Δευτέρα 13 Αυγούστου 2007

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα διεκδικήσει την προεδρία

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα διεκδικήσει την προεδρία

Το κυβερνών ισλαμικό κόμμα της Τουρκίας ΑΚΡ έχρισε τον Υπουργό Εξωτερικό Αμπντουλάχ Γκιούλ ως υποψήφιο για τη θέση του προέδρου για τις εκλογές της ερχόμενης εβδομάδας, μετέδωσαν πριν από λίγο το CNN Turk και το NTV.

Αξιωματούχοι του ΑΚΡ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν την πληροφορία, ανέφεραν όμως πως ο Γκιούλ θα επισκεφθεί αύριο τους ηγέτες της Αντιπολίτευσης - σημάδι πως πράγματι προτίθεται να κατέλθει ως υποψήφιος.

Το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα για τον πρώτο γύρο της διαδικασίας εκλογής του προέδρου της χώρας.

Η πρόθεση του κυβερνώντος κόμματος να χρίσει τον Γκιούλ ως υποψήφιο για την προεδρία εκδηλώθηκε πριν από τρεις μήνες. Οι αντιδράσεις όμως των Κεμαλιστών και των Στρατηγών μπροστά στο ενδεχόμενο ανάληψης της προεδρίας από έναν πρώην Ισλαμιστή (Γκιούλ) εκτροχίασαν την υποψηφιότητά του και οδήγησαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Παραπομπή

Ελεύθερες αφέθηκαν δύο Νοτιοκορεάτισσες- όμηροι των Ταλιμπάν

Ελεύθερες αφέθηκαν δύο Νοτιοκορεάτισσες- όμηροι των Ταλιμπάν

Tέλος της περιπέτειας για δύο γυναίκες ομήρους των Ταλιμπάν. Οι Αφγανοί αντάρτες είχαν υποσχεθεί να απελευθερώσουν τις δύο Νοτιοκορεάτισσες μετά από διαπραγματεύσεις, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζαν. Την είδηση επιβεβαίωσε και η Σεούλ.

Μάρτυρες του BBC και του πρακτορείου Reuters είδαν τις δύο γυναίκες να μπαίνουν σε ένα όχημα του Ερυθρού Σταυρού. Οι γυναίκες ξέσπασαν σε δάκρυα όταν αντίκρισαν τους αξιωματούχους του Ερυθρού Σταυρού.

Την είδηση επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας, το οποίο ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τις Κιμ Κιούνγκ-Τζα και την Κιμ Τζι-Να.

Η Διεθνής Υπηρεσία του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ανακοίνωσε ότι παρέδωσε τις δύο Νοτιοκορεάτισσες στην αντιπροσωπεία της χώρας τους που είχε μεταβεί στο Αφγανιστάν προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους Ταλιμπάν.

Πρόκειται για την πρώτη σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση της ομηρίας των Νοτιοκορεατών εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Οι Ταλιμπάν έχουν σκοτώσει δύο Νοτιοκορεάτες ομήρους. Είκοσι τρία άτομα είχαν απαχθεί πριν από τρεις εβδομάδες στην επαρχία Γκάζνι.

Διπλωμάτες από τη Σεούλ και εκπρόσωποι των Ταλιμπάν συναντήθηκαν και συμφώνησαν την άνευ όρων απελευθέρωση δύο άρρωστων γυναικών.

Παραπομπή

Το ΠΚΚ προειδοποιεί Τουρκία και Ιράκ

Το ΠΚΚ προειδοποιεί Τουρκία και Ιράκ

Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΠΚΚ) προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία και το Ιράκ κατά της λήψης μέτρων εναντίον του, έπειτα και τη συμφωνία των δύο χωρών για καταστολή του.

"Η ιρακινή κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να επεμβεί στη διαμάχη μας με την Τουρκία," δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΚΚ Abdelrahman Chadarchi.

"Αν σχεδιάζουν να κτυπήσουν το ΠΚΚ, στρατιωτικά ή πολιτικά, τόσο η Τουρκία όσο και το Ιράκ θα πληρώσουν ακριβό τίμημα και οι κρίσεις στο εσωτερικό τους θα γίνουν ακόμη πιο βαθιές," πρόσθεσε χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Ο Chadarchi αρνήθηκε τους ισχυρισμούς πως η Οργάνωση του έλαβε οποιουδήποτε είδους βοήθεια από τους Ιρακινούς Κούρδους ή από τις ΗΠΑ.

Στις 7 Αυγούστου, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ - Μαλίκι και ο ομόλογος του της Τουρκίας Ρετζέπ Ερτογάν υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τον τερματισμό της χρησιμοποίησης των κουρδικών εδαφών του Βορείου Ιράκ ως προπύργιο και καταφύγιο από τους Κούρδους αντάρτες της Τουρκίας.

"Είπαμε (στο μνημόνιο κοινής κατανόησης) πως θα συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων, και ιδιαίτερα του ΠΚΚ," δήλωσε ο Μαλίκι από την Άγκυρα.

Η Τουρκία απείλησε πως θα διενεργήσει επιχειρήσεις στα εδάφη του Βορείου Ιράκ, αν η Βαγδάτη και η Ουάσινγκτον αποτύχουν να καταστείλουν την δράση των Κούρδων ανταρτών.

Το ΠΚΚ έχει εντείνει τις επιθέσεις του στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η Άγκυρα επιμένει πως το ΠΚΚ που μάχεται για τη δημιουργία ενός αυτόνομου Κουρδικού κράτους στη Νοτιοανατολική Τουρκία, απολαμβάνει πλήρη ελευθερία στο Βόρειο Ιράκ, απ' όπου αι προμηθεύεται όπλα και πυρομαχικά.

Παραπομπή

Απελευθέρωση δύο εκ των 21 ομήρων από τους Ταλιμπάν

Απελευθέρωση δύο εκ των 21 ομήρων από τους Ταλιμπάν

Δύο Νοτιοκορεάτισσες, μεταξύ των 21 ομήρων που απήχθησαν στις 19 Ιουλίου από τους Ταλιμπάν, αφέθηκαν σήμερα ελεύθερες και παραδόθηκαν σε ένα φύλαρχο του νοτίου Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε αυτός ο ίδιος σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Παραπομπή

Σύγκρουση πλοίων κοντά στην Κωνσταντινούπολη

Σύγκρουση πλοίων κοντά στην Κωνσταντινούπολη

Τριάντα άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά, όταν το τουρκικό επιβατικό πλοίο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε σήμερα με υπό ουκρανική σημαία φορτηγό πλοίο, στη θάλασσα του Μαρμαρά.

"Κανείς δεν υπέστη σοβαρά τραύματα," δήλωσε μετά το περιστατικό ο Αχμέτ Πακσόυ, γενικός διευθυντής της εταιρείας που χρησιμοποιεί το εν λόγω πλοίο.

"Οι περισσότεροι έτυχαν των Πρώτων Βοηθειών επί τόπου και μόνο ελάχιστοι χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο," πρόσθεσε.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το τουρκικό πλοίο εμβόλισε το ουκρανικό, που εκείνη τη στιγμή ήταν αγκυροβολημένο, 110 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κωνσταντινούπολης. Από τη σύγκρουση υπέστη ελαφρές ζημιές και ελλιμενίστηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Παραπομπή

Η Συρία αγόρασε προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα

Η Συρία αγόρασε προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα πως η Συρία έχει αποκτήσει προηγμένης τεχνολογίας αντιαεροπορικούς πυραύλους ρωσικής κατασκευής, στην προσπάθειά της για αμυντική ενίσχυση, εν όψει ενός ενδεχόμενου πολέμου με το Ισραήλ.

"Η Συρία έχει την παρούσα στιγμή την πυκνότερη αντιαεροπορική ανάπτυξη στον κόσμο," αναφέρουν στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ. "Η Συρία έχει αγοράσει από τη Ρωσία τους πιο προηγμένους αντιαεροπορικούς πυραύλους εδάφους - αέρος. Πρόκειται για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ανάσχεση αεροπλάνων."

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, "Βάσει τους υπολογισμούς μας, η Συρία έχει αυτή τη στιγμή στην κατοχή της γύρω στις 200 συστοιχίες πυραύλων διαφόρων μοντέλων...σε μια προσπάθεια της να απαντήσει στην απόλυτη υπεροχή της ισραηλινής αεροπορίας."

Συγχρόνως, γίνεται λόγος για την προμήθεια επιπρόσθετων όπλων προηγμένης τεχνολογίας, όπως πυραύλους εδάφους - εδάφους, ικανούς να φέρουν εκρηκτικές κεφαλές με χημικά.

Εντούτοις, ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας αρνήθηκε να διατάξει τη διανομή αντιασφυξιογόνων μασκών στους πολίτες, φοβούμενος πως ένα τέτοιο μέτρο θα κλιμάκωνε την ένταση με τη Συρία.

Στο Ισραήλ βρίθουν οι φήμες για ένα πιθανό πόλεμο με τη Συρία, μετά και την αποτυχία στον περσινό πόλεμο του Λιβάνου να νικήσουν οριστικά την Σιιτική οργάνωση Χεσπολλάχ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ έχει δηλώσει όμως επανειλημμένα πως δεν προβλέπει πόλεμο με τη Συρία τους ερχόμενους μήνες.

"Είμαι πεπεισμένος πως το Καλοκαίρι που διανύουμε και το ερχόμενο Φθινόπωρο δεν θα είναι ιδιαίτερα θερμά. Δεν υπάρχει λόγος να υπερβάλλουμε και να δημιουργούμε ατμόσφαιρα που αφήνει να νοηθεί πως βρισκόμαστε στις παραμονές ενός πολέμου," δήλωσε ο Ολμέρτ τον περασμένο μήνα.

Παραπομπή

O Μπάρακ δεν θα διανείμει αντιασφυξιογόνες μάσκες, παρά την συριακή απειλή

O Μπάρακ δεν θα διανείμει αντιασφυξιογόνες μάσκες, παρά την συριακή απειλή

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ δεν προτίθεται να διατάξει την διανομή αντιασφυξιογόνων μασκών, παρά τις πληροφορίες των στρατιωτικών υπηρεσιών πως η Συρία έχει ενισχύσει το οπλοστάσιο της με πυραύλους που είναι σε θέση να φέρουν βιολογικές και χημικές εκρηκτικές κεφαλές.

Σύμφωνα με στρατιωτικές εκτιμήσεις, η Συρία έχει επιταχύνει τις προσπάθειες της και βρίσκεται πολύ κοντά στην ανάπτυξη ενός μεγάλου αριθμού ρουκετών Κατιούσα και πυραύλων Σκουντ, ικανών να φτάσουν μέχρι και το Τελ Αβίβ και να προκαλέσουν χιλιάδες θύματα.

Εντούτοις, ο Μπάρακ αποφάσισε να μήν προβεί σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια, υπό το φόβο πως η διανομή αντιασφυξιογόνων μασκών θα μπορούσε να εκληφθεί ως προετοιμασία για πόλεμο.

Το Κοινοβούλιο επέκρινε την απόφασή του και την παραλλήλισε με την απόφαση πριν από τον πόλεμο του Yom Kippur να μην κληθούν οι έφεδροι για να μην δυσαρεστηθούν η συρία και η Αίγυπτος.

Παραπομπή

Εκτακτη σύνοδος κορυφής στο Ιράκ

Εκτακτη σύνοδος κορυφής στο Ιράκ

Εκτακτη σύνοδο κορυφής με όλες τις πολιτικές παρατάξεις του Ιράκ, προκειμένου να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, συγκάλεσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι.

Την τελευταία εβδομάδα, πολλοί σουνίτες πολιτικοί που συμμετείχαν στην κυβέρνηση, έχουν παραιτηθεί, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που μποϊκοτάρουν τις προσπάθειες του κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δεκαεπτά έδρες να είναι κενές.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, μόνο ο Κούρδος ηγέτης Μασούντ Μπαρζανί έχει απαντήσει στο κάλεσμα του Ιρακινού πρωθυπουργού και έχει μεταβεί στη Βαγδάτη για να συμμετάσχει στις συνομιλίες. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο Κούρδος ηγέτης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της πολιτικής σκηνής, αφού θα προσπαθήσει να πείσει τα σουνιτικά κόμματα είτε να επανενωθούν με την κυβέρνηση είτε να ενωθούν με την αντιπολίτευση.

Παραπομπή

Συνομιλίες ΗΠΑ - Β. Κορέας στο Πεκίνο

Συνομιλίες ΗΠΑ - Β. Κορέας στο Πεκίνο

ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας αναμένεται να έχουν συνομιλίες σήμερα στο Πεκίνο στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη διεξαγωγή συνομιλιών ώστε να δοθεί ένα τέλος στο βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσαν αξιωματούχοι στην κινεζική πρωτεύουσα.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο αξιωματούχο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών μετέδωσε ότι ο αμερικανός απεσταλμένος Κρίστοφερ Χιλ θα συναντηθεί με τον βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Κι Γκουάν ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον κινέζο υφυπουργό Εξωτερικών Γου Νταγουέι. Οι τρεις αξιωματούχοι είναι οι κορυφαίοι διαπραγματευτές των χωρών τους στις εξαμερείς συνομιλίες για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Παραπομπή