Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2007

Ελληνική σημαία κατά Καρατζαφέρη...

Ελληνική σημαία κατά Καρατζαφέρη...

Μπροστά στον εφιάλτη του ΛΑ.Ο.Σ. που απειλεί την αυτοδυναμία της Ν.Δ. ο Κώστας Καραμανλής σήκωσε ως προεκλογικό λάβαρο την... ελληνική σημαία. Μιλώντας σε μία εντυπωσιακή συγκέντρωση στο Ηράκλειο της Κρήτης επιχείρησε να τονώσει την «πατριωτική» βάση της Ν.Δ. και να της στείλει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να κοιτάζει προς τον Καρατζαφέρη, διότι αυτές είναι «ώρες εθνικής ευθύνης».

«Βλέπω με ικανοποίηση ότι, και εδώ, στην Κρήτη, όπως και στις συγκεντρώσεις μας παντού στην Ελλάδα, οι ελληνικές σημαίες είναι κατά πολύ περισσότερες από τις κομματικές», είπε ο πρωθυπουργός. «Θέλω λοιπόν να ζητήσω κάτι από τον καθένα και τη καθεμία σας προσωπικά: Ηρθε η ώρα να βάλουμε στην άκρη τα κομματικά μας λάβαρα. Να υψώσουμε το σύμβολο της ενότητας, της Ιστορίας και του πολιτισμού μας. Υψώστε το σύμβολο των κοινών μας αγώνων για το μέλλον των παιδιών μας: την ελληνική σημαία. Τη σημαία μας. Στείλτε μήνυμα παντού στην Ελλάδα ενότητας και ομοψυχίας».

«Η σημαία αγκαλιάζει όλα εκείνα που τείνουμε να ξεχνάμε στις προεκλογικές εκστρατείες», συνέχισε. «Οτι υπάρχουν κοινοί στόχοι που υπερβαίνουν τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές. Αυτοί οι κοινοί στόχοι μάς αφορούν όλους. Είναι στόχοι εθνικοί».

Συσπείρωση τύπου Εβερτ

Είναι σαφές ότι η Ρηγίλλης, λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες, βρίσκεται σε πανικό. Αισθάνεται ότι κινδυνεύει από τα δεξιά. Τρία ευρήματα των δημοσκοπήσεων ανησυχούν έντονα το «γαλάζιο» στρατόπεδο:

1 Η μειωμένη συσπείρωση της βάσης. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι φτάνουν τα χαμηλά επίπεδα της εποχής Εβερτ. Ενώ η διείσδυση της Ν.Δ. στον μεσαίο χώρο φαίνεται ότι έχει αποτελέσματα από την προεκλογική καμπάνια -βοηθούν και τα μέτρα για την απαλλαγή της φορολογίας ακινήτων, από τα οποία ευνοούνται κυρίως τα μεσαία και ανώτερα οικονομικά στρώματα-, δεν συμβαίνει το ίδιο με την δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ., εκείνη που κινείται στην κλίμακα Αριστεράς - Δεξιάς (1-10) στα άκρα 9-10.

2 Ενα σημαντικό κομμάτι των Νεοδημοκρατών εξακολουθεί να κοιτάζει προς τον Καρατζαφέρη, αλλά και προς τον Παπαθεμελή. Αυτούς τους ψηφοφόρους επιχείρησε να συγκρατήσει χθες ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος υπέστειλε τη σημαία του ελληνικού χώρου για να ανεμίσει την ελληνική σημαία προκειμένου να συμπιέσει τον Καρατζαφέρη.

3 Υπάρχει φόβος η δυσαρέσκεια να οδηγήσει και σε αποχή. Χθες για πρώτη φορά ο Κώστας Καραμανλής κάλεσε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. «Κανείς δεν πρέπει να λείψει την Κυριακή», είπε. «Η συμμετοχή όλων είναι χρέος στον τόπο μας. Είναι χρέος στο μέλλον των παιδιών μας. Είναι χρέος Δημοκρατίας».

Η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου διχάζει τη Ρηγίλλης και το Μαξίμου. Ο Καραμανλής, ακολουθώντας τη σχολή του συμβούλου του επικοινωνιακής στρατηγικής Γιάννη Λούλη, επιμένει, προς το παρόν τουλάχιστον, να μην απαντάει στον Γιώργο Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ.

«Τι να το κάνεις...»

Γι' αυτόν τον λόγο αποσύρθηκε από τα τηλεοπτικά παράθυρα και το «κακό παιδί» της Ρηγίλλης, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Νίκος Καραχάλιος, ο οποίος ξυπνάει «δεξιά» αντανακλαστικά με τις ακραίες φράσεις που συνηθίζει να χρησιμοποιεί. Η σχολή του σκληρού ροκ την οποία υπηρετεί κινείται στη γραμμή ότι πρέπει να ανεβούν οι τόνοι, διότι πολλοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους που «ο Γιώργος μας έχει πάρει αμπάριζα», όπως λένε χαρακτηριστικά. «Τι να το κάνεις να έχεις πάνω από τρεις μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και να δυσκολεύεσαι να κάνεις αυτοδύναμη κυβέρνηση», έλεγε στην «Ε» πολιτικός αναλυτής της Ν.Δ.

Η αυτοδυναμία είναι το μεγάλο ζητούμενο για το κυβερνών κόμμα, η οποία φαίνεται να μην ανησυχεί από το αν το ΠΑΣΟΚ θα βγει πρώτο κόμμα. Μέσα στην ίδια λογική, ο Καραμανλής έθεσε το εκβιαστικό δίλημμα «ακυβερνησία ή αυτοδυναμία» και στην Κρήτη. «Στις 16 του Σεπτέμβρη οι Ελληνίδες και οι Ελληνες απαντούν σε ξεκάθαρα ερωτήματα», είπε. «Συνέχιση της πορείας, που παράγει αποτελέσματα για όλους, ή οπισθοδρόμηση στο χθες, στο τέλμα και στην αδράνεια;» αναρωτήθηκε. «Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ή στασιμότητα, αβεβαιότητα, παρακμή;».

«Ζητώ εντολή σταθερής διακυβέρνησης», τόνισε. «Διότι χρειάζονται γρήγορες και υπεύθυνες αποφάσεις. Τολμηρές λύσεις. Αποφασιστικά βήματα. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια αρνητικών επιλογών. Το ζητούμενο είναι οι πολίτες να επιλέξουν μια συγκεκριμένη πορεία για την Ελλάδα, αποφασίζοντας με θετική ψήφο. Ετσι θα οδηγηθεί η πατρίδα μας μπροστά».

Χθες ανέβασε ένα κλικ πιο πάνω τους τόνους κριτικής του προς το ΠΑΣΟΚ, αν και πάλι δεν το κατονόμασε. Μίλησε για «λάθος επιλογές, λάθος πολιτικές, λάθος χειρισμούς» και για πρώτη φορά χρησιμοποίησε τον όρο «αρνητές»: «Οι αρνητές πρόβλεπαν αποτυχία, κατάρρευση του προϋπολογισμού, οικονομική ύφεση, έκρηξη της ανεργίας», είπε.

«Πιο γρήγορα»

Εκανε και πάλι την αυτοκριτική του. «Θα σας μιλήσω όπως πάντα με ειλικρίνεια», είπε. «Δεν λέω ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Οτι δεν υπήρξαν και αδυναμίες. Ποτέ δεν έκρυψα τις δυσκολίες. Ποτέ δεν επιχείρησα να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Πιστεύω ότι η αλήθεια είναι το ασφαλέστερο, το πιο ισχυρό θεμέλιο για την εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Στα 3,5 αυτά χρόνια έγιναν πολλά και σημαντικά. Πολλά όμως μένουν ακόμα να γίνουν. Πολλά είναι αυτά που πρέπει να αλλάξουν. Είμαστε στη μέση ενός ανηφορικού δρόμου».

Σε τουλάχιστον πέντε σημεία της ομιλίας του μίλησε για «πιο γρήγορα βήματα» την επόμενη τετραετία αν κερδίσει τις εκλογές και πάλι η Ν.Δ. «Το αίτημα των καιρών είναι ξεκάθαρο: τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα», είπε. «Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά. Αυτή είναι η εντολή που έρχεται από παντού. Αυτή είναι η δέσμευση που αναλαμβάνω σήμερα. Δέσμευση κατηγορηματική».

Τέλος, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της νέας τετραετίας αν η Ν.Δ. είναι και πάλι κυβέρνηση, ανέφερε μεταξύ άλλων τη στήριξη των συμπολιτών μας που υπέστησαν καταστροφές, όσο και την ανασυγκρότηση των νομών τους οποίους έπληξαν οι φωτιές, την τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης κ.ά.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: