Δευτέρα 20 Αυγούστου 2007

Το Ιράν αρνείται πως έχει ανάμιξη στα εσωτερικά του Ιράκ

Το Ιράν αρνείται πως έχει ανάμιξη στα εσωτερικά του Ιράκ

Το Ιράν απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ πως μέλη της Επαναστατικής Φρουράς (Quam) βρίσκονται εντός του Ιράκ και εκπαιδεύουν παραστρατιωτικές αντικαθεστωτικές ομάδες.

"Οι κατηγορίες είναι αναληθείς και αφελείς," δήλωσε σήμερα ο Ali Larijani. "Εάν υπάρχουν 50 μέλη των Quam στο Ιράκ, δώστε τα ονόματα τους στη δημοσιότητα," προκάλεσε στη συνέχεια τις ΗΠΑ.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός στρατιωτικός κατηγόρησε προχθές την Τεχεράνη πως περίπου 50 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης βρίσκονται στο Ιράκ και εκπαιδεύουν Σιίτες εξτρεμιστές στο να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων και των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

"Μερικοί ισχυρίζονται πως βρέθηκαν στο Ιράκ όπλα στα οποία αναγράφεται πως είναι ιρανικής κατασκευής. Είναι εμφανές πως αυτοί οι ισχυρισμοί είναι λανθασμένοι," πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν πως υποκινεί τη βία στο Ιράκ, κάτι που το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά και θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για την χαώδη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Πηγή: Yahoo News

ΚΥΠΡΟΣ - ΟΗΕ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ – ΤΟΥΡΚΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ - ΟΗΕ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ – ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Κύπρος κατήγγειλε την Τουρκία στα Ηνωμένα Εθνη για νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της και του FIR Λευκωσίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Οι παραβιάσεις, από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, σημειώθηκαν από τις 6 Ιουλίου μέχρι τις 31 Ιουλίου 2007, όπως αναφέρει σε επιστολή του ημερομηνίας 9 Αυγούστου 2007 προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο Επιτετραμμένος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.

Στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος εκφράζει έντονη διαμαρτυρία και απευθύνει έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των παραβιάσεων, τονίζοντας η πολιτική της Τουρκίας να μην ακολουθεί τους καθιερωμένους κανόνες και κανονισμούς που διέπουν τη διεθνή αεροπορία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΤΖΙΩΝΗΣ - ΠΕΡΤΕΒ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΤΖΙΩΝΗΣ - ΠΕΡΤΕΒ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ


Με στόχο να συμφωνηθούν οι διευθετήσεις που θα οδηγήσουν στην πραγματοποίηση, όσο το δυνατό πιο σύντομα, συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, συναντώνται την Τρίτη οι σύμβουλοι των ηγετών των δύο κοινοτήτων Τάσος Τζιωνής και Ρασίτ Περτέβ.

Σημασία για την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές, είναι να πραγματοποιηθεί η συνάντηση για εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, όπως επισημαίνεται στην επιστολή του Προέδρου Παπαδόπουλου της 5ης Ιουλίου προς τον κ. Ταλάτ, στην οποία προτείνονται και πρακτικά βήματα για εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας.

Ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Τζιωνής και ο σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη κ. Περτέβ συναντώνται αύριο στις 11πμ στα Ηνωμένα Εθνη για να καθορίσουν την ημερομηνία συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών, στην παρουσία του Ανώτερου Συμβούλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Wlodzimierz Cibor.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, ο οποίος παρίσταται στις συναντήσεις Τζιωνή-Περτέβ, βρίσκεται στο εξωτερικό.

Η αυριανή συνάντηση, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να ωθήσει τα πράγματα στην εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου 2006, έχοντας κατά νου και την πρόσφατη έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου είχε επιτευχθεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, για εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά φέρεται έτοιμη για τη συνάντηση Παπαδόπουλου-Ταλάτ το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ανθρώπινο αποτύπωμα ποδιού

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ανθρώπινο αποτύπωμα ποδιού

Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο πιστεύουν πως ανακάλυψαν το αρχαιότερο ανθρώπινο αποτύπωμα ποδιού, ηλικίας τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων ετών!

"Η ανακάλυψη θα μπορούσε να μας οδηγήσει 2 εκατομμύρια χρόνια πιο πίσω," είπε ο Ζαχί Χαβάς, διευθυντής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και πρόσθεσε "είναι ίσως η πιο σημαντική ανακάλυψη που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο."

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν το αποτύπωμα πάνω σε λάσπη που μετατράπηκε σε βράχο, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην προϊστορική όαση της Σίβας.

"Για τον καθορισμό της ακριβούς ηλικίας του ευρήματος θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος χρονολόγησης με άνθρακα στα ίχνη φυτών που βρέθηκαν πάνω στον βράχο," είπε ο Χαβάς.

Ο διευθυντής του Προϊστορικού τμήματος του Συμβουλίου Χαλίντ Σάαντ δήλωσε πως αν ληφθεί υπόψη η ηλικία του βράχου στον οποίο βρέθηκε το αποτύπωμα, θα μπορούσε να είναι κατά πολύ αρχαιότερο από τον διάσημο απολιθωμένο σκελετό της Λούση που ανεβρέθηκε το 1974 στην Αιθιοπία και έχει ηλικία τριών εκατομμυρίων ετών.

Το προηγούμενο αρχαιότερο ανθρώπινο εύρημα που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο έχει ηλικία 200 000 ετών.

Πηγή: RTE news

Για μεταφορά αμερικανικών όπλων στην Κύπρο κατηγορεί την Ελλάδα η Αγκυρα

Για μεταφορά αμερικανικών όπλων στην Κύπρο κατηγορεί την Ελλάδα η Αγκυρα

Την παρέμβαση της Ουάσινγκτον ζητεί η Αγκυρα θέτοντας εκ νέου θέμα μεταφοράς αμερικανικού οπλισμού από την Ελλάδα στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου.

Το τουρκικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε σχετικό διάβημα, όταν στην Βουλή των Αντιπροσώπων κατατέθηκε ψήφισμα κατά της Τουρκίας για τα αμερικανικής κατασκευής όπλα του κατοχικού στρατού. Προφανής στόχος είναι η αποτροπή της σχετικής συζήτησης στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες ότι διατηρεί πλέον στην Κύπρο αμερικανικό οπλισμό και φέρεται να διαμήνυσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι έχει αποσύρει από τη Μεγαλόνησο τα δικά της αμερικανικής προέλευσης όπλα. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι η Αθήνα είναι εκείνη που εξακολουθεί να μεταφέρει μυστικά στην Εθνική Φρουρά αμερικανικό οπλισμό, παραβιάζοντας καθ’ αυτόν τον τρόπο τις σχετικές απαγορεύσεις στους όρους πώλησής τους.

Η τουρκική πλευρά διαμαρτύρεται επειδή το θέμα ήλθε προς συζήτηση στην αμερικανική Βουλή και υποστηρίζει ότι η εξέλιξη αυτή βλάπτει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Το θέμα, γνωστό εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια, είχε τεθεί και πάλι το Σεπτέμβριο του 2004, όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο. Ο τότε αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Έρελι είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «δεν ζητούν από την Ελλάδα να κάνει κάτι», αλλά υποστήριξε ότι «οι όροι των αδειών δεν έγιναν σεβαστοί». Η Αθήνα είχε επισημάνει τότε ότι «βασική αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν πάντα ο σεβασμός της νομιμότητας» διαμηνύοντας παράλληλα ότι η Κύπρος δεν θα μείνει ακάλυπτη. Από την πλευρά της η Λευκωσία είχε αναρωτηθεί «γιατί δεν δημιουργεί πρόβλημα ο τεράστιος οπλισμός, αμερικανικής κατασκευής, που διατηρεί ο Αττίλας στα κατεχόμενα».

Λίγους μήνες αργότερα, ο κ. Έρελι είχε υποστηρίξει για τα αμερικανικά όπλα των κατοχικών δυνάμεων ότι η μεταφορά και παρουσία τους στην Κύπρο δεν είναι παράνομη εφ' όσον αυτά βρίσκονται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού.

Πηγή: in.gr

Οι χρονικές προθεσμίες που τρέχουν

Οι χρονικές προθεσμίες που τρέχουν

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 96/2007 προβλέπονται οι εξής βασικές προθεσμίες:

  • Μετά το ΠΔ διάλυσης της Βουλής, που θυροκολλείται σήμερα και δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα της επίσημης προεκλογικής περιόδου, ακολουθεί άλλο ΠΔ στο οποίο ορίζεται ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.
  • Η προθεσμία για τη δήλωση ονόματος και εμβλήματος κομμάτων λήγει την 9η μέρα μετά την έναρξης της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή στις 27 Αυγούστου.
  • Οι δηλώσεις για την κατάρτιση των συνδυασμών κατατίθενται το αργότερο 13 μέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή στις 31 Αυγούστου.
  • Την 14η μέρα, δηλαδή την 1η Σεπτέμβρη, ανακοινώνονται από τον Αρειο Πάγο οι συνδυασμοί.
  • Τα κόμματα θα πρέπει οχτώ μέρες πριν τις εκλογές, μέχρι και τις 7 Σεπτέμβρη δηλαδή, να παραδώσουν στον οικείο νομάρχη επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων (τουλάχιστον 20% περισσότερα από τον αριθμό των εκλογέων).
  • Σε περίπτωση που ένας από τους υποψηφίους κόμματος πεθάνει, η πρόταση άλλου υποψηφίου θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τουλάχιστον μέχρι και τις 7 Σεπτέμβρη.
  • Οι νομάρχες θα πρέπει μέσα σε 15 μέρες, δηλαδή μέχρι την Κυριακή 2 Σεπτέμβρη, από την προκήρυξη των εκλογών να έχουν καθορίσει τα καταστήματα ψηφοφορίας και τα εκλογικά τμήματα. Η ίδια προθεσμία ισχύει και για την κλήρωση των μελών των Εφορευτικών Επιτροπών και των αναπληρωτών τους, οι οποίοι ειδοποιούνται για το διορισμό τους τουλάχιστον μέχρι τις 11 Σεπτέμβρη.
  • Μέχρι τις 22 Αυγούστου, τα δημοτικά ή κοινοτικά συμβούλια υποχρεούνται να διαθέσουν στα κόμματα χώρους για την προεκλογική τους προβολή. Απαγορεύεται η λειτουργία εκλογικών κέντρων από υποψηφίους ή από τρίτους χάριν υποψηφίων. Ωστόσο, στην έννοια του εκλογικού κέντρου δεν περιλαμβάνονται τα πολιτικά γραφεία των υποψήφιων βουλευτών που λειτουργούν σε ισόγειους χώρους.
  • Από το Σάββατο, 1η Σεπτέμβρη, δηλαδή 15 μέρες πριν από τις εκλογές και μέχρι τις 7 το απόγευμα της ημέρας ψηφοφορίας, οπότε και κλείνουν οι κάλπες, απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων. Επίσης, την ημέρα διενέργειας των εκλογών καθώς και την παραμονή απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οποιαδήποτε άλλη προεκλογική δραστηριότητα, όπως πραγματοποίηση ομιλιών, ανάρτηση και διανομή αφισών και εντύπων, μετάδοση εκπομπών και μηνυμάτων προεκλογικού περιεχομένου.
Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Η Sukhoi θα υπογράψει εξαγωγικά συμβόλαια τον Αύγουστο

Η Sukhoi θα υπογράψει εξαγωγικά συμβόλαια τον Αύγουστο

Η ρωσική εταιρεία κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να υπογράψει αρκετά σημαντικά συμβόλαια κατά τη διάρκεια της αεροπορικής έκθεσης στην πόλη Zhukovsky αυτό το μήνα, "συμπεριλαμβανομένων και συμβολαίων για την εξαγωγή των μαχητικών Su-27 και Su-30," δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Mikhail Pogosyan.

Η αεροπορική έκθεση MAKS 2007 θα διαρκέσει από τις 21 μέχρι τις 26 Αυγούστου.

Πηγή: Interfax

Η ορκωμοσία του νέου προέδρου θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της εκλογής του

Η ορκωμοσία του νέου προέδρου θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της εκλογής του

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Κοινοβουλίου απέστειλε προσκλήσεις σε αρκετά άτομα στην Τουρκία, προσκαλώντας τους στην ορκωμοσία του ενδέκατου προέδρου της χώρας.

Στις προσκλήσεις αναγράφεται πως οι γύροι των εκλογών θα διεξαχθούν στις 20, 23 και 28 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου και πως η τελετή ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί στις 6:00 το απόγευμα την ημέρα που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πηγή: Anadolu Agency

Η Τουρκία και το Πακιστάν θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Η Τουρκία και το Πακιστάν θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Αποσπάσματα του πακιστανικού στρατού και ναυτικού αναχώρησαν σήμερα για την Τουρκία, όπου θα συμμετάσχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των δύο χωρών που αναμένεται να ξεκινήσουν από αύριο.

Οι κοινές ασκήσεις υπό την κωδική ονομασία Jinnah -V θα διαρκέσουν δέκα μέρες και στοχεύουν στην ανάπτυξη της συνεργασίας και στην ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στα στρατεύματα των δύο χωρών.

Οι συμμετάσχοντες θα πραγματοποιήσουν εικονικές αεροπορικές επιθέσεις και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και τη νύχτα.

Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις είναι κάτι το συνηθισμένο για τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών.

Η περσινή άσκηση πραγματοποιήθηκε στο Πακιστάν.

Πηγή: Associated Press of Pakistan

Δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο ο Γκιούλ

Δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο ο Γκιούλ

Ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δεν πέτυχε σήμερα να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο υποψήφιος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συγκέντρωσε 341 ψήφους ενώ η πλειοψηφία των δύο τρίτων που του ήταν αναγκαία ήταν 367 ψήφοι επί συνόλου 550 βουλευτών, ανέφερε ο πρόεδρος Κοκσάλ Τοπτάν.

Οι δύο άλλοι υποψήφιοι Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης και ο Χουσείν Ταϊφούν Ιτσλί του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς συγκέντρωσαν 70 και 13 ψήφους αντίστοιχα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Προειδοποίηση Πακιστάν προς Ινδία για επανέναρξη πυρηνικών δοκιμών

Προειδοποίηση Πακιστάν προς Ινδία για επανέναρξη πυρηνικών δοκιμών

ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ απείλησε σήμερα ότι θα καταγγείλει το μορατόριο του 1998 για τις πυρηνικές δοκιμές, στην περίπτωση που η Ινδία προχωρήσει στη δοκιμή νέου ατομικού όπλου.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τις δηλώσεις ανώτατων ινδών αξιωματούχων που αναφέρθηκαν στην πιθανότητα επανάληψης των πυρηνικών δοκιμών», τόνισε η Τασνίμ Ασλάμ, η εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου.

«Το Πακιστάν συνεχίζει να σέβεται το μορατόριο για την πυρηνικές δοκιμές αλλά η επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών από την Ινδία προκαλεί μια σοβαρή κατάσταση στην οποία η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να απαντήσει» επισήμανε η κυρία Ασλάμ.

Το Ισλαμαμπάντ έχει εκφράσει ανησυχίες για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προσφάτως συμφώνησαν με την Ινδία για συνεργασία στον τομέα της χρήσης πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς και για το ότι η Αυστραλία έχει δεσμευτεί να δώσει στην Ινδία ουράνιο, που επίσης θα χρησιμοποιηθεί για ειρηνικούς σκοπούς.

Το Ισλαμαμπάντ εικάζει ότι το Νέο Δελχί θα αδράξει την ευκαιρία αυτή για να ενισχύσει περαιτέρω το πυρηνικό του οπλοστάσιο.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Τουρκίας ξεκινά σήμερα

Η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Τουρκίας ξεκινά σήμερα

Η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Τουρκίας ξεκινά σήμερα με την πρώτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο ,κατά την οποία πάντως ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και υπουργός Εξωτερικών,Αμπντουλάχ Γκιούλ δεν αναμένεται να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για την εκλογή του.

" Το πρώτο βήμα προς το προεδρικό μέγαρο" γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Ακσάμ,μαζί με μια φωτογραφία του Γκιούλ με φόντο μια τουρκική σημαία.

Ο Γκιούλ αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της χώρας κατά την τρίτη ψηφοφορία στις 28 Αυγούστου,στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία στη Βουλή,και με δεδομένο ότι το εθνικιστικό MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει δεσμευτεί ότι θα παραστεί στην ψηφοφορία.

Εκτός του Γκιούλ,υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας έχουν θέσει ο Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού κόμματος MHP και ο εκπρόσωπος του αριστερού κόμματος DSP,Ταϊφούν Ιτσλί. Το φιλο-κουρδικό κόμμα DTP έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ του Γκιούλ.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα του Ντενίζ Μπαικάλ θα απόσχει από τις ψηφοφορίες .Ενα από τα πρώτα καθήκοντα του νέου προέδρου της Τουρκίας θα είναι να εγκρίνει την σύνθεση της νέας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ,καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος Σεζέρ αρνήθηκε να δει τη σχετική λίστα την περασμένη εβδομάδα.

Η ανάδειξη του Γκιούλ στην προεδρία θα καταστήσει ευκολότερο το έργο της κυβέρνησης Ερντογάν,με δεδομένο ότι ο Σεζέρ συχνά ασκούσε βέτο σε νομοσχέδια που θεωρούσε ότι υπονόμευαν τον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους.

Ο Γκιούλ αναμένεται να αποχωρήσει από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης,προκειμένου να αποδείξει πλέον ότι δεν δεσμεύεται κομματικά και ότι είναι ανεξάρτητος,σημειώνουν τούρκοι αναλυτές.

"Για να αποδείξει μάλιστα ότι είναι ανεξάρτητος ,δεν αποκλείεται να ασκήσει βέτο σε ορισμένα κυβερνητικά μέτρα "λέει η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πολυτεχνείο Μέσης Ανατολής,στην Αγκυρα,Αϊσέ Αγιατά.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Οι δώδεκα Ιρανοί όμηροι απελευθερώθηκαν στο Πακιστάν

Οι δώδεκα Ιρανοί όμηροι απελευθερώθηκαν στο Πακιστάν

Δώδεκα άνθρωποι που απήχθησαν από αντάρτες στο βορειοανατολικό Ιράν και μεταφέρθηκαν στο γειτονικό Πακιστάν, απελευθερώθηκαν σήμερα από την πακιστανική αστυνομία.

Ο εκπρόσωπος της ιρανικής αστυνομίας δήλωσε σήμερα πως οι δώδεκα όμηροι που απήχθησαν την Κυριακή στην περιοχή Sistan-Baluchestan απελευθερώθηκαν έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της πακιστανικής αστυνομίας.

"Οι όμηροι που απήχθησαν χθες από συμμορία ληστών απελευθερώθηκαν έπειτα από συνεργασία με την αστυνομία του Πακιστάν. Γίνονται προσπάθειες για την άμεση επιστροφή τους στο Ιράν." είπε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Η περιοχή Sistan-Baluchestan που συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, είναι γνωστή για τις συχνές επιθέσεις ανταρτών και ένοπλων συμμοριών στα διερχόμενα οχήματα και την απαγωγή των επιβαινόντων.

Την περασμένη εβδομάδα απήχθησαν στην περιοχή δύο Βέλγοι τουρίστες. Η γυναίκα όμηρος απελευθερώθηκε, ενώ ο άντρας εξακολουθεί να κρατείται από τους απαγωγείς.

Πηγή: ABS-CBN

Οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν 6 Ιρανούς που κρατούνταν στο Ιράκ

Οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν 6 Ιρανούς που κρατούνταν στο Ιράκ

Ο Ιρανός πρέσβης στο Ιράκ Hassan Kazemi-Qomi ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν 6 από τους Ιρανούς που κρατούνταν φυλακισμένοι στο Ιράκ.

Πέραν των 5 Ιρανών διπλωματών που κρατούνταν από τις 11 Ιανουαρίου, οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν και κρατούν άλλους 30 με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στο Ιράκ.

Έπειτα από προσπάθειες της Ιρανικής Πρεσβείας στη Βαγδάτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν στη συνάντηση των 5 διπλωματών με τις οικογένειές τους, ωστόσο δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία της συνάντησης.

Πηγή: IranMania

Η Ισραηλινή Αεροναυτική Εταιρεία σύναψε συμφωνία εκατομμυρίων δολαρίων με την Ινδία

Η Ισραηλινή Αεροναυτική Εταιρεία σύναψε συμφωνία εκατομμυρίων δολαρίων με την Ινδία

Η Ισραηλινή Αεροναυτική Εταιρεία (ΙΑΙ) θα προμηθεύσει την Ινδία με σύστημα ραντάρ για το μαχητικό αεροσκάφος που αναπτύσσει εδώ και μερικά χρόνια. Η συμφωνία ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Οι Ινδικές εταιρείες αδυνατούν να φτιάξουν ραντάρ για το νέο μαχητικό και πρόσφατα ο επικεφαλής της ΙΑΙ Ιτζάκ Νισάν επισκέφτηκε την Ινδία και κατέληξε σε συμφωνία με τις αρχές της χώρας για την κατασκευή του συστήματος.

Η ΙΑΙ φιλοδοξεί επίσης να συμμετάσχει στην αναβάθμιση των 51 Mirage-2000 της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα κοστίσει πέραν του ενός δισεκατομμυρίου.

Πηγή: Ynetnews

Οι ΗΠΑ εξωθούν το Ισραήλ σε πόλεμο με τη Συρία

Οι ΗΠΑ εξωθούν το Ισραήλ σε πόλεμο με τη Συρία

Η συριακή εφημερίδα Tishrin κατηγορεί τις ΗΠΑ πως δεν επιτρέπουν στο Ισραήλ να επαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Συρία και πως εξωθούν την Ιερουσαλήμ σε πόλεμο με τη Δαμασκό μετά την περσινή ήττα από τη Χεσπολλάχ στον πόλεμο του Λιβάνου.

Η Tishrin, φερέφωνο του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, θεωρεί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ συνυπεύθυνους για την αστάθεια που επικρατεί στη Μέση Ανατολή. "Ακόμη και αν το Ισραήλ δεν είναι άμεσα υπεύθυνο για τις καθημερινές τραγωδίες και τα εγκλήματα πολέμου στην περιοχή, δεν παύει να είναι συνένοχο."

Η εφημερίδα κατακρίνει ακόμη την απόφαση των ΗΠΑ να αυξήσουν την στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ στα $30 δισ. για τα επόμενα 10 χρόνια. "Η χρονική στιγμή που επέλεξαν οι ΗΠΑ για να παράσχουν βοήθεια προς το Ισραήλ, απορρίπτει την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και συμπίπτει με τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων (από το Ισραήλ) ως προετοιμασία για ένα νέο πόλεμο. Δεν είναι μυστικό πως οι πολεμικές δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων εναντίον της Συρίας εκφράζουν τις πραγματικές προθέσεις του Ισραήλ."

"Οι ΗΠΑ εμποδίζουν τα τελευταία έξι χρόνια το Ισραήλ από το να διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Συρία και το εξωθούν σε στρατιωτικές περιπέτειες, ενθαρρύνοντας το μετά την περσινή ήττα στο Λίβανο," έλεγε το δημοσίευμα αναφερόμενο στον πόλεμο του Λιβάνου.

Πηγή: Ynetnews

Δεύτερος κυβερνήτης νεκρός στο Ιράκ

Δεύτερος κυβερνήτης νεκρός στο Ιράκ

Θύμα βομβιστικής επίθεσης έπεσε το πρωί της Δευτέρας ο σιίτης κυβερνήτης της επαρχίας Μούθανα, στο νότιο Ιράκ, Μοχάμεντ Αλί αλ Χασάνι. Είναι ο δεύτερος σιίτης κυβερνήτης που δολοφονείται στο Ιράκ το τελευτραιο 10ημερο. Ο Αλί Αλ Χασανί έχασε τη ζωή του από έκρηξη βόμβας που είχε στόχο την αυτοκινητοπομπή του. Η επίθεση εκδηλώθηκε στην Σαμάουα, πρωτεύοσα της επαρχίας Μουθάνα, στις 8 το πρωί ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών ασφαλείας. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν σοβαρά δύο σωματοφύλακες του αλ Χασάνι. "Η αστυνομία επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη μετά τη δολοφονία του κυβερνήτη" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στη Σαμάουα,Χαντίμ αλ Τζαγιάσι. Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Αυγούστου δολοφονήθηκε ο κυβερνήτης της γειτονικής επαρχίας Κουασιντίγια, Χαλίλ Τζαμίλ Χάμζα. Οι δύο κυβερνήτες ήταν μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ (CSRII). Εκπρόσωπος του Συμβουλίου επέρριψε την ευθύνη για τη δολοφονία του αλ Χασάνι "σε πρώην μέλη του κόμματος Μπάαθ και σε εχθρικά κόμματα".

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΧΡΙΣΤΑΚΗ

ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΧΡΙΣΤΑΚΗ

Μήνες, μέρες και ώρες αγωνίας μέχρι το DNA

Μήνες, μέρες και ώρες βασανιστικές έζησαν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας του Χριστάκη Γεωργίου μετά το μήνυμα του Χακάν Κουτεβού από τα Άδανα. Τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνέχεια μέχρι τον Ιούνιο που έγινε το DNA, είναι συγκλονιστικά. Από την επίσκεψη του αδελφού του μικρού Χριστάκη στα Άδανα, τη συνάντησή του με τον Χακάν αλλά και τη μητέρα του Χακάν, μέχρι και το ταξίδι της Μυροφόρας στο Λονδίνο και τις εξελίξεις μέχρι το αρνητικό αποτέλεσμα. Όμως παρά τις διαβολικές συμπτώσεις που οδήγησαν στο τετράμηνο της αγωνίας, η ζωή αποδεικνύει ότι έχει τον τρόπο να οδηγεί τελικά και στην αλήθεια. Και στην περίπτωση του Χριστάκη η οποία...ναι συνεχίζεται παρόλα αυτά.
Στη Ραιδεστό

Στις 10 Μαρτίου με το σημείωμα της κ. Μυροφόρας στα χέρια πήγαμε στην πόλη Τεκιρντάγ (παλιά Ραιδεστός της Ανατολικής Θράκης η οποία από το 1922 ανήκει στην Τουρκία και που με την ανταλλαγή πληθυσμών απέκτησε ομοιογενή τουρκικό πληθυσμό. Το ταξίδι από την Πόλη διήρκεσε τέσσερις ώρες με το ταξί . Αποστολή μας ήταν να συναντήσουμε ένα γιατρό, ο οποίος σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που εστάλησαν στη μάνα του Χριστάκη από το Λονδίνο, ταίριαζε στο προφίλ του αγνοούμενου παιδιού. Ο γιατρός Μ.Κ. αν και αποφεύγει τη δημοσιότητα, ανταποκρίθηκε πρόθυμα όταν ζητήσαμε να τον συναντήσουμε καθότι όπως μας είπε ήθελε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, που όπως φάνηκε τον ταλαιπωρούσε γιατί εδώ και καιρό κάποιος από το Λονδίνο του τηλεφωνούσε και επέμενε φορτικά "να του πει την αλήθεια".Το σπίτι του γιατρού στην παράλια εκείνη πόλη των 100,000 κατοίκων είναι σε μια αμερικανικών προτύπων κλειστή με περιτοίχισμα συνοικία 30 επαύλεων, με πύλη και θυρωρό. Μας άνοιξε η νταντά των παιδιών του και μας υποδέχθηκε ο γιατρός με την επίσης γιατρό σύζυγο του θερμά και χωρίς προκαταλήψεις. Δεν ήταν δύσκολο να μας πείσει ότι δεν είχε καμία σχέση με τον αγνοούμενο Χριστάκη, διότι και μόνο η ηλικία ήταν εντελώς διαφορετική όπως αποδεικνύεται από το διαβατήριο και το πιστοποιητικό γεννήσεως του ανθρώπου. Μας εξέφρασε την προθυμία του να συναντήσει την κυρία Μυροφόρα και μας παρακάλεσε να της διαβιβάσουμε τη συμπάθειά του για το δράμα της.

Άλλα δυο σημάδια
Σε μια οικογενειακή σύναξη στα Λατσιά, στο σπίτι του Λοΐζου Γεωργίου, αδελφού του Χριστάκη, που έγινε αμέσως μετά την επιστροφή μας από τα Άδανα ενημερώσαμε την οικογένεια της κ. Μυροφόρας για όλα όσα διαδραματίσθηκαν και για το γεγονός ότι πλέον θα αναμέναμε το πράσινο φως από τον Χακάν Κουτεβού για να γίνει το DNA που θα έλυνε οριστικά τις όποιες απορίες. Μάλιστα εκείνο το βράδυ έθεσα ενώπιον της οικογένειας και ξεκαθαρίστηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι και ο μικρός Χριστάκης Γεωργίου, όπως και ο Χακάν, εκτός από τα σημάδια στα πόδια είχε και ένα γενετήσιο σημάδι στον κορμό πάνω από το γλουτό και ένα σημάδι στο κεφάλι. Του Χριστάκη προκλήθηκε από τριχοφάγο ενώ ο Χακάν δεν ήξερε από πού... Τα πράγματα πια γίνονταν πιο πολύπλοκα αλλά και πιο ελπιδοφόρα...

Ξανά στα Άδανα
Οι επαφές και οι συζητήσεις με τον Χακάν Κουτεβού συνεχίστηκαν για ένα μήνα μέσω του διαδικτύου και του τηλεφώνου. Τα στοιχεία που όπως μας έλεγε συγκέντρωνε έκαναν τα πράγματα πιο σύνθετα και αντί να απομακρύνεται το ενδεχόμενο να είναι ο Χριστάκης γινόταν όλο και πιο πιθανό. Σε μια από τις επικοινωνίες μας στις αρχές Απριλίου ζήτησε όπως πάω ξανά στα Άδανα. Αποδέχθηκα την πρόταση και αμέσως ενημέρωσα την οικογένεια της κ. Μυροφόρας. Ο γιος της Λοΐζος μου ζήτησε να διαβιβάσω στον Χακάν την επιθυμία του να πάει μαζί μου στα Άδανα, η οποία και έγινε αποδεκτή.

Συνάντηση με τον αδελφό
Φτάσαμε στα Άδανα με τον Λοΐζο το Σάββατο 14 Απριλίου ενωρίς το απόγευμα και καταλύσαμε στο ξενοδοχείο "Μαβί Σουρμελί". Η συνάντηση μας με τον Χακάν ήταν ορισμένη για τις πέντε το απόγευμα στο ξενοδοχείο. Ήρθε με τη σύζυγο και την κόρη του. Καθόμασταν στην καφετέρια. Έκαμα τις συστάσεις ενώ ήταν φανερή η αμηχανία από πλευράς και των δύο. Χειραψία και στη συνέχεια ακολούθησε η συνάντηση των ματιών με τα χέρια ακόμα ενωμένα. Τα μάτια ως φαίνεται μίλησαν και η χειραψία εξελίχθηκε σε αγκαλιά. Αυτό ήταν. Εκείνο τα Σαββατοκύριακο οι δυο τους ήταν συνέχεια αγκαλιά. Ο Χακάν επέμεινε να φύγουμε αμέσως και να πάμε στο σπίτι του. Δεν προλάβαμε να πιούμε τον καφέ που είχαμε παραγγείλει. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο του και πήγαμε στο σπίτι του όπου μας περίμενε ο γιος του Μερτ, ζεστό τσάι και γλυκά.

Τα είπαν σαν αδέλφια
Λοΐζος και Χακάν έπιασαν να εξιστορούν ο ένας στον άλλο επεισόδια από την παιδική τους ηλικία, ενώ ο Λοΐζος καθόταν αγκαλιά με τη μικρή Ιλάιτα. Από την κουβέντα δεν προέκυπτε οτιδήποτε νέο που θα έριχνε περισσότερο φως, μέχρι που ο Χακάν μας είπε ότι θυμόταν μια φάση που έπαιζε σε ένα βουναλάκι από χώμα στην αυλή και τον κρατούσε ο πατέρας από το χέρι, ενώ θυμόταν και ένα σπίτι χαλασμένο με τοίχους πράσινους πίσω από την αυλή. Ο Λοΐζος έμεινε έκπληκτός λέγοντας ότι πίσω από το σπίτι τους στο Παλαίκυθρο υπήρχαν χαλασμένα από το 1963 σπίτια Τ/Κ και πως το 1974 είχαν μεταφέρει ένα φορτίο αμμοχάλικο για να φτιάξουν τσιμέντο στην αυλή και πως πάνω στο φορτίο εκείνο έπαιζε ο Χριστάκης. Μάλιστα η Μυροφόρα το μάλωνε το παιδί διότι λερωνόταν και ο πατέρας τους Γιώργος της έλεγε "άσ' το να παίξει, είναι παιδί"! Στη συνέχεια μίλησαν και για τα σημάδια και ο Χακάν τα επέδειξε στο Λοΐζο ο οποίος κατέληξε: " Είναι ο Χριστάκης μας. Δεν γίνεται να υπάρχουν τόσες συμπτώσεις. Εξάλλου δεν μπορεί να θυμάται Τούρκο πατέρα αφού εκείνος είχε πεθάνει όταν ο Χακάν ήταν δύο χρονών. Άρα το δικό μας πατέρα θα θυμάται...". Το δικό μου σχόλιο ήταν πως θα έπρεπε να κρατήσει κάποια επιφύλαξη μέχρι να γίνει το DNA. Ο Λοΐζος όμως εκείνη τη στιγμή ήταν κυριολεκτικά αλλού.
Η κουβέντα συνεχίστηκε στο εστιατόριο "Παλιά Ιστανπούλ", με την Ιλάιτα να κλέβει στην παράσταση με τα τραγούδια της.

Πρόσκληση από τη μάνα του Χακάν
Η νύχτα του Σαββάτου 14 Απριλίου τέλειωσε με μια επίσκεψη μας κατόπιν προσκλήσεως στο σπίτι της οικογένειας του πεθερού του Χακάν ενώ υπήρχε και πρόσκληση για την επαύριον το απόγευμα από τη μάνα του Χακάν, η οποία ζήτησε να την επισκεφθούμε στο σπίτι της. Το επόμενο πρωί γύρω στις δέκα κατεβήκαμε στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου με τον Λοΐζο και προς μεγάλη μας έκπληξη βρήκαμε τον Χακάν να μας περιμένει πίνοντας τσάι. "Θέλω να σας κάμω μια ξενάγηση στην πόλη και μετά να πάμε για φαΐ σε ένα εστιατόριο στη λίμνη, πριν πάμε να συναντήσουμε τη μητέρα μου", μας δήλωσε. Έτσι κι έγινε. Στη διάρκεια της ξενάγησης ο Χακάν αγόρασε δώρα για όλους μας και ιδιαίτερα για τη Μυροφόρα.

Η συνάντηση με τη μάνα

Στο 13ο όροφο μιας σχεδόν νεόδμητης πολυκατοικίας βρίσκεται το διαμέρισμα της μάνας του Χακάν. Μια κυρία γύρω στα 70, ντυμένη ευρωπαϊκά, ακάλυπτη φορώντας παντελόνι και μακιγιάζ, μας υποδέχθηκε θερμά. "Η μάνα μου", έκανε τις συστάσεις ο Χακάν. Στο σπίτι ήσαν κι άλλοι. Ο ετεροθαλής αδελφός του Χακάν, η κοπέλα του και η αδελφή του με τα παιδιά της. Ήρθε το ζεστό τσάι στα πατροπαράδοτα ποτηράκια και άρχισε η συζήτηση. Από όλη την κουβέντα το άξιον αναφοράς ήταν ότι το 1974 θυμάται να φτάνουν κοντά στη γέφυρα ελικόπτερα από την Κύπρο και το άλλο που παραδέχθηκε ότι την περίοδο που το παιδί ήταν περίπου στην ηλικία των έξι εκείνη απουσίαζε για κάποια μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Πόλη. Κατέληξε δε διατυπώνοντας ένα ερώτημα που σκέφτηκα ότι καμιά μάνα ήταν σίγουρη πέραν πάσης αμφιβολίας για το παιδί της δεν το εκστόμιζε: "Αν ο Χακάν δεν είναι το παιδί μου, τότε που είναι το παιδί μου;".


Το ίδιο απόγευμα φύγαμε με το Λοΐζο από τα Άδανα επιστρέφοντας στην Κύπρο, με την υπόσχεση του Χακάν ότι θα φροντίσει να βρει το χρόνο και να κάμει τις απαιτούμενες διευθετήσεις ώστε να γίνει τελικά η εξέταση του DNA.

Προϋποθέσεις για DNA
Επιστρέφοντας στην Κύπρο μπήκαμε σε ένα μεγάλο κύκλο ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με τον Χακάν, μέσα από τον οποίο μας περιέγραφε τους προβληματισμούς, τις αμφιβολίες του, τις πεποιθήσεις αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε σε σχέση με το ζήτημα DNA. Έφτασε μάλιστα σε μια φάση που είχε έντονες συζητήσεις με τη σύζυγο του για τις -δικαιολογημένες- αντιρρήσεις της. Με αυτά και αυτά πέρασαν δύο ολόκληροι μήνες από την τελευταία μας συνάντηση, όταν στις αρχές του Ιούνη με πληροφόρησε ότι ήταν έτοιμος για το DNA, το οποίο όμως προτιμούσε να γίνει στο Λονδίνο και όχι οπουδήποτε αλλού. Βρήκαμε την επιθυμία του λογική και προχωρήσαμε στις διατυπώσεις. Χρειαζόταν ο ίδιος περίπου 15 μέρες για να πάρει βίζα εξόδου από την Τουρκία.

Ταξίδι στο Λονδίνο
Την Τετάρτη 20 Ιουνίου πετάξαμε μαζί με την κ. Μυροφόρα για το Λονδίνο για την πρώτη συνάντηση της με τον άνθρωπο που τα σημάδια στα πόδια και το γλουτό και το κεφάλι του παρέπεμπαν στον, για 33 χρόνια αγνοούμενο, γιο της. Στο αεροπλάνο μού εξέφραζε την πεποίθηση της ότι " στα 33 χρόνια του Χριστού" ο Θεός θα της δείξει τον Χριστάκη της. Ο Χακάν Κουτεβού έφτασε στο Λονδίνο το μεσημέρι της επαύριον Πέμπτης. Τον παρέλαβα από το Χίθροου και φύγαμε αμέσως για το ξενοδοχείο ώστε να ετοιμαστούμε για τη συνάντηση με την κ. Μυροφόρα η οποία προγραμματίστηκε να γίνει το ίδιο απόγευμα στο σπίτι της κόρης της Μυροφόρας, Νίκης στο Χάμστετ του Λονδίνου.

Αγκαλιά με τη Μυροφόρα
Ο Χακάν κατέβηκε γύρω στις πέντε από το δωμάτιο του κουστουμαρισμένος. Μπήκαμε στο ταξί και με παρακάλεσε να σταματήσουμε κάπου για να πάρουμε λουλούδια. Ο ταξιτζής σταμάτησε σε ένα ανθοπωλείο και πήραμε τριαντάφυλλα και συνεχίσαμε για να συναντήσουμε την κ. Μυροφόρα. Το ταξί σταμάτησε μπροστά σε ένα γωνιακό κλασικό εγγλέζικο σπίτι με κήπο. Μόλις κατεβήκαμε είδαμε την πόρτα να ανοίγει και στο κεφαλόσκαλο να εμφανίζονται η Μυροφόρα και η Νίκη. Ο Χακάν προχώρησε με τα λουλούδια στο χέρι, ενώ προς το μέρος του έτρεξε ανυπόμονη και τον αγκάλιασε πρώτη η Νίκη. Η Μυροφόρα ανέμενε με ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη. Όταν ο Χακάν έφτασε μπροστά της πήρε το χέρι της και το φίλησε, η κυρά Μυροφόρα δάκρυσε και τον αγκάλιασε. Οι δύο γυναίκες έχοντας αγκαλιά τον Χακάν μπήκαν στο σπίτι.

Ανάκριση αγάπης
Στους καναπέδες γύρω από το μεγάλο δρύινο τραπεζάκι του καθιστικού με το εγγλέζικο τσάι, τα μπισκότα αλλά και την κομμένη κυπριακή φλαούνα, ελέχθησαν όλα και από τις δύο πλευρές. Είδαν τα σημάδια του Χακάν και του είπαν ιστορίες για τον Χριστάκη και τη ζωή τους στο Παλαίκυθρο. Ο Χακάν τους μίλησε για τους προβληματισμούς του που συνδέονταν με την παιδική του ζωή και όλα όσα τον οδήγησαν στο να επικοινωνήσει με τον "Πολίτη" και να πει την ιστορία του. Μάλιστα χάρισε στη Μυροφόρα και τη Νίκη αντίτυπα του βιβλίου του στο οποίο περιγράφει τη φουρτουνιασμένη όπως γράφει ζωή του. Ακολούθησε δείπνο παρούσης όλης της οικογένειας της Νίκης, του Κύπριου συζύγου της και των δύο γιων τους. Φεύγαμε από το σπίτι της Νίκης γνωρίζοντας όλοι ότι το επόμενο πρωί θα γινόταν το κρίσιμο ραντεβού στο ινστιτούτο γενετικής για τη λήψη δείγματος DNA από τη Μυροφόρα και τον Χακάν και με την ευχή της τραγικής μάνας "να πάνε όλα καλά, αφού τα σημάδια δείχνουν ότι είναι ο Χριστάκης"...

Η Παρασκευή του DNA
Το ραντεβού στο DDC (DNA Diagnostics Center) στο Χάμμερσμιθς ήταν για τις 11 π.μ. της Παρασκευής 22 Ιουνίου 2007.
Έξω από το Κέντρο συναντηθήκαμε με τη Μυροφόρα, τη Νίκη και το σύζυγο της Γιώργο ο οποίος είχε κανονίσει όλες τις λεπτομέρειες. Ανεβήκαμε στον 4ο όροφο του Κέντρου όπου συναντήσαμε την Ρεμπέκα Ουέμπστερ, την επιστήμονα που θα έκανε τη λήψη των δειγμάτων DNA. Η διαδικασία σχεδόν απλή. Η κ. Ουέμπστερ συμπλήρωσε τα δύο έντυπα με τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των δύο ατόμων και πήρε 4 δείγματα σιέλου από τον καθένα. Στη συνέχεια πληρώσαμε επιπρόσθετα από το καθορισμένο ποσόν για επίσπευση του αποτελέσματος και μας πληροφόρησε ότι την απάντηση -που τόσο περιμέναμε- θα την είχαμε το πρωί της Τετάρτης 27 Ιουνίου. Δηλαδή σε πέντε μέρες...
Βγήκαμε από το Κέντρο χαρούμενοι αλλά φορτωμένοι από άγχος και αγωνία σκεπτόμενοι ότι η Παρασκευή εκείνη ήταν των παθών, όπως και οι τέσσερις μέρες που θα ακολουθούσαν. Διαφορετικά όμως δεν γινόταν. Είχαμε φτάσει στο παρά πέντε. Δεν μπορούσαμε άλλο παρά να κάνουμε υπομονή. Στον τάφο του αδελφού του

Οι μέρες περνούσαν αργά, βασανιστικά. Ο Χακάν αποφάσισε ότι είχε χρέος να επισκεφθεί τον τάφο του μικρού του αδελφού ο οποίος είχε σκοτωθεί το 2000 σε τροχαίο στη Βρετανία όπου ζούσε με τη Βρετανή σύζυγο και τα δυο παιδιά του. Βρισκόταν σε μια πόλη 40 λεπτά με το αυτοκίνητο έξω από το Λονδίνο. Πήγε μαζί με ένα παιδικό του φίλο από τα Άδανα ο οποίος ζει στο Λονδίνο. Επέστρεψε ράκος. Την επόμενη μέρα συναντήσαμε τον αρχιμανδρίτη Νεκτάριο ο οποίος είναι εφημέριος στην ορθόδοξη εκκλησία του Χάμστετ και ο οποίος μιλά και την τουρκική γλώσσα.

Η παραμονή της υπομονής
Το βράδυ της Τρίτης συγκεντρωθήκαμε ξανά στο σπίτι της Νίκης. Στο μεταξύ είχε έρθει από τον Κύπρο και ο Λοΐζος για να είναι εκεί την ώρα της αλήθειας. Θυμήθηκαν τη συνάντηση μας στα Άδανα και το κλίμα ήταν πολύ ευχάριστο μέχρι που φτάσαμε στη συζήτηση των ενδεχομένων του αποτελέσματος και ιδιαίτερα του τι θα έπρεπε να γίνει αν αυτό ήταν θετικό. Εκεί τα πράγματα έγιναν πολύ σοβαρά. Εξετάσαμε όλες τις επόμενες κινήσεις και συμφωνήσαμε ότι εάν έτσι ήταν τα πράγματα θα συζητούσαμε το ζήτημα τελεσίδικα την επόμενη μέρα όταν θα είχαμε στα χέρια μας το αποτέλεσμα.


Η ώρα της αλήθειας
Την ίδια ακριβώς ώρα που είχαν την περασμένη Παρασκευή ληφθεί τα δείγματα DNA στις 11 π.μ., την επομένη Τετάρτη θα παίρναμε στα χέρια μας το φάκελο με το αποτέλεσμα. Στις 11 π.μ. η Μυροφόρα, ο Χακάν, ο Λοΐζος κι εγώ ανεβήκαμε στον 4ο όροφο του DNA Diagnostics Center. Μπήκαμε στο γραφείο της Ρεμπέκα Ουέμπστερ η οποία μου έδωσε στο χέρι το φάκελο αφού αυτός που παράγγειλε και πλήρωσε την εξέταση ήταν η εφημερίδα "Πολίτης". Ζήτησα να μας παραχωρήσουν μια αίθουσα για να πάμε να δούμε το φάκελο. Η κ. Ουέμπστερ φεύγοντας για να ρυθμίσει τα της αίθουσας με πληροφόρησε ότι υπήρχε και γιατρός σε περίπτωση που τον χρειαζόμαστε και μου ψιθύρισε στ' αυτί το αποτέλεσμα για να προετοιμαστώ και να γνωρίζω πως να αντιδράσω αν χρειαζόμασταν βοήθεια.

Το DNA είναι λακωνικό
Μπήκαμε οι τέσσερις μας στην αίθουσα που μας παραχωρήθηκε με τον Χακάν να κρατάει τη Μυροφόρα στην αγκαλιά του και τον Λοΐζο να κάθεται παραδίπλα. Άνοιξα το φάκελο και είδα στη βάση του πίνακα με τους αριθμούς, δύο ενδείξεις-αποτελέσματος.

  • Combined Maternity Index 0
  • Probability of Maternity 0%

To DNA έδειξε ότι ο Χακάν Κουτεβού από τα Άδανα δεν είναι γιος της Μυροφόρας Γεωργίου από το Παλαίκυθρο και παρόλα τα σημάδια και τις ομοιότητες δεν είναι ο Χριστάκης Γεωργίου.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Σύντομα στο Ιράκ ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

Σύντομα στο Ιράκ ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ αποδέχτηκε πρόσκληση να επισκεφθεί το Ιράκ σε ημερομηνία που δεν έχει επί του παρόντος καθοριστεί. Η επίσκεψη Αχμαντινετζάντ στη Βαγδάτη προφανώς δεν θα... ενθουσιάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μουτακί δήλωσε ότι την πρόσκληση απηύθυνε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νουρί αλ-Μαλίκι, κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη στις 8-9 Αυγούστου.

Η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης δεν έχει καθοριστεί ακόμη. «Όταν καθοριστεί το πότε θα γίνει η επίsκεψη θα ανακοινωθεί αμέσως» είπε ο Μοτακί στον Τύπο.

Υπεnθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ -που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 έως σήμερα- έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα την Τεχεράνη ότι εξοπλίζει και εκπαιδεύει εξεγερμένους στο Ιράκ και ότι κρύβεται πίσω από βίαιες επιθέσεις που διαπράττονται στο ιρακινό έδαφος, κατηγορίες που το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά.

Πηγή: in.gr


Η συγκέντρωση ιρανικών στρατευμάτων αυξάνει τις κουρδικές ανησυχίες για εισβολή

Η συγκέντρωση ιρανικών στρατευμάτων αυξάνει τις κουρδικές ανησυχίες για εισβολή

Το Ιράν προετοιμάζεται για μια επιχείρηση εκτός των συνόρων του για να κτυπήσει κουρδικούς στόχους στο Βόρειο Ιράκ. Τις τελευταίες μέρες έχουν αναπτυχθεί επιπρόσθετα στρατεύματα στο πέρασμα Haj Umran ανάμεσα στο Ιράν και το Βόρειο Ιράκ και ο ιρανικός στρατός είναι έτοιμος να εξαπολύσει επίθεση ανά πάσα στιγμή, έπειτα από αρκετές μέρες βομβαρδισμών των όρων Kandil, όπου υπάρχουν βάσεις των Κούρδων ανταρτών.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, 40 άντρες των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν το Σάββατο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με αντάρτες του PEJAK, και ένα στρατιωτικό ελικόπτερο κατέπεσε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους άλλοι 6 Ιρανοί στρατιώτες. Οι ιρανικές αρχές αποδίδουν την πτώση στις άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ οι Κούρδοι ισχυρίζονται πως το κατέρριψαν.

Το Σάββατο το ιρανικό πυροβολικό βομβάρδισε κουρδικές περιοχές στο βορειοανατολικό Ιράκ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 2 γυναικών και την αναγκαστική απομάκρυνση από τα σπίτια τους 200 οικογενειών.

Ο δήμαρχος της πόλης Qal'at Dizah που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράν, είπε πως φαίνονται αρκετές χιλιάδες στρατιώτες συγκεντρωμένοι στην ιρανική πλευρά των συνόρων. Τόσο η Βαγδάτη, όσο και η Τεχεράνη δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες.

Πηγή: Todays Zaman