Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

Θεαματική άνοδος Αριστεράς χωρίς γέφυρα συμμαχίας

Θεαματική άνοδος Αριστεράς χωρίς γέφυρα συμμαχίας

Θεαματική είναι η άνοδος που πέτυχε η Αριστερά στο σύνολό της, αν και οι δυο πτέρυγές της δεν ομονόησαν -πλην ελαχίστων περιπτώσεων και βεβαίως όχι κατόπιν συνεννόησης- στις βασικές αντιπολιτευτικές επιλογές τους.

Το ΚΚΕ βλέπει το εκλογικό ποσοστό του να ανεβαίνει θεαματικά, όπως επίσης και την κοινοβουλευτική εκπροσώπησή του. Το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όχι απλώς ξέφυγε από το άγχος της κοινοβουλευτικής επιβίωσής του, αλλά και πατάει σε σταθερά σκαλοπάτια στην εκλογική κλίμακα. Τέτοιες πιένες δεν είχε ζήσει στα μεταπολιτευτικά χρονικά η Αριστερά, και μάλιστα σε συνθήκες ενός δικού της ιδιόμορφου διπολισμού: Τα δυο κόμματα, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ (ή ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι το εκλογικό σχήμα στο οποίο κατήλθε) να κινούνται σε δύο όχθες, τις οποίες δεν ενώνει ούτε μία γέφυρα επικοινωνίας.

Είναι πλέον εμφανές, ότι παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας του Περισσού, δεν είναι δυνατό να εξαφανιστεί ούτε από τον πολιτικό χάρτη ούτε από τη συνείδηση των ψηφοφόρων η ποικιλομορφία στο σημείο αυτό του πολιτικού χάρτη, όπως εξάλλου και σε κανένα άλλο σχήμα στην κοινωνία ή στη φύση. Οπως επίσης είναι καταφανέστατο ότι ο Αλέκος Αλαβάνος έχει μπροστά του δύο στόχους να πετύχει:

- Την εξομάλυνση των σχέσεων με το ΚΚΕ.

- Την προσέγγιση με τη ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία, τώρα που η κρίση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ το κρατά μακριά από την εξουσία.

Και ενώ η Αλέκα Παπαρήγα δείχνει να επιμένει στη σκληρή πολιτική της απέναντι στους «συντρόφους της άλλης όχθης», πολιτική που εφάρμοσε πιστά από τότε που ανέλαβε τα ηνία του ΚΚΕ, η αναδιάταξη στο χώρο της προοδευτικής αντιπολίτευσης δείχνει να περνά και μέσα από τις διεργασίες στο χώρο της Αριστεράς.

Προσκλητήριο ΚΚΕ σε δυσαρεστημένους ΠΑΣΟΚ

Πιάτο πλούσιο αλλά με γλυκόξινη σάλτσα ήταν το δείπνο χθες το βράδυ στον Περισσό.

Η θεαματική άνοδος της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ, η οποία συνοδεύεται με μια πολύ μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα από αυτές που είχε συνηθίσει στη μεταπολίτευση, έδινε στα στελέχη του κόμματος ικανοποίηση για επιβράβευση των μέχρι τώρα προσπαθειών και αισιοδοξία για κάτι ακόμα καλύτερο στο μέλλον. Ηταν όμως και η επίσης μεγάλη αύξηση των ποσοστών του ΣΥΝ, αναμενόμενη βεβαίως, όπως έδειχναν οι μετρήσεις, όχι όμως και επιθυμητή, για το μέλλον του συσχετισμού των δυνάμεων της Αριστεράς.

Ο δικομματισμός υπέστη πλήγμα, όχι όμως και αποφασιστικό χτύπημα, αφού υποχώρησε μόνο στο ένα σκέλος του, την αξιωματική αντιπολίτευση. Το ποσοστό που συγκέντρωσε η Ν.Δ. είναι σαφώς μικρότερο από αυτό των εκλογών του 2004, όμως δεν υποχώρησε σε τέτοια επίπεδα που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα λαϊκά στρώματα να αισιοδοξούν.

Οπως έλεγαν χθες το βράδυ στελέχη του κόμματος, χρειάζεται να ενταθούν οι αγώνες των εργαζομένων και να μην επιτρέψουν επέλαση των αντιλαϊκών μέτρων που έχει κατά νου η κυβέρνηση. «Στην πρώτη γραμμή των αγώνων θα βρουν οι όποιες κυβερνητικές επιλογές τους κομμουνιστές», διαβεβαίωναν τα στελέχη του Περισσού.

Πέραν πάντως των όσων αναμένονται στη νέα κυβερνητική θητεία της Ν.Δ., με αγωνιστική διάθεση, είναι και οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, που τις παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εκτιμούν ότι ένα μεγάλο μέρος των δυσαρεστημένων από την πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τα επακόλουθά της, μπορεί και πρέπει να προσεγγίσει το ΚΚΕ. Μαζί με την προσέλκυση και άλλων ακόμη δυσαρεστημένων από την πολιτική της Ν.Δ., είναι δυνατό να διαμορφώσει τις συνθήκες για μια ολοκληρωτική κρίση του δικομματισμού.

Πλήρεις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος και των καθηκόντων, που βάζει στα στελέχη του κόμματος, θα γίνουν σε προσεχείς συνεδριάσεις του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής.

Παπαρήγα: Μαζί μας αύριο στους αγώνες

Παρά το γεγονός ότι οι πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις έφεραν το ΚΚΕ ακόμα και να διπλασιάζει σχεδόν τον αριθμό των κοινοβουλευτικών του εδρών, στον Περισσό φρόντιζαν από νωρίς να δείχνουν πως, αν μη τι άλλο, είχαν εμπεδώσει τι ακριβώς σημαίνει «σεμνά και ταπεινά».

Στη 1 π.μ. η Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τον Μ. Μαΐλη, εμφανίστηκε στην αίθουσα των δημοσιογράφων. Παρακολούθησε σχεδόν ανέκφραστη και χωρίς σχόλια τις τηλεοπτικές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αμέσως μετά διάβασε τη δική της:

«Αισθανόμαστε χαρούμενοι» είπε επισημαίνοντας ότι το εξαιρετικά ευνοϊκό εκλογικό αποτέλεσμα για το ΚΚΕ οφείλεται και «σε εργαζόμενους που έκαναν το τολμηρό βήμα για πρώτη φορά, ανεξάρτητα ιδιαίτερων απόψεων, να ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ».

Αναγνώρισε μεν τη «συμβολή στη μείωση των κομμάτων εξουσίας», όμως «τα μυαλά μας δεν παίρνουν αέρα», συμπλήρωσε: «Γιατί τα αστικά κόμματα εξουσίας διατηρούν υψηλά εκλογικά ποσοστά που δεν αντιστοιχούν στην έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση. Εργατικά, λαϊκά στρώματα παρέμειναν σε σχετικά υψηλό βαθμό εγκλωβισμένα ακόμα. Η τάση όμως είναι περισσότερο εμφανής στα μεγάλα αστικά κέντρα, γεγονός που δείχνει τη δυνατότητα μαζικού απεγκλωβισμού αυτών των στρωμάτων στην πορεία». Η κ. Παπαρήγα υποσχέθηκε ότι «μαζί θα συναντηθούμε από αύριο στους αγώνες για να εμποδίσουμε νέα αντιλαϊκά μέτρα».

Επέμεινε στη θέση ότι αποκλείονται «αυταπάτες για συνεργασία» με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ανήγγειλε επίσκεψή της μαζί με το γραμματέα της ΚΝΕ Γ. Πρωτούλη στην Ηλεία την Τετάρτη: «Κι αυτό γιατί είχαμε πει προεκλογικά ότι εμείς μετά τις εκλογές θα μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για το πώς θα στηρίξουμε τους κατοίκους για τα οξυμένα προβλήματα που έχουν».

Τριπλό στοίχημα ΣΥΡΙΖΑ

Δεν ήταν διπλό, ήταν τριπλό το στοίχημα που είχε βάλει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτές τις εκλογές ο διπλασιασμός της κοινοβουλευτικής ομάδας του, η έδρα στην περιφέρεια που έβαζε υποψηφιότητα ο Αλέκος Αλαβάνος και η δημιουργία προϋποθέσεων για την έναρξη διεργασιών στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Το κέρδισε κατά τα δύο τρίτα, καθώς στο Ηράκλειο ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ κατά πάσα πιθανότητα δεν βγάζει έδρα. Το γεγονός αυτό μετριάζει κάπως τη μεγάλη ικανοποίηση που ένιωθαν χθες τα στελέχη του. Οπως έλεγαν, το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει ακόμη περισσότερες ευθύνες στην Αριστερά, η οποία οφείλει να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη της και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για νέες κατακτήσεις στην κοινωνία και ακόμη καλύτερους συσχετισμούς στον προοδευτικό χώρο.

«Η πρώτη εκλογή στη Βουλή χωρίς άγχος», έλεγαν χαμογελώντας πλατιά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα exit polls έδιναν στο κόμμα υψηλό ποσοστό. Η εικόνα στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ, στην πλατεία Κουμουνδούρου, αντικατόπτριζε την αισιοδοξία που επικρατούσε.

Με Banda Bassoti

Και βέβαια το σύνθημα για το γλέντι της νίκης το έδωσαν οι ταραξίες, οι νεολαίοι που ξεκίνησαν να χορεύουν με μουσικό «χαλί» το συγκρότημα των Banda Bassoti, που «έντυνε» τα τηλεοπτικά σποτάκια του κόμματος.

Μπουκάλια αλκοόλ άνοιξαν, συνθήματα ακούστηκαν, φωνές και γέλια πλημμύρισαν όλους τους ορόφους του κτιρίου.

Καθώς περνούσε η ώρα, όλο και περισσότερος κόσμος περνούσε την είσοδο για να συμμετάσχει στο γλέντι.

Παρόμοια ήταν και η κατάσταση στο κεντρικό προεκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στα Προπύλαια. Και εκεί επικρατούσε κέφι και χαρά με νεολαίους και φίλους να καταφτάνουν με σημαίες, για να γιορτάσουν το στοίχημα που έγινε πραγματικότητα.

Από το γλέντι βέβαια δεν μπορούσαν να λείψουν και οι πολιτικές εκτιμήσεις για το απότελεσμα. Στελέχη του κόμματος, ξεκινώντας κατ' αρχήν από το αυξημένο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, το χαρακτήριζαν μεγάλη επιτυχία που συμβάλλει στην αλλαγή του πολιτικού κλίματος που επικρατούσε εδώ και δεκαετίες.

Κατά τη γνώμη τους, οι εκλογές δεν κλείνουν ένα κύκλο, αλλά αντίθετα τον ανοίγουν, καθώς νέες προοπτικές και δεδομένα διαφαίνονται για όλα τα κόμματα.

«Δικαιώνει τον Αλαβάνο»

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεργάτες του κ. Αλαβάνου έλεγαν ότι το ποσοστό δικαιώνει τον πρόεδρο του κόμματος για τις πολιτικές που ακολούθησε και έκριναν ότι το εγχείρημα έχει προοπτική.

Χαρακτήριζαν πύρρειο νίκη το ποσοστό που κατέλαβε η κυβερνητική παράταξη, κάνοντας λόγο για ανίσχυρη αυτοδυναμία.

Υποστήριζαν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα που το οδήγησαν στην απώλεια και άλλων δυνάμεων από τις τάξεις του... Ειδικά σ' ό,τι αφορά το κόμμα της Χαριλάου Τρίκουπη, κορυφαίες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι οι διαρροές των ψηφοφόρων προς το κόμμα τους δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, αλλά καταδεικνύει τη σύμπλευση των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων.

Οι ίδιοι έλεγαν ότι είναι λάθος να τεθούν τώρα θέματα συνεργασίας, διότι «πρέπει να περιμένουμε τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ». Ωστόσο ισχύει το άνοιγμα του Αλέκου Αλαβάνου προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, προέβλεπαν ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αποτέλεσμα να αλλάξει η έντονη κριτική του Περισσού. Δεν παρέλειπαν ωστόσο να υπενθυμίζουν ότι αν η ενωτική πολιτική της Αριστεράς, που προωθούσε ο Αλέκος Αλαβάνος, είχε ανταπόκριση από το ΚΚΕ, η Αριστερά θα πολλαπλασίαζε τις δυνάμεις της.

Τέλος, θεωρούσαν αρνητική εξέλιξη την είσοδο του ΛΑΟΣ στη Βουλή, όχι μόνο για τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις που εκφράζει, αλλά και διότι η Ν.Δ. λόγω της παρουσίας του θα αναγκαστεί να εκφράσει πιο ακραίες θέσεις.

Αλαβάνος: Είναι δοκιμή

Εφαλτήριο για νέους αγώνες είναι η μεγάλη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις δηλώσεις τού Αλέκου Αλαβάνου.

Οπως τόνισε χθες αργά τα μεσάνυχτα ο πρόεδρος του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να διευρύνει τη μεγάλη συνεργασία της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά και θα σταθεί απέναντι σε κάθε αντικοινωνική επιλογή της κυβέρνησης λαϊκής μειοψηφίας, πιο μαχητικά, πιο αποτελεσματικά, πιο αποφασιστικά.

Επίσης, θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να καλυφθεί το μεγάλο κενό που αφήνει η μέχρι σήμερα ενσωμάτωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις πολιτικές τού κατεστημένου.

Ο κ. Αλαβάνος αν και δήλωσε ότι το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από τις καλύτερες επιδόσεις από τη μεταπολίτευση, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «ξέρουμε καλά πως είναι μια δοκιμή».

Ευχαρίστησε τη νέα γενιά και τους φίλους από τον σοσιαλιστικό χώρο που τον στήριξαν και υποστήριξε ότι η άνοδος του κόμματος έχει μεγάλη σημασία, καθώς αποτελεί στοιχείο ενός νέου πολιτικού τοπίου με μια ιδιαίτερα χαμηλή δύναμη των δύο κομμάτων εξουσίας και με την απόρριψη της πολιτικής συναίνεσης του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ.

Οι εκλογολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν ότι είναι πιθανόν η Α' Αθήνας και η Β' Αθήνας να ενισχυθούν με ακόμη μια έδρα, ανεβάζοντας τους βουλευτές σε δύο και τέσσερις αντίστοιχα.

Εδρα θα λάβει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έπειτα από πολύ καιρό και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Θα εκλεγεί ο Γιάννης Μπανιάς.

Τις πρώτες πρωινές ώρες πάντως, φαινόταν ότι ο επικεφαλής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, πιθανότατα δεν εκλέγεται, καθώς το κόμμα έπαιρνε 13 έδρες και η έδρα του Ηρακλείου ήταν (στη σειρά) 14η.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: