Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2007

Την Πέμπτη η απάντηση του Κ. Καραμανλή

Την Πέμπτη η απάντηση του Κ. Καραμανλή

Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις στη Νέα Δημοκρατία για την οργάνωση της προεκλογικής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη

Κρίνοντας προφανώς ότι θα ήταν αρκούντως ριψοκίνδυνο να παραμείνει μέχρι τέλους πιστό στη γραμμή που αναγκάστηκε να χαράξει μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, το κυβερνών κόμμα επέλεξε τη Λάρισα, για να εγκαινιάσει αυτόν τον εξαιρετικά σύντομο προεκλογικό του αγώνα. Πρωταγωνιστής και αυτής της εκλογικής αναμέτρησης ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει επιλέξει μια στρατηγική διττής στόχευσης, με αποδέκτες, πρώτον, τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ που φλερτάρουν με τον ΛΑΟΣ και, δεύτερον, τους αναποφάσιστους του μεσαίου χώρου, που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να τηρούν ίσες αποστάσεις από τα δύο κόμματα εξουσίας.

Οι αναποφάσιστοι
Παρότι τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται πεπεισμένα ότι το τελικό αποτέλεσμα και η δυνατότητα ή μη σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την αντοχή που θα επιδείξει το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη στις πιέσεις που δέχεται από τη ΝΔ, το εκλογικό επιτελείο της Ρηγίλλης εμφανίζεται να ρίχνει μεγαλύτερο βάρος στην προσέγγιση των αναποφάσιστων. Και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, διότι σε όλες τις κυλιόμενες μετρήσεις που πραγματοποιούνται το ποσοστό τους παραμένει εξαιρετικά υψηλό - πάνω από 350.000 τους υπολογίζουν ορισμένοι. Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ο μεγαλύτερος αριθμός αναποφάσιστων καταγράφεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να πραγματοποιήσει τις δύο τελευταίες ομιλίες του την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αντίστοιχα.

Παράλληλα με τον αγώνα για την προσέλκυση των αναποφάσιστων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η μάχη για την επιστροφή στις... ρίζες όσων οπαδών της ΝΔ φλερτάρουν με την ιδέα της ψήφου διαμαρτυρίας προς τον Γ. Καρατζαφέρη. Η προσπάθεια αυτή κορυφώνεται με το ηχηρό δίλημμα του πρωθυπουργού "καθαρή εντολή ή περιπέτειες" και με στοχευμένες αναφορές στα εθνικά θέματα και κοινωνικές και οικονομικές εξαγγελίες που ικανοποιούν μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος.

Ο "τρίτος δρόμος"
Ένας τρίτος, δύσβατος για τη ΝΔ, εκλογικός χώρος είναι εκείνος των περίπου 490.000 νέων ψηφοφόρων που την ερχόμενη Κυριακή θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα. Με δεδομένο ότι αποτελούν κρίσιμη μάζα για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, το επιτελείο της ΝΔ επιδιώκει να εντάξει στον προεκλογικό λόγο του αρχηγού και των κορυφαίων επιτελών αναφορές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά το κατά τα λοιπά ευμετάβλητο και εν πολλοίς απρόβλεπτο αυτό εκλογικό ακροατήριο.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά γεμάτη για τον κ. Καραμανλή. Χθες μίλησε στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ, σύμφωνα με το πρόγραμμα σήμερα, θα μεταβεί στο Αγρίνιο. Αύριο το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Μυτιλήνη, την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη και την Παρασκευή στην Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη ο K. Καραμανλής

Πυρετώδεις είναι από χθες οι συσκέψεις στη Νέα Δημοκρατία για την οργάνωση της προεκλογικής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη στις 20.00 στην πλατεία Αριστοτέλους. Η ομιλία του κ. Κώστα Καραμανλή θα είναι η προτελευταία πριν από τις εκλογές και σε αυτήν αναμένεται να κινηθεί σε δύο επίπεδα: με ήπιο πολιτικό και προγραμματικό λόγο θα προσεγγίσει τους τελευταίους αναποφάσιστους και παράλληλα θα θέσει εκ νέου την ανάγκη αποφυγής αρνητικής ψήφου και ισχυρής πλειοψηφίας, ώστε να αυξήσει την κομματική συσπείρωση. Θα αναφερθεί επίσης εκτενώς στα θέματα της Βόρειας Ελλάδας (υποδομές, ενεργειακά δίκτυα) και της Θεσσαλονίκης (ζώνη καινοτομίας, λιμάνι, μετρό, διεθνές πανεπιστήμιο) και θα τονίσει πως οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης γίνονται πράξη.
Παρά τις αρχικές περί του αντιθέτου σκέψεις, το σκηνικό που θα στηθεί θα είναι καθαρά προεκλογικό με μουσική επένδυση προ και μετά της εκδήλωσης, ελληνικές σημαίες, πανό και πυρσούς. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει από εξέδρα που θα τοποθετηθεί στη βάση της πλατείας Αριστοτέλους πάνω από τη λεωφόρο Νίκης και θα έχει μέτωπο προς το Βορρά. Πίσω από το βήμα θα κυριαρχεί η ελληνική σημαία και θα είναι πλαισιωμένος από γιγαντοοθόνες. Ήδη μάλιστα ξεκίνησε η καμπάνια ενημέρωσης με τη διανομή ειδικών φυλλαδίων.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με στελέχη των Νομαρχιακών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης και προχθές με τα στελέχη της γραμματείας Οργανωτικού Βορείου Ελλάδος. Οι στόχοι των διοργανωτών είναι φιλόδοξοι, δεν λείπει ωστόσο ο προβληματισμός, ο οποίος έχει να κάνει με τον ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας αλλά και με το ότι πλέον οι πολίτες δύσκολα κινητοποιούνται για συμμετοχή σε κομματικές εκδηλώσεις. Δηλώνουν πάντως αισιόδοξοι βασισμένοι και στην οργανωτική επιτυχία των ανοικτών εκδηλώσεων σε Λάρισα και Σέρρες.

Συγκέντρωση στο Ηράκλειο
"Εντολή σταθερής διακυβέρνησης" ζήτησε χθες από το Ηράκλειο, σε ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση, ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η χώρα δεν έχει πολυτέλεια αρνητικών επιλογών και θέτοντας εκ νέου το δίλημμα των εκλογών: "Στις 16 του Σεπτέμβρη οι πολίτες απαντούν σε ξεκάθαρα ερωτήματα: Συνέχιση της πορείας, που παράγει αποτελέσματα για όλους, ή οπισθοδρόμηση στο χτες, στο τέλμα και στην αδράνεια; Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ή στασιμότητα, αβεβαιότητα, παρακμή"; Ο κ. Καραμανλής έστειλε εκ νέου μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας καλώντας τους πολίτες να κατεβάσουν τις κομματικές και να υψώσουν τις ελληνικές σημαίες. "Ήρθε η ώρα να βάλουμε στην άκρη τα κομματικά μας λάβαρα. Να υψώσουμε το σύμβολο της ενότητας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Υψώστε το σύμβολο των κοινών μας αγώνων για το μέλλον των παιδιών μας: την ελληνική σημαία. Στείλτε μήνυμα παντού στην Ελλάδα ενότητας και ομοψυχίας", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η σημαία συμβολίζει τους κοινούς στόχους που θα γίνουν πράξη μόνο αν "αν επικρατήσει η ενότητα έναντι του διχασμού".

Καραμανλής στο Alter: "Όχι" σε είσοδο Σκοπίων με ΝΑΤΟ, Ε.Ε.
με το συνταγματικό τους όνομα

Τη θέση πως τα Σκόπια αποκλείεται να μπουν στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. ή σε οποιονδήποτε άλλο διεθνή οργανισμό με το συνταγματικό τους όνομα διατύπωσε χθες ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alter. "Εμείς δείξαμε εμπράκτως την εποικοδομητική μας διάθεση, πρέπει να κάνουν το ίδιο. Αν δεν δείξουν εποικοδομητική συμπεριφορά και να βοηθήσουν να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, τότε δεν μπορώ να βοηθήσω στην πορεία τους προς τους ευρωατλαντικους θεσμούς. Η Ελλάδα δεν απεμπολεί κανένα μέσο, για να εξυπηρετήσει τα εθνικά της συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση με το συνταγματικό τους όνομα δεν θα μπουν σε διεθνείς οργανισμούς", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως δεν έχει κανένα προσωπικό πρόβλημα, αλλά διαφώνησε με την τακτική του, την οξύτητα στην οποία, όπως είπε, καταφεύγει και τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί. Επανέλαβε πως δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, διότι δεν έχει επιδείξει εποικοδομητική στάση, υπονόμευσε τις μεταρρυθμίσεις, αποχώρησε από το διάλογο για την παιδεία και τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης και καταφεύγει στην πόλωση. Για τις υποθέσεις των ομολόγων και των υποκλοπών δεν αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: