Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2007

Συνεχίζονται οι επαφές για το αμερικανικό ραντάρ στην Τσεχία

Συνεχίζονται οι επαφές για το αμερικανικό ραντάρ στην Τσεχία

MΕ ΔΕΥΤΕΡΟ γύρο επαφών με θέμα το ραντάρ αντι - πυραυλικής προστασίας στο έδαφος της Τσεχίας, προχώρησαν σήμερα οι Τσέχοι και οι Αμερικανοί διαπραγματευτές.

Η Ουάσιγκτον θέλει να συνδυάσει το ραντάρ με 10 αναχαιτιστικούς πυραύλους στην «γείτονα» Πολωνία έτσι ώστε να προστατεύσει τις συμμαχικές δυνάμεις και τα αμερικανικά συμφέροντα από κράτη όπως το Ιράν.

Ο τελευταίος γύρος των διμερών συναντήσεων πάντως επικεντρώθηκε στο νομικό καθεστώς που διέπει την πρόσβαση του αμερικανικού στρατού και των Τσέχων στην προτεινόμενη βάση στο Brdy, 70 χιλιόμετρα δυτικά της Πράγας.

Σύμφωνα με δηλώσεις Aμερικανού πρεσβευτή στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, οι νέες συζητήσεις θα αφορούν, μεταξύ άλλων, στο τι είδους όπλα θα φέρουν οι Αμερικανοί στρατιώτες στις εγκαταστάσεις του Brdy.

Από την άλλη πλευρά, οι δημοσκοπήσεις στην Τσεχία αποκαλύπτουν ότι περίπου τα δύο τρίτα των πολιτών αντιτίθενται στην εγκατάσταση του αμερικανικού ραντάρ. Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής των Τσέχων διαπραγματευτών, Τόμας Πόγιαρ, η Τσεχία χρειάζεται να υπογράψει μια συμφωνία με την οποία θα της δίνεται το δικαίωμα να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις άμεσα και γρήγορα.

Σε γενικές γραμμές, το ζήτημα που απασχολεί τους Τσέχους είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο θα λειτουργήσει η στρατιωτική βάση. Και οι δύο πλευρές εκτιμούν, πάντως, ότι μέχρι τα τέλη αυτού του χρόνου θα επιτευχθεί η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: