Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2007

Τα γκάλοπ δείχνουν αυτοδυναμία

Τα γκάλοπ δείχνουν αυτοδυναμία

Το στοίχημα για τη Ν.Δ. είναι η κατάκτηση 154 εδρών. Πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ η χαμηλή συσπείρωση.

Πλειοψηφικό ρεύμα, που αν καταγραφεί στην κάλπη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καθαρή νίκη της Ν.Δ., αποτυπώνουν οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που παίρνουν στα χέρια τους κάθε βράδυ τα κομματικά επιτελεία. Το στοίχημα του κυβερνώντος κόμματος είναι η κατάκτηση 154 εδρών, όπως διαφάνηκε και από τη χθεσινή δήλωση του γραμματέα της Κ.Ε. της Ν.Δ. κ. Λ. Ζαγορίτη, ο οποίος για πρώτη φορά κατά την προεκλογική περίοδο δήλωσε πεπεισμένος για την αυτοδυναμία. «Η επόμενη κυβέρνηση δεν θα στηρίζεται σε 1, 2, 3 βουλευτές. Θα στηρίζεται σε πολλούς περισσότερους», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κατά την έξοδό του χθες το πρωί από το Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.

Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διενεργούν τα κόμματα εξουσίας είναι ο αφανής σύμβουλός τους για τις επόμενες κινήσεις μέχρι την κάλπη της Κυριακής. Κάθε βράδυ όλα τα βλέμματα συγκεντρώνονται στον «απολογισμό» της ημέρας: από πού «τσίμπησαν», ποια είναι η τάση των αναποφάσιστων, σε ποια σημεία κέρδισε ο αντίπαλος, πώς θα περιοριστούν οι διαρροές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ν.Δ. διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ως μεγαλύτερο εφιάλτη τη χαμηλή του συσπείρωση, γι’ αυτό ο πρόεδρος του κόμματος συνεχίζει τον οξύ, πολωτικό αντιπολιτευτικό λόγο. Από το «στρατόπεδο» της Ν.Δ. το δίλημμα «αυτοδυναμία ή εκλογές» φαίνεται ότι έχει «περάσει» στο εκλογικό σώμα. Η συσπείρωση της Ν.Δ.δείχνει να αυξάνεται σταθερά, με αποτέλεσμα την πτωτική τάση του ΛΑΟΣ, ενώ οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων δεν δείχνουν να ανησυχούν τη Ρηγίλλης. Από τη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται διαρροή ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν αποκλείεται να αποτελέσει την έκπληξη της Κυριακής καθώς σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις θα υπερβεί κατά πολύ το 3,26% που έλαβε στην κάλπη του 2004. Ο Αλέκος Αλαβάνος εξάλλου βγήκε από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής με πολλές θετικές εντυπώσεις έναντι των υπόλοιπων αρχηγών «μικρών» κομμάτων.

Οι «μυστικές» δημοσκοπήσεις συνεχίζονται και ήδη πολλές εταιρίες «στήνουν κάλπες» αποφεύγοντας τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις προκειμένου να έχουν αξιόπιστο δείγμα έως τα κρίσιμα exit polls της Κυριακής. Η χαλαρότητα που καταγράφηκε μέχρι να σβήσουν οι φωτιές φαίνεται ότι χάνει σιγά σιγά έδαφος και ο αριθμός των αναποφάσιστων έχει τάση πτωτική.

Στα γραφεία των επικοινωνιολόγων είναι κοινό μυστικό ότι τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ θα ήθελαν το κλίμα των εκλογών του 2000, όπου ο δικομματισμός άγγιξε το 86,5%, και σε καμία περίπτωση το κλίμα του ’96 όπου μετά βίας έφτασαν το 80%. Και είναι επίσης δεδομένο ότι η νίκη του δικομματισμού προϋποθέτει πόλωση. Στο μαραθώνιο των συσπειρώσεων που τρέχουν τα δύο μεγάλα κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τη μάχη για να ξεπεράσει το 4% - είναι το κατώτατο όριο που έχει βάλει ο κερδισμένος του ντιμπέιτ Αλέκος Αλαβάνος καθώς για να εκλεγεί βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης το 3,9% δεν αρκεί - ενώ η Αλέκα Παπαρήγα δεν βάζει τον πήχυ κάτω από το εκλογικό της ποσοστό το 2004. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης παλεύει να υπερβεί το 3%, ενώ δεν αποκλείεται την έκπληξη να κάνουν οι «μικροί». Οι εκλογολόγοι της Ρηγίλλης γνωρίζουν ότι αν τα λιγότερο προβεβλημένα κόμματα (αυτά που μένουν εκτός Βουλής) ξεπεράσουν συνολικά το 3% βοηθούν την αυτοδυναμία καθώς πέφτει το μέτρο της κατανομής των εδρών.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: