Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

Το μπλογκ θα σταματήσει να προσθέτει νέες ειδήσεις μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα(24/09), λόγω έκτακτων υποχρεώσεων...

απολογούμαστε ειλικρινά και σας υποσχόμαστε να επιστρέψουμε κοντά σας ακόμη πιο δυνατοί, έγκυροι και αντικειμενικοί...

ευχαριστούμε για την κατανόηση...

«Ο πόλεμος στο Ιράκ έγινε για το πετρέλαιο»

«Ο πόλεμος στο Ιράκ έγινε για το πετρέλαιο»

Διετέλεσε αρχιερέας του αμερικανικού καπιταλισμού επί δύο δεκαετίες. Ηταν ο πανίσχυρος τραπεζίτης τον οποίο τέσσερις πρόεδροι των ΗΠΑ υπηρετήσαν, ο μαέστρος που με την μπαγκέτα του καθόριζε τρεις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις από τα τέλη της δεκαετίας του 80. Η ορθή-κοφτή ομολογία του 81χρονου σήμερα Αλαν Γκρίνσπαν ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ εξαπολύθηκε με στόχο τον έλεγχο των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Μ. Ανατολής διεκδικεί την ισχύ μιας βόμβας μεγατόνων στο πολιτικό σκηνικό της Ουάσιγκτον.

Ο γκουρού της αμερικανικής οικονομίας, απελευθερωμένος από τον όρκο σιωπής των αξιωμάτων του, ομολογεί στην πολύκροτη αυτοβιογραφία του, που κυκλοφορεί αύριο στις προθήκες των αμερικανικών βιβλιοπωλείων, αυτό για το οποίο εδώ και έξι χρόνια κατηγορούν τους θερμοκέφαλους νεοσυντηρητικούς του Λευκού Οίκου Αμερικανοί και ξένοι αναλυτές. «Μετά λύπης μου (παρατηρώ) ότι είναι πολιτικά ενοχλητικό να αναγνωρίζουμε αυτό που όλοι ξέρουν: ο πόλεμος στο Ιράκ έγινε για το πετρέλαιο» γράφει ο πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο πολυαναμενόμενο πόνημα των 500 σελίδων υπό τον τίτλο «Στην εποχή της Αναταραχής. Περιπέτειες στον Νέο Κόσμο».

Διορισμένος το 1987 από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν και συνταξιοδοτημένος μόλις τον περασμένο χρόνο, ο Γκρίνσπαν θεωρείται μια από τις πλέον αντιπροσωπευτικές μορφές της φιλελεύθερης ρεπουμπλικανικής οικονομικής σκέψης. Είναι αυτός ο λόγος που οι πολιτικές του απόψεις διατηρούν τεράστιο ειδικό βάρος, σε μια εποχή που η ενότητα του κυβερνώντος κόμματος στις ΗΠΑ διαταράσσεται από τους καταστροφικούς κραδασμούς που αφήνει πίσω της η ηγεμονία της νεοσυντηρητικής πτέρυγας των Μπους και Τσένι. Η αποδόμηση της πολιτικής του κ. Μπους, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ήταν αυτό που ο Αλαν Γκρίνσπαν όφειλε στους «εξτρεμιστές» του Λευκού Οίκου εδώ και μια πενταετία. Η ομολογία του, όσο και αν ακούγεται οικονομοκεντρική -είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι πίσω από το πετρέλαιο βρίσκεται το μεγάλο διακύβευμα της ηγεμονίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής-, είναι βαρύτατο πλήγμα εκ των έσω κατά της κυβέρνησης Μπους όπως και για το Λονδίνο.

Μέση Ανατολή
Οι αιτιάσεις για τη διάχυση της Δημοκρατίας στην Εγγύς Ανατολή έχουν αποδειχθεί ήδη καταστροφικές ανοησίες από την ίδια την τραγική πραγματικότητα του ιρακινού χάους.

Το βαρύτατο κατηγορώ του Αλαν Γκρίνσπαν κατά της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου βλέπει το φως της δημοσιότητας, ενώ οι ανεξάρτητες έρευνες στο Ιράκ αποκαλύπτουν μια νέα τραγική διάσταση της ανθρωπιστικής καταστροφής που επέφερε ο πόλεμος των θερμοκέφαλων της Ουάσιγκτον.

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι εικάζεται ότι βρήκαν τον θάνατο από τη στιγμή που τα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα εξαπολύσανε την επίθεση κατά του Ιράκ, υποστηρίζουν οι Βρετανοί επιστήμονες, που την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσαν την ερευνά τους στην ιρακινή επικράτεια για τα αποτελέσματα του πολέμου.

Τις απόψεις του φιλελευθέρου Ρεπουμπλικάνου κ. Γκρίνσπαν αναμένεται να χειροκροτήσει η διεθνής αντιπολεμική Αριστερά, που από το 2003 υποστήριζε ότι το διακύβευμα του πόλεμου δεν ήταν τίποτε άλλο από τον μαύρο χρυσό.

Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής της FED επιφυλάσσει και πλήθος πληγμάτων για τη διοίκηση Μπους και Τσένι, τους οποίους κατηγορεί ως προδότες των ρεπουμπλικανικών ιδεωδών. «Εγκατέλειψαν τις αρχές του κόμματος», «εγκλωβίστηκαν τόσο πολύ στους πολιτικούς τους χειρισμούς ώστε ασχολήθηκαν ελάχιστα με το σοβαρό θέμα της τακτοποίησης των δημοσιονομικών» σημειώνει.

Από το «κατηγορώ» Γκρίνσπαν δεν διασώζονται οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου. «Η κυβέρνηση αλλά και το Κογκρέσο δεν έδειξαν ποτέ προθυμία να περιορίσουν τις κρατικές δαπάνες ή να ασκήσουν βέτο σε κάποιο νομοσχέδιο που οδηγούσε στη διόγκωση του δανεισμού».

Αναφερόμενος στα μέλη της κυβέρνησης και του Κογκρέσου ο 81χρονος γκουρού της αμερικανικής οικονομίας τονίζει χαρακτηριστικά πως «αντάλλαξαν τις βασικές αρχές της οικονομίας με την εξουσία», καθώς και ότι «τους αξίζει να χάσουν». Προσθέτει δε ότι η κυβέρνηση Μπους «στάθηκε ανίκανη» ν αναμορφώσει την πολιτική της. Πάντως ο Γκρίνσπαν πλέκει και το εγκώμιο του Τζορτζ Μπους για το γεγονός ότι αρνήθηκε να καταργήσει την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΣΟΚ
1,2 εκατ. οι νεκροί Ιρακινοί μετά την εισβολή

Νέα στοιχεία για τα θύματα του πολέμου του Ιράκ έχουν προκαλέσει σοκ στη διεθνή κοινή γνώμη. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, πάνω από 1,2 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν βρει τον θάνατο από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ιράκ.

Παρόμοια νούμερα έχουν παρουσιαστεί ξανά στο παρελθόν, όμως οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας έχουν επιμόνως διαψεύσει αυτές τις εκτιμήσεις. Την τελευταία έρευνα πραγματοποίησε η βρετανική εταιρεία δημοσκοπήσεων ORB, σε δείγμα 1.461 Ιρακινών. Η ερώτηση που κλήθηκαν να απαντήσουν ήταν «Πόσοι άνθρωποι από το οικογενειακό περιβάλλον σας έχουν πεθάνει εξαιτίας του πολέμου και όχι από φυσικά αίτια».

Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη της ίδιας εταιρείας, ένας στους τέσσερις Ιρακινούς είχε χάσει κάποιο μέλος της οικογένειάς του εξαιτίας της βίας. Η νέα αυτή δημοσκόπηση έδειξε ότι στη Βαγδάτη ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος και ένας στους δύο κατοίκους της ιρακινής πρωτεύουσας έχει χάσει κάποιο μέλος της οικογένειάς του από τη συνεχιζόμενη βία. Αν τα νέα νούμερα είναι πραγματικά, τότε οι νεκροί του πολέμου ξεπερνούν τα 800.000 θύματα της γενοκτονίας της Ρουάντας.

Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις κυμαίνονταν από 390.000 έως και 940.000 νεκρούς. Η πιο αξιόπιστη από αυτές, της Ιατρικής Σχολής Τζον Χόπκινς, την οποία δημοσίευσε το ιατρικό περιοδικό Λάνσετ, έκανε λόγο για 654.965 νεκρούς Ιρακινούς.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Επιλογή και ο πόλεμος με το Ιράν, λέει ο Κουσνέρ

Επιλογή και ο πόλεμος με το Ιράν, λέει ο Κουσνέρ

Αίσθηση έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα η δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, ότι "οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε ακόμη και για το ενδεχόμενο ενός πολέμου με το Ιράν", εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο, και το χειρότερο είναι ο πόλεμος» δήλωσε ο Μπερνάρ Κουσνέρ σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη πρέπει να συνεχιστούν «έως το τέλος», σπεύδοντας όμως παράλληλα να προειδοποιήσει πως ένα ιρανικό πυρηνικό όπλο συνιστά «πραγματικό κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει σχετικά το BBC.

Ήδη ο αρχηγός του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να συζητηθεί στο γαλλικό κοινοβούλιο η κατάσταση στο Ιράν, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος Σαρκοζί θα πρέπει "να εκφέρει γνώμη επ'αυτού" ενώπιον των Γάλλων.

Το καθεστώς του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ παγίως αρνείται να θέσει τέλος στο πυρηνικό του πρόγραμμα, επιμένει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και συνεχίζει παρά τις διεθνείς κυρώσεις τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.

Στην ίδια συνέντευξη ο Κουσνέρ δήλωσε πως ένας αριθμός μεγάλος γαλλικών εταιρειών κλήθηκαν να μην συνεργαστούν επιχειρηματικά με το Ιράν. «Δεν απαγορεύουμε στις γαλλικές εταιρείες να υποβάλλουν συμμετοχές. Τους συμβουλεύσαμε να μην το κάνουν. Αυτές είναι ιδιωτικές εταιρείες. Όμως, νομίζω ότι εισακουστήκαμε και δεν είμαστε οι μόνοι που το κάναμε αυτό» είπε.

Ως προς το κρίσιμο θέμα της επέκτασης των κυρώσεων κατά του Ιράν, ο Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ξεκάθαρα πως η Γαλλία επιθυμεί να προετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση νέα μέτρα εις βάρος της Τεχεράνης για την άρνησή της να συμμορφωθεί έναντι των αξιώσεων της διεθνούς κοινότητας.

«Αποφασίσαμε ότι την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις πρέπει να προετοιμάσουμε πιθανές κυρώσεις πέραν της σφαίρας των Ηνωμένων Έθνών. Οι καλοί μας φίλοι, οι Γερμανοί, το πρότειναν» συνέχισε ο Κουσνέρ.

Σε μια πρώτη αντίδραση ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Γέγκερ, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι "θα ήταν λάθος να κάνουμε λόγο για απειλές πολέμού", όμως "εκλαμβάνουμε (τις δηλώσεις Κουσνέρ) ως απόδειξη ότι οι Γάλλοι φίλοι μας παίρνουν στα σοβαρά την κατάσταση και ότι προσπαθούν δραστήρια μαζί με μας για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης".

Παράλληλα, από το Παρίσι, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μαξίμ Φερχάγκεν δήλωσε ότι η Ολλανδία είναι έτοιμη για την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στο Ιράν, αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν συμφωνήσει για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων κατά της Τεχεράνης.

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι απέρριψε την πιθανότητα μιας προσφυγής στη στρατιωτική βία κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, κρίνοντας ότι "οι άλλες εναλλακτικές λύσεις" κάθε άλλο παρά έχουν εξαντληθεί.

Σκληρή απάντηση από την Τεχεράνη

Από την πλευρά του το Ιράν προειδοποίησε τις δυτικές χώρες να μην προτιμήσουν την αντιπαράθεση από τις εγκάρδιες σχέσεις με την Τεχεράνη.

Οι δυτικές χώρες "επέλεγαν ανέκαθεν το δρόμο της αντιπαράθεσης από αυτόν της κατανόησης και των εγκάρδιων σχέσεων με το μεγάλο έθνος του Ιράν", δήλωσε ο ιρανός αντιπρόεδρος Ρεζά Αγαζαντέχ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού ατομικής ενέργειας, ενώπιον της γενικής διάσκεψης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιένη.

"Στην πράξη (η Δύση) δεν ανέχεται να υπάρχουν κι άλλα ανεξάρτητα κράτη και αναπτυσσόμενες χώρες που προστίθενται σε αυτές που επιζητούν σήμερα να αποκτήσουν σύγχρονες τεχνολογίες", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι "το μεγάλο έθνος του Ιράν κατέγραψε τη συμπεριφορά σας αυτή των διακρίσεων και δεν θα την ξεχάσει".

Σφοδρή επίθεση κατά των γάλλων ηγετών εξαπέλυσε και το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, τονίζοντας ότι "ο νέος ένοικος των Ηλυσίων (ο Νικολά Σαρκοζί) θέλει σήμερα να αντιγράψει το Λευκό Οίκο". "Αυτός ο Ευρωπαίος μπήκε στο πετσί των Αμερικανών και μιμείται τα ουρλιαχτά τους" σημειώνει.

Πριν από τον Κουσνέρ, τον Αύγουστο, ο Γάλλος Πρόεδρος είχε καλέσει το Ιράν να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί μια εναλλακτική λύση που θα είναι "καταστροφική: μια ιρανική βόμβα ή ο βομβαρδισμός του Ιράν".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποκλείσει στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν εφόσον η διπλωματία αποβεί άκαρπη.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Συγχαρητήρια Σαλί Μπερίσα στον Κώστα Καραμανλή

Συγχαρητήρια Σαλί Μπερίσα στον Κώστα Καραμανλή

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το βράδυ, συνεχάρη τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της αλβανικής κυβέρνησης, ο κ. Μπερίσα εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό. Οι κκ Μπερίσα και Καραμανλής δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία των χωρών τους.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Επ' αόριστον παραμονή των Αμερικανών

Επ' αόριστον παραμονή των Αμερικανών

Ο Μπους, αφού αύξησε φέτος τις αμερικανικές δυνάμεις κατά 30.000 στρατιώτες, προχθές ανακοίνωσε την απόσυρσή τους, βαφτίζοντάς την "σταδιακή αποχώρηση".

Ομαδικά πυρά από τους Δημοκρατικούς, επικριτικά σχόλια από αναλυτές, αλλά και έντονη αντίθεση από την αμερικανική κοινωνία δέχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προέβη προχθές στη διατύπωση του μεγαλύτερου ψέματος προς τον αμερικανικό λαό και μάλιστα σε πανεθνικό τηλεοπτικό διάγγελμά του. Ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει έναν αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων, αυτών που στην ουσία είχε προσθέσει φέτος προς ενίσχυση όσων ήταν ήδη στο Ιράκ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μείωση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ στα επίπεδα που ήταν στις αρχές του χρόνου. Στους 130.000 στρατιώτες είχε προσθέσει τότε άλλους 30.000, για να δικαιολογήσει τη νέα αμερικανική στρατηγική της ενίσχυσης των μάχιμων μονάδων και τη στόχευσή τους σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως το περίφημο σουνιτικό τρίγωνο.


Η πρόθεση αυτή του Λευκού Οίκου βασίστηκε στις εκτιμήσεις και τις προτάσεις που διατύπωσαν στην έκθεσή τους στο κογκρέσο ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ Ντέιβιντ Πετρέους και ο πρεσβευτής στη Βαγδάτη Ράιαν Κρόκερ, υπό την επήρεια μάλιστα του συγκινησιακού κλίματος αυτών των ημερών, με την επέτειο των χτυπημάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.


Παρ' όλα αυτά ο Μπους κάθε άλλο παρά πείθει. Δέχεται τα ομαδικά πυρά των Δημοκρατικών και μάλιστα μέσα σε μια σε προεκλογική χρονιά, λόγω των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2008, μαζί με τα επικριτικά σχόλια σειράς αναλυτών και με δηλωμένη πλέον την αντίθεση της αμερικανικής κοινωνίας, αν και από το στρατόπεδο των επικριτών δεν έλειψαν και οι Ρεπουμπλικάνοι.
Οι Δημοκρατικοί απέρριψαν αμέσως το σχέδιο του Μπους, θεωρώντας ότι έτσι καθιερώνεται "η επ' αόριστον στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ". "Είναι προσβολή προς τη νοημοσύνη των αμερικανών πολιτών ότι αυτή είναι μια νέα κατεύθυνση σχετικά με το Ιράκ", έσπευσε να δηλώσει η πρόεδρος της βουλής Νάνσι Πελόζι, ενώ ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ διαβεβαιώνει ότι το κόμμα του θα επαναπροσδιορίσει την εντολή της αμερικανικής αποστολής στο Ιράκ.


Από τους Ρεπουμπλικάνους ο γερουσιαστής Τσακ Χέιγκελ ήταν αρκετά καυστικός, χτυπώντας ακριβώς στην καρδιά της επιχειρηματολογίας Μπους, ρωτώντας: Γιατί τα στρατεύματά μας πρέπει να παραμείνουν, αν και έως τώρα έχουν αποτύχει, και γιατί πρέπει να συνεχίσουμε να δαπανούμε αμερικανικό αίμα;


Από κοντά και τα μέσα ενημέρωσης του ίδιου του αμερικανικού κατεστημένου. Η εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ" χαρακτήρισε το σχέδιο Μπους "ελλιπές", ενώ οι "Νιου Γιορκ Τάιμς", πιο επικριτικοί, έγραψαν ότι "δεν υπάρχει στρατηγική, δεν υπάρχει και έξοδος" και πως "όσο καπνό και αν ρίξει ο πρόεδρος, για να θολώσει το τοπίο, δεν μπορεί να αποκρύψει την αλήθεια". Κατά τη "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" "ο Μπους απλώς προσπάθησε να κερδίσει χρόνο". Για ποιον όμως;

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΛΑ.Ο.Σ: Πανηγύρια, μεζέδες, ουίσκι

ΛΑ.Ο.Σ: Πανηγύρια, μεζέδες, ουίσκι

Ετριβαν τα μάτια τους. Πατούσαν συνέχεια την «ανανέωση» στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών. Περίμεναν την είσοδο στη Βουλή, αλλά τα ποσοστά που τους έδιναν τα exit polls ήταν εξωπραγματικά ακόμα και για τα ίδια τα μέλη του κόμματος.

Στα γραφεία του ΛΑΟΣ επικρατούσε από νωρίς το αδιαχώρητο. Ολα τα τηλεοπτικά κανάλια είχαν στείλει εκπροσώπους. Δεκάδες καλώδια, τρίποδα και εξαρτήματα γέμισαν τα λίγα τετραγωνικά. «Ολοι κερδίζουμε, μόνο το ΠΑΣΟΚ χάνει», η πρώτη κουβέντα των στελεχών του ΛΑΟΣ.

«Στιγμές χαράς, ώρες ευθύνης», ήταν η πρώτη δημόσια δήλωση του Γιώργου Καρατζαφέρη. Οι φίλοι του ΛΑΟΣ που συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία ήταν λίγοι. Μερικές δεκάδες. Γεγονός που, απ' ό,τι φαίνεται, δείχνει ότι το συγκεκριμένο κόμμα ψηφίστηκε ως επί το πλείστον από «χαλαρούς» ψηφοφόρους και όχι από οπαδούς. Φυσικά, κανείς από τα μέλη του ΛΑΟΣ δεν συμμεριζόταν χθες αυτή την άποψη.

Προς μεγάλη απογοήτευση δε του... λαού που βρέθηκε χθες εκεί έλαμψαν διά της απουσίας τους οι «λαμπεροί» υποψήφιοι, όπως η Εφη Σαρρή. Ενδεχομένως να έλειπε λόγω των -προ διημέρου- εγκαινίων του κέντρου όπου εμφανίζεται... Αντιθέτως, οι απόστρατοι, όπως ο κ. Ναξάκης και ο κ. Θεοδωρακίδης, ήταν από νωρίς στις επάλξεις.

«Εντεκα έδρες; Δεν το πιστεύω!» Οσο προχωρούσε η ώρα και τα τηλεοπτικά δίκτυα άρχισαν να αναλύουν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα και να διορθώνουν τα exit polls τόσο ανέβαινε ο ενθουσιασμός στο ΛΑΟΣ. «Η καρδιά μου χτυπάει ελληνικά», έγραφαν οι κονκάρδες που δίπλα στο σήμα του κόμματος είχαν σχεδιασμένη μια καρδιά.

Το ουίσκι έρρεε άφθονο, οι μπουφέδες γέμιζαν συνεχώς μεζέδες και γλυκά. «Μήπως θέλετε να σας φέρουμε κάτι;», έλεγαν καλλίγραμμες και ομολογουμένως ωραιότατες κοπελιές στους παρευρισκόμενους. Δεν είχαν ξαναδεί οι άνθρωποι τόσο κόσμο στα γραφεία τους...

Ο Καρατζαφέρης

Μετά τα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Η κάλπη υπαγόρευσε περισσότερη σοβαρότητα και λιγότερη αλαζονεία. Σε ό,τι θετικό κάνει ο κ. Καραμανλής για τον πολίτη και την Ελλάδα θα είμαστε δίπλα του για τους πολίτες. Σε κάθε τι γκρίζο, θα είμαστε απέναντι. Ο κύριος ρόλος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στην επόμενη Βουλή είναι να παραμείνει η Ελλάδα στους Ελληνες».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Θεαματική άνοδος Αριστεράς χωρίς γέφυρα συμμαχίας

Θεαματική άνοδος Αριστεράς χωρίς γέφυρα συμμαχίας

Θεαματική είναι η άνοδος που πέτυχε η Αριστερά στο σύνολό της, αν και οι δυο πτέρυγές της δεν ομονόησαν -πλην ελαχίστων περιπτώσεων και βεβαίως όχι κατόπιν συνεννόησης- στις βασικές αντιπολιτευτικές επιλογές τους.

Το ΚΚΕ βλέπει το εκλογικό ποσοστό του να ανεβαίνει θεαματικά, όπως επίσης και την κοινοβουλευτική εκπροσώπησή του. Το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όχι απλώς ξέφυγε από το άγχος της κοινοβουλευτικής επιβίωσής του, αλλά και πατάει σε σταθερά σκαλοπάτια στην εκλογική κλίμακα. Τέτοιες πιένες δεν είχε ζήσει στα μεταπολιτευτικά χρονικά η Αριστερά, και μάλιστα σε συνθήκες ενός δικού της ιδιόμορφου διπολισμού: Τα δυο κόμματα, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ (ή ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι το εκλογικό σχήμα στο οποίο κατήλθε) να κινούνται σε δύο όχθες, τις οποίες δεν ενώνει ούτε μία γέφυρα επικοινωνίας.

Είναι πλέον εμφανές, ότι παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας του Περισσού, δεν είναι δυνατό να εξαφανιστεί ούτε από τον πολιτικό χάρτη ούτε από τη συνείδηση των ψηφοφόρων η ποικιλομορφία στο σημείο αυτό του πολιτικού χάρτη, όπως εξάλλου και σε κανένα άλλο σχήμα στην κοινωνία ή στη φύση. Οπως επίσης είναι καταφανέστατο ότι ο Αλέκος Αλαβάνος έχει μπροστά του δύο στόχους να πετύχει:

- Την εξομάλυνση των σχέσεων με το ΚΚΕ.

- Την προσέγγιση με τη ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία, τώρα που η κρίση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ το κρατά μακριά από την εξουσία.

Και ενώ η Αλέκα Παπαρήγα δείχνει να επιμένει στη σκληρή πολιτική της απέναντι στους «συντρόφους της άλλης όχθης», πολιτική που εφάρμοσε πιστά από τότε που ανέλαβε τα ηνία του ΚΚΕ, η αναδιάταξη στο χώρο της προοδευτικής αντιπολίτευσης δείχνει να περνά και μέσα από τις διεργασίες στο χώρο της Αριστεράς.

Προσκλητήριο ΚΚΕ σε δυσαρεστημένους ΠΑΣΟΚ

Πιάτο πλούσιο αλλά με γλυκόξινη σάλτσα ήταν το δείπνο χθες το βράδυ στον Περισσό.

Η θεαματική άνοδος της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ, η οποία συνοδεύεται με μια πολύ μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα από αυτές που είχε συνηθίσει στη μεταπολίτευση, έδινε στα στελέχη του κόμματος ικανοποίηση για επιβράβευση των μέχρι τώρα προσπαθειών και αισιοδοξία για κάτι ακόμα καλύτερο στο μέλλον. Ηταν όμως και η επίσης μεγάλη αύξηση των ποσοστών του ΣΥΝ, αναμενόμενη βεβαίως, όπως έδειχναν οι μετρήσεις, όχι όμως και επιθυμητή, για το μέλλον του συσχετισμού των δυνάμεων της Αριστεράς.

Ο δικομματισμός υπέστη πλήγμα, όχι όμως και αποφασιστικό χτύπημα, αφού υποχώρησε μόνο στο ένα σκέλος του, την αξιωματική αντιπολίτευση. Το ποσοστό που συγκέντρωσε η Ν.Δ. είναι σαφώς μικρότερο από αυτό των εκλογών του 2004, όμως δεν υποχώρησε σε τέτοια επίπεδα που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα λαϊκά στρώματα να αισιοδοξούν.

Οπως έλεγαν χθες το βράδυ στελέχη του κόμματος, χρειάζεται να ενταθούν οι αγώνες των εργαζομένων και να μην επιτρέψουν επέλαση των αντιλαϊκών μέτρων που έχει κατά νου η κυβέρνηση. «Στην πρώτη γραμμή των αγώνων θα βρουν οι όποιες κυβερνητικές επιλογές τους κομμουνιστές», διαβεβαίωναν τα στελέχη του Περισσού.

Πέραν πάντως των όσων αναμένονται στη νέα κυβερνητική θητεία της Ν.Δ., με αγωνιστική διάθεση, είναι και οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, που τις παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εκτιμούν ότι ένα μεγάλο μέρος των δυσαρεστημένων από την πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τα επακόλουθά της, μπορεί και πρέπει να προσεγγίσει το ΚΚΕ. Μαζί με την προσέλκυση και άλλων ακόμη δυσαρεστημένων από την πολιτική της Ν.Δ., είναι δυνατό να διαμορφώσει τις συνθήκες για μια ολοκληρωτική κρίση του δικομματισμού.

Πλήρεις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος και των καθηκόντων, που βάζει στα στελέχη του κόμματος, θα γίνουν σε προσεχείς συνεδριάσεις του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής.

Παπαρήγα: Μαζί μας αύριο στους αγώνες

Παρά το γεγονός ότι οι πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις έφεραν το ΚΚΕ ακόμα και να διπλασιάζει σχεδόν τον αριθμό των κοινοβουλευτικών του εδρών, στον Περισσό φρόντιζαν από νωρίς να δείχνουν πως, αν μη τι άλλο, είχαν εμπεδώσει τι ακριβώς σημαίνει «σεμνά και ταπεινά».

Στη 1 π.μ. η Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τον Μ. Μαΐλη, εμφανίστηκε στην αίθουσα των δημοσιογράφων. Παρακολούθησε σχεδόν ανέκφραστη και χωρίς σχόλια τις τηλεοπτικές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αμέσως μετά διάβασε τη δική της:

«Αισθανόμαστε χαρούμενοι» είπε επισημαίνοντας ότι το εξαιρετικά ευνοϊκό εκλογικό αποτέλεσμα για το ΚΚΕ οφείλεται και «σε εργαζόμενους που έκαναν το τολμηρό βήμα για πρώτη φορά, ανεξάρτητα ιδιαίτερων απόψεων, να ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ».

Αναγνώρισε μεν τη «συμβολή στη μείωση των κομμάτων εξουσίας», όμως «τα μυαλά μας δεν παίρνουν αέρα», συμπλήρωσε: «Γιατί τα αστικά κόμματα εξουσίας διατηρούν υψηλά εκλογικά ποσοστά που δεν αντιστοιχούν στην έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση. Εργατικά, λαϊκά στρώματα παρέμειναν σε σχετικά υψηλό βαθμό εγκλωβισμένα ακόμα. Η τάση όμως είναι περισσότερο εμφανής στα μεγάλα αστικά κέντρα, γεγονός που δείχνει τη δυνατότητα μαζικού απεγκλωβισμού αυτών των στρωμάτων στην πορεία». Η κ. Παπαρήγα υποσχέθηκε ότι «μαζί θα συναντηθούμε από αύριο στους αγώνες για να εμποδίσουμε νέα αντιλαϊκά μέτρα».

Επέμεινε στη θέση ότι αποκλείονται «αυταπάτες για συνεργασία» με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ανήγγειλε επίσκεψή της μαζί με το γραμματέα της ΚΝΕ Γ. Πρωτούλη στην Ηλεία την Τετάρτη: «Κι αυτό γιατί είχαμε πει προεκλογικά ότι εμείς μετά τις εκλογές θα μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για το πώς θα στηρίξουμε τους κατοίκους για τα οξυμένα προβλήματα που έχουν».

Τριπλό στοίχημα ΣΥΡΙΖΑ

Δεν ήταν διπλό, ήταν τριπλό το στοίχημα που είχε βάλει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτές τις εκλογές ο διπλασιασμός της κοινοβουλευτικής ομάδας του, η έδρα στην περιφέρεια που έβαζε υποψηφιότητα ο Αλέκος Αλαβάνος και η δημιουργία προϋποθέσεων για την έναρξη διεργασιών στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Το κέρδισε κατά τα δύο τρίτα, καθώς στο Ηράκλειο ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ κατά πάσα πιθανότητα δεν βγάζει έδρα. Το γεγονός αυτό μετριάζει κάπως τη μεγάλη ικανοποίηση που ένιωθαν χθες τα στελέχη του. Οπως έλεγαν, το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει ακόμη περισσότερες ευθύνες στην Αριστερά, η οποία οφείλει να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη της και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για νέες κατακτήσεις στην κοινωνία και ακόμη καλύτερους συσχετισμούς στον προοδευτικό χώρο.

«Η πρώτη εκλογή στη Βουλή χωρίς άγχος», έλεγαν χαμογελώντας πλατιά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα exit polls έδιναν στο κόμμα υψηλό ποσοστό. Η εικόνα στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ, στην πλατεία Κουμουνδούρου, αντικατόπτριζε την αισιοδοξία που επικρατούσε.

Με Banda Bassoti

Και βέβαια το σύνθημα για το γλέντι της νίκης το έδωσαν οι ταραξίες, οι νεολαίοι που ξεκίνησαν να χορεύουν με μουσικό «χαλί» το συγκρότημα των Banda Bassoti, που «έντυνε» τα τηλεοπτικά σποτάκια του κόμματος.

Μπουκάλια αλκοόλ άνοιξαν, συνθήματα ακούστηκαν, φωνές και γέλια πλημμύρισαν όλους τους ορόφους του κτιρίου.

Καθώς περνούσε η ώρα, όλο και περισσότερος κόσμος περνούσε την είσοδο για να συμμετάσχει στο γλέντι.

Παρόμοια ήταν και η κατάσταση στο κεντρικό προεκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στα Προπύλαια. Και εκεί επικρατούσε κέφι και χαρά με νεολαίους και φίλους να καταφτάνουν με σημαίες, για να γιορτάσουν το στοίχημα που έγινε πραγματικότητα.

Από το γλέντι βέβαια δεν μπορούσαν να λείψουν και οι πολιτικές εκτιμήσεις για το απότελεσμα. Στελέχη του κόμματος, ξεκινώντας κατ' αρχήν από το αυξημένο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, το χαρακτήριζαν μεγάλη επιτυχία που συμβάλλει στην αλλαγή του πολιτικού κλίματος που επικρατούσε εδώ και δεκαετίες.

Κατά τη γνώμη τους, οι εκλογές δεν κλείνουν ένα κύκλο, αλλά αντίθετα τον ανοίγουν, καθώς νέες προοπτικές και δεδομένα διαφαίνονται για όλα τα κόμματα.

«Δικαιώνει τον Αλαβάνο»

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεργάτες του κ. Αλαβάνου έλεγαν ότι το ποσοστό δικαιώνει τον πρόεδρο του κόμματος για τις πολιτικές που ακολούθησε και έκριναν ότι το εγχείρημα έχει προοπτική.

Χαρακτήριζαν πύρρειο νίκη το ποσοστό που κατέλαβε η κυβερνητική παράταξη, κάνοντας λόγο για ανίσχυρη αυτοδυναμία.

Υποστήριζαν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα που το οδήγησαν στην απώλεια και άλλων δυνάμεων από τις τάξεις του... Ειδικά σ' ό,τι αφορά το κόμμα της Χαριλάου Τρίκουπη, κορυφαίες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι οι διαρροές των ψηφοφόρων προς το κόμμα τους δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, αλλά καταδεικνύει τη σύμπλευση των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων.

Οι ίδιοι έλεγαν ότι είναι λάθος να τεθούν τώρα θέματα συνεργασίας, διότι «πρέπει να περιμένουμε τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ». Ωστόσο ισχύει το άνοιγμα του Αλέκου Αλαβάνου προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, προέβλεπαν ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αποτέλεσμα να αλλάξει η έντονη κριτική του Περισσού. Δεν παρέλειπαν ωστόσο να υπενθυμίζουν ότι αν η ενωτική πολιτική της Αριστεράς, που προωθούσε ο Αλέκος Αλαβάνος, είχε ανταπόκριση από το ΚΚΕ, η Αριστερά θα πολλαπλασίαζε τις δυνάμεις της.

Τέλος, θεωρούσαν αρνητική εξέλιξη την είσοδο του ΛΑΟΣ στη Βουλή, όχι μόνο για τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις που εκφράζει, αλλά και διότι η Ν.Δ. λόγω της παρουσίας του θα αναγκαστεί να εκφράσει πιο ακραίες θέσεις.

Αλαβάνος: Είναι δοκιμή

Εφαλτήριο για νέους αγώνες είναι η μεγάλη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις δηλώσεις τού Αλέκου Αλαβάνου.

Οπως τόνισε χθες αργά τα μεσάνυχτα ο πρόεδρος του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να διευρύνει τη μεγάλη συνεργασία της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά και θα σταθεί απέναντι σε κάθε αντικοινωνική επιλογή της κυβέρνησης λαϊκής μειοψηφίας, πιο μαχητικά, πιο αποτελεσματικά, πιο αποφασιστικά.

Επίσης, θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να καλυφθεί το μεγάλο κενό που αφήνει η μέχρι σήμερα ενσωμάτωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις πολιτικές τού κατεστημένου.

Ο κ. Αλαβάνος αν και δήλωσε ότι το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από τις καλύτερες επιδόσεις από τη μεταπολίτευση, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «ξέρουμε καλά πως είναι μια δοκιμή».

Ευχαρίστησε τη νέα γενιά και τους φίλους από τον σοσιαλιστικό χώρο που τον στήριξαν και υποστήριξε ότι η άνοδος του κόμματος έχει μεγάλη σημασία, καθώς αποτελεί στοιχείο ενός νέου πολιτικού τοπίου με μια ιδιαίτερα χαμηλή δύναμη των δύο κομμάτων εξουσίας και με την απόρριψη της πολιτικής συναίνεσης του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ.

Οι εκλογολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν ότι είναι πιθανόν η Α' Αθήνας και η Β' Αθήνας να ενισχυθούν με ακόμη μια έδρα, ανεβάζοντας τους βουλευτές σε δύο και τέσσερις αντίστοιχα.

Εδρα θα λάβει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έπειτα από πολύ καιρό και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Θα εκλεγεί ο Γιάννης Μπανιάς.

Τις πρώτες πρωινές ώρες πάντως, φαινόταν ότι ο επικεφαλής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, πιθανότατα δεν εκλέγεται, καθώς το κόμμα έπαιρνε 13 έδρες και η έδρα του Ηρακλείου ήταν (στη σειρά) 14η.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αλλάζει εκλογικό νόμο, σβήνει-γράφει ονόματα

Αλλάζει εκλογικό νόμο, σβήνει-γράφει ονόματα

Αυτοδυναμία με το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές του 2010 κέρδισε ο Κώστας Καραμανλής. Μέχρι τότε δύσκολα θα του ζητήσουν τα μικρά κόμματα με τα υψηλά ποσοστά που πήραν να ξαναπάει σε εκλογές, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί χρόνο να κλείσει τις πληγές του.

Η επόμενη μέρα πάντως δεν θα είναι εύκολη. Θα πρέπει να καταβάλει σκληρές προσπάθειες για να δείξει στην πράξη ότι όντως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να τιμήσει την καθαρή εντολή που του έδωσαν οι πολίτες, όπως δήλωσε στο Ζάππειο.

Ηδη άρχισε να σβήνει και να γράφει ονόματα στο μπλοκάκι του για τη νέα κυβέρνηση που θα συγκροτήσει. Αλογοσκούφης, Σουφλιάς, Ντόρα και Ρουσόπουλος θα διατηρήσουν τις κυβερνητικές θέσεις που είχαν. Ο Βύρων Πολύδωρας, ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη άνοδο που είχαν τα μικρά κόμματα στην εκλογική του περιφέρεια τη Β' Αθήνας, θεωρείται ήδη εκτός κυβέρνησης. Ούτε η κυρία Γιαννάκου θα ξαναγυρίσει στο υπουργείο Παιδείας, αφού μπορεί και να μη βγει βουλευτής.

Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες του θα είναι να αλλάξει τον εκλογικό νόμο που έκανε τη Ρηγίλλης να καρδιοχτυπά τα τελευταία 24ωρα.

Με συν και πλην

Νίκη με συν και πλην κέρδισε η Ν.Δ. στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου. Τα συν είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής:

1 Απέτρεψε μία ήττα του κόμματός του. Κάτω από άλλες συνθήκες και κυρίως με ένα διαφορετικό ΠΑΣΟΚ απέναντί του, μετά το πόρισμα Ζορμπά και με την εθνική τραγωδία των πυρκαγιών που άφησε πίσω της 68 νεκρούς, καμένα χωριά και κρανίου τόπου ένα μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου, μόλις δυόμισι εβδομάδες πριν από τις κάλπες, το πιο πιθανό θα ήταν οι πολίτες να μαυρίσουν την κυβέρνησή του. Δεν το έκαναν, όμως, παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ πλειοδότησε στις υποσχέσεις για παροχές προς τους πυρόπληκτους.

2 Αλλεπάλληλες ήταν οι κυβερνητικές κρίσεις στα τριάμισι χρόνια (υποκλοπές, Πακιστανοί, κουμπάροι, γαλάζιες μίζες, ομόλογα κ.ά.). Και όμως η Ν.Δ. έχασε κάποιες από τις δυνάμεις της αλλά κράτησε ένα σημαντικό μέρος της διαφοράς που τη χώριζε από το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το 2004 που είχε πολύ υψηλό και το προσδόκιμο, το οποίο δεν υπήρχε σ' αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.

3 Ηταν μια προσωπική νίκη του Κώστα Καραμανλή. Πέτυχε το πολιτικά παράδοξο, παρά τις παθογένειες της κυβέρνησής του, ο ίδιος ακολουθώντας την πολύ συγκεκριμένη επικοινωνιακή στρατηγική να εμφανίζεται υπεράνω και μακριά από την ανεπάρκεια των υπουργών του, να διασώσει και το ηγετικό του προφίλ και να σύρει το κόμμα του στη νίκη.

Πολλά είναι, όμως, και τα μείον. Η επόμενη μέρα με μία οριακή αυτοδυναμία έχει μία σειρά από αρνητικά:

* Ο Κ. Καραμανλής έχει να συγκριθεί με τις πρωθυπουργικές επιδόσεις του της πρώτης του θητείας. Ηταν μειωμένες και κατώτερες των προσδοκιών που είχαν στο πρόσωπό του οι ψηφοφόροι του το 2004. Δέχτηκε έντονη κριτική για την αναποφασιστικότητά του να κόβει κεφάλια, άφηνε παθογένειες να σέρνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να παρεμβαίνει, έδινε την εντύπωση του απλού θεατή.

* Ζητούμενο είναι τι πολιτική βούληση θα δείξει στην επόμενη τετραετία. Θα αποφασίσει να κυβερνήσει; Πολλοί σχολίαζαν, χθες, ότι δεν προχώρησε σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, δεν άγγιξε θέματα όπως το Ασφαλιστικό και άλλα, με πλειοψηφία 164 βουλευτών. Θα το κάνει τώρα με οριακό αριθμό βουλευτών και μάλιστα με ενισχυμένα τα κόμματα της Αριστεράς που πρωτοσταστούν στις λαϊκές αντιδράσεις;

* Και μέσα στο κόμμα θα αναγκαστεί να κρατήσει ισορροπίες. Ο υπουργός που θα μείνει εκτός της νέας κυβέρνησης ή το στέλεχος που περιμένει να αξιοποιηθεί τώρα και θα μείνει πάλι έξω, δεν θα είναι απλώς κάποιες φωνές. Θα είναι κάποιες υπολογίσιμες φωνές και ψήφοι που θα έχουν τη δική τους σημασία στη Βουλή. Είναι εύκολο να προκληθεί μια ανταρσία και να έχει όχι μόνο επικοινωνιακό αλλά και πολιτικό αντίχτυπο. Οι δελφίνοι θα έχουν τα όπλα παρά πόδα, ιδιαίτερα μετά την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική αντιπαράθεση, αφού δηλαδή θα έχει κάπως συμμαζέψει τα του οίκου του.

Σαμπάνιες

Οι εξέδρες για τις κάμερες και οι προβολείς είχαν στηθεί στη Ρηγίλλης από τα ξημερώματα της Κυριακής. Οι οπαδοί της Ν.Δ. άρχισαν να συγκεντρώνονται στη Ρηγίλλης λίγο πριν από την ανακοίνωση των exit polls. Οι μεγάλες αποκλίσεις που παρουσιάζονταν τους έκαναν να αντιδρούν με αμηχανία. Οι εντολές ήταν να περιμένουν. Οσο περνούσε η ώρα τόσο δεν μπορούσαν να συγκρατηθούν. Η άφιξη των στελεχών (Εβερτ, Ντόρα, Σουφλιάς, Μεϊμαράκης, Σιούφας, Μαγγίνας κ.ά.) ήταν αφορμή για θερμές εκδηλώσεις και χειροκροτήματα.

Ο Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσα ήρθαν στο γραφείο του στη Ρηγίλλης στις 6.30. Ολοι μιλούσαν για αυτοδυναμία από τις τέσσερις το απόγευμα αλλά η καρδούλα τους το ήξερε. Η Β' Αθήνας και οι εκπλήξεις που μπορεί να έκρυβαν τα μικρά κόμματα ήταν η μεγάλη αγωνία τους.

Ο Κ. Καραμανλής πήρε βαθιά ανάσα μετά την πληροφορία ότι τουλάχιστον η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ έχει «κλειδώσει», αλλά έδωσε γραμμή να μη γίνουν δηλώσεις πριν τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών αρχίσουν να δίνουν μια πραγματική εικόνα. Βγήκε στο μπαλκόνι με τη Νατάσα στις 11.30 το βράδυ. Γύρω στη 1 π.μ. πήγε στο Ζάππειο για την επίσημη δήλωση.

Εκπλήξεις και μηνύματα για πρωτοκλασάτους της Ν.Δ.

Εκπλήξεις και μηνύματα είχαν οι κάλπες και για τους υποψήφιους βουλευτές της Ν.Δ., τουλάχιστον σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που έφταναν στα δημοσιογραφικά γραφεία γύρω στη μία το πρωί.

* Η Μαριέττα Γιαννάκου κινδύνευε σοβαρά να μείνει έξω από τη Βουλή πληρώνοντας τα μέτωπα της Παιδείας που κρατούσε ανοιχτά με δηλώσεις της και πράξεις της που προκαλούσαν θύελλα αντιδράσεων. Χρειαζόταν η παρέμβαση του ίδιου του Καραμανλή για να σταματήσουν την απεργία τους οι δάσκαλοι, για να περάσει ο νόμος-πλαίσιο, αλλά τελικά «κουτσουρεμένος», για να γίνουν οι διορθώσεις στο βιβλίο της ΣΤ' δημοτικού.

* Στην Α' Αθήνας σύμφωνα με το 33% των ψήφων έβγαινε πρώτη η Ντόρα Μπακογιάννη (20.600) με διαφορά από τον Δ. Αβραμόπουλο (17.800) και τρίτο τον Αλογοσκούφη (17.200). Είναι μία τριάδα που έχει τη δική της σημασία για τη μετα-καραμανλική εποχή, η οποία βεβαίως αργεί πολύ ακόμη. Ακολουθούσαν ο Προκόπης Παυλόπουλος (15.000), ο Βουλγαράκης (11.700), η Πιπιλή και η Μπενάκη. Η πρώην υπουργός Παιδείας κονταροχτυπιόταν για την τελευταία εκλόγιμη θέση με την Κουντουρά και τον Κωνσταντάρα.

* Στη Β' Αθήνας την πρώτη θέση διεκδικούσαν ο ―Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τρίτος έβγαινε ο Γιακουμάτος. Ακολουθούσαν ο Λιάπης, η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο Ζαγορίτης, ο Πολύδωρας. Από τους νεοεισερχόμενους στη Βουλή είναι ο Κωστής Χατζηδάκης.

* Στην Α' Θεσσαλονίκης πρώτος έβγαινε ο Γκιουλέκας με δεύτερο τον «ξανθό» Γιάννη Ιωαννίδη. Ακολουθούν Ράπτη, Ορφανός, Καλαφάτης. Ο νέος βουλευτής είναι ο Τζιτζικώστας.

* Στη Β' Θεσσαλονίκης έβγαινε πρώτος ο Καράογλου με δεύτερο τον Ρεγκούζα. Εκλέγονται επίσης ο Γαλαμάτης και ο Σαλαγκούδης.

* Στη Μεσσηνία διεκδικούσαν την πρωτιά ο υφυπουργός Αμυνας Λαμπρόπουλος με τον Αντώνη Σαμαρά. Μέχρι τη 1.30 έφτασαν δύο sms στα δημοσιογραφικά κινητά που έλεγαν ότι «στη Μεσσηνία η Ν.Δ. αύξησε τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και τις έδρες της (παρ' ότι πυρόπλυκτη), εξαιτίας της μεγάλης διείσδυσης του Αντώνη Σαμαρά σε ΠΑΣΟΚ». Η πηγή ήταν το γραφείο του ίδιου.

* Στη Μαγνησία κινδύνευε να μην εκλεγεί η Ζέτα Μακρή και στη Λάρισα ο Γ. Δημητρακόπουλος.

* Στην Αργολίδα εκλέγονται ο Γιάννης Μανώλης και ακολουθεί η Ελσα Παπαδημητρίου.

* Πρώτος στα Δωδεκάνησα βγαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, που μετακόμισε από το Επικρατείας.

* Στο Κιλκίς βγαίνει πρώτος ο Κιλτίδης. Ηταν βέβαιη όμως και η εκλογή Τσιτουρίδη.

* Στα Χανιά παιζόταν ένα θρίλερ. Εβγαινε ένας νέος υποψήφιος, ο Βολουδάκης, και οριακοί εμφανίζονταν οι Νικηφοράκης και Μαρκογιαννάκης.

* Στο Ρέθυμνο η Ολγα Κεφαλογιάννη.

* Στο Ηράκλειο ο Μανώλης Κεφαλογιάννης αλλά και ο νέος Λευτέρης Αυγενάκης.

* Στην Πάτρα έβγαινε πρώτος ο Μπεκίρης και ακολουθούσε ο Παπαδάτος. Για την τρίτη θέση πάλευαν ο Νίκος Νικολακόπουλος με τη Νατάσα Ράγιου.

* Στην Πιερία εκλέγονταν ο Κωνσταντόπουλος με τον Κουκοδήμο και για την τρίτη θέση πάλευαν Καρπούζας και Κάκκαλος.

* Στην Καβάλα πρώτος ο Καλλαντζής και ακολουθούσαν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Χριστοφυλογιαννακάκης.

* Στον Εβρο έβγαινε πρώτος ο Δερμεντζόπουλος με δεύτερο τον Κελέτση.

* Στα Ιωάννινα οι Καλογιάννης και Τασούλας ενώ πάλευαν για την τρίτη θέση Φούσας - Γερασιμίδη.

* Στη Λακωνία πρώτος έβγαινε ο Γρηγόρης Αποστολάτος του περιβάλλοντος της Ντόρας Μπακογιάννη και μάλλον ο Π. Σκανδαλάκης. Εκτός φαινόταν να μένει ο Δαβάκης.

* Στο Λασίθι δεν εξελέγη ο στενός συνεργάτης του Κώστα Μητσοτάκη Γιάννης Πευκιανάκης, αλλά ο Πλακιωτάκης.

Ο Καραμανλής πατάει γκάζι για «μεταρρυθμίσεις»

Διάλογο, συναίνεση, αποφασιστικότητα και όχι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις υποσχέθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στην πρώτη του δήλωση, μετά την επανεκλογή του, στη μία μετά τα μεσάνυχτα στο Κέντρο Τύπου του Ζαππείου.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος αρνήθηκε να δεχτεί ερωτήσεις των δημοσιογράφων, χαρακτήρισε σαφή και ξεκάθαρη την εντολή που πήρε από τον ελληνικό λαό να συνεχίσει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, μίλησε για «εντολή που περιλαμβάνει ένα νέο πιο δυναμικό ξεκίνημα» και υπογράμμισε: «Ζήτησα να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση και σήμερα υπάρχει, καθώς στηρίζεται στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Τόνισε ότι το μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός περιλαμβάνει διπλή ευθύνη: «Να γίνουμε καλύτεροι, να αποφύγουμε τα λάθη, να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και να έρθουμε πιο κοντά στους πολίτες».

«Τα προβλήματα, σημείωσε, δεν έχουν χρώμα, το μέλλον ανήκει σε όλους, θα προχωρήσουμε με διάλογο, συναίνεση, αποφασιστικότητα χωρίς καθυστερήσεις. Μπορούμε όλοι να συμβάλουμε να πάει ο τόπος μπροστά και θα παλέψουμε για την καταπολέμηση της φτώχειας, την ενίσχυση των συνταξιούχων».

Τέλος, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους πυρόπληκτους τόνισε ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο, ενώ μιλώντας για το προεκλογικό κλίμα, σημείωσε: «Αρνηθήκαμε τις στείρες αντιπαραθέσεις, τις πολιτικές διχασμού, μείναμε πιστοί στο νέο πολιτικό πολιτισμό που απαιτούν οι πολίτες και έτσι θα συνεχίσουμε, βάζοντας πάνω από όλα τους στόχους που μας ενώνουν».

Ο κ. Καραμανλής έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας: «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να τιμήσω την εντολή, να φανώ αντάξιος όλων των Ελλήνων».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Απώλειες Ν.Δ., αμφισβήτηση Γιώργου από τον Βενιζέλο

Απώλειες Ν.Δ., αμφισβήτηση Γιώργου από τον Βενιζέλο

Η βαριά ήττα του ΠΑΣΟΚ μονοπώλησε το ενδιαφέρον των χθεσινών εκλογών -ήδη ο Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να αναγγείλει ότι θα είναι υποψήφιος αρχηγός απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου- και έφερε σε δεύτερη μοίρα τις σημαντικές απώλειες της Ν.Δ., που κατάφερε, πάντως, να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα και τις εκτιμήσεις που υπήρχαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μεγάλη άνοδο παρουσίασαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατάφεραν να προσελκύσουν πολλούς δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Επιτυχία σημείωσε και το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, που μπαίνει και στην εθνική Βουλή, αποσπώντας σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Διαστάσεις θριάμβου

Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της χθεσινής αναμέτρησης και οδηγούν στην εξαγωγή των εξής πολιτικών συμπερασμάτων:

* Πρώτον, η Ν.Δ. διαψεύδει τη θεωρία της «παρένθεσης» και ο Κ. Καραμανλής κερδίζει το στοίχημα της επανεκλογής του για δεύτερη τετραετία. Η νίκη της Ν.Δ. επιτεύχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες τον τελευταίο προεκλογικό μήνα και γι' αυτό παίρνει διαστάσεις θριάμβου. Ωστόσο, η νέα κυβερνητική θητεία της προεξοφλείται ότι θα είναι πολύ δυσκολότερη από την πρώτη για δύο λόγους. Ο ένας είναι πρακτικός: στη νέα Βουλή θα έχει οριακή αυτοδυναμία και όχι την άνεση των 165 βουλευτών που διέθετε στην προηγούμενη. Ο δεύτερος λόγος είναι πολιτικός: Η Ν.Δ. βγήκε τραυματισμένη από την κάλπη (σημαντική μείωση του ποσοστού της) και εξ αντικειμένου θα έχει μεγαλύτερες δυσκολίες να εφαρμόσει πολιτική που θα αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα. Θα έχει πλέον πίεση και από τα δεξιά της.

Απρόσμενη ήττα

* Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ υφίσταται μια ήττα μάλλον απρόσμενη για την ηγεσία του. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν αυτός που από καιρό είχε πετάξει το γάντι στον κ. Καραμανλή ζητώντας εκλογές. Και, παρά τα δείγματα των δημοσκοπήσεων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά η ηγεσία του κόμματος, εξαιρουμένου του Ευάγγελου Βενιζέλου, δεν περίμενε τέτοιο αποτέλεσμα. Εκ των πραγμάτων τίθεται θέμα ικανότητας τόσο του κ. Παπανδρέου όσο και των άλλων επιτελικών στελεχών του να αντιληφθούν την πραγματικότητα.

Οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ ήταν προς όλες τις κατευθύνσεις, γεγονός που σπάνια συμβαίνει για κόμμα της αντιπολίτευσης που διεκδικεί την εξουσία. Οι απώλειές του τόσο προς τα δεξιά όσο και, κυρίως, προς τ' αριστερά θα το θέσουν μπροστά σε διάφορα διλήμματα ως προς την αναπροσαρμογή της πολιτικής του. Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει κλυδωνισμούς λόγω των ευθυνών που θα καταλογιστούν στην ηγεσία του και προσωπικά στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος υπέστη δεύτερη κατά σειράν -και πιο βαριά- εκλογική ήττα. Η παραμονή του στη θέση του αρχηγού θεωρείται πολύ δύσκολη, αν και ο ίδιος δεν έδειξε διατεθειμένος να παραιτηθεί και ανήγγειλε ότι θα κινήσει τις εσωκομματικές διαδικασίες για να επιβεβαιώσει την αρχηγική του θέση. Ομως, αυτή τη θέση αμφισβήτησε τις πρώτες πρωινές ώρες ο κ. Βενιζέλος, θέτοντας ταυτόχρονα υποψηφιότητα. Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η στάση που θα τηρήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος χθες απλώς παρακολούθησε τα αποτελέσματα.

Ψηλά η Αριστερά

* Τρίτον, είχαμε μεγάλη άνοδο των δύο κομμάτων της Αριστεράς. Αθροιστικά το ποσοστό τους προσέγγισε εκείνο της περιόδου 1989, όταν το ΠΑΣΟΚ περνούσε μεγάλη κρίση, λόγω του σκανδάλου Κοσκωτά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά και η ιδιότυπη μάχη που γίνεται σ' αυτό το χώρο μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΝ για την απόκτηση της ηγεμονίας, την οποία διατηρεί μεν το ΚΚΕ, αλλά αυτή τη φορά σημείωσε σημαντική άνοδο και ο Συνασπισμός, που για πρώτη φορά δεν κινδύνευσε να μείνει εκτός Βουλής.

* Τέταρτον, ο χώρος της άκρας Δεξιάς εκπροσωπείται πλέον στο Κοινοβούλιο. Το ΛΑΟΣ άντεξε την πίεση που του άσκησε το τελευταίο διάστημα η Ν.Δ., ξεπέρασε το δίλημμα της ακυβερνησίας που έθεσε ο κ. Καραμανλής και φιλοδοξεί τώρα να παγιώσει την παρουσία του στην πολιτική ζωή. Η αυτοδυναμία που απέκτησε η Ν.Δ. το βγάζει από την περιπέτεια να χρειαστεί να αντέξει νέα εκλογική αναμέτρηση.

Αμφισβήτησε Γιώργο ο Βενιζέλος, σφίγγα η Αννα

Αντιμέτωπος με τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα βρεθεί ο Γιώργος Παπανδρέου στη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, που όπως δεσμεύθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσει άμεσα.

Ο κ. Παπανδρέου χθες μετά τα μεσάνυχτα κατέστησε σαφές ότι παρά την ήττα θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του κόμματος και θα ζητήσει από τα μέλη και τους φίλους την ανανέωση της εντολής στο πρόσωπό του.

Ο Ε. Βενιζέλος αμέσως μετά τη δήλωση Παπανδρέου πήγε στο Ζάππειο για να προσδώσει αρχηγικό κύρος και βαρύτητα στην υποψηφιότητά του.

Σήκωσε το γάντι είπε ότι είναι δυναμικά παρών γιατί το οφείλει στην παράταξη και στον τόπο, εκδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την απόφασή του να διεκδικήσει την αρχηγία, αμφισβητώντας εξ αντικειμένου στην πράξη τη δυνατότητα του Γ. Παπανδρέου να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε νικηφόρα πορεία.

Ο κ. Βενιζέλος ξάφνιασε πολλά στελέχη με την ταχύτητα με την οποια ενήργησε, αν και σε δημοσιογραφικούς κύκλους είχε κυκλοφορήσει από νωρίς το απόγευμα ότι θα κινηθεί ακριβώς έτσι.

Καταιγίδα

Καταιγιστικές οι εξελίξεις. Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία του τόπου, μετά από μια ήττα ενός μεγάλου κόμματος ο ηγέτης του βρίσκεται το ίδιο βράδυ απέναντι από έναν νέο διεκδικητή της ηγεσίας και με ένα τόσο παραστατικό τρόπο. Λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο... Δεν αποκλείεται ο κατάλογος των υποψηφίων να μην κλείσει καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της η Αννα Διαμαντοπούλου.

«Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα έχουν το λόγο. Θα ζητήσω άμεσα από τη βάση του κινήματος να ανανεώσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου» είπε. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το αποτέλεσμα ήταν δυσμενές για το ΠΑΣΟΚ σε μια κρίσιμη καμπή, όλοι έχουν ευθύνες και ρόλους και «πρώτος απ' όλους εγώ».

Δεν μίλησε για τα αίτια της ήττας του ΠΑΣΟΚ, είπε μόνο ότι οι πολίτες έχουν την αίσθηση ότι η κρίση έχει βαθύτερες ρίζες και θεωρούν ότι και το ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, παραπέμποντας ουσιαστικά στη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

Η Αννα Διαμαντοπούλου, που είναι πιθανόν να θέσει υποψηφιότητα τις επόμενες ημέρες, συνέστησε αυτογνωσία και αυτοσυγκράτηση, χαρακτηρισμοί που θεωρήθηκαν αιχμές κατά του κ. Βενιζέλου και μίλησε για καθαρές διαδικασίες.

Τον στηρίζουν

Δεν άργησαν οι πρώτες δηλώσεις υποστήριξης στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο Κίμων Κουλούρης τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητάς του, λέγοντας ότι θα τον στηρίξει, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι καλύπτεται από την δήλωση Βενιζέλου. Στήριξη στον κ. Βενιζέλο έδωσε και ο Χρίστος Βερελής.

Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ κινείται από χθες μπροστά από ένα μαύρο φόντο. Το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και κυβέρνησε με επιτυχία την Ελλάδα για 20 χρόνια περνάει μια μεγάλη κρίση καθώς ο γιος του ιδρυτή, ο Γιώργος Παπανδρέου, όχι μόνο δεν κατόρθωσε να το επαναφέρει στην εξουσία αλλά με αυτόν στην ηγεσία υπέστη την κρισιμότερη και μεγαλύτερη ήττα της 33ετούς ιστορίας του που το αφήνει για δεύτερη συνεχή τετραετία εκτός κυβέρνησης μετά το 1981.

Σοβαρά λάθη

Ανεξαρτήτως των παραπάνω ο Γ. Παπανδρέου:

- Εχασε τις εκλογές με σημαντική διαφορά από τη Ν.Δ.

- Δεν έπιασε το 40,5% που ήταν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ το 2004. Αντιθέτως, συγκεντρώνοντας το 38%, όσο περίπου και τον Απρίλιο του 1990 που είχε πάρει 38,6%, κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα μετά το 1981.

Ανεξαρτήτως τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος οδηγεί στα εξής συμπεράσματα:

- Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στα τέσσερα χρόνια που ηγείται του κόμματος, έκανε σοβαρά λάθη που του στοίχισαν προσωπικά, έπληξαν την ηγετική του εικόνα και τη δημοφιλία του. Αυτό είχε αποτέλεσμα να μην μπορέσει να πείσει για τις ικανότητές του και για τις προθέσεις του.

- Το ΠΑΣΟΚ δεν έπεισε στα τριάμισι χρόνια της αντιπολίτευσης ότι μπορεί να δομήσει μια εικόνα αξιόπιστης διακυβέρνησης απέναντι στη «χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης», όπως ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου τη χαρακτήρισε.

- Δεν κατόρθωσε να καλύψει ένα κενό έκφρασης ενός σοσιαλιστικού κομματιού του κόμματος που δεν εκφράστηκε με τον Κ. Σημίτη στο παρελθόν και δεν εκφράστηκε ούτε με τον Γ. Παπανδρέου, γι' αυτό βρήκε διέξοδο στα κόμματα της Αριστεράς.

Αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ πια είναι καθαρά ιδεολογικό, με ποιους είναι και γιατί. Ενα πρόβλημα που φάνηκε στην περίοδο της διακυβέρνησης του Σημίτη και που τώρα πια έφθασε στην κορύφωσή του, αφού ως αντιπολίτευση δεν έπεισε ότι είναι ο άλλος ιδεολογικός πόλος. Ομως όλα αυτά αντικειμενικά χρεώνονται και πάλι στον αρχηγό.

- Δεν μπόρεσε να θίξει τον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης με μια πρόταση που θα το διαφοροποιεί από τη Ν.Δ.

Σοκ

Το εκλογικό αποτέλεσμα προκάλεσε σοκ στο ΠΑΣΟΚ, ακόμα σε εκείνα τα στελέχη που δεν ήταν εξαρχής αισιόδοξα. Η μεγάλη απογοήτευση ήταν κυρίως τα χαμηλά ποσοστά που συγκέντρωσε. Στις δημόσιες δηλώσεις τού όλα τα στελέχη ήταν εξαιρετικά προσεκτικά, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε γραφεία βουλευτές και στελέχη άρχισαν να ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα ακόμα και θέτοντας θέμα ηγεσίας αν δεν ανοίξει διαδικασίες ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου.

Μέχρι τα μεσάνυχτα που έκανε τη δήλωσή του ο Γ. Παπανδρέου κανείς δεν βγήκε να τον αμφισβητήσει. Ωστόσο, οι περισσότεροι περιέγραφαν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να ανοίξει αυτός τις διαδικασίες της επόμενης ημέρας με ή χωρίς αυτόν.

Η Αννα Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι ο κ. Παπανδρέου ως αρχηγός έχει τη μεγαλύτερη ευθύνης συνέστησε όμως προφανώς σε επίδοξους διαδόχους «όχι κινήσεις πανικού που προδίδουν προσωπικές αγωνίες». Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι οι πολίτες απογοητεύθηκαν από την αναποτελεσματικότητα του πολιτικού μας συστήματος καθώς και η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν πρόσφατη και νωπή στις μνήμες.

Ο Κίμων Κουλούρης περισσότερο σαφής απ' όλους μίλησε για τήρηση του καταστατικού, είπε όμως ότι όλα θα πρέπει να συντομευθούν, δηλαδή η εκλογή αρχηγού, γιατί ο κόσμος απαιτεί γρήγορα μια ισχυρή αντιπολίτευση.

«Το ΠΑΣΟΚ αξίζει καλύτερη τύχη και είμαι παρών»

Παρών στις εσωτερικές εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ δήλωσε χθες ο Β. Βενιζέλος, λίγο μετά τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου για το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Είμαι παρών, το οφείλω στην παράταξη και στον τόπο», είπε στις τηλεοπτικές κάμερες στο Κέντρο Τύπου του Ζαππείου, όπου προσήλθε αμέσως μόλις αποχώρησε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, και υπογραμμίζοντας ότι «στο ΠΑΣΟΚ αρμόζει καλύτερη τύχη και μπορεί να τη διαμορφώσει», κάλεσε «το κοινωνικό και αυθεντικό ΠΑΣΟΚ να μετάσχει δυναμικά στις διαδικασίες για μια νέα αρχή ριζικής ανανέωσης».

«Είναι κρίμα, είπε, ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε την ώρα που και όφειλε και μπορούσε να κερδίσει».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την ήττα καθαρή, συνεχάρη τον Γ. Παπανδρέου «που ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούν» και έστειλε συντροφικό και φιλικό χαιρετισμό σε όλους τους φίλους και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Πώς γίνεται εκλογή αρχηγού

Αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι αρχηγοί, τότε η Ελλάδα θα γνωρίσει για πρώτη φορά μια ιδιότυπη εσωκομματική προεκλογική περίοδο, αφού κάθε ένας από τους υποψηφίους θα πρέπει να πείσει το μεγάλο σώμα των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ γιατί θα πρέπει να τον ψηφίσουν. Η κατάσταση θα θυμίζει λίγο από τη μάχη για το ποιος θα ήταν ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Γαλλίας. Σύμφωνα με το καταστατικό, η εκλογή αρχηγού από τους φίλους και τη βάση του κόμματος πρέπει να γίνει τον Φεβρουάριο, καθώς τότε συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την εκλογή του Γιώργου και ολοκληρώνεται η θητεία του. Το καταστατικό προβλέπει ότι η εκλογή γίνεται ένα μήνα πριν από το συνέδριο, το οποίο σε αυτή τη διαδικασία δεν παίζει κανένα ρόλο.

Στη Χαρ. Τρικούπη δεν πίστευαν στ' αυτιά τους


Ούτε η Παναγία των δημοσκοπήσεων ούτε και τα όσα διαδραματίστηκαν χθες βράδυ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη θα μπορούσαν να αποτελέσουν παρηγοριά για τους χιλιάδες πικραμένους ψηφοφόρους του κόμματος.

Από νωρίς το απόγευμα που άρχισαν να κυκλοφορούν οι πρώτες πληροφορίες για τα ποσοστά που έδιναν τα exit polls μέχρι τις 10 μ.μ. που οι οθόνες έδειξαν συγκεντρωτικά αποτελέσματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, στελέχη του κόμματος αλλά και οπαδοί που είχαν συγκεντρωθεί απέξω έψαχναν να στηριχθούν σε υποθέσεις παρηγοριάς: «Θυμόσαστε πώς την πάτησαν οι Νεοδημοκράτες το 2000, όταν βγήκαν και πανηγύριζαν και τελικά έχασαν;», «Μα είναι δυνατόν να πιστέψουμε τέτοιες δημοσκοπήσεις; Είναι σαν να έχουν βγει με καρμπόν...». Οσο περνούσε η ώρα όμως, τα πρόσωπα σκοτείνιαζαν όλο και περισσότερο.

«Το Καλπάκι ήταν καταπράσινο. Είναι δυνατόν να βγαίνει τόσο ψηλά το ΚΚΕ;» αναρωτιόταν ένας. Στο στενό πεζοδρόμιο, δεκάδες κάμερες στημένες και μέτρα καλωδίου απλωμένα σαν φίδια. Λίγο έλειψε να παγιδεύσουν τεχνικούς και δημοσιογράφους που προσπάθησαν να αποσπάσουν δήλωση του Γ. Παπανδρέου όταν ήρθε γύρω στις 6 μ.μ. αλλά και μετά τις 10 που αφίχθη εμφανώς εκνευρισμένος ο Θ. Πάγκαλος. Ο πρόεδρος προτίμησε να μην ακολουθήσει το «διάδρομο» που είχαν διαμορφώσει οι κάμερες, θέλησε να χαιρετήσει κάποιους οπαδούς και έφτασε με «οκτάρια» έως την πόρτα των γραφείων. Ο κ. Πάγκαλος όμως δήλωσε με το γνωστό του ύφος ότι «δεν κάνει δηλώσεις στο δρόμο» και ότι «τα είπε όλα στα κανάλια». Φαίνεται όμως ότι μετά το μετάνιωσε αφού κατεβαίνοντας είπε ότι τώρα είναι η ώρα των αγώνων...

Πλειάδα στελεχών μπήκαν και βγήκαν από τα γραφεία αποφεύγοντας να σχολιάσουν τα αποτελέσματα των exit polls. Η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασαν ευχαριστίες στους οπαδούς του κόμματος που αγωνίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Εκείνος που θέλησε να ξεχωρίσει ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος αναχώρησε μετά τις 8 μ.μ. προς το υπουργείο Εσωτερικών. Το είπε στους δημοσιογράφους λέγοντας ότι δεν θα κάνει δηλώσεις «γιατί δεν είναι ψώνιο». Ερχόμενος όμως αντιμέτωπος με τις κάμερες φαίνεται πως άλλαξε γνώμη αλλά ήταν έτοιμος να κάνει δήλωση σε ύφος που πρόδινε πολλά: «Συνιστώ ψυχραιμία και υπομονή. Θα περιμένουμε να δούμε αποτελέσματα σε αντιπροσωπευτικότερο δείγμα».

Η κίνηση στη Χαριλάου Τρικούπη, στο μεταξύ, συνεχιζόταν σχεδόν κανονικά. Η αγωνία ήταν ζωγραφισμένη με ακόμη καθαρότερα χρώματα στο απέναντι καφενείο, μπροστά από το οποίο όμως ήταν και πάλι στημένες δεκάδες τηλεοπτικές κάμερες. Μια μοτοσικλέτα εμφανίστηκε ξαφνικά και ο αναβάτης κρατούσε μια σημαία της ΟΝΝΕΔ, χωρίς όμως να βραδυπορήσει καν.

Ο Κίμων Κουλούρης, κρατώντας το πούρο του, εμφανίστηκε αμέσως μετά τη δημοσίευση των exit polls στην αίθουσα των δημοσιογράφων. «Τι να σας σχολιάσω, αφού εδώ και καιρό αμφισβητώ την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων» είπε. Βγαίνοντας όμως δεν απέφυγε να κάνει ανακοινώσεις επί μακρόν στις κάμερες για το παρελθόν και το μέλλον του κόμματος. Λίγο αργότερα, ανάμεσα στα δεκάδες αποτσίγαρα έβλεπε κανείς στο πεζοδρόμιο και τα φύλλα ενός πατημένου πούρου.

Σταδιακά πυκνώνει η παρουσία των οπαδών στο δρόμο. «Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καθαρίσει από τα σκ..., τι περιμένεις;» ακούγεται βροντώδης η φωνή κυρίου με κοιλιά και μπλουζάκι Μπέρμπερις. «Είδες τον .... (αναφέρει όνομα) στην ... (αναφέρει πόλη της επαρχίας); Το πρωί δούλευε για το ΠΑΣΟΚ και το βράδυ για τη Νέα Δημοκρατία», κάποιοι του κάνουν συστάσεις να μιλά σιγότερα.

Ο κόσμος πλησιάζει σε κάθε στέλεχος που φτάνει και αναζητά εναγωνίως παρηγοριά. Στις 9 μ.μ. φτάνει ο αναλυτής Γ. Σεφερτζής και ζητά υπομονή διότι η Β' Αθηνών δεν έχει ακόμη κριθεί, οπότε η αυτοδυναμία δεν είναι εξασφαλισμένη. Προηγουμένως, ο κ. Βενιζέλος έχει θέσει χρονικό όριο ξεκαθαρίσματος της κατάστασης την 11.30 μ.μ. Οσο πλησιάζει εκείνη η ώρα, το οδόστρωμα έχει κλείσει για τα αυτοκίνητα. Νεολαίοι φωνάζουν συνθήματα. «Γιώργο θυμήσου είμαστε μαζί σου», «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο-δυνατό», «ΠΑΣΠ ιδέα, ΠΑΣΟΚ και νεολαία». Μια δάδα ανάβει και γεμίζει φως γηπέδου τον αέρα.

Μέσα στην αίθουσα των δημοσιογράφων, τα φώτα ανάβουν στις 23.30. Οι υπεύθυνοι του κόμματος ζητούν από τους δημοσιογράφους να σταματήσουν το κάπνισμα. Αργότερα ζητούν να σιγήσουν και τα κινητά. Ο πρόεδρος φτάνει σχεδόν μιάμιση ώρα μετά. Η αναμονή έχει ήδη βαρύνει ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα.

Γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, Αννα Διαμαντοπούλου, Ευ. Βενιζέλος, Γ. Ραγκούσης, Χ. Καστανίδης και Νίκος Αθανασάκης κάθονται απέναντι στις κάμερες, δίπλα στο αναλόγιο όπου ο Γιώργος Παπανδρέου θα διαβάσει το μήνυμά του. Εχουν ήδη ακούσει το κείμενο λίγο νωρίτερα, όπως μας ενημερώνουν συνεργάτες του προέδρου. Μόλις τελειώνει η ανάγνωση, με τα μάτια των υπαλλήλων και των συνεργατών εκτός της αίθουσας να έχουν ήδη βουρκώσει, τα στελέχη αποχωρούν. Ο Ευ. Βενιζέλος έχει ήδη ξεκινήσει για το Ζάππειο προκειμένου να κάνει εκεί τη δική του δήλωση.

Ο Γ. Παπανδρέου μαζί με τη σύζυγό του Αντα κατεβαίνουν με το ασανσέρ, βγαίνουν από το κτίριο. Ο πρόεδρος επιλέγει και πάλι να πέσει στις αγκαλιές των οπαδών που παραμένουν εδώ συγκεντρωμένοι. Το ασανσέρ συνεχίζει να ανεβοκατεβαίνει. Ανθρωποι βγαίνουν με μάτια κόκκινα, αγκαλιάζονται, χαιρετιούνται. «Σιγά βρε παιδιά δεν είμαστε σε κηδεία», λέει κάποιος. «Γιατί δεν είμαστε;» ανααρωτιέται άλλος...

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ






Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Συνάντηση μισής ώρας με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, είχε το μεσημέρι της Δευτάρας ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ.Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό, δήλωσε ότι "ο κ.Σημίτης εχει δηλώσει κατ' επαναληψη, ως πρωθυπουργός για 8 κρίσιμα και δημιουργικά χρόνια και ως προεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι έχει μεγάλη ευθύνη ως εγγυητής της ενότητας και των δημοκρατικών διαδικασιών, ώστε να λυθεί το ζήτημα (της ηγεσίας) με τον καλύτερο τρόπο και δημοκρατικά άψογο τρόπο".

Ερωτηθείς για το θέμα ηγεσίας που προέκυψε μετά την ήττα-σοκ, τόνισε ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί γρήγορα και σημείωσε ότι τάσσεται υπέρ των δημοκρατικών διαδικασιών καθώς πρέπει να εξετάσουμε όλες τις δυνατές λύσεις.

Ακόμη σημείωσε ότι "ομιλεί στο όνομα όλης της παράταξης" και σημείωσε ότι "οι πρωτοβουλίες του δεν είναι ατομικές", διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν και άλλοι στο ΠΑΣΟΚ που εναρμονίζονται και συζητούν για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για τη συνέχεια της παράταξης. "Πρέπει η εκκρεμότητα αυτή να επιλυθεί ώστε να αντιμετωπίσουμε τον κ.Καραμανλή και την κυβέρνησή του με τους καλύτερους όρους" είπε και σημείωσε ότι ο "ο κ.Καραμανλής γνωρίζει ότι έχει υποκλέψει μια θνησιγενή νομιμοποίηση".

Νωρίτερα από το γραφείο του κ. Βενιζέλου πέρασαν ο κ.Νεονάκης -που είχε κοπεί από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ- και ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης.

Προσερχόμενος στο γραφείο του, ο κ.Βενιζέλιος δήλωσε ότι «η επόμενη μέρα βρίσκει το ΠΑΣΟΚ ηττημένο αλλά όχι ταπεινωμένο» και πρόσθεσε ότι «το κόμμα είναι λυτρωμένο, ενωμένο και με προοπτική».

Κ. Σημίτης: Oδυνηρή η ήττα για το ΠΑΣΟΚ

Σε γραπτή του δήλωση, ο Κώστας Σημίτης χαρακτηρίζει οδυνηρή την ήττα που υπέστη το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου. Όπως επισημαίνει, το κόμμα και ο κόσμος πρέπει να δουν προσεκτικά τα αίτια της ήττας.

Ο πρώην πρωθυπουργός στη δήλωσή του θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και την γρήγορη ανασυγκρότησή του «για να εξασφαλίσει την επιτυχία στην επόμενη αναμέτρηση», η οποία, όπως εκτιμά, «είναι πιθανό να έρθει πολύ γρήγορα».

Παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημίτης τάσσεται υπέρ της άμεσης κίνησης των δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα ως το μόνο μέσο «για να αποφευχθεί μια μακροχρόνια κρίση».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Στον Κ.Καραμανλή πιστώνεται η νέα νίκη της ΝΔ στις εκλογές

Στον Κ.Καραμανλή πιστώνεται η νέα νίκη της ΝΔ στις εκλογές

Στον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή πιστώνουν οι περισσότεροι αναλυτές τη νέα νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ.

Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια έδωσε «αέρα νίκης» στη ΝΔ, καθώς ο κ. Καραμανλής υπερτερεί στις προτιμήσεις των πολιτών για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Επίσης, στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης πιστεύουν ότι η στρατηγική των εκλογών («ο υπεύθυνος ηγέτης που δεν μπαίνει σε στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις») στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και ταυτόχρονα τονίζουν ότι η άμεση ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο ευνόησε το κυβερνών κόμμα.

Στη ΝΔ ερμηνεύουν το εκλογικό αποτέλεσμα κάνοντας λόγο για επιβράβευση των μεταρρυθμίσεων από την κοινωνία απέναντι στην «ασαφή» πολιτική του ΠΑΣΟΚ και πράσινο φως για ταχεία επιτάχυνση των αναγκαίων αλλαγών στην οικονομία και το κράτος.

Ωστόσο, προβληματισμό προκαλούν η πτώση του ποσοστού του κόμματος έναντι του 2004, καθώς και η οριακή αυτοδυναμία που κερδίζει στη νέα Βουλή (152 βουλευτές).

Πολλοί αναλυτές αναρωτιώνται πως είναι δυνατόν να προωθηθούν ρήξεις και τομές όταν το ποσοστό και η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ είναι σαφώς μικρότερα έναντι του 2004.

Κοινή πεποίθηση είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει «περίοδο χάριτος» και πως από σήμερα, Δευτέρα, θα κληθεί να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα, τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν σφοδρές αντιπαραθέσεις, όπως το Ασφαλιστικό και η Παιδεία.

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι ανανεωμένο και πιθανότατα μικρότερο, σε σύγκριση με το σχήμα που προέκυψε από τις εκλογές του 2004.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα ενσωματωθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, το Αιγαίου στο Ναυτιλίας, ενώ η γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα μεταφερθεί στο υπουργείο Υγείας.

Η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο ενοποίησης του υπουργείου Μεταφορών με το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον διαχωρισμό των υπηρεσιών για το περιβάλλον σε αυτόνομο υπουργείο.

Πηγή: in.gr


«Θολώνει τα νερά» ο Βλ. Πούτιν για την προεδρία

«Θολώνει τα νερά» ο Βλ. Πούτιν για την προεδρία

Τέσσερα χρόνια μετά το 2012; Πόσο θα είμαι τότε, άραγε, αναρωτήθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αφήνοντας έτσι αναπάντητο το ερώτημα που του δόθηκε, αν είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει την προεδρία ξανά στις εκλογές το 2012!

- Θα παραμείνω στην πολιτική ή θα ασχοληθώ με κάτι άλλο, δεν το ξέρω ακόμα, είπε θολώνοντας ακόμα περισσότερο «τα νερά» και κατέληξε: Και σας το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια!

Δηλαδή τι μας λέει; Κάτι ανάλογο με τους χρησμούς της Πυθίας στην Αρχαία Ελλάδα; «Θα πας στον πόλεμο, θα σκοτωθείς, θα γυρίσεις νικητής»...

Τους προβληματισμούς για το αύριο, για την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή, για τις επερχόμενες εκλογές και τους υποψήφιους για την προεδρία του 2008 στη Ρωσία, ο τωρινός ηγέτης του Κρεμλίνου συζήτησε με πλειάδα πολιτικών αναλυτών και «ρωσολόγων» από όλο τον κόσμο, στη θερινή κατοικία στο πασίγνωστο πλέον χειμερινό και θερινό θέρετρο, όπου θα γίνουν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 2014, το Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα.

Η πλειοψηφία των δυτικών ΜΜΕ, εκτιμά τις απαντήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ως πρόκριμα για επιστροφή του στη ρωσική προεδρία, μετά μία θητεία (2008-2012), αφού το σύνταγμα δεν το απαγορεύει (σ.σ. απαγορεύεται η τρίτη συνεχής θητεία)!

Αιφνιδιασμός
Η ίντριγκα γύρω από το ρωσικό πολιτικό γίγνεσθαι κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν «αιφνιδιαστικά», ο πρωθυπουργός Φράντκοφ υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του. Ολοι ανέμεναν ότι ο Β. Πούτιν θα προτείνει ως νέο πρωθυπουργό έναν εκ των «δελφίνων» για την ερχόμενη προεδρία.

Δεν το έκανε. Και αυτό άναψε φωτιές στον πολιτικό ορίζοντα. Η πρόταση και υπερψήφιση στη Δούμα, του 65χρονου νέου πρωθυπουργού Βίκτορα Ζούμπκοφ, έδωσε το έναυσμα για εκτιμήσεις περί επιστροφής Πούτιν, μετά από τέσσερα χρόνια. Και γιατί όχι και νωρίτερα, αν ο νέος πρόεδρος (πιθανά ο Ζούμπκοφ) παραιτηθεί, ας πούμε για λόγους υγείας!

Ο ίδιος ο νέος πρωθυπουργός δεν απέκλεισε την περίπτωση να είναι υποψήφιος για την προεδρία τον Μάρτιο του 2008, το ίδιο εκτίμησε και ο Βλ. Πούτιν στο Σότσι.

- Ο νέος πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να με συμβουλεύεται και να έχει υπόψη ότι η πολιτική που ακολουθώ έχει την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, αναφέρει τα λόγια του Πούτιν, ο Αμερικανός πολιτικός αναλυτής Ν. Ζλάμπιν.

Ανοικτά ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει πως «ο λαός είναι μαζί μου».

Οι εξελίξεις στη Ρωσία τρέχουν πολύ γρήγορα, η οικονομία της χώρας βρίσκει τους οικονομικούς υπουργούς και τα επιτελεία να την «ακολουθούν» καταϊδρωμένοι, συνεπώς και τα πολιτικά δεδομένα αλλάζουν ταχύτατα.

Η εμφάνιση Πούτιν
Εκείνο που δεν ξεφεύγει της προσοχής όσων παρακολουθούν επιμελώς τα τεκταινόμενα στη Ρωσία, είναι η πρακτική του Ρώσου ηγέτη, ακόμα και τώρα μετά από επτάμισι χρόνια προεδρικής θητείας. Θυμίζω μόνο την τελευταία του, μετά την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού, επίσκεψη στο Μπλέγκοροντ, στη δυτική Ρωσία. Ντυμένος με φόρμα, μέσα σε βουστάσιο, μπροστά στα μάτια των «ευτυχισμένων» κτηνοτρόφων (και των τηλεοπτικών συνεργείων)... ταϊζει ένα μοσχαράκι! Εικόνα, καθαρά, προεκλογικής περιόδου, θα σας πει ο κάθε ίματζ μέικερ, όπου γης!

Οι πιο «προωθημένοι» στη σκέψη Ρώσοι αναλυτές δεν βλέπουν έναν λόγο -εκτός του άρθρου του συντάγματος που απαγορεύει την τρίτη θητεία- για τον οποίο ο Πούτιν θα πρέπει να αποχωρήσει από το Κρεμλίνο το 2008! Κάποιοι ακόμα πιο ακραίοι, θα θεωρούσαν την πιθανή αποχώρησή του ως... προδοσία!

Το φαινόμενο Πούτιν, με δημοτικότητα 75% - 80% σήμερα, επτάμισι χρόνια στην προεδρία, δεν είναι εύκολο να λυθεί με απαντήσεις του τύπου, «φεύγει ή μένει».

Υποψήφιος με τον Ζιρινόφσκι

Ως υποψήφιος του φιλικά προσκείμενου στο Κρεμλίνο, ακροδεξιού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος του Βαντιμίρ Ζιρινόφσκι, θα συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου για τη ρωσική Δούμα, ο Αντρέι Λουγκοβόι.

Ο ύποπτος για τη δολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, δήλωσε πως αποδέχτηκε την πρόταση του Ζιρινόφσκι να συμμετάσχει ως υπ αριθμόν δύο στη λίστα του κόμματος για την κάτω βουλή της χώρας. Μάλιστα οι συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να οριστικοποιηθούν σήμερα στο συνέδριο του κόμματος, που αποτελεί την τέταρτη ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη Δούμα με 30 βουλευτές και φιλοδοξεί να αυξήσει τη δύναμή της στις προσεχείς εκλογές.

Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν ένα Τσετσένο ως ύποπτο για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Αννα Πολιτκόφσκαγια το 2006. Σύμφωνα με την εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα, ο συλληφθείς είναι ο Σαμίλ Μπουράγιεφ, ένας πρώην επικεφαλής διοικητικής περιφέρειας στην Τσετσενία.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ:

Θα παραιτηθεί από αρχηγός του στρατού ο Μουσάραφ

Θα παραιτηθεί από αρχηγός του στρατού ο Μουσάραφ


Ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ σχεδιάζει να παραιτηθεί από το πανίσχυρο αξίωμα του αρχηγού του στρατού, αφού εξασφαλίσει την επανεκλογή του τον Οκτωβριο, ανακοίνωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος.

"Πιστεύουμε πως μετά τη διαδικασία επανεκλογής του τον επόμενο μήνα, με το θέλημα του Θεού, ο στρατηγός Μουσάραφ θα ορκιστεί ως μη στρατιωτικός πρόεδρος πριν τις 15 Νοέμβρίου", τόνισε ο Μουσαχίντ Χουσάιν Σάγιεντ, γενικός γραμματέας του PML.

"Ναι, δεν έχω καμμιά αμφιβολία πως ο πρόεδρος θα τηρήσει τη δέσμευσή του και είναι σαφής σε αυτό το θέμα", πρόσθεσε ο Σάγιεντ, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Μουσάραφ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Εκτός Βουλής μεγάλα ονόματα της πολιτικής σκηνής

Εκτός Βουλής μεγάλα ονόματα της πολιτικής σκηνής

ΕΚΤΟΣ Βουλής μένουν σημαντικά ονόματα της πολιτικής σκηνής.

Από τη ΝΔ οι Μαριέττα Γιαννάκου και Ζέττα Μακρή.

Από το ΠΑΣΟΚ οι Χρ.Πρωτόπαπας. Μ.Παπαϊωάννου, Γ.Ανωμερίτης, Στ.Τζουμάκας, Α.Τσοχατζόπουλος,Ν.Μπίστης.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Κλίνατε επ' Αριστερά!» το παράγγελμα των πολιτών

«Κλίνατε επ' Αριστερά!» το παράγγελμα των πολιτών

Ευφορία και ικανοποίηση σκόρπισε στην Αριστερά το πέρα από κάθε προσδοκία θετικό εκλογικό αποτέλεσμα που επιβεβαίωσε και για τις δύο κοινοβουλευτικές εκδοχές της, την από καιρό διαφαινόμενη ενίσχυση της πολιτικής επιρροής τους. Με ανάλογα αισθήματα, όμως υποδέχθηκαν και στον ΛΑ.Ο.Σ. την είσοδο του κόμματος στη Βουλή, καθώς το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη φαίνεται πως αντιστάθηκε σθεναρά στις πιέσεις της Ν.Δ. και πέρασε αλώβητο από τις μυλόπετρες των ασφυκτικών πιέσεων και των εκβιασμών που δέχθηκε.

Αυτή τη φορά, σε τούτη την περιληπτική προεκλογική εκστρατεία, η Αριστερά εγκατέλειψε κατά γενική παραδοχή τον ρόλο του αιμοδότη προς το ΠΑΣΟΚ και κατάφερε να υποδεχθεί τον κύριο όγκο της κοινωνικής δυσαρέσκειας. Το γεγονός, όπως εκτιμάται στην πολιτική αγορά, αφορά αυτόχρημα και στο ΠΑΣΟΚ, στο βαθμό μάλιστα που το υποχρεώνει να εγκαταλείψει ενδεχομένως τις «ρεαλιστικές εκλογικεύσεις» και προσαρμογές στις συντηρητικές επιταγές της Παγκοσμιοποίησης και να διαμορφώσει μια προοδευτική πολιτική πρόταση εξουσίας που θα το καταστήσει εκ νέου ελκυστικό στους πολίτες.

Για την Αριστερά, αυτό που όπως αναγνωρίζεται τώρα προέχει, είναι η διαχείριση της νίκης, δεδομένου ότι και άλλες φορές στο παρελθόν έχει αποκομίσει σημαντικά οφέλη στις κάλπες, τα οποία ωστόσο σπαταλήθηκαν απερίσκεπτα στη συνέχεια σε άγονες εσωκομματικές έριδες και αντιπαραγωγικές πολιτικές επιλογές.

Πέτυχαν
Γεγονός είναι ότι τόσο το ΚΚΕ που υιοθέτησε όλο το προηγούμενο διάστημα μια πύρινη ρητορική εναντίον του δικομματισμού, όσο και ο ΣΥΝ που έδωσε προτεραιότητα σε θέματα όπως η Παιδεία και το Περιβάλλον, επέτυχαν να εκφράσουν πειστικότερα από το ΠΑΣΟΚ ένα σημαντικό τμήμα πολιτών που ανήκουν στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη και αντιδρούν σε συντηρητικές προτάσεις, υποδεικνύοντας ευθέως στη Χ. Τρικούπη ότι το παιχνίδι «παίζεται στα αριστερά» του πολιτικού φάσματος.

Με έκδηλη ικανοποίηση ο Περισσός, είδε τις δυνάμεις του να αυξάνονται σημαντικά και παρά το γεγονός ότι απέφυγε τις θριαμβολογίες, είναι σαφές ότι η μαχητική στάση του κόμματος απέναντι στους δύο μεγάλους αλλά και η συνεπής καταδίκη της «δεξιάς πολιτικής και των δύο», έπιασε τόπο.

Εξίσου αποδοτική αποδείχθηκε η προσπάθεια του ΚΚΕ και της Αλέκας Παπαρήγα να περιχαρακωθεί ο κομματικός χώρος και να σιγουρέψει όσους ψηφοφόρους δεν ανήκουν στην παραδοσιακό εκλογικό ακροατήριο, αλλά το ψηφίζουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Από την άλλη, επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του ΣΥΝ, με στόχο αφενός να περιορίσει τις διαρροές προς την Κουμουνδούρου και αφετέρου να αναχαιτίσει την ενίσχυσή του από δυσαρεστημένους οπαδούς και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο πλαίσιο, το ΚΚΕ φαίνεται πως αξιοποίησε επιτυχώς την ιδιαίτερη συγκυρία, ευνοϊκή, ούτως ή άλλως, για την Αριστερά, αφού στο πολιτικό προσκήνιο κυριαρχούσαν οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα και οι πολιτικές επιλογές μιας ήδη κουρασμένης κυβέρνησης που κατάφερε σε αναπάντεχα βραχύ διάστημα να διαψεύσει τις προσδοκίες και να αθετήσει τις βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις. Εν κατακλείδι το ΚΚΕ παρά το μοναχική πορεία που επέλεξε χωρίς να έχει αυτή τη φορά στρατηγικούς συμμάχους, επιβεβαίωσε απόλυτα τη δυναμική του και ίσως σύμφωνα με ορισμένους να είχε πετύχει ακόμα υψηλότερες εκλογικές επιδόσεις, αν δεν είχε την ατυχή έμπνευση να υποστηρίξει δημόσια ότι η ψήφος στον ΣΥΝ είναι «100% χαμένη», γεγονός που έστειλε στην αγκαλιά της Κουμουνδούρου, ένα μεγάλο τμήμα «άστεγων» κομματικά αριστερών.

Εξίσου θετική είναι η συνολική εικόνα του ΣΥΝ, ο οποίος υπερέβη με άνεση και χωρίς ιδιαίτερο άγχος τον πήχυ του 3%, γύρω από τον οποίον συνήθως μετεωριζόταν παλαιότερα το κόμμα.

Αυτή τη φορά ο ΣΥΝ μπήκε με μεγάλη αισιοδοξία στη μάχη, διεκδικώντας τη θετική ψήφο των πολιτών με κεντρικό σύνθημα «ανίσχυρες κυβερνήσεις - ισχυρή κοινωνία» που επέτρεψε να αντέξει στην πόλωση των ημερών, τις αιφνίδιες επιθέσεις φιλίας του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και την έντονη πολεμική του Περισσού.

Στο τελικό ισοζύγιο συνέβαλε άκρως θετικά η καλή εμφάνιση του προέδρου του κόμματος Αλ. Αλαβάνου στο ντιμπέιτ, αλλά και η εν γένει επαρκής και «αντισυμβατική και αυθόρμητη» παρουσία του ίδιου σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Τα ποσοστά
Στην Κουμουνδούρου χθες, κάποιοι πεσιμιστές, υποστήριζαν ότι δεν επιτεύχθηκε ο βασικός στόχος του ΣΥΝ που ήταν η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, αλλά μια ματιά στο ποσοστό και τις ενισχυμένες έδρες που θα έχει στη νέα Βουλή, είναι αρκετή ώστε να αλλάξουν διάθεση οι απαισιόδοξοι. Γεγονός είναι ότι ο ΣΥΝ που στάθηκε με συνέπεια στο πλευρό της «γενιάς του άρθρου 16», αλλά και των ριζοσπαστικών κινημάτων καθώς και των Οικολόγων, μπόρεσε, εκτός των άλλων, να δρέψει μεγάλη μερίδα από την αποδοχή των αναποφάσιστων και των νέων ψηφοφόρων.

Ο Γ. Καρατζαφέρης κατάφερε τελικά να λύσει με τον καλύτερο τρόπο για το κόμμα του αυτό που αποτελούσε τον σημαντικότερο γρίφο των εκλογών. Ο ΛΑ.Ο.Σ κατάφερε να βρει διέξοδο προς το Κοινοβούλιο, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκαν οι οπαδοί και οι υποψήφιοί του αλλά και τον απροκάλυπτο εκβιασμό του Κ. Καραμανλή ότι θα οδηγούσε τη χώρα σε νέες εκλογές αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία.

Ο κ. Καρατζαφέρης φαίνεται πως διδάχθηκε από τη λεηλασία που υπέστη στις εκλογές του 2000 το ΔΗΚΚΙ υπό τον Δ. Τσοβόλα και προσπάθησε να προστατέψει τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, λειτουργώντας με σχέδιο επικοινωνιακού ακτιβισμού.

Με τον τρόπο του βρήκε στο νήμα της κάλπης ζωτικό χώρο, σε ενδιαφέρουσες ηλικιακά και μορφωτικά κοινωνικές ομάδες, πέρα από τους παραδοσιακούς ακροδεξιούς που αυθεντικά εκφράζει και μένει να φανεί πώς θα αξιοποιήσει την παρουσία του στο Κοινοβούλιο.

Ενισχυμένοι από την εκλογική αναμέτρηση

  • ΚΚΕ

    Αποδοτική αποδείχθηκε η προσπάθεια του ΚΚΕ και της Αλέκας Παπαρήγα να περιχαρακωθεί ο κομματικός χώρος και να σιγουρέψει τους ψηφοφόρους που το ψηφίζουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο Περισσός, είδε τις δυνάμεις του να αυξάνονται σημαντικά και παρά το γεγονός ότι απέφυγε τις θριαμβολογίες, είναι σαφές ότι η μαχητική στάση του κόμματος, έπιασε τόπο.

  • ΣΥΡΙΖΑ

    Ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε με μεγάλη αισιοδοξία στη μάχη, διεκδικώντας τη θετική ψήφο των πολιτών με κεντρικό σύνθημα «ανίσχυρες κυβερνήσεις - ισχυρή κοινωνία». Στο τελικό ισοζύγιο συνέβαλε άκρως θετικά η καλή εμφάνιση του προέδρου του κόμματος Αλ. Αλαβάνου στο ντιμπέιτ, αλλά και η εν γένει επαρκής και «αντισυμβατική και αυθόρμητη» παρουσία του ίδιου σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

  • ΛΑ.Ο.Σ

    Ο Γ. Καρατζαφέρης κατάφερε να λύσει με τον καλύτερο τρόπο για το κόμμα του αυτό που αποτελούσε τον σημαντικότερο γρίφο των εκλογών. Ο ΛΑ.Ο.Σ κατάφερε να βρει διέξοδο προς το Κοινοβούλιο, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκαν οι οπαδοί και οι υποψήφιοί του αλλά και τον απροκάλυπτο εκβιασμό του Κώστα Καραμανλή ότι θα οδηγούσε τη χώρα σε νέες εκλογές αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία.

    Διαχείριση νίκης
    Για την Αριστερά, αυτό που όπως αναγνωρίζεται τώρα προέχει, είναι η διαχείριση της νίκης, δεδομένου ότι και άλλες φορές στο παρελθόν έχει αποκομίσει σημαντικά οφέλη στις κάλπες, τα οποία ωστόσο σπαταλήθηκαν απερίσκεπτα.

    Αποτυχία
    Το ΠΑΣΟΚ απέτυχε να πείσει ένα σημαντικό τμήμα πολιτών που αντιδρούν σε συντηρητικές προτάσεις, οι οποίοι στράφηκαν σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ υποδεικνύοντας ευθέως στη Χ. Τρικούπη ότι το παιχνίδι «παίζεται στα αριστερά» του πολιτικού φάσματος.

    Το μάθημα
    Ο Γ. Καρατζαφέρης φαίνεται πως διδάχθηκε από τη λεηλασία που υπέστη στις εκλογές του 2000 το ΔΗΚΚΙ υπό τον Δ. Τσοβόλα και προσπάθησε να προστατέψει τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, λειτουργώντας με σχέδιο επικοινωνιακού ακτιβισμού.

  • Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

    Σε κρίση ηγεσίας το ΠΑΣΟΚ με τα χαμηλότερα ποσοστά από το 1981

    Σε κρίση ηγεσίας το ΠΑΣΟΚ με τα χαμηλότερα ποσοστά από το 1981

    Η μάχη της ηγεσίας και της συλλογής υπογραφών ανάβει στο ΠΑΣΟΚ μετά τη βαριά εκλογική ήττα που βρίσκει το Κίνημα στα χαμηλότερα ποσοστά από το 1981. Με ανάληψη ευθυνών ο Γ.Παπανδρέου ζητά ανανέωση εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. «Παρών» ο Ευ.Βενιζέλος, αναμένεται η στάση Διαμαντοπούλου...

    Για πρώτη φορά μετά το 1981 το ΠΑΣΟΚ μένει στην αντιπολίτευση για δεύτερη συνεχή φορά, αποσπώντας παράλληλα το χαμηλότερο ποσοστό στο διάστημα των 26 αυτών ετών. Η βαριά εκλογική ήττα φέρνει εσωκομματική ένταση και επισπεύδει τις διαδικασίες εκλογής προέδρου.

    Έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες του για το περιεχόμενο της δήλωσης που θα έκανε, ο Γ.Παπανδρέου κατέληξε σε ένα κείμενο όπου -όπως επισημαίνουν Τα Νέα- αναλάμβανε μεν την ευθύνη, την καταμέριζε όμως και στα κορυφαία στελέχη και την επεξέτεινε στο παρελθόν, λέγοντας ότι οι πολίτες έκριναν πως έχει ευθύνες και το ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.

    Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε ανανέωση της λαϊκής εντολής στο πρόσωπό του -«Θα ζητήσω άμεσα από την βάση του ΠΑΣΟΚ να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου. Αυτοί θα κρίνουν».

    Για καθαρή, οδυνηρή και μεγάλη ήττα έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοινώνοντας ότι θα είναι παρών στις διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας του Κινήματος. «Η διαδικασία που θα κινηθεί με βάση το καταστατικό θα αποτελέσει μια αρχή για την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ» είπε και συνεχάρη τον Γ.Παπανδρέου για το γεγονός ότι δρομολογεί τις εξελίξεις.

    Αμέσως μετά τη δήλωση Βενιζέλου τη συμπαράστασή τους στο πρόσωπό του εξέφρασαν με δηλώσεις τους ο Α.Λοβέρδος, ο Χρ.Βερελής και ο Κίμων Κουλούρης, επισημαίνουν Τα Νέα της Δευτέρας και σημειώνουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος αρχίζει άμεσα να συγκεντρώνει τις απαιτούμενες υπογραφές.

    Έτσι, η κόντρα που ουσιαστικά άνοιξε τον Ιανουάριο του 2004, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος αμφισβήτησε ευθέως τη διαδικασία εκλογής του Γ.Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως θα κλείσει τον επόμενο μήνα, οπότε και όπως αναμένεται θα προκηρυχθούν οι εσωκομματικές εκλογές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ως προς τη στάση της Αννας Διαμαντοπούλου, αναμένεται να καθοριστεί εντός των επόμενων ημερών όπως διαφαίνεται από τη δήλωσή της που συνέστησε «αυτογνωσία και αυτοσυγκράτηση». Δύο αιχμές, που όπως σημειώνει Το Βήμα ερμηνεύθηκε ότι απευθύνονταν στον κ. Παπανδρέου και στον κ. Βενιζέλου, αντίστοιχα.

    Πιθανολογείται ακόμη και υποψηφιότητα της Αννας Διαμαντοπούλου, χωρίς να αποκλείεται να ταχθεί τελικά με την πλευρά του Γ.Παπανδρέου.

    Η Ελευθεροτυπία σημειώνει ότι εφόσον υπάρχουν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι αρχηγοί, τότε η Ελλάδα θα γνωρίσει μία ιδιότυπη εσωκομματική προεκλογική περίοδο, καθώς κάθε ένας από τους υποψηφίους θα πρέπει να φέρει με το μέρος του το μεγάλο σώμα των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ.

    Η κατάσταση ίσως θυμίσει λίγο τη μάχη μεταξύ των υποψηφίων στους κόλπους των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Γαλλίας.

    Τι προβλέπει το Καταστατικό

    Η μάχη για τη συγκέντρωση υπογραφών αρχίζει και βάσει του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ υποψήφιος πρόεδρος αναδεικνύεται όποιος προταθεί τουλάχιστον από το 1/4 των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ή το 1/3 των Περιφερειακών Επιτροπών ή το 10% τουλάχιστον του συνόλου των μελών του ΠΑΣΟΚ. Κάθε μέλος προτείνει μόνο έναν υποψήφιο.

    Σύμφωνα με το άρθρο 41 του Καταστατικού του Κινήματος για την εκλογή του προέδρου απαιτείται από την πρώτη ψηφοφορία το 1/2 + 1 των εγκύρων ψηφοδελτίων. Στα έγκυρα ψηφοδέλτια υπολογίζονται και τα λευκά.

    Σε περίπτωση μη εκλογής προέδρου κατά την πρώτη ψηφοφορία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων. Στην περίπτωση αυτή εκλέγεται πρόεδρος ο πρώτος σε ψήφους. Εάν οι υποψήφιοι είναι μόνο δύο, γίνεται μία μόνο ψηφοφορία και ο πρώτος σε ψήφους εκλέγεται πρόεδρος. Σε περίπτωση που υποψήφιος είναι μόνον ένας, εκλέγεται εφόσον λάβει το 50% + 1 των εγκύρων ψηφοδελτίων.

    Πηγή: in.gr