Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

«Ο πόλεμος στο Ιράκ έγινε για το πετρέλαιο»

«Ο πόλεμος στο Ιράκ έγινε για το πετρέλαιο»

Διετέλεσε αρχιερέας του αμερικανικού καπιταλισμού επί δύο δεκαετίες. Ηταν ο πανίσχυρος τραπεζίτης τον οποίο τέσσερις πρόεδροι των ΗΠΑ υπηρετήσαν, ο μαέστρος που με την μπαγκέτα του καθόριζε τρεις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις από τα τέλη της δεκαετίας του 80. Η ορθή-κοφτή ομολογία του 81χρονου σήμερα Αλαν Γκρίνσπαν ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ εξαπολύθηκε με στόχο τον έλεγχο των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Μ. Ανατολής διεκδικεί την ισχύ μιας βόμβας μεγατόνων στο πολιτικό σκηνικό της Ουάσιγκτον.

Ο γκουρού της αμερικανικής οικονομίας, απελευθερωμένος από τον όρκο σιωπής των αξιωμάτων του, ομολογεί στην πολύκροτη αυτοβιογραφία του, που κυκλοφορεί αύριο στις προθήκες των αμερικανικών βιβλιοπωλείων, αυτό για το οποίο εδώ και έξι χρόνια κατηγορούν τους θερμοκέφαλους νεοσυντηρητικούς του Λευκού Οίκου Αμερικανοί και ξένοι αναλυτές. «Μετά λύπης μου (παρατηρώ) ότι είναι πολιτικά ενοχλητικό να αναγνωρίζουμε αυτό που όλοι ξέρουν: ο πόλεμος στο Ιράκ έγινε για το πετρέλαιο» γράφει ο πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο πολυαναμενόμενο πόνημα των 500 σελίδων υπό τον τίτλο «Στην εποχή της Αναταραχής. Περιπέτειες στον Νέο Κόσμο».

Διορισμένος το 1987 από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν και συνταξιοδοτημένος μόλις τον περασμένο χρόνο, ο Γκρίνσπαν θεωρείται μια από τις πλέον αντιπροσωπευτικές μορφές της φιλελεύθερης ρεπουμπλικανικής οικονομικής σκέψης. Είναι αυτός ο λόγος που οι πολιτικές του απόψεις διατηρούν τεράστιο ειδικό βάρος, σε μια εποχή που η ενότητα του κυβερνώντος κόμματος στις ΗΠΑ διαταράσσεται από τους καταστροφικούς κραδασμούς που αφήνει πίσω της η ηγεμονία της νεοσυντηρητικής πτέρυγας των Μπους και Τσένι. Η αποδόμηση της πολιτικής του κ. Μπους, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ήταν αυτό που ο Αλαν Γκρίνσπαν όφειλε στους «εξτρεμιστές» του Λευκού Οίκου εδώ και μια πενταετία. Η ομολογία του, όσο και αν ακούγεται οικονομοκεντρική -είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι πίσω από το πετρέλαιο βρίσκεται το μεγάλο διακύβευμα της ηγεμονίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής-, είναι βαρύτατο πλήγμα εκ των έσω κατά της κυβέρνησης Μπους όπως και για το Λονδίνο.

Μέση Ανατολή
Οι αιτιάσεις για τη διάχυση της Δημοκρατίας στην Εγγύς Ανατολή έχουν αποδειχθεί ήδη καταστροφικές ανοησίες από την ίδια την τραγική πραγματικότητα του ιρακινού χάους.

Το βαρύτατο κατηγορώ του Αλαν Γκρίνσπαν κατά της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου βλέπει το φως της δημοσιότητας, ενώ οι ανεξάρτητες έρευνες στο Ιράκ αποκαλύπτουν μια νέα τραγική διάσταση της ανθρωπιστικής καταστροφής που επέφερε ο πόλεμος των θερμοκέφαλων της Ουάσιγκτον.

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι εικάζεται ότι βρήκαν τον θάνατο από τη στιγμή που τα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα εξαπολύσανε την επίθεση κατά του Ιράκ, υποστηρίζουν οι Βρετανοί επιστήμονες, που την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσαν την ερευνά τους στην ιρακινή επικράτεια για τα αποτελέσματα του πολέμου.

Τις απόψεις του φιλελευθέρου Ρεπουμπλικάνου κ. Γκρίνσπαν αναμένεται να χειροκροτήσει η διεθνής αντιπολεμική Αριστερά, που από το 2003 υποστήριζε ότι το διακύβευμα του πόλεμου δεν ήταν τίποτε άλλο από τον μαύρο χρυσό.

Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής της FED επιφυλάσσει και πλήθος πληγμάτων για τη διοίκηση Μπους και Τσένι, τους οποίους κατηγορεί ως προδότες των ρεπουμπλικανικών ιδεωδών. «Εγκατέλειψαν τις αρχές του κόμματος», «εγκλωβίστηκαν τόσο πολύ στους πολιτικούς τους χειρισμούς ώστε ασχολήθηκαν ελάχιστα με το σοβαρό θέμα της τακτοποίησης των δημοσιονομικών» σημειώνει.

Από το «κατηγορώ» Γκρίνσπαν δεν διασώζονται οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου. «Η κυβέρνηση αλλά και το Κογκρέσο δεν έδειξαν ποτέ προθυμία να περιορίσουν τις κρατικές δαπάνες ή να ασκήσουν βέτο σε κάποιο νομοσχέδιο που οδηγούσε στη διόγκωση του δανεισμού».

Αναφερόμενος στα μέλη της κυβέρνησης και του Κογκρέσου ο 81χρονος γκουρού της αμερικανικής οικονομίας τονίζει χαρακτηριστικά πως «αντάλλαξαν τις βασικές αρχές της οικονομίας με την εξουσία», καθώς και ότι «τους αξίζει να χάσουν». Προσθέτει δε ότι η κυβέρνηση Μπους «στάθηκε ανίκανη» ν αναμορφώσει την πολιτική της. Πάντως ο Γκρίνσπαν πλέκει και το εγκώμιο του Τζορτζ Μπους για το γεγονός ότι αρνήθηκε να καταργήσει την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΣΟΚ
1,2 εκατ. οι νεκροί Ιρακινοί μετά την εισβολή

Νέα στοιχεία για τα θύματα του πολέμου του Ιράκ έχουν προκαλέσει σοκ στη διεθνή κοινή γνώμη. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, πάνω από 1,2 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν βρει τον θάνατο από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ιράκ.

Παρόμοια νούμερα έχουν παρουσιαστεί ξανά στο παρελθόν, όμως οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας έχουν επιμόνως διαψεύσει αυτές τις εκτιμήσεις. Την τελευταία έρευνα πραγματοποίησε η βρετανική εταιρεία δημοσκοπήσεων ORB, σε δείγμα 1.461 Ιρακινών. Η ερώτηση που κλήθηκαν να απαντήσουν ήταν «Πόσοι άνθρωποι από το οικογενειακό περιβάλλον σας έχουν πεθάνει εξαιτίας του πολέμου και όχι από φυσικά αίτια».

Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη της ίδιας εταιρείας, ένας στους τέσσερις Ιρακινούς είχε χάσει κάποιο μέλος της οικογένειάς του εξαιτίας της βίας. Η νέα αυτή δημοσκόπηση έδειξε ότι στη Βαγδάτη ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος και ένας στους δύο κατοίκους της ιρακινής πρωτεύουσας έχει χάσει κάποιο μέλος της οικογένειάς του από τη συνεχιζόμενη βία. Αν τα νέα νούμερα είναι πραγματικά, τότε οι νεκροί του πολέμου ξεπερνούν τα 800.000 θύματα της γενοκτονίας της Ρουάντας.

Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις κυμαίνονταν από 390.000 έως και 940.000 νεκρούς. Η πιο αξιόπιστη από αυτές, της Ιατρικής Σχολής Τζον Χόπκινς, την οποία δημοσίευσε το ιατρικό περιοδικό Λάνσετ, έκανε λόγο για 654.965 νεκρούς Ιρακινούς.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: