Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Η Κίνα εκτοξεύει το πρώτο της διαστημικό όχημα προς τη Σελήνη

Η Κίνα εκτοξεύει το πρώτο της διαστημικό όχημα προς τη Σελήνη

Ο ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ αγώνας δρόμου στην Ασία παίρνει νέα τροπή καθώς η Κίνα ετοιμάζεται για την εκτόξευση του πρώτου της διαστημικού οχήματος που θα ταξιδέψει μέχρι τη Σελήνη, γεγονός που μεταφράζεται και ως ανάδειξη της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου σε παγκόσμια δύναμη.

Η εκτόξευση του Τσανγκ'ε 1, που θα εξερευνήσει και χαρτογραφήσει την επιφάνεια της Σελήνης, πραγματοποιείται ένα μήνα αφότου η Ιαπωνία εκτόξευσε το δικό της αντίστοιχο όχημα και μερικούς μήνες πριν την πρώτη διαστημική αποστολή της Ινδίας.

Η ετήσιας διάρκειας αποστολή κόστους 184 εκατομμυρίων δολαρίων σηματοδοτεί την έναρξη του φιλόδοξου κινεζικού διαστημικού προγράμματος, με βάση το οποίο η χώρα θα στείλει άνθρωπο στη Σελήνη το 2020. Τα κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης της χώρας κάλυψαν εκτενώς την εκτόξευση η οποία μεταδόθηκε σε όλο το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο. Τα πρωτοσέλιδα των εγημερίδων έκανα λόγο για τον τρίτο σταθμό στην ιστορία της κινεζικής διαστημικής ιστορίας, μετά την αποστολή αστροναυτών σε τροχιά το 2003 και το 2005, ενώ περισσότεροι από χίλιοι δημοσιογράφοι βρέθηκαν στο σημείο εκτόξευσης για να καλύψουν το γεγονός.

Η Ιαπωνία, ο κύριος ανταγωνιστής της Κίνας στη διαστημική εξερεύνηση, έχει ήδη εκτοξεύσει το αντίστοιχο δικό της όχημα από τις 14 Σεπτεμβρίου. Αν και τα προγράμματα των δύο χωρών είναι παρόμοια, Κινέζοι αξιωματούχοι χαμηλώνουν τους τόνους του ανταγωνισμού.

Η τεχνική ομάδα του προγράμματος πάντως διατηρεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία, έχοντας πάντα κατά νου το ενδεχόμενο αποτυχίας. «Είμαστε όλοι προετοιμασμένοι και για την αποτυχία, αφού αν γίνει το παραμικρό λάθος θα αποτύχει όλη η αποστολή», ανέφερε στέλεχος του διαστημικού προγράμματος. «Αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα μπορούμε να ανακοινώσουμε την επιτυχία μας περίπου στις 7 Νοεμβρίου». Τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου το όχημα θα μεταδώσει τις πρώτες εικόνες της Σελήνης.

Σύμφωνα με τον Ρενέ Όστερλινκ, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, ο αγώνας δρόμου προς το φεγγάρι στοχεύει σε κύριο λόγο στην εγκατάσταση μόνιμων επανδρωμένων βάσεων, το πρώτο βήμα για την τελική εξερεύνηση του πλανήτη Άρη.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: