Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2007

Συσκέψεις των αμερικανικών αρχών για ενδεχόμενο χτύπημα

Συσκέψεις των αμερικανικών αρχών για ενδεχόμενο χτύπημα

ΠΛΗΘΩΡΑ ακροάσεων για το αμερικανικό Κογκρέσσο τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την ασφάλεια της χώρας και την απόσυρση η μη των στρατευμάτων στο Ιράκ

Προειδοποιεί ο στρατηγός Πετρέους

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, εκτίμησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν και τον επόμενο χρόνο τα επιπλέον στρατεύματά που έστειλαν στο Ιράκ φέτος, όποια κι αν είναι η κατάσταση στο ιρακινό έδαφος.

Ο στρατηγός προειδοποίησε σήμερα, δεύτερη ημέρα της ακρόασης του ενώπιον του Κογκρέσου, για τους κινδύνους που υπάρχουν στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αποσύρουν πρόωρα τα στρατεύματά τους και επισήμανε ότι αν και πρότεινε στον πρόεδρο Μπους ότι μπορεί να αποσυρθούν 30 χιλιάδες άνδρες μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, είναι αναγκαίο να παραμείνουν εκεί οι υπόλοιπες 130 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες, έως ότου οι δυνάμεις της Βαγδάτης είναι ικανές να εγγυηθούν την ασφάλεια.

Ο στρατηγός Πετρέους επισήμανε ότι υπάρχει βελτίωση στον τομέα της ασφάλειας και η βία έχει μειωθεί, αν και υπάρχουν ακόμα «προβληματικές περιοχές» και εκτίμησε πως η διατήρηση των στρατευμάτων στο ιρακινό έδαφος «θα επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τα κέρδη που αποκομίσαμε».

Επισήμανε πάντως ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας γίνονται όλο και πιο ικανές και ανέφερε ότι υπάρχουν 140 τάγματα του ιρακινού στρατού και της αστυνομίας, 95 από τα οποία είναι ικανά να ηγηθούν επιχειρήσεων με κάποια υποστήριξη από τις αμερικανικές και άλλες συμμαχικές δυνάμεις.

Έτοιμες οι Η.Π.Α. σε ενδεχόμενο χτύπημα

Περισσότερο έτοιμες φέρονται να είναι οι Η.Π.Α συγκριτικά με την 11η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Η λίστα βέβαια με τις ανησυχητικές απειλές εξακολουθεί να είναι «πονοκέφαλος» για τους Αμερικανούς. Όπλα μαζικής καταστροφής, μικρές βάρκες με εκρηκτικά και πάνω από όλα, ο Ισλαμικός ριζοσπαστισμός.

Το Κονγκρέσο άκουσε με προσοχή τους αρμόδιους για θέματα ασφαλείας, οι οποίοι κατέληξαν στο ότι η ετοιμότητα διαχείρισης μιας τρομοκρατικής επίθεσης είναι σε σαφώς καλύτερα επίπεδα από την 11η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, όπως σχολιάζει ο Μάικλ Τσέρτοφ, Γραμματέας της Εγχώριας Ασφάλειας, «ο εχθρός δεν παραμένει ακίνητος αλλά συνεχώς τροποποιεί την στρατηγική του και την τακτική του».

Οι κύριες ανησυχίες πάντως των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εντοπίζονται στην είσοδο πυρηνικών όπλων στο εσωτερικό της χώρας. Η παρακολούθηση της διακίνησης πυρηνικών όπλων και η ενδεχόμενη εξουδετέρωση τους αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των αρχών. Ο Μάικλ Τσέρτοφ δηλώνει στο Associated Press ότι ήδη δρομολογούνται καινούριες νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την απόκτηση δεδομένων των επιβατών που ταξιδεύουν με αεροπλάνο.

Την ίδια στιγμή ο Διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ αναφέρεται στην στρατολόγηση πολλών εξτρεμιστών μέσω του Διαδικτύου και τονίζει την συνεργασία που επίκειται με τις ομοσπονδιακές και τοπικές αρχές. Οι μουσουλμανικές και Νότιο - Ασιατικές κοινότητες στην αμερικανική κοινωνία είναι πολύ πιθανόν να «παράγουν» εξτρεμιστές.

Επιπρόσθετα, ο Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Μάικλ Κόνελ δήλωσε σχετικά ότι η υπερατλαντική παρακολούθηση ήταν το κλειδί για την σύλληψη των Γερμανών τρομοκρατών. Ο Κόνελ έδωσε, επίσης, έμφαση στον νόμο περί παρακολούθησης - γνωστό και ως Foreign Intelligence Surveillance Act -, ο οποίος δίνει πολλές δυνατότητες στις μυστικές υπηρεσίες. Από την άλλη πλευρά, οι Δημοκρατικοί και διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν λόγο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για ασυδοσία των μυστικών υπηρεσιών.

Πρόσφατη έρευνα από το δίκτυο CBS News/New York, πάντως, δείχνει ότι ένα 39% των Αμερικανών θεωρεί ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή. Πρόκειται για ένα μειούμενο ποσοστό αφού ένα χρόνο πριν, όταν και ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιράκ, ανερχόταν στο 49%.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: