά και με το ότι πλέον οι πολίτες δύσκολα κινητοποιούνται για συμμετοχή σε κομματικές εκδηλώσεις. Δηλώνουν πάντως αισιόδοξοι βασισμένοι και στην οργανωτική επιτυχία των ανοικτών εκδηλώσεων σε Λάρισα και Σέρρες.

Συγκέντρωση στο Ηράκλειο
"Εντολή σταθερής διακυβέρνησης" ζήτησε χθες από το Ηράκλειο, σε ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση, ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η χώρα δεν έχει πολυτέλεια αρνητικών επιλογών και θέτοντας εκ νέου το δίλημμα των εκλογών: "Στις 16 του Σεπτέμβρη οι πολίτες απαντούν σε ξεκάθαρα ερωτήματα: Συνέχιση της πορείας, που παράγει αποτελέσματα για όλους, ή οπισθοδρόμηση στο χτες, στο τέλμα και στην αδράνεια; Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ή στασιμότητα, αβεβαιότητα, παρακμή"; Ο κ. Καραμανλής έστειλε εκ νέου μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας καλώντας τους πολίτες να κατεβάσουν τις κομματικές και να υψώσουν τις ελληνικές σημαίες. "Ήρθε η ώρα να βάλουμε στην άκρη τα κομματικά μας λάβαρα. Να υψώσουμε το σύμβολο της ενότητας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Υψώστε το σύμβολο των κοινών μας αγώνων για το μέλλον των παιδιών μας: την ελληνική σημαία. Στείλτε μήνυμα παντού στην Ελλάδα ενότητας και ομοψυχίας", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η σημαία συμβολίζει τους κοινούς στόχους που θα γίνουν πράξη μόνο αν "αν επικρατήσει η ενότητα έναντι του διχασμού".

Καραμανλής στο Alter: "Όχι" σε είσοδο Σκοπίων με ΝΑΤΟ, Ε.Ε.
με το συνταγματικό τους όνομα

Τη θέση πως τα Σκόπια αποκλείεται να μπουν στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. ή σε οποιονδήποτε άλλο διεθνή οργανισμό με το συνταγματικό τους όνομα διατύπωσε χθες ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alter. "Εμείς δείξαμε εμπράκτως την εποικοδομητική μας διάθεση, πρέπει να κάνουν το ίδιο. Αν δεν δείξουν εποικοδομητική συμπεριφορά και να βοηθήσουν να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, τότε δεν μπορώ να βοηθήσω στην πορεία τους προς τους ευρωατλαντικους θεσμούς. Η Ελλάδα δεν απεμπολεί κανένα μέσο, για να εξυπηρετήσει τα εθνικά της συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση με το συνταγματικό τους όνομα δεν θα μπουν σε διεθνείς οργανισμούς", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως δεν έχει κανένα προσωπικό πρόβλημα, αλλά διαφώνησε με την τακτική του, την οξύτητα στην οποία, όπως είπε, καταφεύγει και τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί. Επανέλαβε πως δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, διότι δεν έχει επιδείξει εποικοδομητική στάση, υπονόμευσε τις μεταρρυθμίσεις, αποχώρησε από το διάλογο για την παιδεία και τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης και καταφεύγει στην πόλωση. Για τις υποθέσεις των ομολόγων και των υποκλοπών δεν αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ελληνική αισιοδοξία για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Ελληνική αισιοδοξία για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Αισιόδοξη δηλώνει η ελληνική πλευρά για τη σύσταση της κοινοπραξίας μέχρι το τέλος του έτους

Παρά τα υψηλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν και τα σκληρά παζάρια στα οποία επιδίδονται τα εμπλεκόμενα κράτη (Ρωσία, Ελλάδα, Βουλγαρία) και επιχειρηματικά συμφέροντα, η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη πως η κοινοπραξία που θα αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη θα έχει συσταθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

"Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις εταιρείες βρίσκονται όντως σε ένα πολύ λεπτό και κρίσιμο στάδιο, να με θυμηθείτε όμως ότι η κοινοπραξία θα έχει συσταθεί μέχρι το τέλος του έτους", δήλωσε στη "Μ" ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 72ης ΔΕΘ.

Ρωσικές απαιτήσεις

Τον τελευταίο καιρό, η ρωσική πλευρά -που έχει εκ των πραγμάτων το "πάνω χέρι" με ποσοστό συμμετοχής στον αγωγό 51%- ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία είτε να βρουν προμηθευτές για το πετρέλαιο που αντιστοιχεί στη συμμετοχή τους (24,5% η κάθε χώρα) είτε να πουλήσουν τα μερίδιά τους σε πετρελαϊκούς κολοσσούς, που έχουν ήδη εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.
Υπενθυμίζεται ότι από ελληνικής πλευράς το 23,5% των μετοχών ανήκει στην κοινοπραξία ΕΛΠΕ ΑΕ - ΘΡΑΚΗ ΑΕ (όμιλοι ΕΛΠΕ, Λάτση και Κοπελούζου), ενώ συμβολικό ποσοστό 1% κατέχει το ελληνικό δημόσιο. Από βουλγαρικής πλευράς, το 24,5% ελέγχουν δύο κρατικές βουλγαρικές εταιρείες. Να σημειωθεί ότι για να πουληθούν μετοχές σε τρίτες εταιρείες πρέπει να δώσουν το πράσινο φως οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σόφια. Με βάση όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, ενδιαφέρον για την αγορά βουλγαρικών μεριδίων έχει εκδηλώσει η αμερικανική Chevron, ενώ πρόσφατα προστέθηκε στους μνηστήρες και η κρατική εταιρεία του Καζακστάν.

Τόσο η ελληνική όσο και η βουλγαρική πλευρά αντιστέκονται προς το παρόν στις πιέσεις των Ρώσων και δεν βιάζονται να πουλήσουν, καθώς περιμένουν να ανέβει ψηλότερα το τίμημα με την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι το σίριαλ του πετρελαιαγωγού, που παίζεται ήδη 14 χρόνια, θα έχει και άλλα επεισόδια. Ο αγωγός, ένα έργο προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να μεταφέρει αρχικά 35 και στη συνέχεια 50 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου το χρόνο. Στόχος είναι να αρχίσει η κατασκευή του εντός του πρώτου εξαμήνου του 2008 (αρκεί να ξεπεραστούν τα προβλήματα με τις συμμετοχές) και να τεθεί σε λειτουργία το 2011.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Πολύνεκρη επίθεση στο Πακιστάν

Πολύνεκρη επίθεση στο Πακιστάν

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε σε πόλη του βορειοδυτικού Πακιστάν, στη ζώνη όπου ζουν οι πακιστανικές φυλές, ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

Ο καμικάζι ανατινάχθηκε την ώρα που αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν στην πόλη Ντέρα Ισμαήλ Χαν. "Ανθρώπινα μέλη είναι σκορπισμένα παντού", δήλωσε ο αστυνομικός Αμπντούλ Χαγί Μπαμπάρ από τον τόπο της επίθεσης.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ελληνική σημαία κατά Καρατζαφέρη...

Ελληνική σημαία κατά Καρατζαφέρη...

Μπροστά στον εφιάλτη του ΛΑ.Ο.Σ. που απειλεί την αυτοδυναμία της Ν.Δ. ο Κώστας Καραμανλής σήκωσε ως προεκλογικό λάβαρο την... ελληνική σημαία. Μιλώντας σε μία εντυπωσιακή συγκέντρωση στο Ηράκλειο της Κρήτης επιχείρησε να τονώσει την «πατριωτική» βάση της Ν.Δ. και να της στείλει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να κοιτάζει προς τον Καρατζαφέρη, διότι αυτές είναι «ώρες εθνικής ευθύνης».

«Βλέπω με ικανοποίηση ότι, και εδώ, στην Κρήτη, όπως και στις συγκεντρώσεις μας παντού στην Ελλάδα, οι ελληνικές σημαίες είναι κατά πολύ περισσότερες από τις κομματικές», είπε ο πρωθυπουργός. «Θέλω λοιπόν να ζητήσω κάτι από τον καθένα και τη καθεμία σας προσωπικά: Ηρθε η ώρα να βάλουμε στην άκρη τα κομματικά μας λάβαρα. Να υψώσουμε το σύμβολο της ενότητας, της Ιστορίας και του πολιτισμού μας. Υψώστε το σύμβολο των κοινών μας αγώνων για το μέλλον των παιδιών μας: την ελληνική σημαία. Τη σημαία μας. Στείλτε μήνυμα παντού στην Ελλάδα ενότητας και ομοψυχίας».

«Η σημαία αγκαλιάζει όλα εκείνα που τείνουμε να ξεχνάμε στις προεκλογικές εκστρατείες», συνέχισε. «Οτι υπάρχουν κοινοί στόχοι που υπερβαίνουν τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές. Αυτοί οι κοινοί στόχοι μάς αφορούν όλους. Είναι στόχοι εθνικοί».

Συσπείρωση τύπου Εβερτ

Είναι σαφές ότι η Ρηγίλλης, λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες, βρίσκεται σε πανικό. Αισθάνεται ότι κινδυνεύει από τα δεξιά. Τρία ευρήματα των δημοσκοπήσεων ανησυχούν έντονα το «γαλάζιο» στρατόπεδο:

1 Η μειωμένη συσπείρωση της βάσης. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι φτάνουν τα χαμηλά επίπεδα της εποχής Εβερτ. Ενώ η διείσδυση της Ν.Δ. στον μεσαίο χώρο φαίνεται ότι έχει αποτελέσματα από την προεκλογική καμπάνια -βοηθούν και τα μέτρα για την απαλλαγή της φορολογίας ακινήτων, από τα οποία ευνοούνται κυρίως τα μεσαία και ανώτερα οικονομικά στρώματα-, δεν συμβαίνει το ίδιο με την δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ., εκείνη που κινείται στην κλίμακα Αριστεράς - Δεξιάς (1-10) στα άκρα 9-10.

2 Ενα σημαντικό κομμάτι των Νεοδημοκρατών εξακολουθεί να κοιτάζει προς τον Καρατζαφέρη, αλλά και προς τον Παπαθεμελή. Αυτούς τους ψηφοφόρους επιχείρησε να συγκρατήσει χθες ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος υπέστειλε τη σημαία του ελληνικού χώρου για να ανεμίσει την ελληνική σημαία προκειμένου να συμπιέσει τον Καρατζαφέρη.

3 Υπάρχει φόβος η δυσαρέσκεια να οδηγήσει και σε αποχή. Χθες για πρώτη φορά ο Κώστας Καραμανλής κάλεσε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. «Κανείς δεν πρέπει να λείψει την Κυριακή», είπε. «Η συμμετοχή όλων είναι χρέος στον τόπο μας. Είναι χρέος στο μέλλον των παιδιών μας. Είναι χρέος Δημοκρατίας».

Η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου διχάζει τη Ρηγίλλης και το Μαξίμου. Ο Καραμανλής, ακολουθώντας τη σχολή του συμβούλου του επικοινωνιακής στρατηγικής Γιάννη Λούλη, επιμένει, προς το παρόν τουλάχιστον, να μην απαντάει στον Γιώργο Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ.

«Τι να το κάνεις...»

Γι' αυτόν τον λόγο αποσύρθηκε από τα τηλεοπτικά παράθυρα και το «κακό παιδί» της Ρηγίλλης, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Νίκος Καραχάλιος, ο οποίος ξυπνάει «δεξιά» αντανακλαστικά με τις ακραίες φράσεις που συνηθίζει να χρησιμοποιεί. Η σχολή του σκληρού ροκ την οποία υπηρετεί κινείται στη γραμμή ότι πρέπει να ανεβούν οι τόνοι, διότι πολλοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους που «ο Γιώργος μας έχει πάρει αμπάριζα», όπως λένε χαρακτηριστικά. «Τι να το κάνεις να έχεις πάνω από τρεις μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και να δυσκολεύεσαι να κάνεις αυτοδύναμη κυβέρνηση», έλεγε στην «Ε» πολιτικός αναλυτής της Ν.Δ.

Η αυτοδυναμία είναι το μεγάλο ζητούμενο για το κυβερνών κόμμα, η οποία φαίνεται να μην ανησυχεί από το αν το ΠΑΣΟΚ θα βγει πρώτο κόμμα. Μέσα στην ίδια λογική, ο Καραμανλής έθεσε το εκβιαστικό δίλημμα «ακυβερνησία ή αυτοδυναμία» και στην Κρήτη. «Στις 16 του Σεπτέμβρη οι Ελληνίδες και οι Ελληνες απαντούν σε ξεκάθαρα ερωτήματα», είπε. «Συνέχιση της πορείας, που παράγει αποτελέσματα για όλους, ή οπισθοδρόμηση στο χθες, στο τέλμα και στην αδράνεια;» αναρωτήθηκε. «Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ή στασιμότητα, αβεβαιότητα, παρακμή;».

«Ζητώ εντολή σταθερής διακυβέρνησης», τόνισε. «Διότι χρειάζονται γρήγορες και υπεύθυνες αποφάσεις. Τολμηρές λύσεις. Αποφασιστικά βήματα. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια αρνητικών επιλογών. Το ζητούμενο είναι οι πολίτες να επιλέξουν μια συγκεκριμένη πορεία για την Ελλάδα, αποφασίζοντας με θετική ψήφο. Ετσι θα οδηγηθεί η πατρίδα μας μπροστά».

Χθες ανέβασε ένα κλικ πιο πάνω τους τόνους κριτικής του προς το ΠΑΣΟΚ, αν και πάλι δεν το κατονόμασε. Μίλησε για «λάθος επιλογές, λάθος πολιτικές, λάθος χειρισμούς» και για πρώτη φορά χρησιμοποίησε τον όρο «αρνητές»: «Οι αρνητές πρόβλεπαν αποτυχία, κατάρρευση του προϋπολογισμού, οικονομική ύφεση, έκρηξη της ανεργίας», είπε.

«Πιο γρήγορα»

Εκανε και πάλι την αυτοκριτική του. «Θα σας μιλήσω όπως πάντα με ειλικρίνεια», είπε. «Δεν λέω ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Οτι δεν υπήρξαν και αδυναμίες. Ποτέ δεν έκρυψα τις δυσκολίες. Ποτέ δεν επιχείρησα να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Πιστεύω ότι η αλήθεια είναι το ασφαλέστερο, το πιο ισχυρό θεμέλιο για την εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Στα 3,5 αυτά χρόνια έγιναν πολλά και σημαντικά. Πολλά όμως μένουν ακόμα να γίνουν. Πολλά είναι αυτά που πρέπει να αλλάξουν. Είμαστε στη μέση ενός ανηφορικού δρόμου».

Σε τουλάχιστον πέντε σημεία της ομιλίας του μίλησε για «πιο γρήγορα βήματα» την επόμενη τετραετία αν κερδίσει τις εκλογές και πάλι η Ν.Δ. «Το αίτημα των καιρών είναι ξεκάθαρο: τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα», είπε. «Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά. Αυτή είναι η εντολή που έρχεται από παντού. Αυτή είναι η δέσμευση που αναλαμβάνω σήμερα. Δέσμευση κατηγορηματική».

Τέλος, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της νέας τετραετίας αν η Ν.Δ. είναι και πάλι κυβέρνηση, ανέφερε μεταξύ άλλων τη στήριξη των συμπολιτών μας που υπέστησαν καταστροφές, όσο και την ανασυγκρότηση των νομών τους οποίους έπληξαν οι φωτιές, την τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης κ.ά.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Με το χρόνο προκήρυξης των εκλογών συνέδεσε τις πυρκαγιές ο Βύρων Πολύδωρας

Με το χρόνο προκήρυξης των εκλογών συνέδεσε τις πυρκαγιές ο Βύρων Πολύδωρας

Yπονοούμενα για πολιτικά κίνητρα πίσω από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού άφησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, συνδέοντας τις φωτιές με χρόνο προκήρυξης των εκλογών.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, μιλώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας σε συγκέντρωση ψηφοφόρων του στο γήπεδο του Σπόρτιγκ επανήλθε στη θεωρία πως οι φωτιές, ειδικά από τη 16η Αυγούστου και ύστερα, σχετίζονται άμεσα με την προκήρυξη των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου.

«Στις 28 Ιουλίου χτυπήθηκε η Πάρνηθα. Ήταν όταν πρωτόγινε λόγος για εκλογές. Στις 16 Αυγούστου χτυπήθηκε η Πεντέλη. Ήταν όταν αναγγέλθηκαν οι εκλογές. Και στις 16 με 31 Αυγούστου χτυπήθηκε ο Μοριάς. Η Ηλεία μας, η Ολυμπία, η Μεγαλόπολη, η Σπάρτη, η Λακωνία, η Αρεόπολη, ο Ταΰγετος, η Μεσσηνία. Βάλανε τρεις φορές φωτιά τη νύχτα στον Αετό. Μας ζητούνε να κάνουμε λοβοτομή και να μη σκεφτόμαστε. Δεν γίνεται» είπε ο κ. Πολύδωρας.

Αποστάσεις από τις δηλώσεις του κ. Πολύδωρα έλαβε, μιλώντας στο Mega, o υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, κάνοντας λόγο για «υποθέσεις». Στο ίδιο κανάλι, η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθηνών Βάσω Παπανδρέου δήλωσε ότι «ο κ. Πολύδωρας έχει τόσα πράγματα που δεν αξίζει κανείς να τα σχολιάσει».

Πηγή: in.gr

Μ. Γιαννάκου: «Τίποτε δεν είναι τέλειο»

Μ. Γιαννάκου: «Τίποτε δεν είναι τέλειο»

«Τίποτα δεν είναι τέλειο, αλλά η γκρίνια και η καταστροφολογία, κάθε χρόνο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε, πριν από λίγο η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, κατά την επίσκεψή της στο 13ο δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στο Παγκράτι.

«Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος επισκέφθηκε το ίδιο σχολείο, ευχόμενος η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη από την περυσινή.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή

Ισραηλινός υπουργός ζήτησε να αναβληθεί η σύνοδος για το Μεσανατολικό που σχεδιάζει να οργανώσει ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους το φθινόπωρο, μετά την παλαιστινιακή επίθεση με ρουκέτες σε ισραηλινή στρατιωτική βάση που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό 57 στρατιωτών.

«Το Ισραήλ πρέπει να αντιδράσει και να αναβληθεί η διάσκεψη για το Μεσανατολικό που θέλουν να οργανώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι Παλαιστίνιοι δεν είναι έτοιμοι και η διάσκεψη δεν μπορεί παρά να αποτύχει και να υπάρξει μιά νέα ιντιφάντα» τόνισε ο Ελί Γισάι, υπουργός Εμπορίου και επικεφαλής του υπερ-ορθόδοξου κόμματος Σας.

«Ολες οι πολιτικές διαδικάσιες σήμερα δεν μπορούν παρά να ευνοούν τη Χαμάς», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 57 ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, πολλοί εκ των οποίων σοβαρά, όταν δύο παλαιστινιακές ρουκέτες εξερράγησαν στη στρατιωτική βάση Ζικίμ, στα νότια της πόλης Ασκελόν. Είκοσι ασθενοφόρα και δύο ελικόπτερα απομάκρυναν τους τραυματίες, μεταξύ των οποίων είναι και γυναίκες, και τους μετέφεραν σε δύο ισραηλινά νοσοκομεία της περιοχής.

Η επίθεση αυτή είναι η χειρότερη που σημειώνεται στην περιοχή εδώ και αρκετούς μήνες.

Οικογένεια παλαιστινίων τραυματίστηκε από οβίδα

Αρκετά μέλη μιας παλαιστινιακής οικογένειας, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, τραυματίστηκαν όταν ισραηλινό άρμα μάχης έπληξε με οβίδα το σπίτι τους στην περιοχή Μπέιτ Χανούν, στη λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές. Η οβίδα εξερράγη στο εσωτερικό της κατοικίας προκαλώντας σημαντικές ζημιές, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Στήριξη από Μητσοτάκη στο δίλημμα Καραμανλή

Στήριξη από Μητσοτάκη στο δίλημμα Καραμανλή

Και τον κίνδυνο των «διαπλεκομένων» ανέσυρε από τη «ναφθαλίνη» του 93 ο Κ. Μητσοτάκης, υπερφαλαγγίζοντας τον Κ. Καραμανλή στο εκβιαστικό δίλημμα περί ενδεχομένου ακυβερνησίας, ενώ έθεσε έναν ιδιότυπο «πήχυ» στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας πως «μια σταθερή κυβέρνηση δεν χρειάζεται παραπάνω από πέντε βουλευτές».

Συνάντηση
Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον κ. Καραμανλή, αν και δήλωσε βέβαιος για την εκλογική νίκη του κόμματός του, επιτέθηκε με οξύτατους χαρακτηρισμούς στα μικρότερα κόμματα, προκειμένου να ισχυριστεί πως «δεν πρέπει να πέσουμε σε ακυβερνησία, γιατί είναι το χειρότερο πράγμα το οποίο μπορεί να συμβεί στον τόπο».

Είναι παράλογο και ντροπή για τη νοημοσύνη των Ελλήνων, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «αυτό το οποίο υποστηρίζουν μερικά κόμματα της αντιπολιτεύσεως, ότι πρέπει να χτυπηθεί η αυτοδυναμία». Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, «ότι θέλουν την Ελλάδα να πέσει σε ακυβερνησία; Την θέλουν με πολύ αδύνατες κυβερνήσεις που μπορεί να καθοδηγούνται από τα διαπλεκόμενα;». Ανασύροντας μάλιστα «φαντάσματα» του παρελθόντος υποστήριξε πως «όσοι έζησαν- και κατ εξοχήν εγώ τα έζησα- τα γεγονότα του 90-93 γνωρίζουν ότι χρειάζεται μια πλειοψηφία άνετη, μια σταθερή κυβέρνηση».

Ο επίτιμος υπογράμμισε ακόμη πως μια ισχυρή κυβέρνηση «δεν χρειάζεται παραπάνω από πέντε βουλευτές», επισήμανση που ερμηνεύτηκε ως προτροπή στον Κ. Καραμανλή να προσφύγει σε νέες εκλογές και να ζητήσει ισχυρή πλειοψηφία, αν τη Δευτέρα δεν έχει τουλάχιστον 155 βουλευτές. Νωρίτερα, μάλιστα, είχε φροντίσει να υπογραμμίσει πως απαιτείται η ισχυρή πλειοψηφία για να γίνουν βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, τη δημόσια διοίκηση και το ασφαλιστικό, ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «είναι κόμμα της άρνησης, της συντήρησης και των βολεμένων».

Κατά Λαλιώτη
Κατά την προσφιλή του τακτική, τέλος, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να επιτεθεί και κατά του Κ. Λαλιώτη, λέγοντας ότι «ήταν ακριβώς ό,τι χρειάζεται για να μην ξεχνούν οι πολίτες το κακό ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατ εξοχήν εκφράζει» και πως «η ΝΔ πρέπει να είναι ευτυχής» για τη δραστηριοποίησή του στις εκλογές.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Το «Σκοπιανό» στη σκιά του Κοσσυφοπεδίου

Το «Σκοπιανό» στη σκιά του Κοσσυφοπεδίου

Όπως ήταν αναμενόμενο το «Σκοπιανό» βρήκε τη θέση του στην προεκλογική αντιπαράθεση, καθώς η άνοιξη του 2008, οπότε θα αποφασισθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, είναι ένας πολύ κοντινός χρονικός ορίζοντας.

Όπως και το 1991-92, έτσι και σήμερα η εκκρεμότητα της ονομασίας με τη γειτονική χώρα αντιμετωπίζεται αποσπασματικά: Τότε αποτελούσε συνιστώσα της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία και των χειρισμών της διεθνούς Κοινότητας, σήμερα η σταθερότητα και η ακεραιότητα της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, που θα πυροδοτήσουν το δεύτερο σημαντικό μετά την εξέγερση του 1991 κύμα διεκδικήσεων του αλβανικού εθνικισμού.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η εναντίωση της Σερβίας και το βέτο της Ρωσίας στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου μοιάζουν βέβαια. Ταυτόχρονα, εξίσου βέβαιη είναι η πρόθεση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν εκτός ΟΗΕ τη μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας που θα εγκρίνει η Βουλή στην Πρίστινα στις αρχές Δεκεμβρίου. Μόνο ζητούμενο παραμένει η στάση της Ε.Ε., το κατά πόσον δηλαδή θα μπορέσει να υιοθετήσει ενιαία τοποθέτηση, με την μια πλευρά να αποτελείται από αυτούς που θα θελήσουν να ακολουθήσουν την Ουάσιγκτον και την άλλη από αυτούς που φοβούνται ότι η μονομερής παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας δημιουργεί ένα αποσταθεροποιητικό προηγούμενο.

Ετσι, μετά την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, το νέο, το πραγματικό «Μακεδονικό» ζήτημα δεν θα είναι οι παρενοχλήσεις προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία που προέρχονται από την προσπάθεια ιστορικής νομιμοποίησης μιας ξεχωριστής «Μακεδονικής» ταυτότητας, αλλά η αντοχή της στην πρόκληση αμφισβήτησης της ΠΓΔΜ ως ενιαίου κράτους που θα θέσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι Αλβανοί υπήκοοί της.

Σε αντίθεση με το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας», που δεν συγκινεί δύο πληθυσμιακές κοινότητες που έζησαν διαφορετική Ιστορία για ένα περίπου αιώνα, το «Μεγάλο Κοσσυφοπέδιο» έχει στέρεες αναφορές: Μέχρι τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991 οι Κοσοβάροι και οι ομοεθνείς τους Αλβανοί της ΠΓΔΜ ζούσαν στο πλαίσιο ενός κοινού κράτους. Η γεωγραφική εγγύτητα των δύο περιοχών διασφάλιζε στην πράξη στην αλβανική κοινότητα των Σκοπίων τα ίδια δικαιώματα και παροχές που είχαν διασφαλίσει οι Κοσοβάροι μέχρι το 1989, όταν ο Μιλόσεβιτς κατάργησε το αυτόνομο καθεστώς της επαρχίας που μετά την συνταγματική μεταρρύθμιση του 1974 δεν διέφερε σε τίποτε από το καθεστώς των Ομόσπονδων Δημοκρατιών.

Ετσι, αν η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου θεωρείται η οριστική επισφράγιση της επιστροφής στα προ του 1989 κεκτημένα, είναι σαφές ότι η αλβανική κοινότητα της ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να περιορισθεί στα όσα απέσπασε με τη συμφωνία της Αχρίδας του 2001, με την οποία τερματίσθηκε η ένοπλη αλβανική ανταρσία.

Η στάση της Δύσης, ΗΠΑ - Ε.Ε. μπορεί να θεωρείται ως δεδομένη: Να γίνει η αναπόφευκτη αλλαγή της ΠΓΔΜ από ενιαίο κράτος σε χαλαρή διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία ανώδυνα και χωρίς συγκρούσεις που να καθιστούν αναγκαία έξωθεν στρατιωτική επέμβαση και μακρόχρονη παρουσία στη χώρα.

Από την πλευρά των Σλαβομακεδόνων, η πιο πιθανή εξέλιξη είναι η ανάπτυξη μιας χωριστικής τάσης της πλειοψηφίας -όπως συνέβη στην Τσεχία το 1992 μετά τις υπέρμετρες διεκδικήσεις της Σλοβακίας- η οποία να στοχεύει στη διασφάλιση ενός εθνικού Σλαβομακεδονικού κράτους έστω και γεωγραφικά συρρικνωμένου. Ο διαχωρισμός των εθνοτήτων στην ΠΓΔΜ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση: Πέραν του συμπαγούς αλβανικού πληθυσμού που κατοικεί στη βορειοδυτική περιοχή της χώρας, υπάρχει ισχυρή αλβανική κοινότητα στα ίδια τα Σκόπια. Επιπλέον, είναι αμφίβολο αν μετά τον διαχωρισμό η «Μακεδονική» ταυτότητα θα μπορεί να αντισταθεί για πολύ καιρό στην ελκτική δύναμη που θα ασκεί η βουλγαρική ταυτότητα, καθώς θα συνδέεται ευθέως όχι με οράματα του 19ου αιώνα αλλά με τη γειτονική Βουλγαρία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Το νέο «Μακεδονικό» δεν είναι απλά και μόνο η δυνατότητα της ΠΓΔΜ να επιβιώσει της αλβανικής πρόκλησης: Είναι πάνω από όλα η διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας, με δεδομένη την αμφισβήτηση των συνόρων που χαράχθηκαν από τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Απετράπη επίθεση στην Άγκυρα

Απετράπη επίθεση στην Άγκυρα


Ισχυρή βόμβα που ήταν τοποθετημένη σε όχημα σε πολυώροφο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων εξουδετέρωσαν πυροτεχνουργοί στην Άγκυρα το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της τουρκικής πρωτεύουσας Κεμάλ Ενάλ.

"Οι αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν μια πιθανή καταστροφή(...) Δε θέλω ούτε καν να σκεφτώ τι θα γινόταν εάν πραγματοποιείτο αυτή η επίθεση", τόνισε ο Ενάλ στους δημοσιογράφους.

Ο χώρος στάθμευσης βρίσκεται στην πυκνοκατοικημένη συνοικία Κουρτουλούς της Αγκυρας.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σε παρερμηνεία των δηλώσεων του Κ. Βόλκερ αποδίδουν οι ΗΠΑ τη σερβική οργή για το Κόσοβο

Σε παρερμηνεία των δηλώσεων του Κ. Βόλκερ αποδίδουν οι ΗΠΑ τη σερβική οργή για το Κόσοβο

ΣΕ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑ των δηλώσεων του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κουρτ Βόλκερ, ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το Κόσοβο ακόμη και μονομερώς εάν δεν βρεθεί λύση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις συγκεκριμένες δηλώσεις και το οποίο έχει προκαλέσει την οργή της σερβικής κυβέρνησης.

Εκπρόσωπος του σερβικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι σε απάντησή της στο διάβημα των σερβικών αρχών, η αμερικανική πρεσβεία αναφέρει ότι πρόκειται για παρερμηνεία των δηλώσεων του κ. Βόλκερ.

Τονίζει δε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για τον καθορισμό του καθεστώτος του Κοσόβου που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας καθώς και την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας επαναλαμβάνεται η στήριξη της Ουάσιγκτον στο σχέδιο Αχτισάαρι, το οποίο προβλέπει την υπό διεθνή επιτήρηση ανεξαρτησία της περιοχής.

Στο μεταξύ, τρία άτομα τραυματίστηκαν από τη συμπλοκή μεταξύ αστυνομικών και εγκληματιών στην πόλη Γκλόγκοβατς του Κοσόβου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομικής υπηρεσίας του Κοσόβου, Βετόν Ελσάνι.

Σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι δύο εκ των τριών τραυματιών (όλοι από την αλβανική κοινότητα του Κοσόβου) είναι αστυνομικοί και ο τρίτος πολίτης. Η συμπλοκή, η δεύτερη τον τελευταίο μήνα στο Γκλόγκοβατς, σημειώθηκε μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε η αστυνομία από πολίτες για να τους παράσχει βοήθεια.

«Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο, ομάδα εγκληματιών άνοιξε πυρ εναντίον τους, τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς και έναν πολίτη» εξήγησε ο κ. Ελσάνι. Η αστυνομία, σύμφωνα με τον ίδιο, ανταπέδωσε τα πυρά και οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και έκτοτε αναζητούνται.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Νέο βίντεο του Μπιν Λάντεν στο Διαδίκτυο

Νέο βίντεο του Μπιν Λάντεν στο Διαδίκτυο

ΕΝΑ νέο βίντεο που παρουσιάζει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο σήμερα, έκτη επέτειο από την ημέρα της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης.

Στο εισαγωγικό κομμάτι του βίντεο, μία φωνή που αναγνωρίστηκε ως αυτή του Μπιν Λάντεν κάνει ιδιαίτερη μνεία στον αεροπειρατή Ουαλίντ αλ-Σεχρί από τη Σαουδική Αραβία που καθόταν στη θέση 2Β του αεροπλάνου της American Airlines που προσέκρουσε στον βόρειο πύργο. Η φωνή ακούγεται πάνω από μια στατική εικόνα του Μπιν Λάντεν και περιλαμβάνει υπότιτλους στα Αγγλικά.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το βίντεο γυρίστηκε πρόσφατα. Το μόνο στοιχείο που μπορεί να το καταστήσει πρόσφατο είναι η αναφορά σε κάποια πρόσφατα γεγονότα στην εισαγωγή και η αναφορά στον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μασάμπ αλ-Ζαρκάουι, ο οποίος σκοτώθηκε σε σε αμερικανική επιχείρηση τον ιούνιο του 2006.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, πολλές ακραίες ισλαμικές ιστοσελίδες ανέφεραν ότι σύντομα θα υπάρξουν «καλά νέα από τον Σεΐχη Οσάμα Μπιν Λάντεν» .

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ισραήλ: Επίθεση με ρουκέτες σε στρατόπεδο, τουλάχιστον 36 τραυματίες

Ισραήλ: Επίθεση με ρουκέτες σε στρατόπεδο, τουλάχιστον 36 τραυματίες

Τουλάχιστον 36 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη από δύο ρουκέτες που ερρίφθησαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του στρατοπέδου τους, όπως ανέφεραν νοσοκομειακές και στρατιωτικές πηγές.

Οι δύο ρουκέτες έπεσαν στη στρατιωτική βάση Ζικίμ, στα νότια της πόλη Ασκελόν. Είκοσι ασθενοφόρα και δύο ελικόπτερα απομάκρυναν τους τραυματίες, μεταξύ των οποίων είναι και γυναίκες, και τους μετέφεραν σε δύο ισραηλινά νοσοκομεία της περιοχής.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση των τραυματιών.

Η επίθεση αυτή είναι η χειρότερη που σημειώνεται στην περιοχή εδώ και αρκετούς μήνες. Στις 27 Μαΐου ένας Ισραηλινός πολίτης σκοτώθηκε από επίθεση με ρουκέτες στην πόλη Σντερότ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του θα πλήξει "χωρίς έλεος και χωρίς δισταγμό" τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις που εμπλέκονται σε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τα γκάλοπ δείχνουν αυτοδυναμία

Τα γκάλοπ δείχνουν αυτοδυναμία

Το στοίχημα για τη Ν.Δ. είναι η κατάκτηση 154 εδρών. Πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ η χαμηλή συσπείρωση.

Πλειοψηφικό ρεύμα, που αν καταγραφεί στην κάλπη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καθαρή νίκη της Ν.Δ., αποτυπώνουν οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που παίρνουν στα χέρια τους κάθε βράδυ τα κομματικά επιτελεία. Το στοίχημα του κυβερνώντος κόμματος είναι η κατάκτηση 154 εδρών, όπως διαφάνηκε και από τη χθεσινή δήλωση του γραμματέα της Κ.Ε. της Ν.Δ. κ. Λ. Ζαγορίτη, ο οποίος για πρώτη φορά κατά την προεκλογική περίοδο δήλωσε πεπεισμένος για την αυτοδυναμία. «Η επόμενη κυβέρνηση δεν θα στηρίζεται σε 1, 2, 3 βουλευτές. Θα στηρίζεται σε πολλούς περισσότερους», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κατά την έξοδό του χθες το πρωί από το Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.

Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διενεργούν τα κόμματα εξουσίας είναι ο αφανής σύμβουλός τους για τις επόμενες κινήσεις μέχρι την κάλπη της Κυριακής. Κάθε βράδυ όλα τα βλέμματα συγκεντρώνονται στον «απολογισμό» της ημέρας: από πού «τσίμπησαν», ποια είναι η τάση των αναποφάσιστων, σε ποια σημεία κέρδισε ο αντίπαλος, πώς θα περιοριστούν οι διαρροές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ν.Δ. διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ως μεγαλύτερο εφιάλτη τη χαμηλή του συσπείρωση, γι’ αυτό ο πρόεδρος του κόμματος συνεχίζει τον οξύ, πολωτικό αντιπολιτευτικό λόγο. Από το «στρατόπεδο» της Ν.Δ. το δίλημμα «αυτοδυναμία ή εκλογές» φαίνεται ότι έχει «περάσει» στο εκλογικό σώμα. Η συσπείρωση της Ν.Δ.δείχνει να αυξάνεται σταθερά, με αποτέλεσμα την πτωτική τάση του ΛΑΟΣ, ενώ οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων δεν δείχνουν να ανησυχούν τη Ρηγίλλης. Από τη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται διαρροή ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν αποκλείεται να αποτελέσει την έκπληξη της Κυριακής καθώς σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις θα υπερβεί κατά πολύ το 3,26% που έλαβε στην κάλπη του 2004. Ο Αλέκος Αλαβάνος εξάλλου βγήκε από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής με πολλές θετικές εντυπώσεις έναντι των υπόλοιπων αρχηγών «μικρών» κομμάτων.

Οι «μυστικές» δημοσκοπήσεις συνεχίζονται και ήδη πολλές εταιρίες «στήνουν κάλπες» αποφεύγοντας τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις προκειμένου να έχουν αξιόπιστο δείγμα έως τα κρίσιμα exit polls της Κυριακής. Η χαλαρότητα που καταγράφηκε μέχρι να σβήσουν οι φωτιές φαίνεται ότι χάνει σιγά σιγά έδαφος και ο αριθμός των αναποφάσιστων έχει τάση πτωτική.

Στα γραφεία των επικοινωνιολόγων είναι κοινό μυστικό ότι τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ θα ήθελαν το κλίμα των εκλογών του 2000, όπου ο δικομματισμός άγγιξε το 86,5%, και σε καμία περίπτωση το κλίμα του ’96 όπου μετά βίας έφτασαν το 80%. Και είναι επίσης δεδομένο ότι η νίκη του δικομματισμού προϋποθέτει πόλωση. Στο μαραθώνιο των συσπειρώσεων που τρέχουν τα δύο μεγάλα κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τη μάχη για να ξεπεράσει το 4% - είναι το κατώτατο όριο που έχει βάλει ο κερδισμένος του ντιμπέιτ Αλέκος Αλαβάνος καθώς για να εκλεγεί βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης το 3,9% δεν αρκεί - ενώ η Αλέκα Παπαρήγα δεν βάζει τον πήχυ κάτω από το εκλογικό της ποσοστό το 2004. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης παλεύει να υπερβεί το 3%, ενώ δεν αποκλείεται την έκπληξη να κάνουν οι «μικροί». Οι εκλογολόγοι της Ρηγίλλης γνωρίζουν ότι αν τα λιγότερο προβεβλημένα κόμματα (αυτά που μένουν εκτός Βουλής) ξεπεράσουν συνολικά το 3% βοηθούν την αυτοδυναμία καθώς πέφτει το μέτρο της κατανομής των εδρών.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ασύμμετρη απειλή η συνέχιση της κυβέρνησης Καραμανλή, λέει ο Γ.Παπανδρέου

Ασύμμετρη απειλή η συνέχιση της κυβέρνησης Καραμανλή, λέει ο Γ.Παπανδρέου

Πρόσκληση για την υπογραφή ενός «νέου συμβολαίου» με το λαό απηύθυνε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε ανοιχτή συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.

Παρουσιάζοντας τη «νέα κοινωνική συμφωνία», όπως τη χαρακτήρισε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε για τη «μεγάλη ανατροπή αυτού του κατεστημένου της κοινωνικής αδικίας» και τόνισε ότι δεν θα αυξηθεί άλλο ο ΦΠΑ, ενώ θα εφαρμοστεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και έδωσε πανηγυρικό τόνο στην ομιλία του, την οποία άρχισε με τις φράσεις «απόψε γιορτάζει η Θεσσαλονίκη» και «απόψε νίκησε η Δημοκρατία». «Στις 16 Σεπτεμβρίου» προσέθεσε, «θα κάνουμε μια νέα αρχή, με τη νέα νίκη του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε κάθε είδους διαχωρισμούς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Την Κυριακή όλοι θα είμαστε νικητές. Τη δύναμη της νίκης δεν μπορεί να την ανακόψει η ΝΔ, ό,τι κι αν κάνει».

«Δίνουμε στη χώρα κυβέρνηση υπεύθυνη και ισχυρή, αυτή που χρειάζεται ο τόπος» υπογράμμισε, στέλνοντας μήνυμα νίκης, ενώ απηύθυνε προσκλητήριο συμμετοχής σε όλους, και ειδικότερα στους νέους, όσοι «βλέπουν ότι δεν πάει άλλο με τη Δεξιά», για τη συγκρότηση της νέας, μεγάλης, κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.

«Την Κυριακή βάζουμε τέλος στη μιζέρια και την παρακμή» είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «οι πολίτες απορρίπτουν τα εκβιαστικά διλήμματα, γιατί η συνέχιση της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή αποτελεί ασύμμετρη απειλή για τον πολίτη».

«Η κυβέρνηση Καραμανλή είναι ήδη παρελθόν. Η ΝΔ είναι το χάος και η κυβέρνησή της που μίκρυνε την Ελλάδα και πλήγωσε τους δημοκρατικούς θεσμούς φεύγει, προσπαθώντας να μετατρέψει τη δική της ήττα σε κρίση της Δημοκρατίας. Δεν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία, αποτελούν ασύμμετρη απειλή για τον Έλληνα πολίτη» είπε χαρακτηριστικά.

«Την Κυριακή, η νίκη θα είναι της μεγάλης κοινωνικής, προοδευτικής και δημοκρατικής πλειοψηφίας, νίκη των δυνάμεων της εργασίας, του πνεύματος και του πολιτισμού, όλων των δυνάμεων της Αριστεράς» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, για να προσθέσει ότι «οι πολίτες γνωρίζουν καλά πόσο κρίσιμη είναι η ψήφος τους την Κυριακή».

«Είναι εθνική εντολή να σταματήσει ο κατήφορος, η οργή και η αγανάκτηση για την κυβέρνηση των λίγων και ημετέρων γίνεται ψήφος στο ΠΑΣΟΚ» επισήμανε, ενώ, αναφερόμενος στις πρόσφατες καταστροφές από τις πυρκαγιές, τόνισε ότι αυτές είναι «το τραγικό υστερόγραφο στη θητεία της ΝΔ· είναι το υστερόγραφο της ανικανότητας και της ακυβερνησίας».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «μπροστά στις κάλπες κρύβει το πρόγραμμα του και ζητά λευκή επιταγή». Ειδική αναφορά ο κ. Παπανδρέου έκανε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης για την Υγεία, την Παιδεία και τη νεολαία.

Μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως την περιέγραψε ο κ. Παπανδρέου, θα είναι η δωρεάν δημόσια Παιδεία, ενώ «το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα θα γίνει δύναμη ανάπτυξης για τη χώρα και δύναμη συνοχής για την κοινωνία».

«Η Θεσσαλονίκη» τόνισε, «με τη νέα αλλαγή δεν θα χρειάζεται τις υποσχέσεις της Αθήνας και θα βρει τη δική της αναπτυξιακή ταυτότητα». Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη δέσμευση για την προσέλκυση επαρκών εγχώριων και ξένων κεφαλαίων, καθώς και για μια νέα και αποτελεσματική χωροταξική οργάνωση ολόκληρου του βορειοελλαδικού χώρου.

Νωρίτερα τη Δευτέρα ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε την 72η ΔΕΘ και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη ΔΕΘ και τη HELEXPO. Σε δηλώσεις του, τόνισε ότι αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική ενίσχυσης της εκθεσιακής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, θέτοντας ως προϋπόθεση να υπάρξει ένα σοβαρό μοντέλο ανάπτυξης του θεσμού και της πόλης.

Πηγή: in.gr