Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

«Θολώνει τα νερά» ο Βλ. Πούτιν για την προεδρία

«Θολώνει τα νερά» ο Βλ. Πούτιν για την προεδρία

Τέσσερα χρόνια μετά το 2012; Πόσο θα είμαι τότε, άραγε, αναρωτήθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αφήνοντας έτσι αναπάντητο το ερώτημα που του δόθηκε, αν είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει την προεδρία ξανά στις εκλογές το 2012!

- Θα παραμείνω στην πολιτική ή θα ασχοληθώ με κάτι άλλο, δεν το ξέρω ακόμα, είπε θολώνοντας ακόμα περισσότερο «τα νερά» και κατέληξε: Και σας το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια!

Δηλαδή τι μας λέει; Κάτι ανάλογο με τους χρησμούς της Πυθίας στην Αρχαία Ελλάδα; «Θα πας στον πόλεμο, θα σκοτωθείς, θα γυρίσεις νικητής»...

Τους προβληματισμούς για το αύριο, για την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή, για τις επερχόμενες εκλογές και τους υποψήφιους για την προεδρία του 2008 στη Ρωσία, ο τωρινός ηγέτης του Κρεμλίνου συζήτησε με πλειάδα πολιτικών αναλυτών και «ρωσολόγων» από όλο τον κόσμο, στη θερινή κατοικία στο πασίγνωστο πλέον χειμερινό και θερινό θέρετρο, όπου θα γίνουν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 2014, το Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα.

Η πλειοψηφία των δυτικών ΜΜΕ, εκτιμά τις απαντήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ως πρόκριμα για επιστροφή του στη ρωσική προεδρία, μετά μία θητεία (2008-2012), αφού το σύνταγμα δεν το απαγορεύει (σ.σ. απαγορεύεται η τρίτη συνεχής θητεία)!

Αιφνιδιασμός
Η ίντριγκα γύρω από το ρωσικό πολιτικό γίγνεσθαι κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν «αιφνιδιαστικά», ο πρωθυπουργός Φράντκοφ υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του. Ολοι ανέμεναν ότι ο Β. Πούτιν θα προτείνει ως νέο πρωθυπουργό έναν εκ των «δελφίνων» για την ερχόμενη προεδρία.

Δεν το έκανε. Και αυτό άναψε φωτιές στον πολιτικό ορίζοντα. Η πρόταση και υπερψήφιση στη Δούμα, του 65χρονου νέου πρωθυπουργού Βίκτορα Ζούμπκοφ, έδωσε το έναυσμα για εκτιμήσεις περί επιστροφής Πούτιν, μετά από τέσσερα χρόνια. Και γιατί όχι και νωρίτερα, αν ο νέος πρόεδρος (πιθανά ο Ζούμπκοφ) παραιτηθεί, ας πούμε για λόγους υγείας!

Ο ίδιος ο νέος πρωθυπουργός δεν απέκλεισε την περίπτωση να είναι υποψήφιος για την προεδρία τον Μάρτιο του 2008, το ίδιο εκτίμησε και ο Βλ. Πούτιν στο Σότσι.

- Ο νέος πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να με συμβουλεύεται και να έχει υπόψη ότι η πολιτική που ακολουθώ έχει την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, αναφέρει τα λόγια του Πούτιν, ο Αμερικανός πολιτικός αναλυτής Ν. Ζλάμπιν.

Ανοικτά ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει πως «ο λαός είναι μαζί μου».

Οι εξελίξεις στη Ρωσία τρέχουν πολύ γρήγορα, η οικονομία της χώρας βρίσκει τους οικονομικούς υπουργούς και τα επιτελεία να την «ακολουθούν» καταϊδρωμένοι, συνεπώς και τα πολιτικά δεδομένα αλλάζουν ταχύτατα.

Η εμφάνιση Πούτιν
Εκείνο που δεν ξεφεύγει της προσοχής όσων παρακολουθούν επιμελώς τα τεκταινόμενα στη Ρωσία, είναι η πρακτική του Ρώσου ηγέτη, ακόμα και τώρα μετά από επτάμισι χρόνια προεδρικής θητείας. Θυμίζω μόνο την τελευταία του, μετά την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού, επίσκεψη στο Μπλέγκοροντ, στη δυτική Ρωσία. Ντυμένος με φόρμα, μέσα σε βουστάσιο, μπροστά στα μάτια των «ευτυχισμένων» κτηνοτρόφων (και των τηλεοπτικών συνεργείων)... ταϊζει ένα μοσχαράκι! Εικόνα, καθαρά, προεκλογικής περιόδου, θα σας πει ο κάθε ίματζ μέικερ, όπου γης!

Οι πιο «προωθημένοι» στη σκέψη Ρώσοι αναλυτές δεν βλέπουν έναν λόγο -εκτός του άρθρου του συντάγματος που απαγορεύει την τρίτη θητεία- για τον οποίο ο Πούτιν θα πρέπει να αποχωρήσει από το Κρεμλίνο το 2008! Κάποιοι ακόμα πιο ακραίοι, θα θεωρούσαν την πιθανή αποχώρησή του ως... προδοσία!

Το φαινόμενο Πούτιν, με δημοτικότητα 75% - 80% σήμερα, επτάμισι χρόνια στην προεδρία, δεν είναι εύκολο να λυθεί με απαντήσεις του τύπου, «φεύγει ή μένει».

Υποψήφιος με τον Ζιρινόφσκι

Ως υποψήφιος του φιλικά προσκείμενου στο Κρεμλίνο, ακροδεξιού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος του Βαντιμίρ Ζιρινόφσκι, θα συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου για τη ρωσική Δούμα, ο Αντρέι Λουγκοβόι.

Ο ύποπτος για τη δολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, δήλωσε πως αποδέχτηκε την πρόταση του Ζιρινόφσκι να συμμετάσχει ως υπ αριθμόν δύο στη λίστα του κόμματος για την κάτω βουλή της χώρας. Μάλιστα οι συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να οριστικοποιηθούν σήμερα στο συνέδριο του κόμματος, που αποτελεί την τέταρτη ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη Δούμα με 30 βουλευτές και φιλοδοξεί να αυξήσει τη δύναμή της στις προσεχείς εκλογές.

Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν ένα Τσετσένο ως ύποπτο για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Αννα Πολιτκόφσκαγια το 2006. Σύμφωνα με την εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα, ο συλληφθείς είναι ο Σαμίλ Μπουράγιεφ, ένας πρώην επικεφαλής διοικητικής περιφέρειας στην Τσετσενία.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: