Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

Επ' αόριστον παραμονή των Αμερικανών

Επ' αόριστον παραμονή των Αμερικανών

Ο Μπους, αφού αύξησε φέτος τις αμερικανικές δυνάμεις κατά 30.000 στρατιώτες, προχθές ανακοίνωσε την απόσυρσή τους, βαφτίζοντάς την "σταδιακή αποχώρηση".

Ομαδικά πυρά από τους Δημοκρατικούς, επικριτικά σχόλια από αναλυτές, αλλά και έντονη αντίθεση από την αμερικανική κοινωνία δέχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προέβη προχθές στη διατύπωση του μεγαλύτερου ψέματος προς τον αμερικανικό λαό και μάλιστα σε πανεθνικό τηλεοπτικό διάγγελμά του. Ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει έναν αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων, αυτών που στην ουσία είχε προσθέσει φέτος προς ενίσχυση όσων ήταν ήδη στο Ιράκ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μείωση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ στα επίπεδα που ήταν στις αρχές του χρόνου. Στους 130.000 στρατιώτες είχε προσθέσει τότε άλλους 30.000, για να δικαιολογήσει τη νέα αμερικανική στρατηγική της ενίσχυσης των μάχιμων μονάδων και τη στόχευσή τους σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως το περίφημο σουνιτικό τρίγωνο.


Η πρόθεση αυτή του Λευκού Οίκου βασίστηκε στις εκτιμήσεις και τις προτάσεις που διατύπωσαν στην έκθεσή τους στο κογκρέσο ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ Ντέιβιντ Πετρέους και ο πρεσβευτής στη Βαγδάτη Ράιαν Κρόκερ, υπό την επήρεια μάλιστα του συγκινησιακού κλίματος αυτών των ημερών, με την επέτειο των χτυπημάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.


Παρ' όλα αυτά ο Μπους κάθε άλλο παρά πείθει. Δέχεται τα ομαδικά πυρά των Δημοκρατικών και μάλιστα μέσα σε μια σε προεκλογική χρονιά, λόγω των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2008, μαζί με τα επικριτικά σχόλια σειράς αναλυτών και με δηλωμένη πλέον την αντίθεση της αμερικανικής κοινωνίας, αν και από το στρατόπεδο των επικριτών δεν έλειψαν και οι Ρεπουμπλικάνοι.
Οι Δημοκρατικοί απέρριψαν αμέσως το σχέδιο του Μπους, θεωρώντας ότι έτσι καθιερώνεται "η επ' αόριστον στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ". "Είναι προσβολή προς τη νοημοσύνη των αμερικανών πολιτών ότι αυτή είναι μια νέα κατεύθυνση σχετικά με το Ιράκ", έσπευσε να δηλώσει η πρόεδρος της βουλής Νάνσι Πελόζι, ενώ ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ διαβεβαιώνει ότι το κόμμα του θα επαναπροσδιορίσει την εντολή της αμερικανικής αποστολής στο Ιράκ.


Από τους Ρεπουμπλικάνους ο γερουσιαστής Τσακ Χέιγκελ ήταν αρκετά καυστικός, χτυπώντας ακριβώς στην καρδιά της επιχειρηματολογίας Μπους, ρωτώντας: Γιατί τα στρατεύματά μας πρέπει να παραμείνουν, αν και έως τώρα έχουν αποτύχει, και γιατί πρέπει να συνεχίσουμε να δαπανούμε αμερικανικό αίμα;


Από κοντά και τα μέσα ενημέρωσης του ίδιου του αμερικανικού κατεστημένου. Η εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ" χαρακτήρισε το σχέδιο Μπους "ελλιπές", ενώ οι "Νιου Γιορκ Τάιμς", πιο επικριτικοί, έγραψαν ότι "δεν υπάρχει στρατηγική, δεν υπάρχει και έξοδος" και πως "όσο καπνό και αν ρίξει ο πρόεδρος, για να θολώσει το τοπίο, δεν μπορεί να αποκρύψει την αλήθεια". Κατά τη "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" "ο Μπους απλώς προσπάθησε να κερδίσει χρόνο". Για ποιον όμως;

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: