Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

Αλλάζει εκλογικό νόμο, σβήνει-γράφει ονόματα

Αλλάζει εκλογικό νόμο, σβήνει-γράφει ονόματα

Αυτοδυναμία με το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές του 2010 κέρδισε ο Κώστας Καραμανλής. Μέχρι τότε δύσκολα θα του ζητήσουν τα μικρά κόμματα με τα υψηλά ποσοστά που πήραν να ξαναπάει σε εκλογές, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί χρόνο να κλείσει τις πληγές του.

Η επόμενη μέρα πάντως δεν θα είναι εύκολη. Θα πρέπει να καταβάλει σκληρές προσπάθειες για να δείξει στην πράξη ότι όντως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να τιμήσει την καθαρή εντολή που του έδωσαν οι πολίτες, όπως δήλωσε στο Ζάππειο.

Ηδη άρχισε να σβήνει και να γράφει ονόματα στο μπλοκάκι του για τη νέα κυβέρνηση που θα συγκροτήσει. Αλογοσκούφης, Σουφλιάς, Ντόρα και Ρουσόπουλος θα διατηρήσουν τις κυβερνητικές θέσεις που είχαν. Ο Βύρων Πολύδωρας, ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη άνοδο που είχαν τα μικρά κόμματα στην εκλογική του περιφέρεια τη Β' Αθήνας, θεωρείται ήδη εκτός κυβέρνησης. Ούτε η κυρία Γιαννάκου θα ξαναγυρίσει στο υπουργείο Παιδείας, αφού μπορεί και να μη βγει βουλευτής.

Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες του θα είναι να αλλάξει τον εκλογικό νόμο που έκανε τη Ρηγίλλης να καρδιοχτυπά τα τελευταία 24ωρα.

Με συν και πλην

Νίκη με συν και πλην κέρδισε η Ν.Δ. στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου. Τα συν είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής:

1 Απέτρεψε μία ήττα του κόμματός του. Κάτω από άλλες συνθήκες και κυρίως με ένα διαφορετικό ΠΑΣΟΚ απέναντί του, μετά το πόρισμα Ζορμπά και με την εθνική τραγωδία των πυρκαγιών που άφησε πίσω της 68 νεκρούς, καμένα χωριά και κρανίου τόπου ένα μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου, μόλις δυόμισι εβδομάδες πριν από τις κάλπες, το πιο πιθανό θα ήταν οι πολίτες να μαυρίσουν την κυβέρνησή του. Δεν το έκαναν, όμως, παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ πλειοδότησε στις υποσχέσεις για παροχές προς τους πυρόπληκτους.

2 Αλλεπάλληλες ήταν οι κυβερνητικές κρίσεις στα τριάμισι χρόνια (υποκλοπές, Πακιστανοί, κουμπάροι, γαλάζιες μίζες, ομόλογα κ.ά.). Και όμως η Ν.Δ. έχασε κάποιες από τις δυνάμεις της αλλά κράτησε ένα σημαντικό μέρος της διαφοράς που τη χώριζε από το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το 2004 που είχε πολύ υψηλό και το προσδόκιμο, το οποίο δεν υπήρχε σ' αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.

3 Ηταν μια προσωπική νίκη του Κώστα Καραμανλή. Πέτυχε το πολιτικά παράδοξο, παρά τις παθογένειες της κυβέρνησής του, ο ίδιος ακολουθώντας την πολύ συγκεκριμένη επικοινωνιακή στρατηγική να εμφανίζεται υπεράνω και μακριά από την ανεπάρκεια των υπουργών του, να διασώσει και το ηγετικό του προφίλ και να σύρει το κόμμα του στη νίκη.

Πολλά είναι, όμως, και τα μείον. Η επόμενη μέρα με μία οριακή αυτοδυναμία έχει μία σειρά από αρνητικά:

* Ο Κ. Καραμανλής έχει να συγκριθεί με τις πρωθυπουργικές επιδόσεις του της πρώτης του θητείας. Ηταν μειωμένες και κατώτερες των προσδοκιών που είχαν στο πρόσωπό του οι ψηφοφόροι του το 2004. Δέχτηκε έντονη κριτική για την αναποφασιστικότητά του να κόβει κεφάλια, άφηνε παθογένειες να σέρνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να παρεμβαίνει, έδινε την εντύπωση του απλού θεατή.

* Ζητούμενο είναι τι πολιτική βούληση θα δείξει στην επόμενη τετραετία. Θα αποφασίσει να κυβερνήσει; Πολλοί σχολίαζαν, χθες, ότι δεν προχώρησε σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, δεν άγγιξε θέματα όπως το Ασφαλιστικό και άλλα, με πλειοψηφία 164 βουλευτών. Θα το κάνει τώρα με οριακό αριθμό βουλευτών και μάλιστα με ενισχυμένα τα κόμματα της Αριστεράς που πρωτοσταστούν στις λαϊκές αντιδράσεις;

* Και μέσα στο κόμμα θα αναγκαστεί να κρατήσει ισορροπίες. Ο υπουργός που θα μείνει εκτός της νέας κυβέρνησης ή το στέλεχος που περιμένει να αξιοποιηθεί τώρα και θα μείνει πάλι έξω, δεν θα είναι απλώς κάποιες φωνές. Θα είναι κάποιες υπολογίσιμες φωνές και ψήφοι που θα έχουν τη δική τους σημασία στη Βουλή. Είναι εύκολο να προκληθεί μια ανταρσία και να έχει όχι μόνο επικοινωνιακό αλλά και πολιτικό αντίχτυπο. Οι δελφίνοι θα έχουν τα όπλα παρά πόδα, ιδιαίτερα μετά την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική αντιπαράθεση, αφού δηλαδή θα έχει κάπως συμμαζέψει τα του οίκου του.

Σαμπάνιες

Οι εξέδρες για τις κάμερες και οι προβολείς είχαν στηθεί στη Ρηγίλλης από τα ξημερώματα της Κυριακής. Οι οπαδοί της Ν.Δ. άρχισαν να συγκεντρώνονται στη Ρηγίλλης λίγο πριν από την ανακοίνωση των exit polls. Οι μεγάλες αποκλίσεις που παρουσιάζονταν τους έκαναν να αντιδρούν με αμηχανία. Οι εντολές ήταν να περιμένουν. Οσο περνούσε η ώρα τόσο δεν μπορούσαν να συγκρατηθούν. Η άφιξη των στελεχών (Εβερτ, Ντόρα, Σουφλιάς, Μεϊμαράκης, Σιούφας, Μαγγίνας κ.ά.) ήταν αφορμή για θερμές εκδηλώσεις και χειροκροτήματα.

Ο Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσα ήρθαν στο γραφείο του στη Ρηγίλλης στις 6.30. Ολοι μιλούσαν για αυτοδυναμία από τις τέσσερις το απόγευμα αλλά η καρδούλα τους το ήξερε. Η Β' Αθήνας και οι εκπλήξεις που μπορεί να έκρυβαν τα μικρά κόμματα ήταν η μεγάλη αγωνία τους.

Ο Κ. Καραμανλής πήρε βαθιά ανάσα μετά την πληροφορία ότι τουλάχιστον η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ έχει «κλειδώσει», αλλά έδωσε γραμμή να μη γίνουν δηλώσεις πριν τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών αρχίσουν να δίνουν μια πραγματική εικόνα. Βγήκε στο μπαλκόνι με τη Νατάσα στις 11.30 το βράδυ. Γύρω στη 1 π.μ. πήγε στο Ζάππειο για την επίσημη δήλωση.

Εκπλήξεις και μηνύματα για πρωτοκλασάτους της Ν.Δ.

Εκπλήξεις και μηνύματα είχαν οι κάλπες και για τους υποψήφιους βουλευτές της Ν.Δ., τουλάχιστον σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που έφταναν στα δημοσιογραφικά γραφεία γύρω στη μία το πρωί.

* Η Μαριέττα Γιαννάκου κινδύνευε σοβαρά να μείνει έξω από τη Βουλή πληρώνοντας τα μέτωπα της Παιδείας που κρατούσε ανοιχτά με δηλώσεις της και πράξεις της που προκαλούσαν θύελλα αντιδράσεων. Χρειαζόταν η παρέμβαση του ίδιου του Καραμανλή για να σταματήσουν την απεργία τους οι δάσκαλοι, για να περάσει ο νόμος-πλαίσιο, αλλά τελικά «κουτσουρεμένος», για να γίνουν οι διορθώσεις στο βιβλίο της ΣΤ' δημοτικού.

* Στην Α' Αθήνας σύμφωνα με το 33% των ψήφων έβγαινε πρώτη η Ντόρα Μπακογιάννη (20.600) με διαφορά από τον Δ. Αβραμόπουλο (17.800) και τρίτο τον Αλογοσκούφη (17.200). Είναι μία τριάδα που έχει τη δική της σημασία για τη μετα-καραμανλική εποχή, η οποία βεβαίως αργεί πολύ ακόμη. Ακολουθούσαν ο Προκόπης Παυλόπουλος (15.000), ο Βουλγαράκης (11.700), η Πιπιλή και η Μπενάκη. Η πρώην υπουργός Παιδείας κονταροχτυπιόταν για την τελευταία εκλόγιμη θέση με την Κουντουρά και τον Κωνσταντάρα.

* Στη Β' Αθήνας την πρώτη θέση διεκδικούσαν ο ―Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τρίτος έβγαινε ο Γιακουμάτος. Ακολουθούσαν ο Λιάπης, η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο Ζαγορίτης, ο Πολύδωρας. Από τους νεοεισερχόμενους στη Βουλή είναι ο Κωστής Χατζηδάκης.

* Στην Α' Θεσσαλονίκης πρώτος έβγαινε ο Γκιουλέκας με δεύτερο τον «ξανθό» Γιάννη Ιωαννίδη. Ακολουθούν Ράπτη, Ορφανός, Καλαφάτης. Ο νέος βουλευτής είναι ο Τζιτζικώστας.

* Στη Β' Θεσσαλονίκης έβγαινε πρώτος ο Καράογλου με δεύτερο τον Ρεγκούζα. Εκλέγονται επίσης ο Γαλαμάτης και ο Σαλαγκούδης.

* Στη Μεσσηνία διεκδικούσαν την πρωτιά ο υφυπουργός Αμυνας Λαμπρόπουλος με τον Αντώνη Σαμαρά. Μέχρι τη 1.30 έφτασαν δύο sms στα δημοσιογραφικά κινητά που έλεγαν ότι «στη Μεσσηνία η Ν.Δ. αύξησε τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και τις έδρες της (παρ' ότι πυρόπλυκτη), εξαιτίας της μεγάλης διείσδυσης του Αντώνη Σαμαρά σε ΠΑΣΟΚ». Η πηγή ήταν το γραφείο του ίδιου.

* Στη Μαγνησία κινδύνευε να μην εκλεγεί η Ζέτα Μακρή και στη Λάρισα ο Γ. Δημητρακόπουλος.

* Στην Αργολίδα εκλέγονται ο Γιάννης Μανώλης και ακολουθεί η Ελσα Παπαδημητρίου.

* Πρώτος στα Δωδεκάνησα βγαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, που μετακόμισε από το Επικρατείας.

* Στο Κιλκίς βγαίνει πρώτος ο Κιλτίδης. Ηταν βέβαιη όμως και η εκλογή Τσιτουρίδη.

* Στα Χανιά παιζόταν ένα θρίλερ. Εβγαινε ένας νέος υποψήφιος, ο Βολουδάκης, και οριακοί εμφανίζονταν οι Νικηφοράκης και Μαρκογιαννάκης.

* Στο Ρέθυμνο η Ολγα Κεφαλογιάννη.

* Στο Ηράκλειο ο Μανώλης Κεφαλογιάννης αλλά και ο νέος Λευτέρης Αυγενάκης.

* Στην Πάτρα έβγαινε πρώτος ο Μπεκίρης και ακολουθούσε ο Παπαδάτος. Για την τρίτη θέση πάλευαν ο Νίκος Νικολακόπουλος με τη Νατάσα Ράγιου.

* Στην Πιερία εκλέγονταν ο Κωνσταντόπουλος με τον Κουκοδήμο και για την τρίτη θέση πάλευαν Καρπούζας και Κάκκαλος.

* Στην Καβάλα πρώτος ο Καλλαντζής και ακολουθούσαν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Χριστοφυλογιαννακάκης.

* Στον Εβρο έβγαινε πρώτος ο Δερμεντζόπουλος με δεύτερο τον Κελέτση.

* Στα Ιωάννινα οι Καλογιάννης και Τασούλας ενώ πάλευαν για την τρίτη θέση Φούσας - Γερασιμίδη.

* Στη Λακωνία πρώτος έβγαινε ο Γρηγόρης Αποστολάτος του περιβάλλοντος της Ντόρας Μπακογιάννη και μάλλον ο Π. Σκανδαλάκης. Εκτός φαινόταν να μένει ο Δαβάκης.

* Στο Λασίθι δεν εξελέγη ο στενός συνεργάτης του Κώστα Μητσοτάκη Γιάννης Πευκιανάκης, αλλά ο Πλακιωτάκης.

Ο Καραμανλής πατάει γκάζι για «μεταρρυθμίσεις»

Διάλογο, συναίνεση, αποφασιστικότητα και όχι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις υποσχέθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στην πρώτη του δήλωση, μετά την επανεκλογή του, στη μία μετά τα μεσάνυχτα στο Κέντρο Τύπου του Ζαππείου.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος αρνήθηκε να δεχτεί ερωτήσεις των δημοσιογράφων, χαρακτήρισε σαφή και ξεκάθαρη την εντολή που πήρε από τον ελληνικό λαό να συνεχίσει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, μίλησε για «εντολή που περιλαμβάνει ένα νέο πιο δυναμικό ξεκίνημα» και υπογράμμισε: «Ζήτησα να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση και σήμερα υπάρχει, καθώς στηρίζεται στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Τόνισε ότι το μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός περιλαμβάνει διπλή ευθύνη: «Να γίνουμε καλύτεροι, να αποφύγουμε τα λάθη, να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και να έρθουμε πιο κοντά στους πολίτες».

«Τα προβλήματα, σημείωσε, δεν έχουν χρώμα, το μέλλον ανήκει σε όλους, θα προχωρήσουμε με διάλογο, συναίνεση, αποφασιστικότητα χωρίς καθυστερήσεις. Μπορούμε όλοι να συμβάλουμε να πάει ο τόπος μπροστά και θα παλέψουμε για την καταπολέμηση της φτώχειας, την ενίσχυση των συνταξιούχων».

Τέλος, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους πυρόπληκτους τόνισε ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο, ενώ μιλώντας για το προεκλογικό κλίμα, σημείωσε: «Αρνηθήκαμε τις στείρες αντιπαραθέσεις, τις πολιτικές διχασμού, μείναμε πιστοί στο νέο πολιτικό πολιτισμό που απαιτούν οι πολίτες και έτσι θα συνεχίσουμε, βάζοντας πάνω από όλα τους στόχους που μας ενώνουν».

Ο κ. Καραμανλής έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας: «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να τιμήσω την εντολή, να φανώ αντάξιος όλων των Ελλήνων».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: