Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

Επιλογή και ο πόλεμος με το Ιράν, λέει ο Κουσνέρ

Επιλογή και ο πόλεμος με το Ιράν, λέει ο Κουσνέρ

Αίσθηση έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα η δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, ότι "οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε ακόμη και για το ενδεχόμενο ενός πολέμου με το Ιράν", εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο, και το χειρότερο είναι ο πόλεμος» δήλωσε ο Μπερνάρ Κουσνέρ σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη πρέπει να συνεχιστούν «έως το τέλος», σπεύδοντας όμως παράλληλα να προειδοποιήσει πως ένα ιρανικό πυρηνικό όπλο συνιστά «πραγματικό κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει σχετικά το BBC.

Ήδη ο αρχηγός του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να συζητηθεί στο γαλλικό κοινοβούλιο η κατάσταση στο Ιράν, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος Σαρκοζί θα πρέπει "να εκφέρει γνώμη επ'αυτού" ενώπιον των Γάλλων.

Το καθεστώς του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ παγίως αρνείται να θέσει τέλος στο πυρηνικό του πρόγραμμα, επιμένει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και συνεχίζει παρά τις διεθνείς κυρώσεις τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.

Στην ίδια συνέντευξη ο Κουσνέρ δήλωσε πως ένας αριθμός μεγάλος γαλλικών εταιρειών κλήθηκαν να μην συνεργαστούν επιχειρηματικά με το Ιράν. «Δεν απαγορεύουμε στις γαλλικές εταιρείες να υποβάλλουν συμμετοχές. Τους συμβουλεύσαμε να μην το κάνουν. Αυτές είναι ιδιωτικές εταιρείες. Όμως, νομίζω ότι εισακουστήκαμε και δεν είμαστε οι μόνοι που το κάναμε αυτό» είπε.

Ως προς το κρίσιμο θέμα της επέκτασης των κυρώσεων κατά του Ιράν, ο Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ξεκάθαρα πως η Γαλλία επιθυμεί να προετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση νέα μέτρα εις βάρος της Τεχεράνης για την άρνησή της να συμμορφωθεί έναντι των αξιώσεων της διεθνούς κοινότητας.

«Αποφασίσαμε ότι την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις πρέπει να προετοιμάσουμε πιθανές κυρώσεις πέραν της σφαίρας των Ηνωμένων Έθνών. Οι καλοί μας φίλοι, οι Γερμανοί, το πρότειναν» συνέχισε ο Κουσνέρ.

Σε μια πρώτη αντίδραση ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Γέγκερ, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι "θα ήταν λάθος να κάνουμε λόγο για απειλές πολέμού", όμως "εκλαμβάνουμε (τις δηλώσεις Κουσνέρ) ως απόδειξη ότι οι Γάλλοι φίλοι μας παίρνουν στα σοβαρά την κατάσταση και ότι προσπαθούν δραστήρια μαζί με μας για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης".

Παράλληλα, από το Παρίσι, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μαξίμ Φερχάγκεν δήλωσε ότι η Ολλανδία είναι έτοιμη για την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στο Ιράν, αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν συμφωνήσει για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων κατά της Τεχεράνης.

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι απέρριψε την πιθανότητα μιας προσφυγής στη στρατιωτική βία κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, κρίνοντας ότι "οι άλλες εναλλακτικές λύσεις" κάθε άλλο παρά έχουν εξαντληθεί.

Σκληρή απάντηση από την Τεχεράνη

Από την πλευρά του το Ιράν προειδοποίησε τις δυτικές χώρες να μην προτιμήσουν την αντιπαράθεση από τις εγκάρδιες σχέσεις με την Τεχεράνη.

Οι δυτικές χώρες "επέλεγαν ανέκαθεν το δρόμο της αντιπαράθεσης από αυτόν της κατανόησης και των εγκάρδιων σχέσεων με το μεγάλο έθνος του Ιράν", δήλωσε ο ιρανός αντιπρόεδρος Ρεζά Αγαζαντέχ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού ατομικής ενέργειας, ενώπιον της γενικής διάσκεψης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιένη.

"Στην πράξη (η Δύση) δεν ανέχεται να υπάρχουν κι άλλα ανεξάρτητα κράτη και αναπτυσσόμενες χώρες που προστίθενται σε αυτές που επιζητούν σήμερα να αποκτήσουν σύγχρονες τεχνολογίες", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι "το μεγάλο έθνος του Ιράν κατέγραψε τη συμπεριφορά σας αυτή των διακρίσεων και δεν θα την ξεχάσει".

Σφοδρή επίθεση κατά των γάλλων ηγετών εξαπέλυσε και το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, τονίζοντας ότι "ο νέος ένοικος των Ηλυσίων (ο Νικολά Σαρκοζί) θέλει σήμερα να αντιγράψει το Λευκό Οίκο". "Αυτός ο Ευρωπαίος μπήκε στο πετσί των Αμερικανών και μιμείται τα ουρλιαχτά τους" σημειώνει.

Πριν από τον Κουσνέρ, τον Αύγουστο, ο Γάλλος Πρόεδρος είχε καλέσει το Ιράν να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί μια εναλλακτική λύση που θα είναι "καταστροφική: μια ιρανική βόμβα ή ο βομβαρδισμός του Ιράν".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποκλείσει στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν εφόσον η διπλωματία αποβεί άκαρπη.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: