Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

Αρχισε η μάχη των υπογραφών

Αρχισε η μάχη των υπογραφών

Μάχη για τη συλλογή υπογραφών υπέρ της υποψηφιότητας του Γ. Παπανδρέου ή της υποψηφιότητας του Ε. Βενιζέλου -πιθανόν και της Αννας Διαμαντοπούλου ή όποιας άλλης υποψηφιότητας υποβληθεί- θα δοθεί στο παρασκήνιο της επόμενης ημέρας.

Σύμφωνα με το καταστατικό το ΠΑΣΟΚ: «Υποψήφιος πρόεδρος αναδεικνύεται όποιος προταθεί από το 1/4 τουλάχιστον των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ή το 1/3 των περιφερειακών επιτροπών του Κινήματος ή από το 10% τουλάχιστον του συνόλου των μελών του Κινήματος. Κάθε μέλος προτείνει μόνον έναν (1) υποψήφιο. Για την εκλογή του προέδρου απαιτείται κατά την πρώτη ψηφοφορία το 1/2 + 1 των έγκυρων ψηφοδελτίων. Στα έγκυρα ψηφοδέλτια υπολογίζονται και τα λευκά. Σε περίπτωση μη εκλογής προέδρου κατά την πρώτη ψηφοφορία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων. Στην περίπτωση αυτή εκλέγεται πρόεδρος ο πρώτος σε ψήφους.

Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι μόνο δύο, γίνεται μόνο μια ψηφοφορία και ο πρώτος σε ψήφους εκλέγεται πρόεδρος. Σε περίπτωση που υποψήφιος είναι μόνο ένας, εκλέγεται εφόσον λάβει το 50% + 1 των έγκυρων ψηφοδελτίων».

Είναι σαφές πως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα στοιχηθούν γύρω από τις δύο βασικές υποψηφιότητες, αυτές του κ. Παπανδρέου και του κ. Βενιζέλου, προκειμένου ο καθένας να δημιουργήσει για λογαριασμό του ρεύμα νίκης.

Σύμφωνα με το Καταστατικό επίσης, στο Συνέδριο συμμετέχουν:

Μέλη που εκλέγονται και εκπροσωπούν όλες τις Δημοτικές Οργανώσεις του Κινήματος. Ο αριθμός τους είναι διπλάσιος του αριθμού όσων μετέχουν στο Συνέδριο λόγω θέσης ή ιδιότητας,

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου,

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ,

Οι εν ενεργεία νομάρχες και δήμαρχοι που είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ,

Οι πρόεδροι των τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών, συνεταιριστικών και αθλητικών οργανώσεων, επιμελητηρίων, καθώς και της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων που είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ,

Μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που έχουν πιστοποιηθεί, μετά από απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου,

Οσοι έχουν διατελέσει βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και είναι μέλη του.

Οσοι διατέλεσαν μέλη σε όλες τις Κεντρικές Επιτροπές του Κινήματος

Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν την Ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη.

Από την απόφαση σύγκλησης του Συνεδρίου έως τη διεξαγωγή του, επίσης, σύμφωνα με το Καταστατικό, πρέπει να περάσουν το λιγότερο δύο μήνες, άρα το Συνέδριο δεν μπορεί να γίνει πριν από τα μέσα Νοεμβρίου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: