Δευτέρα 13 Αυγούστου 2007

Το ΠΚΚ προειδοποιεί Τουρκία και Ιράκ

Το ΠΚΚ προειδοποιεί Τουρκία και Ιράκ

Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΠΚΚ) προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία και το Ιράκ κατά της λήψης μέτρων εναντίον του, έπειτα και τη συμφωνία των δύο χωρών για καταστολή του.

"Η ιρακινή κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να επεμβεί στη διαμάχη μας με την Τουρκία," δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΚΚ Abdelrahman Chadarchi.

"Αν σχεδιάζουν να κτυπήσουν το ΠΚΚ, στρατιωτικά ή πολιτικά, τόσο η Τουρκία όσο και το Ιράκ θα πληρώσουν ακριβό τίμημα και οι κρίσεις στο εσωτερικό τους θα γίνουν ακόμη πιο βαθιές," πρόσθεσε χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Ο Chadarchi αρνήθηκε τους ισχυρισμούς πως η Οργάνωση του έλαβε οποιουδήποτε είδους βοήθεια από τους Ιρακινούς Κούρδους ή από τις ΗΠΑ.

Στις 7 Αυγούστου, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ - Μαλίκι και ο ομόλογος του της Τουρκίας Ρετζέπ Ερτογάν υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τον τερματισμό της χρησιμοποίησης των κουρδικών εδαφών του Βορείου Ιράκ ως προπύργιο και καταφύγιο από τους Κούρδους αντάρτες της Τουρκίας.

"Είπαμε (στο μνημόνιο κοινής κατανόησης) πως θα συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων, και ιδιαίτερα του ΠΚΚ," δήλωσε ο Μαλίκι από την Άγκυρα.

Η Τουρκία απείλησε πως θα διενεργήσει επιχειρήσεις στα εδάφη του Βορείου Ιράκ, αν η Βαγδάτη και η Ουάσινγκτον αποτύχουν να καταστείλουν την δράση των Κούρδων ανταρτών.

Το ΠΚΚ έχει εντείνει τις επιθέσεις του στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η Άγκυρα επιμένει πως το ΠΚΚ που μάχεται για τη δημιουργία ενός αυτόνομου Κουρδικού κράτους στη Νοτιοανατολική Τουρκία, απολαμβάνει πλήρη ελευθερία στο Βόρειο Ιράκ, απ' όπου αι προμηθεύεται όπλα και πυρομαχικά.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: