Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Επίσκεψη Ν. Μπακογιάννη στην Άγκυρα

Επίσκεψη Ν. Μπακογιάννη στην Άγκυρα


Έφτασε στην Άγκυρα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Εξωτερικών Πέτρο Δούκα, προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της υπουργικής συνόδου των χωρών του ΟΣΕΠ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου), ενώ στο περιθώριο των εργασιών αναμένεται να έχει σειρά διμερών επαφών.

Η κα Μπακογιάννη θα συναντηθεί την Πέμπτη το απόγευμα με τον Τούρκο ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν, με τον οποίο θα συζητήσουν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, περιλαμβανομένου του "Κουρδικού" που δεσπόζει στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας αυτές τις μέρες.

Αναμένεται επίσης οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να συζητήσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, λίγες μέρες πριν τη δημοσίευση της έκθεσης προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Νωρίτερα αύριο, η κα Μπακογιάννη αναμένεται να δει τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας Άντριαν Σιοροϊάνου και της Σερβίας Βούκ Γέρεμιτς, με τους οποίους θα συζητήσει τις εξελίξεις στα Βαλκάνια με επίκεντρο το Κόσοβο και την ΠΓΔΜ.

Διμερείς συναντήσεις θα πραγματοποιήσει και ο κ. Δούκας.

Οι εργασίες της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΟΣΕΠ, με την οποία ολοκληρώνεται η τουρκική προεδρία και αναλαμβάνει η Ουκρανία, διεξάγονται αύριο με εναρκτήρια ομιλία του οικοδεσπότη κ. Μπαμπατζάν.

Θα ακολουθήσει ομιλία, του ΓΓ του ΟΣΕΠ, πρέσβη Λ. Χρυσανθόπουλου, στην οποία θα αποτυπώνεται η πρόοδος που συντελέστηκε επί τουρκικής προεδρίας.

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το απόγευμα, με δηλώσεις προς τον Τύπο των εκπροσώπων της τρόικας, Σερβίας, Τουρκίας, Ουκρανίας.

Η τουρκική προεδρία αποτιμάται γενικώς ως επιτυχημένη, με κύριο σταθμό τη σύνοδο κορυφής της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο, με την οποία γιορτάστηκαν τα 15 χρόνια ζωής του οργανισμού.

Τον Ιούνιο επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκτησε καθεστώς παρατηρητή, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά τις χώρες του ΟΣΕΠ με την ΕΕ, κάτι που αποτελεί κεντρικό στόχο των χωρών του Ευξείνου Πόντου και στον οποίο η Ελλάδα έχει σημαντική συμβολή, από το 2005 όταν, η μόνη τότε χώρα του Οργανισμού στην ΕΕ -σήμερα έχουν προστεθεί η Βουλγαρία και η Ρουμανία - πήρε την εντολή από τις λοιπές χώρες να προσπαθήσει να βάλει τα θέματα του ΟΣΕΠ στην ατζέντα της ΕΕ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Το Ιράν πρόκειται να αποκτήσει μαχητικά με ισραηλινή τεχνολογία

Το Ιράν πρόκειται να αποκτήσει μαχητικά με ισραηλινή τεχνολογία

Το Ιράν υπέγραψε συμφωνία με την Κίνα για την προμήθεια 24 μαχητικών αεροσκαφών J-10 μέχρι το 2010. Το κινέζικο μαχητικό αναπτύχθηκε βάσει στην τεχνολογία του ισραηλινού μαχητικού Lavi, η οποία πωλήθηκε στην Κίνα παρά την αντίθεση των ΗΠΑ.

Το J-10 έχει ακτίνα δράσης 2940 χιλιόμετρα, σεσονός που καθιστά το Ισραήλ εντός της εμβέλειάς του. Τα Μig-29 που κατέχει σήμερα το Ιράν έχουν ακτίνα δράσης 2100 χιλιόμετρα.

Το Ιράν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα μαχητικά για την άμυνα των πυρηνικών του εγκαταστάσεων στο Bushehr.

Το ισραηλινό μαχητικό Levi αναπτύχθηκε τη δεκαετία του '80 αλλά εγκαταλείφθηκε έπειτα από πιέσεις των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνταν πως θα αποτελούσε αντίπαλο του F-16 στις διεθνείς αγορές. Ως αντιστάθμισμα, οι ΗΠΑ προμήθευσαν το Ισραήλ με F-16 σε μειωμένες τιμές.

Η Κίνα άρχισε την ανάπτυξη του J-10 το 2004 και έχει μέχρι στιγμής σε υπηρεσία 89 αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Πηγή: Jerusalem Post

Κλιμάκωση των διεθνών αντιδράσεων για τις επιχειρήσεις στο β. Ιράκ

Κλιμάκωση των διεθνών αντιδράσεων για τις επιχειρήσεις στο β. Ιράκ

Εκκληση προς την Τουρκία «να απόσχει από δυσανάλογες στρατιωτικές δράσεις στο βόρειο Ιράκ», απηύθυναν σήμερα οι ευρωβουλευτές, με την έγκριση πρότασης ψηφίσματος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, που εισηγήθηκε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Ομεν Ρούιτεν.

Κατά την ψηφοφορία οι ευρωβουλευτές ενέκριναν, μεταξύ άλλων, τροπολογία για το Ιράκ που κατέθεσε σήμερα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Με την τροπολογία οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι «ανησυχούν σοβαρά για τις συνέπειες τυχόν στρατιωτικής επέμβασης τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ».

Απευθύνουν έκκληση στην Τουρκία «να απόσχει από οποιεσδήποτε δυσανάλογες στρατιωτικές επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και προτρέπουν την Τουρκία και το Ιράκ να επιταχύνουν τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία για την αποτελεσματική πρόληψη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων από το βόρειο Ιράκ».

Καλούν, επίσης, το Συμβούλιο «να πιέσει για απτή συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Κουρδικής Περιφερειακής κυβέρνησης του Ιράκ, η οποία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων από το έδαφός της».

Στο ψήφισμα χρησιμοποιείται επανειλημμένα ο χαρακτηρισμός «τρομοκρατική οργάνωση» για το ΡΚΚ.

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι «καταδικάζουν σθεναρά τις βιαιότητες που διαπράττουν το ΡΚΚ και άλλες τρομοκρατικές ομάδες σε τουρκικό έδαφος. Εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Τουρκία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας και επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς το ΡΚΚ να κηρύξει αμέσως εκεχειρία και να τη σεβαστεί».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Ομεν Ρούιτεν μετά την ψηφοφορία ρωτήθηκε πώς πιστεύει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αποτρέψει την κλιμάκωση, και απάντησε:

«Με το ψήφισμά μας εμείς δεν απαγορεύουμε σε μία χώρα να αμυνθεί έναντι τρομοκρατικών πράξεων. Εκείνο που σαφώς δεν θέλουμε είναι να υπάρξει κατοχή».

Θέλουμε να επιτευχθεί συνεργασία, πρόσθεσε, «ανάμεσα σε Τουρκία, Ιράκ και περιφερειακή Κουρδική κυβέρνηση στο βόρειο Ιράκ για να αποτραπούν αυτοί που καταπατούν την τουρκική επικράτεια».

Σε ερώτημα εάν η έκφραση για αποχή από «δυσανάλογη στρατιωτική δράση» θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως «πράσινο φως» για κάποια στρατιωτική δραστηριότητα, υποστήριξε ότι έγινε συζήτηση για τον όρο «δυσανάλογη», ο οποίος τελικά χρησιμοποιείται από όλους, από το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επιλογή της λέξης αυτής, εξήγησε, έγινε γιατί «δεν μπορούμε και δεν πρέπει ως Ευρωπαίοι, να πούμε ότι δεν επιτρέπουμε σε κάποιον να υπερασπισθεί τον εαυτόν του. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε διάκριση σε σχέση με μεγάλες στρατιωτικές δράσεις κατοχής, που θα έθεταν σε κίνδυνο την περιοχή και τις οποίες καταδικάζουμε».

Εκκληση για συμφιλίωση Τουρκίας και Αρμενίας

Μεταξύ άλλων με το συγκεκριμένο ψήφισμα οι ευρωβουλευτές «συγχαίρουν την Τουρκία για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», χαιρετίζουν την εκλογή του νέου προέδρου «ως ένδειξη της δύναμης της τουρκικής Δημοκρατίας» και αναμένουν από τη νέα τουρκική κυβέρνηση «να επιταχύνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων».

Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν και αφορούσαν την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, απορρίφθηκαν και εγκρίθηκε το κείμενο της εισηγήτριας που έχει ως εξής:

«Το Ευρωκοινοβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς την τουρκική και την αρμενική κυβέρνηση να δρομολογήσουν διαδικασία συμφιλίωσης για το παρόν και το παρελθόν».

Απορρίφθηκαν επίσης οι τροπολογίες που αφορούσαν τη στρατιωτική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου και ζητούσαν «την άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων».

Τέλος, καλούν την τουρκική κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί ο σεβασμός όλων των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών, της ελευθερίας της έκφρασης με την κατάργηση του άρθρου 301, και τονίζουν την ανάγκη «ολοκληρωμένης στρατηγικής για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του νοτιοανατολικού τμήματος της Τουρκίας».

Εκκληση του Λευκού Οίκου για αυτοσυγκράτηση σε Τουρκία και Ιράκ

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε σήμερα τους Τούρκους και τους Ιρακινούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για επικείμενη τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ για να εξουδετερωθούν οι Κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες, που εφορμούν στη νοτιοανατολική Τουρκία.

"Εξακολουθούμε να ζητούμε από τις δύο πλευρές, δηλ. τους Τούρκους και τους Ιρακινούς, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην προκαλούν κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, διότι οι δύο αυτές πλευρές συμφωνούν στο γεγονός πως το κοινό πρόβλημα και ο κοινός εχθρός είναι η τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ», τόνισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Ντέινα Περίνο.

"Ανησυχούμε ιδιαίτερα που βλέπουμε τις αψιμαχίες να συνεχίζονται και το ΡΚΚ να εξαπολύει τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των Τούρκων», πρόσθεσε η Περίνο.

Οι ΗΠΑ φοβούνται μήπως μία πιθανή τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ αποσταθεροποιήσει τη μόνη, ίσως, περιοχή στο σπαρασσόμενο Ιράκ που χαίρει μίας σχετικής σταθερότητας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Βάλλονται Κουρδικές θέσεις από την Τουρκία στην ιρακινή μεθόριο

Βάλλονται Κουρδικές θέσεις από την Τουρκία στην ιρακινή μεθόριο

Η τουρκική αεροπορία σφυροκοπά σήμερα θέσεις Κούρδων ανταρτών στην ιρακινή μεθόριο, στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Καταδιωκτικά και μαχητικά ελικόπτερα που απογειώθηκαν από τις βάσεις τους στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, βομβάρδισαν και κατέστρεψαν πολλά κρησφύγετα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στη ζώνη αυτή, πρόσθεσε το Ανατολή.

Στόχος του βομβαρδισμού αυτού ήταν ιδιαίτερα ορεινές ζώνες που χρησιμοποιούν οι αντάρτες του ΡΚΚ για τις μετακινήσεις τους στην πολύ απόκρημνη αυτή περιοχή, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί θέσεων κούρδων ανταρτών εντός του τουρκικού εδάφους είναι συχνό φαινόμενο.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σκληρές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για Τουρκία και Αφγανιστάν

Σκληρές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για Τουρκία και Αφγανιστάν

Η κλιμακούμενη ένταση στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ και οι αμερικανικές πιέσεις προς τους Ευρωπαίους συμμάχους τους για μεγαλύτερη στήριξη στο Αφγανιστάν είναι τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, την Τετάρτη στην Ολλανδία.

Αν και εκτός ατζέντας, η κατάσταση στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας αναμένεται να επισκιάσει τη σύνοδο. Πολλοί ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι της Αγκυρας εξέφρασαν τη στήριξή τους μετά τις επιθέσεις ανταρτών του PKK, εντούτοις συνέστησαν αυτοσυγκράτηση στο ενδεχόμενο τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων ανταρτών εντός ιρακινού εδάφους.

Οι διπλωματικές διεργασίες στην κατεύθυνση της αποτροπής μίας τέτοιας τουρκικής επιχείρησης είναι έντονες, καθώς υπάρχει ο φόβος της αποσταθεροποίησης (και) του βόρειου Ιράκ. Η Βαγδάτη διαβεβαιώνει ότι θα βοηθήσει ενεργά στην καταστολή του PKK, αλλά ο Τούρκος πρωθυπουργός τονίζει ότι, αν και τηρεί στάση αναμονής, «μπορεί να εισβάλουμε ανά πάσα στιγμή».

Στο άλλο μεγάλο θέμα της συνόδου, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς θα πιέσει τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ να αναπτύξουν περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, εστιάζοντας παράλληλα στην στρατιωτική εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων, η οποία θεωρείται κρίσιμη παράμετρος για μία μελλοντική αποχώρηση της διεθνούς δύναμης.

Παράλληλα, ο Ρόμπερτ Γκέιτς θα ζητήσει περισσότερα ελικόπτερα, μεταγωγικά αεροπλάνα και ευέλικτες στρατιωτικές μονάδες για την ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν, η οποία αριθμεί αυτή τη στιγμή περίπου 40.000 στρατιώτες. Το αμερικανικό Πεντάγωνο, άλλωστε, θεωρεί ότι κάποιοι σύμμαχοι έχουν αθετήσει δεσμεύσεις για «ενέσεις» προσωπικού τις οποίες είχαν αναλάβει πέρυσι.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ανατόλι Σερντγιούκοφ αναμένεται να λάβει μέρος στις συζητήσεις της Πέμπτης, οπότε οι διαφορές για το Κόσοβο και την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα θα αποτελούν τα μεγάλα «αγκάθια» στις συζητήσεις.

Ειδικότερα, για το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας την Τρίτη στην Τσεχία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια αναβολή στα αμερικανικά σχέδια μέχρι να υπάρξουν «αποφασιστικές αποδείξεις» ότι υπάρχει πυραυλική απειλή από το Ιράν.

Για το θέμα του Κοσόβου αναμένεται να υπάρξει έκκληση για διατήρηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης των 16.000 κυανόκρανων. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τους 1.600 άνδρες τους μέχρι τουλάχιστον τα μέσα του επόμενου χρόνου, εντούτοις αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να μειώσουν τη δύναμή τους εκεί για να καλύψουν τυχόν κενά στο Αφγανιστάν.

Πηγή: in.gr

Η Ράις αναμένεται στην Τουρκία για τη διάσκεψη σχετικά με το Ιράκ

Η Ράις αναμένεται στην Τουρκία για τη διάσκεψη σχετικά με το Ιράκ

Ενόψει της διάσκεψης για το Ιράκ που θα πραγματοποιηθεί στις 2-3 Νοεμβρίου, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις αναμένεται να ταξιδέψει πιο νωρίς στην Άγκυρα για να έχει επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Η διάσκεψη για το Ιράκ θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και θα συμμετάσχουν οι χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι χώρες που απαρτίζουν την G8 και οι γειτονικές χώρες του Ιράκ για να συζητήσουν την κατάσταση στην χώρα.

Οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν από την Κοντολίζα Ράις, η οποία θα συζητήσει με τον Τούρκο πρόσεδρο τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και το ζήτημα του ΠΚΚ.

Πηγή: Dunya Gazetesi

Διαβουλεύσεις των Ιρακινών Κούρδων για τα σχέδια της τουρκικής εισβολής

Διαβουλεύσεις των Ιρακινών Κούρδων για τα σχέδια της τουρκικής εισβολής

Το κοινοβούλιο της Κουρδικής Αυτόνομης Περιφέρειας του Ιράκ πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει τις πιθανές διασυνοριακές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον Κούρδων ανταρτών που επιχειρούν από το βόρειο Ιράκ.

«Το κοινοβούλιο θα ανακοινώσει την επίσημη θέση της επαρχίας του Κουρδιστάν στην κρίση», δήλωσε βουλευτής του κουρδικού κοινοβουλίου.

Ο βουλευτής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε επίσης ότι το κοινοβούλιο θα αποφασίσει ακόμη αν θα στείλει στα σύνορα μαχητές πεσμεργκά των δύο κύριων κουρδικών παρατάξεων για να υπερασπιστούν την επαρχία σε περίπτωση που ο τουρκικός στρατός ξεκινήσει επιχειρήσεις πέραν των συνόρων.

Οι δύο κύριες κουρδικές παρατάξεις στο ιρακινό Κουρδιστάν είναι το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν του προέδρου της επαρχίας Μασούντ Μπαρζανί και η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν του προέδρου του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΗΠΑ: Κατανοούν την οργή των Τούρκων κατά των Κούρδων ανταρτών

ΗΠΑ: Κατανοούν την οργή των Τούρκων κατά των Κούρδων ανταρτών

Δεν αποκλείουν μία δυναμική αντίδραση της Αγκυρας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων Ντάνιελ Φράιντ

Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των ΗΠΑ Ντάνιελ Φράιντ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του κατανοεί την οργή της Τουρκίας για τις επιθέσεις των κούρδων ανταρτών του PKK και εξέφρασε την άποψη ότι κάθε χώρα που θα δεχόταν τέτοιες επιθέσεις «θα αντιδρούσε με δυναμικό τρόπο».

Ο Φράιντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βερολίνο, υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στην Αγκυρα και τη Βαγδάτη κατά των Κούρδων ανταρτών, απέφυγε όμως να αποτρέψει την Τουρκία να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ.

«Οποιαδήποτε χώρα δεχόταν επανειλημμένες επιθέσεις από τρομοκράτες, θα αντιδρούσε με δυναμικό τρόπο», είπε ο Φράιντ σε δημοσιογράφους.

«Οι Τούρκοι είναι θυμωμένοι, αλλά δεν δρουν απλώς υπό το κράτος συναισθηματικής φόρτισης, δρουν στο πλαίσιο μιας εκλογικευμένης προσέγγισης με γνώμονα τα εθνικά τους συμφέροντα και έχοντας μελετήσει σοβαρά τις εναλλακτικές επιλογές που διαθέτουν, από τις οποίες καμμία δεν προσφέρει μία εύκολη λύση», παρατήρησε.

«Ο καλύτερος τρόπος δράσης για το Ιράκ και την Τουρκία είναι να συνεργασθούν» κατά των ανταρτών, κατέληξε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Παραδόθηκε στην Κόκκαλη ο Καραμανλής

Παραδόθηκε στην Κόκκαλη ο Καραμανλής

Τα σκήπτρα του εθνικού προμηθευτή του κρατικού τζόγου απένειμε η κυβέρνηση Καραμανλή στην Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη με την απευθείας ανάθεση των 230 εκατ. ευρώ που υπέγραψε ο ΟΠΑΠ στις 31 Ιουλίου, ανακοινώνοντας μόνο τα 96,5 εκατ. ευρώ.

Χθες, η «Ε» αποκάλυψε, ότι η τριπλοκλειδωμένη σύμβαση (20 άρθρων και 54 σελίδων) του ΟΠΑΠ με την κοινοπραξία Intralot κοστολογείται επιεικώς με 230 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ) για τα τρία χρόνια και πάνω από 300 εκατ. ευρώ αν αυτή παραταθεί για έναν ακόμη - τέταρτο- χρόνο.

Το κόστος αυτό, που ο ΟΠΑΠ απέκρυψε, είναι δυόμισι φορές υψηλότερο απ' αυτό που ανακοινώθηκε (συντονισμένα από ΟΠΑΠ και Intralot την 1/8/2007) και διαμορφώνεται, αν συνυπολογιστούν τα τιμήματα των υπηρεσιών τεχνικής λειτουργίας και συντήρησης των τερματικών (29.400) και των δύο μηχανογραφικών κέντρων.

Η απλόχερη αυτή ανάθεση στην Intralot, που ακόμα κρύβουν, εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. και δεν είναι προϊόν μιας παρέας αυθαιρετούντων. Ο τότε πρόεδρος Σ. Κωστάκος είναι πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Μαξίμου. Ο τότε διευθύνων σύμβουλος Β. Νειάδας είναι επιλογής Γ. Αλογοσκούφη, ενώ στο Δ.Σ. συνυπάρχουν σύμβουλοι διορισμένοι με την υπόδειξη του υπουργού Οικονομίας, του (τότε) υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Ορφανού, του πρωθυπουργού που διετέλεσε και υπουργός Πολιτισμού μέχρι το 2006 αλλά και τεχνικοί σύμβουλοι της επιρροής Καραμανλή, όπως ο κ. Τσιαμπίρης. Ολοι τους, ορκισμένοι καραμανλικοί.

Αν και ανέλαβαν την υποχρέωση να εξυγιάνουν τον ΟΠΑΠ, κάνοντας έναν διεθνή διαγωνισμό, με τον οποίον ο οργανισμός θα αποκτούσε δικό του πληροφοριακό σύστημα, κατάφεραν ένα ακριβό leasing, εγκαθιδρύοντας την Intralot και ως συμπαραγωγό και νέων... παιγνίων.

Μονόδρομος

Αφού βούλιαξε ο πολυδιαφημισμένος διεθνής, διαγωνισμός, για το πληροφοριακό σύστημα, μετά από παλινωδίες 18 μηνών και μετά από την επιδημία των παραιτήσεων των μελών της επιτροπής αξιολόγσης των προσφορών των τριών «μνηστήρων»... η Intralot έγινε μονόδρομος. Ετσι, στις 20 τελευταίες ημέρες του Ιουλίου ο ΟΠΑΠ παραδόθηκε οριστικά στην αγκαλιά της Intralot, με την οποία ήδη διαπραγματευόταν από την άνοιξη του 2007 και ενώ ο διαγωνισμός εξελίσσετο... για τους κοινούς θνητούς.

Το Μαξίμου ενέκρινε τη σύμβαση, γιατί διαφορετικά θα ήταν μεταβατικού χαρακτήρα, μικρής διάρκειας και θα επαναπροκηρύσσετο νέος διαγωνισμός. Ή θα επιλέγετο μια ανοιχτή διαπραγμάτευση και με τους τρεις διαγωνιζόμενους, αφού ό,τι συμβολαιοποιήθηκε ήταν μέρος του διαγωνισμού. Επελέγη τελικά, όμως, η εξάρτηση από την Intralot και κάποιοι υποστήριξαν, εν μέσω κινδυνολογίας, ότι αυτή ήταν μια αναγκαστική λύση, για να μην μείνει ο ΟΠΑΠ μετέωρος και εκτεθειμένος στους μετόχους του.

Ετσι, στο όνομα των λύσεων αναγκαστικού δικαίου, η Intralot έγινε και πάλι ο αγαπημένος προμηθευτής των πάντων (το shop in shop στον ΟΠΑΠ), μόνο που η αλήθεια ήταν δύσκολη. Ανακοινώθηκαν... μόνο τα αναγκαία.

Χθες, μετά τα αποκαλυπτήρια της «Ε» η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναγκάστηκε να ρωτήσει τον ΟΠΑΠ για το πραγματικό ύψος της σύμβασης και τους όρους της, που ποτέ δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο ΟΠΑΠ, εν μέσω ταραχής, είπε και πάλι τη μισή αλήθεια. Επαναβεβαίωσε την ακρίβεια της ανακοίνωσης της 1ης Αυγούστου, ότι το τίμημα για τη μίσθωση των τερματικών θα είναι 96,5 εκατ. ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ) και απέφυγε να γνωστοποιήσει ποιο είναι αποσιωποιημένο το κόστος για τις υπηρεσίες συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης!

Αυτό είναι 125 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους επιεικέστερους υπολογισμούς. Προκύπτει από τις συμβάσεις που ο ΟΠΑΠ υπέγραψε (με τις Intracom ΙΤ και Telecom) στις 28/7/2005, όπως αποκαλύπτει η ίδια η σύμβαση.

Μ' αυτήν, νεκρανασταίνεται και η καταγγελθείσα ως αποικιοκρατική από τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλή σύμβαση του Στοιχήματος του 1999, η οποία αποτελεί και τη μάνα-σύμβαση για ένα come-back του Σ. Κόκκαλη στο ΠΑΜΕ Στοίχημα και μάλιστα -τώρα- χωρίς ρίσκο.

Και χρυσό διαζύγιο

Με την τωρινή «γαλάζια» σύμβαση, ο εργολάβος (Κόκκαλης) αν λυθεί η σύμβαση από τον ΟΠΑΠ, δεν αποχωρεί αζημίως. Το άρθρο 24.1 της (κάποτε) επαχθούς σύμβασης του Στοιχήματος έγινε χρυσό διαζύγιο.

Στο άρθρο 13.4 της σύμβασης του Ιουλίου του 2007, αν ο ΟΠΑΠ καταγγείλει τη συμφωνία για οποιονδήποτε λόγο, υποχρεώνεται να αποζημιώσει πλήρως την Intralot. Δηλαδή αν αυτό συμβεί αύριο, αυτό θα του κοστίσει περίπου 230 εκατ. ευρώ! Συν 20 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για την υλικοτεχνική υποδοχή, συν άλλα 58, 520 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για την άδεια χρήσης του λογισμικού μέχρι το τέλος του 2016!

Αυτά υπογράφηκαν από τη νέα διακυβέρνηση. Αυτά βρήκε χθες μπροστά του ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, που έγινε μέλος του Δ.Σ., μετά τις παραιτήσεις του Σ. Κωστάκου και του Β. Νειάδα. Ο Χ. Χατζηεμμανουήλ, μέχρι πρότινος, μέλος του «πρωινού καφέ» του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου και πρόσωπο της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, θα εφαρμόσει τη σύμβαση ή θα την επαναδιαπραγματευθεί;

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Συλλαλητήριο στα κατεχόμενα κατά του ΡΚΚ

Συλλαλητήριο στα κατεχόμενα κατά του ΡΚΚ

Συλλαλητήριο καταδίκης του ΡΚΚ θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Χθες ,σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό τύπο, οργανώθηκε συγκέντρωση κατά του ΡΚΚ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο από τους φοιτητές του παράνομου πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Η Κίνα εκτοξεύει το πρώτο της διαστημικό όχημα προς τη Σελήνη

Η Κίνα εκτοξεύει το πρώτο της διαστημικό όχημα προς τη Σελήνη

Ο ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ αγώνας δρόμου στην Ασία παίρνει νέα τροπή καθώς η Κίνα ετοιμάζεται για την εκτόξευση του πρώτου της διαστημικού οχήματος που θα ταξιδέψει μέχρι τη Σελήνη, γεγονός που μεταφράζεται και ως ανάδειξη της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου σε παγκόσμια δύναμη.

Η εκτόξευση του Τσανγκ'ε 1, που θα εξερευνήσει και χαρτογραφήσει την επιφάνεια της Σελήνης, πραγματοποιείται ένα μήνα αφότου η Ιαπωνία εκτόξευσε το δικό της αντίστοιχο όχημα και μερικούς μήνες πριν την πρώτη διαστημική αποστολή της Ινδίας.

Η ετήσιας διάρκειας αποστολή κόστους 184 εκατομμυρίων δολαρίων σηματοδοτεί την έναρξη του φιλόδοξου κινεζικού διαστημικού προγράμματος, με βάση το οποίο η χώρα θα στείλει άνθρωπο στη Σελήνη το 2020. Τα κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης της χώρας κάλυψαν εκτενώς την εκτόξευση η οποία μεταδόθηκε σε όλο το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο. Τα πρωτοσέλιδα των εγημερίδων έκανα λόγο για τον τρίτο σταθμό στην ιστορία της κινεζικής διαστημικής ιστορίας, μετά την αποστολή αστροναυτών σε τροχιά το 2003 και το 2005, ενώ περισσότεροι από χίλιοι δημοσιογράφοι βρέθηκαν στο σημείο εκτόξευσης για να καλύψουν το γεγονός.

Η Ιαπωνία, ο κύριος ανταγωνιστής της Κίνας στη διαστημική εξερεύνηση, έχει ήδη εκτοξεύσει το αντίστοιχο δικό της όχημα από τις 14 Σεπτεμβρίου. Αν και τα προγράμματα των δύο χωρών είναι παρόμοια, Κινέζοι αξιωματούχοι χαμηλώνουν τους τόνους του ανταγωνισμού.

Η τεχνική ομάδα του προγράμματος πάντως διατηρεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία, έχοντας πάντα κατά νου το ενδεχόμενο αποτυχίας. «Είμαστε όλοι προετοιμασμένοι και για την αποτυχία, αφού αν γίνει το παραμικρό λάθος θα αποτύχει όλη η αποστολή», ανέφερε στέλεχος του διαστημικού προγράμματος. «Αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα μπορούμε να ανακοινώσουμε την επιτυχία μας περίπου στις 7 Νοεμβρίου». Τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου το όχημα θα μεταδώσει τις πρώτες εικόνες της Σελήνης.

Σύμφωνα με τον Ρενέ Όστερλινκ, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, ο αγώνας δρόμου προς το φεγγάρι στοχεύει σε κύριο λόγο στην εγκατάσταση μόνιμων επανδρωμένων βάσεων, το πρώτο βήμα για την τελική εξερεύνηση του πλανήτη Άρη.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου

Κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου

ΠΤΩΣΗ καταγράφουν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι τιμές του πετρελαίου ,υποχωρώντας σήμερα κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία.
Στη Σιγκαπούρη, η τιμή του ελαφρού αργού υποχωρούσε το πρωί κατά 37 σεντς στα 84,90 δολάρια το βαρέλι για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου.
Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας υποχωρούσε επίσης κατά 30 σεντς στα 82,55 δολάρια το βαρέλι, πολύ μακριά από το ιστορικό ρεκόρ των 84,88 δολαρίων της περασμένης Πέμπτης.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Υπογραφή εγγράφου μεταξύ Μπράουν και Ερντογάν: «Τουρκική Δημοκρατία της Β.Κύπρου» αποκαλεί τα κατεχόμενα το Λονδίνο

Υπογραφή εγγράφου μεταξύ Μπράουν και Ερντογάν: «Τουρκική Δημοκρατία της Β.Κύπρου» αποκαλεί τα κατεχόμενα το Λονδίνο

«Τουρκική Δημοκρατία της βόρειας Κύπρου» αποκαλούνται τα κατεχόμενα σε έγγραφο στρατηγικής συμμαχίας που υπέγραψαν στο Λονδίνο οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν και της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογαν. Το έγγραφο προνοεί, μεταξύ άλλων, μέτρα για τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και την ανάπτυξη άμεσων σχέσεων μεταξύ Λονδίνου και Τουρκοκυπρίων σε όλους τους τομείς.
Στο πλαίσιο αυτό η Βρετανία θα υποστηρίξει την αντιπροσώπευση των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επιτευξη λύσης του Κυπριακού.

Αναφέρεται επίσης ότι θα εργαστούν σε διμερές επίπεδο αλλά και εντός του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για προώθηση απευθείας εμπορικών, οικονομικών και πολιτικών επαφών με τους Τουρκοκυπρίους.

Προνοείται ακόμα η διατήρηση επαφών υψηλού επιπέδου με τις τουρκοκυπριακές αρχές και η παροχή βοήθειας προς την τουρκική Δημοκρατία της βόρεια Κύπρου, όπως σκανδαλωδώς χαρακτηρίζονται τα κατεχόμενα.

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Οι ΗΠΑ σκέφτονται την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών κατά του ΠΚΚ (2)


Οι ΗΠΑ σκέφτονται την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών κατά του ΠΚΚ (2)


Πηγή: Ηaberturk

(ολόκληρο το άρθρο δημοσιεύτηκε χθες ΕΔΩ)

Διπλή βομβιστική επίθεση στα νότια προάστια της Βαγδάτης

Διπλή βομβιστική επίθεση στα νότια προάστια της Βαγδάτης

ΟΚΤΩ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 22 τραυματίστηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση στα νότια προάστια της Βαγδάτης,ανακοίνωσαν πηγές των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας.
Οι δύο εκρήξεις έγιναν σε κεντρικό δρόμο στη συνοικία Τζιζρ Ντιγιάλα στις 06.00 (ώρα Ελλάδος),δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

«Η πρώτη βόμβα είχε στόχο ομάδα δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί για να βρουν δουλειά και η δεύτερη εξερράγη λίγα λεπτά αργότερα μόλις έφτασαν οι αστυνομικοί για να εξετάσουν από κοντά την κατάσταση» πρόσθεσε.

Νεκροί και τραυματίες μεταφέρθηκαν σε τρία νοσοκομεία στη νότια Βαγδάτη.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι τουρκικές δυνάμεις μπήκαν στο Βόρειο Ιράκ

Οι τουρκικές δυνάμεις μπήκαν στο Βόρειο Ιράκ

Δυνάμεις του τουρκικού στρατού πέρασαν τα σύνορα και εισήλθαν στο ιρακινό΄έδαφος σε μια προσπάθεια καταδίωξης των Κούρδων ανταρτών.

Τούρκοι κομάντος με υποστήριξη επιθετικών ελικοπτέρων, μαχητικών F-16 και μονάδων πυροβολικού έπληξαν βάσεις των ανταρτών 50 χιλιόμετρα εντός της ιρακινής επικράτειας.

Αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε πως η Άγκυρα έχει ενημερώσει τις ΗΠΑ για την έναρξη των επιχειρήσεων. Ο τουρκικός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τις πληροφορίες.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συνέρχεται σήμερα για να συζητήσει τον τρόπο χειρισμού του Κουρδικού, καθώς και τις πιθανές αντιδράσεις των ΗΠΑ, του Ιράκ και των γειτονικών χωρών από την τουρκική εισβολή στο Βόρειο Ιράκ.

Πηγή: Ria Novosti, Haberturk



«Ισορροπία» του Ο. Ρεν στο Σκοπιανό

«Ισορροπία» του Ο. Ρεν στο Σκοπιανό

Στο ίδιο σακούλι βάζει η Κομισιόν την Αθήνα και τα Σκόπια ως προς τις διαφωνίες και διεκδικήσεις τους σχετικά με το όνομα της ΦΥΡΟΜ. Μετά την πρόσφατη δήλωση του ύπατου εκπρόσωπου της Ενωσης Χαβιέρ Σολάνα ότι αυτός είναι εναντίον του βέτο που θα μπορούσε να προβάλει η Ελλάδα σε περίπτωση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ χωρίς να έχει προηγουμένως βρεθεί συμφωνία για το οριστικό όνομά της, χθες η εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου για τη διεύρυνση επίτροπου Ολι Ρεν θέλησε να επαναλάβει τη συμπεριφορά του Πόντιου Πιλάτου, αρνούμενη να πάρει θέση ως προς τις διεκδικήσεις μιας χώρας-μέλους, της Ελλάδας, να τροποποιήσει το όνομά της μια υποψήφια για ένταξη χώρα, η ΠΓΔΜ.

Αποχώρηση
Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για την αποχώρηση των Σκοπιανών αθλητών από τους αγώνες της νοτιοανατολικής Ευρώπης που έγιναν στη Θεσσαλονίκη (15-21/10) επειδή η εθνική τους ομάδα προσφωνήθηκε ως ΦΥΡΟΜ και όχι ως ΠΓΔ της Μακεδονίας, δήλωσε ότι «η Επιτροπή κατανοεί την ευαισθησία που προκαλεί και το συγκινησιακό χαρακτήρα που έχει αυτό το ζήτημα.

Απευθύνουμε έκκληση και προς τις δύο πλευρές (Αθήνα - Σκόπια) να επιδείξουν αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη που μπορεί να χαρακτηρισθεί από τη μια ή την άλλη (πλευρά) ως πρόκληση.

Το θέμα της ονομασίας εκκρεμεί εδώ και αρκετό καιρό και η Κομισιόν ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης με τη συνέχιση των συνομιλιών τους που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ην. Εθνών».

Με τη δήλωσή της αυτή, έλεγαν πολιτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή επιμένει να κρατάει μια αυστηρότατη ουδετερότητα ως προς την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, παρά το γεγονός ότι η μία από τις δύο εμπλεκόμενες σ' αυτή την ιστορία πλευρές είναι χώρα-μέλος της Κοινότητας. Οι ίδιοι παρατηρητές σημειώνουν την ανησυχία των Σκοπίων για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας τους με τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει διεθνώς η ελληνική πλευρά.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σε άτακτη υποχώρηση κατέληξε το ρουσφέτι του πρωθυπουργού

Σε άτακτη υποχώρηση κατέληξε το ρουσφέτι του πρωθυπουργού

Αρον - άρον έσπευσε να αποσύρει η κυβέρνηση τη ρουσφετολογική διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία επιχειρείτο εν κρυπτώ η μονιμοποίηση των μετακλητών υπαλλήλων του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού. Με έωλα επιχειρήματα και σε πλήρη σύγχυση το κυβερνητικό επιτελείο επιχείρησε να υποβαθμίσει χθες το θέμα που αποκάλυψαν τα ΝΕΑ, καθώς «άγγιζε» προσωπικά τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή.

Ειδικότερα, με την αποσυρθείσα διάταξη «εξασφαλίζονταν» οι υπάλληλοι του γραφείου του πρωθυπουργού καθώς και το προσωπικό της γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου - που προσλαμβάνονται χωρίς διαγωνισμό και με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ - μέσω απόσπασης, μετάταξης ή μεταφοράς σε υπηρεσίες της Βουλής και στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ρύθμιση
Αυτό επιτυγχάνετο με την κατάργηση προηγούμενης νομοθετικής ρύθμισης του 1982 που προέβλεπε ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι «απολύονται οποτεδήποτε χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης». Μάταια προσπαθούσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να πείσει ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν αφορούσε μετακλητούς υπαλλήλους, αλλά μόνιμους ή με συμβάσεις αορίστου χρόνου. «Αφορούν το μόνιμο προσωπικό και εκείνο που υπηρετεί με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Δεν νοείται απόσπαση, μετακίνηση ή μετάταξη μετακλητού υπαλλήλου σε θέσεις μονίμων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος.

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση γίνεται για άτομα που είχαν διορισθεί επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη! Όπως είπε «οι υπάλληλοι που υπηρετούν με σχέση αορίστου χρόνου είναι 17, έντεκα εκ των οποίων είχαν διορισθεί από τον κ. Σημίτη. Αντιθέτως από τον Μάρτιο του 2004 έως σήμερα, έχουν προσληφθεί μόνο μετακλητοί υπάλληλοι, στους οποίους δεν θα εφαρμοσθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις».

Ωστόσο, το ίδιο το κυβερνητικό επιχείρημα - ότι δηλαδή δεν αποσπώνται μετακλητοί υπάλληλοι και κατά συνέπεια η ρύθμιση αναφερόταν στους μόνιμους - αποτελεί απόδειξη τις λαθροχειρίας που επιχειρήθηκε. Όπως παρατηρούν στελέχη της αντιπολίτευσης, αυτό ακριβώς επιθυμούσε η κυβέρνηση, δηλαδή την αλλαγή του ισχύοντος νόμου!

Η αποκάλυψη των κυβερνητικών μεθοδεύσεων, μία μέρα πριν αρχίσει η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ανάγκασε όπως ήταν φυσικό την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ σε άτακτη υποχώρηση. Με τη δικαιολογία ότι «η ρύθμιση τελεί υπό την αίρεση της αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής», αποφασίσθηκε να αποσυρθεί, ενώ ο Θ. Ρουσόπουλος έφθασε σε σημείο να μιλά για «ένα μικρό λάθος»!

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η ρύθμιση είχε ήδη από την περασμένη Παρασκευή σκοντάψει στο «βέτο» προέδρου της Βουλής Δ. Σιούφα, ο οποίος φέρεται να ζήτησε την απόσυρσή της.

Αμηχανία
Πάντως ενδεικτικό του κλίματος αμηχανίας που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι και το γεγονός ότι ουδείς επιθυμεί να χρεωθεί το βάρος της νέας ... αποκάλυψης, με πρώτο το καθ ύλην αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που δείχνουν προς την πλευρά του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Αρ. Καρρά, υποστηρίζοντας ότι εκείνος φέρει την ευθύνη για την επίμαχη διάταξη.

Για τραγική προσπάθεια της κυβέρνησης να θολώσει τα νερά κάνει λόγο σε δήλωσή του ο επικεφαλής του ΚΤΕ Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ Ν. Ρόβλιας. «Το σκάνδαλο αφορά τη μονιμοποίηση των μετακλητών υπαλλήλων του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού. Ακόμα και αν η κυβέρνηση αποσύρει τη ρύθμιση, δεν παύει να είναι υπόλογη διότι την αποσύρει μετά τις αποκαλύψεις. Η κυβέρνηση Καραμανλή ξεκίνησε τη νέα θητεία της με καταπλήσσουσα αλαζονεία. Μια τέτοιου είδους αρχή προδικάζει τη συνέχεια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρόβλιας.

Η απόπειρα

  • Με την αποσυρθείσα διάταξη «εξασφαλίζονταν» οι υπάλληλοι του γραφείου του πρωθυπουργού καθώς και το προσωπικό της γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου - που προσλαμβάνονται χωρίς διαγωνισμό και με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ - μέσω απόσπασης, μετάταξης ή μεταφοράς σε υπηρεσίες της Βουλής και στο υπουργείο Εσωτερικών.
  • Αυτό επιτυγχάνετο με την κατάργηση προηγούμενης νομοθετικής ρύθμισης του 1982 που προέβλεπε ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι «απολύονται οποτεδήποτε χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης».
  • Μάταια προσπαθούσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να πείσει ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν αφορούσε μετακλητούς υπαλλήλους, αλλά μόνιμους ή με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Προχωρώντας ακόμη περισσότερο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση γίνεται για άτομα που είχαν διορισθεί επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη!
  • Οπως είπε «οι υπάλληλοι που υπηρετούν με σχέση αορίστου χρόνου είναι 17, εκ των οποίων 11 είχαν διορισθεί από τον κ. Σημίτη.

Νέες φωτιές για τις «γαλάζιες» συνεντεύξεις

Την ίδια ώρα που στην κυβέρνηση επιθυμούν να κλείσουν όπως - όπως το θέμα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, μια νέα «τρύπα» στο Ν/Σ σκούπα του ΥΠΕΣ έρχεται να ταράξει τα νερά. Ειδικότερα στο άρθρο 2 του Ν/Σ δίνεται η δυνατότητα, η περιβόητη «προφορική συνέντευξη» για τις προσλήψεις στο δημόσιο να διενεργείται και από μέλη εκτός ΑΣΕΠ.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση η συνέντευξη μπορεί να διενεργείται ακόμη και από πρώην μέλη του ΑΣΕΠ, πρώην μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς και από ανώτατους ή ανώτερους κρατικούς λειτουργούς εν ενεργεία ή συνταξιούχους!

Δυσφορία
Αν και η σχετική ρύθμιση είχε ζητηθεί από την ίδια την ολομέλεια της Αρχής, καθώς όπως επεσήμαινε εξαιτίας φόρτου εργασίας τα μέλη της δεν μπορούσαν να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες συνεντεύξεων, ωστόσο στελέχη του ΑΣΕΠ εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός πως ο ορισμός των εκπροσώπων στις προφορικές διαδικασίες θα

εναπόκειται μόνο στον πρόεδρο. Όπως επισημαίνεται, το γεγονός αυτό θα δώσει στο νέο πρόεδρο του ΑΣΕΠ που αναμένεται να ορισθεί το προσεχές διάστημα - καθώς η θητεία του Γ. Βέη έχει λήξει εδώ και μήνες - την απόλυτη ευχέρεια να ελέγχει τους εξεταστές κάνοντας ακόμη πιο διαβλητό το σύστημα διορισμών στο δημόσιο.

Τέλος στο άρθρο 12 του Ν/Σ παρέχεται μία πρωτοφανής δυνατότητα στην κυβέρνηση, να τροποποιεί ψηφισμένους νόμους μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων. Με τη μεθόδευση αυτή πολλές διατάξεις νόμου που προβλέπουν την έκδοση ΠΔ θα μπορούν να τροποποιούνται, ώστε αντί για ΠΔ να εκδίδεται υπουργική απόφαση. Με τον τρόπο αυτό θα παρακάμπτεται ο έλεγχος που γίνεται από το ΣτΕ.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ


120.000 εκτάρια καμένη γή, 500.000 άστεγοι, 5 νεκροί από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

120.000 εκτάρια καμένη γή, 500.000 άστεγοι, 5 νεκροί από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ συνεχίζουν να κατακαίουν μεγάλες εκτάσεις της Καλιφόρνια οι πυρκαγιές που μαίνονται τις τρεις τελευταίες ημέρες. Έως το απόγευμα χθες Τρίτη [πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας] τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την ευρύτερη περιοχή του Σαν Ντιέγκο, ενώ χιλιάδες πυροσβέστες κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες να σώσουν μια ορεινή πόλη που έχει κυκλωθεί από την πυρκαγιά.

Πάνω από 12 μεγάλες φωτιές, από τις εκτάσεις όπου εκτρέφονται άλογα, βόρεια του Λος Άντζελες, έως τα σύνορα με το Μεξικό, 240 χλμ. νοτιότερα, έχουν ήδη καταστρέψει μερικώς ή ολοσχερώς 1.500 σπίτια και άλλα κτήρια. Ο καπνός σε πολλές περιοχές είναι τόσο πυκνός που κρύβει τον ήλιο, ενώ βρέχει στάχτες στους δρόμους μεγάλων πόλεων της πολιτείας.

Τα περισσότερα σπίτια που καταστράφηκαν βρίσκονταν στην περιοχή του Σαν Ντιέγκο, όπου τρεις πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες, και όπου λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στις ΗΠΑ μετά από εκείνη για τον κυκλώνα Κατρίνα το 2005.
Έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 5 νεκροί, τρεις εξ αυτών ηλικιωμένοι στην περιοχή του Σαν Ντιέγκο, και πάνω από 36 τραυματίες, εκ των οποίων οι 18 είναι πυροσβέστες.

Καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζονταν, ο κυβερνήτης Άρνολντ Σβάρτσενεγκερ ζήτησε από τον πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους να κηρύξει τις φωτιές «μεγάλη καταστροφή», κάτι το οποίο θα σήμαινε την παροχή βοήθειας από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Στην επιστολή του, ο Σβάρτσενεγκερ αναφέρει ότι «η καταστροφή αυτή είναι τέτοιας δριμύτητας και έκτασης που η αποτελεσματική αντίδραση είναι πέραν των δυνατοτήτων της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Σύμφωνα με τον πολιτειακό κυβερνήτη, απειλούνται 68.000 σπίτια, ενώ 6.000 πυροσβέστες μάχονται με τις φλόγες. Οι οικονομικές ζημιές εκτιμώνται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
Ο Μπους θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές αύριο .

Ο στρατός των ΗΠΑ, εντωμεταξύ, κινητοποιεί εκατοντάδες εφέδρους και στέλνει αεροσκάφη και ελικόπτερα στην Καλιφόρνια για να συνδράμει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Έξι C-130 και 11 ελικόπτερα του στρατού βρίσκονταν χθες το απόγευμα καθ'οδόν, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αμύνης Πολ ΜακΧέιλ. Κατά τον ίδιον, 1.500 έφεδροι της Εθνοφρουράς ανακλήθηκαν στην ενεργό υπηρεσία και τέθηκαν υπό τις διαταγές του κυβερνήτη Σβάρτσενεγκερ, ενώ έχουν τεθεί σε ετοιμότητα 500 Πεζοναύτες στο στρατόπεδο Πέντλτον.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να παράσχουν στην Τουρκία πληροφορίες για το ΠΚΚ

Οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να παράσχουν στην Τουρκία πληροφορίες για το ΠΚΚ

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν χθες την προθυμία τους να παράσχουν στην Τουρκία πληροφορίες, ώστε τα στρατεύματά της να πλήξουν τις βάσεις των Κούρδων ανταρτών.

"Μπορούμε κάλλιστα να τους μεταβιβάσουμε χρήσιμες πληροφορίες," δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντάνα Περίνο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την προσφορά.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σέιν ΜακΚόρμακ είπε πως οι διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης στα τουρκο-ιρακινά σύνορα συνεχίζονται.

"Προσπαθούμε να επιλύσουμε διπλωματικά αυτό το πολύ δύσκολο πρόβλημα. Δεν πιστεύουμε πως μονομερείς ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας είναι ο τρόπος επίλυσης της κρίσης," είπε ο Μακκόρμακ.

Χθες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες πως οι ΗΠΑ σκέφτονται την εκτόξευση πυραύλων Κρουζ εναντίον θέσεων του ΠΚΚ στο Βόρειο Ιράκ, παρόλο που οι αεροπορικές επιδρομές θα ήταν πιο αποτελεσματικές για την προκειμένη περίπτωση.

Η πιθανότητα ανάληψης δράσης από κοινού εναντίον των Κούρδων, δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, εφόσον τόσο οι Τούρκοι, όσο και οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι που ρωτήθηκαν σχετικά αρνήθηκαν να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις.

Πηγή: People's Daily

Σκοπός μας είναι μια ολοκληρωμένη διευθέτηση σ’ αυτές τις δυσκολίες που θα κάνουν δυνατή μια καλύτερη ζωή για την Κύπρο δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βρετ

Σκοπός μας είναι μια ολοκληρωμένη διευθέτηση σ’ αυτές τις δυσκολίες που θα κάνουν δυνατή μια καλύτερη ζωή για την Κύπρο δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας

Αναφορά σε παράθυρο ευκαιρίας για συνολική λύση στο Κυπριακό έκανε σε χθεσινές του δηλώσεις ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, σημειώνοντας πως στόχος του Λονδίνου είναι η συνολική λύση του προβλήματος που θα προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στην Κύπρο και ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην Ευρώπη.

Απαντώντας σε ερώτηση του KYΠΕ για τις βασικές αρχές που διέπουν τη βρετανική πολιτική στο Κυπριακό, όπως τις εξήγησε στον ομόλογο του κ. Ερντογάν κατά τις σημερινές συνομιλίες τους, ο κ. Μπράουν είπε ότι «υπάρχει δυνητικά ένα παράθυρο ευκαιρίας για το θέμα».

Ο κ. Μπράουν, που μιλούσε στη δημοσιογραφική διάσκεψη μαζί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, μετά τις συνομιλίες τους, που διάρκεσαν μια περίπου ώρα, είπε:

«Θέλουμε μια ολοκληρωμένη λύση στα προβλήματα που υπάρχουν για πάρα πολλά χρόνια και επίσης θέλουμε τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που έχουν διακοπεί να κινηθούν προς τα εμπρός . Πιστεύω ότι υπάρχει δυνητικά ένα παράθυρο ευκαιρίας και αυτό συζητούσα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

Σκοπός μας είναι μια ολοκληρωμένη διευθέτηση σ’ αυτές τις δυσκολίες που θα κάνουν δυνατή μια καλύτερη ζωή για την Κύπρο και θα είναι ένα καλύτερο αποτέλεσμα για την Ευρώπη».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το αν μπορεί να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία για διευθέτηση του Κυπριακού ή αν είναι πρόθυμος να ανταποκριθεί θετικά σε πρωτοβουλία άλλων, επανέλαβε τα γνωστά ότι «οι Τουρκοκύπριοι που είπαν ναι στο δημοψήφισμα τιμωρήθηκαν και οι Ελληνοκύπριοι που είπαν όχι επιβραβεύθηκαν με την εισδοχή της Κύπρου στην Ε.Ε.» και κατέληξε με το ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ο αρμόδιος οργανισμός για ανάληψη πρωτοβουλίας.

Πηγή: typos.com.cy

Ειρήνη με... προθεσμία

Ειρήνη με... προθεσμία

Να κλείσει τα γραφεία του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ και να ανακόψει τις επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών στην Τουρκία υπόσχεται τώρα η ιρακινή κυβέρνηση, ελπίζοντας να κατευνάσει την τουρκική οργή και να αποτρέψει την εισβολή. «Δεν θα περιμένουμε επ΄ αόριστον», προειδοποιεί από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Το ΡΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση και πήραμε την απόφαση να κλείσουμε τα γραφεία τους και να μην τους επιτρέψουμε να επιχειρούν στο ιρακινό έδαφος. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να περιορίσουμε τις τρομοκρατικές δραστηριότητες που απειλούν το Ιράκ και την Τουρκία», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι έπειτα από τις συνομιλίες που είχε η ιρακινή ηγεσία στη Βαγδάτη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατζάν. «Έχουμε δώσει στο ΡΚΚ τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στο να φύγει ή να αφοπλιστεί. Νοιαζόμαστε για κάθε σταγόνα τουρκικού αίματος, όπως ακριβώς νοιαζόμαστε για κάθε σταγόνα ιρακινού αίματος», δήλωσε από την πλευρά του ο Κούρδος πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο ίδιος άνθρωπος που είχε δηλώσει προ ημερών ότι «το Ιράκ δεν θα παραδώσει ούτε μία κουρδική γάτα στους Τούρκους».

Στέλνουν ενισχύσεις

Κανένας από τους δύο Ιρακινούς ηγέτες δεν διευκρίνισε πώς ακριβώς θα υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις, πόσω μάλλον αφού όλες τις προηγούμενες ημέρες η ιρακινή κυβέρνηση επέμενε πως η παρουσία του ΡΚΚ στο Ιράκ περιορίζεται σε απρόσιτες περιοχές του Βορείου Ιράκ- και επιπλέον η Βαγδάτη δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για την εκρίζωσή του. Αναλυτές επισημαίνουν πως οποιαδήποτε στρατιωτική δράση προϋποθέτει την εμπλοκή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Σενάρια που δημοσιεύονται στην αμερικανική εφημερίδα «Chicago Τribune» φέρουν την αμερικανική κυβέρνηση να μελετά πράγματι το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών εναντίον του ΡΚΚ, ως πρώτη επιλογή, ή τη ρίψη τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων ως δεύτερη επιλογή. Η Άγκυρα, πάντως, ξεκαθαρίζει καθημερινά με όλους τους τρόπους, τόσο με δηλώσεις όσο και με τη σταθερή ενίσχυση των 100.000 Τούρκων στρατιωτών που έχουν ήδη αναπτυχθεί στα σύνορα με το Βόρειο Ιράκ, πως η διπλωματία έχει για αυτήν ημερομηνία λήξης.

«Αν δεν υπάρξουν οι προσδοκώμενες εξελίξεις μέσα σε λίγες ημέρες, θα δώσουμε μόνοι μας τις λύσεις», δήλωσε από το Λονδίνο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο λήψης μέτρων όσον αφορά τις τουρκικές εξαγωγές στο Ιράκ. «Οι αμερικανικές και οι ιρακινές αρχές έχουν υποσχεθεί και στο παρελθόν να αντιμετωπίσουν το ΡΚΚ», δήλωσε από την πλευρά του ο Αλί Μπαμπατζάν. «Το πρόβλημα όμως όχι μόνο δεν εξαλείφθηκε, αλλά επιδεινώθηκε. Αυτήν τη στιγμή ολόκληρη η Τουρκία είναι εξοργισμένη με όσα συμβαίνουν, η αντίδραση του λαού είναι έντονη», δήλωσε.

Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι συμμετείχαν χθες, σε πολλές τουρκικές πόλεις, στις κηδείες των 12 Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν την Κυριακή σε ενέδρα Κούρδων ανταρτών στη νοτιοανατολική Τουρκία. «Κατάρα στο ΡΚΚ!», «Έι, κυβέρνηση, μη δοκιμάζεις την υπομονή μας», φώναζαν. Σε πείσμα της εκεχειρίας που πρότειναν και η οποία φυσικά απερρίφθη από την Άγκυρα, οι Κούρδοι αντάρτες εξακολουθούν να προκαλούν το τουρκικό δημόσιο αίσθημα: πρακτορείο ειδήσεων προσκείμενο στο ΡΚΚ δημοσίευσε χθες φωτογραφίες (έτσι τουλάχιστον τις παρουσίασε) των οκτώ Τούρκων στρατιωτών που φέρεται να βρίσκονται από την Κυριακή στα χέρια των ανταρτών. «Όταν η τουρκική κυβέρνηση τους ζητήσει, τότε θα μιλήσουμε για όρους», δήλωσε ένας εκπρόσωπος των ανταρτών, ο Αμπντούλ Ραχμάν αλ Τσαντάρτσι.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ξαφνικές καταλήψεις

Ξαφνικές καταλήψεις

Στον χορό των καταλήψεων μπαίνουν δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Από την περασμένη εβδομάδα «ξαφνικές καταλήψεις» άρχισαν στο Ηράκλειο, την Πάτρα, τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη, ενώ ακολουθούν μαθητές και στην Αττική.

Πάνω από εκατό Γυμνάσια και Λύκεια στην περιφέρεια και τουλάχιστον 30 στο Λεκανοπέδιο τελούν ήδη υπό κατάληψη, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς σε δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα έχουν προγραμματισθεί γενικές συνελεύσεις προκειμένου να αποφασίσουν οι μαθητές αν θα προχωρήσουν σε κατάληψη ή όχι.

Παράλληλα, στις 4 Νοεμβρίου έχει προγραμματισθεί να γίνει συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου των μαθητών στην Αθήνα, προκειμένου να καθορίσουν τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους. Σήμερα, στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματισθεί να γίνει η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της πόλης, με κυριότερο αίτημα- που προβάλλεται και από τους καταληψίες- να σταματήσει η λειτουργία των σχολείων σε διπλοβάρδιες. Οι μαθητές παράλληλα θα εκφράσουν και την αντίθεσή τους στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Τα βασικότερα αιτήματα πάντως που προβάλλουν οι μαθητές έχουν να κάνουν με τις ελλείψεις των βιβλίων- ακόμη δεν έχουν διανεμηθεί σε εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα-, τις χαμένες διδακτικές ώρες λόγω έλλειψης καθηγητών, αλλά και τις άθλιες συνθήκες στις οποίες κάνουν μάθημα σε ακατάλληλα κτίρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη Θεσσαλονίκη 23 σχολεία τελούν ήδη υπό κατάληψη, ενώ χθες «λουκέτο» έβαλαν οι μαθητές σε επτά Λύκεια και έξι Γυμνάσια της Καλαμαριάς, αλλά και στο 1ο ΤΕΕ Καλαμαριάς.

Στη δυτική πλευρά της πόλης, κατειλημμένα ήταν το 3ο Γυμνάσιο Μενεμένης, το 2ο Γενικό Ενιαίο Λύκειο Μενεμένης, το 3ο ΓΕΛ Ευόσμου και το ΤΕΕ Λαγκαδά. Οι μαθητές ζητούν να σταματήσουν οι διπλοβάρδιες και να λειτουργούν τα σχολεία μόνο σε πρωινή βάρδια. Επιπλέον, διεκδικούν την κατάργηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή σε Τριτοβάθμια Ιδρύματα και την αύξηση σε 15% του ποσοστού του ΑΕΠ για την Παιδεία.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ νοτίως της Κρήτης

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ νοτίως της Κρήτης

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα νοτίως της Κρήτης. Το επίεντρο εντοπίζεται υποθαλάσσια. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές. Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΛΑΟΣ: ψήφος χαβαλέ και διαμαρτυρίας

ΛΑΟΣ: ψήφος χαβαλέ και διαμαρτυρίας

Ψήφος χαβαλέ, αλλά και έκφραση διαμαρτυρίας προς τα μεγάλα κόμματα ήταν η ψήφος προς τον ΛΑΟΣ. Ήταν, όμως, και μία ψήφος με διακριτά χαρακτηριστικά (π.χ. ξενοφοβίας, εθνικισμού κ.λπ.) ψηφοφόρων της... διπλανής πόρτας.

Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή ημερίδαγια το φαινόμενο της μεταπολιτευτικής Άκρας Δεξιάς στην ελληνική και την ευρωπαϊκή του διάσταση, που οργάνωσε ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών, Γιάννης Βούλγαρης και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Βέβαια, ο ΛΑΟΣ δεν δέχεται ότι ο χαρακτηρισμός ακροδεξιό κόμμα τον αφορά. Προτιμά να αυτοπροσδιορίζεται ως κόμμα της ριζοσπαστικής Δεξιάς. Όπως σημείωσε κατά την ομιλία της στην ημερίδα η επίκουρος καθηγήτρια στο Πάντειο, Βασιλική Γεωργιάδου: «Η Ακροδεξιά αποτελεί ένα σύνθετο και αντιφατικό φαινόμενο, μια πολύπλοκη αλχημεία». Ο λαϊκισμός αποτελεί συστατικό στοιχείο των κομμάτων του ακροδεξιού χώρου που «χαϊδεύουν τον λαό, εργαλειοποιούν τους φόβους του, δικαιώνουν τη δυσαρέσκειά του», προσθέτει.

«Απολιτική και αντιπολιτική ψήφο»

Η αμφισημία του χώρου, προκύπτει και από την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 16ης Σεπτεμβρίου. «Η μέση ιδεολογική τοποθέτηση των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ είναι αντίστοιχη με αυτή των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και όχι δεξιότερη», λέει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος μάλιστα χαρακτηρίζει την ψήφο προς τον ΛΑΟΣ «ψήφο- χαβαλέ, με κάποια διακριτά χαρακτηριστικά ως προς την αποδοκιμασία των μεγάλων κομμάτων, τον εθνικισμό και την ξενοφοβία». Όπως σημειώνει και ο Γιάννης Τσίρμπας, διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, «μπορεί στη συνείδηση του κόσμου ο ΛΑΟΣ να είναι ακροδεξιός, αλλά οι ίδιοι άνθρωποι που δηλώνουν ότι τον ψήφισαν, δεν είναι ακροδεξιοί. Ο ΛΑΟΣ προσελκύει μια απολιτική και αντιπολιτική ψήφο».

Στις μεγαλουπόλεις

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανάλυση των ποσοστών του ΛΑΟΣ που έκανε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, πρόκειται καθαρά για εκλογικό σώμα των δύο μεγαλουπόλεων και της περιφέρειάς τους. Το 55% της εκλογικής δύναμης του ΛΑΟΣ προέρχεται από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ είναι ελάχιστες οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη ξεπέρασε τον μέσο όρο του 3,8%. Τα υψηλότερα ποσοστά του τα σημείωσε σε «μικροαστικές περιοχές». «Στην Αθήνα, όπως και στη Θεσσαλονίκη», λέει ο Η. Νικολακόπουλος, «πέτυχε ποσοστά του 7-8% σε περιοχές με εμφανή την επιρροή από την εγκατάσταση ξένων». Άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι το γεγονός πως σε παραδοσιακά δεξιές περιοχές όπως η Λακωνία, η Μεσσηνία και η Καστοριά, τα ποσοστά του είναι πολύ χαμηλά. «Ο ΛΑΟΣ έκλεψε ψήφους από τη Ν.Δ., αλλά εκεί όπου δεν ήταν ισχυρή», συμπληρώνει.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Εφιάλτης οι 151 βουλευτές

Εφιάλτης οι 151 βουλευτές

Φόβοι για περιορισμό της ισχνής πλειοψηφίας της Ν.Δ. στον οριακό αριθμό των 151 βουλευτών έχουν καταλάβει τους επιτελείς σε Μαξίμου και Ρηγίλλης.

Η έντονη φημολογία για τις επόμενες κινήσεις του Β. Πολύδωρα που αναπαράγεται από στόμα σε στόμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. τα τελευταία 24ωρα, καθώς και οι προειδοποιήσεις του Π. Τατούλη ότι δεν θα ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο έχουν δημιουργήσει βαρύ κλίμα.

Σύμφωνα με τους γαλάζιους διακινητές των σεναρίων, το δεύτερο χτύπημα του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης θα είναι πολύ πιο σκληρό και αποτελεσματικό. «Ο Βύρωνας θα επιχειρήσει ηρωική έξοδο από το μαντρί με την ανεξαρτητοποίησή του και θα αφήσει την πλειοψηφία στην κόψη του ξυραφιού με 151 βουλευτές», λέει κορυφαίο κομματικό στέλεχος και τονίζει: «Δεν αντέχει την ομηρεία στην οποία βρίσκεται σήμερα. Θέλει ελευθερία δράσης. Η φράση που χρησιμοποίησε στην επιστολή του προς τα “ΝΕΑ” - Θέλω να “πεθάνω” αδούλωτος και ελεύθεροςδεν είναι σχήμα λόγου, την εννοεί. Ανησυχούμε λοιπόν ότι θα επιδιώξει να γίνει ανεξάρτητος βουλευτής. Θα στηρίζει την κυβέρνηση όταν το κρίνει σκόπιμο, αλλά θα εκφράζει και δημοσίως τις απόψεις του επί παντός θέματος χωρίς πειθαρχικές συστάσεις από τη Ρηγίλλης».

Υπάρχουν πάντως και πολλοί βουλευτές που δεν πιστεύουν στη φημολογία περί ανεξαρτητοποίησης Πολύδωρα και υποστηρίζουν ότι «ο κομματικός πατριωτισμός του Βύρωνα και η προσήλωσή του στην παράταξη δεν θα του επέτρεπαν να προβεί σε μια κίνηση που θα προκαλούσε αστάθεια στην κυβέρνηση».

Παρέμβαση... ΛΑΟΣ

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί ήταν και η απάντηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, όταν ρωτήθηκε από τον ρ/σ Αθήνα 9,84 αν θα έχει θέση στο κόμμα του ένας βουλευτής όπως ο κ. Πολύδωρας, εάν αποφάσιζε να ανεξαρτητοποιηθεί. «Ο ΛΑΟΣ δεν μπορεί να γίνει η μακριά γαϊδούρα για κανέναν. Εμείς δεν θα γίνουμε ποτέ η μακριά γαϊδούρα για να ασκήσει κάποιος προσωπική πολιτική. Είμαστε ανοιχτοί εάν και εφόσον δεν χρησιμοποιηθούμε», είπε.
Δεν είναι όμως μόνο οι κινήσεις Πολύδωρα που προκαλούν αγωνία στη Ρηγίλλης. Η προειδοποίηση του Π. Τατούλη ότι δεν θα ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο, είναι επίσης πονοκέφαλος. Πολλοί βουλευτές εκτιμούν ότι εάν ο πρώην υφυπουργός καταψηφίσει τον εκλογικό νόμο, θα πρέπει να διαγραφεί- για λόγους παραδειγματισμού- από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ρωτήθηκε χθες ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος αν θεωρεί επαρκή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 βουλευτών και η απάντηση ήταν σαφής: «Με ρωτάτε να ερμηνεύσω το Σύνταγμα σε κάτι το οποίο είναι αυτονόητο», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο πρώην υφυπουργός Υγείας Θ. Γιαννόπουλος έστελνε αυστηρή ακόμη προειδοποίηση στην κυβέρνηση. «Αν κάποιοι ενοχλούνται, ας αποφασίσουν ότι θα με ανέχονται. Εγώ δεν ενοχλούμαι από κανέναν», είπε με έμφαση και όταν ρωτήθηκε από τον Αlpha τι κοινό έχει με τους κ.κ. Τατούλη και Πολύδωρα απάντησε: «Οι Αρκάδες και οι Ρουμελιώτες έχουν κοινούς χορούς και κοινές συνήθειες. Οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να μιλάνε. Το να έχουμε μια διαφορετική άποψη σε ορισμένα θέματα δεν το απαγορεύει κανείς».

Και διαγραφές

Πάντως, αρκετοί στη Ν.Δ. θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα κάποιος από τους διαφωνούντες θα βρεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είτε με δική του πρωτοβουλία είτε με απόφαση του Πρωθυπουργού. «Αυτό ίσως είναι καλύτερο. Διότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση δεν θα πέσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα λειτουργεί πολύ πιο πειθαρχημένα. Διότι ο δεύτερος που θα σηκώσει μπαϊράκι, πρέπει να γνωρίζει ότι θα σηκώσει το βάρος της ανατροπής μιας κυβέρνησης που είχε καθαρή νίκη στις πρόσφατες εκλογές, αλλά εξαιτίας του εκλογικού νόμου δεν κατάφερε να εκλέξει πολλούς βουλευτές».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Στην Αγκυρα για τη Σύνοδο του ΟΣΕΠ η υπουργός Εξωτερικών

Στην Αγκυρα για τη Σύνοδο του ΟΣΕΠ η υπουργός Εξωτερικών

Στην Αγκυρα μεταβαίνει την Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου, η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 17ης Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, που ξεκινάει την επομένη ημέρα, η κα. Μπακογιάννη προγραμματίζεται να έχει, μεταξύ άλλων, διμερής συνάντηση με τον Τούρκο Αλί Μπαμπατζάν.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν τελευταία φορά στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Στην Αγκυρα, η κα. Μπακογιάννη αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους της Ρουμανίας και της Σερβίας.

Η ημερήσια διάταξη της Συνόδου θα καλύψει τις σχέσεις ΕΕ-ΟΣΕΠ, τα πρακτικά μέτρα διευκόλυνσης του εμπορίου μεταξύ των κρατών-μελών του οργανισμού και την αξιολόγηση της προόδου των προγραμμάτων στο πλαίσιο του Οργανισμού.

Πριν την αναχώρησή της η κα. Μπακογιάννη θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, ο οποίος θα βρίσκεται στη χώρα μας σε επίσκεψη εργασίας.

Αντικείμενο των συνομιλιών αναμένεται να αποτελέσουν ζητήματα διμερούς και τρέχοντος διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την Λισσαβώνα, στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, καθώς και στην Εγγύς και Μέση Ανατολή.

Πηγή: in.gr